Venäjän talous
Venäjän taloutta, sen suuruutta ja kehitystä mitataan ja verrataan muihin talouksiin bruttokansantuotteella. Maailmanpankin tilaston mukaan vuonna 2012 Venäjän BKT oli reilut 2000 miljardia dollaria. Samana vuonna USA:n BKT oli yli vajaa 16000 miljardia dollaria, vajaa kahdeksan kertaa Venäjän BKT:n verran. Euroopan unionin yhteenlaskettu BKT on about saman suuruinen kuin Yhdysvaltojen.
Samana vuonna Kiinan BKT oli yli kahdeksan tuhatta miljardia dollaria, noin neljä kertaa Venäjän BKT:n verran. Euroopan talousveturin Saksan BKT oli p.o. vuonna 1,7 kertaa Venäjän BKT:n suuruinen.
”Venäjästä tulee 10-15 vuodessa merkittävä talouden voimatekijä”
Venäjän talouden kultaiset vuodet osuvat kymmenen vuoden jaksolle 1998-2008 jolloin kasvu oli vahvaa ja tasaista. Vuoden 2008 kriisi kuitenkin katkaisi kehityksen. Venäjän talouskäyrät seuraavat energian kysyntää ja hintaa kuvaavia käyriä ja ne taas seurasivat maailmantalouden yleistä tilaa. Vuoden 2008 jälkeen Venäjän taloutta on ruokittu mm. eläkekassojen varoilla. Maailmanpankin tuoreimmassa katsauksessa povataan Venäjän taloudelle lähivuosiksi käytännössä nollakasvua. Vuonna 2012 talous kasvoi vielä 3,4%, vuonna 2013 ilmeisesti päästiin vain +1,3% kasvuun ja ennuste vuodelle 2014 vaihtelee +1,1% ja -1,8% välillä.
Kasvaakseen edes Saksan suuruiseksi taloudeksi kymmenessä vuodessa Venäjän talouden pitäisi kasvaa jatkuvasti kuusi prosenttia Saksan taloutta nopeammin, viidentoista vuoden kasvupyrähdykseen tarvitaisiin ”vain” se, että talous kasvaisi koko aikavälin keskimäärin 3,6% nopeammin kuin Saksan talous. Jokainen voi tykönään miettiä miten realistista on odottaa että Venäjän talous pystyisi taikomaan jostain kasvumoottorin joka saisi sen kasvamaan muuhun maailmaan nähden ällistyttävää vauhtia.
Googleta: "Hollannin tauti" ja "luonnonvarakirous".
”Venäjällä on valtavat luonnonvarat”
Niin on, mutta ne eivät ole noin vaan poimittavissa. Kymmenisen vuotta sitten venäläisöljyn tuotantokustannusten arvioitiin olevan yli kaksinkertaiset saudiöljyyn nähden. Venäjän talousalueella Barentsinmeren pohjassa on maailman suurin toistaiseksi tunnettu maakaasuesiintymä, Štokmanin kaasukenttä. Kenttää ei ole kuitenkaan otettu tuotantokäyttöön maakaasun kysynnän ja hinnan nopean laskun vuoksi. Voittomarginaali ei ole riittävän suuri. Energiatuotteiden myyntihinnoista lumoutuneitten mielistä häviää se tosiasia että syrjäseuduilla ankarissa luonnonolosuhteissa tuotetulla kaasulla, öljyllä ja kivihiilellä on yllättävän kovat tuotantokustannukset ja pienikin notkahdus maailmanmarkkinahinnoissa voi tehdä tuotannosta kannattamattoman. Liskekaasu pisti Štokmaninkin jäihin.
Maailman suurin maakaasuntuottaja on nykyään Yhdysvallat. Myös Yhdysvaltojen öljyntuotanto kasvaa uusien teknologioiden tehtyä liuskekaasun ja –öljyn sekä öljyhiekkaesiintymien hyödyntämisen taloudellisesti kannattavaksi. Ennustetaan että tämän vuosikymmenen loppuun mennessä USA ohittaa öljyntuotannossa tällä hetkellä ykköspaikkaa pitävän Saudi-Arabian.
Yhdessä Kanadan kanssa USA on pikku hiljaa muuttumassa energian tuojasta energian viejäksi ja näillä eväillä se pystyy dominoimaan energiatuotteiden markkinoita ja halutessaan tuhoamaan Venäjän energiaviennistä riippuvaisen talouden.
Sanotaan että maailman suurimmat liuskekaasuesiintymät ovat Kiinassa. Puolassa, Ranskassa ja Ukrainassa on myös suuria liuskekaasuesiintymiä. Ja taisi olla Brittien saartenkin maaperässä.
Toinen suuri Game Changer ovat vihreät energialähteet. Vaikka en ole saksalaisten vihreiden suurin fanittaja, pitkin hampain täytyy antaa kredittiä sille miten saksalaiset ovat pystyneet polkaisemaan tyhjästä mm. pientalojen aurinkopaneeleihin perustuvan energiantuotantolohkon. Itse pistäisin omat rahani biopolttoaineisiin, tarkemmin öljyä tuottaviin leviin. Jo nyt puhutaan että mikroskooppisia leviä viljelemällä tuotettu öljy olisi hinnaltaan kilpailukykyinen maaöljypohjaisten tuotteiden kanssa.
”Venäjän väestö kasvaa”
Venäjällä syntyvyys on suurinta etelän muslimivyöhykkeellä jossa on taatusti jo nyt kasautunut paineita irtautua moskoviittien imperiumista. Kannattaa pitää mielessä että etniset venäläiset ovat aina oleet vähemmistö omassa imperiumissaan ja väestörakenteen kehitys toimii vääjäämättä heidän valta-asemaansa vastaan.
”Putinilla on takanaan kansan vankka enemmistö”
Putin on polittisen uransa aikana osallistunut tasan yksiin vapaisiin vaaleihin. Toimisessaan Pietarin pormestarin Anatoli Sobtšakin avustajana Putin asettui ehdolle Sobtšakin tukiehdokkaana – ja kärsi rökäletappion. Tämän jälkeen Putin on joko nimitetty ylhäältä annetulla ukaasilla virkaansa tai hänet on valittu ohjatuissa vaaleissa joissa on pidetty visusti huolta siitä ettei Putinille löydy vakavasti otettavaa vastaehdokasta. Vuoden 2012 vaaleissa Putin sai 68% kannatuksen.
Mikähän mahtoi olla Gaddafin, Saddamin tai Hitlerin (pakollinen natsikortti) kannatus heidän ollessaan vallassa? Venäläiset itsekin naureskelevat että jos melonia näytettäisiin neljän vuoden ajan säännöllisesti televisiossa niin melonista tulisi presidentti.
”Venäjällä on pienet tuloerot”
Forbesin tuoreimmassa miljardöörilistassa on 110 venäläistä. Melkoinen saavutus taloudessa jossa keskimääräinen kuukausipalkka on noin 1200 jenkkidollaria ja BKT per capita on 17,884 USD.
Vertailun vuoksi Suomesta Forbes löytää neljä dolarimiljardööriä (joiden kaikkien sukunimi on Herlin) ja saman ILO:n vertailulistan mukaan keskipalkka on $2,925 ja BKT per capita 35,617.
Italiasta, joka on BKT:ltaan aika lailla Venäjän suuruinen, Forbes löytää 35 dollarimiljardööriä.
Ihan huvin vuoksi: Jos otetaan vertailuluvuksi BKT per capita niin Venäjän talouden pitäisi kasvaa seuraavan kymmenen vuoden ajan kahdeksan prosenttia Suomen taloutta nopeammin että venäläiset saavuttaisivat suomalaisen elintason.
”Venäjälle perustetaan uusia tehtaita”
Ja kukahan niitä perustaa? Gospodin Potemkin, oletan?
Venäjä on äärimmäisen riskialtis investointiympäristö jota leimaavat viranomaisten mielivalta, korruptio, klaaniutuminen, omaisuuden suojan puutos sekä viranomaisten avustuksella tehtävät usein väkivaltaiset yrityskaappaukset. Bizznes pyörii suhteiden voimalla, ”Putinin ystävä” on Venäjän merkittävin asema joka antaa syytesuojan, ylihintaisia sopimuksia, pilkkahintaan ostettavia omaisuuseriä kunnes neuvottelupöydän toiselle puolelle istuu ”Putinin läheisempi ystävä”. Ennen 2008 pankkikriisiä venäläispankit luototivat avokätisesti sekä investointeja että kulutusta (tuttua?), 2008 jälkeen tilanne kääntyi päälaelleen ja pk-yritysten rahoitus on erittäin pahassa jamassa.
Pääomat virtaavat Venäjältä pois, eivät Venäjälle. Venäjän velkakirjat eivät mene kaupaksi edes kymmenen prosentin vuosikorolla. Vertailun vuoksi Saksa saa lainaa nollakorolla tai jopa negatiivisella korolla. Eli velkojat maksavat Saksalle siitä että Saksa huolii heidän rahansa. Kertoo markkinoiden tuntemasta luottamuksesta.
”Eurooppa on riippuvainen Venäjän kaasusta”
Eurooppa ostaa käyttämänsä kaasun suurimmaksi osaksi kolmelta myyjältä: Venäjältä, Norjalta ja Algerialta. Venäläisen kaasun osuus on noin neljännes.
Eurooppaan rakennetaan nyt nesteytetyn maakasun satamaterminaaleja ja ei ole vaikea arvata että Eurooppa ryhtyy tulevaisuudessa ostamaan entistä enemmän kaasustaan LNG:nä joka sitten pumpataan samaan putkiverkostoon jolla maakaasu nykyään jaellaan loppuasiakkaille. Arabiemiraateissa on LNG:n tuotannon ylikapasiteettia ja muitakin tulokkaita markkinoille on. Lisäksi Euroopan lähialueilla on suuria kaasuesiintymiä joista voidaan pumpata ohi Gazpromin imperiumin.
Solkovin tiedekeskus
Voidaanko olettaa että Venäläiset onnistuisivat siinä missä muut valtiot ovat epäonnistuneet kymmeniä kertoja eli kopioimaan Kalifornian piilaakson konseptin? Tuskin. Ensinnäkin piilaakso oli ja on spontaani ilmiö joka syntyi yksittäisten toimijoiden toiminnan sivutuoteena, ei millään hallinnollisella päätöksellä. Byrokraateilla tuntuu olevan globaalisti se harhakäsitys että sulkemalla ”kehitysporukka” hermeettisesti suljettuun ”kehityspurkkiin” niin sopivan ajan kuluttua kannen alta pomppaa ilmoille jotain uskomatonta joka tekee kaikki rikkaiksi ja onnellisiksi.
Synkempi selitys Solkovin tiedekeskukselle on se, että keskittämällä ne ”kirotut intelligentit” yhteen paikkaan heitä on helpompi valvoa. Etteivät kehittäisi vääriä ajattelumalleja.
”Demokratia ei sovi venäläisille”
Bullshit. Väite on puhtaasti pahantahtoista ennakkoluuloa, miltei rasismia. Euroopan lähihistoriassa on useita loistavia esimerkkejä siitä miten atoritaarisesta diktatuurista on noustu länsimaisiksi demokratioiksi, esimerkkejä Saksan kautta Espanjaan ja Portugaliin. Nykyisin EU:n jäseninä olevat entiset itä-blokin maat näyttävät myös mallia, tosin polku on kivinen. Japani omaksui (osin pakolla) länsimaisen systeemin ja nousi kolmessa vuosikymmenessä nollasta yhdeksi maailman talousmahdeista. BTW, Japanin talous on kaksi ja puoli kertaa Venäjän talouden suuruinen.
Venäjällä olisi edessään loistava tulevaisuus mikäli maahan annettaisiin syntyä aito toimiva kansalaisyhteiskunta jossa vallanpitäjien mandaatti tulee kansalta ja kansa voi halutessaan ottaa sen mandaatin pois. Nykyinan autoritaarinen systeemi jossa vallanpitäjät nimeävät itse itsensä johtaa talouden stagnaatioon ja lopulta romahdukseen.
Kyllä Venäjälläkin itää demokratian ituja vaikka turvallisuuskoneisto tekee kaikkensa kitkeäkseen ne mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Aleksei Navalnyi on osoittautunut hyvin sitkeäksi ja pystyväksi kaveriksi eikä hän ole yksin. Suurten kaupunkien koulutetun keskiluokan keskuudessa demokratia-aatteet elävät kaikista sortotoimista huolimatta ja Putinin valta nojaakin nykyään laajan maaseudun ainoastaan valtiollisen median tavoittaman väestön varassa.