Venäjän talous

Ja kiinalaiset tarvitsevat USA:ta. USA on luonut maailman vahvimman finanssijärjestelmän. Kiina istuu siinä tukevasti yhdellä oksalla. Eihän kukaan rupea sahamaan oksa jonka päällä istuu, vai rupeako..Jos kiinalaiset haluavat luoda vastaava järjestelmä, lippu niille käteen, siihen ne eivät tarvitse kun 200 vuotta.

Yhdysvallat on luonut maailman suurimman pyramidipelin.
 
Venäjä ja Kiina ovat ymmärtääkseni lopettaneet Yhdyvaltain velkakirjojen ostot.

Venäjän nopeaa tuhoa talouden avulla povaavien tulisi muistaa millaisia himmeleitä dollari ja euro ovat.

Tässähän ruvetaan elämään Raamatullisia aikoja kun Kiina ja Venäjä löytävät toisensa. Vielä kun messiin saadaan Iran, niin homma kirjoitetaankin lyhenteellä GOOG (eikä tarkoita Googlen osaketta pörssissä :))
 
Kulta ei menetä arvoaan, raha menettää arvoaan.

Venäjällä on myös ulkomaanvaluutta reservejä satoja miljardeja eri muodoissa sekä luonnovarat.
Koska raha on odotusarvoja niin jos rupla todella sukeltaa niin sitä kannattaa ruveta ostelemaan yksityisenkin, jos pelaa Lottoa voi pelata näitäkin.

Raha menettää arvoaan tottakai, se on vain FIAT tavaraa joka määritellään uudestaan joka päivä. Ei se perustu mihinkään realiteettiin joka voidaan vaihtaa, Lainaa lisää niin rahan arvo laskee, maailmaan tulee lisää rahaa ja talous toimii. Kulta on harvinainen jalometalli jonka arvo perustuu harvinaisuuteen tai sen vaihdattavuuteen. ie. Sen arvon oletetaan säilyvän koska sitä ei tuoteta kuten marjapuskia.

Venäjä myy reservevään nähdäkseen tulevaisuuden. Se loppuu äkkiä jos maailma niin päättää.(ie. ei osteta vänäjän öljyä, mineraaleja). Jos USA/EU haluaa kompensoida Venäjätappiot jollekin Venezuealle niin se on pikkurahaa.

Kiinalla olisi isommat valttikortit tuossa pelissä.
 
Se on helppo letkautella kun ei perustele heittojaan mitenkään. Mikäs siellä vanhentunutta tietoa oli?

Pörssifirman TJ:n elinikä on nykyään alle 5 v. Hienonen on jo yliajalla kun on jaksanut 7,5 vuotta SRV:n johdossa. Jo oli aikakin vaihtaa miestä? Ei kannata ylidramatisoida ja värittää kaikkea tuon pakkomielteesi kautta, jurppi. Minusta sinä rupeat käymään pikkasen ylikierroksilla kun kaikki asiat ja uutiset nähdään vain yhden perspektiivin kautta ja se on erittäin ennalta arvattavissa mikä se perspektiivi on. Mitä tai ketä tuollainen tunnelinäkö palvelee? Ei se ainakaan maailman hahmottamista realistisesti helpota.

Se Nikolenkon kirjoitus....sen informaatioarvo on vuoden 2014 tapahtumat huomioiden jo vanhentunutta. En viitsi puuttua kaikkiin Venäjän muutosten yksityiskohtiin koska kysymys on niin hyvin yleisessä tiedossa olevista asioista että oletan kaikkien keskustelijoiden ymmärtävät taustat.
Jokainen voi itsekseen miettiä mitä merkittävää Venäjän osalta on tapahtunut esim. Sotsin kisojen jälkeen joka on ratkaisevalla tavalla muuttanut asiakokonaisuutta?
Kuinka tapahtumat ovat vaikuttaneet mm. liiketoimintaympäristöön Venäjällä jne. jne. Miettikääpä todellakin mitä on tapahtunut?

Se mitä Venäjällä ja Itä-Ukrainassa tapahtuu on aika helposti ymmärrettävää asiaa. Venäjän, venäläisten ja heidän tukijoidensa kannalta asiat kehittyvät hetki hetkeltä yhä huonompaan suuntaan..joten totuus on että hätä ja paniikki löytyy juuri siitä suunnasta. Jopa Putinin kansakunnan tilaa käsittelevä puhe 4.12.2014 on tästä hyvä esimerkki..
http://www.taloussanomat.fi/kansant...o-haisee-epatoivolle/201416857/12?pos=related

Tottahan näistä uutisista näkee selkeästi mihin suuntaan asiat Venäjällä kehittyy.. Samat tosiasiat varmasti näkyvät omissa kommenteissani. Kerron mielelläni myös positiivisia uutisia Venäjän tapahtumista, kunhan sellaisia ilmaantuu.

Sinällään ymmärrän että Venäjällä osa kansalaisista (=Putinin politiikan tukijat) näkevät asiat erilaisina ja omalla tavallaan. Mutta jo edellä lainaamani artikkeli kertoo että ajatukset ovat sielläkin muuttumassa. Venäläisetkään eivät enää niele kaikkia Putinin toimia pureksimatta. Kestänee varmasti jonkin aikaa ennenkuin kotimaiset "dosentit" huomaavat tapahtuneet muutokset..
 
Nikolenkon teksti on kirjoitettu syys-lokakuussa eli pari kuukautta sitten. Nikolenkon teksti antaa nähdäkseni ihan hyvän yleisen kuvan Venäjän taloudesta. Tekstin sävy ei suinkaan ole mikään Venäjää ihannoiva, vaan aika realistinen ja juuri samanlainen kuin tässäkin aiheessa yleisesti ottaen: Venäjän talouskehitys ei lupaa hyvää ja siellä on paljon ongelmia. Älkää antako otsikon hämätä, se on mukaelma Liberan uuden julkaisun nimestä.
 
Taitaa olla niin isot rattaat nyt pyörimässä, ettei isonkaan TJ:n ymmärrys tähän riitä, jos tuommoinen tankkeri kuin Venäjä muuttaa kurssiaan noin äkkiä ja yllättäen, niin kyllä kapteenilla täytyy olla komentoketju täysin hanskassa.

Soini tuntuu hiukan päässeen jyvälle: "Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini väittää, että Venäjällä on suunnitelma, mutta hän ei väitä tietävänsä, mikä se on, kertoo Iltalehti.Presidentti Vladimir Putinin ristiriitainen esiintyminen on tietoisesti harkittua."

Putinilla on vaihtoehdot vähissä ja ruori irtonaisena kourassaan. Suunta on väärä ja nyt jo tiedetään että Venäjän tankkeri juuttuu kohtapuoliin pohjamutiin.

Venäjällä oli mahdollisuus kehittymiseen mutta sen olisi aikoinaan ( jopa vielä Medvedevin kaudella) pitänyt vaihtaa suuntaa ja lisätä avoimuuttaan sekä sisäistä demokratiaa. Venäjän kansallisten perusrakenteiden muuttaminen on kuitenkin niin suuri muutosprosessi että sitä pitäisi toteuttaa suunnitelmallisesti ainakin 50 vuotta..Siihen ei löydy mistään eikä keneltäkään poliittista kykyä eikä haluakaan. Tällainen politiikan muutos olisi tuhonnut jo ensivaiheissaan Putinin ja hänen puolueensa yksinvallan kuin myös oligarkit sekä koko silovikkien tukeman hallintojärjestelmän. Siksi ollaan nyt tässä tilanteessa...

Äiti-Venäjä hakee edelleen sitä todellista johtajaa joka kykenee kokoamaan kansan, aloittamaan ja ylläpitämään suuren yhteiskunnallisen muutoksen..se johtaja ei ikävä kyllä ole Putin. Voi olla ettei sellaista löydy heti Putinin jälkeenkään, mutta joskus tulevaisuudessa varmasti nousee esille uusi suuri johtaja. Näin on Venäjällä tapahtunut ennenkin.

Mutta toistaiseksi täytyy kärsivällisesti mennä niillä vaihtoehdoilla mitä on jäljellä..niitä ei ole montaa. Onko todellisuudessa yhtäkään?

Jäänee nähtäväksi mitä tulevaisuudessa tapahtuu..
 
Nikolenkon teksti on kirjoitettu syys-lokakuussa eli pari kuukautta sitten. Nikolenkon teksti antaa nähdäkseni ihan hyvän yleisen kuvan Venäjän taloudesta. Tekstin sävy ei suinkaan ole mikään Venäjää ihannoiva, vaan aika realistinen ja juuri samanlainen kuin tässäkin aiheessa yleisesti ottaen: Venäjän talouskehitys ei lupaa hyvää ja siellä on paljon ongelmia. Älkää antako otsikon hämätä, se on mukaelma Liberan uuden julkaisun nimestä.

Juuri tästä on kysymys.

Erityisen suuri muutos on se että raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on romahtanut juuri viimeisen parin kuukauden aikana..Se (sekä pitkittynyt sota Ukrainassa, pakotteet jne) on johtanut myös ruplan viimeaikaiseen vapaasee pudotukseen. Sekä ennen näkemättömään valuuttapakoon Venäjältä. Oligarkit lähtevät kuin rotat uppoavasta laivasta..

Se mitä Nikolenko kertoo on ihan hyvää ja oikeaa pohjatietoa (tosin aika suppeille markkinoilla - Suomessa sitä varmasti luetaan ihaillen) Mutta nyt mennään Venäjän taloudessa jo niin lujaa alapäin että kukaan ei tiedä mihin se lopulta johtaa..Ja, kysymys on monilta osin myös globaalista muutoksesta..

Mitään hyvää viimeaikojen markkinareaktiot eivät ennusta Venäjän osalta. Ehkä kuitenkin sen että Putinin diktatuurin kausi lähenee loppuaan yhä kiihtyvällä vauhdilla.

Putinilla on viimeiset pelit jäljellä. Hän löi sokeasti peliin panoksensa all-in'iin, valtaamalla Krimin. Kuvitellen saavansa sille parin Ukrainasta. Mutta pakasta ei tullutkaan sitä Ukrainaa. Se juuttui jakajan hihaan..... Nyt vain odotellaan korttien kääntämistä. Ja, kaikki tietävät ettei Putinilta löydy minkäänlaista peliä.

Putinin tilanne on toivoton, niin sanotusti -förttiströbö-
 
Usein törmää mainintaan Venäjän satojen miljardien vararahastoista. Jossakin vaiheessa oli esillä luku 400 mrd dollaria. Onko oikean suuntainen ja paljonko sitä nyt voisi olla? Kuka tietää totuuden, tietääkö kukaan? Muutamia ajatuksiani.

Sotshi. Rakennettiin näillä rahoilla, yli 50 mrd. Vaikka siitä on puhuttu sijoituksena, ei taida tähän hätää antaa tuottoja.

Valtion energiayhtiöt lainoineen, tiedetäänkö niiden todellinen tilanne. Kuinka paljon energiayhtiöt joutuvat kiristyvässä lainakurimuksessaan käymään valtion kassalla.

Panostukset energiantuotantoon. En tiedä kuinka paljon kansainväliset energiayhtiöt syytävät panoksia yhä kalliimmaksi käyvään hiilivetyjen tuotantoon, mutta arvaan vaan että ilman valtion kassaa homma ei toimi.

Rosatomin hankkeet. Ei taida tuokaan omilla rahoillaan puuhastella. Jonkin verran hankkeita lienee menossa?

Krimin miehitys. Krimillä on pakko ylläpitää elintasoa että mutina tuossa pyhässä paikassa ei yltyisi. Mitkä ovat sen omat tulonlähteet ja toimivatko ne vielä? Matkailu?

Itä-Ukraina. Ilmeisestikään Venäjä ei rahoita sen yhteiskuntaa suoraan, mutta ei se ilmainenkaan varmastikaan ole.

Ruplan tukeminen. Onko keskuspankin varat laskettu noihin vararahastoihin vai ovatko ne erillisiä? Valuuttaa on poltettu rekkakaupalla.

Sotatoimet. Vaikka kuinka miettii, ei tuo ilmaista puuhaa ole.

Sotilaallinen varustautuminen. Paljolti sisäistä rahojen pyörittelyä mutta vaatii varmaankin myös ulkomailta tuotuja raaka-aineita ja komponentteja.

Korruptio ja kleptokratia. Kuinka iso siivu kaikesta panostuksesta vain katoaa matkan varrella? Jonkin verran varmasti, ehkä enemmänkin.

Valuuttapako. Voisin kuvitella, että jokainen joka kykenee, siirtää dollarinsa muualle. Mistä nämä taalat ovat peräisin? Jälleen arvaamalla mennään, valtio tukee jotakin tuotannonhaaraa ja lähettää rahaa. Monta kouraa taitaa olla välissä ennenkuin fyrkat on perillä?

Kuinka suuri osuus näistä menoista koettelee suoraan vararahstoja ja valuuttavarantoja? Varmaan suurin osa on ruplien pyöritystä, mutta eivätkö tällaiset kulut ole pois tuotannosta. Veikkaan, että on Venäjän sisäisen rahaliikenteen hoitamiseksi, virkamiesten palkkojen ja eläkkeiden maksua varten on painettava lisää ruplia koneet kuumina. Kokonaan ilman ulkomaisia hyödykkeitä ei tuo kansakunta kovin hyvin voi, ja kova inflaatio on käsillä ennemmin kuin myöhemmin.

Itse arvelen, että tilanne on paljon karmeampi kuin yleisesti luullaan.
 
Usein törmää mainintaan Venäjän satojen miljardien vararahastoista. Jossakin vaiheessa oli esillä luku 400 mrd dollaria. Onko oikean suuntainen ja paljonko sitä nyt voisi olla? Kuka tietää totuuden, tietääkö kukaan? Muutamia ajatuksiani.

Sotshi. Rakennettiin näillä rahoilla, yli 50 mrd. Vaikka siitä on puhuttu sijoituksena, ei taida tähän hätää antaa tuottoja.

Valtion energiayhtiöt lainoineen, tiedetäänkö niiden todellinen tilanne. Kuinka paljon energiayhtiöt joutuvat kiristyvässä lainakurimuksessaan käymään valtion kassalla.

Panostukset energiantuotantoon. En tiedä kuinka paljon kansainväliset energiayhtiöt syytävät panoksia yhä kalliimmaksi käyvään hiilivetyjen tuotantoon, mutta arvaan vaan että ilman valtion kassaa homma ei toimi.

Rosatomin hankkeet. Ei taida tuokaan omilla rahoillaan puuhastella. Jonkin verran hankkeita lienee menossa?

Krimin miehitys. Krimillä on pakko ylläpitää elintasoa että mutina tuossa pyhässä paikassa ei yltyisi. Mitkä ovat sen omat tulonlähteet ja toimivatko ne vielä? Matkailu?

Itä-Ukraina. Ilmeisestikään Venäjä ei rahoita sen yhteiskuntaa suoraan, mutta ei se ilmainenkaan varmastikaan ole.

Ruplan tukeminen. Onko keskuspankin varat laskettu noihin vararahastoihin vai ovatko ne erillisiä? Valuuttaa on poltettu rekkakaupalla.

Sotatoimet. Vaikka kuinka miettii, ei tuo ilmaista puuhaa ole.

Sotilaallinen varustautuminen. Paljolti sisäistä rahojen pyörittelyä mutta vaatii varmaankin myös ulkomailta tuotuja raaka-aineita ja komponentteja.

Korruptio ja kleptokratia. Kuinka iso siivu kaikesta panostuksesta vain katoaa matkan varrella? Jonkin verran varmasti, ehkä enemmänkin.

Valuuttapako. Voisin kuvitella, että jokainen joka kykenee, siirtää dollarinsa muualle. Mistä nämä taalat ovat peräisin? Jälleen arvaamalla mennään, valtio tukee jotakin tuotannonhaaraa ja lähettää rahaa. Monta kouraa taitaa olla välissä ennenkuin fyrkat on perillä?

Kuinka suuri osuus näistä menoista koettelee suoraan vararahstoja ja valuuttavarantoja? Varmaan suurin osa on ruplien pyöritystä, mutta eivätkö tällaiset kulut ole pois tuotannosta. Veikkaan, että on Venäjän sisäisen rahaliikenteen hoitamiseksi, virkamiesten palkkojen ja eläkkeiden maksua varten on painettava lisää ruplia koneet kuumina. Kokonaan ilman ulkomaisia hyödykkeitä ei tuo kansakunta kovin hyvin voi, ja kova inflaatio on käsillä ennemmin kuin myöhemmin.

Itse arvelen, että tilanne on paljon karmeampi kuin yleisesti luullaan.

Olet mitä todennäköisemmin oikeassa kun epäilet että Venäjä on syvemmällä suossa kuin yleisesti annetaan ymmärtää.

Esimerkiksi tuo kovasti mainostettu satojen miljardien vararahasto..Sen kohtalosta ei ole julkisuudessa varmaa tietoa.

Erilaisissa lähteissä epäillään kuitenkin että siitä on suurin osa siitä on jo sidottuna (siis lainattu) monenlaisiin rahoitushankkeisiin mm. oligarkkien yrityksiin jne. Ja, mikähän lie niistä jo mahtanut kulkeutua?

Viikko sitten 4.12.2014 Putin (kansakunnan tilaa käsittelevä puhe) houkutteli oligarkkeja palauttamaan rahojaan takaisin Venäjälle, lupasipa vielä armahduksen niille jotka näin tekevät. Veikkaan palautuksen jäävän käytännössä siihen että joku sergei vie rajalta saamansa alv-palautukset kotiin ja sijoittaa ne suolakurkkuihin Viipurin torilla.

Venäjän ensivuoden budjetti julistettiin heti kärkeen isolta osaltaan salaiseksi. Mitäpä sitä kansalle kertomaan mihin valtion rahoja kohdistetaan. Se toki tiedetään että asevarusteluun kuluu suurin osa, mutta jo pelkkä öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku vie tuloista neljänneksen. Aikalailla juuri sen verran mitä aseisiin oli osoitettu....voi olla että Venäjälläkin menee SOTE-uudistukset sekaisin.
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2014/09/russian-budget

Öljy-, kaasu- ja kiviilen tuottojen vähenemisen vuoksi Venäjän valtion tulot ulkomailta vähenevät ja BKT pudonnee ensivuonna Kanadan suuruusluokkaan. Mutta Kanadahan onkin reilun 35 miljoonan asukkaan suurvalta. (Pitää aina silloin tällöin muistutella minkä kokoisen talouden voimavaroilla Putler tavoittele suurvalta-asemaa)

P.S. Koska joku pian kysyy mihin lähteisiin perustuu esittämäni mielipiteet niin kehotan jo etukäteen tiettyjä nimimerkkejä ottamaan asioista selvää omatoimisesti. Laitoin nyt kuitenkin malliksi yhden linkin..pienellä hakemisella löytyy lisää.
 
Usein törmää mainintaan Venäjän satojen miljardien vararahastoista. Jossakin vaiheessa oli esillä luku 400 mrd dollaria. Onko oikean suuntainen ja paljonko sitä nyt voisi olla? Kuka tietää totuuden, tietääkö kukaan? Muutamia ajatuksiani.

Sotshi. Rakennettiin näillä rahoilla, yli 50 mrd. Vaikka siitä on puhuttu sijoituksena, ei taida tähän hätää antaa tuottoja.

Valtion energiayhtiöt lainoineen, tiedetäänkö niiden todellinen tilanne. Kuinka paljon energiayhtiöt joutuvat kiristyvässä lainakurimuksessaan käymään valtion kassalla.

Mielestäni olet oikeilla jäljillä. Vararahastoa varmasti on, mutta on sitä hurjaa tahtia jo mennytkin! Ruplaa on tuettu tukiostoilla, energiayhtiöitä on tuettu, ulkolaista pääomaa ei tule enää oikein mistään, ei lainana eikä muina investointeita jne jne jne.

Talous ei ole alaani, mutta ainakin perusmatikalla laskien se useammankin sadan miljardin vararahasto hupenee kummasti, jos erilaisiin tukitoimiin menee miljardiluokkaa olevia summia päivässä - kuten ilmeisesti pahimmillaan tässä viime aikoina on mennyt.
 
Viikko sitten 4.12.2014 Putin (kansakunnan tilaa käsittelevä puhe) houkutteli oligarkkeja palauttamaan rahojaan takaisin Venäjälle, lupasipa vielä armahduksen niille jotka näin tekevät. Veikkaan palautuksen jäävän käytännössä siihen että joku sergei vie rajalta saamansa alv-palautukset kotiin ja sijoittaa ne suolakurkkuihin Viipurin torilla.

Ei kyse ollut siita etta Putin olisi pyytanyt tai houkutellut. Tuo ilmaisu, olen valmis antamaan anteeksi (armahtamaan) tarkoittaa etta jos nyt tuot varat/varoja takaisin niin asia on silla kuitattu. Mutta se tarkoittaa myos sita etta painvastaisessa tapauksessa viemme sinulta kaiken. Et kai tosissasi kuvittele etta venalainen oligarkki olisi Lontoossa tai New Yorkissa turvassa ja voisi siella tehda rahoillaan mita hanta haluttaa?
 
Ei kyse ollut siita etta Putin olisi pyytanyt tai houkutellut. Tuo ilmaisu, olen valmis antamaan anteeksi (armahtamaan) tarkoittaa etta jos nyt tuot varat/varoja takaisin niin asia on silla kuitattu. Mutta se tarkoittaa myos sita etta painvastaisessa tapauksessa viemme sinulta kaiken. Et kai tosissasi kuvittele etta venalainen oligarkki olisi Lontoossa tai New Yorkissa turvassa ja voisi siella tehda rahoillaan mita hanta haluttaa?

En todellakaan kuvittele. Putin pitää huolta omista oligarkeistaan. Jokuset jopa epäilevät että itse Putin on mukana Venäjän valtion varallisuuden kuppaamisessa..
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1418281952732.html
Mutta mitä siitäkään voi sanoa...varmaa tietoa ei ole.

Pahat kielet kertovat että samalla tavalla myös Sotsin rakentamiseen kulunutta rahaa ohjattiin Putinin lähipiirille.
http://vapaavenaja.fi/page/3
Mutta kukapa tällaiseen nyt uskoisi. Tämä lienee opposition ilkeää ajojahtia..

Niin että en todellakaan kuvittele että kaikki oligarkit olisivat turvassa. Kaikista perusteollisuuden ongelmista huolimatta Venäjällä tuotetaan edelleen Liptonin teen mausteeksi Polloniumia...
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1379523139878
 
Tuostapa kullan hintaa katselemaan: http://www.nasdaq.com/markets/gold.aspx?timeframe=10y Hinta on pudonnut kolmanneksalla parissa vuodessa - tasolta USD 1800 nykytasoon USD 1200 (unssi).

Mustan kullan hinta tipahti sitäkin nopeammin. Puolessa vuodessa runsaasta USD 100 barrelilta nykyiseen alle USD 60 kurssiin. Melkein -50%. Norja ja OPEC-maat ovat ihmeissään. Budjetit on mitoitettu korkeammille hinnoille.

Muistuu mieleen Ronald. Reagan romutti Neuvostoliiton talouden kilpavarustelulla. Tekeekö Valkoisen talon musta mies reaganit energiasodalla? Tietynlaista ironiaa asiaan tuo tohtori Putinin väitöskirja, jossa pohdittiin energiaresurssien käyttämistä aseena Venäjän nostamiseksi suur-/supervallaksi.

Joka miekkaan tarttuu...
 
En todellakaan kuvittele. Putin pitää huolta omista oligarkeistaan. Jokuset jopa epäilevät että itse Putin on mukana Venäjän valtion varallisuuden kuppaamisessa..
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1418281952732.html
Mutta mitä siitäkään voi sanoa...varmaa tietoa ei ole.

Jännä sinänsä, että pari vuotta sitten http://www.kauppalehti.fi/etusivu/tutkijat putin on maailman rikkain/201204158477 kirjoitettiin näin ja nyt sitten sama mies pari vuotta myöhemmin ei ymmärtäisi rahanteosta yhtään mitään enää.

Jos Venäjä = Putin = Venäjä, niin mitä väliä? Eihän Putinilla mitään realistisia pakopaikkoja voi olla olla olemassa Venäjän ulkopuolella.
 
Tuostapa kullan hintaa katselemaan: http://www.nasdaq.com/markets/gold.aspx?timeframe=10y Hinta on pudonnut kolmanneksalla parissa vuodessa - tasolta USD 1800 nykytasoon USD 1200 (unssi).

Mustan kullan hinta tipahti sitäkin nopeammin. Puolessa vuodessa runsaasta USD 100 barrelilta nykyiseen alle USD 60 kurssiin. Melkein -50%. Norja ja OPEC-maat ovat ihmeissään. Budjetit on mitoitettu korkeammille hinnoille.

Muistuu mieleen Ronald. Reagan romutti Neuvostoliiton talouden kilpavarustelulla. Tekeekö Valkoisen talon musta mies reaganit energiasodalla?

Ei tee - ainakaan tuossa mielessä. Öljyn hinnan romahdus haittaa Yhdysvaltain intressejä melkein yhtä paljon kuin Venäjän.

Todellisuudessahan Reagan romutti lähinnä oman maansa taloutta, joten siinä mielessä voit olla oikeassa.
 
Ei tee - ainakaan tuossa mielessä. Öljyn hinnan romahdus haittaa Yhdysvaltain intressejä melkein yhtä paljon kuin Venäjän.

Kuten ketjussa on jo ollut puhetta, jenkit on olleet maailman suurin öljyn tuoja (nyt ilmeisesti Kiina noussut aika tasapäisesti rinnalle). Joten jenkit on (absoluuttisesti) suurin hyötyjä. Alla suhteellinen muutos (GDP), eri maissa.

http://uk.businessinsider.com/ubs-gdp-impact-of-10-decline-in-oil-2014-12

oil-19.png
 
Jännä sinänsä, että pari vuotta sitten http://www.kauppalehti.fi/etusivu/tutkijat putin on maailman rikkain/201204158477 kirjoitettiin näin ja nyt sitten sama mies pari vuotta myöhemmin ei ymmärtäisi rahanteosta yhtään mitään enää.

Jos Venäjä = Putin = Venäjä, niin mitä väliä? Eihän Putinilla mitään realistisia pakopaikkoja voi olla olla olemassa Venäjän ulkopuolella.

Oletko sitä mieltä, että Venäjällä rikastuneet oligarkit ovat fiksuja liikemiehiä. Että itse asiassa Putinkin on Bill Gatesin, Larry Ellisonin, Larry Pagen tai Elon Muskin tapainen yrittäjä? Mielenkiintoinen näkökulma asiaan :) Minulla oli jostain syystä mielikuva Venäjästä valtiollisena mafiavaltiona...

Putinilla lienee jo sen verran rahaa taskun pohjalla, että voi rakentaa vähän suurempaakin tarinaa.
 
Pahat kielet kertovat että samalla tavalla myös Sotsin rakentamiseen kulunutta rahaa ohjattiin Putinin lähipiirille.
http://vapaavenaja.fi/page/3
Mutta kukapa tällaiseen nyt uskoisi. Tämä lienee opposition ilkeää ajojahtia..

Niin että en todellakaan kuvittele että kaikki oligarkit olisivat turvassa. Kaikista perusteollisuuden ongelmista huolimatta Venäjällä tuotetaan edelleen Liptonin teen mausteeksi Polloniumia...
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1379523139878

Niin, tuota Sotsin rakennus rahaa on vaitetty menneen Putinin lahipiirille ja varmaan sita on jonkin verran mennytkin. Itse kun kuulin ensimmaista kertaa etta Sotsissa oli kaytetty kaksikertaa enemman rahaa kun milloinkaan muualla talviolympialaisten jarjestamiseen niin kysyin saman tien itseltani: Mitahan ne nyt taas on touhuamassa ja kas... Krimea!
Venalainen opposiitio puhuu yhta paljon paskaa kun hallituskin. He ulostuvat samasta Neuvostoliiton muotista.

No, mikali et ajattele etta oligarkit olisivat ulkomailla turvassa niin miksi tekstissasi veikkaat: "palautuksen jäävän käytännössä siihen että joku sergei vie rajalta saamansa alv-palautukset kotiin ja sijoittaa ne suolakurkkuihin Viipurin torilla".
 
No, mikali et ajattele etta oligarkit olisivat ulkomailla turvassa niin miksi tekstissasi veikkaat: "palautuksen jäävän käytännössä siihen että joku sergei vie rajalta saamansa alv-palautukset kotiin ja sijoittaa ne suolakurkkuihin Viipurin torilla".
Enempää asiaan sekaantumatta, minä ymmärsin tuon kursivoidun koskevan tavan Sergeitä joka on Lappeenrannassa käynyt kaupoilla. Eiköhän oligarkit hoitele asiansa muulla tavoin ja heillä on omat vastuksensa.

Kuinkahan moni oligarkki itse asiassa on aivan turvassa, missään. Putin kyllä tiputtaa omiaankin tarpeen ollessa riittävän suuri. Olettamus oli tämä.
 
Pitäisiköhän edes halutakaan, että Venäjä saa asiansa kuntoon ja alkaa oikeasti nousukauden terveillä rakenteilla. Olisiko meille parempi, että Venäjällä nousee valtaan kleptokraattia ja tunaria toinen toisensa jälkeen. Että, jos vain löydämme Venäjältä täysiä idiootteja näissä valtioasioissa niin nostamme heidät valtaan.

Hyvä pointti. Tuotapa olen pohtinut viimeaikoina ihan spontaanisti. Tai oikeasti lähdin asiaa pohtimaan sitä kautta, että onko eräille toimijoille edes hirveän paha juttu, että Venäjä on heikolla hapella? Ajattelen tässä Yhdysvaltoja ja CIA:ta. Yhdysvallathan ilmeisesti hyötyy aika lailla tästä kuviosta, talous kasvaa ensi vuonna jopa 3,5%. Samaan aikaan Eurooppa räpistelee liki deflaation kynnyksellä. Näitäkin sopii miettiä.

Se Nikolenkon kirjoitus....sen informaatioarvo on vuoden 2014 tapahtumat huomioiden jo vanhentunutta. En viitsi puuttua kaikkiin Venäjän muutosten yksityiskohtiin koska kysymys on niin hyvin yleisessä tiedossa olevista asioista että oletan kaikkien keskustelijoiden ymmärtävät taustat.
Jokainen voi itsekseen miettiä mitä merkittävää Venäjän osalta on tapahtunut esim. Sotsin kisojen jälkeen joka on ratkaisevalla tavalla muuttanut asiakokonaisuutta?
Kuinka tapahtumat ovat vaikuttaneet mm. liiketoimintaympäristöön Venäjällä jne. jne. Miettikääpä todellakin mitä on tapahtunut?-

Pakko puuttua nyt jurppi tuohon sinun pätemiseesi. Kommenttisi osoittaa selvästi, että tuskin edes luit Nikolenkon artikkelia. Minkä huomasi muutkin lukijat kuin vain minä.

Tottahan näistä uutisista näkee selkeästi mihin suuntaan asiat Venäjällä kehittyy.. Samat tosiasiat varmasti näkyvät omissa kommenteissani. Kerron mielelläni myös positiivisia uutisia Venäjän tapahtumista, kunhan sellaisia ilmaantuu.

En usko, että sinusta on siihen kun edes neutraalia artikkelia et pysty lukemaan. Sinulla on nyt ilmiselvästi vauhtisokeutta. Otappa vähän rauhallisemmin ja rajoita muutenkin tuota selektiivistä uutisvirrasta poimintaa. Maailmasta saa vaikka minkä näköisen valikoivaa lähdeviittailua harrastamalla. Internet on nykyään niin iso, että sieltä löytyy viittailtavaa vähän joka makuun. Objektiivisen näkemyksen takuu ei siis ole, että joku jurppi kehuskelee, että "lähdeviitteitä on". On varmasti, mutta minkälaisia ja millä menttaliteetilla poimittuja?



Nikolenkon teksti on kirjoitettu syys-lokakuussa eli pari kuukautta sitten. Nikolenkon teksti antaa nähdäkseni ihan hyvän yleisen kuvan Venäjän taloudesta. Tekstin sävy ei suinkaan ole mikään Venäjää ihannoiva, vaan aika realistinen ja juuri samanlainen kuin tässäkin aiheessa yleisesti ottaen: Venäjän talouskehitys ei lupaa hyvää ja siellä on paljon ongelmia. Älkää antako otsikon hämätä, se on mukaelma Liberan uuden julkaisun nimestä.

Puhut ilmeisesti Liberan julkaisusta? Sen Nikolenko kertoo blogissaan olevan tekstiä "syys-lokakuulta" (siis aivan ilmeisesti syys-loka 2014). Se teksti mistä jurppi ja minä keskustelemme on tämä blogikirjoitus, joka on päivätty 12.12.2014. Siis EILEN! http://anikolen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182179-venajan-kauppa-se-on-joka-kannattaa Jos tuosta tekstistä jurppi on löytänyt jotain oleellisesti "vanhentunutta", niin anti kuulua! Siitähän tässä keskusteltiin.


Se mitä Nikolenko kertoo on ihan hyvää ja oikeaa pohjatietoa (tosin aika suppeille markkinoilla - Suomessa sitä varmasti luetaan ihaillen) Mutta nyt mennään Venäjän taloudessa jo niin lujaa alapäin että kukaan ei tiedä mihin se lopulta johtaa..Ja, kysymys on monilta osin myös globaalista muutoksesta..

Nyt se onkin "ihan hyvää ja oikeaa"? Vielä hetki sitten tyrmästi sen "vanhentuneena paskana". Jep jep. Et ole jurppi oikein uskottava enää tuossa paatoksessasi. Et ainakaan minun silmissäni. Ehkä joku muu jaksaa tota sun tuuliviirimeininkiä ja tajutonta yksipuoliseen linkkipoimintaan perustuvaa paasaamista digata, mutta minua tuo nyt lähinnä jo kyllästyttää. Musta sua vaivaa ilmiselvä teini-angsti ja kun en itse enää teini-iässä ole, niin ei jaksa oikein syttyä tommoiselle tyylille. Mitä taas tulee Nikolenkon teksteihin, niin tyyppiä en tunne mitenkään, vasta eilen ensi kertaa edes kuulin koko hemmosta. Mutta tuon yhden tekstin lukemisen perusteella: 100x mieluummin luen jotain Nikolenkoa kuin sinua, Jurppi. Miksikö? Siksi, että Nikolenkon teksteistä saattaa oppiakkin jotain kun niitä ei ole hirveän paatoksen sokaisemina laadittu. Sinun teksteistäsi jurppi oppii yhtä paljon kuin jostain Moskovan trollin teksteistä. Molemmat on tehty vain paskanjauhantamielessä ja manipulointitarkoituksessa. Se, että sinun manipulointipyrkimyksesi on toisenlainen kuin Putinin trollilla, ei tee siitä mitenkään kiinnostavampaa.


Mitään hyvää viimeaikojen markkinareaktiot eivät ennusta Venäjän osalta. Ehkä kuitenkin sen että Putinin diktatuurin kausi lähenee loppuaan yhä kiihtyvällä vauhdilla.

Putinilla on viimeiset pelit jäljellä. Hän löi sokeasti peliin panoksensa all-in'iin, valtaamalla Krimin. Kuvitellen saavansa sille parin Ukrainasta. Mutta pakasta ei tullutkaan sitä Ukrainaa. Se juuttui jakajan hihaan..... Nyt vain odotellaan korttien kääntämistä. Ja, kaikki tietävät ettei Putinilta löydy minkäänlaista peliä.

Putinin tilanne on toivoton, niin sanotusti -förttiströbö-

Sinä se vaan jankkaat tuota. Ilmeisesti olet sen verran nuori, että olet nähnyt niin vähän diktaattoreita. Onhan se myös tosiasia, että niitä on nykyään aika vähän. Et varmaan tiedä ajoista, jolloinka Euroopassakin oli vielä vino pino diktaattoreita. Enkä tarkoita sitä kuuluisaa Aatua, oli niitä paljon muitakin, aina rautaesiriipun romahdukseen asti. Oli myös lännessä, ihan Aatun ajoiltakin periytyviä, kuten Franco Espanjassa.

Ei diktaattorit välttämättä talouden piiputukseen sorru, jos vaan on aseet kunnossa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top