Venezuela aikoo hyökätä naapurinsa Guyanan kimppuun?

TV-uutisissakin voisivat vähän skarpata kun kirkkain silmin kertovat miten Guyanan alueiden liittäminen Venezuelaan sai kansanäänestyksessä niin ja niin laajan kannatuksen.

Ei saanut. Ei ollut mitään mitä voisi kutsua kansanäänestykseksi. Lavastusta voisi reilusti sanoa lavastukseksi.
 
Toi on niiku ihan vitullinen pöhöikkö, ja paikaillista väestöä tuskin kiinnostaan vittuakaan mihin valtioon ne ovat kuuluvinaan.
Redditin guyanalaisten perusteella Guyanan väestö on aika patrioottista ja mm. maiden välillä on aika iso kieli- ja kulttuuriraja: Guyanassa alkuperäiskansat ovat saaneet säilyttää elämäntapansa, kielensä ja kulttuurinsa ja niiden ohella puhuvat myös englantia; musta ja intialaistaustainen koloniaaliväestö puhuu taas englantia ja englantipohjaista kreolia (vrt. Jamaikan kreoli). Taustalla tuossa alkuperäiskansojen suuntautumisessa oli se, että vaikka hollantilaiset olivat julmia orjanomistajia, olivat he huomattavasti espanjalaisia ystävällisempiä alkuperäiskansoja kohtaan, ja siksi he Guyanassa aikanaan pyysivät hollantilaisilta suojelua.

Kyselin myös tuosta pohtimastani Cuyunin kautta hyökkäämisestä: se on mahdotonta vain venein, koska joessa on paljon koskia ja jopa putouksia, ja siten siis vaatisi hyvin raskaan jokioperaation, jossa tehtäisiin tie joenvarteen, tai vaihtoehtoisesti kaluston siirrolle kelpaavat ohitukset koskiin ja putouksiin, eli ei siis onnistu aivan rajaseutua lukuunottamatta.

Brasilian avusta olivat jossain määrin skeptisiä, ja pohtivat, että Brasilia ei tule Guyanan puolelle apuun, ellei heidän hallituksensa pyydä, ja kynnys sille on ilmeisesti varsin korkea. Kuulemman Brasilian joukkojensiirrot Venezuelan vastaiselle rajalle olivat paras apu tässä tilanteessa, koska se ei vaatinut mitään virallista yhteistyötä tai brasilialaisjoukkojen pyytämistä maahan. Eniten toivoa tunnutaan laittavan Setä Samulin harteille tuolla suurimmat öljynporausoikeudet omistavan Exxonin vuoksi, Britannian into lähteä sotaan verestämään brittiläisen imperiumin henkeä arvioidaan aika mitättömäksi.

Tosin omana haihattelunani, Britannian väliintulo kunnon voimalla olisi hyvin merkittävä signaali nyt lähelle globaalin merkityksensä täyttä menettämistä ajautuneen Britannian kannalta, ja uudistaisi varmasti myös Kansainyhteisöä.

Ohessa wikistä. Alueet 1,7,8,9 on nyt valtausuhan alla ja niillä asuu 81000 ihmistä. Tilaa siellä on noin 1/3 suomen pinta-alasta. Nopealla satelliitti katselmuksella rajan yli menee 3 hiekkatietä koko rajan mitalla. Tulee mielenkiintoinen sota jos menee ampumiseksi.

Katso liite: 88434
Katso liite: 88438
Näin suomalaisittain pohdittuna miellyttävän harvaanasuttu maa.
 

Paikallista artikkelia aiheesta

1000098252.jpg


Good luck with that.

Either march throught the amazon (logistical impossibility) or try to pass through Brazilian territory that is actually built up and inhabited (tantamount to declaring war). Nevermind that SouthCom has probably been itching for action for a while.
 
Viimeksi muokattu:
https://www.reuters.com/world/ameri...um-disputed-territory-with-guyana-2023-12-03/

Ja 95% äänestäjistä oli sitten hallituksen kanssa samaa mieltä että kyllä nuo naapurin maat on oikeastaan meidän. Äänestäjiä ei toimittajien mukaan kauheasti näkynyt äänestyspaikoilla mutta 10,5 miljoonaa kyllä-ääntä kaivettiin kuitenkin uurnista.
Erään arvion mukaan äänestäjiä oli todellisuudessa parisen miljoonaa, mutta koska äänestyksessä oli viisi kohtaa, niin 'äänet' kerrottiin viidellä. Tai sitten äänestystulos otettiin vaan hatusta, miksi tehdä asioista vaikeita.

On varmaan uusi härskiyden taso että järkätään falski 'kansanäänestys' siitä kuuluko jonkun toisen maan alueet meille. Ei muuta kuin tännekin kansanäänestys siitä, pitäisikö Karjala palauttaa? Legitimiteetti olisi taattu!

En mitenkään jaksa uskoa että Venezuela lähettäisi oikeasti soltut rajan yli. On se kuitenkin sellainen askel, että luulisi siitä tulevien seurausten romauttavan läpimädän hallinnon lopullisesti. Mutta kaikenlaista hulluahan tuntuu nykyään tapahtuvan, ettei meidän Maapallon logiikallamme sitä pysty ymmärtämään. Ehkä Maduron tavoitteena on painostaa Guyana neuvotteluihin, ja sitten hyväksyä 'jalomielinen' kompromissi, missä 70 prosentin sijaan viekin vain 30%?
 
Mikäs on UK suhde/intressi Guyanaan tänä päivänä ja vastaavasti onko Brasilialla jotain toiveita alueen kehittymisen suhteen?

Lähinnä mietin, että onko tässä intervention mahdollisuus ilmassa. Brasilia tuskin haluaa, että sen naapurissa asuva diktatuuri alkaa toteuttamaan ekspansiivista aluepolitiikkaa.
 
Mikäs on UK suhde/intressi Guyanaan tänä päivänä ja vastaavasti onko Brasilialla jotain toiveita alueen kehittymisen suhteen?

Lähinnä mietin, että onko tässä intervention mahdollisuus ilmassa. Brasilia tuskin haluaa, että sen naapurissa asuva diktatuuri alkaa toteuttamaan ekspansiivista aluepolitiikkaa.

Britit ovat historiallisesti pesseet kätensä vanhoista siirtomaiden rajakiistoista, mistä tässäkin on kysymys. 180 vuotta sitten Britit piirsivät "Brittiläisen Guanan" rajat, jotka eivät vastanneet brittien silloin hallussa pitämää aluetta vaan ulottuivat juuri Venezuelan puolelle. Aiheesta on väännetty edestakaisin ja edellisen kerran britit ovat virallisesti ottaneet kantaa YK:n nimissä 1966 jolloin sovittiin että asianomaiset saavat ratkaista asian itse. Aina kun kiistellyltä alueelta on löytynyt rikkauksia on Venezuela alkanut pitämään meteliä.





In 1840, the British government commissioned German-born explorer and naturalist Robert Hermann Schomburgk to survey British Guiana's boundaries. This survey resulted in what came to be known as the "Schomburgk Line", which went well beyond the area of British occupation and gave British Guiana control of the mouth of the Orinoco River. These borders were disputed by Venezuela, and tensions worsened after the discovery of gold mines in the region in 1876, culminating with Venezuela severing diplomatic relations with the United Kingdom in 1887. The United Kingdom and Venezuela went into arbitration with mediation from the United States, which resulted in the Paris Arbitral Award in 1899, ruled largely in favour of Britain. In 1949, a memorandum written by Severo Mallet-Prevost, official secretary of the US–Venezuela delegation in the arbitration, and published postumously stated that the Arbitral Award resulted from the pressure by the Tribunal President Friedrich Martens and a political deal between Russia and Britain. Said memorandum led to complaints by Venezuela in the United Nations in 1962, which resulted in the Geneva Agreement, signed with the United Kingdom in 1966.

The status of the territory is subject to the Geneva Agreement, which was signed by the United Kingdom, Venezuela and British Guiana on 17 February 1966. This treaty stipulates that the parties will agree to find a practical, peaceful and satisfactory solution to the dispute.

 
180 vuotta sitten Britit piirsivät "Brittiläisen Guanan" rajat, jotka eivät vastanneet brittien silloin hallussa pitämää aluetta vaan ulottuivat juuri Venezuelan puolelle.
Venezuela tosin ei ollut ikinä pitänyt tuota aluetta hallussaan, ja raja perustui Hollannin aiempiin aluevaatimuksiin Orinocon itäpuolisesta alueesta, jotka olivat ristiriidassa Espanjan aluevaatimusten kanssa, mutta Hollanti hallitsi noita alueita, Espanja/Venezuela ei, ja 1814 Hollanti luovutti niillä olleiden siirtokuntien hallinnan Britannialle.
 

Paikallista artikkelia aiheesta

Good luck with that.

Either march throught the amazon (logistical impossibility) or try to pass through Brazilian territory that is actually built up and inhabited (tantamount to declaring war). Nevermind that SouthCom has probably been itching for action for a while.

SOUTHCOM:ista puheenollen, tämän mukaan he ovat päättäneet käydä lentelemässä Guyanan yllä 7.12.2023 eli tänään - tietysti Guyanan siunauksella (tiedotteessa sanotaan myös että tämän harjoituksen lisäksi tullaan jatkamaan normaalia yhteistyötä erilaisten harjoitusten muodossa - tosin sanamuoto kielii rutiinin jatkumisesta, ei mistään laajemmasta):

In collaboration with the @GDFGuyana, @Southcom will conduct flight operations within Guyana on December 7.

Read more:
https://gy.usembassy.gov/southcom-to-conduct-flight-over-guyana/

SOUTHCOM to Conduct Flight Over Guyana​


In collaboration with the Guyana Defence Force (GDF), the U.S. Southern Command (USSOUTHCOM) will conduct flight operations within Guyana on December 7. This exercise builds upon routine engagement and operations to enhance security partnership between the United States and Guyana, and to strengthen regional cooperation.

In addition to this exercise, USSOUTHCOM will continue its collaboration with the GDF in the areas of disaster preparedness, aerial and maritime security, and countering transnational criminal organizations.

The U.S. will continue its commitment as Guyana’s trusted security partner and promoting regional cooperation and interoperability.

By U.S. Embassy Georgetown | 7 December, 2023 | Topics: News, Press Releases | Tags: Security

 
Hyvin mielenkiintoinen artikkeli, julkaistu 5.12.2023. Lainaan siitä palasen: LÄHDE

The Chavista government is waging a new battle that has less to do with sovereignty and international geopolitics than it does with its domestic position ahead of Venezuela’s presidential elections a year from now. According to pollsters like Delphos, Maduro has not been able to improve on his floor of 15% popular support, prolonging his administration’s worst moment. The elections should be held in the second semester of 2024, according to the Barbados agreements, where the international community is pressuring Maduro to comply with minimum democratic guarantees. The elections now represent the greatest threat to his government’s stability and ability to remain in power.

Therefore, as several analysts have argued, a conflict would serve as a pretext for the Venezuelan government to declare a state of emergency and postpone the elections. “This is more a matter of domestic politics than [international] politics, because in six months there will not be a decision from the International Court of Justice on the Essequibo issue, but there will be elections [in Venezuela]. In view of the referendum’s failure, they can use it for purposes other than a defense of sovereignty,” Daniels adds.


-

Venezuelassa olisi siis tarkoitus järjestää presidentinvaalit vuoden 2024 toisella puoliskolla (kylläpä ensi vuonna on monessa maassa presidentinvaalit: Suomi, Venäjä, Venezuela, Yhdysvallat...). Tämän mukaan Essequibon "referendumissa" olisi yhtä vahvasti kyseessä Venezuelan sisäpolitiikka, ehkä jopa vahvemmin, kuin ulkopolitiikka sinänsä.

Toisaalta sotia on aloitettu vähemmästäkin. Kenties Maduro on laskenut että "lyhyt ja voitokas sota" heikointa naapurimaata vastaan on juuri se, mitä hän tarvitsee pysyäkseen vallassa. Tai ehkä ei edes nähdä todellista ampumasotaa, vaan hänen on tarkoitus ainoastaan osoittaa "vahvuutta ja määrätietoisuutta Venezuelalle tärkeässä asiassa"? Tai kenties tästä seuraava poikkeustila antaa lailliset tai puolilailliset perusteet siirtää tai perua kokonaan vuoden kuluttua pidettävät presidentinvaalit?

-

Artikkelin koko teksti:

https://english.elpais.com/internat...ol-until-the-2024-presidential-elections.html

With its referendum on Essequibo, Venezuela’s government opens a new front to ensure absolute control until the 2024 presidential elections​

A scenario of intensifying conflict with Guyana over the contested area opens the door to declaring a state of emergency that would allow Nicolás Maduro’s government to postpone the 2024 vote

elecciones venezuela 2024

Venezuelan President Nicolás Maduro greets the president of the National Assembly, Jorge Rodriguez, at a National Electoral Council (CNE) ceremony on Monday, in Caracas.RAYNER PENA R (EFE)
Florantonia Singer

FLORANTONIA SINGER
Caracas - DEC 05, 2023 - 22:19 GMT+2

On Sunday, amid deserted polling stations and the electorate’s indifference, Venezuela’s Chavista government declared victory in its referendum on the country’s dispute with Guyana over the Essequibo region. President Nicolás Maduro asserted that the country is beginning a new phase. “We are going to recover and do justice with strength from everyone,” the president said on Monday as he received the results from the president of the National Electoral Council (CNE), Elvis Amoroso. The results of the referendum had changed by a few thousand votes compared to the ones announced on Sunday night. Maduro has said that the referendum is binding, although it was not called as such; it remains to be seen how he will move toward fulfilling the referendum’s proposal.

Beyond the numbers, the Venezuelan government seeks popular support for disregarding the jurisdiction of the International Court of Justice (ICJ), where Guyana is defending its claim to the region. But in a decision prior to the referendum, Venezuela’s Supreme Court had already ruled that it would not abide by international decisions or rulings about its territory. It is not clear whether Venezuela would completely abandon defending its case at the ICJ, which would further isolate the country, or whether it will continue to attend the hearings and present its counterargument in April 2024 in a legal case that is still far from being resolved.

Following the results of the referendum, the main question is how it will enforce the statements in the fifth question, which has raised the most concern in the country. In a ruling on Friday, the ICJ warned Venezuela not to do anything that would modify the status of the territory, which is de facto administered by Guyana, while the border dispute is being decided. On Sunday, Venezuelans voted to approve the government’s creation of the state of Guayana Esequiba and the execution of “an accelerated plan for integral attention to the current and future population of that territory, including, among other things, granting Venezuelan citizenship and identity cards.” In some quarters, this move has been interpreted as a threat to annex a territory where around 125,000 mostly English-speaking people with Guyanese citizenship live. “We do not know if Venezuela is going to limit itself to symbolic gestures with the creation of the Essequibo territory and appointing symbolic authorities, which Guyana might see as an aggression, or if they intend to use some mechanism by force,” says lawyer Alí Daniels.

Such a pretense could lead Guyana to bring the conflict to the U.N. Security Council and even pave the way for a new lawsuit against Venezuela at the International Criminal Court, where it is already being investigated for crimes against humanity, Daniels warns. “A conflict situation does not require warlike activity. It could be the mobilization of ships, an expression of territorial control of waters, which could be considered an [act of] aggression and spark an escalation that no one wants.” Guyana has granted oil concessions in the coastal waters of the disputed territory. In 2018, the Venezuelan Navy intercepted an ExxonMobil vessel sailing in the disputed waters, which increased diplomatic tensions at the time.

Internationally, Venezuela has a very short leash with Guyana. The latter not only has the support of the United States and the United Kingdom, but also from the Caribbean Community (CARICOM), Cuba and China; while the latter are Venezuela’s allies in other areas, they have historically supported Guyana in this territorial conflict.

Election workers wait for voters at a polling station during the referendum on the Essequibo region, on December 3, 2023, in Caracas, Venezuela.

Election workers wait for voters at a polling station during the referendum on the Essequibo region, on December 3, 2023, in Caracas, Venezuela.MIGUEL GUTIERREZ (EFE)

The Chavista government is waging a new battle that has less to do with sovereignty and international geopolitics than it does with its domestic position ahead of Venezuela’s presidential elections a year from now. According to pollsters like Delphos, Maduro has not been able to improve on his floor of 15% popular support, prolonging his administration’s worst moment. The elections should be held in the second semester of 2024, according to the Barbados agreements, where the international community is pressuring Maduro to comply with minimum democratic guarantees. The elections now represent the greatest threat to his government’s stability and ability to remain in power. Therefore, as several analysts have argued, a conflict would serve as a pretext for the Venezuelan government to declare a state of emergency and postpone the elections. “This is more a matter of domestic politics than [international] politics, because in six months there will not be a decision from the International Court of Justice on the Essequibo issue, but there will be elections [in Venezuela]. In view of the referendum’s failure, they can use it for purposes other than a defense of sovereignty,” Daniels adds.

This referendum has also tested the new CNE authorities, which were changed in an untimely fashion in August, sacrificing the body’s most diverse configuration in a long time, achieved as a result of the Barbados negotiations. In an initial report on Sunday night, these authorities spoke of an “overwhelming victory” with 10.5 million votes that would increase because they said that Venezuelans were still voting after 10 p.m. Hours later, in statements made by Amoroso, the same authorities clarified that 10,431,907 Venezuelans voted, a difference that has fueled the opposition’s distrust of the credibility of the institution that is now responsible for organizing the 2024 presidential elections. That discrepancy also flies in the face of the ruling party’s history: it has never obtained more than 10 million votes. In this case, the referendum did not produce the anticipated snapshot of lines of people at the polling stations to contrast with last month’s opposition primary elections, in which the mobilization of 2.4 million people surprised the organizers themselves and upset the ruling party.

In 2018, Maduro was reelected with 6 million votes in an early election in which the main opposition candidates were disqualified. The international community did not recognize these elections, the cause of the long institutional conflict that Venezuela has been experiencing in recent years. The disaggregated votes of the referendum on the Essequibo region have not been disclosed. Similarly, the vote tally was not released in the 2017 National Constituent Assembly elections that created a parliament parallel to the one the opposition had conquered; the ruling party essentially participated alone in that process.

The lack of data on the abstention rate also raises questions. On the night of the results, opposition leader and former presidential candidate Henrique Capriles Radonski also questioned the figure that Amoroso gave and said that 2.1 million voters had participated. “He did not dare to say that (…) it was 5 votes per voter,” he wrote. That would be how the first 10.5 million votes reported by Venezuela’s electoral authorities could make sense.

Sign up for our weekly newsletter to get more English-language news coverage from EL PAÍS USA Edition

-

Tämä tänään julkaistu artikkeli tarjoaisi lisää tukea ylle lainatulle, koska tämän mukaan olisi annettu pidätysmääräyksiä tietyistä oppositiojohtajista sekä näiden avustajista (ja muista). LÄHDE

Syytetään salaliitosta "referendumia" vastaan sekä yhteistyöstä öljy-yhtiöiden kanssa.

Sopisi hyvin kuvioon: oppositio vankilaan jo hyvissäajoin ennen ensi vuoden presidentinvaaleja + istuvan presidentin kilpeä kiillotetaan ja Vahvan Miehen statusta pumpataan kovilla puheilla (ja ehkä myös kovilla teoilla, se jää nähtäväksi).

https://english.elpais.com/internat...maria-corina-machados-team-of-conspiracy.html

Maduro uses Essequibo conflict to accuse María Corina Machado’s team of conspiracy​

As Guyana prepares to take the dispute to the United Nations Security Council, Venezuelan authorities have issued arrest warrants for several close allies of the opposition leader

Maduro Venezuela

Maduro displays a revised map of Venezuela after the annexation of Essequibo, accompanied by Jorge Rodríguez, president of the National Assembly, and Attorney General Tarek Saab.PRESIDENCIA DE VENEZUELA
Florantonia Singer

FLORANTONIA SINGER
Caracas - DEC 07, 2023 - 11:28 CET

The Venezuelan government has taken advantage of its ongoing dispute with Guyana to maneuver on its internal fronts, where it is once again raising the flag of international conspiracy. The foreign ministers of both countries spoke Wednesday to maintain channels of communication but at the same time the law for the creation of Essequibo State was presented in the National Assembly. On Wednesday, the Attorney General’s Office — the judicial arm that operates in favor of President Nicolás Maduro — issued a series of arrest warrants against opposition leaders and former Chavista officials, alleging links with ExxonMobil, one of the oil companies that is exploiting the demarcated territorial waters of the disputed territory of Essequibo amid a diplomatic wrangle that it is in the hands of the International Court of Justice (ICJ). Venezuela claimed Essequibo as its own after a referendum held last Sunday.

Among those named are several close allies of the opposition candidate María Corina Machado: Henry Alviárez, the national coordinator of Machado’s party, Vente Venezuela, communications chief Claudia Macero, Roberto Abdul, Pedro Urruchutu, David Smolanksy and Yon Goicochea. The list also included the main enemies of the government on social networks; the former Minister of Communications and Tourism under Hugo Chávez and Maduro, Andres Izarra, and Rafael Ramirez, a former Minister of Energy and Petroleum and ex-president of state-owned oil company PDVSA, who has been a vocal critic of Madurismo.

Prosecutor Tarek William Saab has denounced an alleged conspiracy surrounding the oil company to sabotage the referendum in which the annexation of Essequibo was approved. According to Saab’s version, the Venezuelan police arrested a U.S. citizen who allegedly used cryptocurrencies to evade financial controls to conspire against the holding of the referendum. The electoral authorities announced an “overwhelming victory” with 10.4 million votes cast, although the polling stations looked almost deserted and the disaggregated results have not been presented. The funds to attempt to disrupt the referendum would have been sourced, according to Saab, from money-laundering through foreign organizations and companies, among them ExxonMobil. “We are waiting to be formally notified about an alleged arrest warrant for crimes revolving around treason,” said Perkins Rocha, a lawyer for Vente Venezuela.

From the opposition, Machado is the leader who has most raised the flag for the defense of Essequibo. A plan similar to the one that Maduro presented this week — to install identification offices and deploy services to care for the population living in the 160,000-square-kilometer jungle territory — was proposed by the then-deputy during the presidency of Hugo Chávez. Machado asked to question then-Foreign Minister Maduro, because Guyana said that it had notified Venezuela that it would expand its continental shelf. She also proposed creating a navy outpost on the Cuyuní River. But this took place in 2011, the case was not yet in the International Court of Justice, and Diosdado Cabello, as president of the National Assembly, turned off the microphone during the debate to halt Machado’s intervention, declaring her out of order.

At that time, Chávez’s policy was to neglect territorial claims in exchange for securing the political support of the Caribbean countries in the construction of his petro-diplomacy. Now, as Maduro makes his play for control of Essequibo, Machado has categorically rejected the holding of the referendum, warning that it places Venezuela’s arguments in the ICJ at risk.

On Wednesday, Cabello presented the bill for the creation of Essequibo State under the Venezuelan flag. “Until elections are held, the government and administration of the state will be exercised by a head of government designated by Nicolás Maduro,” he announced during the debate in the National Assembly.

The National Assembly in Caracas on Wednesday.

The National Assembly in Caracas on Wednesday.MIGUEL GUTIERREZ (EFE)

Essequibo crisis reaches the United Nations​


The Venezuelan Foreign Minister Yvan Gil responded to the declarations made by Guyanese President Mohamed Irfaan Ali this week. In Venezuela’s view, Ali “has given the green light for the presence of the U.S. Southern Command in the territory of the Guayana Esequiba.” Gil protested before the international institutions and the Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) that the possibility of installing military bases is being opened to “an imperial power,” by supposed mandate of the transnational ExxonMobil, which has been granted oil exploitation rights in the waters to be delimited. During the presentation of what he called “the new map of Venezuela,” Maduro has given a deadline of three months to the companies that have received concessions in Guyana to withdraw from the territory and to dialogue with his government. This communiqué was followed by a telephone conversation between foreign ministers.

In the space of a few days, the territorial conflict has grown into a regional crisis. Guyana described Venezuela’s appointment of authorities in Essequibo and the annexation of the territory by means of a special law as an “imminent threat,” adding that its armed forces are on “maximum alert.” Brazil has mobilized military personnel and armored vehicles to the border with Venezuela and Guyana in the state of Roraima. Ali has stated that he is preparing to take Guyana’s case to the United Nations Security Council.

Sign up for our weekly newsletter to get more English-language news coverage from EL PAÍS USA Edition
 
Viimeksi muokattu:
Tulee mieleen että missä kunnossa Venezuelan sosialistinen kansan sotajoukko mahtaa olla? Varmaan jonkun onnettoman pikkuporvarin kidutus, väärämielisen teloitus tai koulutytön raiskaus onnistuu hienosti mutta entä jos vastustaja ampuukin takaisin? Siis ajattelin lähinnä jenkkejä, brittejä tai brasseja..
 
SOUTHCOM:ista puheenollen, tämän mukaan he ovat päättäneet käydä lentelemässä Guyanan yllä 7.12.2023 eli tänään - tietysti Guyanan siunauksella (tiedotteessa sanotaan myös että tämän harjoituksen lisäksi tullaan jatkamaan normaalia yhteistyötä erilaisten harjoitusten muodossa - tosin sanamuoto kielii rutiinin jatkumisesta, ei mistään laajemmasta):

In collaboration with the @GDFGuyana, @Southcom will conduct flight operations within Guyana on December 7.

Read more:
https://gy.usembassy.gov/southcom-to-conduct-flight-over-guyana/

SOUTHCOM to Conduct Flight Over Guyana​


In collaboration with the Guyana Defence Force (GDF), the U.S. Southern Command (USSOUTHCOM) will conduct flight operations within Guyana on December 7. This exercise builds upon routine engagement and operations to enhance security partnership between the United States and Guyana, and to strengthen regional cooperation.

In addition to this exercise, USSOUTHCOM will continue its collaboration with the GDF in the areas of disaster preparedness, aerial and maritime security, and countering transnational criminal organizations.

The U.S. will continue its commitment as Guyana’s trusted security partner and promoting regional cooperation and interoperability.

By U.S. Embassy Georgetown | 7 December, 2023 | Topics: News, Press Releases | Tags: Security

Varmaan Venezuelan johdolle pyritään viestittämään, että kannattaa pysyä esinahassaan. Kovasti niitä öljyalueen rosvoretki kiinnostaisi, mutta panokset ovat kovat.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu suljettujen ovien takana aiheenaan Etelä-Amerikka.
 
Tulee mieleen että missä kunnossa Venezuelan sosialistinen kansan sotajoukko mahtaa olla? Varmaan jonkun onnettoman pikkuporvarin kidutus, väärämielisen teloitus tai koulutytön raiskaus onnistuu hienosti mutta entä jos vastustaja ampuukin takaisin? Siis ajattelin lähinnä jenkkejä, brittejä tai brasseja..
Jossain vaiheessa liikkui huhuja joiden mukaan asevoimat oli pidetty uskollisina kippaamalla kenraaleille laajalla otannalla avokätisesti lahjuksia. Kuulostaa ihan perinteiselle banaanivaltiomeiningille. Eikä tiedä hyvää suorituskyvyn puolella.
 
Tulee mieleen että missä kunnossa Venezuelan sosialistinen kansan sotajoukko mahtaa olla? Varmaan jonkun onnettoman pikkuporvarin kidutus, väärämielisen teloitus tai koulutytön raiskaus onnistuu hienosti mutta entä jos vastustaja ampuukin takaisin? Siis ajattelin lähinnä jenkkejä, brittejä tai brasseja..

Korjatkaa, jos olen väärässä mutta Venezuela ei ole ollut osallisena oikeassa ampumasodassa oman sisällissotansa (1859–1863) jälkeen? Erilaisia maan sisäisiä levottomuuksia ja vallankaappauksia on ollut tämän jälkeen mutta vakavammilta sodilta on vältytty?

Näin pitkä rauhan aika on omiaan muovaamaan asevoimista sisäisen turvallisuuden joukon, mutta vaikea sanoa todellisesta suorituskyvystä mitään. Pitkä rauhan aika voi vääristää osaamista ja rakennetta mutta oikein johdettu ja järjestetty koulutus voi kompensoida. Onhan Suomikin elänyt rauhan aikaa kohta 80 vuotta (toki osallistuttu erilaisiin rauhanturvaoperaatioihin jne. mutta päävastuu asevoimien osaamisesta on sen organisaatiolla eikä niinkään tuoreella sotakokemuksella).

Uskon että Hugo Chavezin pitkä diktatuurin aika ja Maduro sen jälkeen on jättänyt jälkensä myös armeijaan. Diktatuureissa on tapana palkita uskollisuudesta, ei osaamisesta. Samoin korruptio rehottaa, joten näinköhän parhaat ja osaavimmat sotilaat ja johtajat löytävät oikeille paikoilleen? Epäilen että eivät.

Toisaalta Guyana on selvästi pienempi ja köyhempi maa, joten ehkä tuolla ei ole merkitystä (paitsi jos Brasilia, Yhdysvallat tai muut asettuvat heidän puolelleen ja osallistuvat suoraan sotatoimiin).

Hyvin vaikea viidakkomaasto asettaa omat rajansa. Veikkaan että jos tämä tästä kuumenisi, kyseessä olisi pitkälti kevyen jalkaväen sota (Vietnam voisi tarjota suuntaviivoja). Ehkä Etelä-Amerikalle tyypilliset erilaisia sissijärjestöjä ja huumejärjestöjä vastaan käydyt operaatiot olisivat parempi vertailukohta? Näin siis sillä oletuksella että Guyana tarjoaisi todellisen vastuksen eikä tyytyisi rooliinsa ja antaisi Venezuelan vain ottaa 2/3 maaperästään.
 
Korjatkaa, jos olen väärässä mutta Venezuela ei ole ollut osallisena oikeassa ampumasodassa oman sisällissotansa (1859–1863) jälkeen? Erilaisia maan sisäisiä levottomuuksia ja vallankaappauksia on ollut tämän jälkeen mutta vakavammilta sodilta on vältytty?

Näin pitkä rauhan aika on omiaan muovaamaan asevoimista sisäisen turvallisuuden joukon, mutta vaikea sanoa todellisesta suorituskyvystä mitään. Pitkä rauhan aika voi vääristää osaamista ja rakennetta mutta oikein johdettu ja järjestetty koulutus voi kompensoida. Onhan Suomikin elänyt rauhan aikaa kohta 80 vuotta (toki osallistuttu erilaisiin rauhanturvaoperaatioihin jne. mutta päävastuu asevoimien osaamisesta on sen organisaatiolla eikä niinkään tuoreella sotakokemuksella).

Uskon että Hugo Chavezin pitkä diktatuurin aika ja Maduro sen jälkeen on jättänyt jälkensä myös armeijaan. Diktatuureissa on tapana palkita uskollisuudesta, ei osaamisesta. Samoin korruptio rehottaa, joten näinköhän parhaat ja osaavimmat sotilaat ja johtajat löytävät oikeille paikoilleen? Epäilen että eivät.

Toisaalta Guyana on selvästi pienempi ja köyhempi maa, joten ehkä tuolla ei ole merkitystä (paitsi jos Brasilia, Yhdysvallat tai muut asettuvat heidän puolelleen ja osallistuvat suoraan sotatoimiin).

Hyvin vaikea viidakkomaasto asettaa omat rajansa. Veikkaan että jos tämä tästä kuumenisi, kyseessä olisi pitkälti kevyen jalkaväen sota (Vietnam voisi tarjota suuntaviivoja). Ehkä Etelä-Amerikalle tyypilliset erilaisia sissijärjestöjä ja huumejärjestöjä vastaan käydyt operaatiot olisivat parempi vertailukohta? Näin siis sillä oletuksella että Guyana tarjoaisi todellisen vastuksen eikä tyytyisi rooliinsa ja antaisi Venezuelan vain ottaa 2/3 maaperästään.
Diktaatoreilla on yleisesti ottaen taipumusta hankkiutua eroon lahjakkaista ja aloitekykyisistä upseereista. Tuskin Venezuela tuolta osin poikkeusta tekee.
 
Guyanan kalustoa:
Panssaroitu auto 5kpl
120mm kranaatinheitin 18kpl
130mm kanuuna 6kpl
Strela IT 24kpl.
Puuttuu: Tankit, panssarintorjuntaohjukset, raskaat konekiväärit, laivasto. Ilmavoimia ei käytännössä ole.

Venezuelalla on 4 Capana class LST, joihin mahtuu ilmeisesti 12 panssarivaunua per kippo.
Löytyy myös 20 Mi-17 helikopteria ja 9 hindiä, joista ehkä joku vielä lentääkin.

Suoraan pääkaupunkiin helikoptereilla ja maihinnousualuksilla lienee se peliliike millä mennään. Setä Samuli tämänkin lopulta ratkaisee, yksi Wasp ja kaksi suojauslaivaa (Burke) lienee enemmän kuin tarpeeksi.
 
Guyanan kalustoa:
Panssaroitu auto 5kpl
120mm kranaatinheitin 18kpl
130mm kanuuna 6kpl
Strela IT 24kpl.

On kyllä onnetonta. No 4 mrd BKT ja 700 tuhatta asukasta. Käytännössä kansanarmeija/militia tuolla, AK:ta lienee jakaa isommat määrät.
 
BKT oli tuota luokkaa vielä joitakin vuosia sitten, mutta nykyään se on yli 15 miljardia. Öljynporauksen aloittamisen jälkeen talouskasvu on ollut kymmeniä prosentteja vuodessa.
Onko tuo nyt +50% kahdessa vuodessa? Ei ihme että naapurin puskarosmoa alkaa kiinnostaa.
1701983816022.png
 
On kyllä onnetonta. No 4 mrd BKT ja 700 tuhatta asukasta. Käytännössä kansanarmeija/militia tuolla, AK:ta lienee jakaa isommat määrät.

Vertautuu euroopassa GDP:n suhteen albaniaan, joka kyllä 4 kertaa väkirikkaampi. Siellä on 40kpl kiinalaisia t54, 17 bmp-1, 37 M113. Ei Ilmavoimia, 4 eurocopteria ja 4 blackhawk. Laivastossa moottoriveneitä. Tämän tason maahan näyttää olevan ihan normaalivarustus. Köyhät ja pienet maat saavat tunnetusti turpaan lähes välittömästi.
 
Vertautuu euroopassa GDP:n suhteen albaniaan, joka kyllä 4 kertaa väkirikkaampi. Siellä on 40kpl kiinalaisia t54, 17 bmp-1, 37 M113. Ei Ilmavoimia, 4 eurocopteria ja 4 blackhawk. Laivastossa moottoriveneitä. Tämän tason maahan näyttää olevan ihan normaalivarustus. Köyhät ja pienet maat saavat tunnetusti turpaan lähes välittömästi.
Ja Guyanan kasvu on sitä luokkaa, että veikkaisin Venezualassa ajateltavan "nyt tai ei koskaan". Tuon uuden tulon toki voivat korruptoida ja ryssiä koko homman tai laittaa paketin sen verran kasaan, että maahantunkeutuminen tulee vähän vaikeammaksi.

Hämmästyttää, ettei mitään ole vielä tehty. Taitaa olla ensin mainittu kuppaus käynnissä.
 
Back
Top