Recent content by ahkio

 1. ahkio

  Suomalainen sotataito

  Järkevä komentaja jopa 'tyrkyttää' resursseja. JK:n perusorganisaatio on optimoitu metsäiseen perustaisteluympäristöön. TRA:ssa toimiva voisi olla vaikka 2 iskuosastoa ja muut suojaa sekä toimittaa (kantaa) iskuosastoille a-tarviketta ja r-ainetta.
 2. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Onkohan meillä samantyyppinen 'sotapolku'?
 3. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Siitä huolimatta johtoporras on niille antanut tehtävät organisaation mukaisesti. Pataljoonalle pataljoonan tehtävät jne., vaikka pahasti vajaita ovatkin.
 4. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Tuo lähti kyllä vahingossa kun kirjoitin muuta. Oli sellainen ajatuksen puolikas. Mutta ei ole tarpeen päteä, eikä aliarvioida muita kirjoittajia. Sori jos pahoitin mielesi. mietin, pitäisikö kysyä, paljon olet ollut jv organisaatioissa suunnittelu taikka johtohommissa.
 5. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Tämä on taas mielenkiintoinen pohtimisaihe. Suomalaiset ovat yleensä käyttänyt reservit sinnä, missä joukot ovat lujilla/heikoimmillaan. Monessa muussa paikassa (armeijassa) reservit heitetään sinne, missä on saavutettu menestystä ja sitä halutaan tukea. Tuolla taas reservejä ei ollut...
 6. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Minkä verran olet toiminunt jv Tarkennettaan vaan: Huolestuttaa suomalaisen jääkärikomppanian kyky toimia jalkaväkimiinoja käyttävää vihollista vastaan.
 7. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Ei ole mitään järkeä pohtia vastahyökkäyksen sivujuonnetta, kun ongelmat ovat muualla. Koko prikaati/divisioona -tason hyökkäys epäonnistui edellämainitsemistani syistä. Mitä olisi parantanut yhden pataljoonan hyökkäyksen korvaaminen suomalaisella komppanialla?
 8. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Lainaus tuolta tutkimuksesta: Edeltävien vuorokausien aikana Sektorin B alaisuuteen oli koottu noin kahdeksasta vajaavahvuisesta pataljoonasta muodostettu ryhmä, jonka kaksihaaraisella hyökkäyksellä pyrittiin saamaan yhteys "kyborgeihin Jos kahdeksan pataljoonaa ei päässyt tavoitteeseen, niin...
 9. ahkio

  Suomalainen sotataito

  Ei sitä joukkueen normaalia organisaatiota tule muuttaa. Päällikkö muuttaa sen aina tilanteen vaatimusten mukaisesti sopivaksi. Kun päällikkö saa käskyn valmistautua taisteluun rakennetulla alueella (TRA), hän tekee mielestään tarpeelliset muutokset joukkueisiin, ryhmiin ja aseistukseen.
 10. ahkio

  Ukrainan sodan havainnot ja opetukset

  Eipä tuollaisessa kohteessa yhdellä komppanialla tee mitään. Ehkä tstos + psvK voisi tilanteeseen vaikuttaa. Eniten huolestuttaa noissa raporteissa raivaaminen.
 11. ahkio

  Liikenneinfran tuhoaminen viivytystaktiikkana

  Ei tuollainen kovin paljoa hidasta. 200m kierotietä luiskattujen reunojen/pengerten kautta. Varsinaiset kallioleikkeet oikeissa kohdin hidastaa/estää kummasti.
 12. ahkio

  Jalkaväki.

  A) Oletukset: - vihollinen on hölmö (kokematon) jos ampuu noin kaukaa - Miksi joukkue on avojonossa? B) Toiminta: - Vakio etenemismuoto kiila - normaali kärkiryhmän toiminta kohdattaessa vihollinen -> JJ päättää jatkosta
 13. ahkio

  MPK ja reserviläisyhdistykset

  Asteikolla 4-10 arvosanaksi 6- Ongelmat on molemmissa osapuolissa.
 14. ahkio

  Uutisia Ruotsista - (huom. Ruotsin maahanmuuttopolitiikalle on toinen ketju)

  Miksi muutes ruotsin puolustusvoimien komentaja on täys kenraali? Eiköhän divisioonan kokoisten joukkojen komentajaksi riitä eversti? Eikä tarvisi maksaa niin paljon palkkaa... :a-grin:
 15. ahkio

  RK 62 / 95 tähtäimet

  http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/6b0c4800411e751fa6b6efe364705c96/rynnakkokivaarinkasikirja.pdf?MOD=AJPERES Näyttää olevan myös tuo sotilaan käsikirja. Ei noissa vaan ole kovin kaksisia kuvia.
Top