En kyllä ihan ymmärrä, että mitä tällä "pirstaleisuudella" tarkoitetaan
EASA:n yhtenäisohjeiden lisäksi ovat kansalliset säädökset, kuten ilmailulaki ja sitten Traficomin antamat ilmailumääräykset. Harrastajia helpottaa, että on sivustoja, joissa on ikään kuin kuurnittu oleellinen näkyviin. Sellainen on vaikkapa droneinfo. Muutenhan asioita etsittäisiin ainakin kolmesta paikasta + väliaikaiset kiellot.
Kun mennään kuvattavan oikeuksiin, tullaan ristiriitaan juuri siksi, että on yksi laki joka vaikkapa kieltää kuvaamisen jollain perusteella mutta toinen estää puuttumasta.
Esimerkiksi Rajalla ei ainakaan muutama vuosi sitten ollut mitään laillista keinoa puuttua. En tiedä, onko vieläkään. Pitääkö soittaa poliisille, että taas siinä lensi paketti huumeita. Tätä voi verrata yksityishenkilöön. Yksi sääntö kieltää kuvaamasta sinua, kun olet munasillasi mökkisi terassilla. Mutta jos joku haluaa kuvata sinun kämppääsi vaikka olohuoneen ikkunasta droonilla, et voi laillisesti torjua kuvausvälinettä. Koska nyt tulee vastaan
ilmailulaki, joka taas määrittelee, että oman pihan ilmatilaa ei tontin haltijakaan omista.
Niinpä tontin omistaja ei voi rajoittaa oma-aloitteisesti oman maa-alueensa ylilentämistä... eikä hän voi tehdä laillisesti muuta kuin valittaa jonnekin.
Tavallisella kansalaisella ei ole lupaa puuttua toisen henkilön lennättämään droneen fyysisesti, vaikka se omaan pihapiiriin ilmestyisikin nimenomaan
ilmailulain vuoksi. Ei EASA:n yhtenäisohjeiden tai Traficomin ohjeiden. Kun ilmailulaki päivitettiin 2014, drooneja oli mutta ihan tätä päivää ei osattu miettiä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei lennokkia saa tökkiä puusta, heittää kivillä tai ampua alas. Jos se kullinaama tulisi takajaloillaan siihen kuvaamaan, voisi jo tehdä siviilipidätyksen.
Jos epäillään rikollista toimintaa, voi tietysti ottaa yhteyttä poliisiin tai valittaa nettisivuilla. Poliisilla ja PV:llä on tiettyjä kyvykkyyksiä mutta ressu ei voi isänmaata auttaa vaikka pystyisi.
Jos joku asia on muuttunut tästä, sitten minulla on vanhaa tietoa.