Tiedustelu tarkoittaa laajasti ottaen järjestelmän (ihminen, yritys, valtio, organisaatio yleensä) toiminnassa tarvittavan tiedon keräämistä, käsittelyä ja tulkintaa sekä jakamista päätöksenteon pohjaksi ja tähän liittyvän tiedustelupalvelun luomista, johtamista ja kehittämistä.
Tiedustelu tunnetusti perustuu tiedon keruuseen ja sen pohjalta tehtyyn analyysiin tavoitteena muodostaa oikea tilannekuva, jonka pohjalta voidaan suunnitella tulevaa. Tulevaisuuden suunnittelun ongelmana on usein varman tiedon puute tulevaisuudesta. Joidenkin mielestä tietoa tulevaisuudesta ei ole lainkaan, useimmat lienevät sitä mieltä, että jokin tieto tulevaisuudesta on ainakin käytännössä varmaa ( esim. aurinko nousee huomenna aamulla ) ja jotkut uskovat olevan mahdollista saada erinäköisin keinoin tietoa myös satunnaisemmista tapahtumista. Nämä keinot ovat pääasiassa luonnontieteellä selittämättömiä, toisten mielestä nykyinen kosmologia antaa myös pohjaa näille keinoille. Tunnetusti tiedustelijat ovat monesti hieman erikoista porukkaa, eikä olekaan aivan yllättävää, että näitä keinoja ovat tutkineet ja niihin jossain määrin turvautuneet myös useat tiedustelupalvelut, puhumattakaan valtiopäämiehistä ja yritysjohtajista.
Mutta mikä on totuus? Osuvatko ennustajat oikeaan? Nykymaailmassa kaikki on netissä ja samoin ovat ennustukset. Usein ikävästi vasta jälkikäteen, mutta erilaisista tulevaisuuden ennustuksistakaan ei ole pulaa. Koska ilmiö, ennustajat, on aika pysyvä ja osa käytännössä kaikkia yhteiskuntia, useimmat ovat näihin ennustuksiin törmänneet jos ei vakavammassa journalismissa, niin kahvipöytä- tai saunailtakeskusteluissa tai lehtien horoskoopeissa. Vaikka tulevaisuudesta saatavan tiedon mekaniikkaa emme pystykään tutkimaan, niin empiirisesti voimme seurata ennustusten toteutumista. Eli kerätäänpä tähän ketjuun erilaisia ( mutta ns. vakavassa mielessä tehtyjä ) ennustuksia ja profetioita ja seurataan, miten ne nyt osuivatkaan.
Koska mikään ei ole vakavampaa kuin huumori, tiedustelu on järjestelmällistä toimintaa ja sotilaallisella foorumilla kuitenkin ollaan, käytetään tiedon arviointiin kahta ulottuvuutta:
Lähteen tunnettuus ja luotettavuus:
A tunnettu, ns valtamediatasoa, vrt. sammakkoprofessori ja pidetään yliluonnollisen luotettavana
B. tunnettu paikallisesti tai jossain pienemmässä ryhmässä
C. satunnainen ennustajaksi itsensä esittelevä tai huonoksi tiedetty ennustaja
Painotetaan luotettavuutta, eli tunnettu, mutta huonoksi tiedetty on C ( Jouko Piho ), lähes tuntematon, mutta luotettavaksi tiedetty on A ( mun entinen kissa, meni eteiseen makoilemaan aina ja ainoastaan 5 minuuttia ennen kuin kaupasta tuleva henkilö tuli kotiin ostettuaan kissanruokaa, en ymmärrä miten se sen teki )
Tiedon selkeys
1: Varma tieto, päivät, paikat tms. tarkkoja
2: Tarkkuus kuukausissa, maakunta tai valtiotasolla tai vastaavaa, mutta yleisesti ymmärrettävä ennustus
3: Nostradamus-tyyppinen ennustus, jonka tulkitseminen on haastavaa ja avautuu yleensä vasta jälkikäteen
Laitetaan mukaan mielellään myös ennustuksen antamisen ajankohta, jos se on tiedossa ja viitseliäimmät voivat kopioida ennustuksen spoileriin pelkän linkityksen sijaan.
Ajattelin alunperin kerätä ketjun toiseen viestiin listaa ennustuksista ja niiden toteutumisesta, jos tämä käyntiin lähtee, mutta viestejä ei näköjään voi editoida kuin hetken jälkikäteen. Yritän sitten aina silloin tällöin lähetellä kokoomaviestin, johon laitan linkit ennustus-viesteihin ja ennustumisen toteutumisen alla olevalla asteikolla. Jos huomaatte arvosteltavan ennustuksen ( toteutunut tai deadline on selkeästi mennyt ohitse ), niin tägätkää mut vastausviestiin ajan säästämiseksi. Ja tietysti ketjussa voi muutenkin mussutella aiheesta
