Jalkaväkiryhmien kokoonpanot Suomessa

Mä suhtaudun vähän epäillen siihen, että jääkäriryhmässä olisi kaksi PKM-konekivääriä.
Yksi PKM ja yksi kevyempi, 5.56 kaliiperinen, olisi ideaalitilanne. PKM olisi se varsinainen tukiase. Venäläisillähän ryhmässä on RPK ja PKM. Ei kahta "yleiskonekivääriä".

5.56 ja pitkä 7.62 konekivääri eroavat käyttötarkoituksiltaan aika paljon ja jos 9 miehen ryhmässä on 2 PKM-konekivääriä, niin ei se kovin rivakasti hyökkää, koska nuo konekiväärit sitovat puolet miehistä. Tässä on nyt vielä jokunen vuosi aikaa siihen, että saadaan huomata sekin, kun intti ottaa 5.56x45 kaliiperin käyttöönsä. Kyllähän ammattimiesten, jotka tekevät noita suunnittelujuttuja työkseen pitää tajuta tuo asia jos siihen pystyy tavallinen reserviläinenkin.

Tuolloinhan tilanne olisi oikein herkullinen, jos vielä laitetaan au jokaisen partion johtoon. Klassinen tilanne: kolmasosa tukee ja kaksikolmasosaa hyökkää. Ryhmätasolla ei ole olemassa miesreserviä.

Tukipartio (1+2), tehtävä on ryhmän taistelun tukeminen ja pääväline 7.62x54R PKM.
1. Iskupartio, (1+2), RJ:n partio. Tehtävänä iskuosastotoiminta.
2. Iskupartio, (1+2), samat tehtävät kuin ykkösellä. Hoitaa sitä "helpompaa" tehtävän osaa.

Sitten vain vetäistään arvalla se, kumpi ottaa 556x45 kevyen konekiväärin, jota voi käyttää yksi mies ja toinen ottaa tulitukitarkka-ampujan kiväärin. Kevyt konekivääri varmaan tuohon rj:n partioon.

Noilla uusilla pokemoneilla en välttämättä kovin paljon mehustelisi. Niillä varmasti korvataan loput jäljellä olevista kotimaisista kevyistä konekivääreistä ja osa huonokuntoisista koulutusaseista. Paljon ampuvilla joukoilla on melko selkäänsä saaneita konekivääreitä ryynäysaseina. Ihan oikeasti. Tai oli joskus viime vuosikymmenellä. :p


@Kumitassu

Joo, säde on "tehokkaampi", mutta laser on aina laser. Se ei läpäise, eikä etäisyys vaikuta. Ainoa merkitys tuolla on se, että vastaanotinyksikkö eli liivi reagoi siihen eri tavoin. AUK:ssa saatiin itse ohjelmoida kurssivarustukseen kuuluneet henkilökohtaiset tasit ja oma rk:ni oli simuloitu "tarkkuuskivääriksi", koska halusin, että yksi osuma riittää.

:D


E. Lisäilty ajatuksia.
 
pstsika kirjoitti:
..
Tukipartio (1+2), tehtävä on ryhmän taistelun tukeminen ja pääväline 7.62x54R PKM.
1. Iskupartio, (1+2), RJ:n partio. Tehtävänä iskuosastotoiminta.
2. Iskupartio, (1+2), samat tehtävät kuin ykkösellä. Hoitaa sitä "helpompaa" tehtävän osaa.
..

Muuten toimiva mutta yksi partio lisää >> Knto (1+2) Rj+lti/kulj+lääkm
1 ja 2 olisivat identtisiä ja tulituki/rskrtsko partio ok

..eli ryhmä olisikkin "mikrojoukkue" (vrt. syöksyjoukot; syöksyjoukkotaktiikka; http://en.wikipedia.org/wiki/Stormtrooper ), jota voi tarpeen/tehtävän mukaan täydentää esim tj-, ta-, Itkk- tai ohj-partioilla niin saa tarpeenmukaista iskuvoimaa/epäs maalituskykyä ja siinä tapauksessa voisi puhua iskuryhmästä, partion kohdalla termi on hieman liioiteltua.

Ryhmän liikuttelemiseen tarvitaan tässä tapauksessa 12hlö:n kuljetuskapasiteetti mutta vasataavasti voi olla 1 partio tarvittaessa reservinä.

BTW. Lisäsin hauskoihin videoihin >>

Mutta asiaan.. Suomalaiset käyttivät ja sovelsivat menestyksellisesti Saksasta tuotua oppia "syöksyjoukkotaktiikkaa" jo talvisodassa. Pieniä ryhmän, vahvennetun ryhmän jopa joukkueen kokosia iskuosastoja käytettiin ns. "mottitaisteluissa" mottien muodostamisessa. Nopeasti sivustoissa liikkuvat, kevyet mutta vahvasti aseistetut taisteluosastot (kk:t mukana ja joskus pst-aseetkin) tekivät häirintä- ja tuhoamisiskuja samalla kun isompi osasto tulpaten pysäytti liikenteen urilla. Tämä mahdollisti teillä liikkuvien kolonnien/mekanisoitujen taisteluosastojen motittamisen isommilla osastoilla. Eli pienet osastot saivat käännettyä aloitteellisuuden edun suomalaisille ..loivat edellytykset tilanteen haltuunotolle ja varsinaiselle tuhoamistaistelulle. Sama toimii edelleen ;) Polttopullot, kasapanokset ja koivuhalot ovat tosin korvautuneet hieman tehokkaammalla kalustolla... vaikka maxim ja suomi kp ihan toimivia olisi vieläkin.
 
Last edited by a moderator:
Back
Top