Kotivara

Tvälups

Ylipäällikkö
Näillä selviää viikon - tiesitkö, mitä ruokia ja juomia jokaisesta Suomen kodista pitäisi löytyä?

Säilykkeet ovat hyvää tavaraa poikkeusoloihin varautumista ajatellen.
Miisa Kaartinen
is: 22.4.2014 11:16
Sisäministeriön pari viikkoa sitten julkaisemassa raportissa pohditaan turvallisuutta harvaan asutuilla alueilla.

Ruokaostoksille pääsy voi estyä monesta syystä. Esimerkiksi liikenneyhteyksien katkeaminen, kaupan lakko, yllättävä sairastuminen, luonnonkatastrofit, pitkät sähkökatkot, vesihuollon häiriöt ja ydinonnettomuus voivat aiheuttaa kotiin jumittumisen.

Sisäministeriö käsittelee pari viikkoa sitten julkaistussa raportissaan muun muassa sitä, miten jokaisen harvaan asutulla alueella asuvan pitäisi varautua poikkeustiloihin. Elintarvikkeita olisi hyvä löytyä viikon tarpeisiin, mutta kotivaraan kuuluvat myös esimerkiksi radio ja taskulamppu.

Kotivaran elintarvikkeiden koostumukseen vaikuttaa jokaisen omat mieltymykset ja ruokavalio.

Raportissa puhutaan melko yleisellä tasolla poikkeusoloihin varautumisesta, mutta Suomen pelastusalan keskusjärjestön 2012 antamassa listauksessa on annettu konkreettinen esimerkki siitä, mitä aikuisen pitäisi varata yhden viikon selviytymistä varten - eikä kyse ole pelkästään harvaan asutuista alueista, vaan kaikista kodeista.

0,5 kg Perunaa
0,5 kg Riisiä ja makaronia
0,5 kg Öljyä ja rasvoja
0,5 kg Sokeria, hunajaa
1 l UHT-maitoa
16 l Juomia ja vettä

1,5 kg Viljatuotteita ja pähkinöitä
1,3kg Maitoa ja maitotuotteita
1,5 kg Vihanneksia ja juureksia
1 kg Hedelmiä ja marjoja
1 kg Lihaa, kalaa ja kananmunaa
1 kg Herkkuja

Henkilökohtaiset lääkkeet

Lisäksi:

Kannellisia astioita veden varastoimiseen
Hygieniatarvikkeet
Joditabletit
Radio
Taskulamppu ja paristot
Tuorekelmua, teippiä, muovipurkkeja
Käteistä rahaa
Lemmikkieläinten tarvikkeet
Tölkinavaaja
Kynttilöitä ja tulitikut
 
Lähinnä ihmettelen tuota että leipäjauhoja ei ole, 10 kilon säkki riittää aika pitkälle ja ei pilaannu. Toki jos lämmönlähdettä ei ole niin siitä pitää tehdä jotakin puuroa tai vastaavaa, mutta eipä se hääviä ole kylmiä perunoitakaan syödä. Itseasiassa raa'asta perunasta saa jonkin 25kcal per 100 grammaa, toki jos oman ulosteensa syö uudelleen niin saa ne loput 15 kcal (100 grammassa jauhoja noin 250 kcal). Tässä suhteessa ihmettelen tuota listaa, on monipuolinen kyllä, mutta kaloripitoisuudet on vähän siinä ja tässä. Toki ymmärrän että henkinen hyvinvointi on ihan hyvä asia, mutta se että ihminen saa riittävästi energiaa on kyllä myös yksi. En nyt jaksa laskea paljonko noissa ruoka-aineissa suurin piirtein on energiaa sidottuna mutta äkkiseltään aika matalalla vaikuttaa.

Ongelmana näissä on tuo liiallinen yleismaallisuus. Tulisijalla varustetussa omakotitalossa jossa raikasta vettä on kilometrien päässä on viikon hätävaran tarve kovasti erilainen kuin kerrostalo yksiössä/kaksiossa.
 
Varautuminen on hyvä juttu, mutta alussa mainittujen lisäksi kannattaa pitää mielessä, että taajamissa ei sähkön lisäksi toimi lämpö, vesi eikä viemäröinti. Telelevisio, netti, radio ja mobiili ovat kaikki mykkinä, mutta jos oma-aloitteellisuutta riittää, eikä perheessä ole sairaita, vanhuksia eikä pieniä lapsia, kotivaralla pärjää useita päiviä.

http://energia.fi/sites/default/fil...lintarkeiden_toimintojen_turvaaminen_2009.pdf
 
kyllähän tuolla selviää viikon varmaan kuka tahansa perusterve ukko / akka

on sitten eri asia minkälaisella aktiviteettitasolla meinaa selvitä sen viikon ajan. Jos pitää olla jalkaisin liikkellä 24 / 7 tappamassa zombeja yms monstereita jollain taisteluveitsillä niin sitte kaloritarve nousee merkittävästi. :D
 
vedenpuhdistus ja vedensuodatus tarvikkeita voisi tuohon lisätä.

Jos menee putket tyhjiksi, ei tule kraanasta vettä, silloin voi vaikka suodattaa omasta virtsasta vettä uudelleen juotavaksi?

Omaa tuoretta virtsaa voi juoda ainakin kerran uudelleen. jos oikein paha paikka on... vaikka paljon pilkkaammekin bear gryllsia hänen selviytymisohjelmassaa, niin tämä pitänee paikkansa silti...:eek:
 
Jos ei ole tulisijaa, trangia ja hyvää tulta varmaan tarvitaan - listauksen ohessa kun ei puhuta, miten ne makaronit keitetään tms.
 
Jos ei ole tulisijaa, trangia ja hyvää tulta varmaan tarvitaan - listauksen ohessa kun ei puhuta, miten ne makaronit keitetään tms.

aijai tulee oikeen muistot tästä, kun intissä piti tehä trangialla ruokaa jossain pst- kisassa. edettiin siis taistelupareittain.

Lievä pakkanen, lumisade, aivan hirvittävä tuuli.

Piti oikein kyyhöttää siinä trangian päällä ettei pieni poloinen tuliliekki sammuisi tuulen puuskasta. Makaroneista tuli parhaitenkin "al dente" ja olivat sopivan laiheita lumisateen vuoksi. :(
 
aijai tulee oikeen muistot tästä, kun intissä piti tehä trangialla ruokaa jossain pst- kisassa. edettiin siis taistelupareittain.

Lievä pakkanen, lumisade, aivan hirvittävä tuuli.

Piti oikein kyyhöttää siinä trangian päällä ettei pieni poloinen tuliliekki sammuisi tuulen puuskasta. Makaroneista tuli parhaitenkin "al dente" ja olivat sopivan laiheita lumisateen vuoksi. :(
Sieluni silmin näen venäläistiedustelijain kertomassa esimiehilleen, että "siellä ne nälkäiset suomalaissoturit valmistavat ruokaa ihmislihasta - omaa perskannikkaa", kun teidät trangien päällä istumassa näkivät :p

Edit: hertsyykeli, tuli vähän offtopikkia :)
 
niin no piti sillee ikäänkuin "kurottautua" ylävartalolla siihen päälle tuulensuojaksi ei siinä ihan kehtaa istua! :p

en muista tuliko siinä setissä mukana mitään kansia?

pitäis olla sellainen kansi mistä pääsee vähän pienestä reijästä ulos höyryjä, ettei kiehu vahingossa yli
 
Lasipurkkeja varastoon, jotta tarpeen vaatiessa voi ryhtyä kalaa purkittamaan. http://ohjelmat.yle.fi/suomiexpress/ratkaise_pulma/miten_purkitat_kalaa

Miten onnistuu ilman sähköä? Onnistuuko esim. muuripadassa keittämällä vai tehdäänkö sähköhellasta puulla lämpiävä.

013b32.jpg


Kalastusohjeet sitten luonnonmuonaohjeesta. http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/6...6/luonnonmuonaohjelmalumo1985.pdf?MOD=AJPERES
 
Joku taisi foorumilla esittää, että varustamalla sisävesijäänmurtajia sotilaskäyttöisiksi, aseistuksineen kaikkineen, ne voisivat otona vetää myös troolia ja ruokkia nälkiintyvää armeijaa, ehkä siitä riittäisi särjet ja salakat siviileillekin.
 
Sieluni silmin näen venäläistiedustelijain kertomassa esimiehilleen, että "siellä ne nälkäiset suomalaissoturit valmistavat ruokaa ihmislihasta - omaa perskannikkaa", kun teidät trangien päällä istumassa näkivät :p

Edit: hertsyykeli, tuli vähän offtopikkia :)

Olet ottanut nyt vähän liian kirjaimellisesti kehoitukseni kasvattaa rautaa lahkeeseen. Ihan noin pitkälle en sentään minäkään ole vielä fantasioinut asiaa. :cool:
 
En enää nykypäivänä lähtisi säilömään mitään tuoretta, vaan ihan valmista retkiruokaa, purkkiruokia (mieluusti semmoista jota voi syödä lämmittämättä, kuten papuja) ja kaikenlaista mitä voi syödä kuivana, kuivattuja hedelmiä, yrttejä yms. Retkiruokaan tarvitsee vain keitettyä vettä ja saa ravitsevan ruuan joka säilyy paljon paremmin kuin perunat.
Kehittyneempi ei tarvitse edes kuumaa vettä vaan niissä tapahtuu kemiallinen reaktio joka lämmittää sen. Tarvitsee vain puhdasta vettä.
 
Nostetaanpa vanhaa ketjua. Näin kaupunkiasujana kerrostalossa, seuraavaa löytyy kaapeista;

1) vettä, osa kierrossa ja osa pullotetussa muodossa+vedenpuhdistustabletit
2) kuivamuona+säilykkeet+näkkileipä+energiatiheää säilyvää ravintoa
3) ensiaputarvikkeita kohtuu laajasti ml. hemostaatit, lääkkeet
4) varavirtalähteet, olisiko n. 40 000 mAh+akut+ladattavat (ladatut) paristot+radio+valaisimet
5) laillista voimankäyttövälinettä
6) (retki)kaasukeittimet ja näihin patruunat
7) vaellustarvikkeet, makuupussit, teltta etc.
8) sopivasti viinaa (tätä joutuu välillä täydentämään)
9) varasto täynnä kirjoja

Mikään ylläolevasta, ei mitään erityistä vaivannäköä ylläpidossa vaadi. Hankinnan jälkeen. Harvakseltaan päivämäärien tutkailua lähinnä. Valta-osa kamoista ollut olemassa jo ennen kotivara-ajatuksen mukaantuloa. Vaelluskuvioiden kautta.

Mitoitus karkeasti 2vkon omavaraisuus n. -15C° lämpötilassa ehjänä säilymiseen pl. vesi. Ravinnon suhteen helppoja laskureita löytyy, kalorikulutuksen per sukupuoli/massa/arvioitu kulutus vrk. Ea-tarvikkeissa varaa on jakamiseen tai kanssaihmisiin käytettäväksi. Muussa ei niinkään pl. omat lapset.

Huovisen "Hamsterit" muutamaan kertaan luettuna. Kohtuullisessa valmiudessa siis ollaan. Ja mitenkään yöunia vievää ja hammasta kiristävää tai ahdistusta lietsovaa, tälläisen touhun ei toki tarvitse luonteeltaan olla.

Poikkeuksellisen pitkä rauhanaika Euroopassa. On vetelöittänyt ehkä jonkinverran ihmisiä. Jos loppuu makaroni tai lattekahvi, haetaan lähiostarilta lisää...
 
Hemostaattia lukuunottamatta itselläkin nuo kaikki.
Radioiden lisäksi myös lähettimet.
Trangiaan sekä sinolia että kaasua ja myös pirtua.
Joitain Jenkkien MRE paketteja myös.
 
Back
Top