Lähetettäisiinkö naissotilaita tositilanteessa rintamalle?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Viivuli
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Viivuli

Alokas
BAN
Vaikka jotkut naiset pärjäisivätkin varusmiespalveluksessa ja rauhanajan sotilastehtävissä esim. kouluttajina oikein mallikkaasti, en usko enkä myöskään toivo, että naisia lähetettäisiin koskaan sodan syttyessä rintamalle. Tästä syystä itsekin naisena en kannata naisten asevelvollisuutta, koska asepalveluksen tarkoitushan on nimenomaan kouluttaa sotilaita eri tehtäviin todellisissa kriisitilanteissa, joten on järkevää, tarkoituksenmukaista ja yhteisen edun mukaista kouluttaa niihin noissa vaativissa poikkeusoloissa niistä parhaiten suoriutuva aines. Rajallisia resursseja on turha tuhlata kouluttamaan ihmisiä tehtäviin, joihin he eivät syystä tai toisesta joko sovellu tai joissa he eivät ikinä tositoimiin päätyisi. Myöskään kaikki miehet eivät sovellu asepalvelukseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että kriisitilanteissakin on monia instruktuurin toiminnan ja ylläpitämisen kannalta tärkeitä tehtäviä. Itse kannatankin yleisen sekä miehiä että naisia koskevan asevelvollisuuden sijaan koko ikäryhmälle yhteistä lyhyehköä kurssia kriisitilanteiden varalta. Puolutusvoimien tärkein tehtävä on kuitenkin varmistaa Suomen mahdollisimman tehokas, uskottava maanpuolustus sodan syttyessä. Syitä, miksi naisia tuskin sodassa päätyisi ikinä rintamalle on useita, alla niistä muutama:
- Naiset ovat ihmislaumassa aina olleet evoluutiobiologisessa ja -psykologisessa mielessä suojelukohde, samoin kuin lapset, ja laskee tutkitusti miesten mielialaa ja taistelutahtoa nähdä naisten räjähtävän taivaan tuuliin heidän silmiensä edessä. Miehet myös pyrkivät pelastamaan naisia toivottomista tilanteusta, mikä haaskaa resursseja ja pahimmillaan vaarantaa koko joukkueen toiminnan. Sekajoukkueet eivät siis tutkitustikaan toimi kovin hyvin. (Omakohtaisten empiiristen havaintojeni ja kokemusteni pohjalta naisvaltaisen alan työpaikalta väitän pelkästään naisista koostuvien joukkueiden toimivan vieläkin surkeammin, suurimpina ongelmina pitäisin mm. myrkyllistä ilmapiiriä yhteishengen ja tiimipelin hipoessa absoluuttista nollapistettä ja toiminnan yleistä tehottomuutta, sillä mikäli ei olla saikulla, keskitytään omien tehtävien hoitamisen sijaan täysin epäoleelliseen, kuten juoruiluun, muiden kyttäämiseen ja oman sosiaalisen statuksen pönkittämiseen.)
- Hyväkuntoinenkin nainen kestää keskimäärin huomattavasti miestä heikommin kylmää, nälkää ja väsymystä joista kaikista voi hyvinkin joutua rintamalla kärsimään. Lisäksi naisten paineensieto-, päätöksenteko- ja toimintakyky akuuteissa, uhkaavissa kriisitilanteissa ei vedä vertoja miehille vaan naisille on tyypillistä tällöin epäjohdonmukaisesti hätääntyä, lamaantua, paeta ja panikoida. (Itsekin pikkuisen nolosti tällaisena suhteellisen fiksuna, korkeakoulutettuna ja käytännöllisenä tiedenaisena olen huutanut miestäni apuun pelastamaan päivä, kun suihkun lattiakaivo tulvi.)

Mitä mieltä te muut olette tästä aiheesta, joka on nykypäivänä kenties pienoinen tabu? Omasta mielestäni armeijassa ei ole sijaa feminismille, eikä muillekaan ideologioille, sen ydintehtävien kärsiessä. Tasa-arvo ei myöskään tarkoita sitä, että naiset ja miehet olisivat samanlaisia kyvyiltään ja ominaisuuksiltaan, mikä on puhtaasti biologinen fakta. Itse näen, että naisilla ja miehillä on kautta historian ollut erilaiset roolit ja tehtävät, kummallekin heille luonteenomaisimmat, joihin he soveltuvat parhaiten, ja uskallan väittää, että tässä perinteisessä työnjaossa pitäytyminen olisi sekä yhteisön että yksilön etu. No niin, minunkin on tästä aika palata keittiöön kyhäämään miehelle yöpalaa... ;D
 
Ps. Pahoittelut muutamista typoista. Haluaisin vielä mainita, että olen äärimmäisen kiitollinen olen kaikille asepalveluksen kunnialla suorittaneille miehille, puhumattakaan veteraaneista, heidän uhrauksestaan isänmaan puolesta ja meidän naisten ja lasten suojelemiseksi.<3 Olen itse terveydenhoitoalalla, joten minäkin kantaisin sota-aikana korteni kekoon paikkailemalla teitä parhaani mukaan ja iskemällä vähintäänkin fentanyylitikkarin suuhun.
 
Ei pitäisi trolleihin vastailla, mutta sattumoisin juttelin aiheesta yhden (nais)kapiaisen kanssa jokin aika sitten.

Historiallisesti miehet ovat hoitaneet sotimisen periaatteessa kahdesta syystä:

- Fyysis-psyykkisten ominaisuuksien vuoksi miehet sopii keskimäärin paremmin sotilaiksi kuin naiset. Miehet on keskimäärin vahvempia, agressiivisempia ja "sotaisia". Luonne-ero on osittain fyysinen ja osittain kulttuuri-sidonnainen, mutta se on olemassa. Tämä ei tarkoita että kaikki miehet olisi parempia sotilaita kuin kaikki naiset.

- Yksittäinen nainen on yhteisön elinvoimalle tärkeämpi kuin yksittäinen mies. Jos kylän nuorukaisista kuolee sodassa vaikka 20%, niin sen vaikutus tulevaan lapsilukuun on olematon. Mutta jos menettävät nuorista naisista 20%, niin kerrannaisvaikutus puolittaa lapsiluvun parin sukupolven päähän. Mies voi elättää lapsia, mutta vai nainen synnyttää.

Maailmalla on paljon sotia jossa naiset hoitavat taistelutehtävät ihan hyvin. Hyvin pärjääviä naisia on merkittävästi vähemmän kuin hyvin pärjääviä miehiä, mutta heitä kuitenkin on.

Armeijassa on myös paljon tehtäviä jossa fysiikka ei ole isossa roolissa. Naiset on keskimäärin huolellisempia kuin miehet, Suomessakin oli naisia kaikenlaisissa tutka/radio/byrokratia/yms hommissa kauan ennenkuin varusmiespalvelus avattiin naisille.

Oma mielipide on että motivoitunut ja fyysisesti ok kunnossa oleva nainen on taistelukelpoisempi kuin vätystelevä mies. Se on vain vaikea vetää viiva missä kohtaa hyvän ja huonon sotilaan raja menee.

Naisten varusmies-koulutus ei ole hukka-investointi. Tai toivoin että kaikki varusmieskoulutus menee "hukkaan" eikä sotaa koskaan tule. Varusmiehenä oleminen opettaa ihan käsestä pitäen toimintatapoja kriisitilanteissa, taidoista voi olla iloa ihan siviilielämässäkin.
 
- Fyysis-psyykkisten ominaisuuksien vuoksi miehet sopii keskimäärin paremmin sotilaiksi kuin naiset. Miehet on keskimäärin vahvempia, agressiivisempia ja "sotaisia". Luonne-ero on osittain fyysinen ja osittain kulttuuri-sidonnainen, mutta se on olemassa. Tämä ei tarkoita että kaikki miehet olisi parempia sotilaita kuin kaikki naiset.

- Yksittäinen nainen on yhteisön elinvoimalle tärkeämpi kuin yksittäinen mies. Jos kylän nuorukaisista kuolee sodassa vaikka 20%, niin sen vaikutus tulevaan lapsilukuun on olematon. Mutta jos menettävät nuorista naisista 20%, niin kerrannaisvaikutus puolittaa lapsiluvun parin sukupolven päähän. Mies voi elättää lapsia, mutta vai nainen synnyttää.

Sanoisin, että toinen kohta aiheutti ensimmäisen. Ja todennäköisesti johtui sodan sijaan siitä, kummalle annettiin tehtäväksi se suurriistan metsästys keihäillä.

Mutta ei hirveästi pitäisi näillä luvuilla olla huolissaan, kun naiset todennäköisesti ei ole yliedustettuina niissä vaarallisimmissa tehtävissä.

Ehkä jos meillä olisi vain yleinen varusnaispalvelus ja miesten vapaaehtoinen, niin sitten.
 
Back
Top