Me, Venäjä ja muut reunavaltiot

Heitänpä taas pari hajatelmaa.

Venäjän nykyinen johto on valtakunnan laajentamiseen ja sen suurvalta-identiteetin palauttamiseen orientoitunut ryhmittymä. Itsestään oikeutettuna pääjehuna operoi Putin, joka on nähtävästi onnistunut groteskilla raivaamistaktiikallaan luomaan itselleen uskollisen lähipiirin.

Demokratiaa Venäjällä ei ole, ja kaikki varteenotettavat vastustajat, kriitikot, toisinajattelijat ja oppositio ovat nujerretut joko eliminoimalla, häkittämällä tai ajamalla maasta pois. Voidaan kai perustellusti puhua eräänlaisesta diktatuurista.

Uskottavaa oppositiota ei ole, ja tavallisen venäläisen kansan ohjailu voimannäyttöineen ja itsevarmalla egolla uppoaa otolliseen maaperään. Venäjälle ei ole ehtinyt muodostua laajaa intellektuellia/keskiluokkaista kansanosaa, joka ymmärtäisi harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta tuomita/kyseenalaistaa johdon toimet. Ja olisi perillä miten Euroopassa nykyään hoidetaan valtioiden väliset suhteet. Tavallisen kansan mielenkiinto kohdistuu jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen, ja se viimeksi on nousemassa nykyisiä vallanpitäjiä vastaan. Verkottuminen kansainväliseen yhteisöön internetin ja muiden viestivälineiden osalta on rajoitettua tai olematonta.

Mitä tästä seuraa?

Krimin kaltainen operaatio nostaa Putinin suosion huippulukemiin, koska kansa on menneiden suuruuden aikojen muistoissa manipuloituvissa ”uuteen kukoistukseen”. Ja tähän on vielä lisättävä vallanpitäjien lähes absoluuttinen tiedonvälityksen hallinta.

Krimin valtauksen vastatoimet laimeudessaan lännessä itse asiassa yllyttävät Putinia kokeilemaan uusia offensiiveja, sikäli kuin olen perillä ko. henkilön ajatusmaailmasta. Saatte nähdä, ettei tämä jää tähän. Länsivallat tekevät lepsuilullaan itselleen karhunpalveluksen, jota ne joutuvat katumaan. Reunavaltioista puhumattakaan.

Ja mitä sitten? Reunavaltiot toisensa jälkeen joutuvat painostuksen kohteeksi, ja olisi toiveajattelua etteikö Suomi lukeutuisi niihin jossain vaiheessa. Näillä valtioilla on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa:
Myötäily, josta seuraa menetyksiä ja lisävaatimuksia, myös alueiden menetyksiä tai vähintäänkin
pakkositoutumista Venäjään. Pahimmassa tapauksessa itsenäisyyden menetys. Ja kaikkea tätä edesauttaa ja suorastaan yllyttää puolustuskyvyn puute.

Toinen vaihtoehto on laittaa kova kovaa vastaan koska Venäjä kunnioittaa ainoastaan voimaa ja päättäväisyyttä. Tämä kuitenkin edellyttää lujaa uskottavaa omaa puolustusta, josta vastuun kantavat maan poliitikot jo hyvissä ajoin ennen mahdollisen kriisin syntymistä. Sen jälkeen se on myhäistä.

Suomen osalta olen valitettavasti aika kyyninen, tuskin Krimin tapahtuvat saavat aikaan ryhtiliikettä maan puolustuksen kuntoon laittamiseksi. Liittoutumiseen en sinänsä puutu mitenkään, mutta toki sekin on osa em. pakettia.

Täälläkin puhutaan hi-tech –aseiden kyseenalaisuudesta, mutta oma kantani on seuraava:
Vaikka Venäjä varmaankin osaltaan uskoo tsuhnan pehmentyneen, uskon että aikaisempien kokemuksiensa perusteella se ei aliarvioi Suomea, jos nyt ei materiaalista puolta, niin ei ainakaan maanpuolustustahtoa.

Tästä päästäänkin siihen, johon palstalla usein viitataan, ettei Venäjällä olisi varaa/tarvetta keskittää Suomea vastaan kuin ns. tavanomaisia motorisoituja perustaisteluyhtymiä. Olen kuitenkin sitä mielipuolta aiempien arvioideni perusteella, ettei Venäjä aliarvioi Suomea vastustajana, vaan mahdolliseen operaatioon varattaisiin melkoinen revohka tavanomaisine ja vähän kehittyneimminkin asein, jos tarkoituksena on varsinkin nopean ratkaisun saaminen.

Ja tämähän tarkoittaa meille melkoista haastetta Puolustusvoimien kehittämisen osalta.
Ja jos on kyseenalaista onko siihen rahaa, niin ikävä kyllä epäilen itkua vääntäen ettei siihen ainakaan ole poliittista tahtoa. Tiettyjen tahojen silmät aukeavat lopullisesti vasta Kalashnikovin osoittaessa silmien väliin, tai pikemminkin sulkeutuvat, ehkäpä lopullisesti.

Vapaasti reposteltavaksi tämä sepustukseni...

edit: kirotusvihreitä krojattu,tekstiä terävöitetty, ajatustus on ennallaan
 
Viimeksi muokattu:
Jos haluatte julkisen nettikeskustelun voimin yrittää vaikuttaa asioihin, niin tuokaa esille teemaa, jossa pv resursoidaan kunnolla. En tarkoita mitään miljardiluokan rihvellyksiä vaan ihan paluuta perusasioihin: noin tusinan nuorinta ikäluokkaa säännöllisen kh-ruletin pariin, kaluston ylläpitoon rahaa, hankintoihin rahaa, jne. Poliitikkoihin pitää saada painetta. En väitä, että nettisaitti ratkaisee, mutta on se rikkana rokassa, sattumana sopassa sekin.

Loputon ja tulokseton hilloaminen Naton kanssa....katsokaa nyt, mitä sillä on saatu aikaan? Ei ni mitään. Poliitikot ovat vaan saaneet hyvän keppihevosen sille, että pv:a on voitu rahoittaa "mitenkuten" ja yksi miespolvi on hukattu harjoittelun puutteessa. Nämä asiat on nyt vaan pantava kuntoon. Kaveri Idässä määrittää tarpeen, ei sitä voida itse päättää.
 
Olettaisin, että venäläiset liikemiespiirit ovat täysin kauhuissaan Putinin politiikasta. Putin on johtamassa Venäjän federaatiota mitä arvaamattomimpaan kehitykseen.

Euroopan unionin ja Naton silkka olemassaolo on toiminut tavoitteena johon pyrkiä. Euroopan kehitys olisi varmaankin ollut ihan toisenlainen ilman näitä kahta rautaista maalia, joihin pyrkiä. Tämä asettaa myös Euroopan unionille ja Natolle kovan haasteen. Maat, jotka pyrkivät Euroopan unioniin ja Natoon haluavat, että Euroopan unioni ja Nato auttavat niitä tilanteessa, että niitä painostetaan verenvuodatuksella.

Se on ihan eri asia muuttaa maailmaa, kun tavoite on konkreettisena ja selvänä edessä kuin, että tavoite olisi jotenkin epäselvä ja abstrakti. Minun mielestäni asioiden pitää olla yksinkertaisen selkeiksi mietittyjä. Selkeää toimivaa yksinkertaista konkretiaa.

Venäjän hajoamisessa voi olla sekin puoli, että eri osapuolet voivat nähdä siinä tilaisuuden ottaa Venäjän alueita. Esimerkiksi islam ottaa Kaukasuksen, Kiina Siperian, Yhdysvallat Alaskan vastarannan, Eurooppa maantieteellisesti Eurooppaan kuuluvat osat, Turkki turkinkieliset osat.

Oletetaan, että Putinin politiikan typeryys saa kaikki entisen neuvostoliiton maat ottamaan eron Moskovasta.

Entisen neuvostoliiton maiden väkiluku:

Ukraina väkiluku 45.4 miljoonaa
Valko-Venäjä 9,4 miljoonaa
Moldova 3,5 miljoonaa
Georgia 4,4 miljoonaa
Azerbaidzan 9,4 miljoonaa
Armenia 2,9 miljoonaa
Turkmenistan 5,2 miljoonaa
Uzbekistan 30,2 miljoonaa
Kazakstan 17,9 miljoonaa
Kirgisia 5,7 miljoonaa
Tadzikistan 8,2 miljoonaa
________________________

Yhteensä 142,2 miljoonaa


Venäjän väkiluku on 143,5 miljoonaa.

Jos koko entinen neuvostoliitto 142,2 miljoonaa ottaisi yhteen Venäjän 143,5 miljoonaa kanssa niin kumpi voittaisi. Venäjällä on ydinaseet, mutta käyttäisikö se niitä entisiä neuvostotasavaltoja vastaan. Periaatteessa voidaan kuitenkin pitää, että Venäjän armeija on nimenomaan luotu entisiä neuvostotasavaltoja vastaan. Armeijan tärkein tehtävä on valvoa keisarikunnan etupiiriä. Etupiiristä ovat jo livenneet Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja etupiiristä ovat lipeämässä Ukraina, Moldova, Georgia. Aiemmin Neuvostoliiton etupiiristä lähti kaikki itäisen Euroopan entiset kommunistimaat, joihin nousi vallankumouksella länsimielinen hallinto.

Taustalla on siis Kremlin kärsimä rökäletappio ja kaunat sen mukaiset. Puuttuisi vielä Putler, joka nousee Kremlin mausoleumille pitämään puheen, jolla hän perustelee Venäjän federaation mobilisaation.

Pitää vielä muistaa, että 143,5 miljoonaisella Venäjällä on mahdollisesti vastassaan yhtä aikaa Kiina 1,4 miljardia ja koko läntinen maailma 1,2 miljardia. Ja sitten Saudi-Arabian johtama öljyliitto ja sitten tietysti Iranin tarve laittaa öljy virtaamaan saadakseen valtionkassaa tilkittyä.

Ja sitten pitää muistaa, että Putin jätti Venäjän talouden uudistukset tekemättä. Sen näkee esimerkiksi Street Viewillä katukuvasta kauppaliikkeiden vähyytenä. Katsoo Eurooppaan niin siellä on kauppaliikkeitä toisensa jälkeen. Näkymät Venäjällä ovat ihan erilaisia. Venäläisiä kulutustavaroita ei lännessä näy. Ei ole mitään paikallisen keittiön erikoisuuksia lännessä myynnissä.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top