Millaiseen sopimukseen Ukrainan sota päättyy?

Kalvosinappi

Kersantti
Ukrainan sota -ketju on ensisijaisesti sodan etenemisen seuraamista, mutta poliittisella ja strategisella tasolla on hyvä miettiä millaiseen poliittiseen päätökseen sota voisi loppua. Johonkin se kuitenkin ennen pitkää loppuu. Jos ei tänä vuonna, niin tällä vuosikymmenellä, tai vuosisadalla. Luulisin että molemmin puolin rintamalinjoja ollaan jo aika kyllästyneitä sotimiseen.

Sodan alkupäivinä oli vielä riski että koko Ukraina kaatuu täysin ja sulautetaan Venäjään. Tämä oli varmasti myös Putlerin tavoite sodan alussa, mutta onneksi epäonnistuminen kävi selväksi pian.

Toisessa ääripäässä ovat haaveet Krimin palauttamisesta Ukrainalle, Venäjän ajamisesta 1991 rajoille, Venäjän maksamista sotakorvauksista ja Putinin tuomitsemisesta Haagissa. Toivossa on toki hyvä elää, mutta ei tämäkään oikein todennäköiseltä näytä tai vähintään aika paljon ukrainalaisillakin kynttä kylmenee tätä odotellessa...

Mitäs arvelette, minkälaisilla ehdoilla rauhansopimus aikanaan kirjoitetaan? Minkälaiseen sopimukseen voitaisiin päästä siten että molemmat kokevat sodan lopettamisen niillä ehdoin paremmaksi kuin jatkamisen?
 
Olisi kyllä hienoa, jos vuoden 1991 rajat vahvistettaisiin, Putin & Co joutuisi Haagissa tuomiolle, Venäjä joutuisi maksamaan massiiviset sotakorvaukset jne, ja mahdollisesti vielä luotaisiin tilanne jossa Venäjän olisi jatkossa vaikeaa lähteä uhkaamaan muita maita. Ei kyllä varmaan ole kovin realistista; toki jos Putin putoaa ikkunasta ja Venäjällä todetaan tilanne tarpeeksi vaikeaksi, niin Ukraina saattaa saada paremmat rauhan ehdot.

Uskon, että jonkinlainen tulitauko voi tulla tässä kevättalven tai kevään aikana, mutta tilanne saattaa muodostua jäätyneeksi konfliktiksi samoin kuin Koreoiden välillä ja varsinaista rauhaa ei välttämättä saada ainakaan pitkään aikaan.

Voi olla myös että tehdään jonkinlaisia alueellisia vaihtokauppoja vallattujen alueiden välillä, mutta en usko että Venäjä luopuu Krimistä. Sotakorvauksiakaan eivät maksa, mutta Ukraina saa korvauksia Venäjän jäädytetystä omaisuudesta ulkomailla. Ukrainan jälleenrakennuksessa ja maahan tehtävissä investoinneissa on todella iso bisnes, ja se saattaa edetä aika nopeastikin. Ukraina pyrkii Natoon hyvin pikaisesti, ja saattaa jopa päästäkin melko nopeasti. Riippuu toki jarrumiesten aktiivisuudesta.
 
Kun ukrainalaiset vertasivat taisteluaan suomen talvisotaan, missä pienempi pistää isommalle turpiin, niin huonon rauhan tullessa voidaan nähdä ukrainalainen versio heimosodista, aika näyttää
 
Status quo ante bellum korvauksineen sun muineen ois ideaali, mutta jonkinlainen kompromissi taitaa olla mihin päädytään.
 
Nythän se näyttää siltä, että ryssälle krimi, donbass ja Dnipron eteläranta. Epärealismia, että verellä ostamaansa antaisi pois. Ukraina saa rauhan, miehittäjiä ja jälleenrakennusohjelman. Ja pääsee eroon ryssämielisestä väestönosastaan.

Euroopalle nöyryyttävästi osa miehittäjistä tullee Aasiasta.
 
Mitäs arvelette, minkälaisilla ehdoilla rauhansopimus aikanaan kirjoitetaan? Minkälaiseen sopimukseen voitaisiin päästä siten että molemmat kokevat sodan lopettamisen niillä ehdoin paremmaksi kuin jatkamisen?

Venäjä:

-Ei Äiti-Venäjän aluetta Ukrainalle
-Maayhteys Krimille
-Saa pitää suurimman osan nyt hallitsemastaan alueesta
-Ukraina tunnustaa sotasyyllisyytensä Venäjän sisäisiin tarkoituksiin (esim. Zelensky erotetaan ja pakenee maasta Sveitsiin, jossa asuu kuolemaansa saakka), jolloin Venäjä näyttäytyy puhtaana ja natsit on kaadettu

Ukraina:

-Rauhan tulee olla kestävä (lännen pitää jollakin tapaa sitoutua Ukrainan puolustukseen, esim. NATO-jäsenyys) - aselepo/rauhansopimus yksinään antaisi vain lännelle tilaisuuden unohtaa koko ikävä konflikti ja Venäjä jatkaisi myöhemmin saatuaan rivinsä kuntoon
-Ukrainan tulee saada jonkin verran ukrainalaisenemmistöisiä maa-alueita takaisin (esim. Hersonin alue)
-Ukrainan tulee saada puolustettavissa olevat rajat (eli ei mitään Hankoniemiä tms. sillanpääasemia Venäjälle)
 
Back
Top