Rajavartiolaitoksen pistoolit ja konepistoolit

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja KIM
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

KIM

Ylipäällikkö
Minulla on tärkeimmän luokan sivistyksessä puutteita. En tiedä mitä asemalleja rajavartiolaitos on käyttänyt ja käyttää.
Varmaankin ennen toista maailmansotaa pistoolit oli samaa kuin pv:llä, eli aivan kaikki paukkuvat mitä vaan saatiin haalittua kasaan. Vai oliko jotain erityistä pistoolimallia jota saatiin ostettua enemmän?
Edellisen sodan jälkeen Suomi konepistooli oli varmaan tosi pitkään ainoa konepistoolimalli, jonka rk62 syrjäytti. Vai jäikö Suomi kp vielä samaan aikaan käyttöön?
Jossakin vaiheessa konepistooleista joka tapauksessa luovuttiin ja niiden takaisin käyttöönottoa varten piti oikein muuttaa lainsäädäntöä n. 2017-2018. Mikä malli otettiin käyttöön ja on nyt käytössä?

Entäs ne lyhyet. Onko menty aina samalla kalustolla kuin puolustusvoimat? Eli alkuun sekalaista sälää > Lahti L35 > FN 35 > Glock 17

Ja saa toki pitkistäkin kirjoitella, varsinkin siltä osin, kuin ne on poikennut/poikkeaa pv:n saman ajankohdan kalustosta.
 
FN HP-35:n jälkeen Rajalla oli käytössä ranskalainen MAB PA-15 pistooli. Niitä ostettiin v. 1975-76 korvaamaan armeijan omistamat FN:t.
 
Suomi-kp ja M44 Pelti-Heikki aivan kuten Puolustusvoimillakin pysyivät rajapartion aseistuksena 60-luvun alkuun saakka. Tämän jälkeen partioaseena alkaa näkyä AK-47, joka korvaantuu 60-luvun lopulta lähtien suomalaisella rynnäkkökiväärillä.

90-luvun alkupuolella testailtiin kaikenlaista ja päädyttiin Glockiin. Joka muistaakseni tuli myös poliisille suunnilleen samoihin aikoihin. CZ Scorpion oli ainakin vielä muutama vuosi sitten konepistoolina. Valmiusjoukkueilla oli G36 2000-luvun alkupuolella.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo MAB PA-15 oli minulle ihan uusi tieto. Ei ole tainnut olla kovin yleinen, kun en muista koskaan nähneeki myynnissä ko. laitetta. Ei varmaan mikään romu, jos rajalle on kelvannut.
Samoin G36 ja CZ Scorpion EVO 3 on ihan uutta tietoa. Mielenkiintoista.

Tossu- ja hiihtopartioiden aikaan rajan miehet kantoi tosi pitkiä matkoja aseitaan. Liekkö koskaan sodan jälkeen joutuneet työtehtävissä ampumaan pitkällä aseella. Varmaan aika paljon kivempaa ollut kantaa pistoolia, kuin rynkkyä, pystykorvaa tai Suomi koopeeta. Kevyt konepistooli varmaan ollut sopiva kompromissi rauhana aikana, jos on ollut ajatusta, että ihan pelkkä pistooli ei riitä.

Rajan miehet on tietääkseni aikaisemmin saaneet metsästää rajavyöhykkeellä. Saiko sitä tehdä työaikana ja mitä aseita metsästyksessä käytettiin?
 
Tuo MAB PA-15 oli minulle ihan uusi tieto. Ei ole tainnut olla kovin yleinen, kun en muista koskaan nähneeki myynnissä ko. laitetta. Ei varmaan mikään romu, jos rajalle on kelvannut.

Mitä kylmän sodan ja 90-luvun rajamiehiä olen tarinoittanut, niin MAB jakaa mielipiteet aika lailla kahtia. Osan mielestä aivan sysipaska ranskalainen romu. Ja toisten mielestä aivan soiva ja pätevä peli.
 
On sitä MAB pistoolia näkynyt aina silloin tällöin joku myynnissä. Niitä tuotiin maahan myös Rajan henkilökunnalle myytäväksi mikä selittänee täältä silloin töllöin esiintyvät yksilöt. Eihän se taida nykyampujan himomittari paljoa pyssyn kohdalla paljoa värähtää kun MAB on perinteinen teräsrunkoinen yksitoiminen pistooli, vaikka lipas onkin kaksirivinen.

Painavakin se on, tyhjällä lippaalla 1110 g kun esim. Glock 17 on 625 g ja FN High Power 900 g. Lisäbonuksena lipasvarmistin hankaloittaa elämää. Helppoa kuvitella johonkin Bellumiin tottuneen Rajan miehen olleen ei niin ihastuneen ko. vehkeeseen. Toisaalta on ollut varmaankin parempi palvelusase kuin kuluneet sodan käyneet FN:t.

Kaipa tuommoisella kuitenkin vielä nykyään ammuskelisi, ainakin siviilissä. RES-liiton puolelta löytynee lajeja mihin pyssykkä sopisi. Lykkyä vain lippaiden etsintään, voi olla vaikein rasti aseen käytössä. Smith&Wesson 59 lipas käynee mutta vaatii sovitusta ja mm. uuden lippaan vapauttimen kolon dremelöinnin. Ja toiminta ei välttämättä ole 100% varmuudella toimivaa.
 
Nyt en muista ihan tarkkaan että kummalla oli cz75 sarjan pistooleita käytössä, rajalla vai tullilla.
 
Back
Top