Sotilaslääkintä ja elinsiirrot yms. eettiset asiat

Rannari

Supreme Leader
Onko sotilaspuolella varauduttu jotenkin elinsiirtoihin? Tarvitsijoita syntyy ja toisaalta tarjontaakin löytyy jos homma menee sottaiseksi. Ehditäänkö tuollaiseen asiaan panostaa vai meneekö näpertelyksi? Onko riviin tulevalla mahdollisuus sallia tai kieltää elintensä jatkokäyttö kuten normaaliaikana. Joillain uskontokunnilla voi olla myös rajoituksia esim. verensiirtoihin liittyen. Kirjataanko tällaisia asioita johonkin ja jos kirjataan niin onko tieto millä todennäköisyydellä hoitavan porukan käytössä?
 
Elinluovuttajia varmasti syntyy, mutta heitä ei saada stabiloitua noin vain. Kokemukseni mukaan ovat usein hyvin epästabiileja. Toisaalta terveydenhuolto on niin ylikuormitettu, että elinsiirtoja tuskin tehdään kun salit ja leikkaajat ovat muissa leikkauksissa kiinni.
 
Jep, armeijan lääkintähuolto kenttäsairaalaan asti kattaa vain haavoittuneen evakuoinnin ja sen aikana suoritettavan stabiloivan kirurgian. Haavoittunut pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti eli alle puolessa vuorokaudessa tavanomaiseen sairaalaan, jossa aletaan suorittamaan varsinaisia korjaavia toimenpiteitä.

Elinluovuttajia syntynee, mutta tuon muun sairaalahässäkän lisäksi kaatuneet ovat niitä viimeisiä evakuoitavia, ja voi olla että kentällä odottaneen kaatuneen elimet eivät ole enää kauhean hyvässä hapessa. Käytössä olisivat lähinnä niiden elimet, jotka menehtyvät vasta useamman tunnin haavoittumisensa jälkeen, ja silloinkin ilmeisesti elinsiirto pitää tehdä 24h sisällä.

Elinten jatkokäyttö ei ole nykyisin lain kannalta ongelma, kun laki on muuttunut muotoon että elimiä saa käyttää jos henkilö ei ole tarkoituksella sitä kieltänyt. Erillistä luovutuskorttia ei siihen tarvi. Eettisyyksien kannalta, mahdollisista uskonnollisista syistä verensiirtoa vastustavat yms. joutuvat pitämään siitä itse huolen että viesti kulkee, kenttälääkinnässä ei niitä joudeta penkomaan.
 
Luovuttajina toimisi sellaisia päähän haavoittuneita joilla on omat elintoiminnot, mutta ovat aivokuolleita.
Käytännössä tällainen henkilö vaatii hengityskoneen ja laskimonsisäistä lääkintää, jotta pysyy elossa. Käsittääkseni elimiä ei oteta ihmiseltä jolla ei ole verenkirtoa, koska ne pilaantuvat.

Verensiirtojen osalta ne jotka ovat tajuissaan ja pystyvät kieltäytymään verituotteista saavat olla ilman, halukkaita moiselle ylellisyystuotteelle löytyy kyllä. Tajuttomilta, tai sekavilta ei kysytä.
Potilaan papereissa saattaa olla maininta uskonnosta, mutta epäilen ettei kenttäsairaalassa ole noita papereita. Ehkä joskus jos koko maan kattava sähköinen potilasrekisteri saadaan.
Jos kuitenkin on kyse nuoresta miehestä, jolla ei ole ollut vaivaa jossa verituotteita olisi harkittu, ei merkintää välttämättä löydy. Ja miksi löytyisikään.
 
Kiitokset kommenteista. Nämä ovat siis sotilaslääkinnän puolella vain sivujuonteita kuten olettaa saattaakin.

Jouduin valitettavasti tällaisen elinsiirto- ja verensiirtohässäkän kanssa hiljan tekemisiin. Maallikko joutui hämmästymään kun muuten fiksuna pitämilläni ihmisillä alkoikin yhtäkkiä puskea uskonto huokosista ulos.
 
Maallikko joutui hämmästymään kun muuten fiksuna pitämilläni ihmisillä alkoikin yhtäkkiä puskea uskonto huokosista ulos.

Kun olet tarpeeksi kauan ollut tekemisissä niin "potilas jumalan käsissä" tulee tutuksi. Yleensä tätä kohtaa terminaali potilailla. Varsinkin sellaisilla jotka on fyysisesti "heikossa hapessa" tai "melkein rajan toisella puolen." Jos selviät sulle asetutun DNRn (Älä elvytä) hengissä, niin voit ajatella sitä jumalallista yhteyttä. Tieteellä on rajansa.
 
Kun olet tarpeeksi kauan ollut tekemisissä niin "potilas jumalan käsissä" tulee tutuksi. Yleensä tätä kohtaa terminaali potilailla. Varsinkin sellaisilla jotka on fyysisesti "heikossa hapessa" tai "melkein rajan toisella puolen." Jos selviät sulle asetutun DNRn (Älä elvytä) hengissä, niin voit ajatella sitä jumalallista yhteyttä. Tieteellä on rajansa.

Nyt oli kyseessä liikenneonnettomuudessa murjottu teini jolta oli henki just lähtemäisillään jollei kroppaan ilmesty jostain lisää verta sen maantieojaan vuotaneen tilalle. Katsotaan mikä on herran tahto. Tuoko taivaallinen lähettipalvelu täydennystä vai tuleeko pelkkä nouto. Oman lapsen kaveri kyseessä.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Alaikäisten vakaumuksen vuoksi verensiirrosta kieltäytyvien vanhempien lasten kohdalla toimitaan niin, että sairaalassa tehdään kiireellinen huostaanotto, jonka jälkeen voidaan verensiirto toteuttaa sairaalassa hoitohenkilökunnan toimesta. Tämä vain siinä tapauksessa, että kyse on siis alaikäisestä lapsesta. Kyseiseen yhteisöön kuuluvat tämän tietävät. Aikuisten kohdalla potilaan omaa tahtoa noudatetaan ja jätetään verituotteet antamatta. Akuutissa onnettomuustilanteen jälkeen tämä voi viedä hengen kun esimerkiksi hemoglobiinia ei ole elimistössä riittävästi vuodon seurauksena. Mitkään pistoksina annettavat kasvutekijät kun eivät ehdi vuodon aiheuttamaa hemoglobiinikatoa nopeasti korjaamaan. Matala hemoglobiini taas altistaa esimerkiksi sydäninfarktille ja edelleen sydänpysähdykselle. Hemoglobiinia ja sen kuljettamaa happea tarvitsevat myös muut tärkeät elimet kuten aivot ja munuaiset.

Pääkaupunkiseudulla ongelmana elinluovttajien hoidossa on jo normaalioloissa ollut ongelmana se, ettei tehohoitopaikkoja ja henkilökuntaa ole aina riittävästi. Elinluovuttajan hoito vaatii tehohoitotasoisen hoidon aivokuolleeksi toteamisesta aina elinten irroitusleikkaukseen asti. Elintoiminnot on turvattava ja pidettävä ne vakaina. Tämä tarkoittaa mm. hengityskonehoitoa, elintoimitonjen monitorointia, lääke- ja nesteinfuusioita sekä potilaan lämpimänä pitoa. Jos oven takana on jonossa vaikka monivammapotilaita tai neurokirurgisia juuri leikattuja potilaita, jää elinluvuttajan hoito tässä tilanteessa kakkoseksi, vaikka tämän yksi elinluovuttaja voisi auttaa useampaakin potilasta. Tehohoitopaikkoja on viime vuosina pyritty lisäämään Helsingissä, jotta myös tästä ongelmasta päästään.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top