Kotimaa 27.9.2014 klo 17:01 | päivitetty 27.9.2014 klo 17:01
Syyrian taistelualueelle matkustaneet ovat alkaneet palata Suomeen
Ensimmäiset Suomesta Syyriaan sota-alueelle matkustaneet henkilöt ovat alkaneet palata Suomeen. Yle Uutisten tietojen mukaan kotimaahan on palannut ainakin yksi Syyrian konfliktialueella vieraillut perhe. Viranomaiset miettivät paraikaa, millaista tukea taistelualueella käyneille tarjotaan.
Näkymä Aleppon kaupunkiin Syyriassa 26. syyskuuta. Kuva: Zen Al-Rifai / AFP / Lehtikuva
Jo kahden vuoden ajan viranomaiset ovat valmistautuneet siihen, että jonain päivänä Suomeen palaa kansainvälisiin konflikteihin osallistuneita henkilöitä.
Nyt se päivä on koittanut, ja eri puolilla Suomea on perustettu niin kutsutun väkivaltaisen ekstremismin toimenpideohjelman puitteissa moniammatillisia tiimejä, joihin kuuluu poliiseja, sosiaalityöntekijöitä ja psykiatrisia sairaanhoitajia.
Viranomaistiimien tehtävä on sekä tarjota apua ja terapiaa konflikteihin osallistuneille ihmisille että estää heitä lähtemästä uudelleen.
Ketään Syyrian sota-alueelle matkustanutta ei voida kuitenkaan ottaa viranomaistiimin asiakkaaksi vastentahtoisesti, kertoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisista.
– Suomen laki ei anna mahdollisuutta siihen, että otettaisiin passi pois sen takia, että joku on lähdössä konfliktialueelle tai sota-alueelle. Tässä on tärkeää, että pystyttäisiin vaikuttamaan muilla keinoilla lähtijän tahtoon lähteä, selvittää Taponen.
Ainakin yksi perhe on palannut sota-alueelta
Suojelupoliisi on vahvistanut, että Suomesta Syyriaan lähteneitä jihadisteja on nelisenkymmentä. Isiksen hallinnoimalle alueelle matkustaneet ovat vieneet mukanaan omia lapsiaan. Lapsia on Supon mukaan viety konfliktialueelle muutamia, kuitenkin vähemmän kuin kymmenen.
Yle Uutisten tietojen mukaan Suomeen on palannut ainakin yksi sota-alueella käynyt perhe.
Automaattisesti konfliktiin osallistujasta ei voida sanoa, että hän muodostaisi jonkinlaisen uhan palatessaan.
Viranomaiset ovat palanneista vaitonaisia. Julkisuuteen ei kerrota, ovatko he osallistuneet taisteluihin, ja mikäli ovat, ovatko he taistelleet terroristijärjestö Isiksen vai kurdien puolella.
Sitäkään ei haluta kertoa, millainen uhka palanneet ovat.
– Automaattisesti konfliktiin osallistujasta ei voida sanoa, että hän muodostaisi jonkinlaisen uhan palatessaan, mutta suojelupoliisin tehtävä on sitten arvioida jokaisen palanneen muodostama uhka tai riski yhteiskunnalle aina yksittäistapauksena, kuvailee Supon terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva.
Taistelualueella kävijät ovat uusi ilmiö Suomessa
Ylen tietojen mukaan palannut perhe on käynyt konfliktialueella lastensa kanssa. Alaikäisten vieminen sota-alueelle on lastensuojeluasia.
– Jos viranomaisissa herää huoli, että lapsi on vaarassa, niin ilman muuta siitä lastensuojeluilmoitus tehdään, vahvistaa komisario Jari Taponen.
Taponen ei halua kertoa, onko Syyrian konfliktialueelle vietyihin lapsiin liittyen tehty vielä lastensuojeluilmoituksia.
Viranomaiset eivät myöskään halua spekuloida, millainen riski on, että nyt palannut perhe lähtee uudelleen sota-alueelle.
– Taistelualueelle lahtijät ja sieltä palaavat ovat ilmiönä täysin uusi Suomessa. Meidän on pidettävä silmät auki ja annettava kulloinkin sitä tukea, mitä yksilölle on tarve antaa, Taponen selvittää.
LUE MYÖS