Yleinen kansainvälinen harjoitustoiminta

Marakatti

Kenraali
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008769246.html

Suomalaiset sotilaat nöyryyttivät Yhdysvaltain merijalkaväkeä Norjassa​

Tavalliset suomalaiset valmiuspataljoonan sotilaat antoivat niin sanotusti kuokkaan Yhdysvaltain kuuluisalle merijalkaväelle (U.S. Marine Corps).

Merijalkaväen eliittisotilaiden nöyryyttäminen tapahtui maaliskuussa Norjassa järjestetyssä harjoituksessa.


Kyseessä oli sanan mukaisesti nöyryytys, sillä merijalkaväen helikoptereilla saapuneen maahanlaskujoukon tuhosivat suomalaiset takalinjojen sotilaat, esikuntalaiset ja viestimiehet eli lähes tulkoon ”töpinän porukka”.


Töpinäksi kutsuttiin viime sodissa huoltojoukkuetta ja sen majapaikkaa.


Käynnissä oli Cold Response 22 -sotaharjoitus, joka on periaatteessa ja suuressa mittakaavassa täysin ennalta käsikirjoitettu samalla tavalla kuin tosi-tv.
Suuri sooloilu ei ole mahdollista. Möhliä voi silti vapaasti. Kuten Yhdysvaltain merijalkaväki sillä saralla kunnostautui.


”Pataljoonatasolla harjoitus näkyi (kuitenkin) vapaasti kehittyvänä kaksipuoleisena harjoituksena”, kirjoittaa blogissaan suomalaista Jääkäriprikaatista ja Kainuun prikaatista muodostettua 500 sotilaan pataljoonaa komentanut Lapin jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Mikko Kuokka.
”Vapaasti kehittyvässä taistelussa voi törmätä yllättäviin tilanteisiin”, Kuokka herkuttelee blogitekstissään.


Yhdysvaltain merijalkaväkeä Norjassa Cold Response -harjoituksessa, jossa suomalainen ”töpinän” miehistö lakaisi heillä tunturinkuvetta. Kuva: BART BIESEMANS
Eräänä päivänä Kuokan komentopaikan viereiselle aukealla laskeutui helikoptereita.
Asetelma kehittyi spontaanisti.

Kuokka tunnustaa merijalkaväen joukkojen maahanlaskun yllättäneen suomalaiset, mutta myös merijalkaväki tuli yllätetyksi. Suomalaiset olivat naamioineet itsensä niin hyvin, ettei merijalkaväen tiedustelu ollut heitä etukäteen havainnut.


Niinpä maahanlasku meni ojasta allikkoon, surman suuhun, kankkulan kaivoon.

”Esikunta- ja viestikomppania ryhmittyi lähipuolustukseen. Syntyneessä tulitaistelussa erotuomarit olivat yksimielisiä – maahanlasku tuhottiin”, Kuokka kertoo.


Hän uskoo taistelun olleen esikunta- ja viestikomppanian varusmiehille mieleenpainuva.


”Kuunneltuani myös taisteluun osallistuneiden esikuntaupseereiden kertomuksia myöhemmin teltassa, voin todeta, että tapaus saattoi jättää heillekin pysyvän muistijäljen”, Kuokka jatkaa.


”Olkoon tämä blogikirjoitus siis myös sotapäiväkirjan liite niille, jotka vuosien päästä epäilevät kuullessaan suomalaisten viestimiesten lyöneen US Marine Corpsin ammattisotilaat harjoituksessa Norjassa. Niin todella tapahtui.”


Kuokan mielestä Cold Response -harjoitus osoitti jälleen kerran suomalaisen asevelvollisen olevan asenteeltaan ja valmiuksiltaan kilpailukykyinen ja vakavasti otettava taistelija myös kansainvälisessä viitekehyksessä.


”Odottaminen ja epätietoisuuden sietäminen on osa sotilaana kasvamista”, Kuokka määrittelee yhden harjoituksen painipistesuunnista.


Hän tiivistää kokemuksen ja saadut opit yhteen lauseeseen: ”Sodan voittaa se, joka taisteluiden välissä tekee oikeita asioita”.


Merijalkaväki oli naamioitunut vihreällä lumiseen norjalaismaisemaan. Suomalaisten varusmiesten naamiointikyky pääsi yllättämään heidät kohtalokkaasti. Kuva: BART BIESEMANS
Yhdysvaltain merijalkaväki on yksi kuudesta Yhdysvaltain asevoimien puolustushaarasta.

Se vastaa Yhdysvaltain suurlähetystöjen vartioinnista ympäri maailmaa ja yhdessä laivaston kanssa Yhdysvaltain merirajojen puolustamisesta.
Lisäksi työnkuvaan kuuluvat Yhdysvaltain eri puolille maailmaa ulottuvien sotilaallisten operaatioiden laajamittaiset maihinnousut.


Nykyisin laivastoministeriön alaisuudessa toimiva merijalkaväki perustettiin 10. marraskuuta 1775 Philadelphiassa Pennsylvaniassa.

Päämaja on Arlingtonissa Virginiassa.

Merijalkaväen kukistamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.
 

Suluttaja

Luutnantti
Mielenkiintoista että Briteille on tulossa huoltojoukkoihin 3d tulostuskyky jjota testataan myös harjoituksissa.
 

KymJP1/96

Kersantti
En tiedä liittyikö Arrow harjoitukseen, merivoimien harjoituksiin vai mihin, mutta vähän yllätti kun kaupungilla vastaan tallasi taistelupari täydessä varustuksessa ja myöhemmin näin isommankin porukan jotain touhuamassa. Joku jo kyseli " oliko nuo omia vai ryssiä?" 😆

Piti rauhoitella ja sanoa, että oli niillä ainakin Suomalainen maastoväri ja Suomalainen rk62 kannossa.

Heitin kyllä kysymyksen taistelijoille, että onko harjoitukset vai tosi kyseessä, mutta eivät sanoneet mitään.
 

John Hilly

Ylipäällikkö
Mikä kaupunki? Olivatkohan erkkareita?
 

VanhaPate

Kenraali
Miten Marinetrafficista näkee tuon Kearsargen osaston sijainnin?
Ilmeisesti tämä:

USGOVERNMENT VESSEL3
 
Top