Alueellisten joukkojen uusi? tst-tapa

hessukessu kirjoitti:
Aluksi ajetaan aluepuolustus alas paikallisjoukotkin lopettamalla. Nyt sitten aletaan uudestaan perustamaan paikallisjoukkoja ja uutta taistelutapaa. Missä logiikka?

Täydellinen logiikka kun mietit 12v vallassa olleen (ja nykyisen kenraalikunnankin nimittäneen) noita-akan elämänmittaista agendaa...
 
Taistelutapa.jpg



Kuva napattu "Maavoimien taistelu uudistuu" pdf:stä, jota en osaa linkittää. :confused:

Minkälaiseksi on joukkojen liikkuvuus laskettu uudessa taktiikassa? Tällä uudella menetelmällä merkittäviä osia joukoista jää nopeasti hankaliin paikkoihin ja huollon ulottumattomiin. Kyetäänkö joukkoja kierrättämään siten, että osa porukasta olisi levossa ja osa taistelussa? Vai onko tarkoitus mahdollistaa huollon toimiminen joustavalla alueiden hallinnalla? Tuskin tässä sentään hajavarastointiin nojataan?

Toinen mieleen tuleva huoli on joukkojen siirtäminen vastapuolen etenevän kiilan eteen. Riittääkö nopeus siihen? Kaikkialle ei voida ennakolta ripotella riittävästi joukkoja. Monen suunnan syvä varmistaminen on käytännössä mahdotonta. On mielestäni pakko tukeutua kohtuullisen harvaan varmistulinjaan, jota aletaan kasvattamaan omaan syvyyteen vihollisen hyökkäyskiilojen edessä.

Tein selventävän kuvan:

selventava_kuva_1.jpg


:a-grin:

Toivottavasti jotain selvisi. Eli vastustajan suunnan selvitessä pitäisi eteen ja hyökkäysreitin varrelle heittää lisää joukkoja. Saapuminen ei saisi mennä kovin tiukalle, jotta asemia kerittäisiin edes vähän valmistella. Onnistuuko?
 
USein on helpompaa purkaa kokonaan vaanha ja rakentaa uusi tilalle kuin alkaa korjata vanhaa. Väärästä poisoppiminen vie kauemmin kuin oikean oppiminen, jonka pitää seurata tuota poisoppimista.
 
Eikö tuonne lie tarkoitus laittaa joku mekanisoitu pumppu tai vastaavaa? Jos siniset pallukat syövät punaista nuolta tarpeeksi niin vähempikin riittää? Ei kai ne aluejoukot siellä yksinään tappele.
 
Eiköhän ne mekanisoidut pumppaamot sitoutune taisteluihin ihan siinä sivussa. Voisin kuvitella, että tuossa taistelutavassa käytettäisiin hyvinkin räätälöityjä kokoonpanoja, paino sanalla räätälöity. Voisin mielikuvitella hyvinkin epäortodoksisia tapoja käyttää mek.joukkoja. Voisin kuvitella, että vähät mekanisoidut sitoutuvat hyvin pitkälle eräänlaiseen palokuntatyöhön eli niiden iskuilla vakiinnutetaan tilannetta puolustajan toimille alttiilla alueilla yms. ja leikataan rönsyjä hyökkääjän tulviva-vesi- ilmiöistä.

Hajautettu joukkojen keskitys on metka termi. Vieläkö herrat ihmettelevät, miksi on pantu niin paljon painoa viestin tuomiseen ryhmiin ja jopa partioihin? Miksi on tutkittu niin paljon ihan peruskaman käyttöä viestivälineiden osalta? Kenties on tehty hankintojakin, jotka mahdollistavat kapiaista lainaten: halpaa kuin makkara-välineiden käytön?

Tuollainen hajautettu keskittäminen on kyllä vihoviimeinen hyökkääjän kannalta. Oikein mitenkään ei pysty tulivaikuttamaan eli tarkoittaa helposti sitä, että pitää rasvata saappaat ja ryhtyä painimaan suonnotkoissa jalkaväkenäkin. Siinäpähän sitten painit, kun partioillakin on jonkinnäköinen viestilaite, joiden avulla hajautettu muuttuu äkkiä kootuksi. Auta armelias, jos tähän yhtälöön saadaan hyvin koulutettua sotaväkeä, joiden aseet eivät häpeä mitään vertailuja.

Periaatteessa partio voi tehdä esim. pohjamiinoin ja telluin tulpan, toinen partio tulenjohtaa, kolmas laittomasti miinoittaa tj:n suojan ja siirtyy selustan varmistukseen. Neljäs ottaa NLAW- asemat ja viides asettaa ta-toimintaa. Näin siis yksinkertaisimmillaan. Voi vitalis, kun ajattelee omia sissiharjoituksia, joissa on mukana ollut ja miettii, mitä mausteita hommaan tulee toimivan ja kattavan viestin avulla ja purevan pst-aseen ansiosta.
 
Kattava tilannekuva mahdollistaa pientenkin yksiköiden tekevän itsenäisesti iskun viholliseen ja vetäytyvän takaisin maaston suojiin. Muut yksiköt näkevät tilanteen, välttävät blue-on-blue-tilanteet ja tekevät omat temppunsa. Mekanisoidulle viholliselle tilanne on hermoja raastava, kun sivustoja ei oikein voi jättää tutkimatta siellä lymyävän jääkäripataljoonan mahdollisuuden takia ja toisaalta paikoillaan pysyvä menettää momenttinsa ja vetää tykistöä, sirotetta ja ilmasta-maahan-asetta puoleensa. Puolustavien joukkojen ollessa hujan hajan voi iskeä vain korkeintaan kohtalaisen kokoisen yksikön kimppuun, joka todennäköisesti ottaa hatkat ja samalla tulee vastahyökkäys vapaana olevilta. Kiilamainen hyökkäys ei olekaan enää toimiva, vaan tarvittaisiin massiivinen kyllästävä rintamahyökkäys, johon ei ole Venäjälläkään resursseja.

Minulla alkaa syntyä pieni luottamus tähän uuteen systeemiin. Ainakaan vanha ei käytössä olevilla resursseilla tunnu mitenkään toimivalta vaihtoehdolta.
 
Minä olen kyllä ihan kiimassa uuteen systeemiin, sikäli mikäli viestintä oikeasti toimii. Ajatelkaa mikä HALLINTA tilanteesta, jos viestikyky saadaan tarpeeksi alas organisaatiossa. Toki epäselvyyttä syntyy, tappioita tulee ja päin mäntyäkin menee. Sehän on selvä.
 
Se ensimmäinen kuva missä lukee 2015 sehän näyttä sissitoimintolta
 
Yksi sininen pallero näyttää sissitoiminnalta. Kokonaisuus näyttää.. mellevältä :D
 
Touhottaja kirjoitti:
Minä olen kyllä ihan kiimassa uuteen systeemiin, sikäli mikäli viestintä oikeasti toimii. Ajatelkaa mikä HALLINTA tilanteesta, jos viestikyky saadaan tarpeeksi alas organisaatiossa. Toki epäselvyyttä syntyy, tappioita tulee ja päin mäntyäkin menee. Sehän on selvä.

Meikä kiihottuu yleensä vähän eri jutuista, mutta kyllä tuo alkaa olla jo hyvä esileikki meikänkin kiimaan saamiseksi.

Se mitä mietin, on se että millä välineillä tuo porukka siirtyy sen haaveillut 100-200 km, josta oli jossain vaiheessa puhetta.

Ja kuinka tollaselle porukalle saa jonkin sortin ilmatorjuntavoimaa.

Jos NLAW puoli on vain komppanian tasolla niin onko se tuossa mallissa jo liian kaukana?
 
Iso-Mursu kirjoitti:
Touhottaja kirjoitti:
Minä olen kyllä ihan kiimassa uuteen systeemiin, sikäli mikäli viestintä oikeasti toimii. Ajatelkaa mikä HALLINTA tilanteesta, jos viestikyky saadaan tarpeeksi alas organisaatiossa. Toki epäselvyyttä syntyy, tappioita tulee ja päin mäntyäkin menee. Sehän on selvä.

Meikä kiihottuu yleensä vähän eri jutuista, mutta kyllä tuo alkaa olla jo hyvä esileikki meikänkin kiimaan saamiseksi.

Se mitä mietin, on se että millä välineillä tuo porukka siirtyy sen haaveillut 100-200 km, josta oli jossain vaiheessa puhetta.

Ja jos NLAW puoli on vain komppanian tasolla niin onko se tuossa mallissa jo liian kaukana?

Katsopas sitä kuvaa joukkueesta. 3 kuskia, 3 ryhmää.. Teka, pasi, traktori, Piraisen kananmunatilan Hiace.. Ihan sama, vaikka minun auto. Kunhan tulivoimaa (epäreilu, tähdätty, pst, it) ja kommunikaatio- ja hallintakykyä riittää.. Toki liikkuvuus vaatii paitsi kalustolta, myös miehiltä paljon.. siksi pienentynyt määrä ja tarkepi valinta. Fysiikkaa pitää olla.

NLAW yksinkertaisesti ei saa/voi/pysty olemaan komppaniataso-kamaa.. ei tällä itänaapurilla.. ellei sitten Apilaksia ole vieä reilusti käyttämättä ennen "parim enne" -ajankohtaa.
 
Mitäs jos... nuita punaisia nuolia tulee enemmän kuin tuo esitetty yksi?
 
Kyllä ne NLAW:t ovat varmaan tarvittaessa siellä missä pitääkin. Tuskin tarkoitus on, että yksittäiset ryhmät tai partiot käyvät kevein asein panssaroitua vihollista vastaan. Joukko (joukkue/komppania tms.) kootaan iskun ajaksi ja sitten taas hajaannutaan ennen kuin naapuri ehtii toipua. Varsinaisia taistelutehtäviä tuskin hoidetaan joukkuetta pienemmällä porukalla. Tiedustelu, valmistelu yms. on sitten toteutettavissa vaikka partioiden voimin.
 
Tvälups kirjoitti:
Mitäs jos... nuita punaisia nuolia tulee enemmän kuin tuo esitetty yksi?

Sinä senkin höperö. Ne on oikeasti keltaisia nuolia.

Ja minun suurin uhkakuvani on edelleen Suomen armeijan tarkka vahvuus, ja vahvuuden alueulottuvuus.. jonka laskeminen naapurissa ei ole vaikeaa.. ja ääärimmilleen maantieteelisesti venyttäminen tietyn vahvuisilla hyökkäyksillä tietyilllä alueilla on vielä helpompaa. Joten luotan siihen, että kuolen kentällä, enkä koe karvasta tappiota.
 
uskokaa jo ettei poteroissa kyykkivät rynkkyukkojoukot ole mistään kotoisin.

länsimaisen sodankäynnin idea on ollut että laitetaan niin rankka joukko joka on vastustajaa ylivoimaisempi ja onnistuu antamaan suurempaa tuhoa kuin vastustaja kestää. alkuperäinen idea oli kreikan hopliteistä. roomalaiset paransivat ja uusi taktiikka samalla ajatuksella tuli kun satulaan liitettävät jalustimet levisivät eurooppaan. sen jälkeen tämä syvä isku on ollut voittavan taktiikan takana, aina.

laatokan pohjoispuolella suomalaisten joukkojen menestys perustui yleensä paikalliseen ylivoimaan, joka toteutettiin koukkauksella. samaa periaatetta, josta mainitsin yllä. erilaiset tuliylläköt, joita nykyään ehkä kutsutaan väkivaltaiseksi tiedusteluksi, ovat kuuluneet keinoihin sekä meillä että muilla.

ns- itämainen taktiikka on ollut parvi kimppuun ja haneen, parvi kimppuun ja haneen,parvi kimppuun ja haneen jne. tämä siis ei koske meistä itään olevia venäläisiä, vaan aasialaisten perinteistä arotaktiikkaa.

jos saadaan joukot koulutettua liikkuviksi ja kommunikaatio pelaa tekniikalla, on pienemi joukko todennäköisesti tehokkaampi kuin se rynkkyukkojoukko.

kuten aiemminkin olen postannut, joukkuetason kouluttajat vittuilivat Leijona 94:ssä kun ressuina laitettiin radiot kuntoon ja sovittiin liikenteestä tulenavauksen jälkeen... sanoivat"luuleeks toi että se johtaa radioilla". kun olin vaan ressu en viitsinyt ryhtyä keskusteluun herrojen kouluttajien kanssa, vaan tein vain duuniani, kun ne radiot eivät tulenavauksen jälkeen olleet haitaksikaan. ainahan lähetitkin olivat olemassa.

oletan ja toivon ettei nykyisessä ammattiorganisaatiossa ole tällaisia timantteja.
 
Touhottaja kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
Touhottaja kirjoitti:
Minä olen kyllä ihan kiimassa uuteen systeemiin, sikäli mikäli viestintä oikeasti toimii. Ajatelkaa mikä HALLINTA tilanteesta, jos viestikyky saadaan tarpeeksi alas organisaatiossa. Toki epäselvyyttä syntyy, tappioita tulee ja päin mäntyäkin menee. Sehän on selvä.

Meikä kiihottuu yleensä vähän eri jutuista, mutta kyllä tuo alkaa olla jo hyvä esileikki meikänkin kiimaan saamiseksi.

Se mitä mietin, on se että millä välineillä tuo porukka siirtyy sen haaveillut 100-200 km, josta oli jossain vaiheessa puhetta.

Ja jos NLAW puoli on vain komppanian tasolla niin onko se tuossa mallissa jo liian kaukana?

Katsopas sitä kuvaa joukkueesta. 3 kuskia, 3 ryhmää.. Teka, pasi, traktori, Piraisen kananmunatilan Hiace.. Ihan sama, vaikka minun auto. Kunhan tulivoimaa (epäreilu, tähdätty, pst, it) ja kommunikaatio- ja hallintakykyä riittää.. Toki liikkuvuus vaatii paitsi kalustolta, myös miehiltä paljon.. siksi pienentynyt määrä ja tarkepi valinta. Fysiikkaa pitää olla.

NLAW yksinkertaisesti ei saa/voi/pysty olemaan komppaniataso-kamaa.. ei tällä itänaapurilla.. ellei sitten Apilaksia ole vieä reilusti käyttämättä ennen "parim enne" -ajankohtaa.

Siis mietin ajoneuvojen kanssa sitä että kuinka niiden kanssa pelaa huolto.

Nyt yön yli nukuttuani mietin että tuollainen taistelu on kyllä huollolle aika haipakkaa. Siinä saa olla kämmentietokonetta melkein joka huollon autossa. Ja pitäisikö huolto kääntää ylhäältä päin tuputetuksi, eikä sellaiseksi kuten nyt että alhaalta lähetään hakemaan huoltoa kun keritään.

Itsehän joskus jossain ketjussa kikkailin ajatuksella että tuollaiselle joukkueelle muutama avolava neliveto. Helppoja piilottaa, jokainen osaa ajaa, sää olot haittaa jne. Sen jälkeen jonnekkin hajautetusti venailemaan iskua.. Ajeteen nopeasti lähelle isku/väijytyspaikkaa. Sen jälkeen ajoneuvot ajaa jonnekkin kauemmas piiloon. Iskun jälkeen ukot juoksee noutoalueelle ja ajoneuvot kaasuttelee noutoalueelle. Ukot kyytiin ja karkuun. Ei ehkä toimivin ajatus sinäänsä
 
Tvälups kirjoitti:
Mitäs jos... nuita punaisia nuolia tulee enemmän kuin tuo esitetty yksi?

Tai vaikka kolmekin. Sitten voi jolla kulla syttyä lamppu päässä ja ryhtyä pohtimaan stenaturaation ja po-kastraation siunauksia. Oikeasti: "panssarimiinojen massamainen käyttö" luki joskus jossain ihan virallisessa läpyskässä, ei saateri ole varaa luopua niistäkään, oikeasti. Mutta eikun Pokan suot jymisee niin että kävyt lentää kuukkelin nokasta aina kun humpsahtaa.

Kyllä nyt mennään kipurajoilla mielestäni, heikennyksiin ei ole enää mitään varaa tai......
 
Se joka on tuollaisen huhun laittanut liikkeelle on ilmeisesti hyvin lähellä sitä päättävää porrasta joka piirtää karttaan vain yhden, riittävän ison nuolen.
 
baikal kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
Mitäs jos... nuita punaisia nuolia tulee enemmän kuin tuo esitetty yksi?

Tai vaikka kolmekin. Sitten voi jolla kulla syttyä lamppu päässä ja ryhtyä pohtimaan stenaturaation ja po-kastraation siunauksia. Oikeasti: "panssarimiinojen massamainen käyttö" luki joskus jossain ihan virallisessa läpyskässä, ei saateri ole varaa luopua niistäkään, oikeasti. Mutta eikun Pokan suot jymisee niin että kävyt lentää kuukkelin nokasta aina kun humpsahtaa.

Kyllä nyt mennään kipurajoilla mielestäni, heikennyksiin ei ole enää mitään varaa tai......

Pessimisti ei pety, siksipä toin tämän sinisen pallomeren huumannuttamalle foorumille vähän ajattelun aihetta. Kieltämättä esitettynä näyttää toimivalta, mutta kun vastustajakin on huomioinut uuden puolustusdoktriinin niin kyllä se pirulainen osaa muuttaa toimintamallejaan tarvittaessa (nouskaa jo sieltä -39 juoksuhaudoista!). Itse nimittäin iskisin moiseen pallomereen usealta suunnalta ja vielä porrastettuna. Esim. Maahanlaskujoukkoja selustaan, jonne ohjaisin punaisia nuoliani saartavin pihtiliikkein.
 
Pitäisi varmaan hahmottaa, minkä kokoinen on punainen nuoli ja minkä kokoiken sininen pallero. Tuskin koko taistelukentän kuvaus on tuon moinen. Mites erään itänaapurin ohjesäännöt sallivat punaisen nuolen muuttamisen vaikka useammaksi pienemmäksi?
 
Back
Top