Kansannousu Venäjällä

Kaivetaanpa tämä ketju taas esiin, kun asia on ajankohtainen.

Kytevää protestia on hankala vaientaa ikuisesti. Tulevaisuus Venäjälläkin on nuorissa?

Miksi teinit lähtivät sankoin joukoin Moskovan kaduille? – Kolme syytä protestien taustalla
Protestit paljastivat, että Kremlin ongelma on suurkaupunkien nuorison tavoittaminen.

http://yle.fi/uutiset/3-9533106

Venäjän suurkaupunkien sunnuntaiset mielenosoitukset mursivat pitkään jatkuneen poliittisen passiivisuuden.

Yli 80 kaupungissa järjestettiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin koolle kutsumana mielenosoituksia, joista vain noin 20:lle oli lupa. Pelkästään Moskovassa otettiin kiinni noin tuhat mielenosoittajaa.

Ihmiset vastustivat korruptiota ja vaativat myös pääministeri Dmitri Medvedevin ja Vladimir Putinin eroa.

Protestit nostivat polttopisteeseen useita kysymyksiä, joihin etsimme vastauksia.

13-3-9533299.jpg

Erikoisjoukkojen poliisi kiipesi katulamppuun mielenosoittajien perässä sunnuntaina 26. maaliskuuta 2017.Yuri Kochetkov / EPA
1. Suurkaupunkien nuoret lähtivät liikkeelle – miksi juuri nyt?
Päivän kuuma puheenaihe Venäjällä on ollut se, miksi mielenosoittajien joukossa oli niin paljon nuoria ja alaikäisiäkin protestoijia.

Latviassa toimivan uutissivusto Meduzan haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Aleksei Navalnyi ei ole ainut heitä liikuttava voima.

– Teinit ovat aktivoituneet sosiaalisesti ja poliittisesti viimeisen vuoden aikana, sosiaalisia ilmiöitä tutkiva ryhmä Ranhigs-korkeakoulusta

.

Tutkijat olivat huomanneet alaikäisten nuorten suuren määrän jo Moskovassa 12. helmikuuta järjestetyssä mielenosoituksessa. Siinä vastustettiin uutta lakia, joka lievensi tuomiota perheväkivallasta.

Taustalla on samoin jo pitkään vahvistunut vapaaehtoistyön suosio. Lisäksi alaikäisiä imaisi mukaansa sosiaalinen media, jossa tutkijoiden mukaan kahden viime viikon aikana levisi useita teinejä kuohuttaneita aiheita.

Yksi niistä tapahtui Brjanskin alueella,

poliisi tuli hakemaan lukiolaisen suoraan oppitunnilta. Syynä oli se, että hän oli luonut Navalnyia tukevan ryhmän ja kehotti ihmisiä tulemaan mukaan protestiin.

Venäjällä on vaaliprotesteista 2011–2012 alkaen tiukennettu useita mielenosoittamista koskevia lakeja, jotka ovat nostaneet kynnystä osallistua mielenosoituksiin. Sunnuntain protestille ei ollut Moskovassa tai Pietarissa lupaa, mikä on yleensä vähentänyt osallistujamäärää.

Siihen nähden mielenosoitukset olivat suuria: Moskovassa

t poliisin selkeästi todellista pienemmästä 7 000–8 000 ihmisestä silminnäkijöiden arvioimaan vähintään 15 000 osanottajaan. Pietarissa koolla oli noin 5 000–10 000 ihmistä.

13-3-9533297.jpg

Mukana korruptionvastaisissa protesteissa oli myös vanhempaa väkeä. Moskova 26. maaliskuuta 2017. Youri Kochetkov / EPA
2. Valtion televisio ja venäläinen hakukone menettivät uskottavuutta – miten media uutisoi?
Ennen mielenosoituksia Aleksei Navalnyi julkaisi videon, jossa hän väittää Dmitri Medvedevin haalineen itselleen miljardin euron jättiomaisuuden korruptiolla. Se on katsottu Youtubessa 13 miljoonaa kertaa, mutta Venäjän televisio ja Kreml olivat vaitonaisia syytöksistä.

Toimittaja Maksim Trudoljubov uskoo Kremlin keskittyvän tästä lähin nuorison käyttämien videopalvelujen tutkimiseen.

– Televisio osoitti jälleen hyödyttömyytensä Kremlille, Trudoljubov kirjoitti Facebookissa sunnuntaina.

– Näille ihmisille käytännössä kaikki viestimet, eivät ainoastaan valtiolliset viestimet, ovat dinosauruksia, hän lopetti.

Valtion televisio ei nostanut mielenosoituksia uutislähetyksiinsä sunnuntaina. Lisäksi Venäjällä suosittu hakukone Yandex menetti uskottavuuttaan, kun se ei saanut muutamaan tuntiin nostetuksi protesteja yhdeksi pääuutisistaan.

Maanantaina hakukone väitti tilanteen johtuneen siitä, että isot valtiolliset mediat sivuuttivat protestit ja algoritmi tulkitsi useissa kaupungeissa tapahtuneet mielenosoitukset erillisiksi aiheiksi.

13-3-9533292.jpg

Poliisi otti kiinni naisen sunnuntaina Moskovassa. Olga Lozina kertoi uutissivusto Meduzalle, että hän oli kävelyllä äitinsä ja sisarensa kanssa, kun poliisit ottivat heidät kiinni mielenosoittajina. Maksim Shipenkov / EPA
3. Kreml syyttää provokaatioksi ja maksetuksi mielenosoitukseksi – mitä protesteista seuraa?
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov nimitti mielenosoituksia provokaatioksi ja valheeksi. Lisäksi hän sanoi, että protestoijille oli luvattu rahaa palkkioksi, jos heidät pidätetään.

Pietarilainen uutissivusto Fontanka haastatteli 16-vuotiasta Veronika Deliä, joka oli ensimmäistä kertaa mukana protestissa.

– Kuten kaikki muutkin, halusin ilmaista tyytymättömyyteni. En tiedä toteutuvatko odotukset. Sen saamme nähdä, kun hallitus alkaa reagoida edes jotenkin. [---] Peskovin mainitsemista palkkioista en ole kuullut mitään,

.

Korruptio tavanomaisena osana arkielämää on tuttua monille venäläisille, ja monet hyväksyvätkin sen, mediatalo RBK:n toimittaja

. Silti eliitin täydellinen korruptoituneisuus herättää luonnollisen vastareaktion, hän toteaa.

Hän epäilee, että sen kummemmin Kremlillä kuin Navalnyillakaan ei ole lupauksia, joiden ansioista uusi nuori keskiluokka olisi valmis sitoutumaan heidän politiikkaansa. Siksi nuoria ei pysäyttänyt sekään pelote, että mielenosoituksille ei ollut lupaa ja heidät voidaan ottaa kiinni.

Monet Venäjällä uskovat, että Kreml ottaa nyt nuorison suurennuslasinsa alle. Saatetaan ehdottaa uusia nuorisotyön muotoja,tai perustaa Kremliä ja Putinia tukevia nuorisoliikkeitä. Samaan aikaan voidaan yrittää rajoittaa nettiin pääsyä.

Gaaze arvioi, että muutoksiin ei kuitenkaan ryhdytä ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.
 
It is not these well fed long haired men that I fear, but the pale and the hungry looking.
- Julius Caesar
 
Kehittyneen rinnakkaistodellisuuden tulkinta voi olla vaikeata. Jos on aikaa ja harrastuneisuutta, niin koettakaas etsiä tapahtumista viestiä, joka osuisi hlökoht. Putiniin. Kenen pussiin nämä tapahtumat pelaavat, sitäkin on vähintään haastavaa tulqita.
 
verkkouutiset:
.........................................

Vladimir Putinin 10 oudosti kuollutta vastustajaa
JUHA-PEKKA TIKKA
17 minuuttia sitten (päivitetty 16 minuuttia sitten)

Ex-kansanedustajan ampuminen Kiovan kadulla oli vain viimeisin erikoinen kuolema.

49959db3c690775faa18c04d232dc0c8af1e243f64b4d947b2ecc6d89442322d

  • Vladimir Putin.
    (AFP/Lehtikuva/Natalia Kolesnikova)
Washington Post on julkaissut listan kymmenestä Venäjän presidentti Vladimir Putinin arvostelijasta, jotka kuolivat väkivaltaisesti tai omituisissa olosuhteissa.

1. Denis Voronenkov

Entinen Venäjän kommunistisen puolueen kansanedustaja alkoi 2016 arvostella Vladimir Putinia poistuttuaan maasta. Hänet ammuttiin keskellä kirkasta tiistaipäivää Kiovassa. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi tapahtunutta valtioterrorismiksi. Kreml kiisti syytökset, kuten yleensä.

2. Boris Nemtsov

Oppositiojohtajaa ammuttiin neljästä Moskovan keskustan sillalla helmikuussa 2015. Putin otti henkilökohtaisesti hoitaakseen murhan selvittämisen. Murhaaja on vapaalla.

3. Boris Berezovski

Oligarkki muutti Lontooseen pudottuaan Venäjän sisäpiiristä ja syytti Putinia ex-vakooja Aleksander Litvinenkon myrkyttämisestä. Berezovski löydettiin kuolleena kotinsa kylpyhuoneesta.

4. Stanislav Markelov ja Anastasia Baburova

Ihmisoikeusjuristi edusti tsetseenisiviilejä ja Putinista ikäviä kirjoittaneita toimittajia. Naamioitu asemies ampui Markelovin ja häntä auttamaan tulleen toimittaja Baburovan 2009 Kremlin lähellä.

5. Anna Politkovskaja

Novaja Gazetan toimittaja ammuttiin 2006 kotitalonsa hissiin.

6. Sergei Magnitski

Lakimies kuoli moskovalaisessa vankilassa kidutettuna marraskuussa 2009. Hän oli ollut paljastamassa suurta korruptiotapausta. Tapauksen selvittelyssä on kuollut ja vahingoitettu lukuisia ihmisiä. Viime viikolla Magnitskin omaisten lakimies putosi neljä kerrosta kotitalossaan.

7. Natalia Estemirova

Tsetsenian katoamisia ja murhia tutkinut toimittaja kidnapattiin ja ammuttiin.

8. Aleksander Litvinenko

Entinen KGB-agentti joi Lontoossa teetä, jossa oli tappavaa poloniumia. Brittien tutkimuksen mukaan myrkyn hoitaneet agentit todennäköisesti toimivat Putinin käskystä.

9. Sergei Jushenkov

Suosittu poliitikko keräsi materiaalia Putinin omasta osallisuudesta kerrostalopommeihin 1999, jotka olivat nostamassa häntä valtaan. Jushenkov ammuttiin 2003.

10. Juri Tshekotshikin

Kerrostalopommeja tutkinut toimittaja sairastui oudosti 2003 ja kuoli nopeasti.
 
Kansannousu ryslandiassa on aina ajankohtainen. Se nousee ja tulee väistämättä joskus. Nykyinen hirmuhallinto voi sitä lykätä, mutta ei estää. Ja mitä enemmän sitä lykätään niin sitä rajumpi se tulee aikanaan olemaan.
 
Kehittyneen rinnakkaistodellisuuden tulkinta voi olla vaikeata. Jos on aikaa ja harrastuneisuutta, niin koettakaas etsiä tapahtumista viestiä, joka osuisi hlökoht. Putiniin. Kenen pussiin nämä tapahtumat pelaavat, sitäkin on vähintään haastavaa tulqita.
Itse tulkitsin tätä niin, että Navalnyi otti kohteeksi Medvedevin koska tämä on helpompi kohde kuin Putin itse. Isketään tavallaan heikkoon kohtaan.

Toki voi olla, että Navalnyi katsoo oman tulevaisuutensa kannalta paremmaksi olla hyökkäämättä suoraan Putinia vastaan.
 
verkkouutiset:
.........................................

Vladimir Putinin 10 oudosti kuollutta vastustajaa
JUHA-PEKKA TIKKA
17 minuuttia sitten (päivitetty 16 minuuttia sitten)

Ex-kansanedustajan ampuminen Kiovan kadulla oli vain viimeisin erikoinen kuolema.

49959db3c690775faa18c04d232dc0c8af1e243f64b4d947b2ecc6d89442322d

  • Vladimir Putin.
    (AFP/Lehtikuva/Natalia Kolesnikova)
Washington Post on julkaissut listan kymmenestä Venäjän presidentti Vladimir Putinin arvostelijasta, jotka kuolivat väkivaltaisesti tai omituisissa olosuhteissa.

1. Denis Voronenkov

Entinen Venäjän kommunistisen puolueen kansanedustaja alkoi 2016 arvostella Vladimir Putinia poistuttuaan maasta. Hänet ammuttiin keskellä kirkasta tiistaipäivää Kiovassa. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi tapahtunutta valtioterrorismiksi. Kreml kiisti syytökset, kuten yleensä.

2. Boris Nemtsov

Oppositiojohtajaa ammuttiin neljästä Moskovan keskustan sillalla helmikuussa 2015. Putin otti henkilökohtaisesti hoitaakseen murhan selvittämisen. Murhaaja on vapaalla.

3. Boris Berezovski

Oligarkki muutti Lontooseen pudottuaan Venäjän sisäpiiristä ja syytti Putinia ex-vakooja Aleksander Litvinenkon myrkyttämisestä. Berezovski löydettiin kuolleena kotinsa kylpyhuoneesta.

4. Stanislav Markelov ja Anastasia Baburova

Ihmisoikeusjuristi edusti tsetseenisiviilejä ja Putinista ikäviä kirjoittaneita toimittajia. Naamioitu asemies ampui Markelovin ja häntä auttamaan tulleen toimittaja Baburovan 2009 Kremlin lähellä.

5. Anna Politkovskaja

Novaja Gazetan toimittaja ammuttiin 2006 kotitalonsa hissiin.

6. Sergei Magnitski

Lakimies kuoli moskovalaisessa vankilassa kidutettuna marraskuussa 2009. Hän oli ollut paljastamassa suurta korruptiotapausta. Tapauksen selvittelyssä on kuollut ja vahingoitettu lukuisia ihmisiä. Viime viikolla Magnitskin omaisten lakimies putosi neljä kerrosta kotitalossaan.

7. Natalia Estemirova

Tsetsenian katoamisia ja murhia tutkinut toimittaja kidnapattiin ja ammuttiin.

8. Aleksander Litvinenko

Entinen KGB-agentti joi Lontoossa teetä, jossa oli tappavaa poloniumia. Brittien tutkimuksen mukaan myrkyn hoitaneet agentit todennäköisesti toimivat Putinin käskystä.

9. Sergei Jushenkov

Suosittu poliitikko keräsi materiaalia Putinin omasta osallisuudesta kerrostalopommeihin 1999, jotka olivat nostamassa häntä valtaan. Jushenkov ammuttiin 2003.

10. Juri Tshekotshikin

Kerrostalopommeja tutkinut toimittaja sairastui oudosti 2003 ja kuoli nopeasti.
Siinä on taas ollut muutama yhteensattuma, mutta ei liity mihinkään. Eikä varsinkaan mr P:n touhuihin ..
 
Siinä on taas ollut muutama yhteensattuma, mutta ei liity mihinkään. Eikä varsinkaan mr P:n touhuihin ..

Tuollaiset kommentit ilman sarkasmin häivääkään saattaisivat olla juurikin se tapa jolla saisi putlerin tunnustamaan osuutensa noihin murhiin. Nykyään putte toki kieltää osuutensa asiaan, mutta samalla pitää kyllä huolen siitä, että kaikki tietävät totuuden.
 
Kehittyneen rinnakkaistodellisuuden tulkinta voi olla vaikeata. Jos on aikaa ja harrastuneisuutta, niin koettakaas etsiä tapahtumista viestiä, joka osuisi hlökoht. Putiniin. Kenen pussiin nämä tapahtumat pelaavat, sitäkin on vähintään haastavaa tulqita.

Jos jätetään nämä mielenosoitukset tapahtumana tarkastelun ulkopuolelle, niin Navalnyin toiminta kohdistui käytännössä vain ja ainoastaan Medvedeviin - syitä tähän voi olla yksi tai useampia. Oma turvallisuus nyt varmasti on eräs tekijä, joka saa Navalnyin tarkastelemaan vain ja ainoastaan Medvedeviä sen sijaan, että huomio keskitettäisi itse pääpiruun. Tästä olisi herkullista lähteä spekuloimaan erinäisiä skenaarioita, mutta en kuitenkaan tee sitä. Sen sijaan pieni huomio siihen, mitä Putin todennäköisesti tekee jos rauha ei palaa Venäjälle.

Mikäli mielenosoitukset saavat jatkoa Venäjällä, mikäli näyttää siltä, että kansa ei rauhoitu, en epäile etteikö Putin ole valmis uhraamaan siinä tapauksessa Medvedevin - kenkää persauksille ja toivotaan, että se palauttaa rauhan maahan. Toisaalta on toinenkin mahdollisuus, johon Putin saattaa turvautua eli kohdistaa katseen ulkomaille. Valko-Venäjällä kansa on kaduilla ja sikäläinen propaganda jo lyö rumpua siitä kuinka länsi ja Ukraina ovat sekaantuneet liikehdintään Valko-Venäjällä, joten pieni "rauhanturvaoperaatio" Velko-Venäjän suunnalla saattaa riittää siihen, että katse siirtyy hetkeksi pois Kremlin hämyisistä saleista. Tässä kohdin ongelmana on sitten se, että nyt mieltään on osoittanut suuri joukko kansalaisia, jotka purkavat samalla tyytymättömyyttä maan hallintoon, joten auttaako tuolloin se, että siirretään katse ulkomaille vai onko joku valtapiiriin kuuluvista uhrattava, jolloin päästään Navalnyin syntipukkiin eli Medvedeviin.

Navalnyin tarkoituksena liene nostaa hänen profiilia ja nostaa hänet opposition näkyväksi keulakuvaksi. Eri asia on sitten se, että onko hänestä aidosti haastamaan Putinia (ei ole) tai onko hän lopultakaan uudistusmielinen siinä mielessä, että hän kykenisi kokonaisvaltaisiin yhteiskunnallisiin uudistuksiin jos pääsisi valtaan? Häntä kuvaillaan keskustaoikeistolaiseksi, eurooppamyönteiseksi, toisaalta joidenkin mielestä hän on ennenkaikkea populisti - joten mitä hän sitten on? Melkoisella varmuudella parempi kuin Putin ja siksipä en uskokaan, että hän pääsisi valtaan omin voimin ilman huomattavaa apua. Kuka auttaisi nyky-Venäjällä Navalnyia? Tai kuka ulkopuolelta? Eipä näy varteenotettavia ehdokkaita, jollei kansa todella lähde kadulle mutta sen jälkeen onkin vaikeampi sanoa, että kuka lopulta "tyhjän tilan" täyttää.

vlad
 
Eipä näy varteenotettavia ehdokkaita, jollei kansa todella lähde kadulle mutta sen jälkeen onkin vaikeampi sanoa, että kuka lopulta "tyhjän tilan" täyttää.

Sehän se tuolla Venäjällä on ongelmana. Sekä ulkopuolelta katsottuna että myöskin vahvasti Venäjän sisällä pohditaan sitä, että onko Putin sittenkin vain se pienempi paha? Tyhjän tilan voisi hyvin ottaa Stalin-II.

Erityisesti Venäjällä on myös helppo muistuttaa 90-luvun köyhyydestä ja kaaoksesta. Palaako vain yleinen anarkia, jos Putin syöstään vallasta?

Täysin mahdotonta ei myöskään ole, että Venäjällä puhkeaisi kansannousun myötä myös itsenäistymispyrkimyksiä reuna-alueilla (esim. Kaukasuksen suunnalla), kuten kävi Tsaari-Venäjän sekä Neuvostoliiton sortuessa.

Näitä eri vaihtoehtoja ainakin vanhempi polvi punnitsee mielessään visusti, kun pohtii, että lähtisikö torille mellakkapoliisien hakattavaksi.
 
Navalnyin tarkoituksena liene nostaa hänen profiilia ja nostaa hänet opposition näkyväksi keulakuvaksi. Eri asia on sitten se, että onko hänestä aidosti haastamaan Putinia (ei ole) tai onko hän lopultakaan uudistusmielinen siinä mielessä, että hän kykenisi kokonaisvaltaisiin yhteiskunnallisiin uudistuksiin jos pääsisi valtaan? Häntä kuvaillaan keskustaoikeistolaiseksi, eurooppamyönteiseksi, toisaalta joidenkin mielestä hän on ennenkaikkea populisti - joten mitä hän sitten on?

Venäjällä demokratia on niin lasten kengissa että valitettavasti puhumalla liian ns syvällisiä, ei siellä kansa edes ymmärtäisi mitään.

Jotkut asettavat Navalnille liian suuret vaatimukset, mutta minusta hän on taistelija ja sankari. Ei siksi että "sankaria" hänestä leipoo FSB, vain siksi että tämä on hänen elämä. Navalny on älykäs, koulutettu ja energinen ihminen, hän olisi voinut elää jossain Euroopassa hyvin mukavasti ja rikkana, myös Venäjälläkin. Mutta hän ei ole ostettavissa, hän valitsi raskain tie - oppositionäärin tie Venäjän bandiittimaisessa pahanatissa (паханат). Navalnyi istuu jatkuvasti areistissa, toinen toisensa peräkkäin häntä vastaan nostettujen rikossyytteiden painon alla, hänen jokaista askelta seurataan, hänen veli on vankilassa "panttina", mitä tekee hänelle kaiken vielä raskammaksi. Hänen elämän jokapäiväisen realiteetteihin kuuluvat loputon matkustaminen toisiin kaupunkiin oikeudekäyntejä varten, johon kuuluvat jatkuvat kuulustelut, kuulutukset käsittelyyn, lykkämiset, uudelleenkäsittelyt, ristikuulustelut, selvittelyt, anomukset, ja jokainen sekunti - täysi mahdollisuus joutua vankilaan ja kuolla siellä kauhealla kuolemalla.

Vaikka siellä Venäjällä tapetaan systeemiin kuluuvia, kuten viimeksi Voronenkov, joka kuului tähän bandittisysteemiin, oli ostettavissa oleva korruptoitunut virkamies. Kyllä hän pakeni, kyllä hänet tapettu - sellainen on mafioson kohtalo: mafiasta lähtö on kohtalokas. Mutta Navalnyi on systemin ulkopuolella, mutta hänen elämä voi katketa millä tahansa sekunnilla. Ei sen takia että hän yrittää pois mafiakoplasta, vain sen takia että taistelee sitä vastaan. Sellaista elämä ei monelle toivoisi. Siksi minulta hän ansaitsee kaiken tuen ja sympatian.

Navalnyi on ihan puhdas, hän ei ole mikään rikollinen, eikä hän ole ostettavissa. Vaikken usko että Navalnille annetaan mitään mahdollisuus voittaa presindenttivaaleissa, niin kauan kun päämafioso ja diktaattori Putin istuu siellä Kremlissa. Mutta kansa saa edes tutustumaan häneen ja alkaa ymmärtää mikä on oppositio ja mikä on rohkeus. Tähän asti hänestä joko oltu hiljaa, tai sitten tehty naurunalaiseksi trolliarmejan avulla inetissa.

Näistä mielenosoituksista Venäjän federaalisilla tv-kanavilla informoituu...hiljaisuudella. Eli ei mitään. Ihan kun niitä ei edes tapahtunut. Putin&kopla pelkkä että meno tarttuu.
 
Viimeksi muokattu:
Tsaarin vallan kumouksen jälkeinen aika Neuvostoliittona on Venäläisille melkoisen ristiriitaista muisteltavaa. Jotakin nostalgista mutta paljon Stalin kaltaista mielivaltaa, kuolemaa ja alistamista. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeinen taloudellinen ahdinko ja hajaannus on hyvin sekin muistissa. Ymmärrettävästi Venäläiset eivät tiedä miten nykytilanteesta pääsisi eteenpäin hallitusti. Putinilla on oiva maaperä kylvettäväksi jossa kaikki muutos saati vallankumous nähdään erittäin epävarmana ja puolestaan Putinin patsastelu koetaan johtajuutena ja toivona.

Jospa tyytymättömyys kanavoituisi muutoshalukkuutena jossa ilman vallan rakenteiden romahdusta pääsisi eteenpäin niin kansalaiset varmaan lähtisivät sen hankkeen taakse. Helpommin kuitenkin sanottu. Pelkkä presidentin vaihtoko. Armeijan kautta tapahtuva uudistus. Kyllä kattilaan varmaan tarvitaan vielä paljon lisää painetta ennen kuin pilli viheltää.
 
Tsaarin vallan kumouksen jälkeinen aika Neuvostoliittona on Venäläisille melkoisen ristiriitaista muisteltavaa. Jotakin nostalgista mutta paljon Stalin kaltaista mielivaltaa, kuolemaa ja alistamista. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeinen taloudellinen ahdinko ja hajaannus on hyvin sekin muistissa. Ymmärrettävästi Venäläiset eivät tiedä miten nykytilanteesta pääsisi eteenpäin hallitusti. Putinilla on oiva maaperä kylvettäväksi jossa kaikki muutos saati vallankumous nähdään erittäin epävarmana ja puolestaan Putinin patsastelu koetaan johtajuutena ja toivona.
Venäjällä vasta tyhjät jääkapit panevat (ja sekin vain osa kansasta) miettimaan ja kyseenalaistamaan henkilöpalvontaa, mitä on 100% Putinin kohdalla. Siinä mielessä ukrainalaiset ja venäläiset ovat erilaisia - ne ryhtyvät kyseenalaistamaan täysillä jääkaappeilla. Eikä Ukrainassa koskaan ollut Venäjän kaltaista henkilökulttia.

Neuvostoliitossa on elätty niin köyhästi, että ihmisten olosuhteet ei voi kuvailla kun orjien olosuhteina, nälkä kaikialla, hyvä ettei toisia syöty, ja itse asiassa syötykin, mutta Stalin kuolema tultiin itkemään parkuen kaduille. Ihmiset aidosti surivat, eivät kaikki, mutta suurin osa. Vain pehmeäpäinen voi nostalgoida NL-toa ja sitä hävitystä mitä oli kaikialla.
Mutta kyllä ne vielä ehti uudet pitkät jonot jonottaa kun toisessa kaupunginosassa myydän makkaraa ja toisessa kanamunajauhetta.
 
Vain pehmeäpäinen voi nostalgoida NL-toa
Juu, en mitenkään puolusta venäläistä mentaliteettia mutta mietin miksi muutosta ei tapahdu ja miten muutoshalukkuus voisi herätä. Mielestäni monella tapaa ovat kohtalonsa ihan itse ansainneet mutta huoli onkin, että kärsiikö Venäjästä kuinka moni muukin ja siihen osaton.

Ukrainalaisista en paljoa tiedä mutta en silti lakkaa ihmettelemästä, että maa on sodassa, rajan yli on Ukrainaan hyökätty ja silti samojen rikottujen rajojen sisällä pelataan jalkapallon mestarienliigaa ja lauletaan euroviisuja sekä myydään venäläisille aseita. Siinä suhteessa täältä katsoen jos on venäläiset kummallisia niin kyllä on ukrainalaisetkin.

13-3-9530521.jpg

Viikon lehtikuvasta kuvateksti ylen sivuilla: Poika ja koira tuhoutuneen kotinsa raunioilla Balaklijassa, itäisessä Ukrainassa 24. maaliskuuta. Panssarivaunujen ammuksia säilyttänyt varasto räjähti sabotaasi-iskussa. Kuva Andrev Kravchenko / EPA
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoinen sivujuonne tässä Navalnyin jutussa on se, että Suomessa Vastavalkea ja yksittäiset "Kremlin äänitorvet" kuten Mikko Elo jne haluavat kovasti vakuutella ettei Navalnyi ole todellinen opposition edustaja Venäjällä ja ettei hänellä ole kannatusta kuin noin 1% verran. Tämä onkin totta - JOS kannatus perinteisenä puoluekannatuksena. Se, mikä heiltä jää (tarkoituksella) huomioimatta on Navalnyin lähes 30% kannatus mm. muutaman vuoden takaisessa Moskovan kaupunginjohtaja/pormestarivaalissa. Kyllä hänellä ihan aitoa kannatusta taitaa olla, jopa siinä määrin että se Kremlissä huolestuttaa. Muutenkin, miksi Kreml jaksaisi nähdä marginaalikaverin kanssa sellaista vaivaa kuin mitä se Navalnyin kanssa on nähnyt?
 
Hyviä tulevaisuuden pohdintoja.

Seuraan itse läheltä erästä afrikkalaista sotilasdiktatuuria ja kohta toista (morjensta vaan vlad täälläkin) ja esittäisin yhden mahdollisen skenarion jota käytettiin tässä maassa. Nimittäin kansan kyllästyessä ikääntyvään mutta silti vielä omasta mielestään palveluskelpoiseen despoottiin voi tuo despootti ottaa "uudistusmielisen" kannan ja ryhtyä vuoropuheluun. "Teidän mielestänne meillä on ongelmia? Hyvä, niin minunkin mielestäni. Kertokaa mitkä ne ongelmat mielestänne ovat ja katsotaan mitä niille tehdään."

Vähitellen noita parannusehdotuksia esittäviä tahoja alkaa nousta nuoresta/uudistusmielisestä polvesta. Ensimmäisen aallon uudistajia suvaitaan ja heitä saatetaan jopa palkita. Tämä rohkaisee seuraavaa dissidenttiaaltoa.

Sitten vaimennetaan tylysti ihan jokainen joka nosti päätään hyvän sään aikana. Työrauha on taattu sen jälkeen. Tokihan se sitten vaatii vahvaa poliisivaltiota mutta hei, sehän Venäjällä jo on. Tämä on tavallaan Venäjällä jo kertaalleen tehty oligarkien kanssa, tosin heille ei ajatusten suojasäätä annettu. Nyt voi olla sitten tavallisen musikan vuoro.
 
Mielenkiintoinen sivujuonne tässä Navalnyin jutussa on se, että Suomessa Vastavalkea ja yksittäiset "Kremlin äänitorvet" kuten Mikko Elo jne haluavat kovasti vakuutella ettei Navalnyi ole todellinen opposition edustaja Venäjällä ja ettei hänellä ole kannatusta kuin noin 1% verran. Tämä onkin totta - JOS kannatus perinteisenä puoluekannatuksena. Se, mikä heiltä jää (tarkoituksella) huomioimatta on Navalnyin lähes 30% kannatus mm. muutaman vuoden takaisessa Moskovan kaupunginjohtaja/pormestarivaalissa. Kyllä hänellä ihan aitoa kannatusta taitaa olla, jopa siinä määrin että se Kremlissä huolestuttaa. Muutenkin, miksi Kreml jaksaisi nähdä marginaalikaverin kanssa sellaista vaivaa kuin mitä se Navalnyin kanssa on nähnyt?
Edelleen, jos Venäjällä lähti tietty määrä porukkaa kiellettyyn mielenosoitukseen, kuten Moskovassa 20k, Pietarissa 10k + kaikki muut paikat, tyytymättömiä jotka eivät lähtenee kaduille lienee monikymmenkertaisesti tai enemmän.
 
Venäjän vallankumouksen 100-vuotispäivän historiakatselmus. käännetty lehtijuttu

Lähde - http://www.nakanune.ru/articles/112722/

Venäjän 100-vuotispäivä vallankumouksellisista tapahtumista herättää luonnollisesti kasvanutta kiinnostusta. Arvioitaessa mahdollisia historiallisia ”maamerkkejä”, pitää ensin tietää oikeat tiedot siitä, mitä oli Venäjän keisarikuntaan vuonna 1917.

Venäjän keisarikuntaa nykypäivänä usein maalataan sadun maana, jossa joet olivat maitoa jotka huuhtoivat hunaja rantoja, jossa teollisuus ja maatalous olivat kehittymässä, oli nopea väestönkasvu ja hyvät väestötiedot – nämä kaikki on usein tärkeimmät argumentit, mikä vahvistavat Nikolai II progressiivista aikakautta. Esipuheessa lähes kaikissa elokuvissa Nikolai II:sta ja vallankumouksesta jatkuvasti toistetaan ajatus - "yleinen elämäntaso Venäjällä ennen vallankumousta oli tasaisesti kasvava."

Nykytutkijat haluavat nimetä vallankumouksen syiksi Venäjän sisäisten ja ulkoisten vihollisten toiminnan. Starttilaukkauksena, he sanovat, toimii se, että Pietarissa ei ollut leipä Helmikuussa 1917, tai sitten leipää oli, mutta sitä ei kuljetettu pääkaupunkiin.

Uralilainen tiedemies, historian tohtori ja fyysis-matemaattisten tieteiden kandidaatti, johtava tieteellinen tutkija Venäjän tiedeakatemian historian ja arkeologian Uralin instituutissa, Sergei Nefedov haastattelussa kertoo, mitkä olivat oikeat faktatiedot venäjän imperiumissa 1900-luvun alussa.

Nykyään on ilmeisesti taipumus, että jotkut historioitsijat, dokumenttielokuvien käsikirjoittajat, julkaisijat ja valtiomiehet pitävät tavoitteena – olla tutkimatta faktoja, vaan luoda positiivista myyttejä "Venäjästä jota me menetimme" , he eivät vieroksu mitään tapoja, jopa väärentämistä. Mitkä olivat todelliset syyt Venäjän vallankumoukselle? Tästä ja monista muista asioista Sergey Nefedov kertoi haastattelussa.

Kysymys : Vallankumoukselle vuonna 1917 oli monia syitä. Mutta ehkä tärkein niistä oli talonpojiston ahdinko. Miten venäjän talonpojat päätyivät tähän, lievästi sanottuna, vaikeaan tilanteeseen? Mikä oli ongelman ydin – eikö vuoden 1861 uudistus ratkaissut ongelmaa?

Sergey Nefedov : Täytyy sanoa, että Venäjän talonpojisto oli epäyhtenäistä. Olivat vuokranantajien talonpoikia (maaorjia) ja oli valtion julkisia talonpoikia. Valtion talonpojat elivät pääosin kaukana keskuksista jossa oli tarpeeksi maata. Esimerkiksi Uralilla, viljelijöillä oli keskimäärin käytössä 16 ha per kotitalous - suunnilleen yhtä paljon kuin mitä tarvitaan normaaliin olemassaoloon. Keskisellä mustanmullan talousalueella maanviljelijöillä oli keskimäärin seitsemän hehtaaria.

Maan keskialue oli huomattavasti tiheämmin asuttu, tämän takia siellä oli aina vähemmän maita ja juuri sieltä lähti talonpoikia muille reuna-alueille asumaan. Tämän lisäksi siellä oli myös maan vuokranantajien taloudet. Ja maaorjien vapautumisen jälkeen vuokranantajat luonnollisesti varmistivat, että talonpojille ei tulisi liikaa maata käyttöön, ja jotta he olisivat olleet pakotettuja vuokraamaan maata vuokranantajilta, tai olla renkinä heille. Ajan myötä tilanne paheni, koska väestö kasvoi ja talonpoikien maa-alueet kutistuivat.

Tämä oli suurin ongelma - väestönkasvu, mikä johti maatalouden liika-asuttamiseen . Valtiovarainministeri Bunge kirjoitti: "Kun väestö kasvoi, varattu maa ei enää riittänyt ruokkia viljelijöitä ja antaa heille varoja maksaa veroja... ja kun tämän lisäksi tapahtui huonot sadot... silloin viljelijöiden tilanne lääneissä ja jopa kokonaisissa maakunnissa tuli surkeaksi..."

Vuonna 1902 nälänhätä johti suureen talonpoikaiskapinaan Harkovassa ja Pultavan maakunnissa. Syitä tähän kapinaan tarkasteltiin erityisesti sitä varten perustetussa "Erikoisneuvostossa", jonka puheenjohtaja oli Sergei Witte . Ja Witte kirjoitti kuninkaalle, että nykyisen järjestyksen säilymisen takaa vain talonpoikien pitkämielinen kärsivällisyys ja se on jo liian pitkään altistunut ylijännitykselle . Hän ehdotti uuden maauudistuksen ja siirtää talonpojille osan vuokranantajien maista.

Kysymys : Olisiko voinut Witten ehdotukset ratkaista ongelman?

Sergey Nefedov : Esitätte mielenkiintoisen kysymyksen. Historioitsijat harvoin miettivät "mitä tapahtuisi, jos ..." Tässä asiassa täytyisi tehdä matemaattisen mallintamisen. Onneksi meidän instituutissa kuusi vuotta sitten se oli rakennettu vastaava matemaattinen malli, joka osoitti, että Witten tarjoaman maauudistuksen onnistuessaan kriisi olisi parhaimmassa tapauksessa todennäköisesti viivästytty noin 20 vuodella

upload_2017-3-28_16-5-10.png
Todellisuudessa väestö olisi jatkanut edelleen voimakkaasti kasvamistaan, ja kuten Stolypin totesi, talonpoikien maatontteja olisi edelleen pitänyt jakaa, joten uudistus voisi vain lykännyt kriisiä. Stolypin ehdotettu toista tietä - vahvojen maatilojen perustamista, jotka voisivat lisätä sadon määrän käyttämällä länsimaista tekniikkaa. Tämä tekniikka tarkoitti ennen kaikkea apilan kylvämistä, mutta myöhemmin kävi ilmi, että ilmastollisista syistä tämä menetelmä ei anna Venäjällä samanlaista vaikutusta kuten lännessä . Ongelma olisi voinut ratkaista vain lannoitteiden massiivisella käyttöllä, mutta se tuli mahdolliseksi vasta 1950-luvulla.

Yliasutuksen ongelma ei voitu ratkaista teknisellä tasolla. Talonpoikien uudelleensijoittaminen Siperiaan ei auttanut myöskään: siellä oli hyvin vähän maataloudelle soveltuvaa maata, vain kapea kaistale rautatien varrella.

upload_2017-3-28_16-6-10.png

Toinen ongelma on siinä, olisiko Witte todellakin pystynyt toteuttaa hänen uudistusehdotuksia? Kaikki tietenkin riippui Nikolai II. Kuningas kirjoitti uudistushankkeen projektiin: "En hyväksy. Yksityisomaisuudella pitäisi olla pyhä koskemattomuus.". Tänään me tiedämme, että näin tekemällä Nikolai allekirjoitti oman tuomion.

Olisiko hän voinut tehdä toisin? Tukemalla uudistusta - tarkoittaisi välien rikkomista ”yhdistyneen aateliston" kanssa, joka oli itsevaltiuden tukipilari. Vuonna 1906 tämä tarkoittaisi itsevaltiuden loppua ja perustuslaillisen monarkian perustamista. Ja sitten olisi odotettavissa Ludvig XVI kohtalo. Joten itsesäilytyksen vaistona keisari ei voinut tehdä toisin. Mutta tämäkin tie, jonka he valitsivat johti samaan kuiluun – mutta vain hieman myöhemmin.

upload_2017-3-28_16-7-1.png
Kysymys : Mistä johtuu, että Venäjän imperiumin väestö koostui 80% viljelijöistä? Ja miksi väestönkasvu oli juuri tässä ryhmässä?

Sergey Nefedov : Perinteisessä esiteollisuuden yhteiskunnassa talonpojisto oli aina valtaosa väestöstä. Näin oli lännessä 1800 luvun alkupuoliskolla. Venäjä 1900 luvun alussa oli edelleen maa jossa teollistumisen oli hyvin vähäistä, teollisuudessa käytettiin vain 2% taloudellisesti aktiivisesta väestöstä. Loput - talonpojat, käsityöläiset ja kauppiaat - nämä olivat perinteisen yhteiskuntaan sosiaaliset ryhmät Luonnollisesti heihin kohdistui myös varsinainen väestönkasvu.

upload_2017-3-28_16-7-25.png
Kysymys : On olemassa teoria väestörakenteen jaksotuksesta. Käytättekö sitä selittäessä historiallisia tapahtumia?

Sergey Nefedov : Jotta voisi ymmärtää ja selittää Venäjän kohtalon - ja jokaisen muun maan kohtalon myös - on välttämätöntä ensinnäkin kääntyä "perustavanlaatuiseen todellisuuteen" talouden lakeihin, jotka kuvaavat väestön kehityksen dynamiikka, kulutuksen, hinnat ja vuokrat. Talouden tärkeimpien parametrien liike perustuu yksinkertaisiin sääntöihin, jotka Malthus ja Ricardo kehittivät. Nämä kuviot kuvaavat pääasiassa perinteisen maatalousyhteisön dynamiikkaa ja keisarillinen Venäjä oli juuri agraariyhteiskunta, joten sen historia voidaan analysoida malthusilaia lakeja käyttäen. Vuonna 1930 Vilgelmom Abelem ja Michael Postan todistivat malthusin väestörakenteen syklit todellisessa historiassa.

Kuten tiedetään, keskeinen Malthusin periaate oli se, että " väestön määrä on väistämättä rajallinen toimeentulovarannoistaan". Tilanteissa jossa hedelmällisiä maita on rajallisesti, väestönkasvu johtaa ruokapulaan, hintojen ja vuokrien nousuun ja kulutuksen supistumisen mahdollisimman alhaiselle tasolle. Seuraava vaihe talouskasvun jälkeen, mitä taloustieteilijät nimittävät puristukseksi. Puristusvaiheessa taloudelliset prosessit muuttuvat epävakaiksi. Talonpojilla ei ole vakauttava viljavarastoa, joten jokainen viljakato johtaa nälkään.

Kysymys : Eli vallankumous - ei ollut sattuma vaan säännöllisyys, taloudellisten prosessien osa?

Sergey Nefedov
: Yksinkertaisesti, pienen kulutuksen aikana vähitellen kertyy massiivinen tyytymättömyys, joka voi kohtalokkaasti ilmetä sodan syttyessä tai erilaisissa poliittisissa ongelmissa. On olemassa luettelo yli 30:stä erilaisesta sosiaali-ekonomistisista ilmiöistä, jotka kuvaavat yliasutuksen ja puristuksen tilaa, syiden joukossa on mm. talonpoikien maa-alueiden puute, leivän korkea hinta, korkea maan vuokrahinnat, koronkiskonta ja vuokran jakelu, maan korkea hinta, talonpoikien vararikko, kausityö tai köyhtyneiden talonpoikien siirtyminen kaupunkeihin, jossa he yrittävät ansaita elantonsa käsitöillä, kaupunkien kasvu, käsityön ja kaupan kehitys, suuri määrä työttömiä ja köyhiä, ruokamellakoita ja kapinoita, kansanliikkeiden aktivointia iskulauseina omaisuuden uudelleenjako ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus, yrityksiä toteuttaa sosiaalisia uudistuksia tavoitteena ihmisten olotilojen parantamiseksi.

Kysymys : Eli tosiasioihin perustuvalla analyysillä on mahdollista todistaa ei pelkästään historian vaan myös matemaattisesta näkökulmasta vallankumouksen väistämättömyyttä?

Sergey Nefedov : Viime vuosien väestörakenteen syklien tutkimuksissa käytetään laajasti ekonometrisiä malleja. Tämä uusi tutkimuslinja on esitetty tutkimuksissa, joiden tekijät ovat Artsrouni, Komlosa, Turchin, Korotaeva, Tsirel sekä minun omissa työssäni.

Tutkimus osoittaa, että Venäjän imperiumin kohtalo oli ennalta määrätty ja se erosi vain hieman muiden maatalous-imperiumeiden kohtalosta.

Venäjä oman tuhat vuotisen historian aikana selviytyi neljästä demografisesta syklistä - Kiina, jonka historia alkaa yli kolme vuosituhatta sitten, oli kokenut yhteensä 14 samanlaista sykliä. Kun puhumme vallankumouksesta, niin käsittelemme vain viimeisen Venäjän historian syklin, joka loppui vuosina 1905-1917.

Kysymys : Voimmeko sanoa, että on olemassa matemaattinen perustelu historian siksakeihin?

Sergey Nefedov : neo-malthusilaisen teorian mukaan sattumanvaraiset vaikutukset ennemmin tai myöhemmin olisivat johtaneet talousjärjestelmän pois tasapainosta. Tämän asian yhteydessä vuosisadan alussa tapahtunut vallankumous näyttää luonnolliselta ja säännölliseltä. Mieleen tulee pikemmin toinen kysymys: miten järjestelmä pystyi niin kauan tasapainottelemaan epävakaisessa tasapainossa? Ensinnäkin oli vielä olemassa jonkinlaiset resurssit tuotannon lisäämiseksi: Eteläisillä aroilla tapahtui uusien peltoalueiden raivaus, tarkemmalla maankäsittelyllä saatiin parannettua sadot huomattavasti. Toiseksi viranomaiset toteuttivat tiettyjä toimenpiteitä, joilla yritettiin lieventää kansan ahdinkoa, maaorjuus lakkautettiin, sitten vähennettiin lunastusmaksut ja poistetiin kunnallisverot. Kolmanneksi kyseisenä aikana ei ollut sotia - lukuun ottamatta pientä voittoisa sotaa Turkkia vastaan.

Kysymys : Ja kuitenkin nämä olivat väliaikaisia toimenpiteitä?

Sergey Nefedov : Kyllä, ja vuosien 1904-1905 tapahtumat osoittavat, miten herkkä oli tämä tasapaino. Jopa sotilaallinen epäonnistuminen jossain Kaukoidässä riitti vallankumouksen alkua varten..

Ensimmäiseksi – kuten teoria ennustikin – tyytymättömyyttä osoittivat eliitin ryhmät, liberaalinen aatelisto ja älymystö. Kuitenkin kuten jatkossa talonpoikakapinat osoittivat, liika-asutus ja talonpoikien pienet maa-alueet oli ratkaisevassa roolissa. Pelästyen talonpoikasodan puhkeamista eliitti poistui taistelusta ja siirtyi valtion puolelle. Kansannousut tukahdutettiin, mutta sisäinen levottomuus jatkui. Levottomuuksien taso vuosina 1907-1913 oli paljon suurempi kuin ennen vallankumousta. Näissä olosuhteissa osallistuminen suursotaan oli dynastialle kuin itsemurha.

Maaliskuussa 1914 valtioneuvoston jäsen Durnovos antoi Nikolai II:lle muistion, jossa yksityiskohtaisesti ennusti tulevan vallankumouksen vaiheet. Mielenkiintoista, että suunnilleen samoihin aikoihin Saksan suurlähettiläs Pourtalès, ja asiantuntijat Saksan Pääesikunnasta ennustivat samankaltaista kehitystä.

Vuoden 1916 lopussa ennusteet alkoivat käydä toteen. Vladlen Izmozik analysoimalla massiivisen materiaalin poliisin sensuroimista yksityisistä kirjeistä, toteaa, että "yhteiskunnan poliittisesti aktiivisessa joukossa oli valloilla odottava tunne läheisestä järjestelmän romahtamisesta." Duuman puheenjohtaja Rodzianko kirjoitti 26. joulukuuta: "Olemme sellaisien tapahtumien aattona, joita ... ei ole vielä kokenut pyhä Venäjä, ja meitä johdetaan sellaisiin viidakoihin, joista ei ole paluuta." Ennalta määritelty kohtalo selvisi kaikille.

Kysymys : Tänään meille maalataan sellaisia kuvia, joissa Venäjän imperiumi on kuin paratiisi. Entäpäs nälänhätä Venäjän imperiumissa - oliko oli jotain epätavallista tai säännöllistä?

Sergey Nefedov : Nopea väestönkasvu johtui siitä, että vaikka teollistuminen oli myöhässä, venäjällä alkoi väestörakenteen modernisointi prosessi. Anti-epidemiallisten keinojen leviäminen vähensi kuolleisuutta, joka johtui pääasiassa epidemioista. Koska syntyvyys pysyi korkeana, se johti nopeaan väestönkasvuun. Tilanne oli sama kuin kehitysmaissa 1960-1970-luvuilla, kun kaikki puhui "väestöräjähdyksestä." Ja aivan kuin kehitysmaissa, nopea väestönkasvu johti maatalouden liika-asutukseen, lisääntyvään köyhyyteen ja nälänhätään.

upload_2017-3-28_16-8-59.png
Nälkä oli jatkuva ilmiö, katovuodet tapahtuivat noin kerran seitsemässä vuodessa, ja jokainen kato johti nälänhätään. Uusimpien arvioiden mukaan "suuri nälänhätä" vuosina 1890-1893 johti ns ylimääräiseen kuolleisuuteen - 1,2 miljoonaan henkilöön. Nälkä synnytti kapinoita. Poliisilaitoksen johtaja Lopuhin kansannoususta vuonna 1902 kertovassa raportissa, kirjoitti: "Nälkäiset, jo monta vuotta syömättä normaalia leipää ilman heinää tai puunkuorta, ja jo pitkiä aikoja lihaa maistamatta olleet musikat, menivät ryöstämään toisten omaisuutta pitäen omia toimia oikeutettuina, perustaen ne toivottomuuteen ja siihen, että he eivät voi odottaa apua keneltäkään."

Kysymys : Miksi meille nyt jokaisessa elokuvassa Nikolai II:sta, vallankumouksessa, alkuteksteissä kerrotaan, että "yleinen ihmisten elintaso oli kasvanut tasaisesti"? Mitkä ovat todisteet, joihin vetoavat ns positiiviset-historioitsijat?

Sergey Nefedov : Tiedot siitä, että "yleinen elintaso oli kasvanut jatkuvasti", - se väärennettyjä tietoja. Kun alkaa tutkimaan ja ymmärtämään, miten ne tiedot on saatu, näkee, että ne on saatu petollisin menetelmin. Älkää ihmetelkö, historiassa jatkuvasti tapahtuu väärentämistä ja petollisuuksia. Kuuluisa filosofi Popper sanoi kerran, että kun tarina riippuu omista eduistamme, ei voi olla todellista Historiaa isolla kirjaimella.

Nykyisin ihmiset ajattelevat, että on olemassa tietty analogia tämän hetken ja Nikolai II ajan välillä. Analogia on siinä, että nyt, kuten silloinkin, autoritaarisuus kamppailee liberaalien kanssa, joiden on tärkein ase on poliittinen propaganda. Nyt viranomaiset sanovat ihmisille: katsokaa mitä tapahtui 100 vuotta sitten. Maa kehittyi menestyksekkäästi viisaan valtiaan vallan alla, ja liberaalit "mustan PR" avustuksella huijasivat työntekijät ja järjestivät vallankumouksen. Ja tämä on johti suunnatomaan kurjuuteen. Älä uskoko nykyajan liberaaleja, jotka jälleen "mustan PR" avulla ovat vetämässä maan vallankumoukseen. Ja viranomaiset etsivät tutkijoita, jotka väärentävät tietoja ja yrittävät osoittaa, että 100 vuotta sitten, maa kehittyi menestyksekkäästi viisaan hallitsijan johdolla.

Viranomaisten kannalta se on tietenkin hölmöilyä: olisi helpompi sanoa, että vanhat tapahtumat eivät liity mitenkään todellisuuteen. Kaikki tapahtui, kun 80% väestöstä olivat talonpoikia, jotka kärsivät maan pulasta. Missä on nyt talonpojat? Missä on nykyinen puute maasta? Mutta ei, yrittävät löytää jonkinlaisia yhtäläisyyksiä ja tämän vuoksi väärentävät historiaa.

Kysymys : Jotkut tutkijat mainitsevat kuvia, joissa näkyy, että venäläiset sotilaat ensimmäisen maailmansodan aikana olivat pituudeltaan samanlaiset kiinalaisten sotilaiden kanssa. Eli he olivat lyhytkasvuiset. Kuvilla on pyritty osoittamaan, että tautien (tuberkuloosi, ja monet muut), aiheuttama jatkuva aliravitsemus, huono terveydenhuolto, alhainen elintaso useiden sukupolvien aikana, kyseiset 80% Venäjän väestöstä todellakin alkoivat degeneroitua.

Sergey Nefedov : Puhuimme jo tietojen väärentämisestä. Nämä Mironovin [historioitsija] laskelmat, joka oletettavasti osoittavat alokkaiden pituuden kasvua – ovat yksinkertaisesti vilpillisiä. Kuten tarkastus osoitti, itse asiassa, alokkaiden pituus pieneni. Joten kuvat eivät valehtele. Väestön fyysisen kunnon heikkenemisestä osoittavat monet asiakirjat, mukaan lukien terveiden ja kelpuutettavien alokkaiden vähentyminen.

upload_2017-3-28_16-9-46.png
Kysymys : Voiko edes harkita Nikolai II hallintoa – inhimillisenä aikana, pitää häntä oikeudenmukaisena ja hyvänä kuningas-isänä, kuten meille nyt yritetään esittää melkein valtion tasolla?

Sergey Nefedov Nikolai II oli omalla tavallaan ystävällinen henkilö. Hän matkusti sotarintamilla, syleili sankareita ja henkilökohtaisesti luovutti mitaleita. Keisarinna työskenteli yksinkertaisena sisarena sairaalassa ja sitoi haavoittuneita, jotka itkivät tunteella. He rakastivat ihmisiä ja tekivät mitä pystyivät lievittääkseen heidän tilanteensa - ellei nämä toimenpiteen uhanneet heitä itseään.

Mutta Nikolai II oli heikkotahtoinen henkilö. Hän jopa allekirjoitti kirjeensä vaimolleen: “Pikku heikkotahtoinen aviomiehenne". Ja kun alkoi ruokakriisi, Nikolai itse myönsi, että hän ei ymmärrä mitään järjestelykysymyksissä. Jos hän olisi ollut tarpeeksi pätevä ja käyttäisi tahdonvoimaa, niin vielä vuonna 1915 hän aloittaisi ruuan jakelun ja ottaisi käyttöön säännöstelykortit - kuten tehtiin Saksassa.

Kysymys : Miksi bolshevikit esittivät yhden heidän kahdesta iskulauseista juuri "rauha" rinnallaan "maa"? On selvää, että rauhaa haluavat kaikki tavalliset ihmiset, mutta miksi sotilaat eivät halua mennä rintamaalle?

Sergey Nefedov : Me puhuimme jo, että talonpojat nousivat kapinaan maa-alueen pienuuden ja nälänhädän takia. Vuonna 1905-1906, talonpoikaskapinat tapahtuivat koko yliasutulla maatalous alueella. Mutta talonpojilla ei ollut aseita, ja kansannousuja tukahdutettiin. Rankaisijat ruoskivat kaikkien kylien asukkaat, kunnes talonpojat eivät ilmiantaneet "yllyttäjät"; näin oli ruoskittu suurin osa väestöstä keskeisillä alueilla ja talonpojat muistivat tämän hyvin.

Kun sota alkoi, he eivät halunneet taistella tämän vallan puolesta ja antautuivat väkijoukoilla. Yleisesti sodan aikana Venäjä menetti 3,9 miljoonaa sotilasta antautuneina, kolme kertaa enemmän kuin Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa yhteensä. Jokaista 100 kuollutta Venäjän armeijan sotilasta kohtaan oli 300 vankia, ja Saksan, Englannin ja Ranskan armeijoissa – vain 20 – 26 antautunutta, eli venäläinen antautui 12-15 kertaa useimmin kuin muiden armeijoiden sotilaat.

Helmikuussa 1917 ei ollut mitään tappeluita, mutta toiselle puolelle siirtyi 150 tuhatta sotilasta. "Tilanne armeijassa tuli yhä toivottomaksi”, - todistaa Kerensky -. Tammikuussa 1917 oli 1,2 miljoonaa sotilaskarkuria ja määrän jatkuvasti kasvoi. Armeijassa tapahtui luvaton oma-aloitteinen kotiutuminen. Sotilasjohto oli voimaton pysäyttämään koteihin pakenevat sotilaat. Perustettiin erikoisosastoja sotilaskarkureiden kiinniottamiseen.... hävisi kaikki mahdollinen sotilaskuri. Kokonaiset yksiköt kieltäytyivät taistelemasta... sotilaat jatkuvasti pakenivat juoksuhaudoista, menivät kättelemään saksalaisten kanssa, ja joskus jäivät heidän puolelleen”

Kysymys : Mutta Venäjän armeijalla oli lukumäärältään enemmän sotilaita?

Sergey Nefedov : Saksan armeija oli paljon parempi tykistössä ja venäläiset kenraalit yrittivät käyttää suuria reservejään hyväkseen. D. Lloyd-George kirjoitti: "Venäjän armeijat menivät kuolemaan ylivoimaisen saksalaisen tykistötulen alle."

Ja sotilaat, talonpojat, eivät halunneet mennä tapettavaksi. Joulukuussa 1916 alkoi rintamaalla levottomuuksia, kokonaiset rykmentit kieltäytyivät menemästä hyökkäykseen ja jättivät asemansa. Oli kolme kansannousua rintaman takana sotilaiden ja materiaalin jakelupisteissä. Sotilaat, jotka lähetettiin rintamalle hyökkäsivät komentopaikkoihin tuhoten ne ja karkasivat sitten metsään.

upload_2017-3-28_16-10-40.png
Ja tällaisessa tilanteessa, kun sotilaat, talonpojat olivat valmiita kapinoida, jotta ei täytyisi mennä rintamaalle tapahtui helmikuun vallankumous.

Kaikki alkoi ruokakriisistä. Sodan rahoittamista varten, hallitus painoi suuren määrän rahaseteleitä, ja niiden arvo muuttui olemattomaksi. Maanomistajat ja talonpojat eivät halunneet antaa leipää näitä rahapapereita vastaan. Syksystä 1916 leivän toimitukset kaupunkeihin lähes lakkasi, ja niissä alkoi syntyä ruoka-mellakoita. Naiset, jotka jonottivat leipää, ja joille sitä ei riittänyt, murskasivat kauppoja ja leipävarastoja. Viranomaiset kutsuivat sotilaita apuun ja upseerit pakotti sotilaita ampumaan näitä naisia. Sotilaat usein kieltäytyi ampumasta – vuonna 1916 oli yhdeksän tällaista tapausta.

upload_2017-3-28_16-12-26.png
Lopulta nälkä-mellakat saavuttivat Pietarin – ja siellä sattui kymmenes tapaus. Se oli helmikuun vallankumous. Helmikuun vallankumouksen jälkeen tilanne muuttui: talonpojat eivät enää menneet vastustajan puolelle. Mutta nyt he poistuivat rintamaalta omiin kyliinsä suorittaakseen siellä, maan "mustan uudelleenjaon". Tämä jako eteni niin pitkälle, että Niin paljon, että Ranskassa ollut retkikuntaosasto alkoi kapinoimaan ja vaati että heidät lähetetään kotiin, jotta he ehtisivät "uudelleenjakoon".

Kysymys : Mistä tulee ylipäätänsä tiedot leipävaroista kohti jokaista talonpoika kohden Venäjän imperiumissa. Ja tieto, että "leivän kylläisyysindeksi" vuosina 1909-1913, oli 147%, että kaikki oli kunnossa, jopa parempi kuin modernissa venäläiskylässä?

Sergey Nefedov : No, se on myös manipulointia. Mironov mielivaltaisesti nosta tuotannon määriä ja vähentää rehun kulutusta. Oikeastaan minun on sanottava, että kritiikki toimii, ja viimeaikaisissa tutkimuksissa väärentäjät eivät puhuu enää 147% eivät alokkaiden kasvaneesta määrästä.

upload_2017-3-28_16-12-59.png
Kysymys : Jeltsinin aikakaudella Helmikuun vallankumouksen tapahtumia aloitetiin kuvaamaan plussa merkin kanssa – että silloin tulivat valtaan oikeat liberaalidemokraatit, ja jos ei ”häirikkö" - Lenin ja bolshevikit – niin Venäjän keisarikunta johtama väliaikainen hallitus olisi voittanut sodan, ja kehittyisi johtavaksi demokraattiseksi vallaksi. Mitä mieltä te olette - oliko tulevaisuutta helmikuulla?

Sergey Nefedov : Talonpojat tarvitsivat maata, ja vallankumous ei olisi loppunut kunnes he saisivat sitä. Väliaikainen hallitus lupasi maata talonpojille, mutta ei kiirehtynyt toteuttamaan tämän lupauksen. Siksi tämä hallitus kaatui. Bolshevikit voittivat juuri siksi, koska he lupasivat antaa heti maata talonpojille. Kun miljoonat aseistettuja miehiä vaativat jotakin, niin löytyy aina joku puolue joka lupaa heidän lupauksien toteutumisen. Olkoon tämä puolue jopa pieni ja kenellekään tuntematon – he saavat heti suuren määrän seuraajia. Ja bolshevikit lopulta yksinkertaisesti toteuttivat kansan tahdon.


upload_2017-3-28_16-13-27.png
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista nähdä miten Putin hanskaa Venäjän nuorison, joka ei seuraa niin paljoa TV:tä tai muuta keskusjohtoista mediaa, eikä ole siten niin altis aivopesulle. Heikkoja signaaleja tulevasta on jo ilmassa:

https://globalvoices.org/2017/03/21...ipal-talked-to-her-students-about-patriotism/

Edit: Liittyy tähänkin ketjuun liitettyyn uutiseen, jossa oppilas oli käyty hakemassa lukiosta, koska tuki avoimesti Navalnyä. Tästä sitten puhuttelu luokalle koulun johdon toimesta mutta oppilaat eivät ihan suoraan ottaneet onkeensa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top