MP-netin lustraatioketju


Sirkka-Liisa Anttila: UPI:n Venäjä raportti ei ole hyväksi Suomen ja Venäjän suhteille​



Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) arvostelee kovin sanoin Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raporttia. SAMI SAARENPÄÄ
Ulkopoliittinen instituutti ei saisi rakentaa uhkakuvia, kansanedustaja katsoo.


– Kremliä tukevien näkemysten levittäminen tai sen tavoitteiden edistäminen eivät ole rikoksia varsinkaan, se tapahtuu ”ideologisen tai poliittisen hengenheimolaisuuden” pohjalta, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen julkaisema analyysi toteaa.
Yya-ajan henki on hänessä vahva.. Eikä S-L ole edes yksin ajatuksineen.
 
Kaasuputkimies Scröder kun sotaa on käyty ylivuoden. Bilettää AFD ja Die Linken kera lähetystössä.
Kyse ei liene enää vain hyväntahtoisesta hölmöydestä.



SCHRÖDER ei ole itse kommentoinut osallistumistaan lähetystön vastaanotolle, Reuters kertoo.
Sen sijaan Schröderin vaimo So-yeon Schröder-Kim vahvisti Der Spiegel -lehdelle pariskunnan olleen paikalla ja ihmetteli, miksi se on aiheuttanut niin paljon ärsytystä.
Reutersin mukaan lähetystön vastaanotolla oli paikalla muun muassa äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen ja äärivasemmistoa edustavan Linke-puolueen edustajia.
Kummatkin puolueet ovat suhtautuneet kriittisesti Venäjälle asetettuja pakotteita kohtaan.
 

Rönnholm on toiminut aiemmin myös Lipposen erityisavustajana tämän puhemieskaudella. Myös Lipposen erityisavustajina toimineet Tapio Pekkola ja Sebastian Sass ovat työskennelleet Nord Stream -hankkeessa.

Muidenkin Euroopan maiden demarit, kuten Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder, ovat olleet mukana puskemassa Eurooppaan Gazpromin kaasuhankkeita.

Iltalehden mukaan Ruotsissa Nord Streamin yhteiskuntasuhteista vastasi entisen demaripääministerin Göran Perssonin ja kuuden muun demariministerin avustajana toiminut Dan Svanell. Tanskassa hanketta edusti lobbaritoimisto Rud Pedersen, jonka johtaja Morten Rud Pedersen oli Tanskan demareiden puheenjohtajan avustaja ennen yrittäjyyttään.


REFLEKSIIVISEN kontrollin tavoitteena on saada vastapuoli tekemään päätöksiä, joiden tämä kuvittelee olevan oman parhaan etunsa mukaisia. Todellisuudessa päätökset perustuvat tietoon, joka on tarkoituksellisesti syötetty vastapuolelle. Näin vastustaja saadaan toimimaan halutulla tavalla.


Sebastian Sass on ollut SDP:n ministerien avustajatehtävien lisäksi myös puolueen eduskuntaryhmän kansainvälisten asioiden sihteerinä.
 


REFLEKSIIVISEN kontrollin malli liittyy läheisesti harhauttamisen ja disinformaation käsitteisiin. Disinformaatio on tahallista väärän tiedon levittämistä. Näiden konstien käyttö osataan myös läntisessä sotataidossa.

Refleksiivisen kontrollin mallin voi ajatella kuuluvan myös venäläiseen maskirovkan taitoon, operaatioiden salaamiseen ja omien päämäärien peittelyyn. Venäjän operaatioissa maskirovka, disinformaatio ja refleksiivisen kontrollin käyttö liittyvät yhteen.
 

Vaikuttaja-agenttien toiminta kohdistuu siihen, mitä suomalaiset luulevat tietävänsä, mikä heidän tilannekuvansa on, mitä mieltä he ovat asioista, mihin heidän huomionsa keskittyy - ja näiden kautta toteutuu venäläisen informaatiosodankäynnin termein "refleksiivinen kontrolli", eli kohde saadaan toimimaan manipulaattorin toivomilla tavoilla vaikuttamalla kompromettoivasti hänen informaatiointegriteettiinsä.

Väärän tai vääristyneen tiedon levittäminen on tyypillistä vaikuttaja-agenttien toimintaa. Heidän kauttaan tapahtuvat informaatio-operaatiot tunnistaa usein harkitusta ajoituksesta. Se tapahtuu usein juuri niissä tilanteissa, joissa Venäjälle on tärkeää levittää väärää tietoa tai muuttaa puheenaiheita. Se tapahtuu usein myös synkronoidusti samaan aikaan, kun myös medialevitteinen propagandakoneisto ja trollitehtaat suoltavat samansisältöistä tai ainakin samaa agendaa ajavaa vaikuttamista.

Venäjän agenttien ei siis tarvitse keskittyä perinteiseen vakoiluun. Avoimessa Suomessa Venäjän asiamiesten päätehtävä on vaikuttaminen, ei vakoilu, vaikka jälkimmäisessäkin suhteessa on Venäjä toki ylivoimaisesti aktiivisin ja aggressiivisin toimija. Ei ole uutta, että vaikuttaminen on Venäjän infosodankäynnissä tärkeämpi tehtävä kuin vakoilu. Näin oli jo neuvostoaikana, mistä esimerkiksi KGB-loikkari Juri Bezmenov on julkisuudessa puhunut.

Vaikuttaja-agenteista toteaisin vielä, että sellaisena voi nähdäkseni toimia ilmankin suoraa Konttorin ohjausta. Aivan kuten tiedonantajana saattoi toimia ymmärtämättä asioivansa KGB:n kanssa (vaikka kellojen olisi kyllä voinut edellyttää soivan). Joidenkin kohdalla toiminta on kuitenkin metodista, joten on syytä epäillä aktiivista ohjausta; eräiden kohdalla siinä määrin, että omat rahkeet eivät niinsanotusti riittäisi. Se on myös näkyvää länsimaisille Suomen tarkkailijoille. Mitenkähän se mahtaa vaikuttaa Suomen ja suomalaisen asiantuntemuksen yleiseen uskottavuuteen maailmalla?
 

NYKYISIN Mira Terada johtaa Venäjällä Vainojen vastaisen taistelun säätiötä, joka kertoo auttavansa viranomaisvainon uhreja kaikkialla maailmassa.

Jalolta kuulostavan säätiön on perustanut Pietarin trollitehtailijana ja ”Putinin kokkina” tunnettu liikemies Jevgeni Prigozhin, joka rahoittaa myös Itä-Ukrainan venäläismielisiä taistelijoita sekä raaoista veriteoista epäiltyä Wagner-yksityisarmeijaa.

Teradalla on myös oma haastatteluohjelma Vapauden rajat, joka pyörii Prigozhinin rahoittaman Fan-uutistoimiston sivuilla. Marraskuussa Teradan haastateltavaksi pääsi kansanedustaja Ano Turtiainen (vkk), joka vaikutti nauttivan täysillä hänelle Venäjällä suodusta sananvapaudesta.
 
Raakaa kommentointia 11.2.2022


Suomessa on yhä voimissaan poliittinen koulukunta, joka vaatii ymmärtämään Venäjää ja yrittää selittää Vladimir Putinin politiikkaa parhain päin.

Koulukunta sivuuttaa sen tosiasian, että Euroopan nykyinen kriisi on yksin Venäjän keksimä, rakentama ja ylläpitämä.

Yksikään eurooppalainen valtio ei ole 2000-luvulla uhannut Venäjää aseellisesti. Venäjä sen sijaan on käyttänyt sotilaallista voimaa useita rajanaapureitaan vastaan ja uhkaa parhaillaan Ukrainaa hyökkäyksellä.

Europarlamentaarikot Eero Heinäluoma (sd) ja Mauri Pekkarinen (kesk) antoivat torstaina klassisen tyylinäytteen suomalaisten Venäjä-selittäjien logiikasta, kun he vierailivat Ylen A-talk-ohjelmassa.
 

SIGNERS

Dennis Fritz, Director, Eisenhower Media Network; Command Chief Master Sergeant, US Air Force (retired)
Matthew Hoh, Associate Director, Eisenhower Media Network; Former Marine Corps officer, and State and Defense official.
William J. Astore, Lieutenant Colonel, US Air Force (retired)
Karen Kwiatkowski, Lieutenant Colonel, US Air Force (retired)
Dennis Laich, Major General, US Army (retired)
Jack Matlock, U.S. Ambassador to the U.S.S.R., 1987-91; author of Reagan and Gorbachev: How the Cold War Ended
Todd E. Pierce, Major, Judge Advocate, U.S. Army (retired)
Coleen Rowley, Special Agent, FBI (retired)
Jeffrey Sachs, University Professor at Columbia University
Christian Sorensen, Former Arabic linguist, US Air Force
Chuck Spinney, Retired Engineer/Analyst, Office of Secretary of Defense
Winslow Wheeler, National security adviser to four Republican and Democratic US
Lawrence B. Wilkerson, Colonel, US Army (retired)
Ann Wright, Colonel, US Army (retired) and former US diplomat


1684480719583.png
 
Venäjän aloitettua 24. helmikuuta hyökkäyssodan Ukrainaan ruvettiin moneen idänsuhteiden konkariin nopeasti suhtautumaan kuin positiivisen B-näytteen antaneeseen urheilusankariin. Esimerkiksi Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Mauri Pekkarinen, Esko Aho ja Eero Heinäluoma saivat median, mutta etenkin somen puolella tiukkaa kritiikkiä liian läheisestä yhteistyöasenteesta Venäjään.

Kierrosten noustua osa Venäjän entisistä ystävistä on tehnyt saman ratkaisun kuin Lance Armstrong: antanut näyttävän henkilöhaastattelun, jossa kertovat, miten asiat ovat omasta mielestään menneet ja miksi. Näin ovat toimineet esimerkiksi Esko Aho, Eero Heinäluoma ja viimeisimpänä Tarja Halonen.

Haastattelujen henki on ollut myötäsukainen. Niissä referoidaan haastateltavan näkökulmaa, jota ei juuri lähdetä haastamaan. Kritiikki tuodaan esiin etupäässä passiivissa eli tyylissä ”viime aikoina häntä on moitittu kovastikin toimistaan”. Päähenkilön kannalta ikävimmät kysymykset, ikävimmässä muodossaan, näyttävät jääneen kysymättä.



 
Onko Ps hypännyt Vladimir Putinin kelkkaan?

Epäilyksiä ovat herättäneet viime päivinä erityisesti kahden perussuomalaisten näkyvän kansanedustajan Tom Packalénin ja Juho Eerolan puheet.

Kun niiden päälle lisätään Laura Huhtasaaren Putinia koskevat näkemykset, voi puhua jo Huhtasaaren–Eerolan–Packalénin Venäjää myötäilevästä linjasta.


Aho ei suinkaan ole ainoa politiikan ja diplomatian huipulle yltänyt suomalainen, jonka vahva tausta idänkaupan lobbausorganisaatioissa on herättänyt kysymyksiä. Virkin teoksessa on varattu omat alalukunsa myös esimerkiksi suurlähettiläänä toimineelle René Nybergille sekä kokoomuspoliitikko Kai Mykkäselle, jotka molemmat ovat niin ikään toimineet East Officen yhteydessä.


Vuoden 2019 eurovaaleissa Ilta-Sanomat teki yhteenvedon ehdokkaiden vastauksista vaalikoneeseen selvittääkseen puolueiden mahdollista venäjämyönteisyyttä. Arvaatko, mikä puolue paljastui Venäjää myötäilevimmäksi?


– Kenen etuja palvelee kansainvälisen tilanteen kiristäminen entisestään?


Osana niin kutsutun suomettumisen jälkipyykkiä toimittaja Harri Nykänen kirjoitti Helsingin Sanomiin toukokuun lopussa 1993 uutisen, jonka mukaan Suojelupoliisi ei ollut vuonna 1983 uskaltanut varmasta näytöstä huolimatta asettaa silloin Tiedonantajan toimittajana työskennellyttä Jaakko Laaksoa syytteeseen maanpetoksesta, koska tämä oli ollut ”poliittisesti liian arkaluonteinen henkilö”.

 
Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén kertoo Uuden Suomen blogissaan, että hän on jättämässä tutkintapyyntöä poliisille Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittajan Timo Haapalan kommentti-kirjoituksesta.

Haapala kirjoitti kommentissaan: "Packalén on tiedetty jo pitkään ns. Tehtaankadun mieheksi - eli hänen näkökulmansa eivät juuri edes yllätä." Packalén haluaa poliisin selvittävän, täyttääkö kirjoitus törkeän kunnianloukkauksen kriteerit.

- Kyllä kriittinen pitää ja saa olla, se kuuluu median vapauteen, mutta jos aletaan näin vihjailemaan maanpetoksesta, pyritään viemään uskottavuus...

 
Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén kertoo Uuden Suomen blogissaan, että hän on jättämässä tutkintapyyntöä poliisille Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittajan Timo Haapalan kommentti-kirjoituksesta.

Haapala kirjoitti kommentissaan: "Packalén on tiedetty jo pitkään ns. Tehtaankadun mieheksi - eli hänen näkökulmansa eivät juuri edes yllätä." Packalén haluaa poliisin selvittävän, täyttääkö kirjoitus törkeän kunnianloukkauksen kriteerit.

- Kyllä kriittinen pitää ja saa olla, se kuuluu median vapauteen, mutta jos aletaan näin vihjailemaan maanpetoksesta, pyritään viemään uskottavuus...

Viisi vuotta vanha juttu
 
Eikös jälkisuomettuneisuuden lustraatiokeskustelun ideaan nimenomaan kuulu tarkastella menneisyyden rähmällänolon ilmiöitä? Syntejä ja syntisiä löytyy puoluekentän joka laidalta, ei tämä homma pelkästään Halosen ja Heinäluoman ym. yksinoikeutta ollut.
Tottakai kuuluu, mutta lukematta noita juttuja voi jäädä siihen käsitykseen että ovat vastikään tapahtuneet
 
Pitäisikö perustaa rinnakkainen rehabilitaatioketju?

Niille harvoille jotka uskalsivat rähmälläänolon aikoina ääneen sanoa millainen itänaapuri meillä on ja miten siihen pitäisi suhtautua.

Vai tuleeko ketjusta liian lyhyt?
 
Pitäisikö perustaa rinnakkainen rehabilitaatioketju?

Niille harvoille jotka uskalsivat rähmälläänolon aikoina ääneen sanoa millainen itänaapuri meillä on ja miten siihen pitäisi suhtautua.

Vai tuleeko ketjusta liian lyhyt?
Hyvä idea. Kai niitä nyt jokunen oli, ei kai Heidi Hautala sentään ainoaksi jäänyt.
EDIT. ^ aivan sellainen lirpake tosiaan onkin jo
 
Suomalaisia palkintojen saajia. Kunniaa siis jaettu.


Putin allekirjoitti tuolloin asetuksen ”tiettyjen ulkomaisten henkilöiden yhteistyöpanoksen palkitsemisesta” Ystävyyden kunniamerkillä. Samalla Putin nimesi huomionosoituksen saajat.

Palkittujen joukossa oli kolme suomalaista: entinen kansanedustaja ja Suomi-Venäjä-seuran valtuuston puheenjohtaja Pauli Saapunki Kuusamosta, valtionarkistonhoitaja Jussi Nuorteva ja Suomen entinen Neuvostoliiton- ja Venäjän-suurlähettiläs Heikki Talvitie Helsingistä.


 
Halonen kommentoi kaksoiskansalaiskeskustelua MTV:n Uutisextra-ohjelmassa.
Hallitus selvittää parhaillaan, miten kaksoiskansalaisia pitäisi kohdella esimerkiksi sotilas- ja muissa turvallisuustehtävissä. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää kaksoiskansalaisuuteen liittyvien ongelmien ratkaisemista tarpeellisena.



 
Back
Top