Ranska terroristi-isku

No kyllä minä varsin taajaan olen lontoonkielisiä uutisia tavaillut jo kolmannesvuosisadan verran. Sovitin kommenttini koskemaan tätä nimenomaista casea. Olen jotenkin varma siitä, että tämä tapahtuma tullaan myöhemmin käsittämään eräänlaiseksi käännekohdaksi Euroopassa, en tiedä, sellainen vahva tunne tästä on. Siksikin minusta on tärkeää ja hyödyllistä pysyä tiukasti tämän otsikon alla.

Kyllähän tunnelma on sellainen, että yhtymäkohtaa voi hakea esim. 9/11-hyökkäyksen aiheuttamiin muutoksiin.
 
No kyllä minä varsin taajaan olen lontoonkielisiä uutisia tavaillut jo kolmannesvuosisadan verran. Sovitin kommenttini koskemaan tätä nimenomaista casea. Olen jotenkin varma siitä, että tämä tapahtuma tullaan myöhemmin käsittämään eräänlaiseksi käännekohdaksi Euroopassa, en tiedä, sellainen vahva tunne tästä on. Siksikin minusta on tärkeää ja hyödyllistä pysyä tiukasti tämän otsikon alla.
Saatat hyvinkin olla oikeassa sen tosin näemme vasta jälkikäteen.
Se on jo ainakin tapahtunut että ihmisten asenteet ovat muuttuneet ja kun ne muuttuvat niin silloin yleensä tapahtuu historiallinen käänne, millainen se jää nähtäväksi.
 
Iskut Isisiä vastaan jakavat Eurooppaa
PolitiikkaEU

2015114250087.jpg

Terrorismia vastaan. Poliisin erikoisjoukot etsivät terrorismista epäiltyjä keskiviikkona Pariisissa.KUVA: ZUMA WIRE
Terroriteot ja niiden uhka ovat nousseet viime päivinä Euroopan tapahtumien keskiöön. Miten terrorismia voidaan torjua?



Tästä on kysymys
Kaaos. Pariisia vavisutti viikko sitten terrori-iskujen sarja. Terroristeiksi epäiltyjä jahdattiin myös pitkin viikkoa näkyvästi Pariisissa, Hannoverissa ja Brysselissä.

New York, Paul Öhrnberg
Ranskan terrori-isku on huomioitu valtavalla volyymillä Yhdysvalloissa. Jopa sellaiset televisiokanavat, jotka keskittyvät normaalisti paikallisiin uutisiin ovat raportoineet iskusta lähetysaikaa säästelemättä. Syitä ja seurauksia on analysoitu joka kantilta ja tasolta. Kovempia otteita on vaadittu ja Valkoinen Talo lupasi lisää pommituksia Isisin nujertamiseksi. Samalla presidentti Barack Obama on muistuttanut, että sotilaallinen voima voi olla vain yksi osa laajempaa strategiaa. Terroriteko vaikutti välittömästi myös käynnissä olevaan presidentinvaalikampanjaan, jonka pääaiheeksi on nyt noussut ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Lontoo, Auli Valpola
Pariisin tapahtumat nostivat Britanniassa uudelleen pintaan keskustelun siitä, miten ääri-islamistien propagandaa vastaan toimitaan. Toiset kannattavat nuorten käyttäytymisen ja verkonkäytön valvonnan tehostamista kouluissa, yliopistoissa ja kodeissa. Toiset pistäisivät pääpainon ennaltaehkäisylle, jotta musliminuorten syrjäytyminen estettäisiin ja poliittiset päätöksentekijät kuuntelisivat muslimiyhteisön kantoja enemmän. Brittihallitus on ilmoittanut antavansa lisää rahaa kybermaailman tiedustelutyöntekijöiden palkkaamiseen.

Bryssel, Jarno Hartikainen
Bryssel nousi jälleen otsikoihin, kun kävi ilmi, että Pariisin iskujen tekijöillä oli yhteyksiä Molenbeekin asuinalueelle. Muun muassa iskujen suunnittelijan epäillään asuneen siellä. Kerta ei ole ensimmäinen. Molenbeekin roolista jihadistien tukikohtana on kirjoitettu tällä viikolla paljon, ja sisäministeri on nyt luvannut siivota alueen. Myös paikallisten viranomaisten toiminta on joutunut kriittiseen valoon. Sisäministeri syyttää osin hallinnon hajanaisuutta: Brysselissä järjestystä ylläpitää kuusi poliisilaitosta ja 19 kuntaa. Paine toimia on nyt suuri.

München | Tapio Nurminen

Saksassa kovin keskustelu käydään mahdollisista suorista Isisin ja terrorismin vastaisista sotilasoperaatioista. Niihin EU:n suurin kansantalous suhtautuu edelleen varauksellisesti. Syyrian konfliktissa mahdollisesti saavutettavan aselevon valvontaan Saksa on valmis osallistumaan. Historiallisista syistä maan armeijan mobilisointi ei ole yhtä yksinkertaista kuin monissa muissa EU-maissa. Valtiovarainministeri Wolfgang Schäubleon yhtenä ensimmäisistä käynnistänyt keskustelun armeijan käyttöön liittyvien kynnysten madaltamisesta.

Tukholma, Antti Lehmusvirta
Pariisin-iskut ovat olleet ruotsalaisille shokkiuutinen. Medioissa painotetaan, että solidaarisuuden ranskalaisia kohtaan tulee olla rajatonta. Tuki voisi olla myös aseellista. Vaikka Ruotsilla ei ole velvollisuutta tarttua aseisiin, on todennäköistä, että maa tekee niin, jos Ranska sitä vaatii, kirjoittaa Dagens Nyheter. Iskujen jälkeen Ruotsi on nostanut omaa valmiustasoaan. Suojelupoliisi Säpo kertoi keskiviikkona, että terroriuhka Ruotsia kohtaan on kasvanut. Säpo nosti Ruotsin terroriuhkatasoa kolmesta neljään viisiportaisella asteikolla.

Pietari | Martti Kiuru
Venäjän turvallisuusviranomaisilta kesti pari viikkoa varmistua siitä, että Syyrian lentoturman syy oli pommi. Viivettä on ihmetelty ja epäilty, että maan johto tiesi asiasta jo varhaisessa vaiheessa. Nyt Venäjä on ilmoittanut rankaisevansa terroristeja missä päin maailmaa tahansa. Pariisin terrori-isku ja Ranskan aktivoituminen Syyriassa antaa Venäjälle mahdollisuuden korostaa yhteistyön merkitystä terrorismin torjunnassa. Venäjä haluaa muodostaa muiden suurvaltojen kanssa kansainvälisen koalition, josta palkintona olisi ulospääsy lännen asettamista sanktioista ja eristämispolitiikasta.

Delhi | Pia Heikkilä
Intian valtamediat lähettivät omat kirjeenvaihtajansa Pariisiin, joka on harvinaista. Intiassa on jo pitkään huolestuttu terrorismista, mutta lehtien mukaan Isis-järjestöllä ei juuri ole maassa jalansijaa. Intian todellinen uhka tulee naapurista, sillä pakistanilaisjärjestöt olivat muun muassa Mumbain hyökkäyksen takana, jossa kuoli yli 250 ihmistä vuonna 2008. Naapurimaa Bangladeshissa on väitetty olevan syyrialaisia terroristijärjestöjä ja maassa on viime aikoina tapettu ulkomaalaisia ja avoimuutta kannustavia toimittajia.
 
Pariisin ratsiapaikalta löytyi kolmas kuollut
Keskiviikkona Saint-Denis'ssä tapahtuneen poliisin ratsian jäljiltä on löytynyt myös toisen naisen ruumis.

Ranskalaiset syyttäjäviranomaiset vahvistavat, että pariisilaisesta talosta, johon poliisi iski keskiviikkona, on löytynyt kolmas ruumis.

Kolmas uhri on viranomaisten mukaan myös nainen. Iskussa on nyt kuollut kaksi naista ja yksi mies. Syyttäjän mukaan nyt löytyneen kuolleen naisen henkilöllisyys ei ole vielä selvillä.

Kuollut mies oli Pariisin viikko sitten tapahtuneiden terrori-iskujen todennäköinen pääsuunnittelija Abdelhamid Abaaoud. Syyttäjä vahvisti hänen kuolemansa torstaina.

Kolmas kuollut löytyi huoneistosta, jossa myös toinen nainen kuoli ilmeisesti räjäytettyään itsensä. Hänen uskotaan olleen Abaaoudin serkku, jonka passi on syyttäjän mukaan löytynyt asunnosta.

Poliisi iski Saint-Denis'ssä sijaitsevaan rakennukseen aikaisin keskiviikkoaamuna. Poliisi piiritti taloa tuntien ajan.

http://yle.fi/uutiset/pariisin_ratsiapaikalta_loytyi_kolmas_kuollut/8470077
 
Miksi niin moni toistaa, että emme voi esimerkiksi tiukentaa rajakontrolliamme, koska se olisi "mitä terroristit haluavat"?

https://hbr.org/2015/11/why-people-keep-saying-thats-what-the-terrorists-want?

Why People Keep Saying, “That’s What the Terrorists Want”
NOVEMBER 20, 2015
On September 11, 2001, I was enjoying the tail end of my summer holiday with family in Connecticut. Over the past year, I had been studying Osama bin Laden’s enigmatic fatwas as a graduate student at Oxford. At the time, al-Qaeda was not well known, so I was surprised to find that in the climate of paralyzing fear after the attacks, everyone around me professed to know exactly why this group had struck the United States.

A local soccer coach defiantly told me that practice was still on because keeping his team of eight-year olds cooped up indoors in fear is exactly what al-Qaeda secretly wanted. A cab driver told me he was going to keep taking customers from the train station because taking a few days off from work to grieve is exactly what al-Qaeda wanted.

But for the life of me, I couldn’t recall anything in bin Laden’s fatwas about playing soccer or driving cabs.

When President George W. Bush later responded by occupying Iraq in 2003, millions of Americans insisted that doing so was exactly what al Qaeda wanted. When, in 2004, Spain had the opposite reaction after the Madrid train bombings, and pulled back from that conflict, Americans told me that withdrawing from Iraq was actually what al-Qaeda wanted.

Today, a similar thing is happening with the Islamic State, also known as ISIS, as politicians and pundits accuse one another of “playing into the terrorists’ hands.”

How is everyone so savvy when it comes to knowing what terrorists want?

One explanation comes from a cognitive bias called correspondent inference theory. It was developed in the 1960s and 1970s by the social psychologist Edward Jones to explain the cognitive process by which an observer infers the motives of an actor.

The theory comes from the foundational work of Fritz Heider, the father of attributional theory. Heider saw individuals as “naïve psychologists” motivated by a practical concern – a need to simplify, comprehend, and predict the motives of others. Heider postulated that people process information by applying inferential rules that shape their response to behavior. In laboratory experiments, he found that we tend to attribute the behavior of others to inherent characteristics of their personality — or dispositions — rather than to external or situational factors.

Correspondent inference theory resolves a crucial question that Heider left unanswered: How does an observer infer the motives of an actor based on its behavior?

Jones showed that observers tend to interpret an actor’s objective in terms of the consequence of the action. He offered the following simple example to illustrate the observer’s assumption of similarity between the effect and objective of an actor: A boy notices his mother shut the door, and the room becomes less noisy; the correspondent inference is that she wanted quiet. The essential point is what Jones called the “attribute-effect linkage,” whereby the objectives of the actor are presumed to be encoded in the observable outcome of the behavior.

This is why soccer coaches, cab drivers, and everyone else in the world think they know what the terrorists want. People infer the motives of terrorists directly from the observable consequences of their violent behavior – not from studying the groups more scientifically.

This also helps explain why the presumed motives of terrorists seem to shift so rapidly and contradictorily. Consider that until the Paris attacks this past week, the conventional wisdom held that the group wields violence to achieve a Caliphate unadulterated by Western interference. Since the attacks, however, we’ve been told that actually the Islamic State wants to provoke the West into more military interference in order to showcase the West’s brutal behavior. Before the attacks, we were told that France is a juicy target for the Islamic State because of its failure to integrate its Muslim population. After the attacks, we are being told that the Islamic State actually wants France and the rest of the world to become even more xenophobic against Muslims on the theory that alienated moderates may be more receptive to extremism.

It’s no wonder the media are constantly talking up terrorists as “masterminds” who commit “sophisticated” attacks. Regardless of their outcome, whatever happens will invariably be seen as exactly what the terrorists want.

This post was updated at 1:15PM ET.

Max Abrahms is a political science professor at Northeastern University and a member at the Council on Foreign Relations. His pioneering study on how people respond to terrorism can be accessed here.
 
Tuon artikkelin pointtina taitaa olla se, että miksi ihmiset kuvittelevat tietävänsä *mitä* terroristit haluavat vaikutuksellaan aiheuttaa.

Selväähän se lienee, että terroristit pyrkivät vaikuttamaan kohteisiinsa. *Mitä* ne haluavat tuon vaikutuksen olevan, on eri asia.

edit. Minulla alkoi kyllä yskittää, kun hän alkoi yhdistää niiden fatwoja ja tavoitteita toisiinsa. Hänkin siis mielestäni syyllistyi jonkinlaiseen oletukseen tavoitteiden tuntemisen suhteen.
 
Tuon artikkelin pointtina taitaa olla se, että miksi ihmiset kuvittelevat tietävänsä *mitä* terroristit haluavat vaikutuksellaan aiheuttaa.

Selväähän se lienee, että terroristit pyrkivät vaikuttamaan kohteisiinsa. *Mitä* ne haluavat tuon vaikutuksen olevan, on eri asia.
Niin?
 
Kyllä minä, jos olisin terroristi, olisin eniten tyytyväinen mahdollisimman vapaasta liikkuvuudesta ja sinisilmäisistä viranomaisista. Vielä kun saisi tekemään saman tempun koko Euroopassa kuin Belgiassa tehtiin 2006 jälkeen eli kiellettäisiin liki kaikki aseet. Vuoden kuluttua poliisi oli saanut 200 000 asetta ja laittomia oli yks kaks 1,8 miljoonaa.

Luksusta. Ei tarvittu hämärää tshetseeniä aseen hankkimiseksi.
 

Siis sehän on mahdollista, jopa erittäin todennäköistä, että tavoitteena on aiheuttaa pelon synnyttämiä toimenpiteitä (esim. rajavalvonnan lisääminen voitaneen jossakin yhteydessä katsoa tälläiseksi). Emme vain oikeasti tiedä niitä tavoitteita.
 
Minua ihmetyttää miten se rajavalvonnan lisääminen on ehdottomasti pelon aiheuttamaa reagointia, mutta aselakien kiristäminen ei ole...
 
Minua ihmetyttää miten se rajavalvonnan lisääminen on ehdottomasti pelon aiheuttamaa reagointia, mutta aselakien kiristäminen ei ole...

Ei ihmetytä yhtään.

Pakolaiset: rikkaus ja voimavara joten mahdolliset toimet pakolaistulvan hillitsemiseksi mielletään negatiivisiksi paniikkireaktioiksi

Maanpuolustustaitoja omalla rahalla ja ajalla harjoitteleva reserviläinen: ikävä lillukanvarsi, joutaa mennä jotta saadaan illuusio että jotain jämerää on tehty.
 
Ei ihmetytä yhtään.

Pakolaiset: rikkaus ja voimavara joten mahdolliset toimet pakolaistulvan hillitsemiseksi mielletään negatiivisiksi paniikkireaktioiksi

Maanpuolustustaitoja omalla rahalla ja ajalla harjoitteleva reserviläinen: ikävä lillukanvarsi, joutaa mennä jotta saadaan illuusio että jotain jämerää on tehty.
Yritin viestissäni vihjata että tuota "terroristit haluaa että toimimme juuri noin!" käytetään lähinnä sanomaan että "minä en kannata tuollaista politiikkaa, ja heitän tähän nyt tälläisen ajankohtaiselta kuulostavan perustelun"

Aselakien lisäksi toinen on tiedustelulait. Ja sitten on tuo HBR:n jutussa ollut ilmiö.
 
Yritin viestissäni vihjata että tuota "terroristit haluaa että toimimme juuri noin!" käytetään lähinnä sanomaan että "minä en kannata tuollaista politiikkaa, ja heitän tähän nyt tälläisen ajankohtaiselta kuulostavan perustelun"

Aselakien lisäksi toinen on tiedustelulait. Ja sitten on tuo HBR:n jutussa ollut ilmiö.

Juuh. "Terroristit haluavat että Eurooppa kiristää rajojaan (joten meidän ei pidä tehdä niin)" on yksi hullunkurisimmista kommenteista mitä julkisuudessa on Pariisin viimeisimmän jälkeen lentänyt. Itse ilmoittivat vuoden alussa että aikovat lähettää puoli miljoonaa pakolaista riesaksi Eurooppaan. Ovat kai lähinnä yllättyneitä miten hyvin projekti meni yli odotusten ja vihollinen tuntuu haluavan sitä vain lisää.
 
Silloisissa viesteissä oli ainakin osatotuus , koska yksi iskuun osallistunut oli täyttänyt 15-vuotta noin kuukausi sitten, joukossa taisi myös olla yksi 18-vuotias. Mutta vastaavasti paljon huhuja ja muuten paikkansapitämättömiä uutisia, tai sitten väärinymmärryksiä.

vlad

Okei, itse en huomannut tässä ketjussa mainintoja sellaisesta eikä ole osunut silmiini muuallakaan. Mistä päästäänkin seuraavaan:

Maanpuolustus.net, haluan laadukkaan uutispalveluni takaisin! Ukrainasta, pakolaisista ja Syyriasta kopioidaan joka ikinen uutinen foorumin uutisketjuihin. Pariisin iskun suurinta antia taas näyttää olevan näppäimistökommandojen kilpi-keskustelu... :facepalm: Ei sillä, olenhan minäkin sekaantunut OFFTOPIC-leimattuun materiaaliin.

Ulkomaat 20.11.2015 klo 23:08
Belgiassa syytteet yhdelle Pariisin hyökkäyksistä epäillylle terroristille
Belgian poliisi pidätti torstaina yhdeksän terroristiepäiltyä yhdeksässä ratsiassa.

Poliisi tarkastaa ihmisiä Molenbeekin alueella Brysselissä 18. marraskuuta. Kuva: Emmanuel Dunand / AFP

Belgiassa on nostettu syytteet yhtä epäiltyä terroristia vastaan, jonka uskotaan liittyvän Pariisin viikontakaisiin hyökkäyksiin, kertoo syyttäjä uutistoimisto AFP:Lle. Poliisi pidätti miehen torstaina Brysselissä ja sen ympäristössä tehdyissä ratsioissa.

Belgian poliisi pidätti eilisissä ratsioissa yhdeksän ihmistä. Belgialainen syyttäjä ei ole kertonut tarkempia yksityiskohtia syytetystä henkilöstä.

Belgiassa on aiemmin otettu kiinni kaksi epäiltyä terroristia, joita syytetään terrorimurhasta ja kuulumisesta terroriryhmään.

Lähteet:
AFP, Yle Uutiset

http://yle.fi/uutiset/belgiassa_syy...yokkayksista_epaillylle_terroristille/8472544
 

Hiukan tämänsuuntaisesta skenaariosta taisi olla puhetta foorumillakin eli ISIS (tai mikä tahansa organisaatio) aloittaisi kymmenien (tai miksei satojen) solujen voimin kontrolloitujen iskujen ja taisteluiden sarjan kautta euroopan. Jos EU:n alueelle saataisi tuhansia taistelijoita ja jos terroristit aloittaisivat yhteisoperaatiot useissa maissa samanaikaisesti kymmeniin kohteisiin iskien seuraukset saattaisivat olla hyvinkin arvelluttavat. Viimeistään sellaisella operaatiolla olisi hyvinkin kauaskantoiset seuraukset EU:lle ja koko Euroopalle, se nimittäin koskettaisi merkittävällä tapaa myös muitakin kuin EU-maita. Voi miettiä millainen vaikutus tällaisella laajamittaisella, samanaikaisella, lukuisia maita koskettavalla operaatiolla olisi kun jo Pariisin iskun seuraukset voivat olla hyvinkin kauaskantoiset.

vlad.
 
Laitetaan nyt tähän ketjuun myös Malin terroristihyökkäyksestä. En löytänyt viestiketjua tästä. Taitaa olla niin, etteivät Afrikan uutiset kiinnosta?

Reports from Mali terror attack: All hostages have been released
Following a rescue mission that lasted for hours, in cooperation with special units from the US and France, all the hostages who were held at the Radisson Blu hotel in Mali’s capital Bamako were released. At least 27 people were killed in the terror attack. A terror organization affiliated with Al-Qaeda claimed responsibility.
Nov 20, 2015, 07:08PM | Tom Dolev

http://www.jerusalemonline.com/news...-attack-all-hostages-have-been-released-17267

Eight hours after a group of ten armed militants broke into the Radisson Blu hotel in the capital of Bamako, fired in all directions and took around 170 people hostage – the rescue mission at the hotel has come to an end. According to an official source from Mali, there are no more hostages left in the hotel, but according to local reports at least 27 people were murdered.

The terror organization Al-Mourabitoun, which is affiliated with Al-Qaeda, claimed responsibility for the attack in an announcement published on twitter. Special units from France and the US took part in the rescue mission alongside local rescue forces. At this point, the identity of most of those killed in the attack is still unknown, but at least one of them is a Belgian citizen.

According to the reports, special forces entered the hotel and started searching the hotel floor by floor. The hotel workers explained that the gunmen shouted “Allahu Akbar” during the attack. It was also reported that hostages were asked to recite parts of the Qur'an and whoever succeeded was released.

2hostages201115.jpg


Special forces at the hotel Photo Credit: Sky News / Channel 2 News

12 crewmembers from the French airline company Air France and six crewmembers from Turkish Airlines were at the hotel during the attack, but they all managed to escape unharmed, according to the reports. The hotel where the attack took place is located at the center of the city, near several government buildings, and most of its guests are foreigners.
 
Siis sehän on mahdollista, jopa erittäin todennäköistä, että tavoitteena on aiheuttaa pelon synnyttämiä toimenpiteitä (esim. rajavalvonnan lisääminen voitaneen jossakin yhteydessä katsoa tälläiseksi). Emme vain oikeasti tiedä niitä tavoitteita.
Lopullisena tavoitteena näillä on koko planeetan kattava kalifaatti ja maailmanrauha joka saavutetaan totalitaarisella valtiojärjestyksellä. Näiden perspektiivistä me olemme pahiksia ja he toimivat kuten on moraalisesti oikein ja joutuvat vain rikkomaan paljon munia tehdäkseen todella ison munakkaan.
Viimeaikaisista iskuista veikkaisin että nämä ovat vain väkivaltaista tiedustelua joka testaa puolustustamme.
 
Back
Top