Spadehommat

Muistatko, oi muistatko, sen kerran kun oli perhanan nälkä ja sitten sait syödäksesi niin paljon kuin halusit, mitä suolaisinta, mausteisinta ja täyttävintä ruokaa? Kun kuuma ruoka ensin paahtoi suuta, ja sitten kylmä juoma jäähdytti kielen ja kurkun, luoden elämää suuremman kontrastin? Eikö ollutkin kylläinen ja raukea olo jälkeenpäin? Mutta homma ei ole vielä ohi, sillä makeita jälkiruokia on tarjolla. Yhdessä pöydässä on jättimäinen kylmä mansikkakakku, tuoreista mansikoista tehty tietysti. Toisessa pöydässä valtava kulho vaniljajäätelöä, jonka seassa banaaniviipaleita ja suklaarouhetta. Kyytipojaksi kupillinen kuumaa vahvaa kahvia.

Miksipä siis et tekisi kuten minä ja menisi jääkaapille, ja alkaisi tekemään tuhtia voileipää, vain jotta alhaisen verensokerin riepottelemat hermostuneet kädet tumpeloisivat ja pudottaisivat valmiin leivän lattialle, voipuoli alaspäin tietysti? Perkele, nyt teen KAKSI leipää kun viha ehti tasoittamaan kädetkin. Painonpudotusta se on sekin kun vahingossa pudottaa kielletyn voileivän lattialle.
Ilmiannettu modeille kiusaamisesta... :D ;) ;) ;)
 
Hieman tuhdimmat jälkiuunileivät. Koiran kusetusreissulla tarttui matkaan kanttarellejä ja elämän yksi totuuksistahan on että kanttarelli, ruisleipä ja pekoni sopii yhteen kuin nyrkki silmään. Riistan jälkeen tuo keltainen kulta on kyllä parasta mitä luonto tarjoaa. Ruisleivät käytin kevyesti paahtumassa pannulla ja lisukkeiksi salaattia, kurkkua ja cheddaria.

2vmaqhl.jpg
 
Herkulliset Spadepötköt: vallan mainio kenttävälipala

Ei huvittanut ostaa kymmenillä euroilla kaupan hienoja retkimuonailupatukoita joten kehitin tässä omaan tarpeeseen tämmöisen kunnon hyvän herkkupatukan, pelkkää kaikkea hyvää eikä mitään turhaa paskaa. Rasvainen, paljon roheiinia ja vähän sokeriakin hunajan muodossa. Idean sain siitä kun emäntä leipoi tuommosia maapähkinävoikeksejä jotka oli varsin nannaa, reseptiä muokkaamalla sain aikaiseksi tämmöistä, reservin spadetoimintaa parhaimmillaan!

Yksi tämmöinen satsi tuottaa 10 sopivan kokoista patukkaa. Kokeneelta huoltopalvelualiupseerilta yhden annoksen valmistamiseen kuluu noin viisi minuuttia (miehistön sotilaskeittäjältä arviolta 10 min) + 15 minuuttia paistoaikaa, eli on myös helppoa ja nopeaa.

Resepti:
2,5 dl maapähkinävoita (semmonen missä on pähkinän palasia seassaa on paras)
1,5 dl hunajaa (tai sokeria, ihan miten tykkää)
1 kpl kananmuna
50 g cashewpähkinöitä
50 g pekaanipähkinöitä

Pähkinät hienonnetaan ja koko sotku sekoitetaan, muotoillaan pellille (noin sentin tai puolentoista paksut on paras) käsin ja paistetaan uunin keskitasolla 150 asteessa noin 15 min. Tarkkana loppupäässä, kun pinta saa hivenen tummaa väriä ja vähän kuivahtaa eikä enää kiiltele öljyistä niin silloin on valmista!


natsit.jpg
Pähkinät hakataan silpuksi.

sekoitus.jpg
Kaikki ainekset sotketaan keskenään.

taikina.jpg
Lopputuloksena tämmönen pähkinöljyjä tihkuva rasvainen pökäle, ei tartu käsiin eikä mihinkään.

uuniin.jpg
Nämä sitten levitetään pellille tällä viisiin.

valmista.jpg
Ja valmis tuota näyttää tältä!
Tiukka, pinnalta kova mutta sisältä sitkeä pötkylä. Just sopivasti pikkasen makea ja täynnä pähkinäistä herkkua ja energiaa.


Ja halpaa kuin mikä, tässä tämmönen karkeahko laskelma:
Maapähkinävoi 11,99 eur /kilon pönttö (3,00 eur per satsi) (Hienointa luomunönnötinöötä)
Hunaja ~5,00 eur /450 g purkki (2,00 eur per satsi)
Muna ~0,40 eur / kpl (0,40 eur per satsi)
Pähkinät 16,00 eur /kg (1,60 eur per satsi) (Parrotsin irtopähkinät)

Eli kymmenen patukan ainekset maksavat semmosen aika tasan 7,00 euroa, jos hunajan korvaa millä tahansa sokerill hinta romahtaa melkein vitoseen. Tämmösen kymmenen patukan satsin hintaan saisi kaupasta 2-3 kpl jotain hienoa hedelmäpähkinämössöpatukkaa, että ihan hyvin onnistui tuo penninvenytys ainakin.

Ja koska spadekunnia tai kuolema, niin laskin tietenkin vielä energiansaantijututkin kuntoon: 276 kCal per 60 g patukka!
Tämä on aika hyvä (mm. parempi energia-painosuhde kuin Raw-Biteillä!), varsinkin kun tämä energia tulee aika saatanallisen hyvistä aineista ja kappalehinta on semmoset 70 senttiä.

Säilyvyydestä en tiiä, kananmuna on oikeastaan ainut mikä näissä voi pilalle mennä, ja kyllähän nyt mitkä tahansa keksit aika kauan huoneenlämmössä säilyvät. Ei nämä silti mitään ydinsodan valmiusmuonaa ole, mutta ennen reissua kun leipoo niin hyvä tulee.
 
Viimeksi muokattu:
Ei oo jäänny kuvaa todisteekai ku kauniimpi osapuoli söi yllätäen kaikki :)
Kun olin jättänyt valmiiksi jääkaappiin iltaa varten

Ainekset.
Tuoretta leipää
vuohen juustoa
sitruuna
kastike (itselläni oli chili/paprika
Kanan rintapaloja
Rehuja (esim paprikaa/tomaattia)

Eka Leikkaa leivän puoliksi, toiselle puolelle oliiviöljyä ja toiselle puoliskolle puristaa sitruunasta vähän mehua.
sen jälkeen paistettu kananpalanen leivän väliin sekä noin 1-2cm paksu siivu vuohenjuustoa jonka päälle paprika/chili kastike ja salaatit. Valmis

Nopea tehdä ja täyttävä.
bagella tjsp sanovat ranskassa noita.
Tuhdimpi leipä
 
Ei oo jäänny kuvaa todisteekai ku kauniimpi osapuoli söi yllätäen kaikki :)
Kun olin jättänyt valmiiksi jääkaappiin iltaa varten

Ainekset.
Tuoretta leipää
vuohen juustoa
sitruuna
kastike (itselläni oli chili/paprika
Kanan rintapaloja
Rehuja (esim paprikaa/tomaattia)

Eka Leikkaa leivän puoliksi, toiselle puolelle oliiviöljyä ja toiselle puoliskolle puristaa sitruunasta vähän mehua.
sen jälkeen paistettu kananpalanen leivän väliin sekä noin 1-2cm paksu siivu vuohenjuustoa jonka päälle paprika/chili kastike ja salaatit. Valmis

Nopea tehdä ja täyttävä.
bagella tjsp sanovat ranskassa noita.
Tuhdimpi leipä
Vuohen juusto tekee kaikesta ruoasta juhlavan, olkoon munakas tai mitä tahansa. Ostan vuohenmaitoakin melko usein ja lisään kahviin, se maistuu taivalliselta. Nytkin sekoitin ihan villisti kefiiria ja vuohenmaitoa keskenään, maitoa siis pikkasen makua antamaan. Kun ei tehdä vielä kefiiria vuohenmaidosta, hyvä että ylipäänsä alkaneet myydä tavallisesta lehmän maidosta.
 
täällä on kalorit kohillaan

Joo, niin on. Tulee mieleen takavuosina kun Suomessa julkaistiin niitä "Raavaan miehen keittokirjoja" osat 1 ja 2. Täällä olevasta materiaalista saisi hyvinkin koottua sellaisen "Maanpuolustajan keittokirjan" jonka voisi markkinoida vaikka lievänä viitteenä nimikkeellä Raavaan "jatko-osa". Näissäkin aika monessa reseptissa sama lopputulos; huuhdellaan hyvällä oluella.
 
Viikonloppuna tuli väsäiltyä muutakin kuin jauhelihakastike ja keitettyjä perunoita.

Järjestyksessä näin:

Koskenkorvasnapsi

Kalapöytä
- Merileväkaviaaria, sipulia, smetanaa, aiolia
- Sinappi- ja matjesilliä
- Kylmäsavustettua kirjolohta
- Siikli varhaisperunoita ja voita
- Jälkiuunipaloja ja mätitahnaa

Salaattipöytä
- Tonnikalasalaattia
- Patonkia ja tuorejuustoa

Toinen snapsi

Pääruoka
- Possufilettä pekonin kera kermakastikkeessa
(Pannulla 5 min, uunissa ruokakerman ja pekonin kanssa 35 min)
- Lohkoperunoita sekä uuniporkkanoita

Jälkiruoka
- Oman metsän mustikoista leivottua mustikkapiirakkaa
- Kahvi avec

Lopetin kuvaamisen ensimmäiseen snapsiin, sillä isännän velvollisuudet alkoivat painamaan. Ruoka sai kuitenkin hyvää palautetta.

01.jpg 00.jpg
 
Maltalainen pizza...ne laittaa siis jostain syystä keitettyä kananmunaa joka pizzaan viipaleina (mukana myös tuhdisti maustettuja maltalaisen makkaran siivuja ja oliiveja tms.):

6881088-Pizza-Maltija-0.jpg
 
Herkulliset Spadepötköt: vallan mainio kenttävälipala

Ei huvittanut ostaa kymmenillä euroilla kaupan hienoja retkimuonailupatukoita joten kehitin tässä omaan tarpeeseen tämmöisen kunnon hyvän herkkupatukan, pelkkää kaikkea hyvää eikä mitään turhaa paskaa. Rasvainen, paljon roheiinia ja vähän sokeriakin hunajan muodossa. Idean sain siitä kun emäntä leipoi tuommosia maapähkinävoikeksejä jotka oli varsin nannaa, reseptiä muokkaamalla sain aikaiseksi tämmöistä, reservin spadetoimintaa parhaimmillaan!

Yksi tämmöinen satsi tuottaa 10 sopivan kokoista patukkaa. Kokeneelta huoltopalvelualiupseerilta yhden annoksen valmistamiseen kuluu noin viisi minuuttia (miehistön sotilaskeittäjältä arviolta 10 min) + 15 minuuttia paistoaikaa, eli on myös helppoa ja nopeaa.

Resepti:
2,5 dl maapähkinävoita (semmonen missä on pähkinän palasia seassaa on paras)
1,5 dl hunajaa (tai sokeria, ihan miten tykkää)
1 kpl kananmuna
50 g cashewpähkinöitä
50 g pekaanipähkinöitä

Pähkinät hienonnetaan ja koko sotku sekoitetaan, muotoillaan pellille (noin sentin tai puolentoista paksut on paras) käsin ja paistetaan uunin keskitasolla 150 asteessa noin 15 min. Tarkkana loppupäässä, kun pinta saa hivenen tummaa väriä ja vähän kuivahtaa eikä enää kiiltele öljyistä niin silloin on valmista!


Katso liite: 5389
Pähkinät hakataan silpuksi.

Katso liite: 5390
Kaikki ainekset sotketaan keskenään.

Katso liite: 5391
Lopputuloksena tämmönen pähkinöljyjä tihkuva rasvainen pökäle, ei tartu käsiin eikä mihinkään.

Katso liite: 5392
Nämä sitten levitetään pellille tällä viisiin.

Katso liite: 5393
Ja valmis tuota näyttää tältä!
Tiukka, pinnalta kova mutta sisältä sitkeä pötkylä. Just sopivasti pikkasen makea ja täynnä pähkinäistä herkkua ja energiaa.


Ja halpaa kuin mikä, tässä tämmönen karkeahko laskelma:
Maapähkinävoi 11,99 eur /kilon pönttö (3,00 eur per satsi) (Hienointa luomunönnötinöötä)
Hunaja ~5,00 eur /450 g purkki (2,00 eur per satsi)
Muna ~0,40 eur / kpl (0,40 eur per satsi)
Pähkinät 16,00 eur /kg (1,60 eur per satsi) (Parrotsin irtopähkinät)

Eli kymmenen patukan ainekset maksavat semmosen aika tasan 7,00 euroa, jos hunajan korvaa millä tahansa sokerill hinta romahtaa melkein vitoseen. Tämmösen kymmenen patukan satsin hintaan saisi kaupasta 2-3 kpl jotain hienoa hedelmäpähkinämössöpatukkaa, että ihan hyvin onnistui tuo penninvenytys ainakin.

Ja koska spadekunnia tai kuolema, niin laskin tietenkin vielä energiansaantijututkin kuntoon: 276 kCal per 60 g patukka!
Tämä on aika hyvä (mm. parempi energia-painosuhde kuin Raw-Biteillä!), varsinkin kun tämä energia tulee aika saatanallisen hyvistä aineista ja kappalehinta on semmoset 70 senttiä.

Säilyvyydestä en tiiä, kananmuna on oikeastaan ainut mikä näissä voi pilalle mennä, ja kyllähän nyt mitkä tahansa keksit aika kauan huoneenlämmössä säilyvät. Ei nämä silti mitään ydinsodan valmiusmuonaa ole, mutta ennen reissua kun leipoo niin hyvä tulee.

ajattelin tänään valmistaa pari annosta. Toiseen laitan suolapähkinää joukkoon? Saas kattoo miten meitsin leipurin uran aloittaminen lähtee käyntiin...? Jos tämä menee hyvin niin seuravaan settiin lisään suklaa kuorutuksen patukan pintaan :p
 
No niin neitsyyteni leipomushommissa meni niin että poksahti :D ... Muuten ok juttu.... mutta hunajan kanssa kannattaa laittaa jotain sidosainetta lisää? Mitähän se voisi olla.? Muuten jää taikinmassa aika löysäksi ja tullee "kaurakeksin" näköistä lituskaa levyä..

Sokeria käyttämällä tulee sellainen taikina että avot :)

suolapähkinä tekee patukasta jotenkin "ruokaisemman" leikkaa makeutta kivasti...
 
Minulle tuli heti mieleen kaurahiutaleet koska imevät itseensä nestettä ja turpoavat. Mantelijauhe saattaisi myös toimia, se ei ime nestettä mutta kuitenkin sitoo sitä. Ikäänkuin hiekka sementissä.


Joo..kaurahiutale menee ..miten riisi/maissijauho? Tuli mieleen että noihin voisi lisätä kuivattua hedelmää marjaa jne vaikka maistuvat noinkin aivan mainiosti...Erinomaisen hyvä ohje @Spadekessu:lta jota kannattaa kokeilla...
 
miten riisi/maissijauho?
Riisijauhosta ei ole kokemusta mutta varmaan se imee ja sitoo nestettä itseensä. En siis tiedä miten sitä käytetään eli onko siinä pitkä kypsennysaika kuten kokonaisella riisillä vai ei.
Maissijauho tietääkseni vaatii lyhyen kypsentämisen kuten vehnäjauho jottei maistuisi jauho. Vehnäjauhon tapauksessa riittää kymmenisen minuutin keittäminen kun esim tekee kastiketta.

Niin joku kuivattu marjajauhe (tai kokonaisia kuivattuja marjoja) olisi varmaan ihan nappiin tuossa reseptissä, ei vaadi kypsentämistä ja sitoo nestettä. Ja antaa vitamiineja, kai.
 
On olemassa todella yksinkertainen ja makoisa jälkiruoka, jonka jopa sellainen Uuno-keittiössä kuin minä, osaa valmistaa.

Tarvitaan vain pipareita
Annas%20pipari%202012.jpg


ja valkohomejuustoa.
1feefa26f2.jpg



Juusto levitetään pipareiden päälle ja avot! Courmee-elämys on valmis nautittavaksi. Kokeilkaapa joskus.
 
Viimeksi muokattu:
Kun sanotaan niin kuin asia on, joulu on minulle 80-prosenttisesti aikaa, jolloin syödään herkkuja. Loput on sitten lasten joulun seuraamista ja vapaa-aikaa.
Valmistelut aloitetaan hyvissä ajoin, jotta aatto on rauhoitettu.
Pöydässä on pieni kinkku, karjalanpaistia (juuri uunissa), sienisalaattia, rosollia, kylmäsavulohta, lämmin savulohta, vähintään kahta mallia silliä (toinen lasimestari) ja laatikoita. Tein eilin kaksi vuoallista lantturia pakkaseen. Äidin reseptillä, joten varmistaakseni että se on varmasti sellaista kuin lapsena, se on parasta tehdä itse. Kaikkien suosikki, makea, ja siihen ei todellakaan tungeta pippuria, kuten monet tekevät. En ymmärrä valkopippuria siinä ruokalajissa.

Tein juuri sherry-sillin tällä reseptillä tekeytymään:
Raaka-aineet
4 matjesfilettä
pieni Sipuli
reilu desi tillisilppua
Liemi: 1,5 dl sherryä
3 rkl punaviinietikkaa
loraus öljyä
pari rkl sokeria
desi tomaattimurskaa
pari rkl vettä
rouhittua maustepippuria ja mustapippuria
Paloittele fileet sopiviksi paloiksi. Silppua sipuli ja tilli. Laita kaikki kerroksittain astiaan. Sekoita liemen ainekset, kunnes sokeri sulaa. Kaada palojen päälle ja sulje astia. Säilytä jääkaapissa, pari päivää menee maustumiseen
 
Maltalainen pizza...ne laittaa siis jostain syystä keitettyä kananmunaa joka pizzaan viipaleina (mukana myös tuhdisti maustettuja maltalaisen makkaran siivuja ja oliiveja tms.):

6881088-Pizza-Maltija-0.jpg
Vähän myöhään kommentti, mutta tuli mieleen, kun Virossa Tartossa tunkivat porkkanaraastetta jokaiseen hampurilaiseen. Menihän se niinkin toki.
 
Back
Top