Spadehommat

Onnistuisihan tuo uunissakin mutta silloin ei tietenkään tule sitä hyvää savuaromia kuten grillissä.
 
Maailman helpoin ja edullisin juhlava merielukkapasta & valkosipulipatonki - (tekee vaikutuksen leideihin jos ei ole ayriaisyliherkkyytta)

Kyytipojaksi sopii mika tahansa hapokas valkoviini koska voita on kaytetty miehekkaasti. Kokonaiskustannus ruoalle noin 9 EUR, sopiva nuorehko viini ehka saman verran... edellyttaen etta amatoorimaisesti hankitaan vain yksi pullo :D!

Pasta:

1 pkt pastaa (tagliatelle tai simpukkapasta parhaita, kastike tarttuu kunnolla)
1 prk simpukoita suolaliemessa
n. 200g pakastekatkarapuja (voi olla niita ihan pieniakin, edullisempia ja maukkaampia, mutta kuivahtavat heti jos kiehutetaan)
1 keltainen sipuli
1 purjo
1 prk ranskankermaa (Creme Fraiche)
(suolaa)
(pippuria, valko & musta)
(voita paistamiseen)

Patonki:

1 patonki
4 valkosipulinkyntta
(suolaa)
(mustapippuria)
(voita & oljya)

Pasta: (muistutus: ota katkaravut sulamaan hyvissa ajoin). Pilko sipuli mahdollisimman pieneksi, kypsyy tasaisemmin ja pehmenee nopeammin. Halkaise purjo pituussuunnassa, pilko valkoista osaa parikymmenta senttia mahdollisimman ohuiksi kiekonpuolikkaiksi. Loppuosa purjosta on hyvaa esim. voileivan paalla, tai keitossa.

Laita reilusti voita (semmonen miehen peukalon verran) kattilaan , kuullota (pehmenna, ala ruskista) siina sipuli ja purjo. Lisaa pari myllynpyoritysta valkopippuria. Hellan lampo nelonen tai vitonen. Tiputa lampo kakkoselle, lisaa simpukoiden liemi. (LAITA TASSA VALISSA PASTA KIEHUMAAN). Anna hautua yhden oluen verran (n. 5 min jos ei ole jano). Lisaa ranskankermapurkillinen, sekoita kunnolla, anna hautua taas oluen verran.
Tiputa lampo ykkoselle, lisaa simpukat. About yhden tai kahden oluthuikan jalkeen siirra kattila pois lammolta ja lisaa sulaneet katkikset ja kaikki liemi niiden pussista. Sekoita, tarkista maku. Lisaa suolaa maun mukaan (simpukoissa on jo suolaa).
Valmis.

Patonki: kuori 4 kyntta ja halkaise pituussuunnassa. Keita vetta, kaada se kahvimukiin kynsienpuolikkaiden paalle (kynnet kalttaantuvat ja hiukan karamellisoituvat, kitkera maku poistuu ja kynsiliha pehmenee. Maku syvenee), odota 5 min. Kaada vesi pois. Veda kynnet pursottimen kautta takaisin mukiin. Lisaa mukiin 2/3 peukalon verran voita ja 2 tl oljya, ja 4-6 pyoraytysta mustapippuria. Lisaa about 1/2 tl suolaa. Sekoita haarukalla massaksi. Leikkaa patonki ylasuunnasta auki, levita se vahan niinkuin perhosfilee. Voitele sisalta, kaari folioon siten etta ylaosa jaa paljaaksi. Grillin alle muutamaksi minuutiksi, kunnes sisus on hyoryavan kuumaa ja kuori on leikkausreunoista rapea.
Valmis.

Anteeksi jos ohjeessa on itsestaanselvyyksia, tama on ensimmainen ruoka jonka koskaan tein ja nain se minulle piti selittaa!
 
Viimeksi muokattu:
@Fremen
Et kirjoittanut miten tarjoilet pastan ja kastikkeen, ns suomalaisittain vai italialaisittain. Minä suosittelen italialaisittain eli että pastasta vedet pois kun on kypsä ja sitten kaataa kastikeen pastan päälle ja sekoittaa.
Suomalaisittain taas molemmat on erikseen eli kauhallnen pastaa lautaselle ja kauhallinen kastiketta päälle. Mutta tällälailla pasta jää mauttomaksi koska italialaisittain tehtynä pasta imee itsensä kastiketta ja saa makua.
 
@Fremen
Et kirjoittanut miten tarjoilet pastan ja kastikkeen, ns suomalaisittain vai italialaisittain. Minä suosittelen italialaisittain eli että pastasta vedet pois kun on kypsä ja sitten kaataa kastikeen pastan päälle ja sekoittaa.
Suomalaisittain taas molemmat on erikseen eli kauhallnen pastaa lautaselle ja kauhallinen kastiketta päälle. Mutta tällälailla pasta jää mauttomaksi koska italialaisittain tehtynä pasta imee itsensä kastiketta ja saa makua.

Hyva pointti! Eli ehdottomasti 'italialaisittain', pasta ei paase kuivahtamaan eika tarttumaan yhteen myoskaan, eika tarvita kuin yksi lampoalunen poytaan. Lisaksi helpompi arvioida paljonko spadea on kattilassa jaljella kun kaikki ryntaavat santsaamaan tata herkullista ruokaa :)!!!
 
Eilen grillasin lihavartaita ja ajattelin jakaa kokemuksen.
Liha oli Kotkan Lihatukun valmiiksi suolattu (1.4% suolapitoisuus) sianpaisti. En tarkkaan tiedä mikä osa siasta se on mutta kovasti näyttää kasslerilta.
Leikkasin paistin pituussuunnassa kahtia ja sitten puolikkaat n. 2cm paksuihin viipaleisiin.

Lihaviipaleet astiaan, sekaan karkeaksi leikattuja sipulinlohkoja (minulla 900g lihaa ja kaksi isoa keltasipulia) sekä etikkaa (10%;sta) silmämääräisesti että kun sekoittaa niin jokainen lihapala saa hiukan etikkaa päällensä. Suolaa ja pippuria.
(Tosin kun liha oli jo valmiiksi suolattu niin olisin luultavasti voinut jättää lisäsuolaamisen pois koska loputulos oli hiukan liian suolainen liha).

Anna liha/sipuli/mausteseoksen seistä muutama tunti ja sekoittele välillä. Liha muuttuu vaaleksi ja mureutuu.

Sitten vaan lihat vartaaseen reunasta. Grillivartaan on oltava litteä sillä jos on pyöreä niin lihat vaan pyörivät kun grillatessa kääntää puolta.
Minä käytän tämänmallista, Virosta ostin:
1_1_14747573.jpg


Lopputulos on herkullisesti hiukan hapahkoja sianlihaviipaleita. Jos ei tykkää etikanmausta niin jättää sen pois mutta minusta lievä etikanmaku sopii kun ei ole muuta marinadia suolan ja pippurin lisäksi (sen lisäksi että se mureuttaa lihan). En halua pilata lihanmakua jollain marinadisörsselillä.

PS. Sipuleita en vartaaseen lihojen väliin laittanut vaikka niinkin voi tehdä vaan grillasin ne jälkeenpäin folio-grillialustalla jossa reikiä.
 
Eilen grillasin lihavartaita ja ajattelin jakaa kokemuksen.
Liha oli Kotkan Lihatukun valmiiksi suolattu (1.4% suolapitoisuus) sianpaisti. En tarkkaan tiedä mikä osa siasta se on mutta kovasti näyttää kasslerilta.
Leikkasin paistin pituussuunnassa kahtia ja sitten puolikkaat n. 2cm paksuihin viipaleisiin.

Lihaviipaleet astiaan, sekaan karkeaksi leikattuja sipulinlohkoja (minulla 900g lihaa ja kaksi isoa keltasipulia) sekä etikkaa (10%;sta) silmämääräisesti että kun sekoittaa niin jokainen lihapala saa hiukan etikkaa päällensä. Suolaa ja pippuria.
(Tosin kun liha oli jo valmiiksi suolattu niin olisin luultavasti voinut jättää lisäsuolaamisen pois koska loputulos oli hiukan liian suolainen liha).

Anna liha/sipuli/mausteseoksen seistä muutama tunti ja sekoittele välillä. Liha muuttuu vaaleksi ja mureutuu.

Sitten vaan lihat vartaaseen reunasta. Grillivartaan on oltava litteä sillä jos on pyöreä niin lihat vaan pyörivät kun grillatessa kääntää puolta.
Minä käytän tämänmallista, Virosta ostin:
1_1_14747573.jpg


Lopputulos on herkullisesti hiukan hapahkoja sianlihaviipaleita. Jos ei tykkää etikanmausta niin jättää sen pois mutta minusta lievä etikanmaku sopii kun ei ole muuta marinadia suolan ja pippurin lisäksi (sen lisäksi että se mureuttaa lihan). En halua pilata lihanmakua jollain marinadisörsselillä.

PS. Sipuleita en vartaaseen lihojen väliin laittanut vaikka niinkin voi tehdä vaan grillasin ne jälkeenpäin folio-grillialustalla jossa reikiä.
Siis ihan etikkaa, vaiko valkoviinietikkaa tms?
 
Eihän sitä paljoa laitetakaan, olisinkohan laittanut neljännes desilitraa 900g; aan lihaa. Minä kun en juuri mittoja käytä vaan silmämääräisesti maustan tunteen mukaan.
 
Siis ihan etikkaa, vaiko valkoviinietikkaa tms?
Sitruunan mehu tai kotimainen hapan omenamehu toimivat hyvin etikan lisaksi, omenahan sopii possun suuhun - sen todistivat meille jo aikoinaan Asterix, Obelix ja Idefix!
On muuten hyvan nakoiset vartaat teikalaisella @Herman30 , just tollasia olen miettinyt itsekin kun puutikuilla menty tahan asti...
 
Sitruunan mehu tai kotimainen hapan omenamehu toimivat hyvin etikan lisaksi, omenahan sopii possun suuhun - sen todistivat meille jo aikoinaan Asterix, Obelix ja Idefix!
On muuten hyvan nakoiset vartaat teikalaisella @Herman30 , just tollasia olen miettinyt itsekin kun puutikuilla menty tahan asti...
Omena oli ainakin villisian niskassa jota söin juhannuksena. Tähän asti juhannuksen paras ilallinen oli juuri omenalla muhittu villisikaniska, aivan mahtavaksi maustettu ja kokattu eikä mikään pakaste vaan tuore niska ja makkarassakin oli peuraliha, Eestista tuotuja kaikki. Villisikaniskassa oli hiukan jännä savun makua.

Herman, mitä tälläinen villisika maksaa siellä Eestin kaupoissa?
 
Herman, mitä tälläinen villisika maksaa siellä Eestin kaupoissa?
Enpä osaa sanoa, en ole koskaan kaupassa nähnyt. Ja sitäpaitsi nyt kun Virossa on sikaruttoepidemia menossa luulen ettei sitä lihaa edes päästetä kauppoihin.

Täytyy kyllä sanoa että jos joku on tuonut villisian lihaa Virosta lähiaikoina niin melko riskialtista hommaa, voi levittää sikaruttoa myös Suomeen.

http://riista.fi/villisian-lihaa-ja-ruhoja-ei-saa-tuoda-manner-virosta/

5.2.2016
Villisian lihaa ja ruhoja ei saa tuoda Manner-Virosta


Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, ettei Manner-Virosta saa tuoda villisian ruhoja, lihaa eikä lihavalmisteita Suomeen. Helmikuun 2016 alussa Tulli takavarikoi laivalla Virosta tulleen metsästäjän autosta kaksi ammuttua villisikaa. Vaikka villisioilla ei terveystodistusten mukaan ollut afrikkalaista sikaruttoa, ne toimitettiin hävitettäviksi.
Virossa todetun afrikkalaisen sikaruton vuoksi Manner-Viro kuuluu rajoitusalueeseen, jolta Euroopan komission suojapäätöksen perusteella ei saa viedä villisikoja ja niistä saatavia tuotteita muihin
EU-maihin.
 
Enpä osaa sanoa, en ole koskaan kaupassa nähnyt. Ja sitäpaitsi nyt kun Virossa on sikaruttoepidemia menossa luulen ettei sitä lihaa edes päästetä kauppoihin.

Täytyy kyllä sanoa että jos joku on tuonut villisian lihaa Virosta lähiaikoina niin melko riskialtista hommaa, voi levittää sikaruttoa myös Suomeen.

http://riista.fi/villisian-lihaa-ja-ruhoja-ei-saa-tuoda-manner-virosta/
:eek:
En oikein ymmärrä:miten sikarutto leviää toisiin sikoihin - ihmisenko kautta ja onko itse ihminen vaarassa, jos syö saastunutta villisikalihaa?
 
Kavin just koirien kanssa hakemassa puolisen litraa pikku-kanttarelleja, loytyi (uusista maastoista siis kun vasta maaliskuussa muutin naille kulmille) nelja sikermaa pohjoisen suuntaisia hyvin lievia viettorinteita seuraten... uriahan taalla Vantaalla on metsassa ihan riittamiin, muttei viela liikaa :).
Just mamma putsaa niita, laitettiin valkosipulinkynsia pystyyn multaan pari viikkoa sitten, nyt tulee 5-7cm pitkaa vartta jossa lempea villivalkosipulin maku. Ajattelin etta 50 grammaa ihan suomalaista voita, noi valkosipulinversot hakattuna, suolaa ja pippuria. Paahtoleivan paalle valutettuna, kylla putoo! Jos jaksais viela Alkoon hakemaan kuivaa Rieslinkia niin siinapa se olis kesailta...

EDIT: hain sen Rieslingin myos, olipa maistuva iltapala! Taytyy sanoa etta hyva ruoka ansaitsee arvoisensa kyytipojan, ja myos ympariston - vaikka oli suomalaisia luomusienia ihan itse poimittuina, ja suomalaista luomuvoita, ja omaa persiljaa ja itsekatkettyja valkosipulinkynsia (todella hyvaa villivalkosipulia tulee parissa viikossa), niin viini tuli Saksasta ja ruoanlaittomusiikki Italiasta:
Giuseppe Verdi, oopperasta "Nabucco" - aaria on heprealaisten orjien laulu ja kotimaan kaipuu Kaanaan-maalle (Israel). Upeaa!
 
En ole ruokasnobi joten taysin samaa mielta! Laittaisin ehka Wiljamia (perinteinen) sinne valiin viela, ja kaikilla!


Muistaakseni Suomessa, siihen aikaanhan kaikilla tarkoitti vain; sinappi,ketsuppi,kurkkusalaatti ja sipuli.
Vuonna -73 join ekaa kertaa Coca-Colaa Toronto:ssa, -84 Calcary:ssä Pan Pizzaa,Kentacky chicken fries ja hampurilaisia ihmeteltiin..sekä Budweiser oli totaalisen uutta ja ihmeellistä.
 
Back
Top