Suomalainen talouspropaganda

3.3.2016 - 10.27
Paikalliset
Lännen Media: Hese-Heikiltä raju ryöpytys - "Vain markkinatalous nostaa Suomen suosta!"

Alkuviikosta paljon huomiota kannanotollaan herättänyt Hesburger-pomo Heikki Salmela on jatkanut mielipiteidensä kertomista. Salmela sanoo Lännen Median-lehtien haastattelussa, että "vain puhdas markkinatalous voi nostaa Suomen suosta".

Salmelan lääkkeet ovat rajuja. Ensimmäisenä hän hylkäisi yleissitovuuden, sillä "yritysten palkanmaksukyky perustuu niiden liiketoimintaan, ei työmarkkinajohtajien kabinettipäätöksiin." Salmelan mielestä todellista paikallista sopimista olisi se, että palkat määrittäisi suoraviivainen kysynnän ja tarjonnan laki. Työehdot ”kelluisivat” työpaikkakohtaisesti.

– Riittäisi, että työlakiin kirjattaisiin minimiehdot. Kaiken muun pitäisi ratketa reilulla markkinamekanismilla. Näin palkat voisivat jopa nousta, hän sanoo.

Henkilöstökustannukset on Salmelan mukaan päästetty karkaamaan käsistä, vaikka Suomen tulevaisuus riippuu juuri työllistäjäyritysten kannattavuudesta, kilpailukyvystä ja investoinneista.

Artikkelissa tuodaan esille myös Hesburgerin omat ongelmat. Tuhansia ihmisiä työllistävä Hesburger on luisunut kannattavuusongelmiin, Salmelan mukaan ”vain ja ainoastaan” henkilöstökustannusten kasvun vuoksi.

Salmela ehdottaa mallia, jossa yritys voisi vähentää verotuksessa 150 prosenttia alle 3 000 euroa ansaitsevien henkilöstökuluista. Hänen mukaansa uudistus kannustaisi nimenomaan työllistämään ja olisi siksi vielä parempi kuin Viron malli, jossa yritysten voitoista maksetaan verot vasta silloin, kun ne otetaan ulos.

– Voittovaroja pitäisi pystyä Suomessakin jättämään yrityksiin, jotta niiden oma pääoma kasvaisi ja pankkirahoitusmahdollisuudet paranisivat, hän lisää.

Kaikki yritystuet ja monet muutkin tuet ja avustukset joutaisivat Salmelasta romukoppaan.

– Koko suomalainen järjestelmä perustuu erilaisiin tukiin, ja se on älyttömintä, mitä olla saattaa. Kaiken lisäksi tämän tukisysteemin pyörittäjiä on kymmeniätuhansia. Ihmisiä tuetaan, yrityksiä tuetaan, kaikkea tuetaan, hän päivittelee.

– Yritystuet eivät kuulu markkinatalouteen. Yrittäjät eivät tarvitse euroakaan julkista rahaa. Markkinatalouden kannattaja ei voi kannattaa yritystukia.

Salmela huomauttaa, että yritystukienkin ympärille on kasvanut turha virkamies- ja konsulttiarmeija.

– Mitä vähemmän valtio puuttuu yrityselämään, sitä parempi.
 
Molemmat olette sinänsä oikeassa. Sekä GDP että GDP per capita ovat tärkeitä.

Suurempi ongelma Svejkin linkissä oli, että se oli dollareissa.

Tässä world-bankista local currency 2011-2014

Suomi +2,1 -1,9 -1,6 -0,9
Ruotsi +1,9 -1,0 0,4 1,4

http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.KD.ZG

Ruotsi on siis kasvanut, Suomi supistunut.

Mittareissa on aina omat ongelmansa. Käytin v. 2000 USD:n taulukkoa koska siinä bkt:ta listataan koko ajan samalla rahan arvolla. Kuitenkin, tarkastellaanpa mittarilla kuin mittarilla on talouskasvu per capita ollut heikkoa käytännössä kaikissa länsimaissa viimeiset parikymmentä vuotta verrattuna aikaisempiin vuosikymmeniin, vaikka finanssikriisin notkahdus otettaisiinkin pois. Seuraava isompi kasvuvaihe tulee vasta kun tulee uutta teknologiaa joka voi toimia kasvun pohjana, esim. nyt paljon puhuttu neljäs teollinen vallankumous. Suomalaispuheet työajan pidentämisestä tai palkkojen laskusta tms. ovat yhtä tyhjän kanssa eikä niillä ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä. Mitä nyt toimarit saavat paremmat bonarit. Ei missään muuallakaan ole keksitty taikalääkettä kehittyneen talouden jatkuvaan kasvuun.

En tiedä, tarkoittiko svejk sitä, mutta ei se oikein niinkään mene, että jos Ruotsin talous ei tänä vuonna kasvaisi yhtään, mutta populan määrä kasvaisi, että per capita luku olisi laskenut. Sekään ei oikein toimi.

Kyllä näin tapahtuu. Per capita tarkoittaa nimenomaisesti bruttokansantuotetta jaettuna väestön määrällä. Eli jos väestön määrä kasvaa, mutta talous ei, per capita lukema laskee. Toki per capita -lukemakaan ei kerro vielä itsessään ihmisten hyvinvoinnista välttämättä kovin paljon jos esimerkiksi tulonjako on hyvin epätasainen.
 
Joo emme tienneet asiasta mitään? uskoo kuka uskoo.
http://www.hs.fi/paivanlehti/04032016/a1456983422573
Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000 euron optiot ennen testivilpin tulosten julkistusta
Pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

Mitään ei ole tapahtunut...hajaantukaas nyt vaan ja lopettakaa vihanlietsonta sekä epäluulon levittäminen yhteiskunnan tukipilareita kohtaan...:eek:
 
Jo 40% SAK:n jäsenistöstä on yhteiskuntasopimuksen ulkopuolella. PAM, AKT, Rakennusliitto ja SEL.

http://yle.fi/uutiset/sakn_lyly_suuri_osa_liitoista_ulkona/8720492

Positiivista on se, että joillakin menee sentään oikein mukavasti:

Helsingin pörssiin listatut yhtiöt jakavat arvioiden mukaan tänä keväänä huikeat 84,4 prosenttia nettotuloksestaan ulos osinkoina. Tämä on yli 11 miljardia euroa. Ennätysosinkoja perustellaan sillä, ettei Suomen kannata investoida. Suomen osakemarkkinoiden ennakoitu osinkotuotto on tänä keväänä yli neljä prosenttia. Esimerkiksi upporikkaassa Norjassa osinkotuottojen odotetaan olevan noin 3,5 prosenttia ja Tanskassa vain puolet Suomesta.

Valtio saa mukavasti verotuloja tietysti näinkin.

Olisiko liitoissa ajateltu, että nämä aikaisemmatkin mantrat "vaikutuksesta työllisyyteen" ovat olleet täyttä fuulaa, kuten yhteisöveron alennus 2014 oli, niiden on turha lähteä tähän peliin mukaan? Että kilpailukykyloikka tarkoittaa vain sitä, että palkanalennukset eivät muutu investoinneiksi vaan vain harvojen rikkaiden tuloksi.

Joka tapauksessa nuoriso on huolissaan. "Yhteisvaluutta euron aikana joustavat työmarkkinat ovat välttämättömyys", kertoo juuri valittu talousguru eikä pelkää silpputöitä.

http://yle.fi/uutiset/lukiolaisten_...pakko_hyvaksya_joustavat_tyomarkkinat/8719843
 
Akava hyväksyi, vaikka asia ei ole mitenkään kivuton sille. Mutta jos vienti saisi vauhtia, julkisen talouden kestävyys paranisi ja ennen kaikkea työllisyys lisääntyisi, kannattaa kokeilla. Ja onhan se parempi ja paljon tasapuolisempi kuin pakkolakipaketti. Erityisen tärkeää olisi puolentoista vuoden työrauha.

Myös STTK hyväksyi.

Hyväksyneet Akavan jäsenjärjestöt:

Agronomiliitto: 5 937
Akavan Erityisalat: 28 476
Akavan Yleinen Ryhmä AYR: 770
Diakoniatyöntekijöiden Liitto DTL: 1 905
Driftingenjörsförbundet i Finland: 3 238
Esimiehet ja Asiantuntijat YTY: 10 193
Insinööriliitto IL: 70 838
Kirkon akateemiset AKI: 5 817
Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liitto KNT: 1 169
KTK Tekniikan asiantuntijat: 9 053
Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LAL: 7 940
Metsänhoitajaliitto: 2 599
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA: 26 899
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: 121 033
Professoriliitto: 2 437
Päällystöliitto: 4 050
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia: 23 622
Suomen Arkkitehtiliitto SAFA: 2 341
Suomen Ekonomit: 51 465
Suomen Eläinlääkäriliitto: 2 596
Suomen Farmasialiitto: 7 794
Suomen Hammaslääkäriliitto: 7 049
Suomen Lakimiesliitto: 16 138
Suomen Lääkäriliitto: 24 993
Suomen Psykologiliitto: 6 817
Suomen Puheterapeuttiliitto: 1 505
Suomen Terveydenhoitajaliitto: 7 414
Suomen Työterveyshoitajaliitto: 1 792
Tekniikan akateemiset TEK: 72 353
Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat: 1 209
Tieteentekijöiden liitto: 6 891
Tradenomiliitto TRAL: 29 549
Upseeriliitto: 6 106
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut: 12 157
Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL: 4 720

588 865
 
Sitä saa mitä tilaa. Valitettavasti tämä näyttää nyt olevan tilanne. Sad but true.


SAK:ssa valittiin liitoille itselleen vaarallinen tie
Karjalainen
Perjantaina nähtiin todennäköisesti lopulliset jäähyväiset suomalaiselle kolmikantaiselle sopimisen kulttuurille sen ainakin tähän asti tunnetussa muodossaan, kun SAK:n liitoista palvelualojen PAM, Rakennusliitto ja AKT hylkäsivät osaltaan yhteiskuntasopimuksen. Jo torstaina elintarviketyöläisten liitto SEL oli sanonut sille ei.
AKT:n jonkinasteista vastahankaa osattiin odottaakin. Sitä jäsenmäärältään selvästi suurempien liittojen PAM:n ja Rakennusliiton kielteiset päätökset tarkoittavat melko varmasti sitä, että SAK:n hallitus ei maanantaina voi hyväksyä sopimusta. Vaikka se hyväksyisikin, nyt jäsenmäärällä mitattuna jo noin 40 prosenttia SAK:n liitoista on sopimuksen ulkopuolella, mikä ei tekisi siitä riittävän kattavaa.

PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin mukaan hänen liittonsa poisjääntisopimuksen syynä on epäluottamus sekä maan hallitukseen että työnantajiin. AKT puolestaan meni tätäkin pidemmälle, sillä se teki samalla selväksi, ettei se enää anna keskusjärjestölleen SAK:lle mandaattia edes neuvotella keskitetyistä ratkaisuista.

Tämä AKT:n kanta kävi ilmi sen puheenjohtajan Marko Piiraisen kertoessa perusteluja hylkäävälle päätökselle: AKT vertasi päätöstä tehdessään SAK:n, STTK:n, Akavan, EK:n, Kirkon työmarkkinalaitoksen, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n ja Valtion työmarkkinalaitoksen - siis seitsemän keskusjärjestön - neuvottelemaa ja niiden monien kompromissien tuloksena aikaansaatua kilpailukykysopimusta yksinomaan SAK:n viime syyskuussa tekemään esitykseen.

Piirainen perusteli tätä vertailua sillä, että AKT oli mukana laatimassa SAK:n syyskuista esitystä muttei ollut osallinen kilpailukykysopimuksen tekemisessä. Voiko ammattiliitto enää selkeämmin sanoa, ettei sen keskusjärjestöllä ole sen luottamusta eikä keskitetyllä sopimisella sille mitään arvoa? SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn uskottavuus neuvottelukumppanina on täysin mennyttä.

Kun siis SAK:ssa on tähän saakka arvosteltu työnantajien EK:ta suomalaisen konsensuspolitiikan hylkäämisestä, niin yhtä lailla muutamat SAK:laiset liitot sen omilla toimenpiteillään saattavat historiaan.

SAK:ssa valittiin niiden liittojen omalta kannaltaankin vaarallinen tie. Kun liitot pyrkivät olemaan poliittisia toimijoita, on hallituksella eduskunnalta ja kansalta saatu oikeutus estää niiden tunkeutuminen omalle reviirilleen pakkolainsäädännön kaltaisilla toimilla.

http://www.karjalainen.fi/mielipite...valittiin-liitoille-itselleen-vaarallinen-tie
 
Sitä saa mitä tilaa. Valitettavasti tämä näyttää nyt olevan tilanne. Sad but true.


SAK:ssa valittiin liitoille itselleen vaarallinen tie
Karjalainen
Perjantaina nähtiin todennäköisesti lopulliset jäähyväiset suomalaiselle kolmikantaiselle sopimisen kulttuurille sen ainakin tähän asti tunnetussa muodossaan, kun SAK:n liitoista palvelualojen PAM, Rakennusliitto ja AKT hylkäsivät osaltaan yhteiskuntasopimuksen. Jo torstaina elintarviketyöläisten liitto SEL oli sanonut sille ei.
AKT:n jonkinasteista vastahankaa osattiin odottaakin. Sitä jäsenmäärältään selvästi suurempien liittojen PAM:n ja Rakennusliiton kielteiset päätökset tarkoittavat melko varmasti sitä, että SAK:n hallitus ei maanantaina voi hyväksyä sopimusta. Vaikka se hyväksyisikin, nyt jäsenmäärällä mitattuna jo noin 40 prosenttia SAK:n liitoista on sopimuksen ulkopuolella, mikä ei tekisi siitä riittävän kattavaa.

PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin mukaan hänen liittonsa poisjääntisopimuksen syynä on epäluottamus sekä maan hallitukseen että työnantajiin. AKT puolestaan meni tätäkin pidemmälle, sillä se teki samalla selväksi, ettei se enää anna keskusjärjestölleen SAK:lle mandaattia edes neuvotella keskitetyistä ratkaisuista.

Tämä AKT:n kanta kävi ilmi sen puheenjohtajan Marko Piiraisen kertoessa perusteluja hylkäävälle päätökselle: AKT vertasi päätöstä tehdessään SAK:n, STTK:n, Akavan, EK:n, Kirkon työmarkkinalaitoksen, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n ja Valtion työmarkkinalaitoksen - siis seitsemän keskusjärjestön - neuvottelemaa ja niiden monien kompromissien tuloksena aikaansaatua kilpailukykysopimusta yksinomaan SAK:n viime syyskuussa tekemään esitykseen.

Piirainen perusteli tätä vertailua sillä, että AKT oli mukana laatimassa SAK:n syyskuista esitystä muttei ollut osallinen kilpailukykysopimuksen tekemisessä. Voiko ammattiliitto enää selkeämmin sanoa, ettei sen keskusjärjestöllä ole sen luottamusta eikä keskitetyllä sopimisella sille mitään arvoa? SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn uskottavuus neuvottelukumppanina on täysin mennyttä.

Kun siis SAK:ssa on tähän saakka arvosteltu työnantajien EK:ta suomalaisen konsensuspolitiikan hylkäämisestä, niin yhtä lailla muutamat SAK:laiset liitot sen omilla toimenpiteillään saattavat historiaan.

SAK:ssa valittiin niiden liittojen omalta kannaltaankin vaarallinen tie. Kun liitot pyrkivät olemaan poliittisia toimijoita, on hallituksella eduskunnalta ja kansalta saatu oikeutus estää niiden tunkeutuminen omalle reviirilleen pakkolainsäädännön kaltaisilla toimilla.

http://www.karjalainen.fi/mielipite...valittiin-liitoille-itselleen-vaarallinen-tie


Muuten hyvä juttu, mutta pitäisi kirjoittaa, että näissä liitoissa valittiin SAK:lle vaarallinen tie. Otan tuosta yhden kopin: PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin mukaan hänen liittonsa poisjääntisopimuksen syynä on epäluottamus sekä maan hallitukseen että työnantajiin.

Suomi menee lujaa vauhtia päin peflettiä. Naisvaltainen ala olisi kärsinyt eniten ja tuo äijien ääliömäinen "fist bump" sen jälkeen kun tulivat kertomaan, miten akoilta vietiin liksa, saattoi olla jopa ratkaisevan ärsyttävä symboli elintarviketyöläisille että Selinin järjestölle. Voiko sivistymättömämpää ja vähemmän tilannetajuista hönöilyä enää tehdä tiedotustilanteessa?

Piirainen taas tappaa suomalaisten ajamat rahdit kokonaan kuin Ahonen aikanaan paperin, ja sille ei voi enää yhtään mitään.
 
Yksi ongelma on, että ammattiyhdistysliike koetaan silpputyöelämässä hyväosaisten puolustajana. Uusi missio voisi löytyä esimerkiksi pätkätyöläisten, itsensätyöllistäjien tai yksinyrittäjien aseman parantamisesta. Yhteiskuntasopimuksessa olisi pitänyt tajuta antaa jotain pahnanpohjimmaisille. Esimerkiksi nollatuntisopimusten kieltäminen osana pakettia tms.
 
Surkea juttu että SDP:ksi kutsutulle SAK:n poliittiselle siivelle porvarihallituksen kaataminen ja valtaan pääsy ovat tärkeämpi asia kuin Suomen talouden kuntoon saaminen.

Ilmeisesti vasemmistoleirissä Kreikan tie on tavoittelemisen arvoinen.

Toisaalta, eipä tuo yllätä yhtään: Vasemmistohan on perinteisesti vetänyt puoleensa kädestä suuhun eläviä hetimullekaikkitännenyt-tyyppejä joiden henkinen kapasiteetti ja pitkäjänteisyys ei riitä hyvinvoinnin ja vaurauden kartuttamiseen. Mikä laulaen tulee se viheltäen menee ja kun omat rahat on juhlittu niin ryhdytään vaatimaan muiden rahojen laittamista jakoon.
 
Surkea juttu että SDP:ksi kutsutulle SAK:n poliittiselle siivelle porvarihallituksen kaataminen ja valtaan pääsy ovat tärkeämpi asia kuin Suomen talouden kuntoon saaminen.

Selin (PAM) on SDP:n varavaltuutettu ja SAK:n hallituksen jäsen. Oletan hänen kuitenkin jo maanantaina olevan Lylyn suosituksen takana ja PAM:n hallituksen tekevän uuden päätöksen jollain perusteella (vaikkapa saatuaan "tarkennuksia"). Esimerkiksi että Sipilä selkeämmin luopuu lisäleikkauksista.

Ongelmahan oli näille naisille jäppisten epäselvyys. Kilpailukykysopimus sisälsi tiettyjä sovittuja jarruja leikkauksista ja lisäveroista mutta se kaikkien aikojen suupaltti, Stubb, meni jo horisemaan omituisia julkisuudessa. Kuulemma luotto hallitukseen meni.

En ole huolissani vielä, mutta jos SAK joutuu ensi viikolla hylkäämään, se on moro.
 
Muuten hyvä juttu, mutta pitäisi kirjoittaa, että näissä liitoissa valittiin SAK:lle vaarallinen tie. Otan tuosta yhden kopin: PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin mukaan hänen liittonsa poisjääntisopimuksen syynä on epäluottamus sekä maan hallitukseen että työnantajiin.

Suomi menee lujaa vauhtia päin peflettiä. Naisvaltainen ala olisi kärsinyt eniten ja tuo äijien ääliömäinen "fist bump" sen jälkeen kun tulivat kertomaan, miten akoilta vietiin liksa, saattoi olla jopa ratkaisevan ärsyttävä symboli elintarviketyöläisille että Selinin järjestölle. Voiko sivistymättömämpää ja vähemmän tilannetajuista hönöilyä enää tehdä tiedotustilanteessa?

Piirainen taas tappaa suomalaisten ajamat rahdit kokonaan kuin Ahonen aikanaan paperin, ja sille ei voi enää yhtään mitään.

On totta, että sukupuolinen tasa-arvo ei olisi ottanut toteutuakseen.

Laittaa mietityttämään, millä mandaatilla SAK neuvottelee yhtään mistään mitään. Lyly voisi tehdä johtopäätöksen ja rehellisesti erota. Hemmo ei tunnu tietävän, mitä "kenttä" haluaa. Eikä kyllä laita itseään likoonkaan sen puolesta, että "kenttä" olisi yhtenäinen. Ihalaisella aikoinaan oli kuitenkin otetta laittaa itsensä henkilönä peliin.

Pitäisi tietenkin välttää tunteellista kirjoittelua, mutta teenpä senkin nyt sitten: omasta mielestäni SAK on yhteiskuntarauhaa eniten heiluttava organisaatio tällä hetkellä.

Hallitus lähti alkumetreillä liikkeelle hyvin. Lopputulos tänä päivänä on se, että Suomen perustuslaillisia fundamentteja rakenteita on laitettu naurunalaiseksi. Ehkä Sipilä on ollut naivi siitä, että halua kattaviin sopimuksiin olisi ollut enemmänkin. Ilmiselvästi Sipilältä on myös puuttunut vanhat konkari neuvonantajat kertomaan, miten pikkumaista työskentely AY -liikkeen johdon kanssa on.

Näiden farssien jälkeen on epäselvää, kuka tätä valtiota hoitaa ja miten. Ulkomainen sijoittaja ei tykkää. Se tullaan vielä näkemään.

Uskon myös että Kremlissä tämä nähdään Suomen hallituksen aseman heikkoutena. Ei pelkästään tämän nykyisen, vaan hallituksen yleensä. Yksinkertainen johtopäätös voi olla se, että jos Suomessa saa SAK:n kaltaisen syndikaatin toistamaan Kremlin näkemystä, hallitus on voimaton. No. Jos noin käy, siinä vaiheessa voi vaan todeta, että Suomessa saatiin sitä, mitä tilattiin.


Johannes
 
On totta, että sukupuolinen tasa-arvo ei olisi ottanut toteutuakseen.

Laittaa mietityttämään, millä mandaatilla SAK neuvottelee yhtään mistään mitään. Lyly voisi tehdä johtopäätöksen ja rehellisesti erota. Hemmo ei tunnu tietävän, mitä "kenttä" haluaa. Eikä kyllä laita itseään likoonkaan sen puolesta, että "kenttä" olisi yhtenäinen. Ihalaisella aikoinaan oli kuitenkin otetta laittaa itsensä henkilönä peliin.

Pitäisi tietenkin välttää tunteellista kirjoittelua, mutta teenpä senkin nyt sitten: omasta mielestäni SAK on yhteiskuntarauhaa eniten heiluttava organisaatio tällä hetkellä.

Hallitus lähti alkumetreillä liikkeelle hyvin. Lopputulos tänä päivänä on se, että Suomen perustuslaillisia fundamentteja rakenteita on laitettu naurunalaiseksi. Ehkä Sipilä on ollut naivi siitä, että halua kattaviin sopimuksiin olisi ollut enemmänkin. Ilmiselvästi Sipilältä on myös puuttunut vanhat konkari neuvonantajat kertomaan, miten pikkumaista työskentely AY -liikkeen johdon kanssa on.

Näiden farssien jälkeen on epäselvää, kuka tätä valtiota hoitaa ja miten. Ulkomainen sijoittaja ei tykkää. Se tullaan vielä näkemään.

Uskon myös että Kremlissä tämä nähdään Suomen hallituksen aseman heikkoutena. Ei pelkästään tämän nykyisen, vaan hallituksen yleensä. Yksinkertainen johtopäätös voi olla se, että jos Suomessa saa SAK:n kaltaisen syndikaatin toistamaan Kremlin näkemystä, hallitus on voimaton. No. Jos noin käy, siinä vaiheessa voi vaan todeta, että Suomessa saatiin sitä, mitä tilattiin.


Johannes

Varmaankin näin. Mutta työnantajien jatkuva uho tyyliin "puhdas markkinatalous ei tarvitse työehtosopimuksia tai yleissitovuutta" ei tule viemään hyvään tulokseen myöskään. Minusta sekin heiluttaa yhteiskuntarauhaa. Ei tietenkään puhdas globaali markkinatalous tarvitsekaan. Bangladeshissa voi tehdä 14 tuntia ja saada 1,60 euroa päivältä, koska ay-liike ei ole globalisoitunut.

Mutta jos yrittäjiä lainkaan kiinnostaa yhteiskuntarauha, ei kannattaisi olla aivan mahdoton sielläkään päässä.

Sivuseikka. Olen samaa mieltä, että perinteisesti Vasemmistoliiton johtamat (SEL, Rakennusliitto, AKT) ovat nyt hyvin vastuuttomia. PAM:iin olen pettynyt.
 
Kyllä tässä nyt tarvittaisiin vähän enemmän tolkkua peliin ja yhteen hiileen puhaltamista sen iänikuisen vastakkainasettelun sijaan.
 
Varmaankin näin. Mutta työnantajien jatkuva uho tyyliin "puhdas markkinatalous ei tarvitse työehtosopimuksia tai yleissitovuutta" ei tule viemään hyvään tulokseen myöskään. Minusta sekin heiluttaa yhteiskuntarauhaa. Ei tietenkään puhdas globaali markkinatalous tarvitsekaan. Bangladeshissa voi tehdä 14 tuntia ja saada 1,60 euroa päivältä, koska ay-liike ei ole globalisoitunut.

Mutta jos yrittäjiä lainkaan kiinnostaa yhteiskuntarauha, ei kannattaisi olla aivan mahdoton sielläkään päässä.

Sivuseikka. Olen samaa mieltä, että perinteisesti Vasemmistoliiton johtamat (SEL, Rakennusliitto, AKT) ovat nyt hyvin vastuuttomia. PAM:iin olen pettynyt.

On totta, että myös joidenkin työnantajapuolen äänitorvien näkemykset eivät ole Eurooppalaista politiikkaa. Vastuutonta sekin.

PAM:in Selinin kommentit julkisuudessa ovat todella edesvastuuttomia:"Meidän joukkomme ei tunne maan hallitusta kohtaan minkään sortin luottamusta". Tämän voi myös kääntää niin, että aivan sama, minkälainen sopimus olisi sorvista tullut ulos, PAM ei sitä periaatteestakaan voisi hyväksyä. Tai vielä rankemmin voisi ajatella, että PAM haluaa marssia eduskunnan ja Suomen kansan vaalituloksen yli ja haluaa kaataa hallitusta. Tässä kohtaa, jos presidentillä olisi vielä sisäpoliittista päätäntävaltaa, pitäisi ähkäistä.

Vielä yhtenä havaintona, että presidentti Niinistö ottaa kantaa joihinkin asioihin, jotka eivät enää kuulu presidentin varsinaiseen toimivaltaan. Voidaan tietenkin ajatella asiaa niin, että Niinistö yrittää haalia presidentille menetettyä valtaa takaisin. Toisaalta noiden ulostulojen voidaan ajatella johtuvan yksinkertaisesti siitä, että presidentti yrittää täyttää tyhjiötä, jonka hallitus, eduskunta ja AY -liikkeet ovat saaneet aikaan. Yksinkertaisesti sen takia, että Suomi Oy näyttäisi ulospäin jotenkin toimivalta masiinalta.

Tilanne on todella sekava. Valtiot hajoavat ensiksi sisältäpäin. Sen jälkeen jokin ulkovalta potkaisee ladon nurin. Suomi on matkalla siihen, että ei tarvita edes Venäjän armeijaa vaan muutama oligarki ostaa jäämistön pois.

Johannes
 
dodii....mitähän vielä löytyy taustalta..?

http://www.hs.fi/kotimaa/a1457146835509?jako=b5d572906e3e016fa11d7c9d28b22418

Salon puhelintehtailijan taustalla epäonnistumisia – aiemman superpuhelimen kotisivuilla myytiin vielä hiljattain väärennettyjä kenkiä
Steve Yi Long Chaon suunnitteleman ensimmäisen älypuhelimen piti olla tehokkain koskaan valmistettu. Myöhemmin yrityksen sivustoa käytettiin hentai-aikuisviihdesivustona ja siellä myytiin väärennettyjä kenkiä.


TURING ROBOTIC INDUSTRIES
1457146845498

Kuvakaappaus matkapuhelimesta yhdysvaltalaisen matkapuhelinvalmistaja Turing Robotic Industriesin sivuilta.
Fakta
Töitä luvassa lähes 300:lle
TRI:n muuttoaikeet paljastuivat viikko sitten, kun Salon Seudun Sanomat kertoi yrityksen perustaneen Suomeen sisaryrityksen.

Yritys on palkannut operatiivisen johtajan, joka on Nokian entinen työntekijä. Muiden työntekijöiden rekrytointi alkaa toukokuussa.

Yritys aikoo valmistaa Suomessa tämän vuoden aikana 300 000 puhelinta.

Aluksi TRI lupaili töitä lähes 3 000 ihmiselle, mutta luku tarkentui myöhemmin 270 henkilöön.

Jopa tuhat dollaria maksava Turing Phone on turvapuhelin, jonka hakkerointi on yrityksen mukaan mahdotonta. Puhelin on valmistettu erikoisvahvasta metalliseoksesta.

Salossa puhelintuotantoa käynnistävän yhdysvaltalaisen Turing Robotics Industries (TRI) -yhtiön taustalla on amerikkalaisyrittäjä, jonka puhelinideat ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen.

TRI aikoo valmistaa Salossa turvapuhelin Turing Phonea. Ennen sen kehitystyötä TRI:n toimitusjohtaja Steve Yi Long Chao oli mukana perustamassa QSAlpha-nimistä yritystä, joka keräsi joukkorahoitusta Quasar IV -turvapuhelimelle.

QSAlpha kuvaili markkinoinnissaan Quasar IV:tä maailman turvallisimmaksi puhelimeksi, sellaiseksi, jota ninja käyttäisi. Tunnetun verkkojulkaisun Ars Technican artikkeliin haastatellut asiantuntijat suhtautuivat puhelimeen hyvin skeptisesti.

Puhelimelle kerättiin joukkorahoitusta Indiegogo-joukkorahoitussivustolla vuonna 2013. Puhelin kiinnosti harvoja, ja yhtiö sai kasaan 50 000 dollaria kaivatusta 3,2 miljoonasta dollarista.

Epäonnistumisesta huolimatta yritys lupasi laittaa puhelimen tuotantoon ulkoisen rahoituksen turvin. Seuraavana vuonna QSAlpha liitettiin Turing Robotics Industriesiin.

Samalla yritys lupasi, että julkaisemattoman turvapuhelimen maksaneet asiakkaat saavat uuden turvapuhelimen Turing Phonen, jonka julkaisu on lykkääntynyt. Osa asiakkaista on nyt odottanut maksamaansa turvapuhelinta yli kolme vuotta.

Chao myöntää HS:lle, että Quasar IV -projekti oli epäonnistunut, mutta puhelimen parhaat ominaisuudet on nyt siirretty Turing Phoneen. Hän lupaa, että Quasar IV tulee myöhemmin markkinoille uudistettuna ja paremmalla akulla varustettuna.

Kiinassa syntynyt Chao siirtyi turvapuhelimiin tällä vuosikymmenellä. Sitä ennen hän oli mukana suunnitelmassa Ouidoo -älypuhelinta QderoPateo-nimisessä yrityksessä. Vuonna 2010 esitellyn puhelimen piti olla tehokkain valmistettu älypuhelin, ja siinä oli lisätty todellisuus -toiminto, jolla kameran kautta kuvattuihin näkymiin lisättiin tietoa ja kuvia.


Puhelimen avulla pystyi esimerkiksi istuttamaan virtuaalisia puita, ja QderoPateo lupasi istuttaa oikean puun jokaisen virtuaali-istutuksen jälkeen.

Ouidoo-puhelin ei koskaan tullut myyntiin, vaikka yritys keräsi yli kolme miljoonaa dollaria rahoitusta. Internet Archiven mukaan yrityksen verkkosivua on käytetty viime vuosina hentai-aikuisviihdesivustona ja sen jälkeen väärennettyjen UGG-kenkien verkkokauppana.

Chao kertoo, ettei hän ole tietoinen sivun nykytilanteesta eikä omistuksesta. Verkkosivujen Whois-rekisteröintitietojen mukaan sivusto oli kuitenkin vielä maanantaina rekisteröity QderoPateon nimiin.

Tiistaina jälkeen se siirtyi UGG-kenkien valmistajaa edustavan chicagolaisen lakifirman nimiin. Sivuston rekisteröijä on vastaajana kenkäväärennöksiä koskevassa oikeusjutussa. HS yritti tavoittaa chicagolaisen lakiyrityksen asianajajaa siinä onnistumatta.

TRI:n nykyisestä työntekijämäärästä on liikkunut useita arvioita parista kymmenestä jopa sataan. HS:lle Chao ei halua kertoa työntekijöiden lukumäärää. Työntekijöiden määrästä kertonee se, että TRI:n pääkonttori San Franciscossa sijaitsee toimistorakennuksessa, joka myy virtuaalitoimistotilaa.

Chao lupaa, että yritys toimittaa ensimmäiset 200 kappaletta turvapuhelimia ensi kuussa. Puhelimia on ennakkotilattu useita tuhansia 126 maasta.

”Minun suosikkini on Fiji, jonne aion toimittaa puhelimen itse”, Chao kertoo.

Hän on rahoittanut yhtiön toimintaa toisen perustajan Kevin Waynen kanssa. Digitoday-lehden mukaan yhtiö on hakemassa myös lisärahoitusta rahoituskierroksella.

Ensimmäisen erän puhelimet on tehty Kiinassa, mutta Chaon mukaan Kiina ei sovi kalliin turvapuhelimen valmistusmaaksi. Sen takia yritys on päättänyt koota ne Salossa.

”En näe syytä, miksi huippupuhelimen valmistaja haluaisi käyttää halpaa työvoimaa. Kiinassa tehdään käyttötavaroita, ei taidetta. Meidän pitää erottautua kilpailijoista tuotantotehokkuudella ja käsityötaidolla samaan tapaa kun Vertu-puhelimet, jotka tehdään Englannissa”, Chao perustelee.

”Kysy itseltäsi, ostaisitko puhelimen, jossa lukee ’made in China’ vai vastaavan puhelimen, jossa lukee ’made in Finland’.”

Salon valintaa valmistuspaikaksi hän perustelee myös turvallisuudella. Turing Phonen idea on salaustekniikassa, jossa salausavaimet ovat puhelimen turvapiirissä. Suomi on taas lainsäädännön kannalta turvallinen paikka säilyttää pääsalausavaimia.

TRI ilmoitti vuoden alussa, että turvapuhelin käyttääkin Googlen Android-käyttöjärjestelmän sijaan suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää.

Käyttöjärjestelmän vaihtaminen voi olla käyttäjälle vaikeaa. Android-puhelimen tilannut saa nyt käyttöjärjestelmän, joka ei toimi virallisessa Googlen sovelluskaupassa.

Osa kansainvälisestä mediasta piti käyttöjärjestelmän muutosta lopullisena kuoliniskuna puhelimelle. Chaon mukaan kuitenkin vain kuusi prosenttia ennakkotilaajista on peruuttanut tilauksensa.

Uuden käyttöjärjestelmän toimittava Jolla hakeutui viime vuoden lopulla yrityssaneeraukseen, koska Saifishillä ei ole ollut riittävästi kysyntää. Tämä ei huoleta toimitusjohtajaa.

”Huippuyhtiöiden taloushuolet ovat pieni ongelma, yritys nousee aina jaloilleen”, Chao uskoo.



TRI-yhtiölle on Salossa tarjolla ammattilaisten lisäksi tukirahaa
Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kertoo, että Turing Robotic Industries TRI on käynyt neuvotteluita muutosta aina viime elokuusta asti. Salosta yritys vuokraa Microsoftilta vapaaksi jääneitä tiloja.

”Täällä on valmiit puitteet, ja osaava henkilöstö, eli koko paketti”, Rantakokko sanoo.

Suomeen muuttoon ovat vaikuttaneet myös yritykselle tulevat mahdolliset tuet. TRI on perustanut Suomeen sisaryhtiön, joten se voi hakea tukea niin työ- ja elinkeinoministeriöltä kuin Tekesiltä.

”Tekes-tuen on hyvä olla vaihtoehtona. Jos tuen hakeminen on meille mahdollista, totta kai haemme sitä”, TRI:n toimitusjohtaja Steve Il Long Chao sanoo.

Saloon perustettava yritys voi hakea myös palkkatukea käynnistymisvaiheeseen.

Rantakokko luottaa TRI:n projektin käynnistymiseen. Hän kutsuu suunnitelmaa merkittäväksi osaksi kaupungin tervehdyttämistä.

”Onhan täällä muitakin toimia kuten osaamiskeskuksen rakentaminen. Lisäksi entiset microsoftilaiset ovat perustaneet jo noin sata startup-yritystä”, Rantakokko kertoo.

 
dodii....mitähän vielä löytyy taustalta..?

Alkaa taloustilanne olla sellainen, että mihin tahansa oljenkorteen ja "turhaan toivoon" takerrutaan. Töissä ihmettelin kuluneella viikolla yhtä esimiesportaalle laaditun kyselyn perusteella tehtyä yhteenvetoa tulevaisuuden näkymistä. Herttaisen liikuttavan yksimielisesti lopputulemana povattiin reilua kasvua vaikka kaikki tunnusmerkit viestivät päinvastaista. Varmaan taustalla on ajatus siitä että "Jos me ollaan oikein positiivisia ja toiveikkaita niin kurssi kääntyy ja seuraavat yt-neuvottelut vältetään." Valitettavasti pelkkä yltiöoptimismi ei taida riittää ja tulikin taas mieleen satu kuninkaan uusista vaatteista. Jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta se on silloin hyvin todennäköisesti pelkkää bulsaa.
 
Artlo Luukkasen kirjoitus YKS asiasta...

SDP - lamanpidentäjä
5.3.2016 10:23 Arto Luukkanen

http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213091-sdp-lamanpidentaja

Sitä oli ilmassa viikolla.

Se vahvistui lounaskeskusteluissa ja huolestuneissa dialogeissa. Hallitus oli saamassa suuren voiton omalla yhteiskuntasopimuksellaan. Kylmä hiki nousi otsalle: eihän sitä voinut sallia! Mitä SDP:llä sitten enää tekisi?

Perjantaina se sitten sovittiin miehissä ja naisissa: SDP:n ay-satraapit päättivät ottaa maan kohtalon omiin käsiinsä: yhteiskuntasopimukseen ei mennä. Menköön mielummin vaikka koko maa kunhan me saamme päättää siitä!

Se, että isänmaa piehtaroi itseään vahvistavassa lamassa, ei merkitse mitään. Mitäpä työttömistä! On meillä jokunen jäsen tai työllinen vielä!

SDP – puolue ilman näköaloja

Perjantaisessa tehdyssä lamapidennyspäätöksessä SDP summasi oman olemassaolonsa dilemman: puolue ei tiedä mitä se oikein on. Sen johto ei halunnut ottaa vastuuta vaan luovutti valtansa satraapeille. SDP:n päättämättömyyden voisi typistää seuraavaan listaan:

*SDP ei ole ihan varma pitäisikö sen puolustaa suomalaista työtä vai juosta kansainvälisen rosvokapitalismin juoksupoikana.

*SDP ei oikein tiedä pitäisikö sen kilpailla vihreiden kanssa epärealistisien ideoiden etsimisen kanssa vai pysyä realismin kylmällä peruskalliolla.

*SDP ei vielä osaa päättää kaluaako se väkivaltavasemmiston vanhoja luita vai omaksuuko se länsimaisten sosiaalidemokraattisten puolueiden agendan.

Puolueen saavutukset ovat vaikuttavat ja sen historia on upea.

Ongelmana on vain se, että ilman vahvoja johtajia se ei näytä kykenevän toimimaan poliittisena puolueena vaan se surkastuu jonkinlaiseksi eturyhmä-orgiaksi.

To put it short:/korotko: SDP:n ongelmana on sen loistava menneisyys, näköalaton nykyisyys ja surkea tulevaisuus

Lyhyesti: nuoriso kavahtaa kyseistä puoluetta kuin piru vihkivettä (L.I. Brežnevin mielisanontaa käyttäen) eivätkä vanhat kannattajat näe eteensä.

Puolueen johto on taas kuin halvaantunut ja viheltelee kädet taskussa: uusia vaaleja toivoen.

Mitä tapahtui perjantaina?

Edellisen huomioon ottaen ei ole ihme, että SDP:n muutamat ay satraapit päättivät ottaa puolueen käsiinsä ja pitkittää lamaa. Teko oli vertauskuvallinen ja samalla myös äärimmäisen tuhoisa myös puolueelle itselleen.

Puolue, joka yhdessä kokoomuksen kanssa on vastuussa tähän lamaan sukeltamisesta (sulkemalla silmänsä) päätti pidentää lamaa ja luovutti nyt päätösvaltansa muutamalle harvalle ay-keisarille.

Kyseinen yhteiskuntasopimus olisi ollut viimeinen mahdollisuus SDP:lle toimia rakentavana poliittisena voimana tässä maassa. Päätös vie tulevaisuuteen, jossa ay-liikettä ei enää ole olemassa tällaisena voimana.

SDP hylkäsi tolkun ja päätti päättömästi pidentää lamaa.

Kuten olen todennut monta kertaa: Suomi on näistä suhdannevaihteluista selvinnyt aina omalla valuutalla. Nyt kun sitä mahdollisuutta ei ole, on meidän ainoa vaihtoehtomme sisäinen devalvaatio. Nyt se hylättiin ja edessä on hallituksen paketti, joka sivaltaa armotta myös heikoimpia.

Ainoa toivo on se, että SDP:ssä ne muutamat viisaat pyytäisivät puolueen johtoa tekemään seuraavaa – sivuuttamaan ay-keisarit ja johtamaan puoluetta.

Ajattelemaan kerrankin isänmaata.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. pääministeri paasaa telkkarissa sisusta. Sitä tarvitaan nyt.

 
Kommentti: Sipilä yllätti - pakkolait olivatkin vain uhoa?
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kilpailukykypaketti pysyy hyllyllä eikä suunnitelma B:tä ole.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus aloitti vajaa vuosi sitten topakasti. Sipilä alkoi ajaa yhteiskuntasopimusta ennen kuin hallitus oli edes kasassa, ja sittemmin hallituksesta huokui aikomus panna hihat heilumaan Suomen hyväksi, koska "viime vuosina ei ollut tehty mitään".

Moni ajatteli, että nyt meillä on hallitus, joka saa jotain aikaa. Tehkää se, mikä on välttämätöntä.

Sipilän ensimmäinen yritys yhteiskuntasopimukseksi epäonnistui. Kesällä yritettiin uudelleen, mutta ponnistus kaatui elokuun loppupuolella. Syyskuussa hallitus julkisti kilpailukykypakettinsa pakkolakeineen ja Sipilä torppasi joidenkin toivoman kolmannen kierroksen.

Hallituksen hauis näytti vielä pullealta.

Taustalla vaani kuitenkin pelkoja. Ammattiyhdistysliike tyrmistyi pakkolaeista. Uumoiltiin, että ensi syksynä tulee erittäin vaikea tes-neuvottelukierros ja aalto työtaisteluita. Ajatus siitä ahdisti elinkeinoelämääkin. Kaiken lisäksi asiantuntijatkin antoivat murskakritiikkiä hallituksen kilpailukykypaketista.

Missä johtajuus?
Niinpä jo viides yritys yhteiskuntasopimukseksi käynnistettiin tammikuun lopussa. Neuvottelutulos saavutettiin maanantaina, mutta taas näyttää huonolta: neljä SAK:laista liitto on sanonut sopimukselle "ei" ja siten noin 40 prosenttia SAK:n jäsenistä olisi sopimuksen soveltamisen ulkopuolella. SAK:n hallituksen on tarkoitus ottaa kantaa sopimukseen maanantaina.

Tänään lauantaina Sipilä tunnusti Ylen Ykkösaamussa, että kilpailukykypaketti (pakkolait) pysyy hyllyllä eikä suunnitelma B:tä ole. Hallitus on valmis luopumaan ehdollisista lisäsäästöistä, jos kilpailukykysopimus onnistuu kattavasti, ja veronkevennykset tehdään, jos paikallinen sopiminen etenee ja Suomen malli selkeytyy.

Pakkolakeja ei tule, vaikka ei tulisi yhteiskuntasopimustakaan? Monella loksahti suu auki. Mitä sitten oikein tapahtuu?

Hallitus johtaa maata, mutta sillä ei ole nyt suunnitelmia. Hallituksen uskottavuus on kärsinyt lyhyen taipaleensa aikana jo monta kertaa. Kovasti uhotaan ja sitten peräännytään. Johtajuus on hukassa. Hallitus on hyvää vauhtia päätymässä samaan sarjaan kuin moni muu hallitus aiemmin.

Ehkä nyt vain pannaan kädet ristiin, että yhteiskuntasopimus syntyy sittenkin. Se olisi joka tapauksessa paljon parempi ratkaisu kuin pakkolait.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2...ipila-yllatti---pakkolait-olivatkin-vain-uhoa
 
Back
Top