Suomen sisäinen turvallisuus

Poliisin varkaustutkinnasta tuli vaan mieleen... Tässä muutama vuosi sitten meillä oli työmaa eräällä armeijan ampumaleirialueella ja kuinka ollakkaan siellä kävi ryöväreitä, lukitusta työmaakopista veivät tavaraa (selvästi tiesivät mitä ja mistä ottaa, koska pelkästään Hiltsun akkukäyttöset työkalut, rst-pultit ja - mutterit kelpas, kaikki muut työkalut laserit ym. jäi). Rikospoliisista tuli parivartio käymään, hytisivät siinä rannassa aikansa ja valittivat kylmää, ottivat pari valokuvaa ja lähtivät. Eivät olisi edes valvontakamerakuvaa kyselleet läheisen mökkialueen alueelta ellen olisi heille siitä maininnut.

Noh, muutama kuukausi meni ja poliisista ilmoitettiin että tutkinta on lopetettu tuloksettomana.

Niin, kamerakuvassa näkyi työmaalla liikkunut farmarimallin auto ja muuta liikettä, selvää ei kuitenkaan saanut sumuisen sään takia. Varkaus sattui sopivasti juuri kun leiritoiminnassa oli päivän tauko, eli portit alueelle olivat siis auki.
 
Viimeisen tiedon mukaan tiedustelua valvoisi poliitikoista koostuva tiedusteluvaliokunta (lupaavaa) ja tiesuojavaltuutetun alaisuuteen perustettaisiin tiedusteluvaltuutettu tms...

Jotenkin kuumottaa ajatus eräskin entinen ulkoministeri istumassa tuossa komiteassa...
 
Kuinkahan moni Supon potentiaalinen "asiakas" on työssäkäyvä?

No mieleen tulee nyt ainakin "Äärioikeisto" ja "pastori punatulkku".

Maanpetturitkin on useimmiten työ- tai virkasuhteessa. Kotisohvalta harvoin saa ulkovaltoja kiinnostavia tietoja kerättyä.
 
Poliisi: Mies esitteli asetta Kirkkonummella – mahdollisesti rasistinen motiivi

Asemalla oli ollut ulkomaalaistaustaisia ihmisiä.

Nuori mies esitteli käsiasetta sivullisille Masalan juna-asemalla Kirkkonummella myöhään lauantaina, kertoo poliisi. Rikosylikonstaapeli Hannu Kangas sanoo, ettei tilanteessa kuitenkaan epäillä tapahtuneen varsinaista uhkailua.

Tapaus sattui iltayhdentoista aikaan. Sen jälkeen epäilty oli lähtenyt juosten junaradan vartta pitkin kohti Kirkkonummen keskustaa.

Tuntomerkkeihin sopiva mies tavoitettiin piakkoin Piennarkujalta. Ampuma-aserikoksesta epäilty mies otettiin kiinni, mutta hänet on sittemmin päästetty vapaaksi.

Poliisi kertoo, että asemalla oli ollut muun muassa ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Noin 20-vuotiasta kirkkonummelaista epäiltyä kuulusteltiin useita kertoja. Poliisi pitää mahdollisena rasistista motiivia.

STT
http://www.ksml.fi/kotimaa/Poliisi-...lla-–-mahdollisesti-rasistinen-motiivi/969744
 
Aleksi Pahkala
12 t


Muutaman vuoden sisällä olen ollut mukana järkkäämässä paria isoa mielenosoitusta, jotka toivat monelle toivoa paremmasta, oikeudenmukaisemmasta ja turvallisemmasta Suomesta. Molemmat olivat spontaaneja ja rauhaa maailmaan toivovia tapahtumia, joihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä presidenteistä päähänpotkittuihin, kodittomista poliisipäälliköihin, eläkeläisistä lapsiin ja poliitikoista poppareihin, sukupuoleen, ihonväriin tai vasenkätisyyteen katsomatta - jokaisesta uskontokunnasta.

Aktivismi on vienyt minua erinäisiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Yksi mikä tuli mieleen on Sisäministeriön workshop, jossa mietittiin sitä, millä Suomea saisi vähän yhtenäisemmäksi. Paikalla oli varmaan sata minua viisaampaa ajattelijaa ja tekijää. Workshopin isoin viesti minulle oli se, että jengi oikeasti jaottelee rasismin ja vihapuheen ihmisoikeuksien puolustamisen pariksi, eli jotenkin äänekäs vihainen huuto, rasismi ja viha on päässyt yhteiskunnassa rotankoloista salonkeihin ja nyt osaksi arjen ajattelua. Sairastahan se on.

Itse en ole mikään rasismin, vihapuheen, naisvihan tai politiikan, saati median asiantuntija. Olen kouluja käymätön, epäonnistunut rokkari, joka rakastaa sitä, että maailmassa on alakulttuureja, vaihtoehtoja, nuoria puritanisteja, auktoriteettien kyseenalaistajia ja suuri yhteinen ajatus globaalista rauhasta, maailmasta ilman sotia, sortoa ja pelkoa. Naivia, mutta fuck it.

Voin sanoa nähneeni elämässä kaikenlaista säätäjää ja vipeltäjää. Natseista tsiluhippeihin, nisteistä streittareihin, jupeista denoja ihannoiviin tsuippeloihin ja rikollisista pappeihin. Olen oppinut sen, että natsismi ja muut väkivaltaa, uhkailua ja rasismia ihannoivat aatteet ovat kuin likaisia rottia, jotka pitää yhdessä voimin painaa takaisin koloihinsa ja tukahduttaa omiin viemäreihinsä. Väkivalta luo väkivaltaa, paskaa vastaan pitää taistella vetämällä vessa ja kasvattamalla puistoja, koriskenttiä ja nuorisotiloja. Hyssyttely ja sormien läpi katsominen antaa mätäpaiseelle alustan kasvaa, sitä kun ruokitaan vähän ääripääajattelulla ja sillä ettei yhteiskunnassa ole ikinä myönnetty ongelmaa, niin avot.

Yhteiskunnan mätäpaiseet ovat jo purskahdelleet tarpeeksi. Suomessa ei ole osattu puhua menneinä vuosikymmeninä rasismista, ei kouluissa eikä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Olemme luulleet olevamme ihmisoikeuksien mallimaa, olemme olleet väärässä. Meillä on monta asiaa hyvin, silti jos munkin ainoa rasismin vastainen koulutus on tullut koriksesta ja musiikista, niin meitä ikäluokkia on paljon. Toivottavasti nykyisin on edes kouluissa paremmin, yhteiskunnassa ei vielä.

Meillä on unelman aikana olin varma, että kaikki puolueet haluavat irtisanoutua rasismista. Melkein olinkin oikeassa, KD ei halunnut osallistua tilaisuuteen ja perussuomalaisten Slunga-Puotsalo käskytti rasistisista kirjoituksistaan tunnetun Matias Turkkilan puhumaan rasismia vastaan, vaikka me ja poliisi (ihan supoa myöten) ihmettelimme isosti asiaa, puoluesihteeri halusi pelata. Siinä mietin lavan reunalla, kun Turkkila otti rohkaisuryyppyä pullosta ja luotiliiveissä (miehellä oli vielä varteenotettava tappouhkaus kaiketi niskassa) marssi politiikan pelinappulana lavalle puhumaan, että tsissus. No se kortti tuli katsottua ja paljon opittua. Iltapäivälehdissä ruodittiin sitä, että Turkkilalle huudettiin mielenosoituksesta, no kukaan ei kysynyt poliisilta tai meiltä järkkäreiltä mitään: poliisi oikein terävöitti, että jos joku puhuu miekkarin aihetta vastaan, niin miekkarissa on tapana huutaa puhuja pous lavalta.

Peli poikki -miekkaria kun järkättiin, niin silloin päätettiin että puoluetunnukset jätetään kotiin. Meillä oli paljon kavereita, pääministeri yritti väkisin kikkailla itsensä puhumaan Peli poikki -miekkariin Kuopioon, puhuikin rasismin vastaisessa miekkarissa, ei kuitenkaan Peli poikki -miekkarissa, vaikka saivat STT:lle uutisen läpi. Joku hänen avustajansa kiroili vittua puhelimessa, kun vaadimme oikaisua joka sit tulikin. Petteri Orpon kanssa puhuin puhelimessa, hän olisi halunnut minut puhumaan puoluevaltuustolle järkeä, en ehtinyt - vähän ehkä harmittaa - toisaalta pyysin ettei oteta sitten kuvia ja vähän nikottelivat
1f642.png
:) No anyway kaikki puolueet halusivat olla mukana, me halusimme muutosta yhteiskuntaan, peli poikki rasismilta ja fasismilta riittää. Perussuomalaisista Tynkkynen tajusi trollimahdollisuutensa ja trollasi bätmäninä taas paskaa kintuillensa, tiesi pääsevänsä telkkariin ja pääsihän hän. Poliisi joutui hänen takiaan pitämään ylimääräisiä kokouksia, onhan se kiva trollata kun saa huomiota ja jengi kelaa, että ihmisoikeuksien puolesta puhuvat ovat ääripäätä.

No anyway kaiken tämän keskellä huomio median vastuusta maassamme on ollut häikäisevän pieni. Puolueet pelaavat aina jotain, yleensä paremman maailman puolesta (ainakin itselleen ja kuplalleen), välistä pelataan sikaa - se on sairautta kun kyseessä on ihmisoikeudet. Mutta entäs media? Noh.. Molemmat isot miekkarit olivat iloisia perhetapahtumia, järjestelyt sujuivat ongelmitta, ei edes liian kännisiä urpoilemassa - poliisi söi pizzaa ja joi kaffetta - veronmaksajien rahoilla pyöritettiin kaikkea (itteäni kirpas juuri maksamani iso Teostomaksu).

Iltapäivälehdet laittoivat väkisin ennakkojuttuihin agressiivisia kuvia mellakkapoliiseista, loivat koko ajan kuvaa vihasta, ääripäistä. Poimivat sivulauseista haastatteluihin ääriasettelua syleileviä kommentteja, eivät kuin yhdessä tai kahdessa tapauksessa vähän korjailleet kuvitustaan. Sieltä se ponnahti Hesariin, YLEen, Maikkariin, yhteiskunnan asenteisiin, luoden pelkoa jostain olemattomasta. Pelko tarttuu kuin tauti, poliitikkoihin ja presidentteihin. Pienien rottien huuto on yhtäkkiä räjähtänyt yhteiskuntaa kahtia jakavaksi klikkiotsikoiden rahasammoksi, näin kärjistäen. Trollit tanssivat telkkarissa, narsistiset besserwisseritoimittajat saavat bensaa liekkeihin ja kuka voittaa? Ei kukaan.

Lukion pitkän matematiikan mukaan nyt kuitenkin on tulossa asiaan muutos. Tämä vaihe ehkä vain piti kokea ja paljon on vielä käsittelemättä. Aika katsoa peiliin, lukea keisarin uudet vaatteet, avata silmät ja anteeksi antaa.

Tuli pakottava tarve purkaa omaa keittiöfilosofiaani, anteeksi jos paljastin jotain valtionsalaisuuksia tai loukkasin ketään. Terävöitän, että olin yksi monista järkkäreistä noissa miekkareissa, mutta nyt puhun omalla oudolla suullani.

Jos saan yrittää olla viisas: ignoorataan trollit, puhkaistaan mätäpaiseet, taistellaan ihmidoikeuksien puolesta yhdessä, oppimalla muista, arvostamalla muita, yrittäen avata silmiä, annetaan paskaa anteeksi, ei kuitenkaan suvaita väkivaltaa, rasismia tai muuta kakkaa.

What's so funny 'bout peace love and understanding.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154693971493337&id=705593336&_ft_=top_level_post_id.10154693971493337&refid=18&__tn__=,;
 
"Molemmat isot miekkarit olivat iloisia perhetapahtumia"

Anarkistien mustat pillit ja "perhetapahtuma" :D

"Muutaman vuoden sisällä olen ollut mukana järkkäämässä paria isoa mielenosoitusta, jotka toivat monelle toivoa paremmasta, oikeudenmukaisemmasta ja turvallisemmasta Suomesta. Molemmat olivat spontaaneja"

Vai olivat ne spontaaneja. Ensin pidetään mielenilmauksia ikäänkuin valmistellen laitonta maahantuloa koska se oli joidenkin unelma, sitten ollaan kyltit ojossa toivottamassa kaikki tervetulleiksi, trollataan ja herätellään kansaa "missä se äärioikeisto on", sekä "peli poikki" kun saatiin vieraat tulijat maahan, sitten ilmenee että kun viranomaistenkin mielestä tietyt Suomeen sopimattomat henkilöt ja irtopäiden kanssa esiintyjät pitäisi karkottaa niin aletaan kapinoida kuin pahaiset anarkistit...

Aluksi edistettiin Eurooppaa hajottavaa politiikkaa hieman kuin huomaamatta, sitten ryhdyttiin puolustuskannalle kuten nyt -koska kansa näkee mitä monikulttuurisuus on ja kohta ne ovat avoimessa kapinassa..

(miten paljon oli "spontaania toimintaa" jolla houkuteltiin lisää tulijoita Pohjoismaista ja Saksasta käsin välineenä arabiankielinen some.. Aivan varmasti sitä oli tietäen mielenilmauksia järjestäneiden tahojen anarkistiset kytkökset mutta milloinhan sitäkin kyetään tutkimaan. Päällimmäisenähän ovat mielissä ministereiden hölmöilyt ja vihreiden hölmöt kyltit, mutta entä se mitä tapahtui taustalla)
 
Viimeksi muokattu:
Tukholman terrori-iskun jälkeen on noussut esiin kysymys ruotsinlaivojen turvallisuudesta. Mitä toimia on tehty ja mitä suunnitteilla laivaturvallisuuden parantamiseksi? Haastattelussa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kehityspäällikkö Henrik Wallenius sekä Viking Linen liikennepäällikkö Dan Roberts.
http://areena.yle.fi/1-4117918

Laivojen henkilökunnalla ja järjestyksenvartijoilla pitäisi olla mahdollisuus ampuma-aseen hallussapitoon työtä varten. Ei että ratkaisisi ongelmaa mutta hankaloittaisi vähän vastapuolen toimintaa eikä lain muuttaminen itsessään ole erityisen kallista.
 
http://areena.yle.fi/1-4117918

Laivojen henkilökunnalla ja järjestyksenvartijoilla pitäisi olla mahdollisuus ampuma-aseen hallussapitoon työtä varten. Ei että ratkaisisi ongelmaa mutta hankaloittaisi vähän vastapuolen toimintaa eikä lain muuttaminen itsessään ole erityisen kallista.

Henkilökunnalla on etuna ympäristön tuntemus, terolaumalla armottomuus ja räjähteet sekä automaattiaseet eli ainoastaan hidastaisi toimintaa ja mahdollistaisi laivan ajamisen karille/satamaan vastatoimia varten. Itse lahtaamista henkilökunta ei pysty estämään.
 
Henkilökunnalla on etuna ympäristön tuntemus, terolaumalla armottomuus ja räjähteet sekä automaattiaseet eli ainoastaan hidastaisi toimintaa ja mahdollistaisi laivan ajamisen karille/satamaan vastatoimia varten. Itse lahtaamista henkilökunta ei pysty estämään.
Mikä on aika paljon paremmin kuin jos laiva uppoaa ilman pelastusveneitä tai lauttoja.
Lisäksi tuo mahdollisesti auttaa vastatoimia myös esimerkiksi valaistuksella jos eivät saa komentosiltaa haltuun.
Edit: Vaikka miehistö saa kyllä olla aika kylmäpäistä kun panttivankeja tapetaan ellei käskyjä noudateta ja sittenkin näitä käytettäisiin ihmiskilpinä.
 
 
http://areena.yle.fi/1-4117918

Laivojen henkilökunnalla ja järjestyksenvartijoilla pitäisi olla mahdollisuus ampuma-aseen hallussapitoon työtä varten. Ei että ratkaisisi ongelmaa mutta hankaloittaisi vähän vastapuolen toimintaa eikä lain muuttaminen itsessään ole erityisen kallista.
Lisää vain mielestäni riskiä. Onko henkilö valmis käyttämään asetta tappaakseen? Vai onko riskinä, että ase päätyy kapakka painin tuloksena jollekin kenelle se ei pitäisi päätyä? Lähinnä ongelma on koulutuksellinen mutta myös se onko henkilö jolle ase annettaisiin edes soveltuva? Nythän sellaista ei ole tarvinnut miettiä koska aseita ei ole.
 
Laivojen henkilökunnalla ja järjestyksenvartijoilla pitäisi olla mahdollisuus ampuma-aseen hallussapitoon työtä varten. Ei että ratkaisisi ongelmaa mutta hankaloittaisi vähän vastapuolen toimintaa eikä lain muuttaminen itsessään ole erityisen kallista.

"Lehti: Tulli jätti Tukholman lentokentän ja satamat täysin vartioimatta terrori-iskun jälkeen
Tullin päätehtävänä on rahtiliikenteen valvominen. Kentällä tai satamissa ei ollut yhtäkään tullimiestä 15 tuntiin, iltakahdeksasta ja aamuyhteentoista. Drottninggatanin hyökkäys tapahtui hieman ennen kolmea perjantai-iltapäivänä."
http://yle.fi/uutiset/3-9563952

Juuri se Ruotsista päin tuleva rahtiliikenne.. Sitten se sylki roiskuu jos jotain ikävää tapahtuu - ja on "vihapuhetta"
 
Lisää vain mielestäni riskiä. Onko henkilö valmis käyttämään asetta tappaakseen? Vai onko riskinä, että ase päätyy kapakka painin tuloksena jollekin kenelle se ei pitäisi päätyä? Lähinnä ongelma on koulutuksellinen mutta myös se onko henkilö jolle ase annettaisiin edes soveltuva? Nythän sellaista ei ole tarvinnut miettiä koska aseita ei ole.
Se olisi poliisin arvioitava jokaisen kohdalla eikä niitä aseita olisi pakko olla järkkäreillä 24h kannossa.
Koodilla avattavat asekaapit eivät ole ihan heti kännissä örveltävien avattavissa.
Pommikoirien käyttöön liittyvät lailliset ongelmat pitäisi myös huomioida eli nimenomaan räjähteiden etsimiseen erikoistunutta koiraa ei pitäisi rinnastaa voimankäyttövälineeseen.
 
Askel oikeaan suuntaan niin terrorismin torjunnassa, kuin harmaata vaihetta ajatellen. Peukku tälle lakimuutokselle.
Kuluvasta viikosta alkaen voimassa olevan lakimuutoksen myötä Puolustusvoimat voi myös suojella avainhenkilöitä, heidän vieraitaan sekä erityisen omaisuuden kuljetuksia aseellisesti ja kiinniotto-oikeuksin, lehti kertoo.

Savon Sanomien mukaan sotilaat voivat jatkossa poistattaa ihmisiä paikalta, tutkia laukkuja ja ottaa ihmisiä kiinni suojeltavien henkilöiden tai kuljetusten lähellä missä tahansa yleisellä paikalla. Sotilaat voivat tarpeen vaatiessa jopa turvautua aseisiin, lehti kertoo.

Tähän asti sotilailla on ollut voimankäyttöoikeuksia vain puolustusvoimien alueella. Lakimuutosta haettiin alun perin räjähde- ja asekuljetusten turvaamiseksi.
 
Askel oikeaan suuntaan niin terrorismin torjunnassa, kuin harmaata vaihetta ajatellen. Peukku tälle lakimuutokselle.
Ihan puhtaan realismin näkökulmasta kyllä. Toisen keskustelun paikka on sitten se, miksi poliisi (jolle nämä sotavaltion ulkopuolella turvaamiset mielestäni kuuluisivat) ei pysty tehtäväänsä täyttämään.

Siinä on kuitenkin aina vähän ilkeä klangi kun armeijaa tuodaan ns. kaduille.
 
Pohdintaa olli ainolalta...

Miksi Suomen tiedustelu repsahti? Halonen ja Tuomioja romuttivat Venäjän sotilasliikenteen vahtimisen
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704182200104640_uu.shtml

Aika oleellinen asia, jos kerran kaavaillaan parlamentaristista valvontaa ja jonkinlaista tiedusteluvaliokuntaa:

Parlamenttikin tahtoo puumerkkinsä. Eduskunta perustaa uuden valiokunnan, jonka nimi ei ehkä ole tiedusteluvaliokunta, mutta sitä se tarkoittaa. Tämän salaneuvoston jäsenyydestä valtiopäiväedustajat vaikka maksaisivat jos se olisi mahdollista.

Tuoli tiedustelun Hys-hys-klubissa kirkastaa kummasti kansanedustajan sädekehää.

Okei, varmasti jotkut poliitikot kuolaavat jo tärkeän valiokunnan paikkoja itselleen, mutta auta armias jos / kun sinne otetaan joku Jaakko Laakson kaltainen tyyppi, joka kielii kaikki saman tien Tehtaankadulle. Ja kannattaa tosiaan muistaa, että Laakson kaltainen myyrä sai toimia vuosikaudet puolustusvaliokunnassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Laakso
 
Aika oleellinen asia, jos kerran kaavaillaan parlamentaristista valvontaa ja jonkinlaista tiedusteluvaliokuntaa:

Parlamenttikin tahtoo puumerkkinsä. Eduskunta perustaa uuden valiokunnan, jonka nimi ei ehkä ole tiedusteluvaliokunta, mutta sitä se tarkoittaa. Tämän salaneuvoston jäsenyydestä valtiopäiväedustajat vaikka maksaisivat jos se olisi mahdollista.

Tuoli tiedustelun Hys-hys-klubissa kirkastaa kummasti kansanedustajan sädekehää.

Okei, varmasti jotkut poliitikot kuolaavat jo tärkeän valiokunnan paikkoja itselleen, mutta auta armias jos / kun sinne otetaan joku Jaakko Laakson kaltainen tyyppi, joka kielii kaikki saman tien Tehtaankadulle. Ja kannattaa tosiaan muistaa, että Laakson kaltainen myyrä sai toimia vuosikaudet puolustusvaliokunnassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Laakso
Tilanne ikään kuin huutaa Markus Mustajärveä tuonne...
 
Askel oikeaan suuntaan niin terrorismin torjunnassa, kuin harmaata vaihetta ajatellen. Peukku tälle lakimuutokselle.

Ensimmäinen ajatus joka tuosta tuli mieleen oli, että tässä pohjustetaan sen ensimmäisen Suomessa tapahtuvan terrori-iskun jälkeistä aikaa. Lakimuutos on tehtynä valmiiksi, joten sitten voidaan laittaa aseistetut sotilaspartiot kaduille kävelemään. Mitään ennalta ehkäisevää ei tietenkään voi tehdä, mutta näennäisesti voidaan sitten reagoida kun uloste on roiskunut ropellista, ja alkaa selittäminen että ei se paskaa ollut, se olikin vain mämmiä. Lusikoikaa, kansalaiset.

Katsokaa läntistä Eurooppaa. Normaali käytäntö jo vuosien ajan.
 
Tutkija Helsingin turvattomuudesta: ”Ei se puistoja parturoimalla katoa” – HS pyytää helsinkiläisnaisilta kokemuksia pelosta
HS:n mielipidesivuilla on viime päivinä käyty keskustelua helsinkiläisnaisten pelosta liikkua kaupungissa.

MIKSI naisten kokemasta turvattomuuden tunteesta ei puhuta enempää? Tätä kysyi toimittaja Eeva Kärkkäinen HS:n mielipidesivuilla sunnuntaina. Kärkkäinen viittasi Helsingin vuoden 2015 turvallisuuskyselyyn, jonka mukaan joka viides helsinkiläisnainen kokee turvattomuutta omalla asuinalueellaan, joka kolmas keskustassa ja peräti 41 prosenttia pelkää viikonloppuiltaisin metrossa.

Tiistaina opiskelija Johanna Poikela vastasi. Poikela kertoi, ettei pelkää liikkua Helsingissä – onhan kaupunki maailman mittakaavassa hyvin turvallinen. Sitä, että niin moni helsinkiläisnainen pelkää, Poikelakin piti kuitenkin huolestuttavana.

Mutta mistä pelko sitten johtuu? HS pyytää alla olevalla kyselylomakkeella helsinkiläisnaisten kokemuksia pelosta kaupungissa.

KAUPUNKIMAANTIETEEN professori Mari Vaattovaara kertoo, etteivät turvattomuuden tunteen muutokset kulje tutkimusten mukaan käsi kädessä rikollisuuden muutosten kanssa. Sen sijaan esimerkiksi työttömyyden on havaittu lisäävän turvattomuuden tunnetta.

Tämän Vaattovaara arvelee johtuvan useastakin syystä. Työttömyys voi esimerkiksi kasvattaa alkolista johtuvaa häiriökäyttäytymistä myös julkisessa tilassa ja lisätä ylipäänsä kaduilla ja toreilla päiväsaikaan oleilevien miesten määrää. Näillä saattaa olla vaikutusta naisten kokemaan turvallisuuden tunteeseen.

”Mutta työttömyydelle kunnat voivat tehdä valitettavan vähän”, Vaattovaara sanoo.

Jotain voidaan kuitenkin tehdä kaupunkisuunnittelussakin. Vaattovaaran mukaan Suomen kaupungeissa on tähän asti otettu hyvin vähän huomioon turvattomuuden tunteeseen liittyviä asioita. Esimerkiksi sitä, että julkisessa tilassa olisi mahdollisimman vähän kulmia ja syvänteitä, joiden taakse mahdolliset hyökkääjät voivat piiloutua.

Ja että valaistus olisi sellainen, että se auttaisi kadulla kulkevia ihmisiä havaitsemaan mahdolliset uhkat jo kaukaa. Esimerkiksi.

MYÖS Turun yliopiston ihmismaantieteen professori Hille Koskela pitää naisten kokemaa turvattomuuden tunnetta suurelta osin kaupunkia suurempana asiana.

Se liittyy laajasti rasismiin ja seksismiin. Se on valtarakennekysymys, ei se puistoja parturoimalla katoa”, Koskela sanoo.

”Ei ole olemassa helppoja ratkaisuja.”

Koskela uskoo, että paras tapa parantaa naisten turvallisuuden tunnetta kaupungeissa on ylipäänsä parantaa naisten asemaa yhteiskunnassa. Sitä miten naisia kohdellaan ja miten naisiin suhtaudutaan.

LISÄKSI Koskela kiinnittää huomiota pelon sosiaaliseen ulottuvuuteen.

”Monesti turvatoimet lisäävät turvattomuuden tunnetta”, hän sanoo.

Se tarkoittaa, että turvakamera seinässä tai pippurisumute laukussa ei välttämättä estä rikosta, mutta lisää ihmisten tunnetta siitä, että huoleen on syytä. Sosiaalisen median aikana kaikki uhkiin liittyvät signaalit saavat kasvavat helposti entistä suuremmille kierroksille.

”Se taas hyödyttää turvabisnestä.”

Silti pelosta ei Koskelankaan mukaan pidä vaieta.

”On tärkeää, että ihmiset eivät koe olevansa yksin”, hän sanoo.
http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005176195.html
 
Back
Top