Toisaalta pitää muistaa sekin, että tuo strateginen isku ei esiinny meilläkään uhkakuvissa yksinään vaan osana jatkumoa
Sotilaallinen painostus < > Strateginen isku < > Alueiden valtaamiseen tähtäävä hyökkäys
Strategiseen iskuunkin kuuluu Kenttäohjesäännön yleisen osan mukaan maavoimakomponenttina rajoitettuja, korkeassa valmiudessa olevin joukoin rajan yli tehtäviä operaatioita ja strategisen iskun luonne voi muuttua jos sillä ei saavuteta haluttua päämäärää nopeasti. Se mitä tässä keskustelussa on strategisena iskuna kuvailtu on liian kapea tulkinta. Itse pelkistäisin asiaa näin:
Strateginen isku venäläisten suorittamana tuskin koostuu pelkästä tuli-iskusta, ja kaikissa muissa vaihtoehdoissa sitä vääjäämättä seuraa jonkintasoinen maasodankäynti, onnistuipa se isku miten hyvin tai huonosti tahansa. Tuosta uhkakuvien kolmijaosta ei saa jättää yhtään kohtaa olemattoman heikoksi, Venäjän kyseessä ollessa ei varsinkaan oikeanpuoleista vaikka se ei läntisten muotivirtausten mukainen olekaan.
- Jos se venäläiseen temppukirjaan kuuluva (tosin heidän kannaltaan riskipitoinen ja vaikea) tuli-iskulla alkava maahanlasku-maihinnousu-operaatio 'uppoaa' meidän puolustukseen niin seuraavassa vaiheessa hyökkäjä kuitenkin avaa huoltoyhteyden niihin joukkoihinsa, ei niitä jätetä tavoitteeseen saarrettuna määrättömän pitkäksi aikaa palloilemaan.
- Jos taas tuo operaatio ei 'uppoa' vaan torjutaan, niin hyökkääjä siirtyy seuraavassa vaiheessa kuitenkin siihen maitse tulevaan iskuun.
Strateginen isku tehdään korkean valmiuden joukoilla. Nyt tästä päästäisiin mehevään vääntöön siitä, montako vrk / viikkoa / kuukautta nuo joukot tarvitsevat valmisteluaikaa time 0 - suoritus alkaa? Maallikkona veikkaan heti, että luokkaa viikkoja täytyy olla ylimääräistä vipinää. Toki tuo vipinä olisi alkanut jo tuossa - sotilaallinen painostus - aikana. Sotilaallinen voimannäyttö-painostus-hetki lienee SE hetki viimeistään, jolloin puolustajan on herättävä Ruususen unestaan.