Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Tässä tilanteessa täytyy muistaa että vaikka venäjällä on sota ukrainassa käynnissä niin siitä huolimatta aikaa ja resursseja riittää myös vaikkapa suomen nato keskuteluun, ilmapiiriin ja päättäjiin vaikuttamista.

Tuossa kontekstissa kun alkaa asioita pohtimaan niin politiikassa kuin myös kansassa on sinisilmäisi ja hyväntahtosia hölmöjä jota tekevät tietämättään venäjälle töitä ja sitten on molemmissa niitä jotka tekevät tiedostaen naapurille töitä. Kummatkin on suomen turvallisuudelle haitallisia.

Koska keskuteluun mahtuu monen moista mielipidettä erottavaksi tekijäksi omasta mielestä näyttäisi tulevan se että meillä on ihan poliitikkoja jotka eivät ymmärrä tai edws halua ymmärtää suomen turvallisuuspolitiikassa tapahtunutta muutosta. Ihan aidosti tunnutaan uskovan että tilanne palautuu jonakin päivänä entiselleen.
 
Just joo. Tuli tuota kuunnellessa mieleen, että neljännesvuosisata sitten oli Naton ovi auki ja siitä asti on ollut aikaa "pohtia". Sitten vielä pohditaan seuraavaan maatalousnäyttelyyn tai ihan mihin tahansa asti, ettei vain tehtäisi mitään.
Nimenomaan. Tässä ollaan nyt oltu tekemättä mitään ”hätiköityjä päätöksiä” jo kohta kolmekymmentä vuotta. Eiköhän olisi jo aika todeta, että nyt on ollut tarpeeksi aikaa miettiä ja tehdään se päätös vihdoinkin?
 
Pitkään on suomessa puhuttu "nato optiosta" jolla saatu työnnettyä mahdollista päätöstä eteenpäin, seuraavana näyttää olevan kansalaisäänestyksellä pelaaminen, kun kysymys mielessäni on että HALUAAKO Nato suomea, juhlapuheet on aina juhlapuheita mutta miten on käytännön laita ? Voi olla että suomelle on kerrottu niinkin suoraan kuin "onko teidän nyt pakko hakea?".
Läntiselle pallolle se olisi ongelma jos joutuisivat sanomaan "ei".
Suomi itsessään on jo enemmän natoa kuin nato, meidät olisi hyvinkin helppo varustaa ja tukea mutta turvallista koska emme laukaise 5. artiklaa.
Onhan meillä jo JEF (varttinato) selkänojana, pientähän se mutta köyhän valintatalossa on hyllyt on pienemmät.

Harvoin olen ollut mielelläni väärässä, viimeaikoina ei ole tarvinnut pettyä, mikä on pettymys itsessään.
 
Tuo optio on muuten nyt päässyt mielenkiintoiseen valoon. Kansalle on hehkutettu että ovi on auki kun on nato optio. Nyt selitetään että ei se olekaan 100% varma ja homma kestääkin vuosia. Tyhmänäkö nuo ihmisiä pitää?

Sitten on selitetty että täytyy olla kansantuki takana ja nyt kun se on niin ei vieläkään.

Kyllä tässä takana on jotain aivan muuta. Aikaisemmat syyt ovat paljastuneet todellisiksi meriselityksiksi jolla on pidetty keskustelu minimissä.
 

Hakemus voidaan jättää koska tahansa, sanoo Suomen entinen ulkoministeri – kansanedustajat pohtivat Natoon liittymistä​

Venäjän Ukrainaa vastaan aloittama sota on kiihdyttänyt keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä. Hakemuksen voi jättää milloin vain, mutta jos Nato-maat kutsuvat jäseneksi, olisi liittymisprosessi nopeampi.
Nato-keskustelu on käytävä perusteellisesti

Nato-keskustelu on käytävä perusteellisesti

MARIJA SKARA
2.3. 13:01
Nato-keskustelun ja Nato-kantojan muodostamisen aika on nyt, ja niissä on punnittava kaikki näkökulmat, näin arvioivat Ylen aamussa vierailleet eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet.
Ylen teettämän kyselyn mukaan 53 prosenttia vastaajista eli enemmistö suomalaisista kannattaa nyt ensimmäistä kertaa liittymistä Natoon. Yksi Natoon liittyvä kansalaisalote on tulossa eduskunnan käsittelyyn ja toinenkin kerää kannatusilmoituksia kovaa vauhtia.
Kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) mukaan Ylen kyselyn tulos antaa poliitikoille selkänojaa käydä keskustelua Natosta. Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) pohtii, että tässä tilanteessa ihmiset ovat ymmärrettävästi ottaaneet voimakkaasti kantaa. Johtopäätökset on Tuomiojan mukaan harkittava tarkkaan. Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, että kokoomus odottaa nyt, että muut puolueet saavat muodostettua oman käsityksensä Natosta.
Erkki Tuomioja muistuttaa, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan arvioimisessa on vakiintuneet menettelytavat. Suomen ulko- ja turvallisuuspolittinen selontoke on huolellisesti valmisteltu ja eduskunnassa hyväksytty.
– Tilanne on muuttunut, eikä muutos ole väliaikainen. Joudumme harkitsemaan ja käymään läpi, mitkä ovat jatkossa meidän ulko- ja turvallisuuspolittiset linjamme. Nyt ei tietenkään käytetä kuukausia tällaiseen, mutta ei tätä myöskään päivissä ratkaista. Presidentin, hallituksen ja eduskunnan on oltava mukana prosessissa mukana, kuvailee Tuomioja.
Erkki Tuomioja korostaa myös yhteistyötä Ruotsin kanssa.
– Ruotsi on meidän kannalta tärkein maa, jolla on aidoin intressi myös Suomen suojelemisessa. Päädyimme sitten, mihin ratkaisuun tahansa, toivottavasti kuljemme yhtä jalkaa Ruotsin kanssa, sanoo Tuomioja.
Kokoomuksen Jukka Kopra toteaa, että kokoomus on valmis viemään Suomen Natoon.
– Suomen kansaan voi luottaa. Kokoomus on valmis viemään Suomen Natoon. Kansalaisten silmät ovat auenneet, hyvä niin. Prosessi voi olla pitkäkin, mutta tällä hetkellä me odotamme, että muut puolueet saavat muodostettua oman käsityksensä asiasta ja toivottavasti suhtautuvat hakemukseen suotuisasti, sanoo Kopra.
Nato-keskustelu saa kuitenkin Kopralta moitteita.
– Tämä Nato-keskustelu on absurdi keskustelu, jota ei pitäisi vapaassa maassa edes olla. Kipuilemme asiasta, että puolustamme yhdessä läntisiä arvoja, mutta poliitikot eivät kuitenkaan haluaisi liittyä yhteiseen liittoon. Natohan on puhdas puolustusliitto, pohtii Kopra. Hän arvioi, että informaatiovaikuttaminen on tehnyt Nato-keskustelusta ongelman.
– Ilmeisesti vuosikymmenten informaatiovaikuttaminen, jota ensin Neuvostoliiton ja sitten Venäjän toimesta on harjoitettu on saanut aikaan Suomessa ilmiön, että olemme tehneet tästä ongelman, jota ei pitäisi olla olemassa, sanoo Kopra.
Erkki Tuomiojan mukaan Natossa ei ole kyse ideologisesta asiasta.
– Tämä on turvallisuuskysymys. Kysymys on siitä, miten me parhaiten pystymme parhaiten suomalaisten turvallisuustta ja hyvinvointia puolustamaan. Ei tämä ole yksiselitteinen asia. Tässä tarvitaan myös paasikiveläistä viisautta. Et kai sinä pidä häntä Venäjän trollina, heittää Erkki Tuomioja kysymyksen Kopralle viitaten presidentti J.K.Paasikiveen, joka painotti Neuvostoliiton suhteen tärkeyttä Suomelle.
– En toki, vastaa Jukka Kopra kysymykseen Paasikivestä, ja jatkaa.
– Nato-jäsenyys on paras tapa turvata Suomen turvallisuus, jos naapurina on Venäjän kaltainen maa, sanoo Kopra.
Perussuomalaisten Jari Ronkaisen mukaan Nato-keskustelua ei voi käydä vanhoista poteroista.
– On väistämätöntä, että kun Natosta puhutaan, on päästävä vanhoista poteroista ylös, ja käydä sitä keskustelua aidosti. Näkisin, että pitäisi saada nopeasti riskianalyysi, jolta pohjalta keskustelua voidaan käydä, Mielestäni eilen puolueet aloittivat keskustelun hyvin keskustelun, sanoo Jari Ronkainen viitaten eduskunnassa käytyyn keskusteluun.
Tuomioja toteaa, että vaikka muuttuvia asioita on paljon, emme maantiedettä ja historiaa edelleenkään voi muuttaa.
– On muistettava, että Suomi ei ole Ukraina. Suomessa ei ole sellaisia jakolinjoja, joita voitaisiin käyttää meidän heikentämiseen. Olemme pitäneet huolen omasta puolustuksesta, se on huippukunnossa. Ytimessä ei ole välttämättä hävittäjäkoneet, vaan 280 000 koulutetun sotilaan reservi, jollaista ei ole millään suuremmallakaan maalla Euroopassa käytössä, sanoo Tuomioja.

Hakemuksen voi jättää, kutsumenettely olisi nopeampi​

Entä kuinka nopeasti Nato-jäsenyyttä olisi haettava, jos haetaan?
– Hakemus voidaan jättää koska tahansa. Sitä olemme korostaneet tähänkin saakka, että Suomi voi suvereenina valtiona päättää ja hakea liittoutumista, jos katsomme sen etujemme mukaiseksi, sanoo Tuomioja.
Jukka Korpan mukaan Natoon liittymisprosessi on hoidettava taiten.
– Liittymisprosessi on kimurantti ja siinä tarvitaan ulkopoliittista osaamista ja taitoa. Lisäksi se on hoidettava niin, ettei Venäjä pysty häiritsemään. Venäjän intresseissä on varmasti sabotoida Suomen Nato-jäsenyys, toteaa Kopra.
Hakemuksen lisäksi Natolla on myös toinen keino ottaa uusia jäseniä, kertoo Kopra.
– Niin sanottu kutsumenettely, jossa jäsenvaltiot etukäteen toteavat uuden jäsenen otosta. Sen jälkeen tehdään kutsu, johon vastataan myöntävästi. Näin kaikki tapahtuu nopeammin kuin perinteisessä hakemusprosessissa, sanoo Kopra.
– Mietimme aina, että me joudumme itse lähettämään joukkoja jonnekin. Tässä muuttuneessa tilanteessa, meidän täytyy myös miettiä, että kuka meitä auttaisi, jos olisimme Ukrainan tilanteessa. Varmasti saisimme materiaaliapua, mutta joukkoja ei tällä kertaa mistään, toteaa Jari Ronkainen.
– Tärkein asia on, ettei Suomi joudu sotaan eikä sotilaallisten toimien kohteeksi. Eikä se, kuinka sodassa meneteltäisiin, koska silloin olemme jo hävinneet, toteaa Tuomioja. Hän arvioi myös, että Nato-jäsenyyden myötä suomalaiset sotilaat nähtäisiin Venäjällä vihollisina.
– Vaikka he eivät olisi tänne hönkimässä, niin rajalla tehdään samanalaista varustautumista kuin muillakin Nato-rajoilla. Tämäkin on huomioitava, sanoo Tuomioja.

 

Polttoaineesta menee edelleen rahat venäjälle..​

Teboil: Asemilla tehtyjen ostosten rahat päätyvät paikallisille kauppiaille​

Eija Mikkonen
0
02.03.2022 13:04
Päivitetty: 13:15
UKRAINAN SOTA

Suomalaiset yksityishenkilöt ja useat yritykset ovat boikotoineet Teboilia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Suomalaiset yksityishenkilöt ja useat yritykset ovat boikotoineet Teboilia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
KUVA: ERKKI AHOLA

Teboil-asemilla tehtyjen ostosten rahat päätyvät paikallisille Teboil-kauppiaille, tiedotteessa kerrotaan.

Teboil-kauppiaat ry ja Oy Teboil Ab ovat sopineet yhteisesti, ettei kauppiailta veloiteta myyntisidonnaisia vuokramaksuja, kauppapaikkamaksuja eikä markkinointimaksuja. Yhtiö keskeyttää välittömästi maksujen perimisen määräaikaisesti maalis-toukokuun ajaksi.

Teboilin omistaa venäläinen yhtiö Lukoil, ja Teboiliin kohdistunut boikotti on levinnyt jo laajalle koko Suomessa.

Lue myös: Kaupat poistavat venäläisiä tuotteita hyllyistään ja yritykset lopettavat yhteistyön Teboilin kanssa – boikotti kohdistuu kuitenkin suomalaisiin, varoittaa järjestö

Osapuolet aikovat keskustella siitä, millaisella mallilla Teboil-kauppiaat toimisivat jatkossa Teboil-brändin alla itsenäisinä kauppiaina. Tällöin asiakkaat tietäisivät, että asemien myynti jää paikallisten yrittäjien kassoihin.
– Teboil-kauppiaat ovat olleet yhtiömme selkäranka jo vuosikymmenten ajan, ja tänään sovittu maksujen keskeytys on selkeä askel siihen, että asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan siitä, mihin asemilla tehtyjen ostosten rahat päätyvät, kertoo Teboilin markkinointi- ja viestintäjohtaja Toni Flyckt tiedotteessa.

Teboil-kauppiaat työllistävät Suomessa yli tuhat henkilöä. Huoltamoita pyörittävät yksityiset yrittäjät.

 
Voiko sitä tuota juttua paremmin sanoa. Pitkälti mielestäni palstan arvioita myötäilevään tulokseen oli päädytty.
Olipa erinomainen artikkeli. Siinä se. Toivottavasti toimittajat lukevat tämän myös, seuraavan kerran kun pääsevät haastattelemaan meidän poliitiikoja ja erityisesti TP Niinistöä.
 
Itselle osui tämä kohta silmään Tuomiojan lausunnossa:

– Tilanne on muuttunut, eikä muutos ole väliaikainen. Joudumme harkitsemaan ja käymään läpi, mitkä ovat jatkossa meidän ulko- ja turvallisuuspolittiset linjamme. Nyt ei tietenkään käytetä kuukausia tällaiseen, mutta ei tätä myöskään päivissä ratkaista. Presidentin, hallituksen ja eduskunnan on oltava mukana prosessissa mukana, kuvailee Tuomioja.

Eikö tämä anna meille kuitenkin toivoa?Erkkihän on kuitenkin ollut pahimpia vastustajia.
 

Polttoaineesta menee edelleen rahat venäjälle..​

Teboil: Asemilla tehtyjen ostosten rahat päätyvät paikallisille kauppiaille​

Eija Mikkonen
0
02.03.2022 13:04
Päivitetty: 13:15
UKRAINAN SOTA

Suomalaiset yksityishenkilöt ja useat yritykset ovat boikotoineet Teboilia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Suomalaiset yksityishenkilöt ja useat yritykset ovat boikotoineet Teboilia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
KUVA: ERKKI AHOLA

Teboil-asemilla tehtyjen ostosten rahat päätyvät paikallisille Teboil-kauppiaille, tiedotteessa kerrotaan.

Teboil-kauppiaat ry ja Oy Teboil Ab ovat sopineet yhteisesti, ettei kauppiailta veloiteta myyntisidonnaisia vuokramaksuja, kauppapaikkamaksuja eikä markkinointimaksuja. Yhtiö keskeyttää välittömästi maksujen perimisen määräaikaisesti maalis-toukokuun ajaksi.

Teboilin omistaa venäläinen yhtiö Lukoil, ja Teboiliin kohdistunut boikotti on levinnyt jo laajalle koko Suomessa.

Lue myös: Kaupat poistavat venäläisiä tuotteita hyllyistään ja yritykset lopettavat yhteistyön Teboilin kanssa – boikotti kohdistuu kuitenkin suomalaisiin, varoittaa järjestö

Osapuolet aikovat keskustella siitä, millaisella mallilla Teboil-kauppiaat toimisivat jatkossa Teboil-brändin alla itsenäisinä kauppiaina. Tällöin asiakkaat tietäisivät, että asemien myynti jää paikallisten yrittäjien kassoihin.
– Teboil-kauppiaat ovat olleet yhtiömme selkäranka jo vuosikymmenten ajan, ja tänään sovittu maksujen keskeytys on selkeä askel siihen, että asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan siitä, mihin asemilla tehtyjen ostosten rahat päätyvät, kertoo Teboilin markkinointi- ja viestintäjohtaja Toni Flyckt tiedotteessa.

Teboil-kauppiaat työllistävät Suomessa yli tuhat henkilöä. Huoltamoita pyörittävät yksityiset yrittäjät.

Uskoakseni väärää informaatiota. Polttoaineesta mene tukku-osa ja franschising provisio lukoilille, osa veroihin ja aivan muutamia senttejä/litra kauppiaille. Muista ostoksista normaali vähittäiskauppatulojakauma paitsi liikevaihdon perusteella franscising-provisio lukoilille.

Muissa huoltamoketjuissa hieman öljynjalosteen tuottajan mukaan vaihteleva tukkuosa sinne katteineen ja muuten kuten edellä mutta liikevaihtoon tai mv mittariin perustuva franscising-provisio ei ohjaudu Venäjälle.

On siis täysin perusteltu kannanotto valita, että rahavirrasta välittyy mahdollisimman vähän Venäjälle.
 
Itselle osui tämä kohta silmään Tuomiojan lausunnossa:

– Tilanne on muuttunut, eikä muutos ole väliaikainen. Joudumme harkitsemaan ja käymään läpi, mitkä ovat jatkossa meidän ulko- ja turvallisuuspolittiset linjamme. Nyt ei tietenkään käytetä kuukausia tällaiseen, mutta ei tätä myöskään päivissä ratkaista. Presidentin, hallituksen ja eduskunnan on oltava mukana prosessissa mukana, kuvailee Tuomioja.

Eikö tämä anna meille kuitenkin toivoa?Erkkihän on kuitenkin ollut pahimpia vastustajia.
Tämä on yksi merkittävimmistä SDP:n indikaattoreista. Erkin ei tarvitse kääntyä haudassa vaan hän hakee jo mukavampaa asentoa jolla voi esittää kriittistä mutta puoltaa Nato-jäsenyyttä. Selvästi tämä Venäjän ”desantti” ei enää tunnista Venäjää.
 
Voiko sitä tuota juttua paremmin sanoa. Pitkälti mielestäni palstan arvioita myötäilevään tulokseen oli päädytty.
Erinomainen kirjoitus sikäli, että asia on yksinkertaistettu niin, että poliitikotkin sen ymmärtää. Jakakaa ihmeessä tätä lehden linkkiä. 👏

Tuo vielä runomuotoon niin Saulikin pääsee kärryille.
 
Uskoakseni väärää informaatiota. Polttoaineesta mene tukku-osa ja franschising provisio lukoilille, osa veroihin ja aivan muutamia senttejä/litra kauppiaille. Muista ostoksista normaali vähittäiskauppatulojakauma paitsi liikevaihdon perusteella franscising-provisio lukoilille.

Muissa huoltamoketjuissa hieman öljynjalosteen tuottajan mukaan vaihteleva tukkuosa sinne katteineen ja muuten kuten edellä mutta liikevaihtoon tai mv mittariin perustuva franscising-provisio ei ohjaudu Venäjälle.

On siis täysin perusteltu kannanotto valita, että rahavirrasta välittyy mahdollisimman vähän Venäjälle.
Jos oikein ymmärsin, on Teboil tehnyt tässä paniikissa väliaikaisen diilin pelastaakseen nahkansa.
No, en edelleenkään tankkaa Teboililla.
 
Neste kait toimittaa suurimman osan Suomen polttoaineista(?). Siis kaikki huoltamoketjut. Korjatkaa jos olen väärässä.
Neste on nyt ilmoittanut hankkivansa tarvittavan raakaöljynsä muualta kuin venäjältä. Eli sekin rahavirta venäjälle loppuu.

Teboil on kuitenkin ainoa ketju, jolta on mennyt franchising-rahaa venäjälle. Olen koko elämäni välttänyt Teboilia nimenomaan venäjäkytköksen takia.
 
Back
Top