Tarkka-ampujan peruskivääri

Tippuu jos ei tuule :)
Totta. Tuulen huomioiminen onkin yksi juttu, toinen on etäisyyden arvointivirheet :)

BTW CV:llä ei tavitse miettiä edes sitä tuulta kun kompuutteri korjaa senkin :D
 
Onkos dragunoveista luovuttu kokonaan? Ainakin vielä 2005 tulitukiampujat käyttivät välillä dragunovia, välillä agocia. Sen jälkeen ei ole ainakaan paljoa kuvissa näkynyt
 
AINA ei yleensä PKM...KVKK62 ei kuulu enään JV:lle.

Loistavaa jos näin on. Jos koskee myös meitä siltavahteja, niin vielä mahtavampaa, mutta siihen en sentään jaksa uskoa.

Miksi? Kun Jenkeilläkin on? KK-ampuja hyötyy optiikkasta (pl. VV/Lämppäri) RK-miestä vähemmän, koska KK = aluetuliase

No en minä toki tarkoittanut että letkapyssyn päälle pitää laittaa 32 kertaa suurentava Leupoldi. Olisi pitänyt sanoa kunnollinen pimeätoimintakyvyn antava optiikka.

Tukiampuja RK+KKP toimii vallan mainiosti Suomalaisessa maastossa niillä etäisyyksillä (alle 600m) joille JVR:n tuli tuleekin ulottua. Tarkka-ampujat TAK2000:n kanssa siirrettiin PR05 kokemusten perusteella juuri pois JÄÄKJ:sta JK-tasalle, koska ne eivät pysty hyödyntämään aseensa potentiaalia JVR:n ja JVJ:n taisteluetäisyyksillä. Seuraus on että meillä on vain yksi-kolme muita hitaammin ampuvaa miestä JVK:ssa...Toki saisi niintä ACOG:a olla useampikin ryhmässä jos rahaa olisi (tästä olemme samaa mieltä), mutta silti ei kaikilla; mieluummin osalla Aimpointti kuten nykyäänkin...siihenkin on syynsä eikä se ole pelkästään rahapula ;)

Kun nyt olisi / jos nyt on, edes jotain optiikkaa aseen päälle joka ukolla, taistelevissa osissa, niin olisin iloinen.
 
Loistavaa jos näin on. Jos koskee myös meitä siltavahteja, niin vielä mahtavampaa, mutta siihen en sentään jaksa uskoa.
Sori puhuin taistelevasta JV:stä eli AL&OPJO:sta. Ei tullene saavuttamaan PAIKJ:ja edes siinä tapauksessa että KVKK62 hylättäisiin kokonaan...ja joo kylähän ne PKM:t voi teillä olla harjoituksissa käytössä....harjoitus- ja jakomateriaali ei täsmää "ihan aina" vaikka pitäsikin koulututuksen takia näin ollakin...

Loistavaa Kun nyt olisi / jos nyt on, edes jotain optiikkaa aseen päälle joka ukolla, taistelevissa osissa, niin olisin iloinen.
Tähän ei tulla vielä pitkään aikaan pääsemään, mutta lähemmäs mennään koko ajan etulinjan JV:n osalta niin ALJO:ssa kun OPJO:ssa
 
Onkos dragunoveista luovuttu kokonaan? Ainakin vielä 2005 tulitukiampujat käyttivät välillä dragunovia, välillä agocia. Sen jälkeen ei ole ainakaan paljoa kuvissa näkynyt
On vielä listoilla, mutta aseita on vähän, ne on erittäin kuluneita ja ne on pääsääntöisesti TIED yksiköiden aseistusta. Voi olla että vielä hetken kun ACOG:a ei ole kaikille vielä jakaa joille ne kuuluu (hankinta kesken) voi jokunen olla sijoitettu jääkäriyksiköillekin - huhuja olen tällaisesta kuullut...
 
Viimeksi muokattu:
Keskusteluhan on edennyt mukavasti.

Noista lupaperusteista on edellä keskusteltu ja ihmetyttää miten monimutkaiseksi asiat koetaan. Laki on yksiselitteinen, mutta lähinnä harrastusammunnan (eli EI metsästyperusteisen) todistaminen lieneen se kysymyksiä herättävä asia.

Omat kokemukset lupien perusteista on tällaiset; en metsästä, ainoa peruste mitä koskaan olen esittänyt on mp-harrastus ja sen mukainen harrastaminen. Olen käynyt MPK:n kursseja jotka toin esille lupaa hakiessani osoittaakseni kiinnostuksen mp-toimintaan.

-Ensin siis liityin Jns reserviläisiin ja sitten heti perään hain lupaa pienoiskivärille, joka oli eka lupani ruutiaseisiin. Silloin tietysti oli pällitesti ja haastattelu.
-Muutama kuukausi sen jälkeen hain lupaa 308:lle. Haastattelussa kerroin käyneeni MPKn t-a kurssin. Lupa tuli ongelmitta.
-Sitten kävin resuammunnoissa vaaditun 2 vuotta (pistooli), sekä MPKn SRA-kurssin (pistooli). Parin vuoden jälkeen hain ja sain luvan 9-milliseen pistooliin. SRA kortti oli tietysti mukava esittää lupaa anottaessa.
-Lyhyen aseen lupahan on määräaikainen, joten harrastuksen jatkuvuus pitää aikanaan todistaa, jotta lupa pysyy voimassa.

-Ilmapistoolilla tapahtuva harjoittelu katsotaan pistooliammunnaksi siinä missä ruutiaseellakin, jos joku vain todistaa harrastuksen.
-Hyvä jos harjoittelun voi todistaa joku ampuma-asekouluttaja. Mutta itseasiassa todistuksen ampumakäynnistä voi pyytää vaikka radalla olevalta kaverilta, eli omaan ampumapäiväkirjaan pyydetään häneltä nimmarinimen selvennys ja puh numero suorituskerran alle. Se on poliisin asia harkita uskooko hän todistuksen. Riippuu ihan poliisista ja todistajan luotettavuudesta onko tällä merkitystä mutta ei se haittaakaan.
-Myös toimitsijana toimiminen (esim taulujen paikkaus tai makkaranpaisto) ammuntatapahtumassa (myös piistooli sellaisessa) on ammuntaharrastusta.
-Ampumaharrastuksen EI tarvitse olla kilpailua tai sääntöjen mukaista muodollista harjoittelua, riittää että ampuu omaksi ilokseen. Minäkään en perusteluissa ole koskaan sanonut kilpailevani enkä kilpailutyylisesti harjoittelevani.

PS
Ressurynkkyyn en ole vielä hakenut lupaa kun on ollut tarpeeksi touhua tuon Savagen kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
-Ampumaharrastuksen EI tarvitse olla kilpailua tai sääntöjen mukaista muodollista harjoittelua, riittää että ampuu omaksi ilokseen. Minäkään en perusteluissa ole koskaan sanonut kilpailevani enkä kilpailutyylisesti harjoittelevani.

Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että sulla oli esittää dokumentointia jäsenyydestä ResUL:n alaisesta yhdistyksestä ja edes alustava käsitys jostain lajista, jossa kilpaillaan kyseisen yhdistyksen/järjestön alla jopa SM- tasolla ja sitä kautta voi mahdollisesti esittää paikan/paikat, jossa aikoo harrastaa. Pakkohan sillä käsiaseellakin on harrastaa, jos aikoo jatkaa sitä harrastusta määräajan jälkeen.

Toki meillä on yhdistymisvapaus, mutta lupia ei ole enään hetkeen annettu ns. virkistysammuntaperusteella. Jos et ole metsästäjä, niin liittyminen ressuyhdistykseen tai ampumaseuraan alkaa olla ehdoton edellytys mille tahansa ampuma- aseelle. Avainsana on luotettava selvitys harrastuksesta, eli riittävä määrä kirjallista dokumenttia viemisiksi asemalle.

Metsästäjänä tie on ollut huomattavasti helpompi ja mm. TRG 22 tuli hankittua ilman mitään hirvimerkkejä, .308 kun on erinomainen pienriistakaliiperi. Samassa sitten menee pitkänmatkan harjoittelu metsästyskauden ulkopuolella.

Foorumeilla lupia ei myönnellä, joten meikäläisen rehellinen neuvo on aina ottaa yhteyttä omaan lupaviranomaiseen. Kyllä se poliisikin osaa vielä palvella.:)
 
Tuosta aikajänteestä senverran että pistooliluvan sain vähän päälle vuosi sitten, joten lupaperusteet on sikäli vielä samat. Res yhd jäsenyys ei paljoa maksa ja MPKn kursseja voi myös käydä kuka vaan. Näitä suosittelen kaikille ammuntaa aloittaville ihan oman ja kanssaharrastajien turvallisuuden takia. Lisäksi saa rahan arvoista tietoa hankintoja ajatellen.

Ja kuten winsu sanoi, poliisilta voi kysyä perusteista, ei heitä tarvii pelätä.
 
Res yhd jäsenyys ei paljoa maksa ja MPKn kursseja voi myös käydä kuka vaan.

Ressuyhdistyksen jäsenyys ja maksettu ResUL:n ampujanvakuutus avaa ovet jopa SM- tason kisoihin, joten ovat kovaa valuuttaa lupahakemusta jättäessä. Haettavan aseen pitää sopia johonkin lajiin, jota yhdistyksessä/seurassa/järjestössä ammutaan. Niiltäkin osin mahdollinen laji kannattaa miettiä tarkoin ennen lupahakemuksen viemistä. Ressupuolella foorumin ajatusmaailma huomioiden kaikille löytyy jotain. SAL.....meh. Kusivat liikaa yhteisiin muroihin lausunnoillaan ampuma- aselakia rukattaessa. Samaten metsästäjäliitto.

Jos ja kun se hankkimislupa tulee ja aseen on hankkinut, niin sitä lajia ei välttämättä tarvitse sitten edes ampua. Onko tuossa mitään järkeä? Ei välttämättä, mutta tämä on poliisin nykyinen linjaus harrastusperusteella hankittavista ampuma- aseista. Metsästäjä voi hakea metsästysperusteella lupaa kiväärille isolla skaalalla kaliipereissa toimintatapana lippaallinen kertatuli ja valita täysiverisen tarkkuuskiväärin makunsa mukaan ja lyödä optiikat päälle. Ja eikun TA- toimintaan mukaan.

Itse kyllä suosittelen hakeutumista ampumaporukoihin, siitä harrastuksesta saa paljon enemmän irti seurassa tai yhdistyksessä oli sitten metsästäjä tai ressuampuja. Tuokaan ei missään nimessä estä omatoimista harjoittelua. Ja jos siltä tuntuu, niin käydä kisoissakin välillä.

Jos lähellä on metsästysseuroja, joilla on oma rata niin kannattaa tarkistaa onko heillä käytössä ampujajäsenyys. Tuolloin jäseneksi voi liittyä ilman metsästyskorttia ja näin avautuu mahdollisuus käyttää seuran rataa nimellisellä vuosimaksulla. Kilpailujakin järjestävät useimmat seurat. Taas on kädessä muutama pelimerkki lisää vietäväksi poliisiasemalle.
 
Jaa. No tervetuloa kokeilemaan RK95+ACOG kombolla...kyllä sillä Jantterit tippuu varusmiesten toimesta 500m matkalta, itse olen tiputelut kauempaakin. SA-int ACOG:ssa (Kiväärikaukoputki 2004) on ns. Bulletdrop asteikko JVA0316:a 600m:n asti jolla tarvittava korotus otetaan.

Edit: Myönnä että ihan ei kyllä joka laukauksella tipu pelti tuonne 500m, jos ei tiedä etäisyyttä, mutta kun etäisyys on haarukoitu niin aina tippuu.

BTW PKT:lla CV9030FIN:ssä vasta hauska onkin ampua +1000m matkoille...tarkasti osuu, mutta kyllä se on jo aikalailla epäsuoraa :D

7,62*39 patruunalla ampuessa matkoille 500+ ei enää riitä etäisyydessä edes haarukointi. Luoti tippuu lakipisteestään n. 3 metriä 600 metriin ammuttaessa. Ja lentorataa tuolla 600 hujakoilla kuvastaa hyvin se, että jos tekee etäisyyden arvioinnissa 30 metrin virheen on osumaa 600-700 mm väärällä korkeudella. Ehdottomasti on siis oltava etäisyysmittari käytössä jos meinaa tilanteessa johonkin osua.
 
7,62*39 patruunalla ampuessa matkoille 500+ ei enää riitä etäisyydessä edes haarukointi. Luoti tippuu lakipisteestään n. 3 metriä 600 metriin ammuttaessa. Ja lentorataa tuolla 600 hujakoilla kuvastaa hyvin se, että jos tekee etäisyyden arvioinnissa 30 metrin virheen on osumaa 600-700 mm väärällä korkeudella. Ehdottomasti on siis oltava etäisyysmittari käytössä jos meinaa tilanteessa johonkin osua.
Totta kai. Ihan normaalisti etäisyydet mitataan eritasoille kun ryhmä ryhmittyy puolustukseen. Pikatilanteissa ei tietenkään auta kun arvoida ja haarukoida. Tietenkin luodin ballistiikka täytyy tuntea ja mm. jo mainittu tuulen vaikutus. Hyvinpä se tuntuu vm:ltäkin onnistuvan 500m etäisyyksille pienellä harjoittelulla...iskemään merkkaaminen on kova sana! ;)
 
Kasigrammasella 120A:lla 900m/s lähdöillä sama putoama tulee 40m matkalla kuudessasadassa, joten kyllä kolmenollakasillakin saa olla tarkkana noilla etäisyyksillä.
 
Kasigrammasella 120A:lla 900m/s lähdöillä sama putoama tulee 40m matkalla kuudessasadassa, joten kyllä kolmenollakasillakin saa olla tarkkana noilla etäisyyksillä.

Nii ja ei sellaista paukkua olekaan joka ei tuolla 600m hujakoilla vajoa. Kaikilla patruunoilla etäisyyden arviointi on tärkeää, mutta mitä huonompi lentorata sitä tärkeämpää on mitata matka oikein. Suosittelen jokaista ta-kiväärin tai vastaavan hankintaa suunnittelevan tutustumaan allekirjoituksessani olevaan Sakon laskentaohjelmaan. Sieltä voi katsoa mitä ei kannata ostaa.
 
Nii ja ei sellaista paukkua olekaan joka ei tuolla 600m hujakoilla vajoa. Kaikilla patruunoilla etäisyyden arviointi on tärkeää, mutta mitä huonompi lentorata sitä tärkeämpää on mitata matka oikein. Suosittelen jokaista ta-kiväärin tai vastaavan hankintaa suunnittelevan tutustumaan allekirjoituksessani olevaan Sakon laskentaohjelmaan. Sieltä voi katsoa mitä ei kannata ostaa.

Tuossa muuten näkyykin, siis tuossa laskurissa, että sen tähtäimen säätöjen on parasta olla samaa yksikköä, kuin ristikossa. MOA:t näyttäisi toimivan hyvin. Mrad ei välttämättä niinkään.
 
Tuossa muuten näkyykin, siis tuossa laskurissa, että sen tähtäimen säätöjen on parasta olla samaa yksikköä, kuin ristikossa. MOA:t näyttäisi toimivan hyvin. Mrad ei välttämättä niinkään.

MOA- pohjaisia ristikoita ei tahdo oikein löytyä yleisimpiin kiikareihin. Benderiä, nightforcea ja vortexiakin saa ainakin tilattua MOA- retikkelillä suomessa, mutta hinnat ovat sitten alkaen tonnista päätyen noin kolmeen tonniin. MOA on muutenkin hieman liiankin hienosäätöinen kiikareissa, 0.1MRAD napsu tarkoittaa kymmentä senttiä kilometrissä eli sentti sadassa. PV:n TRG- kiikareissa napsu on 0.25MRAD koron osalta. 0.1MRAD säätö on yleisin ja toimii TA- käytössä loistavasti. Noita MOA- juttuja käytetään lähinnä jenkeissä joissain kasa- ammuntatouhuissa.

Yleisimmin kiikareissa on edelleen 1/4 MOA säätö per naksu, vaikka valmistaja sitä tekisikin MRAD- ristikolla esim. perinteinen mil- dot. Meoptan meopro ja R1- mallistossa tilanne on tuo, samaten leupparin VX- sarjalaisissa ja bushnell eliteissa. Ristikko on kakkospolttotason, eli ristikon koko pysyy samana suurennosta muutettaessa. Tarkoittaa, että dottien väli on 1 MRAD yleensä suurimmalla suurennoksella ja kasvaa suurennosta pienennettäessä. Tuo pitää ottaa huomioon käytettäessä ristikkoa etäisyyden mittaamiseen tai koron ottamiseen ristikolla eri suurennoksilla.

Mikään ongelma tuo ei ole, jos käyttää pelkkää ristikkoa koron ottamiseen. Kohdistus vaikkapa sataseen MOA- naksuilla ja MRAD- pohjainen koron ottaminen ristikolla pidemmille etäisyyksille. Muistaen kakkospolttotason ristikon mittasuhteet eri suurennoksilla. Ykköspolttotason ristikolla viivojen/dottien väli pysyy yhtenä millinä, eli ristikon koko muuttuu suurennoksen mukana. Koron ottaminen ja ristikon käyttäminen etäisyyden mittaamiseen toimii siis samoilla arvoilla suurennoksesta riippumatta.

Halvimmat kiikarit MRAD- säädöillä, avoimilla torneilla ja ykköstason MRAD- ristikolla taitavat olla Vortexin ja Sightronin putket noin yhdeksänsadan hintaluokassa.
 
MOA- pohjaisia ristikoita ei tahdo oikein löytyä yleisimpiin kiikareihin. Benderiä, nightforcea ja vortexiakin saa ainakin tilattua MOA- retikkelillä suomessa, mutta hinnat ovat sitten alkaen tonnista päätyen noin kolmeen tonniin. MOA on muutenkin hieman liiankin hienosäätöinen kiikareissa, 0.1MRAD napsu tarkoittaa kymmentä senttiä kilometrissä eli sentti sadassa. PV:n TRG- kiikareissa napsu on 0.25MRAD koron osalta. 0.1MRAD säätö on yleisin ja toimii TA- käytössä loistavasti. Noita MOA- juttuja käytetään lähinnä jenkeissä joissain kasa- ammuntatouhuissa.

Yleisimmin kiikareissa on edelleen 1/4 MOA säätö per naksu, vaikka valmistaja sitä tekisikin MRAD- ristikolla esim. perinteinen mil- dot. Meoptan meopro ja R1- mallistossa tilanne on tuo, samaten leupparin VX- sarjalaisissa ja bushnell eliteissa. Ristikko on kakkospolttotason, eli ristikon koko pysyy samana suurennosta muutettaessa. Tarkoittaa, että dottien väli on 1 MRAD yleensä suurimmalla suurennoksella ja kasvaa suurennosta pienennettäessä. Tuo pitää ottaa huomioon käytettäessä ristikkoa etäisyyden mittaamiseen tai koron ottamiseen ristikolla eri suurennoksilla.

Mikään ongelma tuo ei ole, jos käyttää pelkkää ristikkoa koron ottamiseen. Kohdistus vaikkapa sataseen MOA- naksuilla ja MRAD- pohjainen koron ottaminen ristikolla pidemmille etäisyyksille. Muistaen kakkospolttotason ristikon mittasuhteet eri suurennoksilla. Ykköspolttotason ristikolla viivojen/dottien väli pysyy yhtenä millinä, eli ristikon koko muuttuu suurennoksen mukana. Koron ottaminen ja ristikon käyttäminen etäisyyden mittaamiseen toimii siis samoilla arvoilla suurennoksesta riippumatta.

Halvimmat kiikarit MRAD- säädöillä, avoimilla torneilla ja ykköstason MRAD- ristikolla taitavat olla Vortexin ja Sightronin putket noin yhdeksänsadan hintaluokassa.

http://www.sissos.fi/tuote/meopta-zd-3-12x50-mil-dot/5772120943010/

Sikäli kun nyt ymmärsin näitä asioita, niin tuo on nyt se "hyvä" kiikari, jossa on vissiin pitkälti kaikki tarpeellinen. Oliko näin?
 
http://www.sissos.fi/tuote/meopta-zd-3-12x50-mil-dot/5772120943010/

Sikäli kun nyt ymmärsin näitä asioita, niin tuo on nyt se "hyvä" kiikari, jossa on vissiin pitkälti kaikki tarpeellinen. Oliko näin?

Tuo on laadukas putki. Se, paljonko haluaa panna putkeen rahaa, on tietysti itsestä kiinni ja taloudellisista edellytyksistä.

Tuossa toinen, muutaman satasen edullisempi putki, jossa myös Mil-Dot ja erittäin hyvä kuva (tiedän koska minulla on vastaava, siviiliristikolla oleva, oman tussarin päällä):

http://www.ahtihuvila.fi/cgi-bin/we...Target&naytasivu=278&id=161&saitti=ahtihuvila

(Huom Bushnelleja on 3 eri sarjaa, ja ne kaksi edullisempaa ovat sitä sun tätä. Elite-sarja on laatukamaa.)

EDIT mutta tässä on kyllä tod näk senttinapsut eikä mrad
 
Viimeksi muokattu:
Katos perhanaa, Meopta tekee noita ykköstason retikkelillä ja mrad- napsuilla. Kyllä tuo toimii, henkilökohtaisesti ottaisin vielä suuremmalla suurennoksella pitkille matkoille.
 
Back
Top