Ukrainan konflikti/sota

Kuten aiemminkin; ihmettelen vilpittömästi mikseivät ovelat ruotsalaiset ja/tai röyhkeät ranskalaiset tee jotain diiliä hävittäjistään Ukrainan kanssa. "Lend and leasea" jonka rahoitus lankeaisi heti tai hetkeä myöhemmin EU:lle. Miljardin saisi etumaksua vaikka heti kun pyörähtäisi Helsingissä vekselin kanssa. Itarilta Saksalaisiltakin olisi varmasti puristettavissa mittavaa rahoitusta nopeasti, "energiewenden" hengessä.
Monenko vuoden kuluttua valmistuisivat E-Gripenit jos nyt tilattaisiin? Olisikohan Ukrainan tyytyminen jo valmistettuihin vanhemman mallin gripukoihin?
 
7.10. on paitsi Putinin syntymäpäivä niin myös toimittaja Anna Politkovskayan murhan vuosipäivä. Terävänäköinen ja -kynäinen nainen, jonka kirjoja voi suositella varauksetta jos kiinnostaa lukea Venäjän ja Putinin tosiolemuksesta (toki painottuvat 1990-lukuun ja 2000-luvun alkuun). Hän näki jo varhaisessa vaiheessa millainen saasta Putin on.

OT, mutta vahva suositus myös brittitoimittaja Heidi Blaken kirjalle Tappolista (From Russia with Blood). Kertoo etenkin puttosen salamurhakampanjoista, mutta valottaa myös taustoja oligargiasta ja sen muodostumisesta venäjälle NL:n romahtamisen jälkimainingeissa.
 
Monenko vuoden kuluttua valmistuisivat E-Gripenit jos nyt tilattaisiin? Olisikohan Ukrainan tyytyminen jo valmistettuihin vanhemman mallin gripukoihin?

Luulisi että aiemmat E/F-tilaukset eli Ruotsiin ja Brasiliaan menisivät uusien tilausten edelle. Brasilia on saanut alle 10 konetta tähän saakka, Ruotsista en tiedä.
 
Hyvä kirjoitus karusta todellisuudesta ja vaikutuksista Venäjän syrjäseuduille

---
Sergei Tšernysov kuvailee kotiseutuaan eli erään siperialaisen suurkaupungin puutaloista ja hökkeleistä koostuvaa esikaupunkialuetta. Pihapiiriin kuuluvat banja, autotalli-ulkorakennus ja kasvimaa.

– Ei ole asfalttiteitä, ei viemäröintiä (vaikka lähes kaikki omaavat kylpyhuoneet), puhelimet ilmestyivät noin 15 vuotta sitten, kaasu samoihin aikoihin. Kaasu tarkoittaa, että talvella ei tarvitse kahta (tai kolmea) kertaa päivässä kantaa hiiltä ämpäreissä ulkorakennuksesta tuvan uuniin. Kaasu on silti luksusta; sitä ei ole kaikilla. Noin kymmenen vuotta sitten ilmestyivät ulkomaiset autot pihoille. Mikään ei ole muuttunut viiteen vuoteen.
---
Petranovskajan listaukseen Tsernysov toteaa ivallisesti ”onneksi en ole syntynyt Moskovassa ja menettänyt todellisuudentajuani” ja jatkaa:

– Jos tämä kaksi kolmasosaa Venäjän väestöstä on ”Venäjän kansa”, ei se ole menettänyt mitään näistä, koska heillä ei ole ollut niitä alun alkaenkaan. Viimeksi he pitelivät dollaria käsissään vuonna 1997 – lähinnä kiinnostuksesta, ei muusta. He eivät ole koskaan käyneet teatterissa tai huomanneet parhaimpien teatteriohjaajien jättäneen Venäjän ja heidät eli kansan.

– Heidän lapsensa käyvät samaa koulua kuin he itse kävivät – ehkä jopa saman, mutta nyt jo 70-vuotiaan, opettajan opetuksessa. He eivät edes tiedä, että lapsia voi opettaa huutamatta ja koulun nurmikolla kävely voidaan sallia. Jos perheet ovat hajonneet, niin vankilan, mobilisaation tai ammattisotilaan sopimuksen takia. Kukaan ei tunne ketään, joka olisi lähtenyt Georgiaan tai Kazakstaniin – suurin osa heidän sukulaisistaan ei ole edes koskaan käynyt kotikaupungin ulkopuolella.

Hinnannousu kaupoissa ei taas vaikuta heihin, koska ”nämä ihmiset eivät ole muutenkaan kaupoissa käyneet”. Ruoka saadaan omalta kasvimaalta.

– Heillä on kellarissa perunansa ja kurkkupurkkinsa, joilla selviävät talven yli. He selviävät jotenkin.
---
Lisäksi sota Ukrainassa on tarjonnut näille provinssivenäläisille ”osallisuuden jostakin suuremmasta”.

– Aivan kuten meidän isoisämme kukistivat fasismin, me kukistamme nyt natsismin (vai miksi sitä nyt kutsutaan) Ukrainassa. Ja me myös kukistamme homot, juutalaiset ja koko kollektiivisen Lännen, vapaamuurarit ja kaikki!

Vanhempi sukupolvi taas iloitsee nuoruudesta tuttujen ”neuvostopioneerien paluusta ja koulujen sotilaskoulutuksesta”

– Viimein! Muuten nykypäivän nuoriso olisi mennyt aivan hunningolle! Ja he saavat tämän kaiken ilman tekemättä mitään, ei edes ole tarvinnut nousta sohvaltaan, ironisoi Tšernyšov.
----
Tämä väestön osa uskoo, että tämä hallinto rakentaa vahvaa maata ”toki vihollisistaan huolimatta”. Se myös” vieraannuttaa toisistaan sen pienen vähemmistön, joka on sodan takia menettänyt kaiken, ja sen enemmistön, joka on saanut sen ansiosta kaiken”.

Sillä on myös vaikutuksensa tulevaisuuden Venäjään, koska sadat tuhannet ”uusia alueita valtaamassa” olleet tulevat saamaan miljoonia lapsia.

– Nämä lapset uskovat heidän isiensä ja äitiensä tehneen sankaritekoja. He eivät voi todellakaan uskoa vanhempiensa olleen hirviöitä. Nämä miljoonat lapset panevat trikolorisolmion kaulaan ensimmäisenä koulupäivänä ja katsovat samaa televisiota sekä kuuntelevat isiensä tarinoita ”ukropeista” [ven. tilli; pilkkanimitys ukrainalaisista] ja matkustavat tuhotun Mariupolin kautta lomanviettoon Krimille (isiensä kanssa tai ilman).
---


F0WULcfXgAA4_FJ.jpeg.jpg
 
Israelin tapahtumat tulevat varmasti viemään valtaosan huomiosta lähipäivinä, kenties lähiviikkoina myös. Tämä Clash Report taitaa olla turkkilainen, jos en muista väärin ja ainakin muutaman tämän päivän viestin perusteella tukee vahvasti Hamasin toimintaa (perustelee tänään nähtyjä raakuuksia vuosikymmeniä vanhoilla israelilaisten raakuuksilla yms.), joten hänellä voi olla motiivia lyödä vettä myllyyn. Tämä siis varoituksena, alla lainattu saattaa olla lainaus joka on irroitettu asiayhteydestä:

Israeli Ambassador to the Russian Federation says “Israel considers Iran responsible for the actions of Hamas”.


-

Israelia varten on oma ketjunsa joten miksi laitan tämän tänne? Otan tämän varalta talteen, JOS käy niin että Israel päättää iskeä voimalla iranilaisia kohteita vastaan eri puolilla Lähi-Itää. Tämä riippuu siitä, miten tämän päivän ja lähipäivien tapahtumat kehittyvät (on ollut puhetta, että Hamasin hyökkäys Gazasta voi olla vain alkua ja sitä saattaa seurata Hezbollahin hyökkäys pohjoisessa).

Mitä seurauksia tästä voisi olla, sellaisia jotka vaikuttavat Ukrainan sotaan? Iran toimittaa ryssälle Shahed-136/131 droneja, niitä valmistetaan Iranissa ja Syyriassa - kaksi eri tehdasta. Lisäksi toimittavat ryssälle muita droneja, tykistön kranaatteja, pst-aseita yms.

JOS Israel päättää, että Hamas toimii Iranin työrukkasena (mikä on helppo olettamus) niin voidaan nähdä ilmaiskuja muuallakin kuin Gazassa. Tämä voisi johtaa näiden kahden dronetehtaan pommitukseen ja tuhoamiseen, millä olisi näkyvä vaikutus ryssän pitkän kantomatkan iskuihin. Toki ei pidä unohtaa, että ryssälässä on yksi Shahed-136/131 dronetehdas, joten vaikka toimitukset Iranista ja Syyriasta loppuisivat kokonaan, nämä dronet tuskin katoavat Ukrainan taivaalta (paitsi jos ryssä olisi 100% riippuvainen komponenttien toimituksista Iranista).

On aivan liian aikaista spekuloida, mihin Israelin tapahtumat johtavat, mutta otetaan tämä varalta talteen. 7.10.2023 voi hyvinkin olla merkittävä päivä myös Ukrainan sodan laajemman kokonaisuuden kannalta.

MUOKKAUS: lisätään vielä tämän verran: ei voi olla pohtimatta, miten syvälle Iranin ja Venäjän yhteistyö ulottuu. Israelissa varmasti pohditaan samaa. Tälläkin voi olla vaikutusta siihen, miten Israel reagoi.

Yleisesti ottaen on selvää että 6.10.1973 pidetään Yom Kippurin sodan alkamispäivänä, joten tämän aamun hyökkäys osuu yhteen sen kanssa (ei ihan 1:1 mutta hyvin lähelle kuitenkin). Israel yllätettiin pahasti vuonna 1973 ja on selvää että 50 vuotta myöhemmin joutuivat yllätetyiksi uudestaan (toki mittakaava on täysin erilainen).

Päivän uutisvirtaa seuratessa, välillä näkyy nostoja viimeisen vuoden ajalta siitä, miten Hamasin johtohenkilöitä on vieraillut Moskovassa mm. Lavrovia tapaamassa. Tässä pari esimerkkiä (ensimmäinen 6.5.2022, toinen 12.9.2022 ja kolmas ilmeisesti alkuvuonna 2023, ehkä tammi-, helmi- tai maaliskuussa - tapaamisesta uutisoitiin 14.3.2023):



YKSI LISÄÄ - tämä uutinen on 14.3.2023 mutta siinä puhutaan "äsken tai viimeaikoina tapahtuneesta tapaamisesta" LÄHDE

Onko näillä merkitystä, tiedäpä siitä. Minulla on tapana tehdä perusoletus, että jos maailmalla tapahtuu jotain pahaa, Venäjä on syyllinen tai ainakin jollain tavoin sekaantunut asiaan KUNNES toisin todistetaan. En tarkoita, että kaikki maailman pahat toimijat olisivat Venäjän kontrollissa, vaan ainoastaan sitä, että kun myöhemmin kuullaan, miten ko. asioista käytiin etukäteen keskusteluja Moskovassa, tai Moskova antoi rahallista tai aseellista tukea ko. ryhmille, niin en joudu teeskentelemään yllättynyttä.
 
Viimeksi muokattu:

Junaliikenne Pohjois-Korean ja Venäjän välillä kasvoi ehkä asekuljetusten takia​

Junaliikenne Pohjois-Korean ja Venäjän välillä on kasvanut dramaattisesti maiden johtajien Kim Jong-unin ja Vladimir Putinin syyskuisen huippukokouksen jälkeen, mikä viittaa todennäköisesti asetoimituksiin, kerrotaan tuoreessa raportissa.

Satelliittikuvissa on nähtävissä ainakin 70 tavaravaunua Pohjois-Korean rajalla sijaitsevalla Tumangangin asemalla, Yhdysvaltain Washingtonissa toimiva Beyond Parallel -analytiikkaryhmä sanoo.

Ryhmä kuvaa vaunujen lukumäärää ennennäkemättömäksi jopa koronapandemiaa edeltäneeseen tasoon verrattuna. Beyond Parallelin raportin mukaan kyseisellä ratapihalla ei ole nähty yli 20:tä vaunua edellisen viiden vuoden aikana.

Lähteet: AFP, STT
 
MUOKKAUS: lisätään vielä tämän verran: ei voi olla pohtimatta, miten syvälle Iranin ja Venäjän yhteistyö ulottuu. Israelissa varmasti pohditaan samaa.
Israelissa tiedetään.
 
Israelissa tiedetään.

Hyvin mahdollista, että tiedetään. Nyt sitten "pohditaan", mitä asialle tulisi tehdä.

En spekuloi enempää, aika näyttää millainen on Israelin reaktio ja miten se vaikuttaa (jos mitenkään) Iranin kykyyn aseistaa Venäjää.

-

Ei tietoa, onko tämä tuore tapaus vai vahvistus vanhemmalle tapaukselle, mutta ryssän 83rd Airborne Assault prikaatin pataljoonan komentaja kuollut Bakhmutin lähellä.

The 92nd Brigade of the ZSU near Bakhmut has killed the battalion commander of the 83rd Airborne Assault Brigade of the Russian Federation, Major Volodymyr Myroshnichenko.

 
Monenko vuoden kuluttua valmistuisivat E-Gripenit jos nyt tilattaisiin? Olisikohan Ukrainan tyytyminen jo valmistettuihin vanhemman mallin gripukoihin?
Heti varmaan vanhoja ja sitten uusia sitä mukaa kun saadaan valmiiksi. Rafaleita saisi varmaan nopeammin..
 
Erittäin hyvä tuo Verkkouutisten juttu! Vaikka kuinka näytellään alaspäin sojottavia käppyriä milloin mistäkin asiasta zenäjällä niin todellisuus on tuolla mudan ja paskan keskellä. Sieltä on värvättävissä, kuten siis on nähty, ehkä tosiaan se 20k mobikkia kk eikä loppua näy.
 
Ryssältä ei paremman tiedon valossa ole reservit loppumassa.

Tämä sota ei lopu siihen että Venäjältä loppuu miehet. Syrjäseuduilta saa tykinruokaa vuosiksi tai vuosikymmeniksi eikä ketään Kremlissä kiinnosta. Ovat vain tyytyväisiä kun vähemmistökansoista päästään eroon.

Ukrainalle pitää antaa sellaiset aseet että saavat venäläisen kaluston tuhottua. Mielestäni suunta on nyt oikea kun Ukraina tuhoaa Venäjän tykistöä ja vastatykistöjärjestelmiä paljon nopeammin kun Venäjä pystyy tuhoamaan ukrainalaisia tai tuottamaan uutta kalustoa.

Länsikalusto on ylivertaista havaintokyvyssä, osumatarkkuudessa ja liikkuvuudessa. Nyt sitä kalustoa pitää tuottaa Ukrainalle että saavat murhaajat ajettua pois.
 

Kyllä tämä niin ryssän touhuille haisee🤔... Iipot kyllä pitää huolen, että ryssä tästä vielä täyden hinnan extrojen kera maksaa.

"Hyökkäykset Israeliin, siviilien surmaamiset ja lasten kaappamiset vanhemmiltaan on ohjattu Moskovasta. [Vladimir] Putinin hallinto tuli eskaloida ilman suoraa konfliktia Naton kanssa, ohjata huomio Ukrainasta ja pyyhkiä pois kaikki suhteiden normalisaatio Lähi-idästä sekä lopettaa aseiden ”lainaaminen” Ukrainalle Israelissa sijaitsevista amerikkalaisista asevarastoista."

Yhdysvaltojen sotilasakatemian West Pointin valtio-opin apulaisprofessori ja ruotsalainen kyberturvallisuusasiantuntija, tohtori Jan Kallberg kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että ”hänellä ei ole illuusioita” siitä, mikä taho todella on vaikuttanut Hamas-terroristijärjestön suurhyökkäykseen Israelia vastaan.
 
Olen miettinyt tätä suurta Shahed-136/131 dronejen laukaisumäärää. Ukraina luovutti elokuussa 2023 G7-maille 47 sivuisen raportin näiden dronejen käytöstä yms. yksityiskohdista. Lainaan The Guardian lehden 27.9.2023 julkaistusta artikkelista pätkän: LÄHDE

According to the document, Iran has already diversified its production through the use of a Syrian factory delivering to the Russian port of Novorossiysk but the production of drones is shifting to Russia, to the central Tartar region of Alabuga, although Tehran continues to supply the components.

It says the Iranian government is trying to “disassociate itself from providing Russia with weapons” and “cannot cope with Russian demand and the intensity of use in Ukraine”.

Among the suggestions for action by Ukraine’s western allies – at which they would probably baulk – are “missile strikes on the production plants of these UAVs in Iran, Syria, as well as on a potential production site in the Russian federation”.

-


Lainatun pätkän mukaan Iranin oma tuotantokapasiteetti on ollut vaikeuksissa toimitusten kanssa. Kirjoitin aikaisemmassa viestissä Budanovin kommenteista (Iranin dronejen toimitusmääristä ja aikataulusta - artikkeli julkaistu 29.6.2023) näin: LINKKI

Budanovin mukaan yhden toimituserän koko olisi 50-70 kpl ja näitä eriä toimitettaisiin kerran kahdessa viikossa, joskus joka kolmas viikko.

Kerran kahdessa viikossa voisi tarkoittaa "kaksi erää per kuukausi" mikä puolestaan tarkoittaisi:

2 x 50 = 100
2 x 70 = 140

Eli 100-140 kpl per kuukausi.

Toisaalta hän sanoo että joskus toimituserien aikaväli on kolme viikkoa, mikä tarkoittaisi että eivät ole kyenneet ylläpitämään tätä tahtia koko sodan ajan.

Tuossa puhutaan yleisesti "droneista" joten ei voida olla varmoja, tarkoitetaanko pelkästään Shahed-136/131 itsemurhadroneja vai lasketaanko mukaan erilaiset tiedustelun dronet kuten Mojaherit yms. mitä Iran on toimittanut myös.

-


Ukraina luovutti raportin G7-maille elokuussa ja siinä mainitaan Iranin Syyriaan perustama Shahed-136/131 dronetehdas. En muista kuulleeni tästä aikaisemmin, tosin jokainen tiedonmurunen ei päädy minun korviini, joten on mahdollista että tämä on ollut yleisessä tiedossa.

Artikkeli ei kerro, milloin tehdas on avattu ja millainen kapasiteetti sillä on. Mietin, sisältääkö tuo yllä lainaamani Budanovin kommentti Iranin ja Syyrian tehtaiden kapasiteetin yhteensä vai onko Syyrian tehdas avattu sen jälkeen, jolloin Budanovin kommentti kertoo ainoastaan Iranin tehtaan kapasiteetista?

Ryssän tehtaan julkisuuteen vuotaneiden tietojen perusteella heidän aikataulunsa ja tavoitteensa on seuraava:

Katso liite: 84753

Laskin Ukrainan kertomien numeroiden perusteella mikä on laukaisujen minimimäärä. Ukraina kertoo useimmiten pelkästään torjuntojen määrän, mutta toisinaan myös havaittujen laukaisujen määrän. Täten valikoin kullekin päivälle näistä kahdesta suuremman ja laskin niiden summat per kuukausi. Todellinen laukaisujen määrä voi olla tätä numeroa suurempi (koska Ukraina ei kerro jokaisen päivän osalta havaittua laukaisujen määrää), mutta ainakin numero on suurempi kuin pelkkä torjuntojen määrä.

Katso liite: 84756

Jos katsotaan ja uskotaan Ukrainan kertomia numeroita, niin huomataan että vaihtelua on paljon eri kuukausien välillä. Jotain muuttui merkittävästi ennen toukokuuta 2023. Yksi selitys on että ryssä ei käyttänyt kaikkia saamiaan droneja talven ja kevään aikana, koska valmistautuivat Ukrainan vastahyökkäykseen. Toinen selitys olisi että uudet tuotantolinjat alkoivat toimimaan, joten oli mahdollista käyttää näitä enemmän. On kirjoitettu että Venäjälle perustetun tehtaan käynnistäminen on viivästynyt ja ensimmäiset todisteet ko. tehtaalla valmistetun dronen käytöstä olisi saatu heinäkuussa 2023.

Hyvin vaikea selittää määrien vaihtelua, koska jos toukokuu 2023 kertoisi "todellisen kapasiteetin määrästä" niin miksi kesä-, heinä- ja elokuun määrät ovat noin 2-kertaa pienemmät kuin toukokuu 2023? Toisaalta kyseisten kuukausien määrät ovat 1,5-2 kertaa suuremmat kuin aikavälillä marraskuu 2022 - huhtikuu 2023 (riippuen mitä kuukautta verrataan ja mihin kuukauteen). Kesän 2023 aikana nähty korkeampi keskiarvo voisi selittyä sillä että Venäjän tehtaan tuotanto todellakin alkoi toukokuussa 2023 ja kykenivät jonkinlaisiin määriin (jääden silti tavoitteesta). Toukokuu 2023 on edelleen merkittävä poikkeus, en keksi sille muuta selitystä kuin se että ryssä ei käyttänyt kaikkia kevään aikana saamiaan mopedeita heti kun ne toimitettiin TAI Iran suostui myymään varastoistaan n. 200 kpl droneja (ja kykeni toimittamaan ne).

Toisaalta tämä Syyrian tehdas, se pitäisi jotenkin sovittaa osaksi tätä kuviota. En usko että sen kapasiteetti olisi kovin merkittävä, ehkä jokin osa Iranin tehtaan kapasiteetista. On myös mahdollista, että Iran pyrkisi irti suorasta dronejen toimituksesta, jolloin "Syyrian tehdas" olisi pelkkä kauttakulkumaa tai kenties kokoonpanotehdas, jolle toimitetaan kaikki tarvittava Iranista. Tällöin "tehtaiden yhteenlaskettu kapasiteetti" ei olisikaan esim. 3 x 100 kpl per kuukausi (esimerkiksi) vaan todellisuudessa paljon pienempi. Tässäkin toki avainasemassa ovat komponenttien toimituksen sujuvuus.

Budanovin kommenttien perusteella Iranin kapasiteetti olisi 100-140 kpl per kuukausi (toisinaan vähemmän).

En lähde arvaamaan "Syyrian tehtaan" kapasiteettia, koska siitä ei ole kuultu julkisuudessa (tietääkseni) mitään.

Ryssän oman tehtaan tavoitteeksi on kerrottu 170-180 kpl per kuukausi.

Täten Iranin ja ryssän tehtaiden numerot yhteenlaskettuna saadaan 270 - 320 kpl per kuukausi (toisinaan vähemmän, jos Iranilla on vaikeuksia toimitusten kanssa). Havaitaan että kesä - elokuussa 2023 ei kyetty näin suuriin määriin, olettaen että kaikki toimitetut dronet käytettiin heti.

Mutta sitten tullaan syyskuuhun 2023, määrä on selvästi suurempi kuin aikaisempina kuukausina. On liian aikaista sanoa, onko kyseessä toukokuun 2023 kaltainen poikkeus vai ns. uusi normaali. Toisaalta lokakuun ensimmäisen seitsemän päivän osalta numero on jo 130 kpl, mistä voidaan laskea karkeasti 31 / 7 x 130 = 575,71. Kuukausi on vasta alullaan ja tässä voidaan hyvinkin nähdä viikon tai kahden hiljaisempi jakso, mutta alustavasti näyttää siltä että JOS sama tahti jatkuisi, niin lokakuun määrä voisi hyvinkin olla vastaavan kokoinen kuin syyskuussa. JOS näin on ja JOS marraskuu ja joulukuu ovat myös yhtä suuria, silloin voidaan sanoa että kyseessä on uusi normaali.

JOS näin olisi, se kaipaisi selitystä. Muutama vaihtoehto tulee mieleen: Iran olisi kyennyt kasvattamaan omaa kapasiteettiaan ja jatkaa toimituksia Venäjälle, Syyrian tehdas on kokoluokaltaan vähintään Iranin tehdasta vastaava ja kykenisi samanlaiseen tuotokseen, Venäjän tehdas olisi selvinnyt alkuvaikeuksista ja kyennyt kenties jopa tavoitetta (170-180 kpl per kuukausi) suurempaan määrään. Yksi selitys olisi myös se, että jossain olisi yksi tai useampi "tehdas" lisää, joita ei syystä tai toisesta olisi havaittu. Todisteiden puuttuessa en spekuloi tuolla sen enempää, mutta pitää muistaa että kyse ei ole pelkästään valmistuksen kapasiteetista vaan myös toimitusten kapasiteetista: dronet pitää pystyä toimittamaan Venäjälle, jotta ne voidaan käyttää Ukrainaa vastaan. Iranin dronet toimitetaan Kaspianmeren yli ja Syyrian dronet Välimereltä Mustallemerelle. Oletan että Venäjän sisällä toimitukset tapahtuvat junakyydillä, joten JOS jossain olisi "salainen tehdas", oletan että se olisi Venäjällä ja jossain Siperian radan varressa.
Tähän shaded määrään saattaa liittyä toinenkin asia. Aikaisemmin oli juttua että jalostettujan polttoaineiden kauppa oli sovittu mutta ryssä ei toimittanutkaan Iraniin jostain syystä. Nyt sitten yllättäen droneja alkoi olla taas ja pian tämän jälkeen alkoi olla ryssälässä polttoaineiden jakeluhäiriöt. Veikkaan kyllä nyt näiden tietojen pohjalta että iran laittoi shaded osien toimitukset jäihin kun ryssä ei pitänyt kiinni polttoainetoimituksista. Tässä vaiheessa sitten putteli tyhjensi varastot laivoihin ja vastapakettina alkoi tulla taas osia ja kokonaisia droneja. Ajankohdat täsmää ainakin juuri noin. Eiköhän ryssän tuotantokyky ole edelleenkin valmiiden kittien tai osatoimitusten varassa vielä pitkään. Omavaraisen tuotannon osalta työ on käynnissä mutta suurin osa osista tulee edelleen Iranista.

Bulvaani ja salakuljetusreitit niin että sieltä tulee oikeita osia on kuitenkin melkoisia järjesteltäviä. Läntiset tiedustelupalvelut tietää mitä osia noihin tarvitaan joten se helpoin&nopein toimittaja on erittäin todennäköisesti suolattua/väärennettyä komponenttia. Viralliset kanavat taasen on tarkkailussa ihan komponenttivalmistajienkin taholta.
 
Heti varmaan vanhoja ja sitten uusia sitä mukaa kun saadaan valmiiksi. Rafaleita saisi varmaan nopeammin..
Koneiden saaminen nopeasti ei auta yhtään mitään kun ei ole kalustolle koulutettua väkeä lentämässä ja fiksaamassa. Ukraina puhui ennen sotaa länsihävittäjien hankkimisesta mutta homma jäi ikävä kyllä puheen asteelle. Nyt ollaan sitten tässä tilanteessa. Tässä vielä ammatilaisen tarinaa siitä kuinka kauan homma vie ja mitä kaikkea se vaatii:

Ilmasotaopin opettaja: Ukrainalaislentäjien koulutus vie kuukausia tai vuosia, länsihävittäjiä tarvitaan heti vähintään 50
Useat maat luovuttavat F-16-hävittäjiä Ukrainalle tai järjestävät lentäjien ja mekaanikkojen koulutusta. Lentokoulutus on kuitenkin pitkä, ja huolto-organisaatio vaatii moninkertaisen määrän henkilöstöä.


Ukraina tarvitsisi ensi hätiin ainakin viidestäkymmenestä sataan F-16-hävittäjää tai vastaavaa, pidemmällä aikavälillä toistasataa. Nyrkkisääntönä on, että jokaista hävittäjää kohden tarvitaan kaksi pilottia ja useita mekaanikkoja.

Länsihävittäjiin pitäisi kouluttaa jo ensivaiheessa kymmeniä lentäjiä. Jos kurssit joudutaan aloittamaan ilman minkäänlaista lentokokemusta, vie koulutus Lyytisen arvioissa kaksi vuotta. Jos koulutettavalla on jo lentotaustaa, vaikkakaan ei hävittäjäkokemusta, selvittäneen vuodella. Kokeneilla hävittäjälentäjillä koulutus voi olla puoli vuotta tai jopa tätä lyhyempi.

”Ohjekirjallisuus, teoriakoulutus, lentokoneen järjestelmät, ohjaamon mittarit ja vastaavat ovat englanniksi. Jos kieli on hallussa, voittaa paljon”.

Jos ja kun englannin tasotestit on läpäisty, alkaa teoriakoulutus. Sen aikana opitaan F-16:n perusominaisuudet ja se, miten konetta lennetään ja miten esimerkiksi hätätilanteissa toimitaan.

”Tämän jälkeen aloitetaan peruslentokoulutus eli opetellaan lähtemään lentoon ja laskeutumaan tällä uudella kalustolla. Kun se on turvallista, voidaan aloittaa varsinainen taistelukoulutus.”

Tällöin pitää omaksua hävittäjän asejärjestelmien, kuten erityyppisten ohjusten, käyttö.

Vasta kun kaikki tämä on hallussa, voidaan siirtyä varsinaiseen taktiseen koulutukseen eli siihen, miten ilmataistelua käydään niin, että koneella pystytään operoimaan mahdollisimman tehokkaasti.
 
Back
Top