Ukrainan konflikti/sota

Tuomioja ei malta odottaa edes "tulitauon" astumista voimaan...

Tuomioja: Venäjän pakotteita voitaisiin purkaa vähitellen

http://yle.fi/uutiset/tuomioja_venajan_pakotteita_voitaisiin_purkaa_vahitellen/7801370

Jospa et kuitenkaan itse rupeaisi tuohon RT-tason vääristelyyn. Mitä Tuomioja todella sanoi:
"Jos parhaassa tapauksessa tämä todella toteutuu askel askeleelta, silloin ollaan valmiita purkamaan myös asteittain pakotteita."
...jota ennen hän oli ilmaissut varovaisuutensa sen suhteen että sopimus oikeasti johtaisi rauhaan "niin monen pettymyksen jälkeen".
 
Tässä vaiheessa voisi olla vielä fiksua pysyä poissa. Sielä on pian 50 suomalaista rauhanturvaajaa tappanut 1000 ryssää;) Ei nyt prkl tungeta näppejämme tuohon läjään..

NH90 down :D Tarina nykyaikaisesta sodasta Donetskin kadulla...
 
Olisi todella mielenkiintoista saada tietää, miten neuvottelujen kulku meni. Mehän näemme nyt vain sen kompromissin. En pitäisi mahdottomana sitä, että Venäjä on aluksi ehdottanut, että alueille annetaan suvereeniteetti. Voi olla niin, että tuo rajavalvonta Venäjälle ja separatisteille on siitä kompromissi. Mene ja tiedä. Joskus se tulee vielä julkisuuteen.

Tuo rajavalvonta tietenkin takaa sen, että separatistit kontroloivat sekä aseita, että myös siviilien liikkeitä. Venäjä takaa sillä, että Venäjän puolelle paenneet siviilit voivat palata takaisin. Muistaakseni niitä oli yli 800000. Venäjämielinen väestö siis säilyy maakunnissa.

Mielenkiintoista myös nähdä, miten tulevaisuudessa tulkitaan tuo laittomat aseelliset järjestöt, mikä on mainittu sopparissa. Se ei voi tietenkään tarkoittaa kaikkia separatisti järjestöjä. Kuinkahan yhtenäinen rintama se loppujen lopuksi on? Voi olla, että osa niistä pakotetaan loppumaan ja Venäjän valitsemat jatkavat toimintaansa. Se selviää tulevina päivinä/viikkoina.

Jos tämä tulitaukosopimus pitää, niin omasta mielestäni helvetin kova saavutus Saksalta ja Ranskalta. Niinkuin jo aikaisemmin mainitsin, niin neuvotteluissa nuo maat ovat kyllä uskomattomia vääntäjiä. Alkutilanne oli lähes toivoton. Katsokaa itse se video ja sen välittämä tunnelma, kun Minskissä kätellään ja istutaan soffalle. Ei voisi olla epävarmempaa oloa. Varmasti uskomattoman kovat paineet H&M:llä.

Vielä H&M:stä, että edelleen jos tulitauko pitää, niin varsinkin Ranskassa (mistä nyt kirjoittelen) Hollanden suosio nousee. Ja vastaavasti uhka siitä, että Venäjän suosiman äärioikeiston kannatus ainakin seuraavissa vaaleissa saadaan pysymään kurissa. Eurooppa on vakaampi myös sitäkautta.

Tietenkin ilmassa voi velloa spekulaatiot etupiirijaoista sun muista. En kuitenkaan usko, että sellaisista neuvotellaan, kun paikalla on käytännössä hävinneen osapuolen valtionpäämies, elikkäs Ukraina. Hänen katkeruutensa tuntuu jo purkautuvan sanailuna Brysselissä kriittisinä kommentteina. Ja onhan siihen todellakin syytä, en sitä tässä väitä ollenkaan. Jos neuvotteluissa jostain etupiireistä on puhuttu, niin kyllä sekin Porosenkon suusta sen kohta kuulee....


Johannes

Niin,

Hyvä pointti. Sopparissahan lukee, että noudatetaan Ukrainan lakia. Edessä on mielenkiinoitsia päiviä. Kuka oikeesti uskoo siihen, että kaikki separatistit laskevat aseensa tai että se olisi sopimuksen henki? En minä ainakaan.

Johannes

Kieltämättä olisi mielenkiintoista saada tietää mikä oli neuvottelujen lähtöasetelma ja mitä kukin taho alkuun asetti omiksi ehdoikseen - mistä lähdettiin liikkeelle. Kenties joku päivä saamme tietää tämän. Voisin kuitenkin kuvitella, että Venäjällä on lähtökohta ollut mahdollisimman itsenäinen/autonominen Donbassin alue ja tarkoitan koko Donetskin ja Luhanskin oblastien muodostamaa aluetta eli myös sitä aluetta, joka on tällä hetkellä Ukrainan hallinnassa - tästä on sitten lähdetty perääntymään ja lopulta päädytty tilanteeseen, jossa raja säilyy heidän (ja separatistien) hallinnassa vuoden loppuun saakka. Pidän loogisena sitä, että alkuun on asetettu tavoitteeksi jopa suurempi maa-ala joka nyt on hallinnassa, tämä olisi lähinnä neuvotteluvaltti ja kenties rivien välistä annettu ilmaus Ukrainalle, että mitä he ovat valmiit muussa tapauksessa tavoittelemaan. Putin on voinut laskea, että heillä on varaa tietyissä asioissa joustaa (perääntyä) kun aluen toiminnan kannalta merkittävä asia eli raja säilyy heidän hallinnassa reilut kymmenen kuukautta ja kymmenessä kuukaudessa ehtii tapahtua vaikka mitä jos näyttää siltä, tulitauosta ei tule pysyvä (en usko pysyvään tulitaukoon) jolloin aluetta voi huoltaa vapaasti ja asetelma muuttaa tarvittaessa vastaamaan aikaa ennen tulitaukoa.

En oikein usko, että läheskään kaikki separatistiryhmittymät tullaan hetimmiten riisumaan aseista. Ennemminkin näen, että alkuun riisutaan aseista ne ryhmittymät joilla on ollut Moskovan intresseistä voimakkaasti eriävät intressit, alueella on kuitenkin ollut myös sellaisia ryhmittymiä joilla on oma tavotteita ja selkeästi sellaisia tavotteita jotka eroavat "kansantasavaltojen" ja Moskovan lähtökohdista. Tähän mennessä mukana on voitu pitää kaikkia ryhmittymiä, koska taistelussa heistä on ollut myös hyötyä mutta nyt tulitauon aikana on mahdollista ja luontevaakin se, että Moskovan tuki tippuu pois ryhmiltä joilla on liian itsenäisiä ajatuksia ja lopulta nämä ryhmät hajotetaan tai sulautetaan muihin ryhmiin.

En ole vielä perehtynyt todella tarkoin sopimukseen ja sen tulkintoihin, mikä on muuten henki ATO:n joukoissa taistelleita vapaaehtoisjoukkoja kohtaan? Niidenhän voidaan katsoa toimineen Ukrainan lakien mukaan, joskin muistelen, että EuroMajdanin jälkimainingeissa olisi annettu asetus, jonka mukaan hallitus voi riisua aseista yksityiset aseistetut joukkiot ts. sellaisia ei sallita - tämä nyt oli tuolloin lähinnä suunnattu separatisteja ja pro-russia -ryhmiä vastaan mutta teknisesti ottaen olisi koskenut tuolloin esim. Pravyj Sektorin asemiehiä.

Tällä hetkellä luottamukseni ei ole suuren suuri, elokuu on liian hyvin mielessä - samoin muut sopimukset ja tapahtumat tämän kriisin/sodan ajalta. Pelkäänpä, että kyseessä on lopulta tilanne jossa alueen siviiliväestön kärsimykset tulevat muodossa tai toisessa jatkumaan vielä pitkän aikaa - separatismi, kansantasavallat ja alueella toimineiden paikallisten virkamiesten ja poliisien tms. toimien selvittäminen tulee viemään todella kauan aikaa ja voi olla tehtävä, joka käy liki ylivoimaisen vaikeaksi - vaikka tilanne muutoin olisikin "rauhanomainen". Alueella on vallinnut asemiesten mielivalta lähes vuoden ajan, lakia ja järjestystä ovat pitäneet "kansantasavaltojen" nimissä taistelleet taistelijat ja oikeuslaitos sekä poliisi ovat käytännössä olleet keväästä 2014 heidän vallassa - ne virkakunnan edustajat jotka eivät ole alistuneet separatistien tahtoon on joko häädetty alueelta tai he ovat jääneet kotiin ja osa on menettänyt henkensä. Missä määrin Ukrainan hallinto kykenee uudistamaan alueen paikallishallintoa, poliisivoimia ja toisaalta millaisiin toimiin separatistit lopultakin suostuvat - moni on syyllistynyt laittomuuksiin (tarkoitan nyt rikollisia toimia varsinaisten taisteluiden ulkopuolella sekä ns. sotarikoksia) ja tämä voi vaikuttaa monen haluun luopua aseesta ja taistelusta (tai sitten paetaan Venäjälle, jossa heitä tuskin kohtaa syytetyksi joutuminen ainakaan Putinin kauden aikana).

Ja painotan, vaikka yllä kirjoitan tulitauosta on todellinen luottamukseni sen ja sen kaikkien ehtojen täyttymiselle hyvin vähäinen. Epäilykseni on sen suuntainen, että tulitauko on helposti vesitettävissä ja se antaa Venäjän tukemille ryhmille selkeän mahdollisuuden jatkaa tavalla tai toisella toimintaa ja aikaa käynnistää toiminnan uudelleen vielä monta kertaa. Minusta rajaseutu olisi pitänyt saada jonkun puolueettoman* tahon valvontaan mahdollisimman pian eikä vasta noin kymmenen kuukauden kuluttua.

*: jos sitä ei ukrainalaisten valvontaan olisi haluttu antaa seuraavien viikkojen kuluessa.

vlad.
 
Suomen Venäjän vienti elintarvikkeiden osalta on yli 300 miljoonan euron bisnes. Toisen perseellä on helppo istua tuleen. Omalta osaltani Venäjän pakotteet vaikuttavat liikevaihtoon ~2000€/kk. Rakkaus sysimätää avoimen korruptoitunutta banaanivaltiota kohtaan on hieman koetuksella kun tilannetta miettii. Toisessa vaakakupissa on toisen sysimädän korruptoituneen roistovaltion rankaiseminen. Vittu ihan sama arkeni kannalta kunhan saan rahani. Jos aseet lakkaavat laulamasta ja Suomi saa 300 miljoonaa euroa tuloja viennistä niin onko se niin kauhean paha asia. Pakotteiden poistaminen ja ruokabisnes ei kuitenkaan ole verrattavissa mihinkään ISIS:in aseistamiseen. Mitä pidempään jatkamme pakotteita esimerkiksi ruoan osalta sitä vaikeampi tai miltei mahdotonta on hankkia jo menetetyt markkinat takaisin kunhan tilanne laukeaa tavalla tai toisella.

Uusi-Seelanti ei välitä pätkääkään Ukrainan tilanteesta kun markkinoita maitotuotteille avautuu Venäjältä. Sota on heille hyvin kaukainen. Muut nostavat tuotantoa ja valtaavat menettämämme markkinat. Sinne meni sekin.

Venäjä on itse asettanut pakotteet elintarvikkeille. Jos olet Suomessa ikäsi asunut (en ole varma, koska viittaat banaani- ja roistovaltioihin, jotka eivät kumpikaan liity Suomeen), tiedät varmasti Venäjän toimivan epäluotettavasti ja on ollut sellainen aina. Turha siitä on kiukutella länsimaille, että ryssä ei halua tehdä yhteistyötä.

http://yle.fi/uutiset/nain_venaja_on_rajoittanut_elintarvikkeiden_tuontia/5597455
 
Putin antaa ymmärtää, että kyse on "periaatteista", mutta kyse on vallasta ja järjestäytyneen rikollisuuden asemasta. Venäjän kansa on ostanut tarinan. Nähtävästi sinäkin. Hienosta periaatteesta hyökätään toiseen maahan välittämättä sen suvereniteetista?

Uskomatonta Verkkomedian tasoista paskaa.

Todellisia periaatteita on nähty valehtelun muodossa. On nähty siviilikoneen alasampumsen muodossa. Rosvoamisen muodossa. Vankien tappamisen muodossa. Siviiliväestön surmaamisen muodossa. Sopimusten rikkomisen muodossa.

Vastapuolesta toki samaa mieltä.

Se on se darwinismin periaate.
 
Itselläni on vaikuttanut todella paljon plussana, koska kriisin alkaessa sijoitin USA:n teollisuuteen ja oblikaatioihin. Tähän mennessä 75% tuotto.

Johannes


Aina se lipsahdus tulee jossain vaiheessa vaikka sanoja aseteltaisiin aikansa kuin nuoralla kävelisi.

Yrität viitata siihen, että Yhdysvaltain aseteollisuus hyötyy ensisijaisesti Ukrainan kriisistä. Koska se on hyötyjä, se on varmaan oikein aiheuttaja, kukaties primus motor. Ehkäpä jo Maidanilla...

Yhdysvaltain puolustusteollisuuden kurssit ovat hiponeet pilviä aika kauan, vuosia.

Aseala toki hyötyy kriiseistä, ja vuonna 2014 kurssit nousivat jonkin verran. Budjetit kasvoivat globaalisti ehkä puoli prosenttia. Pieni määrä mutta ensimmäinen nousu sitten vuoden 2009.

Yhdysvalloissa ISIS-järjestöä vastaan käytävä taistelu on kasvattanut hiukan asemenoja. Toisaalta viime vuonna voimaan tullut budjettileikkuri silpaisee 500 miljardia vuosikymmenen aikana. Missään yhtiössä ei ole ollut kovin hurjaa nousua. Lockheed, Boeing ja BAE ovat tukeneet kehitystä omilla osakeostoilla ja yksi merkittävä tuki ovat siviilisovellukset. Näiden osakkeet ovat kuitenkin verraten kalliita eikä viime vuonna osingoilla päässyt elvistelemään liikoja.

Muutamalla muullakin palstalla olen törmännyt tähän trollaukseen. Tiedän jopa, mistä väärästä tiedosta se on saanut polttoaineensa. Kerron senkin. Typerät trollit eivät ymmärrä indeksejä. He sekoittavat voittoprosentin alaindeksiin.

Eurooppalaisyhtiöiden Stoxx Europe TMI Aerospace & Defence -indeksi on noussut heinäkuusta 2011 57 prosenttia. Samaan aikaan yleisemmin kurssikehitystä mittaava Stoxx Europe 600 -indeksi on kohonnut hieman yli 23 prosenttia.

Yhdysvalloissa ero ei ole yhtä suuri: S&P 500 -indeksi on noussut runsaan kolmen vuoden aikana 51 prosenttia ja S&P Aerospace & Defence -alaindeksi 76 prosenttia.

Suurimmat kasvuennusteet ovat kyberturvallisuusyhtiöissä.
 
Jospa et kuitenkaan itse rupeaisi tuohon RT-tason vääristelyyn. Mitä Tuomioja todella sanoi:
"Jos parhaassa tapauksessa tämä todella toteutuu askel askeleelta, silloin ollaan valmiita purkamaan myös asteittain pakotteita."
...jota ennen hän oli ilmaissut varovaisuutensa sen suhteen että sopimus oikeasti johtaisi rauhaan "niin monen pettymyksen jälkeen".

Siinä oli Ylen "RT-otsikko" suoraan kopioituna. Pakoteiden purkaminen oli homman kärki Yleisradion mukaan eli jutun keskeisin asia. Hehän Tuomiojaa haastattelivat, en minä.
 
Kesää ja kärpäsiä odotellessa (keinot ovat monet, sanoi Putin kun vaihtoi kättä):


http://www.hs.fi/ulkomaat/a1423721595142?ref=hs-art-lue-seuraavaksi-5

"Minskin torstaisen tulitaukosopimuksen tai siis "keinovalikoiman" allekirjoittajat ovat Ety-lähettiläs Heidi Tagliavini, Ukrainan ex-presidentti Leonid Kutšma, Venäjän Ukrainan-lähettiläs Mihail Zurabov sekä Donbassin kapinatasavaltojen johtajat Aleksandr Zahartšenko ja Igor Plotnitski.

Allekirjoittajiin eivät siis kuulu presidentit Petro Porošenko, Vladimir Putin, François Hollande eikä liittokansleri Angela Merkel. Nämä neljä valtiojohtajaa antoivat vain julkilausuman, jossa he ilmoittivat tukevansa keinovalikoimaa."
 
Tässä ketjussa on vahvasti kritisoitu Putinin sopimukseen ujuttamia lukuisia miinoja. Sehän on taas yksi osoitus venäläisten pohjattomasta kieroudesta.

Mutta, mutta tämä ei ole kuvion koko kuva. Olennaisinta on se, että Putinin pakotti Minskiin USA:n pelko. Putinin lähipiirissä lymyileviltä Putinin arvostelijoilta tämä ei varmasti ole jäänyt huomaamatta. Tuo ihmiskunnan hylkiö istui yön yli 15 tuntia sorvaamassa tekstiä vain siksi, että USA ei lähettäisi niitä Javelineja Ukrainaan.

Nyt alkaa minullekin avautua tuo Depaltseven "motin" viisaus. Puolustajien on vielä kestettävä 40 tuntia ja silloin on alkavan tulitauon rikkominen separeiden puolelta varmaa. Putin syyllistyi pahaan toiveajatteluun vaatimalla puolustajien antautumista, sehän olisi aivan järjetöntä Ukrainan kannalta.

Venäjän sulkeminen pankkien välisestä maksujärjestelmästä ja USA:n toimittamat aseet romahduttavat Putinin kannatuksen ja Venäjän talouden lopullisesti.
 
Tässä ketjussa on vahvasti kritisoitu Putinin sopimukseen ujuttamia lukuisia miinoja. Sehän on taas yksi osoitus venäläisten pohjattomasta kieroudesta.

Mutta, mutta tämä ei ole kuvion koko kuva. Olennaisinta on se, että Putinin pakotti Minskiin USA:n pelko. Putinin lähipiirissä lymyileviltä Putinin arvostelijoilta tämä ei varmasti ole jäänyt huomaamatta. Tuo ihmiskunnan hylkiö istui yön yli 15 tuntia sorvaamassa tekstiä vain siksi, että USA ei lähettäisi niitä Javelineja Ukrainaan.

Nyt alkaa minullekin avautua tuo Depaltseven "motin" viisaus. Puolustajien on vielä kestettävä 40 tuntia ja silloin on alkavan tulitauon rikkominen separeiden puolelta varmaa. Putin syyllistyi pahaan toiveajatteluun vaatimalla puolustajien antautumista, sehän olisi aivan järjetöntä Ukrainan kannalta.

Venäjän sulkeminen pankkien välisestä maksujärjestelmästä ja USA:n toimittamat aseet romahduttavat Putinin kannatuksen ja Venäjän talouden lopullisesti.

Tämäkin on totta.
 
Tässä ketjussa on vahvasti kritisoitu Putinin sopimukseen ujuttamia lukuisia miinoja. Sehän on taas yksi osoitus venäläisten pohjattomasta kieroudesta.

Mutta, mutta tämä ei ole kuvion koko kuva. Olennaisinta on se, että Putinin pakotti Minskiin USA:n pelko. Putinin lähipiirissä lymyileviltä Putinin arvostelijoilta tämä ei varmasti ole jäänyt huomaamatta. Tuo ihmiskunnan hylkiö istui yön yli 15 tuntia sorvaamassa tekstiä vain siksi, että USA ei lähettäisi niitä Javelineja Ukrainaan.

Nyt alkaa minullekin avautua tuo Depaltseven "motin" viisaus. Puolustajien on vielä kestettävä 40 tuntia ja silloin on alkavan tulitauon rikkominen separeiden puolelta varmaa. Putin syyllistyi pahaan toiveajatteluun vaatimalla puolustajien antautumista, sehän olisi aivan järjetöntä Ukrainan kannalta.

Venäjän sulkeminen pankkien välisestä maksujärjestelmästä ja USA:n toimittamat aseet romahduttavat Putinin kannatuksen ja Venäjän talouden lopullisesti.

Tämäkin on totta.

Toivon totisesti että olette oikeassa. Jonkinlainen järjestys vielä maailmassa. En voi jakaa uskoa tuosta ennenkö toisin todistetaan. Javelinit olivat vielä kaukana. Puhe ja ehkä asteella.
Pysyn vahvasti käsityksessä, että Merkel ja Hollander lupasivat jotain "salaisessa" sopimuksessaan.

Javelinmyytti on jatkanut kasvamistaan Ukrainalaisten tukiryhmien sivuilla. Se on nyt vähintäänkin vuosisadan ihmease joka lopettaa koko sodan. Sen varaan toivotaan ja lasketaan paljon. Eikä sitä tiedä. Myytti voi tarttua myös Putleriinkin.

Tiukka yhteenveto on, että tulitauko tulee, mutta se ei pidä. Sota jatkuu, ja se puoli joka noudattaa uskollisemmin sopimusta ottaa eniten takkiin.
Nyt kannattaa painaa mieleensä Liveua:n separeiden kartta. Verrata sitten parin viikon päästä sitä, kuinka on taas kasvanut.
 
Ei Javelin sentään kaikkea ratkaise. Ei Javelin poista niitä vissejä ongelmia, joita Ukrainassa ja UAssa esiintyy. Ratkaisu ei löydy amerikkalaisen marmelaati- ja vanukashyllyn kätköistä. Onhan tätä ajattelua ihan kotikutoisessakin keskustelussa. Kun olisi sitä ja olisi tätä niin sitten......Ei UAn(kaan) ongelmat ole niin kalustoon liittyviä kuin annetaan luulla.
 
Ei Javelin sentään kaikkea ratkaise. Ei Javelin poista niitä vissejä ongelmia, joita Ukrainassa ja UAssa esiintyy. Ratkaisu ei löydy amerikkalaisen marmelaati- ja vanukashyllyn kätköistä. Onhan tätä ajattelua ihan kotikutoisessakin keskustelussa. Kun olisi sitä ja olisi tätä niin sitten......Ei UAn(kaan) ongelmat ole niin kalustoon liittyviä kuin annetaan luulla.

Ei yksi ase sodankulkua käännä - tässä tapauksessa.

Se on tietenkin tunnustettava, että kalusto-ongelmiakin UA:lla on, kalusto on vanhaa mutta lopulta suurin kalustollinen ongelma on se, että kalustoa on enemmän paperilla kuin mitä sitä on todellisuudessa käytössä. Mutta kyllä se UA:n suurin ongelma on kuitenkin jossain muualla kuin vanhentuvissa panssarivaunuissa ja telatykeissä, puutteellisissa suojavarusteissa, ilmavoimissa jonka lentokoneista suurin osa on vain numeroita paperilla - se suurin ongelma on tässäkin ketjussa tullut mainittua useampaan kertaan ja se löytyy sodanjohdon, taktisen osaamisen (kyvyttömyyden) ja muun vastaavan toiminnan puolelta. Sn kunnostaminen on se suurin tehtävä tulevaisuudessa, josko Ukrainan sota 2014-20.. on sellainen oppitunti, että tähän hommaan myös ryhdytään.

vlad.
 

Ei minun mielestä itse instituutti sinänsä ole läpeensä viallinen tai mikään SAFKA-tyyppinen putiikki, mutta eräät sen henkilöt kuten Kangaspuro varmasti kokevat liikaa vähintään lukkarinrakkautta tutkimuskohdetta kohtaan. Toisaalta Kangaspuron tekisi hyvää sanoa itse julkisesti ihan avoimesti, että mm. Krimin osalta arvaukset menivät perseelleen. En tiedä onko hänellä jokseenkin suuri ego, mutta joskus tulee hieman sellainen käsitys...
 
Ei tietenkään Javelin sotaa ratkaise, mutta se onkin nähtävänä kaikelle kansalle näkyvänä USA:n sotaan osallistumisen symbolina. Taustalla on silloin varmasti myös USA:n ylivoimanen tiedustelutieto ja monta muuta hyvää asiaa, kun kerran Rubikon virran yli on astuttu. Tätä pakettia Putin pelkää kuollakseen (tämän voi lukea myös kirjaimellisesti).
 
Ei minun mielestä itse instituutti sinänsä ole läpeensä viallinen tai mikään SAFKA-tyyppinen putiikki, mutta eräät sen henkilöt kuten Kangaspuro varmasti kokevat liikaa vähintään lukkarinrakkautta tutkimuskohdetta kohtaan. Toisaalta Kangaspuron tekisi hyvää sanoa itse julkisesti ihan avoimesti, että mm. Krimin osalta arvaukset menivät perseelleen. En tiedä onko hänellä jokseenkin suuri ego, mutta joskus tulee hieman sellainen käsitys...

Anteeksi tyhmyyteni, mutta onko nyt allekirjoitettu sopimus vaiko julistus (keinotteluvalikoima) ilman johtajien allekirjoituksia, siinä lienee vissi ero, vai riittääkö puumerkki marginaalissa? Kaksi lainausta Hesarista:

"Venäjän presidentin Vladimir Putinin, Ukrainan presidentin Petro Porošenkon, Ranskan presidentin François Hollande n ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin neuvotteluiden tuloksena syntyi 13-kohtainen sopimus, jonka tavoitteena on saada aselepo separatistien ja Ukrainan joukkojen välille Donbassin alueella kahden vuorokauden kuluessa."

"Minskin torstaisen tulitaukosopimuksen tai siis "keinovalikoiman" allekirjoittajat ovat Ety-lähettiläs Heidi Tagliavini, Ukrainan ex-presidentti Leonid Kutšma, Venäjän Ukrainan-lähettiläs Mihail Zurabov sekä Donbassin kapinatasavaltojen johtajat Aleksandr Zahartšenko ja Igor Plotnitski.

Allekirjoittajiin eivät siis kuulu presidentit Petro Porošenko, Vladimir Putin, François Hollande eikä liittokansleri Angela Merkel. Nämä neljä valtiojohtajaa antoivat vain julkilausuman, jossa he ilmoittivat tukevansa keinovalikoimaa."
 
Venäjän Duma on lähettänyt ruotsalaisille kansanedustajille uhkaavasävyisen kirjeen, jossa varoitetaan Ukrainan tapahtumien saattavan järkyttää 800 miljoonan ihmisen rauhan Euroopassa. Hmm, onko vastaavia viestejä lähetetty myös omille kansanedustajillemme vai ovatko he jo tarpeeksi nöyriä?


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ryssland-skickade-brev-till-svenska-politiker_4327437.svd
Ryssland skickade brev till svenska politiker
I ett brev från ryska duman till svenska politiker skriver man att freden för 800 miljoner européer kan rubbas med tanke på bland annat händelserna i Ukraina. ”Det ligger i linje med Rysslands offensiva agerande i informationssfären”, säger försvarsforskaren Björn Palmertz till SvD.


http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/dumans-hotbrev-ska-ses-som-spel-om-ukraina

Dumans hotbrev ska ses som spel om Ukraina

  • Rysslands president Putin startade kriget i Ukraina och utmanar hela den europeiska säkerhetsordningen. Fotograf: Alexei Nikolsky
Ledare
Titta inte på vad Ryssland säger utan vad Ryssland gör. Med den tumregeln är det svårt att känna någon optimism inför onsdagens planerade möte i Minsk där nya försök att förhandla om eldupphör väntas. Trots Vladimir Putins försök att skylla kriget i Ukraina på väst så är det Ryssland som både startade kriget och den enda makt som kan avsluta det.

Minskprotokollet och uppföljande memorandum från i september var tänkt att leda till en fredlig lösning. Ukraina uppfyllde från sida de viktigaste delarna, som lag om utökat självstyre, amnesti för separatister samt inledningsvis ekonomiskt ansvar för Donetsk och Luhansk. Men Ryssland drog inte tillbaka sina styrkor, separatisterna genomförde ett skenval i strid med ukrainsk lag och sedan gick man till angrepp vid Donetsk flygplats. Offensiven har fortsatt efter det. Rapporterna från de hårda striderna vid Debaltseve och nya uppgifter om förstärkningar från Ryssland visar att Kreml vill flytta fram gränserna ytterligare.

Att ryska Duman hotar med storkrig för hela Europa och skriver brev till bland annat svenska riksdagsledamöter och vädjar om att förena sina ansträngningar för att stävja krisen som redan inneburit elände och förstörelse Sydöstra Ukraina och nu äventyrar själva möjligheten till ett fredligt liv för över åttahundramiljoner européer ska ses som en del i spelet om Ukraina.

I Minsk försöker Frankrike och Tyskland hitta halmstrået som ska leda till vapenvila, nedtrappning och fred. Sveriges förra utrikesminister Carl Bildt har kallat det för sista chansen att stoppa en kraftig upptrappning. Väljer Ryssland fortsatt krig är risken överhängande att konflikten kommer att eskalera. Hittills har Väst valt att endast stödja Ukraina med icke-dödligt militärt material, vilket blir en allt orimligare ståndpunkt i takt med att Ryssland går allt djupare in i landet. Särskilt eftersom Ukraina 1994 lämnade ifrån sig tusentals kärnvapenstridsspetsar efter omfattande säkerhetsgarantier från bland annat Storbritannien och USA.

Även om det, mot förmodan, skulle bli en lösning i Minsk och nedtrappning i Ukraina är ändå mönstret från Rysslands agerande det senaste året oroväckande. Två gånger de senaste månaderna har hela Östersjöflottan varit ute på övningar, ryskt bombflyg har övat bekämpning med kryssningsrobotar tillsammans med en landstigningsstyrka och Ryssland rustar mot att 2020 ha kapacitet för att kunna genomföra tre parallella Ukrainainsatser.

Rådet till partiernas försvarsförhandlare här hemma i Sverige är att titta på vad Ryssland gör och inte vad Ryssland säger. Med den analysen är den enda rimliga slutsatsen att de svenska försvarsutgifterna behöver höjas upp till två procent av BNP:n under de tre-fyra kommande åren. Oavsett om det sker ett under i Minsk eller inte.

Patrik Oksanen
[email protected]
 
Ei minun mielestä itse instituutti sinänsä ole läpeensä viallinen tai mikään SAFKA-tyyppinen putiikki, mutta eräät sen henkilöt kuten Kangaspuro varmasti kokevat liikaa vähintään lukkarinrakkautta tutkimuskohdetta kohtaan. Toisaalta Kangaspuron tekisi hyvää sanoa itse julkisesti ihan avoimesti, että mm. Krimin osalta arvaukset menivät perseelleen. En tiedä onko hänellä jokseenkin suuri ego, mutta joskus tulee hieman sellainen käsitys...

Palautetaan nyt tämän ketjun lukijoiden mieleen, että herra Kusipuro on Suomen rauhanpuolustajien puheenjohtaja. Eiköhän tämä riitä kaverin objektiivisuuden tason arviointiin.
 
Itselläni on vaikuttanut todella paljon plussana, koska kriisin alkaessa sijoitin USA:n teollisuuteen ja oblikaatioihin. Tähän mennessä 75% tuotto.

Johannes

No joo, USAssa talous nousee muutenkin, siinä missä eurooppa yskii. EUn byrokraattisuus ynnä Vihreä politiikka yhdistettynä keskuspankin saamattomuuteen (EKPn elvytys 11% BKTstä, USAn Fedin elvytys oli 25%, Japanin 45%) tulevat pitämään euromaat alamaissa vielä pitkään.

Tämä koskee suoraan myös Ukrainan tilannetta: jos EUn talous olisi kunnossa, se uskaltaisi uhmata enemmän Venäjää, nyt myydään Ukrainaa, ettei konflikti uhkaisi tätä edes pientä talouskasvua ja pyritään katsomaan mahdollisimman paljon venäjän toimia sormien läpi.
 
Back
Top