Ukrainan konflikti/sota

Nyt olisin tahtonut kovasti jututtaa tätä asiantuntijaa. Miksi venäjän talous kestää ja mitä tuo kestäminen tarkoittaa ?

Venäjän valtion kassa on ollut raskaasti miinuksella 2022 joulukuusta. Kassan kaikista tuloista 40% käytetään sotilasmenoihin. Inflaatio on korkea ja kielii työvoiman vähyydestä ja kustannusten karkaamisesta ja tavaroiden saatavuuden heikentymisestä.
Kaasumarkkinat ovat menneet ja Urals on hinta on nyt surkea ja huonon välillä. Lisäksi tiedetään että öljytulot ovat romahtaneet - ne voi kaivaa ministeriön omista datoista.
Korkotaso on huima ja se maksaa. Öljyjalosteet ei käy kaupaksi kun kaikki muut jalostaa itse. OPEC kiroaa USA itse pumppaamaa öljyä koska se pitää hinta tason alhaisena. Saudit tarvitsevat 6kk halvan jakson USA itsenäisten pumppaajien kaatamiseen mutta sitä ei venäjä kestä ja sinä aikana kuitenkin amerikkalaiset vain ostaisivat sopivan määrän öljyä tyhjinä oleviin strategisiin reserveihinsä. Venäläiset eivät saa lainaa ja heillä on käsissään rupiaa valuuttana paljon mitä he eivät saa vaihdettua muuhun valuuttaan. Putket ei vedä sinne missä on uudet asiakkaat ja tankkerit on romuja ja niiden matkat on tolkuttoman pitkiä.

Eli en ihan niele suoriltaan vielä tuota Suomen pankin asiantuntijaa. Olisi kiva kun olisi YLE toimittajat päteviä ja vähän haastaisivat. Lähteet muuten pääosin Joe Blogs ja hän käyttää julkisia lähteitä.
Ihmettelin ihan samaa ja sanoisin, että tässä on kaksi syytä.
- Tämä haastateltava on Suomen Pankin virallinen edustaja, joka ei voi veikkailla ihan viran puolesta, vaan hänen on pakko käyttää Suomen Pankin virallisia lukuja. Ja nämä luvut perustuvat ihan suoraan venäjän omiin ilmoituksiin. Ja jokainen voi vaan miettiä, kuinka paljon venäjä pyrkii niitä lukuja vääristelemään. Tästä samasta asiasta on keskusteltu täällä jo aikaisemmin.
- Muutenhan tuo haastateltava toi esille varsin hyvin venäjän ongelmat, mutta jostain syystä toimittaja takertui tähän yhteen asiaan, jota hän ei osannut kyseenalaistaa. Oliko kyse ihan osaamattomuudesta, vai tarkoituksellisuudesta, niin sitä en tiedä.
 
Patriot ei "lukitu", vaan isku tulee puskan takaa ja ohjukset on suunniteltu kohdentumaan ohjaamoon. Ohjus aktivoituu vasta hetki ennen osumaa ja kun koneen varoitusvalo paukahtaa esille, pitäisi heti paukuttaa heittoistuin ulos.

Toki voi olla, että on käytetty jotain muuta, tätä tukee myös tuo aiempi info lukittumisesta.
Nyt on kyllä aika höpöä.
 
Ryssät on ihan hiton kierroksilla tämänpäiväisestä - Ensin pudotukset teki NATO. Sitten Ukrainan kone olikin päässyt muka selustaan lentämään ja ampuivat sitä metsästäessään kolme omaa. Ja nyt niillä onkin F-16 peräti promillen verran ryssän ilmavoimien vahvuudesta. Sekoilu kertoo, että sattuu

Nautin tästä, ja kuva on upea

Kieltämättä tämä on ollut itsllenikin pieni ennenaikainen orgas.. eiku joulu, pitänee käydä uudet joulukonut hakemassa huomenna koska korkki aukes asap kun ensi otsikot näin

Saksasta mietin edelleen että paskamaa vai ei kuitenkaan, jotenkin silakoita joulukaloiksi nuo lahjoitukset vaikka varmasti tarvetta nille on. Nyt ne saatanan taurukset täydellä kantamalla ja heti ni saadaan nuo puhuvatpersereiät kyykkyyn ja kunnolla.

Eilen päissäni itsekseni lasittunein katsein mietin että olis hieno joululahja jos f16 avulla paskottas vaikka yks silta ja muuta pientä
 
Todennäköisesti, koska tänään siitä ilmoitettiin, että F-16 siirretään Ukrainaan. Tapana on ollut, että tälläistä ei huudella ennenkuin kyvykkyys on jo käytössä.

Tarkoitat varmaan tätä:

https://apnews.com/article/netherla...sia-invasion-6062d60ba194e46dfdf5df54c65cb268

The Dutch government has taken another step toward donating 18 F-16 fighter jets to Ukraine​

FILE - Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, second right, and Dutch caretaker Prime Minister Mark Rutte, center, look at F-16 fighter jets in Eindhoven, Netherlands, on Aug. 20, 2023. The Dutch government announced Friday Dec. 22, 2023 it is preparing to give 18 F-16 fighter jets to Ukraine, in a boost for the embattled nation that is growing increasingly anxious about aid from its Western allies. (AP Photo/Peter Dejong)

1 of 2 |
FILE - Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, second right, and Dutch caretaker Prime Minister Mark Rutte, center, look at F-16 fighter jets in Eindhoven, Netherlands, on Aug. 20, 2023. The Dutch government announced Friday Dec. 22, 2023 it is preparing to give 18 F-16 fighter jets to Ukraine, in a boost for the embattled nation that is growing increasingly anxious about aid from its Western allies. (AP Photo/Peter Dejong)

FILE - Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy and Dutch caretaker Prime Minister Mark Rutte look at F-16 fighter jets in Eindhoven, Netherlands, on Aug. 20, 2023. The Dutch government announced Friday Dec. 22, 2023 it is preparing to give 18 F-16 fighter jets to Ukraine, in a boost for the embattled nation that is growing increasingly anxious about aid from its Western allies. (AP Photo/Peter Dejong)

2 of 2 |
FILE - Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy and Dutch caretaker Prime Minister Mark Rutte look at F-16 fighter jets in Eindhoven, Netherlands, on Aug. 20, 2023. The Dutch government announced Friday Dec. 22, 2023 it is preparing to give 18 F-16 fighter jets to Ukraine, in a boost for the embattled nation that is growing increasingly anxious about aid from its Western allies. (AP Photo/Peter Dejong)

BY MIKE CORDER
Updated 4:39 PM UTC+2, December 22, 2023

THE HAGUE, Netherlands (AP) — The Dutch government announced Friday it is preparing to give 18 F-16 fighter jets to Ukraine, in a boost for the embattled nation that is growing increasingly anxious about aid from its Western allies.

The Dutch defense minister, Kajsa Ollongren, sent a letter to parliament outlining the plan to donate the sophisticated jets that was first unveiled in the summer.

Friday’s decision is a significant step toward sending the planes into the skies over Ukraine, but did not say when they will be delivered.
The government said the move “allows personnel and budget to be allocated to prepare the devices” to be sent to Ukraine.
 
Muutama viikko sitten oli huhua että Su-34 kone oli joutunut tuolla seudulla tutkan lukitukseen ja onnistunut pääsemään siitä irti / karkuun. En nyt muista tarkkaa päivää mutta siitä oli tässäkin ketjussa juttua. Jo silloin pohdittiin, olisiko Ukraina tuonut Patriot-patterin Khersonin seudulle.

Ja tosiaan ryssä on hyökännyt tuota sillanpäätä vastaan liitopommeilla siitä asti kun Ukraina onnistui sen perustamaan eli useamman kuukauden ajan.

Muistelin aikaisemmassa viestissä menneitä ja lainasin sen jälkeen toiseen viestiin (LINKKI) twitteristä pari viestiä, joissa lainattiin ryssäläistä lähdettä, tässä osa lainauksesta:

Recall that the enemy has already used the latest air defense systems in this area. On November 25, we wrote that the Su-34 pilot, during a flight to Krynky, fell into the range of a powerful radar of an unknown SAM.

These signals were ignored. Unfortunately, it was It's only a matter of time before a tragedy akin to today's one occurs. After the incident near the island of Zmeiny, many military helicopters refused, but under pressure from the command they were able to turn around.


Eli tämän mukaan tehokkaan, tuntemattoman SAM-järjestelmän tutkalukitus Su-34 hävittäjään olisi tapahtunut 25.11.2023 - tai ainakin aiheesta kirjoitettiin silloin.

Tuosta on aikaa melkein kuukausi, joten on mahdollista että alueella on ollut Patriot-patteri tai jokin muu tehokas tutka jo neljä viikkoa sitten, ellei kauemmin. Mutta, toisaalta, ryssä on jatkanut liitopommien käyttöä Dnipron sillanpääasemaa vastaan viimeisen kuukauden ajan (näin ainakin minun tietääkseni) joten syystä tai toista siihen touhuun ei ole puututtu kuin vasta nyt. Kenties aikaisemmin kyseessä oli jokin vahva tutka mutta ei Patriot? Tai kenties tutkan lisäksi ei ollut purevia ohjuksia?

Niin tai näin, tämä tuore isku on pureva ja pakottanee ryssän muuttamaan toimintaansa. Kenties liitopommien käyttö tulee mahdottomaksi tällä seudulla? Kenties lähipäivinä nähdään Shahed-136/131 / Geran-2 dronejen ja ehkä myös risteilyohjusten ja ballististen ohjusten käyttöä tällä suunnalla? Oletan että jonkinlainen "kostoisku" tultaisiin näkemään, koska kolmen Su-34 hävittäjän menetys yhdessä päivässä vaatii vastausta. Kenties jopa nähdään tämän talven ensimmäinen suurempi ohjushyökkäys?

-

Ohjuksista puheenollen, ihmettelen suuresti, miksi ryssä ei ole vieläkään tehnyt yhtään viime talven kaltaista suurta hyökkäystä. Heillä pitäisi olla eri lähteiden mukaan yli 1 000 kpl erilaisia ohjuksia käytettäväksi mutta toistaiseksi Shahed-136 / Geran-2 dronet ovat olleet miltei ainoat joita on käytetty.

Ensin arvio oli että iskut alkavat kun Ukrainan "lämmityskausi" alkaa eli samaan aikaan kuin viime talvena. Eivät alkaneet, joten seuraava arvio oli että iskut alkavat kun Ukrainan "pakkaskausi" alkaa. Eivät alkaneet tässäkään vaiheessa. Kenties tuorein arvio on että ryssä haluaa aloittaa suuret iskut joulun ja uuden vuoden juhlien aikaan?

Muistan jonkun spekuloineen (ei ehkä tässä ketjussa, ehkä se oli twitterissä) että kenties Putin ei halua antaa lupaa suurille ohjushyökkäyksille ennen presidentinvaaleja 2024 - mikä tarkoittaisi sitä että suuret hyökkäykset jäisivät näkemättä tämän talven aikana. Logiikka oli se että Putin pelkää Ukrainan teoreettista kykyä iskeä takaisin, mikä ei olisi onnistuessaan alkuunkaan hyvää mainosta "vahvalle presidentille". Mikäs mies se sellainen on, joka ei kykene suojelemaan omia kansalaisiaan?

Joku voisi sanoa että Venäjän presidentinvaalien tulos on ennalta selvä (mitä se onkin) eikä Putin välitä siitä, mitä kansalaiset hänestä ajattelevat. Sanoisin, että selvästi hän välittää tästä (syystä tai toisesta) ja se vaikuttaa hänen päätöksiinsä (esim. toistaiseksi julistamatta jäänyt toinen mobilisointikierros). Lisäksi joku voisi sanoa että siitähän ryssät vasta nauttisivatkin, kun risteilyohjuksia sataisi Ukrainaan päivästä toiseen ja viikosta toiseen. Eikö se olisi "vahvan presidentin" merkki, kun iskee koko voimalla? Ehkä näin, mutta miksi sitten suuria iskuja ei ole nähty toistaiseksi? Ukrainan lämmityskausi kestää 6-7 kuukautta ja siitä on kohta kolme kuukautta takanapäin. Toki yli puolet vielä edessä, erityisesti ne kovimmat pakkaset, mutta mikä tässä oikein kestää?
 
Ohjuksista puheenollen, ihmettelen suuresti, miksi ryssä ei ole vieläkään tehnyt yhtään viime talven kaltaista suurta hyökkäystä. Heillä pitäisi olla eri lähteiden mukaan yli 1 000 kpl erilaisia ohjuksia käytettäväksi mutta toistaiseksi Shahed-136 / Geran-2 dronet ovat olleet miltei ainoat joita on käytetty.
Näistä ohjusvarastoista ja niiden säästämisestä/keräämisestä talven varalle on jo puhuttu pitkään, mutta olen ollut asian suhteen hieman epäileväinen. Omien havaintojen perusteella ryssä ei osaa säästellä pitkäjänteisesti mitään, vaan käyttäytyy lajilleen tyypillisesti eikä ajattele tätä päivää pidemmälle. Takuuta en tälle epäilylle voi tietenkään antaa, mutta toivon olevani oikeilla jäljillä.
 
Tämä liittyy hieman kautta rantain Ukrainan sotaan, mutta menkööt:

Russian Security Council chief Nikolai Patrushev had requested military aid from Kazakhstan if the Russian army could not put down the rebellion by Prigozhin, but President Kassym-Jomart Tokayev refused.

Source: The Wall Street Journal



-

JOS tämä pitää paikkansa, niin kertonee jotain siitä minkälaisen kaaoksen Prigozhinin "kapina" aiheutti. Muistutan että Venäjän lähetti Kazakstaniin "apujoukkoja" kun siellä oli levotonta alkuvuonna 2021. Sinänsä tässä on hieman "vastavuoroisuutta" mutta harvemmin ryssä näyttää ulospäin tällaista heikkoutta. Täytyy olla siis aito huoli ja vakavaksi koettu uhka jos ovat "alentuneet" tällaiseen.

Miten liittyy Ukrainan sotaan? Kertonee osaltaan siitä että ryssän kaikki aito sotavoima on keskitettynä Ukrainaan. Muutenhan heillä olisi "syvällä rintaman takana" runsaasti sellaisia vahvoja joukkoja ja yksikköjä, joiden luulisi kykenevän kukistamaan "selustassa" riuhuva rosvojoukko? Toisekseen kertonee ehkä siitä että armeijan sietokyky ja moraali koetaan vaarallisen heikoksi, koska kenties Patrushev laskelmoi että "kapina" voisi nopeasti kasvaa suuremmaksi jos siihen liittyisi muita tyytymättömiä joukkoja? Eli koki että tämä on hyvin mahdollinen vaihtoehto ja siinä vaiheessa viimeistään tarvitsisivat naapurin apua?
 
Kaivoin vähän ja mahdollisesti yhden Israelin Patriotilla tuhoaman Syyrialaiskoneen pilotti selvisi, ainakin oli nähty varjot. Mutta alas on siis ammuttu 1 britti tornado, yksi jenkkien f18, 2 syyrian SU konetta, ne 2 SU konetta Harkovassa (+kopterit) ja todennäköisesti se su27 meren päällä hetki sitten. Ja nyt nämä 3 mahdollisesti.

Itselle uusi tieto näistä FrankenSam virityksiatä. Ilmeisesti on viritelty ja testattu myös Ukrainan vanhan tutkakaluston yhdistämistä Patriotin ohjukseen. Eli tutka havaitsee uhkan. Tutkan ja ohjuksen välille on pystytty virittämään riittävä keskusteluyhteys, että laukaisu ja kohteeseen ohjaus toimivat. Linkin mukaan olisi testattu onnistuneesti droneen ja arvioitu käyttöönotto talven alkuun.
Moni kohta osuisi kohdalleen tässä. Linkki on kuitenkin poimittu Wikipediasta, joten en osaa arvioda todenperäisyyttä.
Ukrainallahan on S300 alustoja, mutta ei niihin enää riittävästi puikkoja. Onkohan kyse tästä? Jos tämä toimii, niin tämä olisi kyllä huikea lisä Ukrainalle. Patriotin tutkat ja muut komponentit, joista on huutava pula voitaisiin pitää Kiovan ja suurkaupunkien suojana kaukana linjoista ja samalla Patriotin kantamalle saataisiin iso osa vallatusta alueesta. Saataisiin aikaan area denial efekti ryssän hallussa pitämille alueille, ainakin alueellisesti.

Kyllä tämä on aika vahva ehdokas noitten pommarien pudotuksiin. Tässä muutakin aiheen tiimoilta:

GB85E75XMAES06u.jpg

 
Back
Top