Ukrainan konflikti/sota

Taloudellista tukea.



Maailmanpankki on myöntänyt Ukrainalle noin 1,3 miljardia dollaria taloudellista tukea avustusten ja lainojen muodossa, kertoo maan valtiovarainministeriö.

Summasta noin miljardi on Maailmanpankin myöntämää ja Japanin takaamaa lainaa. Avustuksiin osallistuvat Norja noin 190 miljoonalla, Yhdysvallat 50 miljoonalla ja Sveitsi 20 miljoonalla dollarilla.

– Kansainvälinen rahoitusapu on merkittävä panos Ukrainan rahoituksellisen ja taloudellisen vakauden ylläpitämiseen, Ukrainan valtiovarainministeri Serhi Martšenko kertoo tiedotteessa.
 
We believe we shouldn’t give military support to Ukraine while we are unable to defend our own country
- Geert Wilders
3 päivää sitten oli HS:n henkilökuva Wildersistä. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010037540.html (maksumuurin takana). Käytännössä sama mitä lainaus. Ihan suoranaista putinismia en haastattelusta aistinut, mutta asiasta enemmän tietävät varmaan osaavat perehdyttää, että onko kyseessä sitten täys-putinisti?

”Me kyllä tuemme Ukrainaa”, Wilders vastaa. ”Me kutsumme Venäjää hyökkääjäksi, joka tunkeutui suvereeniin maahan, Ukrainaan, ja tuomitsemme tämän täysin. Me tuemme Ukrainaa poliittisesti ja me kannatamme sitä, että hollantilaiset joukot vahvistavat Naton itäistä sivustaa Romaniassa ja Liettuassa.”

Sitten tulee suuri ”mutta”.

”Mutta me uskomme, että meiltä itseltämme puuttuu Hollannissa sotilaallista kyvykkyyttä”, Wilders sanoo. ”Meidän on pitänyt liisata panssarivaunuja Saksasta. – –  Me tuemme Natoa, mutta hollantilaisten aseiden lähettämistä emme kannata, koska meillä itsellämme ei ole niitä tarpeeksi.”

Intän Wildersille, etteivät hänen perustelunsa ole uskottavia. Hollantia turvallisempaa kolkkaa saa Euroopasta hakea.

”Mutta silti, silti”, Wilders vastaa. ”Meidän pitää pystyä puolustamaan omaa kansakuntaamme. Kysyimme vuosi sitten puolustusministeriltä, että kauanko me kestäisimme, jos joutuisimme käymään tavanomaista sotaa. Hän sanoi, että 24–36 tuntia, koska meiltä puuttuu sitä ja tätä ja tuota.”
 
Poisto eli Ujoke ehti laittaa tuon ylös.
Videota tuosta Synkivkan taistelusta. Miten putsasivat nuo hyökkääjät tuolta. Eipä tuolla jalkaväellä ole droneja vastaan mitään mahdollisuutta.
 
Geraschenkolta tälläinen kiitosviesti tuesta ja myötäelämisestä.
Friends,

During this long, long year there were many times I was exhausted, sad, depleted. Then I opened your comments here and read your messages of support, sympathy, genuine caring. And it made me feel better.

Thank you for being here this year. You were here for the good news and the bad news. You laughed and cried with us Ukrainians. You cheered for our successes and mourned our losses.

I am very grateful for each follower. I don't have a lot of time to respond but I recognize many of you in the comments and smile when I see familiar "faces".

Thank you for standing with Ukraine.

I will do my best to keep you informed and keep sharing stories about this war.

Happy holidays, friends!
 
Ari Pesosen madonluvut.



Miksi Nato tarvitsee tavanomaista – siis konventionaalista – puolustusta? Tavanomaista perinteistä puolustusta, kuten panssarivaunuja ja muuta panssarikalustoa, tykistöä, jalkaväkeä ja kaikkea muuta, mikä ei ole ydinaseita.

Tuo on ollut Naton ikuisuuskysymys jo 1960-luvulta, mikä ikäväkseni todeten yleensä unohtuu rauhallisimpina aikoina.

Nyt edelleen 2020-luvulla Nato-maat voivat katsoa olevan turvassa myös Venäjää vastaan heikolla konventionaalisella puolustuksella ydinaseisiin nojautuen, mutta ilman konventionaalista sotavoimaa Nato-maat Euroopassa eivät ole kyenneet ratkaisemaan Eurooppaan syntyneitä konflikteja eikä Nato-mailla ole ollut riittävää pelotevoimaa noiden konfliktien estämiseksi.

Kyse on nyt siitä, että Venäjä on synnyttänyt konventionaalisin asein konflikteja Euroopassa niihin maihin, joiden turvana eivät ole ydinaseet. Venäjä tiesi kokeneena toimijana tuon Naton dilemman ja on käyttänyt sitä armotta hyväkseen. Nyt viimeksi hyökkäämällä Ukrainaan helmikuun 24. päivänä 2022.

Eipä ole asiat juurikaan edenneet Euroopassa neljään vuosikymmeneen. Mikä olisikaan eurooppalaisten Nato-maiden sotavoima, jos Ruotsin liityttyä puolustusliittoon 30 jäsenmaan budjetit laskettaisin yhteen ja tuolla summalla koottaisiin yksi yhteinen tai edes yhteen toimiva armeija.

Vuonna 2023 Nato-maiden yhteenlaskettu puolustusbudjetti on 1 264,12 miljardia dollaria. Vaikka Yhdysvaltojen ja Kanadan osuudet vähennettäisiin, summalla pitäisi kyllä kyetä hankkimaan myös muuttama taistelupanssarivaunu, muutama tykki ja muutama tykinammus ilman eri mainintaa. Tuolla summalla pitäisi kyllä kyetä aseistamaan myös Ukraina ilman eri mainintaa.
 
Ei niinkään muistinvirkistystä vaan kun saisi kerrotta niin että viesti välittyy. Taika ei ole datalinkissä, se on vain osa mitä tarkotin.
Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat. Itse yritän vain ilmaista, että mielestäni olet jossain määrin väärässä päätelmissäsi. Emme voi poissulkea Patriotia tai Falcon-AMRAAMia sillä perusteella että venäjä ei ole kertonut koneidensa ews:n niitä tunnistaneen.
Tutkavaroitin perustaa toimintansa siihen että tapahtuu muutos RF-säteilyssä. Tyypillisiä tälläisiä muutoksia on tulenjohtotutkan käynnistyminen, tulenjohtotutkan siirtyminen kohteen seurantatilaan ja ohjuksen datalinkin tunnistaminen. Näihin kaikkiin tarvitaan se EW kirjasto ettö tulee vain oiketa hälyjä.

Joten jotta tutkahälytys vältetään ei saa tapahtua tulenjohtotutkan käynnistymistä ohjuksen alkumatkan aikana. Patriot käsittääkseni ei toimi ilman tulenjohtotutkaa. Lennon alkuvaiheen ohjaus pitää siis tulla joltain 3D aluevalvontatutkalta. Jotta resoluutio riittää edes auttavasti pitää tutkan olla moderni. No Ukrainalla on Groundmastereita. Tälläisenkään tutkan tarkkuus ei kaikkeen riitä joten väliin tarvitaan laskentaa jolla paikataan puutteet kohteen kinematiikan laskennalla. Lisäksi sitten datalinkin pitää olla sellainen että EW kirjasto ei sitä vielä tunne.
Patriot-patteri ei koskaan toimi ilman tulenjohtotutkaa eikä ilman aluevalvontatutkaa. Koko systeemi on rakennettu alunperin erittäin edistyneen tutkan ympärille. AN/MPQ-53 toimii niin valvonta-, maalinosoitus-, kuin tulenjohtotutkanakin. Tietokoneen ohjaama PESA pystyy samaan aikaan sekä valaisemaan maalia, seuraamaan muita ja vielä tarkkailemaan ilmatilaa uusien kohteiden varalta. Varjopuolena tutka skannaa vain 120 asteen sektoria, joten tyypillisesti yhteen kohteeseen on tarvittu kolme patteria suojaamaan. Tutkapäivityksiä on tietysti tehty useita, mutta vasta uusin juuri käyttöön tulossa oleva GhostEye-tutka parantaa tilannetta tuolta osin.

Mikään tutkavaroitin ei jätä hälytystä antamatta jos ei löydä tutkaa uhkakirjastosta. Silloin olisi liian helppoa tulla alasammutuksi jos viholliselta löytyikin tuntematon sotamoodi tai uusi tutkamalli. Niin kuin se muutaman viikon takainen uutinen että venäläiskone joutui tuntemattoman voimakkaan tutkan maalaamaksi juuri tuolla seudulla missä pudotukset tapahtuivat.

Muutenkaan tutkan tunnistaminen signaalin perusteella ei ole täysin eksakti juttu. Käytännöllisiä parametrialueita on rajallisesti, eikä pienimpiä eroavaisuuksia kyetä erottamaan kohinasta. Harvinaisimpia parametriyhdistelmiä käyttävät tutkat tunnistuvat tarkasti, mutta yleisimmillä yhdistelmillä paras mitä saat on luokkaa "joku näistä sadasta." Tuosta toki filtteröidään esiin ne mitä sen hetkisellä vihollisella tiedetään olevan käytössä.
Tähän kategoriaan menee käytännössä Meteor ja uusimman sukupolven tutka F16:sessa tai sitten S-300 hyvän ilmavalvontatutkan kanssa. S-300 siksi koska Ukraina on noita modannut ennenkin kiertämään ryssän EW:tä. Tulenjohtotukaa et saa maskattua joten et käytä sitä ollenkaan, lasket jossain ilmavalvonnasta korjausdatan puikolle ja modaat S-300 datalinkin niin että nykyinen ryssän EW kirjasto ei sitä tunne.

Pointtini siis oli että noissa pitkänmatkan pudotuksissa pitää tehdä jotain uutta jotta saat kierretty tutkavaroittimen. Minkään IT ohjuksen kinematiikka ei riitä noille satojen kilometrien matkoille jos hävittäjätasoinen kohde tietää että puikko on tulossa. Aktiivista kohteen valaisua voit käyttää vasta terminaalivaiheessa jotta kohde ei ehdi väistää. Eli aktiivisella hakupäällä voit alkaa hakemaan vasta lähellä kohdetta.

Nämä viisi viimeisintä pudotusta kertoo mielestäni sen että jotenkin Ukraina kiertää ryssän vastatoimet.
Riittää että Ukraina on viikkoja valaissut noita pommittavia koneita esim. juuri 30N6:lla. Ryssä tietää, tai tiesi, ettei Ukrainalla ole S-300:aan yli 90km kantavia ohjuksia, joten koneet ovat turvassa kunhan pysyvät tuota kauempana tutkasta, vaikka varoittimet huutavat hoosiannaa. Sitten Ukraina sai franken-300:t toimimaan ja lopputulos olisi tässä. Pudotukset toki loppuvat kun ryssät oppivat uudet turvaetäisyydet, mutta se lopettaa myös etulinjan vapaan pommittamisen. Ainakin siihen asti että uusi pidemmän kantaman liitopommi kehitetään.

Toki taustalla voi olla joku ihan muukin jekku. Patriot patterimuodossa tai F-16+AMRAAM eivät ole poissuljettuja. Kenenkään ELSO ei ole niin hyvä, että voisi sen perusteella niin sanoa.
F16 kohdalla usein unohtuu että kone sinällään on vanha. Käyttökelpoisuus perustuu puhtaasti siihen mitä sinne on pultattu kyytiin. Jos huhut pitää paikkansa niin tutka olisi erittäin uusi AESA tyyppinen. Jos tuon kaveriksi tule pitkänkantaman Aamraamia tai Meteoria niin sitten tulee ryssälle vähän isompaa ongelmaa. Jos tarjolla onkin vain Jdam, AIM-9 ja alkuperäinen tutka niin eipä noille pitkälle potkita.
Hyvä jos saavat AESAn nokalleen. Jossain esitettiin että ainoa nopeasti saatava päivitys olisi AN/APG-68, joita USA on omissa koneissaan korvannut juuri AESAlla. Näin niitä olisi jos ei sadoittain niin ainakin kymmenittäin vapaana varaston nurkassa. Sekin on kyllä merkittävä parannus AN/APG-66:een verraten. AESAaa ei taitaisi saada kuin jos USAF antaisi omaa päivitysohjelmaansa varten valmistettuja settejä Ukrainaan.
4G hävittäjät ovat lavetteja ja tuossa kategoriassa F16 ei ole edes kovin hyvä. Varustamalla viimeisimmillä hilppeillä saadaan kyllä suorituskykyinen paketti.
Vanhakin Falcon on sentään parempi kuin loppuunlennetty Fulcrum-A. Mutta alueiden vapauttaminen tosiaan kaipaisi parempaa suorituskykyä.
 
Back
Top