Ukrainan konflikti/sota

Näitä laskelmia on nähty useita tämän sodan aikana, laitan spoilerin taakse:

Kyseessä oli ranskalainen Institut Action Resilience joka on ymmärtääkseni, nimestä huolimatta OSINT-ryhmä eikä mikään "instituutti".

Suora linkki jonka takaa löytyy ladattava pdf-tiedosto (englanniksi ja ranskaksi):

[05-09-2023] - HOW MANY TANKS LEFT FOR RUSSIA NOW ? (UPDATED)​

The truth on Russian Army's Tanks Stockpile since the beginning of Ukraine's Invasion (CORRECTED AND UPDATED)


https://institutactionresilience.fr/publications.php

-

Heidän laskelmansa kertoo tilanteen ENNEN Ukrainaan hyökkäämistä: from April 2021 to September 2021

Tässä lainaus pdf-tiedoston sivulta 12:

The satellite imagery used to perform our count covers the period from April 2021 to September 2021, i.e. between 10 and 5 months before the February 2022 invasion.

Of the 22 reserve bases, the 10 central tank bases concentrate nearly 95% of the reserve tank manpower of the Russian ground forces. On these 10 bases, more than 5538 Russian tanks are present in different functional states. The study here did not take into account the tanks being dismantled, that is to say the tanks whose turrets are removed and only the chassis remains in the open air.''

On these 5538 tanks, 4347 could be directly identified (that is to say that a model, even a variant could beassociated). On the 1191 unidentified tanks, hypotheses can be formulated on the associated potential model.

In addition to these tanks stored outdoors, these bases collectively have an indoor storage space of nearly 1,950 indoor storage spaces. On these interior storage spaces, a part is actually allocated to maintenance operations onthe tanks. A portion of the storage space is also used to store the fleet of vehicles used by the maintenance units present on the bases. And finally, these hangars can also be used to store other armored vehicles such as the verymany BMPs or BTRs present on these bases. Some hangars are also simply no longer used and the deterioration ofthese hangars can easily be seen by satellite imagery.

In fact, the theoretical maximum of tanks in reserve is around 7000, with a more likely count closer to 6000 if a hangar occupancy factor is 40% tanks.

Katso liite: 91658

-

Pdf-tiedoston sivulla 15 on myös tällainen kuva, joka vihjaisi siitä että on joko laskettu tai arvioitu tukikohtien vaunumääriä huhtikuussa 2023:

Katso liite: 91659

-

ELI ennen sotaa, varastotukikohtien pihalla on ollut 5 538 kpl panssarivaunuja (tähän numeroon EI ole laskettu ainakaan niitä vaunuja joiden torni on irroitettu). Näiden lisäksi he arvioivat varastotukikohtien hallien ja katosten kapasiteetiksi 1 950, mutta eivät oleta 100% täyttöastetta vaan todennäköisesti jotain vähemmän. Mainitsevat esimerkkinä 40% täyttöasteen, joten voidaan siis laskea 0,40 x 1 950 = 780

5 538 + 780 = 6 318

He kirjoittavat että varastovaunujen teoreettinen maksimi voisi olla noin 7 000 kpl mutta voi olla myös lähempänä 6 000 kpl (tämä riippuu siitä, millaiseksi oletetaan hallien ja katosten täyttöaste).

-

Tässä ukrainalainen laskelma joka on julkaistu 22.8.2022, tässä lasketaan kaikki vaunut, mukaanlukien ne joiden purkaminen on kesken (tämäkin taisi perustua Google Maps kuviin eli julkaisun ajankohdasta huolimatta kertoo sotaa edeltäneen tilanteen):

Katso liite: 91661

-

Tässä puolestaan se mitä Military Balance eri julkaisut ovat arvioineet (HUOM: Military Balance julkaistaan yleensä helmikuussa joten "vuoden 2023" julkaisu tarkoittaa todellisuudessa tilannetta vuoden 2022 lopussa - minun taulukossa rivien numero vasemmassa sarakkeessa kertoo minkä vuoden tilanteesta kyse eli 2022 = MB2023, 2021 = MB2022 jne.):

Katso liite: 91654

-

Kaikkein tuoreimmat numerot löytyvät Covert Cabal -nimisen Youtube-kanavan videoilta sekä high_marsed nimisen twitter-tilin laskelmista. He ostavat tuoreita satelliittikuvia ja laskevat niistä eli eivät ole hitaasti päivittyvän Google Mapsin kuvien varassa.

Covert Cabal -nimisen Youtube-kanavan tuore video ryssän varastotukikohtien panssarivaunujen määristä (video julkaistu 27.10.2023):


Seuraava kuva videon ajanhetkeltä 6:13, tässä on laskettu panssarivaunujen määrät per varastotukikohta sekä yritetty arvioida "hyvien" eli "käyttökelpoisten" vaunujen määriä:

Katso liite: 91674

-

Mitäpä näistä voi sanoa?

Luotan satelliittikuvista tehtyihin laskelmiin, tosin arviot "hyvien" ja "huonojen" osalta ovat toki kulloisenkin laskijan vastuulla. Arviot hallit ja katosten "teoreettisesta maksimista ja täyttöasteesta" ovat myös omalla vastuulla, tosin näiden voisi olettaa tyhjenneen ensimmäisenä JOS niissä on säilytetty parasta kalustoa. Se tietysti aktivoitaisiin ensimmäisenä eli arvatenkin vuoden 2022 aikana.

Ehdottomasti luotettavinta on pitää silmällä ulkona varastoitujen määriä. Jos katsotaan näitä numeroita niin ukrainalaisen laskelman "ihan kaikki vaunut" oli 6 861 kpl (tosin hänen arvionsa mukaan näist 2 961 kpl olisi joko purettavana tai odottamassa purkamista).

Covert Cabal videon lokakuu 2023 osalta vastaava "ihan kaikki vaunut" numero oli 5 450 kpl (hänen arvionsa mukaan näistä "hyväkuntoisia" olisi 3 525 kpl eli "huonokuntoisia" olisi 1 925 kpl).

Näiden kahden "ihan kaikki vaunut" numeron erotus on 1 411 kpl.

Jos katsoo Military Balancen numeroita, niin ne ovat pysyneet miltei samoina Military Balance 2011 julkaisusta lähtien, mitä nyt on matkan varrella ruksittu pois muutama vaunutyyppi ja otettu -500 kpl T-72 vaunuja pois. Vaikuttaa siltä että tämä "arvio" ei ole perustunut satelliittikuvien laskelmiin vaan johonkin muuhun. Kenties se on jossain vaiheessa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen edustanut "todennäköisiä määriä" mutta eivät ole vaivautuneet tarkistamaan sitä. Mielestäni tämä näkyy hyvin siinä, kun katsotaan MB2023 numero: siinä on luovuttu kokonaan yrityksestä jakaa varastovaunujen kokonaismäärä eri vaunutyyppien mukaisesti ja on esitetty pelkkä kokonaismäärä 5 000 kpl. Kenties ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen joutuivat aidosti laskemaan vaunuja kuvista tai vähintään arvioimaan oikeasti todennäköistä määrää? Siltä tuo kovasti näyttää.

HUOM: Military Balancen arviot aktiivijoukkojen panssarivaunujen määristä per vaunutyyppi ovat myös eri suuruiset kuin toisissa arvioissa, syystä tai toisesta. Tämäkin on omiaan herättämään epäilyksiä, tosin ehdottoman tarkkoja ja "oikeita" numeroita on vaikea tai mahdoton löytää julkisista lähteistä. On vain eri arvioita, joita joutuu vertailemaan toisiinsa.

Military Balance nojaa maiden itse ilmoittamiin lukemiin?
 
Kamil Galeev kirjoittaa ajatuksiaan näistä Bashkiriassa (Bashkortostan) nähdyistä suuremmista mielenosoituksista, laitan tekstin ja kuvat spoilerin taakse (twitter-ketju julkaistu 15.1.2024 eli pari päivää sitten):

But this isn't a typical Russia region. This is Bashkortostan. It has around 2/3 Turkic Muslim majority. And the protest in question wasn't against Putin. It was against mining the sacred mount Kushtau for chalk

Katso liite: 91643

Bashkortostan has four shikhans. These hills have been traditionally seen as sacred. Remnants of ancient coral reefs, they basically consist of the reefogenic limestone: sediment of the prehistoric see. In this regard, they present a special interest for the Bashkir Soda Company

Katso liite: 91644

Bashkortostan used to have more of shikhans. The largest of them - Shakhtau - has been already mined away. That's how it looks now

In 2022, Shakhtau deposits have been exhausted, so the soda company needs to mine some other mountain


Katso liite: 91645

Even before Shakhtau has been exhausted completely, the soda company tried to mine a new mountain - Kushtau.

In 2020, this triggered massive protests and clashes with police. Eventually, the government & the company backed away


Katso liite: 91646

Still, even though the authorities had to back off then, they considered the entire situation as highly problematic. Therefore, the activists who participated in the protests were persecuted. Sometimes, years later

1. In April 2023, the leader of Kushtau movement Fail Alsynov gave a speech against a new gold mine in Baymak district

2. In October 2023, he was arrested & charged with hate speech

3. On January 15, there was a court hearing in Baymak

4. Which triggered a new wave of protests

-

So let's sum up:

1. This has nothing to do with "Russians protesting against Putin".

2. These are protests in an ethnic Turkic & Muslim region largely motivated by the disregard to local sacred places & ecology

3. And, to a certain degree, by the local nationalist sentiment

PS The problem of the Bashkir Soda company has a geospatial dimension. Its beneficiaries don't live in Bashkortostan (obviously). They seem to spend most of time in Geneva and in their spacious estates on French Riviera

Which turns the mining problem into a problem of the absentee landlordism. Even in purely economic terms, this doesn't look as a particularly good deal from the Bashkortostani standpoint. Shareholders will have the profits to spend on Riviera. Local will have the toxic water


Katso liite: 91647


-

Eli tiivistetysti: tässä ei ole kyseessä uusi asia vaan kaivostoimintaa vastaan on osoitettu mieltä jo vuonna 2020. Kaivosyhtiö on kaivanut Shakhtau-nimistä kumparetta (Galeev käyttää nimitystä hill) ja tiedostivat tuolloin että sen varannot tulevat ehtymään muutaman vuoden sisällä. Pyrkivät siis aloittamaan toisen kumpareen kaivamisen, sen nimi on Kushtau.

Tämä nostatti suurmielenosoituksia ja yhteenottoja poliisin kanssa vuonna 2020. Lopulta kaivosyhtiö oli pakotettu vetäytymään.

Bashkortostanissa on neljä tällaista kumparetta, kutsuvat niitä nimellä shikhans. Paikalliset pitävät niitä pyhinä.

Shakhtau-nimisen kumpareen louhiminen tai oikeammin sen varannot ehtyivät vuonna 2022 - eli kaivosyhtiö tarvisi nyt uuden kumpareen mitä louhia.

Samaan aikaan viranomaiset näkivät vuoden 2020 mielenosoitukset haasteena, joihin tulee reagoida vahvasti, vaikka sitten useamman vuoden viiveellä. Tarkoittaen oikeusjuttuja ja tuomioita.

Tuoreimmat käänteet:

1. huhtikuussa 2023 paikaillisen Kushtau-ryhmän johtaja Fail Alsynov piti puheen jossa vastustettiin Baymak-alueen uutta kultakaivosta

2. lokakuussa 2023 hänet pidätettiin ja asetettiin syytteeseen vihapuheesta (hate speech)

3. Baymakissa järjestettiin tuomioistuimen istunto (court hearing) 15.1.2024

4. tämä sitten laukaisi nämä uusimmat mielenosoitukset

-

Näillä mielenosoituksilla ei siis ole suoraa yhteyttä Putinin tai Ukrainan sodan vastustamiseen vaan kyse on paikallisesta asiasta, tarkemmin ottaen paikalliset ja heidän uskomuksensa vastaan suuri kaivosyhtiö ja sen edut (yhtiön omistus ei ole paikallista, mutta haitat ovat). Toki pohjimmiltaan tällaisten suurten yhtiöiden johto on väistämättä Putinin tuttuja ja uskollisia tukijoita eli siinä mielessä on yhteys vallan huipulle.

Ei kannata lukea liikaa tämän osalta MUTTA muistutan myös että Puolan Solidaarisuus-liike alkoi alunperin työläisten lakkoina ja tyytymättömyytenä. Se laajeni myöhemmin koko kansan liikkeeksi. En väitä että tässä olis aineksia samaan, asia on liian paikallinen mutta JOS yleinen tyytymättömyys kasvaa, silloin mikä tahansa alunperin "pieni ja paikallinen" kipinä voi sytyttää laajemmat palot. Näkisin että laajempi ja vakavampi ongelma on ruuan hinta sekä kotien lämmitys ja sähköt, ne ovat useita alueita yhdistävä ongelma ja niiden juurisyy on sama kaikkialla.

-

MUOKKAUS: tuossa ylempänä @Harvapartio viestissä lainattiin tällaista kirjoittajaa, jonka mukaan Fail Alsynov tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan (hän kirjoittaa earlier today eli 17.1.2024).

In Baymak, #Bashkortostan republic, #Russia, there are escalating scuffles with the police taking place at a #protest rally.

Protesters demand the release of the ethnic Bashkir activist Fail Alsynov who was sentenced to 4 years in prison earlier today



Venäjä aloittaa rikostutkinnan mielenosoituksista​

Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet rikostutkinnan Bashkortostanin mielenosoituksista, valtiollinen media kertoi keskiviikkona. Bashkortostanin tasavallan sisäministerin mukaan syylliset voivat saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Baimakin kaupungissa. Poliisi käytti muun muassa kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoituksen. Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun paikallinen tuomioistuin oli tuominnut aktivistin neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Fail Alsynov tuomittiin vihan lietsonnasta, koska hän oli syyttäjän mukaan käyttänyt rasistista kieltä kylävaltuuston tapaamisessa. Alsynovin mukaan hänen sanansa käännettiin virheellisesti bashkiirin kielestä. Tuomio ei ole lainvoimainen, ja Alsynov on kertonut valittavansa siitä.

– Olen aina taistellut oikeuden, maani ja tasavaltani puolesta.

Alsynov sai viime vuonna sakkotuomion, kun hänen katsottiin arvostelleen Moskovan aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Katumielenosoitukset ovat nykyään harvinaisia Venäjällä. Toisinajattelua ja erimielisyyksiä on suitsittu Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, ja mielenosoituksia koskevat lait ovat ankaria.

STT
 
Jep. Siis juoksee läpi eri ryhmittymiä ja aihe on rohkea mutta ei mahdoton. Ei ole vastaavaa temppua tehnyt kovin moni.
Orbanin kannattaa mielummin luovuttaa kun menettää itkuoikeutta kokonaan.
Suomen lehdistö ollut kohtuu hiljaa - miksi ?
On siitä lehdistössä ollut. Esim. nämä jutut:

Voidaan myös lukea Arto Luukkasen näkemys asiasta puolivakavan median puolelta.

Hänen mielestään
"Sarvamaa näyttää unohtaneen täysin Unkarin vaikean historian 1990-luvulta ja sen mitä tapahtui Itävallassa 2000-luvulla.

Se miksi Orbán haluaa välttämättä säilyttää toimivat suhteet Venäjään tai että hän ei halua sille EU:n apua johtuu menneisyyden traumasta.
Hänen mukaansa Euroopan valtioiden on tehtävä Ukrainan tukipäätös itsenäisesti.

Itse. Ei EU tasolla.
Saksan pitää kantaa vastuunsa lupauksistaan ja Ranskan pitää muuttaa korulauseensa konkretiaksi ja näin antaa apua Ukrainalle. Oikeasti.

Tämä liittyy yllämainittuun Unkarin kokemukseen 1990-luvusta. Lyhyesti: lännen puheet ovat korulauseita ja siksi Unkarin pitää huolehtia omista asioistaan sekä estää EU:ta sotkeutumasta kaikkiin asioihin.
"

Ja paskan marjat Luukkanen. Orbanin Unkaria ei kiinnosta pitää huolta omista asioistaan, kun kerran 10 miljardin vuotuinen tukipaketti niinkin hyvin on kelvannut. Orbanilla ei ole mitään hienoa agendaa, pelkkä oma etu mielessään. Siksi on ryssänmaan kätyri, siksi yrittää kaikkia älyttömiä populistisia temppuja. EU:sta voi olla mitä mieltä hyvänsä, itse näen siinä hyvää ja huonoa, en pelkästään jompaakumpaa. Mutta Orbanin perseilyn valkopesua en ymmärrä, en yhtään. Jos Unkarissa vallitsee länsivastaisuutta 30 vuoden takaisten kokemusten takia, käyttää Orban sitä vain härskisti hyväkseen kahmiakseen valtaa itselleen ja korruptoituneelle lähipiirilleen. Ja miksi sitä vanhaa katkeruutta länttä kohtaan edes pitäisi ymmärtää, onhan Unkari on saanut jättimäiset avustukset EU:lta ja paljon sijoituksia läntisiltä yrityksiltä vaikka kuinka pitkän aikaa. Jossain vaiheessa voisi olla aika lopettaa ruikuttaminen siitä, että 1990-luvulla ei saatu apua vaikka sitä luvattiin. On sitä apua sinne mennyt, voi helvetti sentään.

EDIT: Luukkasella on ihan hyviäkin pointteja kirjoituksessaan, mutta Orbanin puolustelu ei minuun iske, ei edes eikä etenkään noilla perusteluilla.
 
Kuningasidea Saksasta, vähentämällä aseapua Ukrainaan saataisiin Putin neuvottelemaan. Tässä kuitenkin henkilön puolue väärin, ei kuulu enää mainittuun puolueeseen vaan johonkin pro-z pienpuolueeseen. Ilmeisesti kuitenkin suosittu poliitikko kyseessä.

Another dark stain on democracy in Europe.

The face of the German left (Die Linke), Sahra Wagenknecht, known for her consistently pro-Russian stance, and belonging to the Putinversteher in Germany, said that
the path to peace for Ukraine lies through rejection of NATO and territories.

Wagenknecht continues to call for a ceasefire in Ukraine, she believes that Kyiv should not set conditions but make concessions to start negotiations to end the conflict.

Speaking on German TV channel Das Erste, Wagenknecht named two specific demands for Ukraine.

Firstly, the rejection of "the prospect of joining NATO, of military bases, of missile bases on its territory."

She calls this demand "central" and falsely points out that Russia was ready to conclude a ceasefire in Istanbul if Kiyv rejects NATO.

Second, since "the war has been going on for two years longer" and "the Russians have gained a foothold in certain areas," Wagenknecht believes that territorial concessions from Ukraine are inevitable. The German politician points out that some of the territories have officially become part of Russia.

Wagenknecht reiterated in the interview that the German foreign policy strategy - "to put up arms so that Ukraine's negotiating position would improve" - turned out to be wrong. "The opposite has come out," the opposition politician assesses that Ukraine has "a worse negotiating position today than two years ago." She urges Kyiv to start negotiations without preliminary demands.

It seems that “Red Sahra” can't wait for Russian soldiers to rerurn to Berlin. A real disgrace for Germany and Europe.
 
Viimeksi muokattu:
Military Balance nojaa maiden itse ilmoittamiin lukemiin?

Mahdollisesti, mutta kyseessä eivät ole tuoreet ilmoitukset.

Jos en muista väärin, Venäjä ei ole ilmoittanut CFE-sopimuksen (Conventional Forces in Europe) mukaisia numeroita vuoden 2007 tai 2008 jälkeen - ja nämäkin numerot tulisi ilmoittaa ainoastaan Uralin länsipuolisten alueiden osalta. Kaikki mitä on Uralin itäpuolella jää pimentoon ja siellä sijaitsevat valtaosa näistä varastotukikohdista.

En pidä mahdottomana ajatuksena sitä että Military Balancella olisi jokin vanha lähde esim. MB2011 numeroille ja niitä on sitten toisteltu vuodesta toiseen. Kun sitten Venäjä on ilmoittanut "virallisesti luopuvansa" T-54/T-55, T-62 ja T-64 vaunujen käytöstä, nämä sarakkeet on yksinkertaisesti ruksittu pois taulukosta.

Oletan että nyt kun ensimmäistä kertaa hyvin pitkään aikaan (Ukrainan sodan takia) nämä varastotukikohdat ovat ns. suurennuslasin alla, niin Military Balancekin on joutunut pakotetuksi muuttamaan arviotaan. Perustuuko se satelliittikuvista tehtyyn laskelmaan vai erilaisten julkisuudessa nähtyjen arvioiden numeroihin, sitä ei tiedä. Joka tapauksessa on selvää että "vanhojen numeroiden" eli vielä MB2022 julkaisussa kerrottujen käyttöä ei koettu järkevänä - oletan että syy oli se että kyseiset numerot olivat liian paljon muita arvioita suurempia, olisi omiaan herättämään kysymyksiä heidän muiden numeroidensa laadusta.

HUOM: Military Balance on vanha julkaisu, minullakin on muutama kylmän sodan vuosilta. Näistä arvioista on ollut vääntöä aina. Vaikea myöskään moittia heitä liikaa, koska julkaisun kantava idea on koko maailman kaikkien maiden aktiivikäytössä olevan ja varastoidun sotatarvikkeen määrien seuranta. Siinä on tekemistä suuremmallekin porukalle ja virheitä varmasti sattuu. Muutenkin yleiset analyysit Venäjän varastovaunujen määrästä ovat olleet tyyliin "niitä on tuhansia" ilman tarkempaa erittelyä.

-

Aikaisemmassa viestissä jakamallani Covert Cabal videolla oli myös vertailu kahden eri ajankohdan kesken, molemmat vuodelta 2023. Nämä ovat niitä "hyväkuntoisiksi" arvioituja vaunuja.

Seuraava kuva videon ajanhetkeltä 7:04, tässä on arvioitu vaunujen määrää per vaunuperhe sekä tehty vertailua aikaisemman laskelman kanssa:

1705503761606.png

Tästä nähdään että huhtikuu 2023 ja lokakuu 2023 välisenä aikana (eli puhutaan noin puolesta vuodesta) vaunuja oli poistunut:

T-55 = -52
T-62 = -198
T-64 = +2
T-72 = -106
T-80 = -32
T-90 = 0

Jos jätetään T-64 muutos huomioimatta niin poistuneiden vaunujen summa on 388 kpl.

Huhtikuu 2023 summa on 3 911 kpl kun taas lokakuu 2023 summa on 3 525 kpl.

HUOM: asia ei ole ihan näin suoraviivaista koska eri varastotukikohdista ei ole saatu kuvia täsmälleen samoina päivinä. Toisinaan laskelmien kuvissa on eroa useita päiviä tai viikkoja. Silti tämän perusteella voidaan puhua ainakin karkeasti "tilanteesta keväällä 2023 ja syksyllä 2023".
 
Viimeksi muokattu:
Kuvassa ei ole BUK, vaan tsekkifirman 2012 esittelemä franken-KUB eli SA-6. Laukaisuvaunussa ovat ohjukset säiliöissä, tutkat ovat erillisessä vaunussa joka tuossa kuvassa on hämäävästi laukaisuvaunun takana niin että vain antennit näkyvät. Sinänsä shahedin kannalta ei ole väliä, kumpaan alustaan ja tutkaan ampuva patteri perustuu. Mutta OPSEC pitää todella hyvin, kun noista frankenlaitteista ei vaikuta olevan yhden yhtä aitoa kuvaa netissä. Kaikki ovat jotain taiteilijan näkemyksiä tai noita vanhoja KUB-projekteja.

Juu, FrankenSAM on pelkkä yleisnimitys näille virityksille. Rob Lee on koonnut ketjuunsa muutamasta lähteestä poimintoja:

Ukrainian Minister of Strategic Industries Oleksandr Kamyshin announced that one of the FrankenSAM air defense systems successfully shot down a Shahed drone last night at a range of 9km.

https://censor.net/en/n3468236

-

Description of some of the variants in the FrankenSAM program.

https://nytimes.com/2023/10/28/us/politics/air-defense-ukraine-frankensam.html

(teksti lainattu 28.10.2023 julkaistusta artikkelista)

1705504591333.png

-

First reported by us @FT:

https://ft.com/content/69cf1288-0156-4b8f-a770-cacb05988596

(teksti lainattu 17.1.2024 julkaistusta artikkelista)


1705504644705.png


-

Näiden lisäksi muistan kuulleeni tuosta mitä kirjoitit eli S-300 järjestelmän tutkan ja Patriot-ohjusten yhteistoiminnasta.

Kaikenkaikkiaan melkoinen cocktail, kun miettii näitä eri tutkia ja ohjuksia. Siinä on ryssällä mietittävää että mikä tutka maalaa ja missä ja mikä ohjus sieltä onkaan tulossa.
 
Onko tulossa lisää 155mm älykästä murkulaa ? Muistaakseni ukrainalaiset tykkäsivät näistä kranaateista.
En osaa sanoa, tuollainen tuli twiittivirrassa vastaan. Tuon ongelma on tietysti kantama, pitää uskaltautua risteilyohjusta lähemmäs ryssän ilmatorjuntaa.
 
Novosibirskin tämänpäiväinen putkirikko eskaloituu. Puoli miljoonaa ilman lämpöä ja pakkasta piristävät 28 astetta.
Jaah, saadaanko tässä kohta jokin venäläisittäin nöyryyttävä humanitaarinen avunpyyntö länneltä? Eihän tuollaista määrää vanhuksineen, lapsineen ja sairaineen ihan äkkiä laitetakaan dieselgeneraattorilla väliaikaisesti lämpenevään liikuntahalliin. Siellä tulee äkkiä kylmä, vaikka venäläiset sitkeitä ovatkin ja osannevat pukeutua kylmässä.
 
Back
Top