Ukrainan konflikti/sota

Katso liite: 95419

"Good morning to all free Russians!
Gorkovsky village, spring 2024."

Operaatio senkus jatkuu vain vapaavenäläisillä.
Varmaankin meistä moni, mukaanlukien itseni ajatteli että tämä olisi taas hit-n-run tyyppinen kohellus, max pari päivää.
Eipä sitten ollut.

Mielenkiintoinen olisi taas olla kärpäsenä katossa, mikä heidän tulevien kuukausien suunnitelmansa on.
Varusteetkin näyttää vapaavenäläisillä olevan kunnossa? Mitäs rynkyt nuo on? Tshekkiläistä? Olisihan se joskus makeaa, jos tuo ryssämaa leviäsi Putlerin sekoilujen johdosta raja-alueiltaan kun lehmän lämmin paska, ja tämmöisiä hyvin varustettuja vapaajoukkoja ilmaantuisi inkeriin, Karjalaa, Liiviin ja vaikka Kaukasian vähemmistökansojen alueelle.

Kukapa tietää mitä tuolla ryssänmaalla vielä tapahtuu vaikka joskus vuonna 2028-34? Seniili Putikka johtaa pienentynyttä ryssämaata ja rajamailla kuohuu ja aseet laulaa.
 
Olin kahden vaiheilla, lisäänkö viime yön ohjusiskun omaan "talven merkittävimmät ohjusiskut" taulukkoon, koska se ei täytä minun aikaisempaa kriteeriä eli monipuolista eri ohjusten käyttöä. Toisaalta 29 kpl Kh-101 risteilyohjuksia on merkittävä määrä, kun verrataan taulukon muihin iskuihin, joten tästä syystä päätin lisätä tämän tuoreen iskun:

Katso liite: 95428

HUOM: tuoreimman iskun osalta ei ole saatu täsmennystä, mitä tyyppiä ne kaksi laukaistua ja torjuttua ballistista ohjusta olivat. Ukrainan ilmoitus sanoi että Iskander-M tai Kinzhal tai pohjoiskorealainen ballistinen ohjus KN-23.

Mikäli tälle saadaan jossain vaiheessa vahvistus, korjaan sen taulukkooni, mutta oletan toistaiseksi että kyseessä olisi Iskander-M.

-

Ohjuksien valmistaminen varastoon on mahdollista, ainakin niitä on käytetty selvästi vähemmän kuin mitä arvioitu uustuotannon määrä per kuukausi eli 115-130 kpl.

Tässä päivitetty versio minun karkeasta laskelmasta:

Katso liite: 95425

Tämä alkaisi kaivata GUR:n tuoreempaa tilannekatsausta, koska tämä perustuu GUR:n Skibitskyn 6.11.2023 kertomiin numeroihin eli siitä on aikaa 136 päivää eli numerot ovat yli neljä ja puoli kuukautta vanhoja.

Jos en muista väärin, niin Skibitsky kuin vastaavia numeroita aikaisemmin kertonut Yuriy Ignat / Yuri Ignat / Yurii Ihnat siirtyivät muihin tehtäviin ja heidän tilalleen nimitettiin uudet miehet. Kenties siis nähdään jatkossa vastaavia arvioita mutta eri miesten suusta - toivottavasti ainakin.

Eikä sovi unohtaa Ukrainan aikaisemmin kertomaa väitettä, jonka mukaan ryssän ohjustilauksen takarajaa olisi siirretty 4-6 kuukautta, mikä tarkoittaa että tiettyjen ohjusten osalta teollisuus ei ole kyennyt toteuttamaan tilausta sovittuun määräaikaan mennessä. Asiaa ei selitetty tarkemmin eli mitä ohjustyyppejä väite koskee ja mitä se tarkoittaa käytännössä. On mahdollista että uustuotannon määrä olisi tästä huolimatta tuo 115-130 kpl per kuukausi, mutta kenties valtio vaati vielä suurempaa määrää, johon teollisuus suostui muttei kyennyt toteuttamaan? Toinen vaihtoehto on että syystä tai toisesta uustuotanto olisi kyykännyt ainakin väliaikaisesti, mistä syystä ei olisi kyetty tuohon 115-130 kpl per kuukausi tahtiin.

Ryssän ohjusten käytössä on joka tapauksessa nähty pidempi tauko ja jo ennen sitä ohjuksia käytettiin pienempi määrä kuin mitä uustuotannon kapasiteetiksi on arvioitu. Jokin selitys tälle täytyy olla, ohjusten valmistaminen varastoon on yksi niistä. Toisaalta jos ohjuksia ei ole tarkoitus käyttää nyt kevään aikana, niin milloin sitten? Kesällä 2024? Vai alkaako ohjusten säästäminen talvea 2024/2025 varten jo nyt eli hyvissä ajoin?

Ryssä käytti ohjuksia kohtuullisen määrän kesällä 2023. JOS luotetaan minun taulukkoon niin sanoisin että "säästämisestä" näkyi merkkejä vasta syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa 2023. Joulukuun 2023 numeroa vääristää se että silloin nähtiin käytännössä kaksi iskua: 8.12.2023 käytettiin 19 kpl ja 29.12.2023 käytettiin 108 kpl eli nämä kaksi yhdessä on 127 kpl.

Katso liite: 95427

HUOM: ensimmäinen "virallinen" tieto yli 100 kpl per kuukausi uustuotannosta kuultiin 28.8.2023, sen kertoi GUR:n Skibitsky. Hän toisti vastaavansuuruisen arvion 6.11.2023.

Toisaalta Kalibr- ja Kh-101 risteilyohjusten uustuotannon on arvioitu olevan 45-50 kpl per kuukausi (nuo kaksi ohjustyyppiä yhteensä) ainakin 4.1.2023 lähtien ja se on kasvanut vuonna 2023 hieman: tuorein arvio on 60 kpl per kuukausi.

Jos tarkastellaan kevään 2023 ohjustenkäyttöä, niin havaitaan että maaliskuu ja huhtikuu olivat "hiljaisempia" mutta sitä seurasi aktiivisempi kausi eli toukokuu, kesäkuu, heinäkuu ja elokuu. Kenties nyt nähdään samanlainen kuvio? Varsinkin jos ryssä tosiaan järjestää uuden "mobilisaatiokierroksen" ja pyrkii hyökkäämään voimalla rospuuttokauden jälkeen / alkukesästä ja koko kesän ajan.
Joku perkeleen saturaatio hyökkäys taas tulossa kesällä kun ovat saaneet ährättyä puikkoja taas varastoon? Joku köyhän miehen (ryssän) Shock and Awe taas tulossa?

Loistavaa analyysia taas kerran. Toivottavasti Ukrainan IT kerää omat varastot ja täyttää Sergein lippaat täyteen ennen tuon tuloa.

 
Varusteetkin näyttää vapaavenäläisillä olevan kunnossa? Mitäs rynkyt nuo on? Tshekkiläistä? Olisihan se joskus makeaa, jos tuo ryssämaa leviäsi Putlerin sekoilujen johdosta raja-alueiltaan kun lehmän lämmin paska, ja tämmöisiä hyvin varustettuja vapaajoukkoja ilmaantuisi inkeriin, Karjalaa, Liiviin ja vaikka Kaukasian vähemmistökansojen alueelle.

Kukapa tietää mitä tuolla ryssänmaalla vielä tapahtuu vaikka joskus vuonna 2028-34? Seniili Putikka johtaa pienentynyttä ryssämaata ja rajamailla kuohuu ja aseet laulaa.

Taitavat olla Belgialaisten lahjoittamia ja tuottamia FN Scareja.

 
FN Scareilta näyttäisi. Belgialaisten lahjoittamia.

Ok, ajattelin itse että olisi ollut tämä?

 
Joku perkeleen saturaatio hyökkäys taas tulossa kesällä kun ovat saaneet ährättyä puikkoja taas varastoon? Joku köyhän miehen (ryssän) Shock and Awe taas tulossa?

Loistavaa analyysia taas kerran. Toivottavasti Ukrainan IT kerää omat varastot ja täyttää Sergein lippaat täyteen ennen tuon tuloa.


Ei taida olla ryssällå välineitä kovin isoon kertalaakasuun? Mustanmeren laivasto ei oikein ole enää siinä kuosissa, että pystyisi osallistumaan. Ei noita ilmalavettejakaan mahottomasti ole. mahtaako olla miehistöjäkään?
 
💭🇺🇦🦉 Almost all the cruise and ballistic missiles that Russia launched at the capital were aimed at the facilities of the Main Intelligence Directorate of the Ministry of Defense of Ukraine, — Ukrainian media, quoting an interlocutor in the MDI

Budanov käy ryssän hermoille.
Ei kai tarvitse paljon arvailla, miksi. 😁
 
Ok, ajattelin itse että olisi ollut tämä?


Kun tarkemmin kuvaa zoomailee, niin lienet ihan oikeassa (äkkikatsomalla tukkien näennäisesti samantapainen muoto erehdyttää).

_
Zekkien panokselle on kyllä nostettava hattua.

Ukrainian witness kanava kertoo seuraavaa:

🫡🇨🇿🇺🇦 The Czech Republic sent the last two Mi-24 helicopters to Ukraine, — Dennik N

A total of 8 Mi-24s were delivered

IMG_20240321_194548_616.jpg
 
Venäjällä aletaan sulkea vankileirejä vankien jouduttua sotimaan, tämä aiheuttaa ongelmia joillekkin kaupungeille joiden toimeetulo riippuu leireistä. Krasnojarskin alueen ihmisoikeuskomissaari muistuttaa leirien tarpeen palautuvan pian sillä sota loppuu kuitenkin jossain vaiheessa.

Khanty-Mansin alueen ihmisoikeuskomissaari haluaa aloittaa sotaan osallistuvien spermapankin sillä hänen mukaansa on tärkeää jatkaa sotilaiden sukua.

Everyone went to SVO: in Russia they are closing colonies due to the lack of prisoners​

The Commissioner for Human Rights in the Krasnoyarsk Territory, Mark Denisov, said that a number of institutions from the structure of the regional Main Directorate of the Federal Penitentiary Service will be liquidated due to a reduction in the number of prisoners. Speaking on his work for 2023, the Ombudsman explained that the number of convicts in colonies has decreased due to the fact that they signed contracts to participate in the SVO.

According to the publication Prospekt Mira, during a report to the regional legislative assembly, Denisov said that “a one-time large reduction in the number of convicts in the conditions of the SVO” prompted “someone to report to the top about the need for closure <...> in order to optimize and save money.” According to the commissioner, “institutions in Areysky and Hromadsk” will be closed in the region by the end of the year.

According to public data from the Federal Penitentiary Service, in the village of Gromadsk, Uyarsky District, IK-16 is located, where men who have previously been sentenced to imprisonment are kept. In the village of Areiskoye, Emelyanovsky district, there is a men's penal colony-7 of maximum security.

The Ombudsman noted that these institutions are “actually city-forming enterprises” and for this reason their closure could create a number of difficulties on the ground. He also expressed the opinion that the need for these institutions will appear again in the next 5 years, because the SVO “will end sooner or later.”

Denisov’s colleague from Khanty-Mansi Autonomous Okrug Natalya Strebkova, giving a report on her work over the past year, previously drew attention to another problem. According to the Ombudsman, a sperm bank of SVO participants should be created in Russia , because “this is important for the continuation of the military man’s lineage.”

Earlier it became known about the liquidation of the general regime penal colony IK-62 in Ivdel, Sverdlovsk region.
https://www.mk.ru/social/2024/03/21...akryvayut-kolonii-izza-otsutstviya-zekov.html
 
Tai sitten sen alunperin piti olla hit-n-run mutta kun huomasivat, että kukaan ei tule tosissaan häätämään niin päättivät jäädä vähän pidemmäksi ajaksi.

Mielestäni tässä on koko ajan ollut eväät pidempään/laajempaan operaatioon.

Ajatus lienee ollut tehdä ainakin viikon kestävä operaatio, pidempi jos tilanne sallii. Toki vaaleilla oli varmasti ajankohtaan merkitystä, mutta osittain siitäkin syystä, taktinen tilanne oli otollinen. Ryssä on yrittänyt keskittää määrällistä voimaa muualle ja pusku on kestänyt jo jonkin aikaa. Nyt on joko jätettävä Vapaan venäjän joukot melko vapaasti huseeraamaan Belgorodin alueelle, tai siirrettävä merkittäviä resursseja etsimään ja häätämään heitä. Kumpaankaan ei oikein näytä olevan halua/kykyä.
 
Katso liite: 95443Tällaisia ampumapaikkoja lienee aika tavalla noissa paikoissa, joissa ei homma liiku. Tuohon kun saisi jonkin droneverkon korkealle, niin oikeasti tuohon ei ole ryssällä keinoa vaikuttaa kuin ohjuksilla. Uraganilla osuma vastaisi lottovoittoa.
Samalla tavalla droone tuohon asemaan iskee, ja tappaa silloin koko miehistön, kuin avoimessa maastossa olevaan tykistöasemaan.
 
Joku perkeleen saturaatio hyökkäys taas tulossa kesällä kun ovat saaneet ährättyä puikkoja taas varastoon? Joku köyhän miehen (ryssän) Shock and Awe taas tulossa?

Loistavaa analyysia taas kerran. Toivottavasti Ukrainan IT kerää omat varastot ja täyttää Sergein lippaat täyteen ennen tuon tuloa.


On tietysti mahdollista että ryssä pyrkisi keräämään ohjuksia varastoon jotain "seuraavaa suurta ohjushyökkäystä" varten, mutta on myös mahdollista että nähdään kesän 2023 toisinto.

Tässä Ukrainan ilmoituksista muodostettu kuvaaja, pelkät ohjukset eli ilman Shahed-136/131 / Geran-2 droneja. Lisäksi tästä puuttuvat mm. S-300 / S-400 ohjukset, koska Ukraina ei ilmoita niiden käyttöä täsmällisesti. Toisaalta summaan on laskettu mm. Kh-39P ja Kh-59 ohjukset, vaikka ne ovat ns. mini risteilyohjuksia eli taktisen tason aseita.

1711043103345.png

Lähimmäksi sinun kuvailemaan "shock and awe" tyylistä kampanjaa päästiin 29.12.2023, 1.1.2024 ja 2.1.2024 iskuissa, joissa käytettiin erilaisia ohjuksia 108 kpl, 5 kpl ja 87 kpl eli yhteensä 200 kpl kahden päivän aikana.

Toisaalta, kuten nähdään, talven 2023/2024 aikana ei ole nähty toista tällaista iskua vaan kaikki muut ovat olleet selvästi pienempiä.

On hyvin mahdollista että ryssä on todennut tilanteen ja käytännössä luopunut yrityksistä hyökätä Ukrainan sähköverkkoa ja muuta kriittistä infraa vastaan tänä talvena. Talvi on muutenkin lähestymässä loppua, joten näistä iskuista ei saataisi "täyttä hyötyä". Lisäksi Ukrainan ilmatorjunta on hyvin vahva, tosin torjuntaohjuksien määrä on käymässä vähiin (ainakin julkisuudessa on kuultu tällaisia kommentteja ihan viime aikoina).

MUTTA ei tietysti sovi unohtaa että ballistiset ja risteilyohjukset eivät ole ainoa pitkän kantomatka asejärjestelmä, vaan Shahed-136/131 / Geran-2 on ollut selkeästi tärkeämpi (ainakin määrien osalta). Tässä niiden numerot yhdessä kuvaajassa:

1711043492466.png

Kuten nähdään, näitä on käytetty talvella 2023/2024 selvästi suurempi määrä ja tiuhempaan kuin mitä talvella 2022/2023.

Toisaalta näitäkään ei ole käytetty massiivisen keskitetysti kuin pari kertaa, korkeimmat piikit ovat 25.11.2023 jolloin käytettiin 75 kpl ja 1.1.2024 jolloin käytettiin 100 kpl.

Tässä vielä ohjukset ja dronet samassa kuvaajassa:

1711043665913.png

Uudenvuoden kohdalla ohjuksia ja droneja käytettiin seuraavat määrät (yhteensä):

29.12.2023 = 144
30.12.2023 = 10
31.12.2023 = 49
1.1.2024 = 105
2.1.2024 = 122

Yhteensä = 430 kpl (tästä määrästä tasan 200 kpl oli erilaisia ohjuksia ja 230 kpl näitä droneja)

Näin siis viiden päivän aikana.

Toista samanlaista ajanhetkeä ei ole nähty ja ainakin Shahed-136/131 / Geran-2 dronejen käyttö muistuttaa enemmän sitä että niitä käytetään sitä mukaa kun niitä valmistuu ja saadaan kuljetettua Ukrainan seudulle.

Ohjuksia on kertynyt varastoihin, ainakin jos uskotaan väitetty uustuotannon määrä per kuukausi ja verrataan sitä käytettyjen ohjusten määrään, tosin tässäkin on yksi merkittävä poikkeus: Kh-101, näiden varastotilanne ei ole häävi, minun laskelmani mukaan. Ryssä on erityisen mieltynyt näiden käyttämiseen, koska niitä kyetään laukaisemaan useita kymmeniä per päivä, toisin kuin Kalibr, Iskander-M, Iskander-K, Kinzhal tai Kh-22 / Kh-32. JOS he haluavat suorittaa uuden suuren ohjusiskun, silloin tarvitaan kymmeniä Kh-101 ohjuksia.

Kuvittelisin silti, että mikäli ryssällä on "suurempi suunnitelma" mobilisaation, uusien joukkojen kokoamisen ja varustamisen sekä käytön osalta, niin sitä ainakin pyrittäisiin tukemaan myös ohjusten ja dronejen käytöllä (kenties samaan tyyliin kuin kesällä 2023?). JOS ohjuksia ei käytetä parin kuukauden aikana juuri ollenkaan, silloin heillä pitäisi olla ainakin mahdollisuus yrittää yhtä tai kahta suurta uudenvuoden 2023/2024 kaltaista ohjus+droneiskua. Toisaalta jos sellaista yritetään, laskelman pitäisi sanoa että sellainen tuottaa haluttuja tuloksia. Tuottiko uudenvuoden isku merkittäviä tuloksia? Sanoisin että ei, tosin propagandan näkökulmasta se ainakin sai suurta näkyvyyttä.

Yleisesti ottaen sanoisin että vaikka ohjuksia ja droneja on käytetty huomattavan suuret määrät kesästä 2023 lähtien, on vaikea arvioida, mitä suuresti tästä on ollut hyötyä sodan laajemman kuvan kannalta. Ryssän ohjusiskut talvella 2022/2023 olivat selvästi vaarallisempia kuin mikään sen jälkeen nähty. Oletan tämän johtuvan Ukrainan paremmasta ja monipuolisemmasta ilmatorjunnasta ja kenties kaikesta muusta, joka tukee sitä (tilannekuva, sen jakaminen, tutkien ja ilmavoimien käyttö, mobiilit torjuntaryhmät, EW yms.).

Minusta tuntuu, ainakin tällä hetkellä, että näiden kaukovaikutusaseiden vaikutus on hyvin pieni tämän sodan kannalta. Suurin vaikutus on niillä tempuilla, mitä tehdään etulinjassa. Toki tämä on osittain aistiharhaa, koska ei tarvita kuin muutama pahasti osunut kaukovaikutusase ja sillä voi olla hyvin merkittäviä vaikutuksia.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top