Ukrainan konflikti/sota


"PUTININ EDESSÄ on todennäköisesti hänen vaikein virkakautensa. Venäjän miehistö- ja kalustotappiot Ukrainassa ovat valtavia. Sotatalouteen ajettu liittovaltio upottaa puolustukseen ja turvallisuuteen jo kolmanneksen federaatiobudjetista. Toistaiseksi Venäjällä on siihen varaa, mutta kuinka kauan?

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti Ben Hodges kehottaa länttä ryhtymään aktiivisiin toimiin hallinnon vaihtamiseksi Moskovassa – pelkäämättä valtataistelusta syntyvää kaaosta. Paras keino siihen on Ukrainan auttaminen selkeään voittoon puolustussodassa. Kuka olisi pahempi kuin Putin, kenraali on kysynyt.

Hodges on oikeilla jäljillä. Putinin seuraajan olisi pakko keskittyä sisäisen järjestyksen palauttamiseen, asemansa vahvistamiseen ja sodan aiheuttamien menetysten korvaamiseen. Näin Venäjän lähialueilleen kohdistama uhka väistyisi, ja Venäjästä voisi vähitellen tulla normaaliin yhteistyöhön kykenevä naapuri.

Vielä nyt Venäjän ja Ukrainan tulevaisuus on kuitenkin hämärän peitossa. Siksi kaikkeen pitää varautua, myös pahimpaan."
 
Ei se Venäjän pointti varmaan ookkaan siinä, että hivutettais vastaavaa tahtia loputtomiin, vaan siinä, että tätä menoa joku päivä Ukrainan rintama romahtaa ja sitten mennäänkin vauhdilla.
Niin, näinhän Mannerheim-linjakin murrettiin. Hyökkäyksiä aalto aallon perään ja tykistötulta jatkuvasti, ja niin se lopulta murtui.

Venäjän kaasuliiketoiminta ei koskaan toivu Ukrainan sodasta​


Ennen sodan alkua venäjä vei eurooppaan 180 miljardia kuutiota maakaasua, mikä vastasi 80% kaasun kokonaistuotannosta. Nyt vientikauppa on seis ja se ei ole tulossa takaisin. Nordstreamin kapasiteetille ei ole korvaajaa toiselle markkina-alueelle minne vienti olisi mahdollista. Kiinan kanssa ollut keskusteluja uuden putkilinjan rakentamisesta, mutta kiina ei ole valmis vastaamaan kustannuksista. Vaikka sota joskus päättyykin, on nordstreamin kunto ja jälleenrakentaminen tällä hetkellä epäselvää. Lisäksi Eurooppalaiset ovat siirtyneet ostamaan tarvitsemansa kaasun pääosin jenkeiltä.

Venäjän kaasun kuljettaminen laivoilla ei ole vaihtoehto, sillä LNG:n tuotanto edellyttää nesteytyksessä lämpötilan laskua alle -160 celsiuksen, mikä venäjältä ei isommassa mittakaavassa onnistu.

Vaikka kaasutulot ovat muuttuneet tappioiksi niin kaasun osuus viedyistä hiilivedyistä oli ennen sotaa 20% joten öljymyynnillä venäjä pystyy vielä ylläpitämään talouttaan.


The Economistin juttu on maksumuurin takana, mutta tässä lyhyt artikkeli suomeksi
Ja myös itse artikkeli arkistolinkin takana luettavissa:

Minusta sotatilanteessa tuollaiset kaverit voisi laittaa seinää vasten. Oli Amnesty tai muut rauhanliitot mitä mieltä tahansa. Mikä järki laittaa maanpetturit vankilaan kytemään ja joskus kun vapaus koittaa toteuttamaan itseään ehkä erilaisessa ilmapiirissä?

En ole kuolemantuomion kannalla muuten, mutta kaikkein törkeimmät maanpetturit vaan monttuun tai "vapaaehtoisesti" miinanraivaajaksi.
Edes Euroopan ihmisoikeussopimus tai EU:n perussopimus eivät olisi tätä vastaan, mutta jos maa on mukana Euroopan ihmisoikeussopimuksen 13. lisäpöytäkirjassa, niin se on esteenä (siinä on kuolemanrangaistuksen täyskielto).
Kuolemanrangaistus on tietyissä rikoksissa liian helppo tie....
Ei, maanpetturuus on juuri sellainen rikos, jossa se on erittäin sopiva tie.

Olisiko M106 kranaattia joko jenkeistä tai koreasta?
Kreikka tai Turkki myös mahdollinen.

As you can see half of the remaining guns are 122mm M-30 which was one of the main artillery pieces of the red army during WW2. They are likely mostly useless today, since they probably shouldn't use modern ammunition, although Russia might have some old ammunition in storage.

Additionally it is possible that some of the remaining guns are not usable, since they have been in storage for a long time, although it is not possible to accurately asses the effects of that in the satelite footage. Cannibalization is also possible.

If I had to make a prediction I would guess that likely most of the remaining D-30s, MT-12 and D-1/D-20 will be removed during 2024 and leave behind about 400 units mostly consisting of M-30s that wont be removed at all.
M-30 voi käyttää samaa kranaattia kuin D-30 ja 2S1, eli OF-462 (joka alun perin suunniteltiin sille), mutta kartussi on erilainen. D-30 ja 2S1 käyttävät 122x447mmR, kun taas M-30 122x284mmR.

Todennäköisesti tulemme näkemään myös noiden käyttöönoton, jos kulutus jatkuu tällä tasolla. Eiköhän noita hylsyjä ole kuitenkin jossain (ja valmistus lienee kuitenkin triviaalista, jos ei jopa pidemmistä uusista typistämällä onnistu), ja ryssän panostuotanto on todennäköisesti riittävällä tasolla noiden suhteellisen vähän ruutia kuluttavien kartussien lataamiseen.

Kuva Murmanskin paraatista, siellä on ollut muutama T-80BVM panssarivaunu (vai ovatko T-80BV obr 2022 - vaikea sanoa, näiden erot ovat pieniä ja osaksi hiusten halkomista, vaikka toki vaunumallien välillä on aitoja eroja suorituskyvyssä mm. erilaisen ampujan lämpötähtäimen takia):

[May 9] Murmansk, a military parade took place with the participation of the forces and troops of the Northern Fleet. Crew of Prince Pozharsky. 403rd Mixed Separate Guards. 98th mixed aviation regiment. 61st Marine Brigade. 80th motorized rifle brigade. The T-34

Katso liite: 97335

Kyllä noissa on ihan selvästi Sosna-U, eli ovat T-80BVM. Jonkin verran kalustoa lienee jätetty varuskuntaan.
 
Tänään Ukrainan puolustusvoimat tekivät ennätyksen Venäjän alueella sijaitsevaan kohteeseen osumisen kantaman suhteen. SBU-drooni lensi noin 1 500 kilometriä osuen öljyn katalyyttiseen krakkauslaitteistoon öljynjalostamolla Bashkortostanissa.

On myös tärkeää, että tämä yritys - Gazprom Neftekhim Salavat - on yksi Venäjän suurimmista öljynjalostuksen ja petrokemian alalla. Jalostamo on erikoistunut bensiinin, dieselpolttoaineen ja muiden öljytuotteiden tuotantoon.

Se, että Ukraina ei kuunnellut virkamiesten puheluita Yhdysvalloissa, jonka likinäköisyys rikkoo myös ennätyksiä, ei voi muuta kuin iloita. Kiova jatkaa menetelmällisesti Putinin joukkojen öljynjalostuksen ja polttoaineen toimituslogistiikan tuhoamista, mikä on yksi harvoista Ukrainan tehokkaan puolustuksen menetelmistä.
👍😎😀

Mutta dronithan eivät olleet kiellossa, vai onko niitäkin joku yrittänyt kieltää?
 
Viimeksi muokattu:
M-30 voi käyttää samaa kranaattia kuin D-30 ja 2S1, eli OF-462 (joka alun perin suunniteltiin sille), mutta kartussi on erilainen. D-30 ja 2S1 käyttävät 122x447mmR, kun taas M-30 122x284mmR.

Todennäköisesti tulemme näkemään myös noiden käyttöönoton, jos kulutus jatkuu tällä tasolla. Eiköhän noita hylsyjä ole kuitenkin jossain (ja valmistus lienee kuitenkin triviaalista, jos ei jopa pidemmistä uusista typistämällä onnistu), ja ryssän panostuotanto on todennäköisesti riittävällä tasolla noiden suhteellisen vähän ruutia kuluttavien kartussien lataamiseen.

Aika näyttää miten käy, mutta toistaiseksi M-30 ovat pysyneet varastotukikohdissa, samalla kun kaikki muut tykit ja haupitsit on aktivoitu niiden ympäriltä.

Varastointitapa on ollut kaikilla sama joten ei liene kysymys siitä että tietyt tykkimallit olisivat paremmassa kunnossa tai helpommin aktivoitavissa kuin M-30.

Tuntuu siltä että loogisin syy sille, miksi näitä ei ole aktivoitu, on juurikin laukausten varastotilanne sekä uustuotanto, arvaisin molempien olevan olematonta. Ei sillä, etteikö uustuotantoa kyettäisi aloittamaan jos käytetään rahaa ja resursseja, mutta toistaiseksi siihen ei ole ryhdytty vaikka näitä tykkejä olisi useita satoja aktivoitavissa.

Vaan ehkä kyse on siitä että aktivoidaan ne jotka ovat kokonaistilanteen kannalta kätevämpiä (mm. olemassa oleva laukausten uustuotanto) ja nämä vanhat ainoastaan odottavat vuoroaan.
 
Tässähän kävi niin että tuon Starlink kaupan annettiin jatkua tasan niin kauan, että tuli selville kuka niitä välittää ja mitä reittejä pitkin, mitä dataa niissä ryssät lähettävät ja vastaanottavat, ketkä niitä käyttävät ja mihin tarkoitukseen. Lisäksi otettiin ryssiltä löysä raha pois kuljeksimasta, sen jälkeen dataliikenne kokonaan seis. Vituttais vähempikin.

 
Lisäksi otettiin ryssiltä löysä raha pois kuljeksimasta, sen jälkeen dataliikenne kokonaan seis. Vituttais vähempikin.
Toivottavasti Starlink episodi oli CIA:n salajuoni, jossa laitteilla salakuuneltiin ja paikallistettiin komentopaikat koko rintamalinjalta, sekä perseiltiin maksimit ennen paljatumista. Vrt. Anom puhelimet. Musk voi esittää mitä tahansa, mutta pukumiehillä on varmasti menetelmänsä saada tahtonsa läpi. Joskus sit ehkä tiedetään tai ollaan tietämättä miten asia oikeesti oli.
 
Toivottavasti Starlink episodi oli CIA:n salajuoni, jossa laitteilla salakuuneltiin ja paikallistettiin komentopaikat koko rintamalinjalta, sekä perseiltiin maksimit ennen paljatumista. Vrt. Anom puhelimet. Musk voi esittää mitä tahansa, mutta pukumiehillä on varmasti menetelmänsä saada tahtonsa läpi. Joskus sit ehkä tiedetään tai ollaan tietämättä miten asia oikeesti oli.
Jos maailman etevimmillä tiedusteluelimillä on siihen mahdollisuus ja mikään laki ei estä tiedon keräämistä tai väärän tiedon syöttämistä jne. ja saadun tiedon käyttämistä niin aika pieni kerroin on sille, että tilaisuus olisi annettu lipsua ohi sormien. Paljon vähäisempiinkin murusiin tartutaan rauhan tilassa niin tässä tilanteessa on lähes varmaa, että tietoa on kerätty laajasti, varsinainen hyödyntäminen voi tapahtua vasta aikojen päästä kun tilaisuus on paras mahdollinen.
 
aika pieni kerroin on sille, että tilaisuus olisi annettu lipsua ohi sormien.
Huomioon ottaen vielä, että kyseessä on täysin suljettu järjestelmä, jossa yksi osapuoli kontrolloi ohjelmistoja, protokollaa, päätelaitteita, satellitteja, palvelimia, laskutusta siis koko infraa. Järjestelmä on ehkä oikeesti rakettitiedettä, mutta sen käyttäminen vakoiluun ei ole.
 
Kaiken kaikkiaan tuosta koko ”voiton päivästä” tulee mieleen kuselta haiseva vanhainkoti. Päätähti mukaanlukien suurin osa osallistujista käyttää oikeasti vaippaa.

Berliinin raiskaaja-armeijan edustajien rinnalle on istutettu muutama uuden sukupolven sadisti. Tuossa se on tuon maan kuva. Tylsyyden huipentumana on jotkut väsyneet jatkuvat 2 ms hehkutukset, kun totuus että ketään ei enää jaksa kiinnostaa.

Putin yrittää vielä jotain keskisormea näyttää lännelle sijoittamalla tietoisesti kuviin Buchan siviilien murhaajia.

Vielä ollaan olevinaan niin kovaa, vaikka kukaan ei enää teitä oikeasti pelkää. Kiina vie maan luonnonvarat ja kaiken muunkin mikä niitä sattuu kiinnostamaan. Tervemenoa johonkin, toivottavasti kohti sisäisiä hajoamissotia.
 
Tässä päivitetty lista #14 ryssän jalostamoista. Lisätty eilinen Gazprom Neft Salavat isku ja tämän öinen Periy Zavod, Polotnyanyy, Kaluga. Salavat on ryssän 10. suurin jalostamo ja tälle jälkimmäiselle isku on kolmas.

  • Omsk Refinery (Rosneft), 21 Mt (380,000 bpd) (2,443 km)
  • Ryazan Refinery (Rosneft) 17,1 Mt (342,000 bpd) (467 km) <- isku 13.3.2024 ja 1.5.2024
  • Nizhny Novgorod (Lukoil), 17 Mt (340,000 bpd) (780 km) <- isku 12.3.2024
  • Slavneft-Yanos, Yaroslav (Rosneft), 15,7 Mt (704 km), epäonnistuneet iskut 29.1.2024 ja 18.3.2024
  • Volgograd (Lukoil), 14,5 Mt (287,000 bpd) (450 km) <- isku 3.2.2024
  • Perm (Lukoil), 13,1 Mt (259,500 bpd) (1,482 km)
  • Purovsky plant (Novatek), 13 Mt (~3,700 km Harkovasta)
  • Moscow Refinery, (Gazprom Neft/Central Fuel Company), 10,5 Mt (213,000 bpd) (450 km) <- isku 13.2.2024
  • Angarsk Petrochemical Company (Rosneft) 10,2 Mt (194,000 bpd) (4,453 km)
  • Gazprom Neft Salavat, 10 Mt (1,297 km) <- isku 9.5.2024
  • Kirish Oil Refinery (Surgutneftegas), 10 Mt (346,000 bbd), (1,300 km Harkovasta)
  • Ufaneftekhim Refinery (Bashneft), 160,000 bbl/d (25,000 m3/d) (1,331 km)
  • Tuapse Refinery (Rosneft) 9,0 Mt (240,000 bpd) (425 km) <- isku 24.1.2024
  • Taneco Refinery (Tatneft), Nizhnekamsk, Tatarstan, 8,7 Mt (150,000 bbl/d) (1,122 km) <- isku 2.4.2024
  • Komsomolsk Refinery (Rosneft) 8,3 Mt (143,000 bpd) (6,523 km)
  • Taif Refinery, Nizhnekamsk, 8,3 Mt 143,000 bbl/d (1,122 km)
  • Tyumen 7,5 Mt (1,979 km)
  • Ufa Refinery (Bashneft), 7,5 Mt, 129,000 bbl/d (20,500 m3/d) (1,331 km)
  • Achinsk Refinery (Rosneft) 7,5 Mt (129,000 bpd) (3,499 km)
  • Novo-Ufa Refinery (Bashneft), 7,1 Mt 122,500 bbl/d (19,480 m3/d) (1,331 km)
  • Saratov Refinery (Rosneft) 7 Mt (120,500 bbl/d) (597 km)
  • Syzran 7 Mt (811 km)
  • Laukaansuun LNG terminaali (Novatek), 7 Mt <- isku 22.1.2024
  • Syzran Kubyshev, Samara 7 Mt (916 km) <- isku 16.3.2024
  • Novokuibyshevsk Refinery (Rosneft) 6,7 Mt (136,000 bbd) <- iskut 16.3.2024 ja 23.3.2024
  • Orsk Refinery (SAFMAR), 6,6 Mt (114,000 bbd) (1,457 km) (suljettu 7.4.2024-23.4.2024 tulvan vuoksi padon murruttua)
  • Ilsky Refinery (KNGK Group), 6,6 Mt (132,000 bpd) (333 km) <- isku 9.2.2024 ja 27.4.2024
  • Afipsky Refinery, Krasnodar Krai, 6 MT (120,000 bpd), (~300 km) <- isku 31.5.2023, 9.2.2024 ja 2.5.2025
  • Novoshakhtinsk Refinery (Peton Invest/Yug), 5 Mt (172,000 bpd) (158 km) <- isku 13.3.2024
  • Khabarovsk Refinery (АО "ННК-Хабаровский НПЗ"::Главная), 5 Mt 86,000 bbl/d (13,700 m3/d) (6,591 km)
  • Tobolsk Petrochemical Refinery (Sibur), 138,000 bbl/d (21,900 m3/d) (~2,800 km Harkovasta)
  • Kuibyshev Refinery (Rosneft), Samara 4,5 Mt (120,500 bpd) <- iskut 16.3.2024 ja 23.3.2024
  • Antipinsky Refinery (JSC Antipinsky Refinery), 114,000 bbl/d (18,100 m3/d) (~2,600 km Harkovasta)
  • Mariysky Refinery, Mari El (Newstream), 4,5 Mt (90,000 bpd), (1,100 km)
  • Ukhta (Lukoil), 4,2 Mt (71,500 bpd) (1,671 km)
  • Surgut, 4 Mt (2,508 km)
  • Slavyansk Oil Refinery, Slovyansk-on-Kuban, Krasnodar Krai (Slavyansk ECO), 4 Mt (282 km) <- isku 17.3.2024 ja 27.4.2024
  • Yaya Refinery (NefteKhimService), 57,000 bbl/d (9,100 m3/d) (3,254 km)
  • Astrakham GPP (Gazprom Neft) 3,3 Mt (66,000 bbp) Mt (783 km)
  • Nizhvevartovsk NGO (Gazprom) 1,58 Mt 25,100 bpd (2,674 km)
  • Mari, Tabashino 1,44 Mt 993
  • Angier NZ, Angero Sugensk 1,2 Mt (3,230 km)
  • Usinsky 1 Mt (2,013 km)
  • Dieteko, Angarsk 0,9 Mt (4,453 km)
  • Kochen Tianvsk, Kochenevo 0,72 Mt (3,006 km)
  • Nikolavevsky NPP 0,5 Mt (925 km)
  • Italian 0,47 Mt (3,415 km)
  • Novourengoysky ZPCT, New Urengoy 0,35 Mt (2,804 km)
  • Stezhevsk , Sezhevoy 0,33 Mt (2,726 km)
  • Chernigov Refinery (ZAO Chernigovski NPZ), Novaya Balahonka, Kemerovo Oblast, 0,25 Mt
  • Perviy Zavod Refinary, Polotnyanyy, Kaluga (24,000 bpd) <- isku 30.8.2023 (2 dronea), 15.3.2024, 10.5.2024
  • Kosobrog oil-bitumen plant 0,2 Mt (1,905 km)
  • Belgorod, 0,1 Mt (45 km)
-------------------------------------

Aikajana

31.5.2023 Afipsky, Krasnodar Krai
30.8.2023 Periy Zavod, Polotnyanyy, Kaluga
22.1.2024 Laukaansuun LNG terminaali
24.1.2024 Tuapse
29.1.2024 Slavneft-Yanos, Yaroslav (EPÄONNISTUNUT)
3.2.2024 Volgograd
9.2.2024 Afipsky (2. isku)
9.2.2024 Ilsky
13.2.2024 Moskova
12.3.2024 Nizhny Novgorod
13.3.2024 Novoshakhtinsk
13.3.2024 Ryazan
15.3.2024 Periy Zavod, Polotnyanyy, Kaluga (2. isku)
16.3.2024 Kuibyshev
16.3.2024 Syzran
16.3.2024 Novobuibyshevsk
17.3.2024 Slavyansk, Slovyansk-on-Kuban, Krasnodar Krai
18.3.2024 Slavneft-Yanos, Yaroslav (EPÄONNISTUNUT)
23.3.2024 Kuibyshev (2. isku)
23.3.2024 Novokuibyshevsk (2. isku)
2.4.2024 Taneco Refinery (Tatneft), Nizhnekamsk, Tatarstan
27.4.2024 Slavyansk-EKO refinery (2. isku)
27.4.2024 Ilsky (2. isku)
1.5.2024 Ryazan Refinery (2. isku)
2.5.2024 Afipsky (3. isku)
9.5.2024 Gazprom Neft Salavat
10.5.2024 Periy Zavod, Polotnyanyy, Kaluga (3. isku)
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top