Ukrainan konflikti/sota

Siinä eilisessä Ylen ohjelmassa todetaan kohdassa n. 18 min 35 sek., että Eurooppa ei ole niin riippuvainen Venäjän energiasta, kuin 10 vuotta sitten. Esimerkkinä siinä kerrotaan, että USA:sta on tuotu nesteytettyä maakaasua. Asiantuntija Jyri Lavikainen antaa ymmärtää, että jos Eurooppa käyttäisi vastareaktiona kaasuhanaa ajoittain kiinni, olisi Venäjä siinä heikommassa asemassa.
Eurooppa on paljon allergisempi taloudellisille vastoinkäymisille kuin Venäjä. Vaikka se maksaisikin Venäjälle enemmän kuin Euroopalle jos kaasut lyötäisiin kiinni, niin Venäjällä tavallinen kansa kiristää vyötä ja eliitti tekee mitä huvittaa, Euroopassa taas alkaisi heti nurina ja kitinä tuomiopäivästä kaikilla yhteiskunnan tasoilla.
 
Muistuu mieleen, kun Belgiassa juttelin 2014 amerikkalaisen lentokoneteollisuuden edustajan kanssa silloisesta tilanteesta. Kerroin, että Venäjän aikeita ei ole niin vaikea ennustaa ja he puhuvat yleensä suoraan aikeistaan, mutta käyttäen tällaista maksiimia. Mikään ei ole sittemmin muuttunut, enkä pidätä hengitystä nytkään.

Oleellisin letkautus taitaa olla Putinin kommentti siitä, että joukot pysyvät alueella (=lähtöalue?), kunnes tarve vaatii (=sota syttyy?).
Venäjä ilmoittaa aikeistaan etukäteen ilmoittamatta aikeitaan etukäteen :ROFLMAO:

Aikeet kerrotaan suoraan mutta peitetetään aina jonkun suojapeitteen alle. Kovat puheet eivät ole sellaisenaan huolestuttavia kun merkitystä on vain sillä kuka niitä puhuu. Jos niitä esittää varaulkoministeri niin se ei ole yhtä huolestuttavaa kun se että niitä esittäisi Lavrov. Kovia väitteitä esittävä Sergei Šoigu on huomattavasti huolestuttavampi merkki mutta siitäkin on vielä vähän matkaa Putinin ulostuloihin ja se on aina se viimeinen merkki...olkoonkin että se tulee toisinaan vasta silloin kun jotain on jo tapahtumassa tai ehkä jo tapahtunutkin.

Venäjän aikeita ei ole vaikea ennustaa mutta merkkejä pitää tulkita oikein...muuten menee pahasti metsään ja yllättävän usein on länsimaissa myös menty. Niin usein että se on oikeastaan jo vähän outoa.
 
Viimeksi muokattu:
Kiina. Älä ole lapsellinen. Sanoinko että Kiina hyökkää hetken mielijohteesta vaikka huomenna? Puhuin pitkän tähtäimen kehityksestä. Tälä hetkellä ydinaseet ovat tosiaan ainoa keino millä Venäjä pitää Kiinan kurissa. Ptikällä tähtäimellä Venäjän Kauko-Idän venäläisväestö kuitenkin kuihtuu samalla kun kiinalaisia muuttaa sisään. Venäjän Kauko-Idässä on vajaat 6 miljoonaa asukasta ja jo nyt noin 300.000 kiinalaista. Tarkkaa lukua ei ole, mutta määrä on kasvussa. Kiina ei ole unohtanut sitä että Neuvostoliitto varasti heiltä Mantsurian, ja tämä otetaan aina sopivasti esille kun pitää painostaa Venäjää. Ja nykyisellä kehityksessä muutamien vuosikymmenien kuluttua Venäjällä on todennäköisesti edelleen enemmän ydinaseita, mutta Kiina hakkaa Venäjän mennen tullen kyberissä ja avaruusaseissa ja omistanee aika soivan ohjuspuolustusjärjestelmän. Kysymys onkin, ottaako Kiina ainakin osia Kauko-Idästä hiljalleen hivuttamalla vai rysäyksellä.

Matsurian vieminen oli 1858+1860 aigunin ja pekingin sopimuksissa joka vastaa nykyistä rajaa aika tarkkaan. Vastuussa keisarillinen venäjä. Käsittääkseni tämä on yksi niistä sopimuksista joista kiina ei paljon kitise, samoin kuin mongolian itsenäistymisestä neukkujen avulla. Maolla ja Stalinilla oli oma beeffinsä. Mantsurian suhteen biiffi on japanilaisten mantsukuo kausi qing dynastian lopussa.

Kiinalaiset kyllä löytää resursseja paljon kivuttomammin, esim Iranin öljy/asekauppa diili tai myanmarin sekoilu.

(mutta tämäkin off topic, korjaan vaan tässä vähän käsittääkseni väärää ajatusta kun kiinahommista jotain tiedän)
 
Voikohan tämä huippukokouksesta Suomessa puhuminen olla tietoista hämäystä Venäjän suunnalta? Antavat ymmärtää, että valmistellaan Bidenin ja Putinin huippukokousta, jotta kaikki ajattelisivat, että eivät kai ne nyt juuri huippukokouksen alla mitään tyhmää tee. Voisi ollakin aikamoinen yllätys lännelle, jos huippukokousta edeltävänä iltana alkaisikin hyökkäys.
 
Matsurian vieminen oli 1858+1860 aigunin ja pekingin sopimuksissa joka vastaa nykyistä rajaa aika tarkkaan. Vastuussa keisarillinen venäjä. Käsittääkseni tämä on yksi niistä sopimuksista joista kiina ei paljon kitise, samoin kuin mongolian itsenäistymisestä neukkujen avulla. Maolla ja Stalinilla oli oma beeffinsä. Mantsurian suhteen biiffi on japanilaisten mantsukuo kausi qing dynastian lopussa.

Kiinalaiset kyllä löytää resursseja paljon kivuttomammin, esim Iranin öljy/asekauppa diili tai myanmarin sekoilu.

(mutta tämäkin off topic, korjaan vaan tässä vähän käsittääkseni väärää ajatusta kun kiinahommista jotain tiedän)
Muistin väärin ajankohdan. Mutta pari vuotta sitten tämä "anastus" ilmestyi kiinalaisille somepalstoille puheenaiheeksi aika näkyvästi. Sitten se katkesi kuin veitsellä leikaten hallinnon käskystä. Eli haluttiin antaa viestiä. Ei Kiina ole sen kummenpi kuin Venäjä. Heidänkin mielestään kaikki mikä on joskus kuulunut Kiinalle, kuuluu sille edelleen, oli käyttöä tai ei.
 
Älähän nyt. Nuori mies on kuin sotaan tarkoitettu. Oikeastaan mihinkään muuhun nuorukaisista ei olekaan. Ja miehen siviilielämä ilman sotaa on yliarvostettua. Se on varsin tylsää ja kuluu lähinnä töitä väkertäessä ja akkojen et penskojen kitinöitä kuunnellessa. Monta kertaa olen elämässäni puuskahtanut varsin tosissani, että tulis edes sota saatana. :)

ja varsinkin nyt, tällä iällä, kun ei sotahommiin enää iän perusteellla kelpaa. Sodan syttyessä, meitä Baikal, vietäisiin kottikärryillä talosta taloon, nuorten rouvien/leskien luokse.. Tulis sota....
 
Sopisiko sanoa että ainahan sitä voi toivoa, kyseessä oli kuiten tämä

Tällaisia juttuja mielellään lisää noista omaan miekkaansa kompastuneista Itä-Ukrainan pro-Russia-päälliköistä.

Tässä oli selvä esimerkki siitä miten omista patrioottisista lähtökohdistaan taistellut turhan suoraselkäinen majuri laitettiin kylmäksi Venäjän armeijan vasta-terrorismijoukkojen toimesta, kun alkoi härkkimään paikallisen Kremlin suosikin ja Venäjän hätätilaministeriön jehujen tuottoisaa bisnestä avustusrekkojen sisällöllä. Josta sisällöstä artikkelissa todetaan paikallisen sosiaaliviranomaisen suulla, että noin 10% meni perille avustettaville ja loput hävisi paikallisista varastoista ilmestyen mm. myytäväksi kauppoihin hyvällä hinnalla. Osa kaupattiin jopa Ukrainaan :LOL:

Luhanskin sosiaalihuollossa taistelu resursseista todellakin käydään vähän eri lailla kuin meillä täällä Suomessa. Eikä ole AVI:a mihin valittaa kun sanonnan mukaan Moskova ei ole mikään käräjäoikeus.
 
Tosi lyhyesti.
...
Jotenkin voisi kyllä arvailla, että myös oikean sektorin tapaiset poppoot ovat osaltaan vastuussa näiden Ukrainassa kuolleiden/tapettujen Janukovitshin liittolaisten kohtalosta? Tuossa uutisessahan esim. mainitaan, että "Viimeisin surmansa saanut on entinen varapuoluejohtaja Oleg Kalashnikov, joka löytyi kotoaan ammuttuna. Hän oli osallistunut Janukovitshia tukeviin mielenosoituksiin.".

Ketjussa oli spekulointia Ukrainan armeijan nykytilasta. Aiheesta oli juuri juttu Politicossa.
 
Ukraina ei ole ostanut kaasua Venäjältä (ainakaan suoraan) viime aikoina
Tarkka huomio. Myönnän virheeni, täyttä mutua omalta kohdalta.

Lännen mahdollisista proaktiivisista vastatoimista...

Missä määrin mikäkin näistä nähtäisiin Venäjälle hankaliksi, lännelle mahdollisiksi tai Venäjän sisäistä tilannetta muuttaviksi?

1. Venäjän valuuttaan kohdistuvat toimet?
2. Kauppasodan tapaiset toimet?
3. Raaka-aine- tai teknologiaviennin sulkeminen valituin toimin ja kohdin?
4. Laaja venäläisten tilien jäädyttäminen? Oligarkit, korkea virkamiehistö, valtion yritykset, energia- ja metalliyhtiöt...
5. Todella massiivinen talousrikostutkintojen sarja. ("Rahanpesua ellei rahan alkuperä ole todennettavissa.")
6. Cyberiskut?
7. Öljyn ja kaasun hinnan pudottaminen esim. Saudien, UAE:n, Kuwaitin yms. tuotantomääriä nostamalla?
8. Venäläisen öljyn ja kaasun mahdollisten laatuongelmien (rikki, ylimääräiset mössöt...) perusteella tapahtuvat hinnanlaskut, palautukset tms?

Pointtini on siinä, että kuinka pahoja talouteen ja tuotantotalouteen kohdistuvien toimien kombinaatioita voi tehdä ilman tai ennen aseelliseen voimaan siirtymistä?
Itse katsoisin, että oleellinen kysymys on se miten paljon Venäjän taloutta voi kurmuuttaa ennen kuin se kääntyy muita pidemmän aikavälin intressejä vastaan. Liian heikot toimet antavat Venäjälle avoimet ovet, mutta liian vahvat toimet voisivat johtaa Lännen yhteisrintaman rakoiluun kun Venäjästä monet kuitenkin myös hyötyvät. Pitkää ja harkitsevaa peliä tässä kai pelataan Lännen toimesta, tai ainakin toivon niin, mutta mitään pikaratkaisuja ei tätä myötä tietenkään ole tulossa.

Jos kuitenkin arvioidaan taloudellisen vaikuttamisen äärimmäisyyksiä (vaikutuksista välittämättä) ennen kuin aseellinen voima on pakosta ainoa vaihtoehto, veikkaisin että vain taivas ja Venäjän ja Kiinan yhtäaikainen kauppasaarto on rajana.
 
Daily Beastin jutussa kerrottiin Venäjän propaganda-kuningattaren Margarita Simonyanin tuoreista näkemyksistä. Margaritan listalla oli mm. että Venäjän oppositio pitää nujertaa vappuun mennessä, jotta Putin voi rauhassa liittää Donbassin Venäjään. Hän myös ennakoi USA:n ja Venäjän ajautuvan sotaan, joskaan ei perinteiseen vaan kyber-sotaan.

Näidenkin ulostulojen valosssa oma veikkaukseni on samoilla linjoilla, kuin se yksi evp.: joukkojen siirtyminen Ukrainan läheisyyteen liittyy Donbassin haltuunottoon. Tässä toki vielä ainakin kaksi variaatiota: jopa suoranainen liittäminen Venäjään, jota ehkä vähän epäilen liian provosoivaksi askeleeksi, ja Donbassin tunnustaminen itsenäiseksi. Luonnollisesti Venäjän ja näiden "itsenäisten" alueiden välillä sovitaan puolustusyhteistyöstä, johon kuuluu Venäjän joukkojen vienti alueelle ihan virallisestikin.

“War [with the U.S.] is inevitable,” declared Margarita Simonyan, editor in chief of the state-funded Russian media outlets RT and Sputnik, who believes the conflict will break out when, not if, Vladimir Putin moves to seize more territory from Ukraine.
...
“I do not believe that this will be a large-scale hot war, like World War II, and I do not believe that there will be a long Cold War. It will be a war of the third type: the cyberwar,” said Simonyan.
...
She wholeheartedly endorsed a suggestion from Vladimir Zhirinovsky, the ultranationalist leader of Russia’s Liberal Democratic Party, who argued that all of Russia’s opposition must be eliminated by May 1, 2021.
...
Simonyan argued that once Russia minimizes its vulnerabilities and renders Putin’s opposition powerless—which she argued could happen in a matter of months—the Kremlin will finally be ready to annex Ukraine’s eastern region.

“I’ve been agitating and even demanding that we take Donbas. We need to patch up our vulnerabilities as fast as we can, and then we can do whatever we want,” she boldly proclaimed.

Margarita vaikuttaa näissä puheissa aika stalinistilta/silovikilta.
 
Tämä Putinin ja Bidenin tapaaminen Helsingissä ei tule onnistumaan ellei jenkit ole todella epätoivoisia. Päätellen heidän keskusteluistaan. Trump järjesti siellä sellaisen kolauksen kansalliselle ylpeydelle että ihan heti eivät ole tulossa.
 
Itse katsoisin, että oleellinen kysymys on se miten paljon Venäjän taloutta voi kurmuuttaa ennen kuin se kääntyy muita pidemmän aikavälin intressejä vastaan. Liian heikot toimet antavat Venäjälle avoimet ovet, mutta liian vahvat toimet voisivat johtaa Lännen yhteisrintaman rakoiluun kun Venäjästä monet kuitenkin myös hyötyvät. Pitkää ja harkitsevaa peliä tässä kai pelataan Lännen toimesta, tai ainakin toivon niin, mutta mitään pikaratkaisuja ei tätä myötä tietenkään ole tulossa.

Jos kuitenkin arvioidaan taloudellisen vaikuttamisen äärimmäisyyksiä (vaikutuksista välittämättä) ennen kuin aseellinen voima on pakosta ainoa vaihtoehto, veikkaisin että vain taivas ja Venäjän ja Kiinan yhtäaikainen kauppasaarto on rajana.

Venäläinen raha tykkää siirtyä ulos Venäjältä - turvaan Venäjän valtiolta ja valtaan kytkeytyvältä rikollisuudelta.

Jos ruplaa uhkaa alamäki, niin osa rahasta voi hakeutua ajoissa ulos. Ruplan ollessa pohjilla ja aloittaessa nousua osa rahasta voi palata takaisin.

Valtio saattaa joutua säätelemään asiaa voimakkaastikin. Se voi syödä valtion moraalista legitimaatiota varakkaimpien - eli valtaa lähellä olevien - parissa.

Mä näen asian niin, että pidemmällä aikavälillä Venäjä tulee sirpaloitumaan tavalla tai toisella. Toinen vaihtoehto on kurjistuminen joka myös johtaa sirpaloitumiseen. Venäjällä toimivat varakkaat ihmiset näkevät myös erilaisia riskejä - kukin omalla tavallaan.

Putinin värivallankumouspelko on pelkoa väestön tuen menettämisestä. Talouteen liittyvät ilmiöt voivat riittävän nopeina tapahtuessaan johtaa siihen.
 
Tämä Putinin ja Bidenin tapaaminen Helsingissä ei tule onnistumaan ellei jenkit ole todella epätoivoisia. Päätellen heidän keskusteluistaan. Trump järjesti siellä sellaisen kolauksen kansalliselle ylpeydelle että ihan heti eivät ole tulossa.

Pidän aika todennäköisenä sitä, että jos huipputapaaminen tulisi, niin Putinin agendalla olisi Bidenin nöyryyttäminen kameroiden edessä jollain sellaisella tavalla, joka saa Putinin näyttämään vahvalta ja Bidenin vanhalta, seniililtä, pihalla olevalta...

Se ei ole USA:n intresseissä. Eikä kameroiden edessä tapahtuvia asioita voi päättää ja säädellä etukäteen täydellisesti.
 
Ehkäpä se nöyryytys juuri olisikin että Bidén pääsisi livenä seuraamaan "Puna- Armeijan" offensiivin alkua ja kansainvälinen lehdistö odottelee vesi kielellä miten mahtava demokratian ja vapauden puolestapuhuja asiaan reagoi...
 
Back
Top