Ukrainan konflikti/sota

Tykkimiehiä kiinnostavia havaintoja M777 tykkien kranaateista:


Tämänkin sodan osalta ei voi olla miettimättä: jos olisi perinteisessä tykissä pidempi putki, kranaatti itsessään pidettäisiin perinteisenä jotta sen hinta ei karkaa käsistä mutta latausta muutettaisiin pidemmän putken takia, kuinka paljon pidempi kantomatka voitaisiin saada aikaan. Kauas ammuttaessa hajonta kasvaa liian suureksi joten tarvitaan jonkinlaista ohjausta, kuten se PGK-kitti. Silti peruskranaatti on se sama, joten ei maksa niin paljoa kuin Excalibur tai sen veljet. Kaikenlaiset rakettimoottori- tai ramjet-avusteiset ovat myös erikoisia ja siten kalliita. Saisiko perinteisen kranaatin yltämään esim. 40 kilometriin tai jopa kauemmas? Tästä sodasta nähdään että jokainen kilometri lisää on hyvin arvokas, tosin siinäkin on rajansa koska ampumatarviketta kuluu kuin leipää. Perinteinen vedettävä tykkikin on suojassa jos se on vihollisen tykistön ulottumattomissa. Aina löytyy tietysti kauas yltäviä raketteja ja ohjuksia, mutta ei niillä aleta ampumaan yhtä yksittäistä tykkiä. Hajautus ja pitkä kantomatka toimisivat siis suojana. Siihen vielä naamiointia, tykkimiehille ja kranaateille omat poterot yms. muu normaali suojautuminen. Ei ole pakko vaihtaa asemaa joka laukauksen jälkeen?

Lisäksi lainaamani viestin kommenteissa saman kirjoittajan lisähuomio: Not seen a single proximity fuze so far. I keep hoping to see them... but no luck so far. LÄHDE

Erikoista tosiaan, toisen maailmansodan viimeisistä vuosista ja Tyynenmeren ilmatorjunnan osalta muistetaan miten tehokkaita ns. proximity fuze sytyttimet ovat (Mark 53 sytytin). Jotkut puhuvat "airburst" toiminnosta eli räjähtää jonkin verran maanpinnan yläpuolella. Saadaan sirpalevaikutusta myös juoksuhautoihin ilman että tarvitaan suoraa osumaa. Sama tapahtuu jos ei ole kaadettu puita juoksuhautojen maastosta ja iskusytytin laukeaa kranaatin osuessa puuhun. Hyvin vaarallinen jalkaväen osalta, tuo oli omana varusmiesaikana yksi pelottavimpia aseita mikä tuli mieleen (taisteluhelikopterien ja siroteohjusten/-rakettien sekä jalkaväkimiinojen lisäksi) koska siltä suojautuminen oli vaikeaa ja vanjalla tiedettiin olevan suuri tykistö.

Ilmeisesti proximity fuze / airburst ei ole nykypäivänäkään kovin suosittu maailman asevoimissa, jos niitä ei ole Ukrainalle toimitettu? Aikoinaan se oli hyvin kallis mutta voisi kuvitella että nykypäivänä saman toiminnon pystyisi toteuttamaan selvästi halvemmalla. Jos ei vaadita ehdotonta tarkkuutta esim. räjähdyskorkeuden osalta vaan hyväksytään vaikka vaihteluväli 2-6 metriä niin tuon luulisi olevan toteutettavissa pelkällä lentoajan perusteella säädettävällä sytyttimellä ilman aktiivista anturia. Yleensä asiat ovat monimutkaisempia kuin miltä pintapuoleisesti näyttää joten ehkä tässäkin hinta on merkittävä ja perinteinen iskusytytin siitä syystä suositumpi.
Herätesytytin on normaali kenttätykistön sytytin mm Suomessa.
 
According to information published by "The Jerusalem Post" on June 7, 2022, Ukraine has requested Israel the purchase of Iron Dome counter artillery air defense missile systems and also requested receive approval for the transfer of the Israeli-made Spike anti-tank missile from Germany to Ukraine.

Spike ja Iron Dome, jälkimmäisen epäilin olevan pelkkä huhu. Jos nyt ostaisi niin en usko että ennättäisi saapumaan tähän sotaan.
 
Minua hiukan potuttaa kun sarkastisesti kirjoitetaan tuosta aseesta vähättelevään sävyyn. Tuossa ei ole mitään muuta vikaa kuin paino. Eli jos se on ajoneuvoon asennettu kuten kuvassa niin se on pirunmoinen ase nykyäänkin, jos vain patruunoita riittää niin tuo voi vesijäähdytteienä louskuttaa tuntikausia pitäen vihollisen päät alhaalla.

En suinkaan vähätellyt itse asetta mutta onhan se erittäin mielenkiintoinen kapistus eturintamassa 2022 :ROFLMAO: Ukrainalaisilla on käytännönläheistä luovuutta eikä tuo ole ainoa erikoisuus Ukrainan sodassa. Olosuhteiden pakosta rintamalla käytetään kaikkea mistä on vähänkin hyötyä ja vain mielikuvitus on rajana ja ei se venäläisten kalustokaan ole kaikilta osin uusinta uutta.

Nämä alueelliset joukot ovat muutenkin mielenkiintoisia seurakuntia. Niitä on laidasta laitaan ja taso on lievästi ilmaistuna erittäin vaihtelevaa mutta yksi yhteinen piirre niillä kaikilla on ja se on se että venäläisille ei anneta palaakaan ilmaiseksi. Nämä eivät puolusta Ukrainaa vaan omaa reviiriään, kotejaan ja perhettään. Se antaa kyllä voimaa ja etulyöntiaseman kun vastapuolen motivaatio tuntuu olevan sitä sun tätä. Siellä on niitäkin jotka on pakotettu rintamalle ihan kirjaimellisesti ase ohimolla ja jos ne jotain haluavat niin päästä kotiin mahdollisimman nopeasti suorinta mahdollista reittiä.
 
Viimeksi muokattu:
The U.S. Army is delaying the release of its multi-domain operations doctrine by a few months to refine it with lessons from the war in Ukraine, the commander of Army Training and Doctrine Command said Thursday.

The conflict is an opportunity for the Army to look at their doctrine without risking American
soldiers, Gen. Paul Funk said during an Association of the United States Army event.

“Let's make sure this is working. Let's not put something out that doesn't have a chance to work, right? Doctrine just gives you a basis from which to change,” Funk said. “So you want to make sure when somebody's actually modeling that for you, you ought to take advantage of it, right? That's what we're doing.”

TRADOC laid out the service’s most recent concept for operating as part of a joint force in 2018’s “The U.S. Army in Multi-Domain Operations 2028.” Since then, the concept has been expanded into a detailed set of operating principles—that is, doctrine—that was expected to be released this month.

Instead, the Army has dispatched the entire Center for Army Lessons Learned team to Europe “to capture these observations so that we can come back, check our doctrine, make sure it's up to speed,” he said.

The team includes an assortment of Army officials, from doctrine writers to military educators, who are speaking to U.S. trainers, Ukrainian forces, and even refugees to learn as much as they can about the tactics and strategies being used in the war, Funk said.

“They're trying to gather on everything. But they're trying to do it through a lens of, ‘are we going to be ready for the future,’ right? So, we don't want to learn the lessons from the past, we want to be ready for the lessons of the future,” he said.

Since February, Defense Department officials and experts have repeatedly mentioned lessons—in reconnaissance, combined arms, and logistics—that they are learning from the fight between Russian and Ukrainian forces.
 
40 Leopard 2A4 olisi hyvä lisä, varsinkin vanhempaa neukkukalustoa vastaa todella vahvoilla ja kykenee toimimaan myös pimeässä.

Ilmeisesti vaunut eivät ole kuitenkaan toimitusvalmiita eli ovat käytöstä poistettuja yksilöitä, joita mahdollisesti pitää korjata/huoltaa.

Toiseksi sitten jää nähtäväksi miten Saksa reagoi asiaan. Vaunut eivät liiku mihinkään ilman Saksan lupaa.
Eka viesti tänne niin katsotaan kuinka onnistu.

Itse taas en näe järkeä siinä että viedään täysin ”uusi” tappeluvaunujärjestelmä Ukrainaan.
1. Täysin erilaite kuin t-perhe eli oppimiseen menee aikaa.
2. Huollon kanssa sama, vaikka ihminen suunnitellu niin silti riski että jää pienen vian takia tienposkeen koska kokemus on olematon.
3. Miten varaosien kanssa, ilman niitä aika vaikeaa.
4. Koulutuksen järjestäminen.
Toki sodan pitkittyessä ajalla ei niin väljä.

Mutta sitten kun heittää ed. asiat olan yli niin olisi hienoa nähdä Leo2 tositoimissa. Niitä kun ei ole käytetty tositilanteessa kertaakaan, Turkin sekoilua ei lasketa.
 
Twelve Russian officers are facing disciplinary proceedings because they allowed conscripts to be sent to the fighting in Ukraine, in violation of Russian policy, according to a military attorney.

“About 600 conscripts were pulled into the special military operation, but all were sent back within a short time,” said Artur Yegiyev, a military prosecutor for the Russian military’s western forces in comments to Interfax.

Russia refuses to call its invasion of Ukraine a war, preferring the phrase “special military operation.” People who refer to the now-three-month-old attack can face penalties.

At the start of the invasion, Russian President Vladimir Putin had promised that no conscripts would be sent into Ukraine, only professional soldiers or those who have enlisted for set periods.

But as the invasion unfolded and Russian forces met a series of setbacks, it became clear that not all the fighters sent to Ukraine were professionals. There were accounts of soldiers saying they did not realize they were in Ukraine or who had been told they were merely participating in exercises.

Once it became clear that conscripts were indeed in Ukraine, Putin ordered the return of all of them. Yegiyev said on Tuesday that the 12 officers in question are now facing the consequences of that action.

Näytös oikeudenkäynti. Miten vitussa voi olla että nämä 12 upseeria oli vastuussa koko 120 tuhannesta ukosta siellä rajalla ja sitä kautta sodasta? Ylijohdolla ja päällystöllä ei ollut mitään kuvaa ja ne luuli että siellä on 120k ammattilaisukkoa. Vittu mitä vedätystystä. Mitään ei voi tunnustaa.
 
Uusi kirjoitus itä-Ukrainan taistelusta. Lisää tarinaa kuinka venäläiset käyttävät tykistöä.


One of the soldiers switched to English to describe the fighting: “Let me put it like this: very fucking awful.” He went on, “We want to shoot the enemy, but we don’t see him. An infantryman has nothing to do in an artillery war other than dig—and run.
..
I heard multiple stories of Russia’s disproportionate reliance on heavy weaponry. A ten-member Ukrainian reconnaissance unit was spotted during a mission and then fired upon by three Tochka-U ballistic missiles, a munition hefty enough to take out a bridge or an entire command post. Tarnavsky told me of individual Ukrainian artillery systems targeted by Iskander missiles, which cost an estimated five million dollars a shot. “That’s a very expensive pleasure,” he said. “You have to be very rich, or very desperate.
...
The fire was so thick and constant we couldn’t do anything, neither advance to our positions or even retreat,” another member of Derekh’s unit, whose call sign is Poppy, said. “To move was to risk death.
...
These days, Russian units tend to pull back at first contact, then let artillery batteries positioned behind them pummel Ukrainian forces at long range.
..
It’s clear that the longer this goes on, the more territory Russia will gain.” His voice (Kramatorsk's mayor, Oleksandr Honcharenko) was both jovial and grave. “Let me give you my professional opinion as mayor: if we don’t get heavy weapons in two or three weeks, we’re fucked.
 
Russia’s invasion of Ukraine has drawn new attention to the cruise and ballistic missile threat in the European theater, prompting House lawmakers to push for a fresh look at U.S. Army requirements for Patriot air-and-missile defense systems.

“The secretary of the Army should reassess the current Patriot missile defense battery and interceptor acquisition objectives,” the House Armed Services Strategic Forces subcommittee mark of the fiscal 2023 defense authorization bill states.

Should the language become law, the Army secretary would be required to submit a report on the validity of current Patriot acquisition objectives within 150 days of enactment, according to the mark.

The Army is preparing to slowly replace Patriot with a future Integrated Air-and-Missile Defense System. The service has already received the first Raytheon Technologies-made Lower-Tier Air-and-Missile Defense Sensors (LTAMDS) set to replace the current radar in Patriot and is testing it out at White Sands Missile Range, New Mexico.

And the service is nearing a full-rate production decision for the brains of the future missile defense system — the Integrated Battle Command System, or IBCS. The system, developed by Northrop Grumman, is in the midst of the initial operational test and evaluation process.

Omasta mielestä patriot on vanhentunut vehje ja sitä ei pitäisi päästää konflikti alueelle, koska se antaa väärää turvallisuuden tunnetta.
 
Eka viesti tänne niin katsotaan kuinka onnistu.

Itse taas en näe järkeä siinä että viedään täysin ”uusi” tappeluvaunujärjestelmä Ukrainaan.
1. Täysin erilaite kuin t-perhe eli oppimiseen menee aikaa.
2. Huollon kanssa sama, vaikka ihminen suunnitellu niin silti riski että jää pienen vian takia tienposkeen koska kokemus on olematon.
3. Miten varaosien kanssa, ilman niitä aika vaikeaa.
4. Koulutuksen järjestäminen.
Toki sodan pitkittyessä ajalla ei niin väljä.

Mutta sitten kun heittää ed. asiat olan yli niin olisi hienoa nähdä Leo2 tositoimissa. Niitä kun ei ole käytetty tositilanteessa kertaakaan, Turkin sekoilua ei lasketa.
Leot eivät ole ilmeisesti toimitusvalmiudessa ihan heti, joten aikaa olisi kouluttaa henkilökuntaa/miehistöjä ennen toimitusta esimerkiksi Puolassa? Puolalla on osaamista ja vastaavankaltainen kalusto ainakin. Huolto, varaosat onkin sitten kinkkisempi kokonaisuus. Ehkä riittää kentällä tehtäviin huoltoihin kevyempi paketti ja suurempi huoltotarve hoidetaan sekin Puolassa. Tämä siis edellyttää, että Espanjan A4:t eivät ole ihan eri koneita kuin puolalaisten.

Täytyy toivoa, että tietävät mitä tekevät, tuskin vaan tuuppaavat tankkeja rajan yli ja toteavat että "tsemppiä". Mutta veikkaan tosiaan, että tämä hanke on niin pitkissä puissa, että ei ole vuoden 2022 juttuja.
 
Images emerging on social media show a Russian Vasily Bykov class corvette (Project 22160 class) fitted with a ground-based Tor surface-to-air missile system on its flight deck.

While it isn’t the first time Russia has tinkered with placing ground-based SAM systems onto its ships, a Ukrainian naval expert tells The War Zone that the move was in response to the recent destruction of the Project 1164 Slava class cruiser Moskva.

Moskvan opetuksia
 
Flint was nervous. It was early on the morning of March 21 at the Dnipro airport and he and a small group of fellow soldiers from the Ukraine Defense Intelligence Directorate (GUR) were about to embark on a secret and dangerous mission, one of the most important of the war.

For weeks, the defenders of the Azovstal steel plant in the port city of Mariupol on the Sea of Azov had been under siege by Russian forces. They were running low on ammunition, food, and medical supplies and the numbers of badly wounded rose daily.
“We understood that it was a one-way flight,” he told The War Zone, speaking through an interpreter. “And we were ready to the fact that we will not return back.”

Hyvä artikkeli jota en uskonut tulevan ilmi tänä vuonna
 
Mitenköhän hyvin tuollainen järjestelmä mahtaakaan kestää merivettä? Seilataanko kyseisillä aluksilla tästä lähtien vain tyynellä säällä, vai onko kyse cope cagen laivastoversiosta?
Musta Meri on murtovesi. Pintasuolaisuus puolet valtameristä. Pohjoisrannikon suurten jokien vaikutusalueella vielä vähäisempi.
 
Britti-MOD 8.6.

Venäjällä sensuroidaan muistokirjoituksia.

Espanjan lahjoituksista olikin jo jotakin juttua aikaisemmin, tässä tarkennusta. Artikkelit aiheesta espanjaksi ja ukrainaksi.
Kovasti ne yrittää kuolleita salata.
Yksi toisella foorumilla kirjoittelia kertoi että Venäjällä edelleen Ukrainassa kuolleiden virallinen määrä olisi 1300. Tämän kertoi sen venäläinen exä. Tätä kuulemma kansalaiset eivät enää oiekin usko siellä. Toinen ihmetyksen aihe kuulemma sellainen että alun perin "erikoisoperaation" tarkoitus oli vapauttaa alueita natseilta, mutta nyt median mukaan jo valloitetaan Ukrainan kaupunkeja. Taitaa sielläkin porukka hieman alkaa heräileen, mutta sehän ei tietenkään vaikuta mihinkään. Niin kauan kuin kansalaisilla on kelvolliset olot niin ei varmasti nouse mitään isompaa kapinaa. Eiväthän nuo pakotteet ole vielä paljon tuntuneet perus venäläiseen.
 
Back
Top