Ukrainan konflikti/sota

http://yle.fi/uutiset/ylen_kirjeenv...sellaan_ukrainalle_lojaaleja_joukkoja/7117981

- Eilisestä asti on annettu ymmärtää, että kaikki Krimin strategiset sotilas- ja siviilikohteet on saatu aluejoukkojen ja Venäjän joukkojen hallintaan. Nyt ilmeisesti on niin, että ainakin noin kolmannes eli jopa kaksituhatta sotilasta on kieltäytynyt liittymästä näihin joukkoihin ja kapinoi. Heitä juuri koskee tämä uhkavatimus, sanoo Krimiltä kirjeenvaihtaja Marja Manninen.


Aika erikoinen asenne tuolla Manniskalla.
 
yle 3.3.2014 klo 18:55
Venäjän uhkavaatimusten kohteena ovat Ukrainalle vielä lojaalit joukot
Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän laivasto on antanut Ukrainalle uhkavaatimuksen. Sen mukaan Ukrainan Krimin joukkojen on antauduttava kello 05.00 mennessä Suomen aikaa, tai edessä on hyökkäys. AP:n mukaan kaksi Ukrainan sota-alusta on saarrettu ja niitä vaaditaan antautumaan jo illalla.

Ukrainalainen sotilas vartioi sotilastukikohdan sisäänkäyntiä Bakhchisarayn kaupungissa Krimin niemimaalla maanantaina. Kuva: Genya Savilov / AFP
Ylen kirjeenvaihtajan mukaan Venäjän maanantaina esittämä uhkavaatimus koskee noin kolmannesta Krimin aluehallinnon joukoista.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän laivasto on antanut Ukrainalle uhkavaatimuksen. Sen mukaan Ukrainan Krimin joukkojen on antauduttava kello 05.00 mennessä Suomen aikaa. Elleivät joukot antaudu, Venäjän Mustanmeren laivasto uhkaa rynnäköidä Ukrainan yksiköihin Krimillä, Interfaxin lähde Ukrainan puolustusministeriössä kertoo.

Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja kertoo puolestaan uutistoimisto AP:lle, että neljä Venäjän alusta saartaa Ukrainan aluksia. Ministeriön tiedottajan mukaan Venäjä vaatii alusten miehistöjä antautumaan jo illalla tai Venäjän joukot valtaavat alukset.

– Eilisestä asti on annettu ymmärtää, että kaikki Krimin strategiset sotilas- ja siviilikohteet on saatu aluejoukkojen ja Venäjän joukkojen hallintaan. Nyt ilmeisesti on niin, että ainakin noin kolmannes eli jopa kaksituhatta sotilasta on kieltäytynyt liittymästä näihin joukkoihin ja kapinoi. Heitä juuri koskee tämä uhkavaatimus, sanoo Krimiltä kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

Interfaxin mukaan vaatimuksen esittäjänä oli Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja Aleksander Vitko. Interfax perustaa tietonsa lähteeseen Ukrainan puolustusministeriössä. Ministeriö ei ole virallisesti vielä vahvistanut uhkavaatimusta.

Mediaa painostetaan
Kirjeenvaihtaja Marja Mannisen mukaan paikallinen media on joutunut Krimillä painostuksen kohteeksi.

– Täällä on tehty erilaisia hyökkäyksiä toimittajia ja toimituksia kohtaa, ja tämä kertoo siitä, miten herkässä vaiheessa täällä ollaan. Täältä ei haluta antaa ulos mitään tietoa, joka olisi aluehallinnon vastaista, Manninen kertoo.

Lähteet:
Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset

yle 3.3.2014 klo 17:36
Ylen kirjeenvaihtaja: Venäjä päättää Krimille myönnettävästä tukisummasta tänä iltana
Krimin tärkeimmät sotilas- ja siviilikohteet ja ovat Krimin aluehallinnon alaisten joukkojen hallinnassa. Krim on Venäjän tuen turvin perustanut omat turvallisuusjoukot ja aikoo muun muassa perustaa myös oman puolustusministeriön.

Simferopolissa Krimillä oleva Ylen kirjeenvaihtaja Maria Manninen kertoi Radio Suomen puhelinsuorassa, että päivä kaupungissa on sujunut yllättävän rauhallisesti.

– Täällä on sentään otettu haltuun Krimin kaikki tärkeimmät sotilas- ja siviilikohteet ja ne ovat nyt Krimin aluehallinnon alaisten joukkojen hallinnassa, Manninen kertoi.

Taisteluja kohteista ei ole käyty. Mannisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole aivan selvä, sillä arviolta noin kolmannes Ukrainan armeijan Krimillä olevista joukoista ei ole vielä loikannut aluehallinnon riveihin.

– Eivätkä nämä aiemmatkaan siirtymiset ole aivan spontaaneja olleet, kun sotilaita on uhattu vankilalla, jos he eivät ole suostuneet liittymään aluehallinnon joukkoihin, Manninen kertoi.

Mannisen mukaan näyttää siltä, että Krimin niemimaa on Ukrainan sekasortoisessa tilanteessa kyennyt laajentamaan itsehallintoaan enemmän, kuin normaaliaikana olisi ollut mahdollista.

– Se on jo Venäjän tuen turvin perustanut omat turvallisuusjoukot ja aikoo perustaa myös oman puolustusministeriön sekä päättää omasta taloudestaan entistä itsenäisemmin.

Mannisen mukaan Venäjä päättää tukisummasta vielä tänä iltana.

Ajatuksia Krimin irrottamisesta Ukrainan sähköverkosta on myös esitetty. Krimillä on omia aurinko- ja tuulivoimaloita.

Krimin asukkaat näyttävät olevan yksimielisesti kaikkien päätösten takana, mutta vastarintaakin esiintyy. Maanantaina Simferopolin esikaupunkialueella nähtiin muun muassa Venäjän väliintuloa vastustavien naisten mielenosoitus, jossa heiluteltiin Ukrainan lippuja ja vaadittiin rauhaa ja Putinin pysäyttämistä.

Naiset edustivat Krimillä asuvia eri kansallisuuksia. Myös Ukrainan nykyhallintoa kannattava tataariväestö on ryhtynyt perustamaan omia kodinturvajoukkoja.

– Vastarinta ei ole kovinkaan näkyvää, eikä sitäkään vähää haluta näyttää. Täällä on otettu tiukka linja paikallista eristyisesti mediaa kohtaan. Ainakin yksi tv-asema on suljettu ja Krimin tutkivan journalismin keskukseen on tehty peloteiskuja. Tänään Sevastopolissa käytiin yhden naistoimittajan kimppuun ja häneltä vietiin kamera. Eli näistä Krimin tapahtumista ei haluta antaa aluehallinnon kannalta väärää tietoa, Manninen kuvaili.
 
IS Krimillä: Juhlatunnelma jatkui Simferopolissa - "Kiitos Putinille, Nato njet"

Petr Shelomovskiy
Julkaistu: 3.3.2014 16:58
Krimin venäläisväestö jatkoi näyttävästi juhlintaansa niemimaan hallintopääkaupungissa Simferopolissa maanantaina.

Lenin-aukiolle kokoontui iltapäivällä suuri joukko ihmisiä osoittamaan mieltään puolustusliitto Natoa vastaan. Monet kantoivat julisteita, joissa luki "Nato njet!" ja "Kiitos Putin!"


Ennen Venäjän sotilaiden tuloa minua pelotti, sillä natsit tulivat valtaan Kiovassa


Opettajaksi esittäytynyt nainen kertoi olevan onnellinen siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Vladimirovitsh Putin siirsi mielenkiintonsa Krimille ja kuunteli, mitä alueen asukkaat haluavat.
KUVA: Petr Shelomovskiy


- Ennen Venäjän sotilaiden tuloa minua pelotti, sillä natsit tulivat valtaan Kiovassa, opettajatar sanoi.

- Olen äärettömän pahoillani siitä, että amerikkalaiset tukevat heitä. Venäjä on meille vapauden, vaurauden ja oikeudenmukaisuuden tae.

Lenin-aukiolla oli myös Ukrainan kommunistipuolueen teltta. Siellä jaettiin kyselylomakkeita, joiden aihe ei liittynyt suoraan päivänpolitiikkaan. Kommunistipuolue kyseli, mitä simferopolilaiset haluavat tehdä aukion suurikokoiselle Leninin patsaalle: pitäisikö se säilyttää vai purkaa pois ja korvata suihkulähteellä?
KUVA: Petr Shelomovskiy

KUVA: Petr Shelomovskiy


Juhlatunnelmaa yritti aamulla synkistää yksinäinen mies, joka asettui seisomaan vastapäätä Krimin pääministerin virkataloa vartioineita venäläissotilaita. Mies vain seisoi mustassa nahkatakissaan, tuijotti suoraan eteensä eikä puhunut.

Yksi sotilaista kehotti miestä painumaan sinne, minne pippuri kasvaa. Mies ei liikahtanut eikä vastannut toimittajan kysymyksiin.
 
Brittimedian mukaan Putin on Viipurissa.

Telegraph: Putin nähty Viipurin lähellä tarkastamassa tankkeja ja tykistöä
Julkaistu: 3.3.2014 18:27
Brittilehti Telegraphin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on ollut tänään Viipurin lähellä seuraamassa sotaharjoituksia.

Telegraph on uutisoinut asiasta hetki sitten. Lehden mukaan hän seurasi panssarivaunujen ja tykistön toimintaa harjoitusalueella. Telegraphin mukaan Putin seurasi tykistön ammuntoja komentokeskuksesta.

Venäjän läntiselle sotilaspiirillä on käynnissä harjoitus, johon liittyen Venäjän laivasto on ollut liikkeellä Itämerellä. Telegraphin mukaan kyse on ensimmäinen kerta useisiin päiviin, kun Putin on näyttäytynyt julkisuudessa.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288660963142.html?pos=navnow

Tuolta muuten kestää pari tuntia Vaalimaalle... panssarivaunulla.
 
Viimeksi muokattu:
On kuulemma tarvinnu sitoa Pohjammaan poikia puuhun kiinni jotta ne ei lähe ennen aikojaan...
On vielä pysytty kotomarkeilla ihan sitomattakin. Sen verran henk.kohtaista valmiutta tuli nostettua, että kävin päästämässä pyhäpäivän ratoksi puolentoista sataa kutia a-radan penkkaan... Meillä töissä olevan ukrainalaispojan piti lähteä kotimaan lomareissulle loppuviikosta, mutta tuumasi siirtää lähtöänsä, koska vievät kuulemma heti tullista PERK:een, ettei jalat maahan koske. :eek: Muutenkin saattaa maahan pääsy ja varsinkin pois pääseminen olla hiukka arpapeliä.
 
Tuolta on muuten parin tunnin ajomatka Vaalimaalle.

Toivottavasti tuntemattomat lentokoneet eivät ensi yönä laskeudu Suomeen. Lappeenrannankin lentokentän työväki on lomautettuna..

Sitten levitellään käsiä ja ihmetellään, että mitäs ihmeen pyssymiehiä täällä palloilee. Eihän nyt ole hirvenmetsästyskausikaan. Suomalaiset upseerithan eivät heitä venäläisiksi tunnistaisi..
 
MP.netin tiedustelu toimii!
 
IL Krimillä - Venäläiset iloitsivat: "Vihdoinkin"
Maanantai 3.3.2014 klo 17.56 (päivitetty klo 19.13)

Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen raportoi tilanteesta paikan päältä Krimiltä.

Reuters kertoi maanantaina Venäjän antaneen Krimin ukrainalaisjoukoille aikarajan antautumiseen, muuten seurauksena on hyökkäys. Aikaraja on viideltä huomisaamuna.

Iltalehti oli uutisen saapuessa Krimillä Sevastopolin pohjoispuolella venäläisten piirittämän ukrainalaisten armeijan tukikohdan ulkopuolella.

Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen kertoo paikalla olleiden venäläismielisten mielenosoittajien puhjenneen riemuun uutisen saapuessa.

Mieltään osoittaneet naiset kantoivat plakaatteja, joissa vaadittiin Krimiä Venäläisille. Yhtäkkiä naiset puhkesivat iloisiin hurraahuutoihin. Hetken kuluttua selvisi, mistä ilo johtui.

Parkkonen kertoo mielenosoittajien olleen tyytyväisiä, "vihdoinkin päästään asiaan", oli naisten mielipide uutisesta.

Toisenlaisin tunnelmin uutisen otti vastaan nuori Ukrainan armeijan sotilas aidan toisella puolella. Vielä hetkeä aiemmin mies oli vaikuttanut jopa iloisen luottavaiselta, mutta uutisen kuultuaan hän kalpeni huomattavasti, Parkkonen kertoo.

Iltalehden Tommi Parkkonen on tällä hetkellä Sevastopolissa Krimin etelälaidalla.
 
Interfaxin tieto: Venäjä kiistää uhkavaatimuksen "hölynpölynä"
Ulkomaat3.3.2014 klo 19:40 päivitetty 3.3.2014 klo 20:07

Uutistoimisto Interfax kertoi aiemmin, että Venäjän laivasto on käskenyt Ukrainan Krimin joukkoja antautumaan kello 05.00 mennessä Suomen aikaa.


Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän Mustanmeren laivasto kiistää esittäneensä Ukrainan Krimin joukoille uhkavaatimusta antautumisesta. Laivaston mukaan tieto on "hölynpölyä".

– Olemme tottuneet päivittäisiin syytöksiin, että käytämme voimaa ukrainalaisia kollegojamme vastaan. Yritykset saada meidät yhteenottoon eivät onnistu, nimettömänä pysyttelevä laivaston edustaja sanoi Interfaxille.

Interfax kertoi aiemmin, että Venäjän laivasto olisi käskenyt Ukrainan Krimin joukkoja antautumaan kello 05.00 mennessä Suomen aikaa. Elleivät joukot antautuisi, Venäjän Mustanmeren laivasto uhkaisi rynnäköidä Ukrainan yksiköihin Krimillä. Interfaxin lähde oli Ukrainan puolustusministeriön nimetön edustaja.

http://yle.fi/uutiset/interfaxin_tieto_venaja_kiistaa_uhkavaatimuksen_holynpolyna/7118089
 
Tranaponderi kytkeytyi pois päältä vähän ennen Helsinki-Vantaata...

Transponderi kytkeytyy pois päältä ja päälle vähän väliä. Viimeisen havainnon mukaan suunta kohti itää Sipoon yläpuolella, teki kierroksen Helsinki-Vantaan ympärillä laskuvarjojoukkojen pudotuskorkeudella...

Pskov airlinesilla, jolle kone rekisteröity, ei mitään säännöllistä reittiliikennettä Suomeen. Valtion omistuksessa oleva yhtiö, joka lentää pääasiassa liikennettä Moskovan Ja Pskov:n sotilastukikohdan välillä...
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top