Ukrainan konflikti/sota

Kiovassa sankka savu ja ilmanlaatu huono:
FOMOiJmXIAE-cyl


Sanovat taistelujen aiheuttamaa metsä/turvepaloa Hostomelin suunnalla, siellä suunnalla on myös ryssän tykistöä, joka toivottavasti nauttii lämpimästä.

FOMn1PZXwAQlYE1


 
Tämä on mielenkiintoinen kuva. Punainen alue kuvassa rajoittuu koillisessa jokeen. En tiedä mikä ukrainan vesistön ylityskyky on, mutta näyttää pahalta lähteä tuolta isommin koukkaamaan metsäauleelta joen yli avoimelle pellolle. Irpin pitäisi saada kokonaan haltuun että olisi mahdollista mennä yli rakennetulta alueelta, mutta silloin pitäisi puskea yli niin että ryssät on kiinni vastarannan rakennetulla alueella. Jotenkin vaikuttaa siltä, että ainoa mahdollisuus isommalle puskulle olisi lännestä tieverkostoon tukeutuen, mutta sitten altistuu samalle kin ryssät aiemmin, eli jonossa ajamiseen. Rospuutto on sama molemmille. Pohjoisesta näyttääkin nyt tulevan lähinnä kevyiden yksiköiden toiminnasta kuvaa. Edetään paikallisesti ryssän linjoja ja asemia koukaten ja pakotetaan perääntymään. Tehokasta epäjärjestyksessä olevaa vihollista vastaan, mutta hidasta.
 
Aluksi selvennys: En halua vaikuttaa välinpitämättömältä ukrainalaisten siviilien kärsimyksien suhteen ja pidän tärkeänä, että siviilien kärsimykset tuodaan mahdollisimman karulla tavalla esiin osana informaatiosodankäyntiä. Taistelua käydään kaikissa domaineissa ja vihollinen pitää tuhota niissä kaikissa täydellisesti.

Mutta en ymmärrä lausetta: "Venäjä pystyy terroripommituksilla ja siviilien tappamisella pakottamaan Ukrainan jonkinlaiseen itselleen miellyttävään rauhaan". Kun asiaa analysoi strategisesti niin mitään terroripommituksia ei edes tapahdu. Siviilien tappiot eivät ole mitenkään tavattomat;

Miljoonat ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan ja valtavalla määrällä ihmisiä ei enää ole kotia mihin palata sitten kun joskus sotiminen loppuu. Siinä mielessä terroria on kyllä riittänyt.
 
Ihmetyttää edelleen, että Suomessa jaksetaan ihailla Saksan 2. ms:n jälkeistä kansallismasokismia. Epäilen, että samat ihailijat eivät ihaile Suomen ns. sotasyyllisyysoikeudenkäyntejä, vaikka faktisesti ne ovat sama juttu: voittajan yksipuolisesti pistooli ohimolla sanelemia toimia, joilla yritetään murskata kokonainen kansakunta. Putelle olisi unelmien täyttymys, jos hän voisi pakottaa Ukrainan samanlaiseen "itsetutkiskeluun".

Se, mitä nyt tapahtuu Ukrainassa on suoranaista seurausta em. Saksan kansallismasokistisesta itseruoskinnasta, koska ensiksikin Putte hyödyntää 2. ms:n voittajien propagandaa omassa propagandassaan ja toiseksi syystä, että Euroopan johtavasta maasta on tehty voimapoliittisesti eunukki.
 
Suurin osa tekstistä maksumuurin takana, mutta silti
Tässä ilmeisesti videota juuri näistä yöhyökkäyksistä. Drone on joku 20-30m kohteen yläpuolella, ihan painovoimaisesti tiputetaan räjähde. Lämpökamera pystyy hyvin erottamaan komentoajoneuvot yms. missä toimintaa pimeään aikaan. Artikkelissa mainittiinkin muistaakseni että lämpökamerat on yksi komponentti, joista Ukrainalla on pula.

Minulla puolivanhalle ukolle tämä drooniaika on kyllä mullistavaa, toivottavasti puolustusvoimat on eturintamassa tässä kuviossa. Muutaman tuhannen euron kaupalliset droonit riittää tällaisiin iskuihin (toki "sissin" pitää olla riittävän lähellä kohdetta, ja siitä jo aiempi tiedusteluhavainto).

 
Tämä nimenomaan tärkeä pointti. Olen itsekin joutunut ihan reserviläispiireissäkin korjaamaan väärinkäsityksiä. Oletus että EU+UK olisi millään tavalla sotilaallisestikaan heikko on väärä. Tai sitten ne niiden sotilasbudjetteihin kaadetut eurot ja punnat ovat menneet vääriin paikkoihin. Ja tuskinpa ainakaan UK:n osalta ovat meneet vääriin paikkoihin. Siellä on kuitenkin aina ollut eri henki noissa sotilasasioissa, kuin esim Saksalla oli vielä 4 viikko sitten. Ja nyt kun Saksa pistää rahaa palamaan kunnolla, niin en malta odottaa millaisen Wehrmacht #2:n ne saa vielä luotua. Voi olla että se turpa pysyy kiinni siellä Moskovassa sen jälkeen.
Sinänsä esimerkiksi UK:lla on isosta budjetista huolimatta omat laajat ongelmansa. Merivoimien alusmäärä on supistunut niin paljon, että perustehtävienkin hoitaminen alkaa olla ongelma. Samoin esimerkiksi maavoimien koko on pienentynyt rajusti 2000-luvullakin, ja sitä on ollut suunnitelmissa yhä pienentää. Toiminnan organisointi, koulutus ja kalusto lienevät UK:ssa laadukkaalla tasolla, mutta silti ongelmaksi jää se, että lukumäärät ovat vaan niin pienet.

Myös kun vertaillaan budjetteja, niin siinä missä Venäjällä budjettia syö massiivinen korruptio ja tekninen jälkeenjääneisyys, niin lännessä taas heikkoutena on paljon Venäjää korkeampi kustannustaso (erityisesti ammattiarmeijan palkkakulujen osalta), eräissä maissa kuten Saksassa ja Ruotsissa lähes käsittämätön rahankäytön tehottomuus sekä se, että kun kyse on monista itsenäisistä maista omine armeijoineen niin tämä syö automaattisesti rahankäytön tehokkuutta verrattuna siihen, että sama raha olisi yhden ainoan maan käytössä.

Venäjä voisi olla vahvoilla jos se osaisi sopivasti hyödyntää omia vahvuuksiaan ja Länsi-Euroopan maiden heikkouksia, mutta onneksi se ei ole siihen kyennyt. Ja tuskin tulee jatkossakaan kykenemään, kun Venäjän valttikortit vähenevät koko ajan.
 
Paikoilleen pysähtyminen on luonnollinen seuraus liian heikoilla resursseilla tehdystä hyökkäyksestä.

Sotiminen pitkittyy kuukausiksi, vuosiksi ja jopa vuosikymmeniksi. Tällä kertaa muutos on siinä että Ukraina kykenee tehokkaasti puolustautumaan ja tuhoamaan vihollisen asemia, huoltoreitteijä jne.
- sodan jatkaminen edes puolustussotana edellyttäisi Venäjältä vähintäänkin 2-3 kertaisen määrän miehistöä ja kaustoa nykyiseen nähden.
- huoltoreitit ovat pitkiä ja jokaviikkoiset tappiot joudutaan täydentämään jne.
- todennäköisintä on että Venäjä joutuu vetämään joukkonsa omien rajojensa taakse...siellä ne ovat turvassa.
- kukaan ei ole uhkaamassa tai hyökkäämässä Venäjälle, ei nyt eikä tulevina vuosisatoina..

Mutta jos sota jatkuu Ukrainan puolella niin mistähän Venäjä kaapii kaiken tarvittavan resurssin?
- Venäjä alkaa olla jo muutenkin konkurssissa ja pakoteiden myötä vaikeudet vain lisääntyy.
- kuka haluaisi rahoittaa ja tukea rikollisten johtamaa diktatuuria?

Ukraina tulee saamaan parhainta nykyaikaista aseistusta vähintäänkin riittävästi. Eikä kysymys ole pelkästään USA:n tuesta. Taustalla on niin Eurooppa kuin koko demokraattinen maailma. Sodan myötä Ukraina on lopullisesti siirtynyt tärkeäksi osaksi demokraattista maailmaan.

Täytyy sanoa että melkoinen poliittinen virhe Venäjältä.
- se lähti tekemään pientä "erillistä sotilaallista operaatiota" Ukrainassa.

Nyt se on juuttunut sotaan, käytännössä koko muuta maailmaa vastaan.
- päivittäiset ja viikottaiset tappiot (miehistö+kalusto) ovat jopa suurempia kuin II-maailmasodassa.
Huoltamiseen ja valloitettujen alueiden hallintaan liittyen ryssien miehittävät alueet vastaavat melkein puolta Suomesta. Monissa tilannekartoissa osapuolien välinen jako on piirretty viivalla, kuin kaikki olisi näin yksinkertaista. Tilannepäivityksissä luonnehditaanusein venäjän hyökkäyksen jatkuvan kunhan selustat on puhdistettu vastarinnasta ja huolto organisoitu uudelleen. Nämä taitavat olla helpommin sanottuja, kuin toteutettuja asioita. Yksikertaisesti Venäjän hallussa olevat alueet ovat niin valtavat, että niiden puhdistaminen ja hallinnassa pito vaatii valtavasti joukkoja. Tämä taas vaikeuttaa entisestään joukkojen kokoamista uusiin hyökkäyksiin.

Venäjän tappioiden ollessa mittavia, mistä löytyvät ne joukot täydentämään etulinjan tappioita kärsineet yksiköt? Mistä löytyvät joukot taistelemaan partisaaneja vastaa sekä hallinnoimaan miehitettyjä alueita. Muistuttaisin tähän väliin, että Irakin ja Afganistanin sodat olivat käytännössä juuri tätä sissisotaa pelkästään. Suhteutettuna miehitettyjen alueiden kokoon, ei ole ihme, että ryssät keräilevät jo joukkoja valtakuntansa perimmäisistä sopukoistaan.
 
Ei sissi-väijyissä ammuta ja paljasteta omaa sijaintia. Jos ammutaan, jotain on mennyt käteen.
No jos muistelen 80- oppeja...kolonna pysäytettiin tielle asetetuilla miinoilla tai kylkimiinoilla, sen jälkeen singoilla ja kesseillä keulan ja peräpään ajoneuvoihin, etteivät pääse eteen eikä taakse. Sitten taas niin niin perkeleesti kessiä ja sinkoa kylkeen. Vitjassa miehet odottavat vihollisen jalkautumista, jonka jälkeen alkoi RK:t paukkua. Tämän jälkeen nopea irtaantuminen, jota suojasi jäljille asetetut putkimiinat puiden kyljissä.
Toki tuo malli oli sitä aikaa ja kapeilla lapin teillä, jossa puustoa oli tien molemmin puolin suojaa antamassa.
 
Oli eilen puhetta Ukrainan vastahyökkäyksestä ja 70 kilometrin kiilasta. Taitaa olla nolla lapinlisää, mutta Kiovan lounaispuolella on ryssää painettu kuonoon kyllä ihan urakalla, ainakin Liveuamap kertoo ryssän olevan painetun valtatie M-06sen tasalla ja Makarivin pikkukaupungin olevan taas ukrainalaisten hallussa. Kiovan rintama viisi päivää sitten 15.3.:

Katso liite: 58738

ja tänään 20.3.

Katso liite: 58739

Tämä oli se vastahyökkäys, jota jo viikko sitten odottelin tuonne pohjoisemmaksi!

Traktorimiehiä kiinnostaa vissiin tankinraato, M-06 -tiellä Kiovan lounaispuolella:

Katso liite: 58737

Ryssällä on vielä tiestä parinkymmenen kilsan ote.

Tämä on nyt sitä sodankäyntiä, johon mm. kansainväliset joukot sopivat erinomaisesti. Venäjällä on paljon kalustoa, mutta suhteessa vähän jalkaväkeä. Ukrainalla taas päinvastoin.
 
Täytyy sanoa että melkoinen poliittinen virhe Venäjältä.
- se lähti tekemään pientä "erillistä sotilaallista operaatiota" Ukrainassa.
Näinhän siinä kävi. Amerikkalaiset hiekkamaissa puhuivat exit-strategioista ja niiden puuttumisesta. Putelta näyttää puuttuneen kunnollinen plan-b sen varalle, että paraatimarssi Kiovaan ei onnistukaan. Kun se ei onnistunut, niin nyt ne sitä plan-b:tä yrittävät lennossa rakennella. Aikaa sellaisessa tietysti kuluu.
 
Nyt alkaa jo olemaan kulutusjuhlan tuntua ilmassa. Sokeri häviää nopeammin kuin AdBlue Motonetistä.

Henkilökuntakin jo sen verran karaistunutta että pukkaavat vaan kärryn käytävälle etteivät jää jalkoihin.
Tuo on joku venäläisten vessapaperiefekti. Sokeri ei Venäjällä lopu.
Sokeria hamstrstaan varastoon. Sokerin vienti Venäjälle on 2 kertaistunut kovan kysynnän vuoksi. Normaalisti Venäjälle ei paljon viedä sokeria. Venäjä on lähes omavarainen sokerin suhteen.

Maailman suurin sokerin tuottaja Brasilia vie nyt sokeria Venäjälle.


A rush of Brazilian sugar cargoes unusually heads to Russia -data​


At least five vessels are headed toward Russia with nearly 200,000 tonnes of Brazilian raw sugar sold by European traders, according to shipping data seen by Reuters, about double the country's normal annual imports of the sweetener.
Sanctions following Russia's invasion of Ukraine have boosted demand for sugar and other food staples there, and store shelves have been emptying due to food hoarding

The volume of sugar being shipped is unusually high, traders said, noting Russia tends to import roughly 100,000 tonnes of sugar per year. Russia is not a notable importer or exporter of sugar, but Russians have started to hoard the sweetener

https://www.reuters.com/business/ve...sugar-cargoes-store-shelves-empty-2022-03-17/


https://www.reuters.com/business/ve...sugar-cargoes-store-shelves-empty-2022-03-17/
 
No jos muistelen 80- oppeja...kolonna pysäytettiin tielle asetetuilla miinoilla tai kylkimiinoilla, sen jälkeen singoilla ja kesseillä keulan ja peräpään ajoneuvoihin, etteivät pääse eteen eikä taakse. Sitten taas niin niin perkeleesti kessiä ja sinkoa kylkeen. Vitjassa miehet odottavat vihollisen jalkautumista, jonka jälkeen alkoi RK:t paukkua. Tämän jälkeen nopea irtaantuminen, jota suojasi jäljille asetetut putkimiinat puiden kyljissä.
Toki tuo malli oli sitä aikaa ja kapeilla lapin teillä, jossa puustoa oli tien molemmin puolin suojaa antamassa.
Rajakarhun murinaa💪
 
Ollaanko nyt unohdettu mihin Versaillesin sopimus johti kun Saksalaisia nöyryytettiin siinä WW1 jälkeen?
Venäjän armeija voidaan tuhota vaikka viimeiseen ukkoon, mutta tuota aivopestyä kansaa turha nöyryyttää.
Lisäksi kun on selvää ettei Venäjää valloiteta, olisi paras että tekisivät itse yhteiskunnassa samanlaisen selvityksen mitä Saksassa WW2 jälkeen tehtiin.
Niin kauan kun sotaa käydään Ukrainan maaperällä ylläolevassa perustelun logiikka ontuu.
 
Back
Top