Ukrainan konflikti/sota

Eli sä oot sitä mieltä, että älkää tehkö mitään, olkaa ku lampaat... Antakaa ryssien täällä repiä liput alas jne.... Mä oon toista mieltä...." se on syöttö ryssän lapaan, jos jotain teet, etkä ole kolossasi suomettuneena...."
Oletko sitä mieltä, että oikeusvaltiossa nimeltä Suomi tavallisen kansalaisen on mahdotonta tehdä mitään lakien mukaista ilmaistakseen vastustuksensa Venäjän hyökkäyssodalle?

Ja kaikki, jotka eivät ryhdy rikkomaan maan demokraattisesti säädettyjä lakeja tuon kantansa ilmaistakseen ovat "suomettuneita lampaita"?
 
Sama tarina tuli kuultua iloisella 80-luvulla kun harjottelimme kessin käyttöä:
Laukauksen jälkeen oli kuulemma pari sekuntia aikaa vaihtaa tuliasemaa ennen kuin vaunu ehtisi laskemaan kranaatin tulosuunnan ja kääntämään putken kohti ampujaa, jonka jälkeen vaunu ampuisi takaisin viisi ammusta jonkinlaisella hajonnalla. Ja vieläpä automaagisesti vaikka vaunun miehistö olisi toimintakyvytön.

Nykypäivänä edellä kerrotut asiat ovat tietty humoristisia, mutta noinkin pitkään elänyt tarina kertonee varsin hyvin siitä kuinka tietynlainen myyttinen usko NL:n tankkiaseen tekniseen ylivoimaisuuteen oli olemassa. Onneksi todellisuus osoittautui kuitenkin aivan muuksi, ja länneltä löytyy tehokasta torjunta-aseistusta.

Toisaalta, olihan tuossa kuitenkin tietty pedagokinen sisältö puettuna raflaavaan tarinaan, sillä singolla ampuvan taistelijan elämänlangan pituus pitenee jos hän ei jää turhaan ihailemaan suoritustaan (tai nykyään: ottamaan selfietä).
Tätä opetussisältöä pidän todennäköisenä motiivina huhun alkuunpanolle. Temppu pitää tehdä nopeasti, tai vaunun naapuri kostaa.
 
Onhan tuossa taivaalta pudoteltavaa jos tuo 2400 kpl luku on edes sinne päin.


Lienee sopivaa laittaa uudestaan tämä Samuel Bendettin 25.9.2022 julkaisema ketju (hän on kääntänyt jonkun venäläisen kommentaattorin ajatuksia itsemurha- ja muiden drone- sekä UAV-laitteiden käytöstä):

QUICK THREAD about Russian commentary on using Shahed-136/Geran-2 loitering munitions in Ukraine. First, Geran-2 is preferable to launching cruise missiles since the drone launch is very difficult to observe and detect, given that it can be launched off a truck.

Second, Russian commentators think Shahed-136/Geran-2 will become a growing problem for Ukrainian air defenses, since "several waves by groups of small and relatively cheap UAVs will be used at once to conduct reconnaissance and ID-ing of the air defense system, jamming, the formation of decoys, and finally target destruction. Such a massive attack, or in other words a “swarm”, can paralyze any air defense system built without taking into account UAV countermeasures."

Third, "dozens of Geran-2 drones will be used at once, as well as using manned aviation, which will detect air defense and launch missiles, while being at themselves in the rear (of the action), presenting a major challenge to Ukraine armed forces."

Fourth, "further development of concepts for using UAV groups will further complicate conditions for air defense systems."

Further, "In order to (use it successfully), this drone must be placed in the reconnaissance-strike complex, which ensures the target detection/immediate destruction due to the maximum reduction of time from the moment the target is detected to the moment the fire is opened.."

"the peculiarity of Shahed-136 personally... is that it does not have its own camera and flies to target by coordinates using a satellite navigation system, suggests its use in tandem with a reconnaissance vehicle - for example, Shahed-129 or our Orlan-10..."

"...The reason for this is that for Iran, which is also experiencing an acute shortage of components due to sanctions, it is difficult to equip each kamikaze drone with a camera, and in these conditions it is advisable to act through the “(UAV) leader”."

"...(therefore), for combat, it becomes necessary to form (UAV) groups that combine reconnaissance/strike capabilities in the hands of a single commander, capable of implementing the information received immediately, hitting targets on the battlefield and in the near rear."

"In the meantime, it seems that at least some of these drones are used for stationary targets that do not require additional reconnaissance, deep in the rear, that is, acting on the instructions of top-level headquarters, which..."

"...do not have the ability to directly detect and act on targets on the battlefield. The reason for that is the lack of reconnaissance UAVs prepared by Russian reconnaissance/strike complexes."

Other Russian commentators note that Shahed-136/Geran-2 should 1) function like HIMARS in "working the front line targets" within 70 km from contact line and 2) to knock out Ukr artillery, MLRS, US howitzer systems and HIMARS.

Alkuperäinen lähde:

https://t.me/droneswar/3843


Ukraina on kunnostautunut näiden alasampumisessa mutta torjuntaa ei tietysti riitä joka paikkaan. Jos ryssä saa hankittua merkittävän määrän näitä laitteita, tultaneen näkemään tällaisen "drone swarm" parven koeponnistus tässä sodassa, ellei ole jo nähty. Toki logistiikka on tässäkin se haaste: mikä määrä saadaan millä nopeudella mihin paikkaan. Jos tarkoitus on ampua suuri määrä, kuten tuossa kirjoitetaan niin menee oma aikansa näiden saamiseen ampumapaikkaan.

Toisaalta halpa alusta ja väitetysti halpa drone, joten teoriassa on potentiaalia valmistaa suuri määrä kohtuu nopeasti (jos näitä ei toimiteta suoraan varastoista). Lisäksi torjunnan ongelma lavetin osalta on sama kuin HIMARS:in kanssa: miten sen voi löytää nopeasti ja tuhota joko ennen laukaisua tai laukaisun aikana? Näistä jälkimmäinen on tavallaan "liian myöhään" mutta ainakin lavetti olisi tuhotta. Toki lastua on halpa, käytännössä sora-auto jossa on soralavan paikalla "dronekoppi" joten tällaisen päälirakentaminen ei ole vaikeaa tai luulisi vievän kauan.

Iranissa kuohuu parhaillaan, mutta en ole ehtinyt seuraamaan sitä. Teoriassa olisi kai mahdollista että pappishallinto kaatuu ja sen jälkeen katkeaa näiden toimitukset?
 
Viimeksi muokattu:
Varmaan tällaisten tarinoiden syntyä ja niihin uskomista avitti sekin, että tiedettiin että itänaapuri on ihan käsittämätön persereikä,
MUTTA, oletettiin sen osaksi johtuvan siitä, että kaikki paukut pantiin armeijaan.
Ja se olikin sitten jotain ihan käsittämätöntä, hyvässä mielessä, kun about kaikki muu oli käsittämätöntä pahassa mielessä.
Maskirovkana vielä valtavat sotilasparaatit punaisella torilla vielä vahvistivat sitä ajatusta,
että juu, kattokaa ny, muu siellä on paskaa mutta sota-vehkeitä niillä on.

Haluaisin tässä esittää kysymyksen toisesta ryssän magiasta: aloitin inttini Hiukkavaaran korohorossa,
ja siellä kiersi sitkeänä tieto, että tulenjohtajan elinikä ensimmäisen komennon jälkeen on 3-5 sekuntia.
Koska ryssä alkaa välittömästi haarukoida tulenjohtajan signaalien lähdettä,
ja sen jälkeen räiskiä sinne ku Peter North vastanäyttelijän kasvoile. Onko tietoa pitääkö tämä kutinsa?

Vai käyttikö Peter North jotain erikoistehostetta?
Vitsi vitsi, eli oikea kysymys: onko siinä perää että ryssä saa nopsaan haarukoitua tulenjohtajan sijainnin?

Tuota samaa kuulin hiukkavaaran porukoilta aikanaan "viimeistään tarkka-ampuja hoitelee tulenjohtajan".
 

-
Nato tullee vielä tuhoamaan Venäjän joukot Ukrainasta, ja lopulta koko Venäjän nykyjohdon - jos/kun Ukrainan joukot etenevät Krimille ja Putler päättää käyttää ytimiä.

Näiden uutisien takia mitään hyväuskoisia rikkaita hölmöjä ei pidä laskea juttusille Putinin kanssa, se tietää mistä naruista vedellä ja saa ääsburgerit uskomaan että jos Putin ei saa jotain Hersonia niin ydinsota, joten Putinin on saatava Hersoni!!1 :facepalm:

 
Nato tullee vielä tuhoamaan Venäjän joukot Ukrainasta, ja lopulta koko Venäjän nykyjohdon - jos/kun Ukrainan joukot etenevät Krimille ja Putler päättää käyttää ytimiä.
Näin pelkään että käy, toivottavasti NATOn johto ymmärtää että voi joutua taisteluun Venäjän kanssa ja valmistautuu siihen, eikä pelkästään luota uhkaan.
Jos ja kun? Putin käyttää taktista ydinasetta, mielestäni silloin ollaan jo täysin avoimessa sodassa venäjää vastaan, jossa kaikki länsimaat on mukana. Myös Suomi, myös Ruotsi.
Tämä pitäisi ymmärtää poliittisella tasolla, vaikka Suomeen ei ehkä sotilaallisia iskuja tulisikaan. Suomi on silti sotilaallinen kohde tuossa tilanteessa.
 
Lähden huomenaamulla työmatkalle itärajan suuntaan, niin kyydissä pääsee pariks päiväks meuhkaamaan jos kiinnostaa, itse pakkasin jo slava ukraini paidan völjyyn 😉

Kummalle puolen itärajaa menet työmatkalle? Jos itäpuolelle ja Slava Ukraini päällä siellä pyörit, niin hattua nostan.

Ehkä viisaampi jättää vakavasti puhuen väliin itärajan itäpuolella tuollainen ellei sitten kiinnosta saada turpaan porukalta tai päätyä itsekkin venäläiseen vankilaan pidemmäksikin aikaa.
 
Hyviä pointteja. Jos pieni syrjähyppy sallitaan, niin ryssän surkeat näytöt Ukrainassa panevat kyllä miettimään olisiko punakoneesta ollut mihinkään NATO:a vastaan sanotaan nyt vaikka 1980-luvun Keski-Euroopassa ? Toki massaa sillä olisi ollut heittää tuleen niin maan helvetisti, mutta oikeasti millä tasolla osaaminen olisi ollut ? Ja nyt on käynyt selväksi, että varsinkin Venäjän maavoimat ovat pelkkä varjo neuvostoarmeijasta. Vaikuttaa olevan ihan silkkaa paskaa taidoiltaan ja osaamiseltaan jos verrataan länsiarmeijoihin. Ja Putlerilla ei enää ole edes sitä massaa millä punakone olisi myllyttänyt ja jauhanut.

No 80-luvulla Natolla oli tankeissaan Keski-Euroopassa suuressa osassa pimeänäkölaitteet ja lämpökamera. Vanjoilla ei ollut. Yötoimintakyky oli olematon, kuten se nykyisinkin yhä on yleiseen kehitykseen verrattuna.

Natolla oli TOW-AGTMiä, hekoja ja lentokoneita Hellfire-ohjuksilla. Tykistö suurelta osin telatykistöä vs. vanhojen vedettävä. Oli GPS... Vanjoilla ei.

Tämä skenaario, joka joskus on otettu tosissaan, on ihan fiktiota. Aseistuksen tasoero oli suuri. Vanjat olisivat saaneet turpiinsa. Ja liittolaisten = lue pakotetut joukot taistelutahto olisi voinut olla lähellä nollaa.


"Seven Days to the River Rhine (Russian: «Семь дней до реки Рейн», Sem' dney do reki Reyn) was a top-secret military simulation exercise developed in 1979 by the Warsaw Pact. It depicted the Soviet bloc's vision of a seven-day nuclear war between NATO and Warsaw Pact forces."

Samoin koko suunnitelmassa esitellään, miten Neukut vapaasti nukettelevat länttä, eikä suunnitelmassa huomioida lainkaan lännen ydinaseita. Ei länsi antaisi nukettaa kaupunkejaan ilman vastaiskuja.

Silti vanjan kenraalit ja marsalkat pitivät jorma jöpöttäen suunnitelmaa "realistisena".

Vanja ei opi mitään. Lähes aina hyökkäyssodissaan he aliarvioivat vastustajan.
 
Näiden uutisien takia mitään hyväuskoisia rikkaita hölmöjä ei pidä laskea juttusille Putinin kanssa, se tietää mistä naruista vedellä ja saa ääsburgerit uskomaan että jos Putin ei saa jotain Hersonia niin ydinsota, joten Putinin on saatava Hersoni!!1 :facepalm:



Mikä tuo Tesla-pelle oikein luulee olevansa ? Se on kyllä nyt niin väärässä kehässä kuin olla ja voi. Ja kommentoi Taiwaninkin tilanteesta... puuh.

Menisi nyt v...tun amatööri pois sähläämästä !
 
Varmaan tällaisten tarinoiden syntyä ja niihin uskomista avitti sekin, että tiedettiin että itänaapuri on ihan käsittämätön persereikä,
MUTTA, oletettiin sen osaksi johtuvan siitä, että kaikki paukut pantiin armeijaan.
Ja se olikin sitten jotain ihan käsittämätöntä, hyvässä mielessä, kun about kaikki muu oli käsittämätöntä pahassa mielessä.
Maskirovkana vielä valtavat sotilasparaatit punaisella torilla vielä vahvistivat sitä ajatusta,
että juu, kattokaa ny, muu siellä on paskaa mutta sota-vehkeitä niillä on.

Haluaisin tässä esittää kysymyksen toisesta ryssän magiasta: aloitin inttini Hiukkavaaran korohorossa,
ja siellä kiersi sitkeänä tieto, että tulenjohtajan elinikä ensimmäisen komennon jälkeen on 3-5 sekuntia.
Koska ryssä alkaa välittömästi haarukoida tulenjohtajan signaalien lähdettä,
ja sen jälkeen räiskiä sinne ku Peter North vastanäyttelijän kasvoile. Onko tietoa pitääkö tämä kutinsa?

Vai käyttikö Peter North jotain erikoistehostetta?
Vitsi vitsi, eli oikea kysymys: onko siinä perää että ryssä saa nopsaan haarukoitua tulenjohtajan sijainnin?
Ei ne sitä tjp:n viestiliikennettä lennosta purkamaan pysty, salattua kun on. Täten sen tulenjohtajan tunnistaminen "signaalista" ei ole vanjalle helppoa. Lisäksi on naamioinnit, harhamaalit, kiikarit ja haarakaukoputket, kaukokäyttölaitteet ja radiot kauempana. Tänä päivänä jo varmasti sivistyneempiäkin tapoja, kuten paikantavat etäisyysmittarit, joista tieto saadaan joko suoraan sanlalle tai peräti salattuna suoraan verkkoon. Etäisyysmittarin Laser-pulssin vihu voi tietysti havaita, mutta ei todennäköisesti saa siitä irti muuta kuin suunnan. Suurempi ongelma on, että se toiminta tulenjohtopaikalla on aika selväpiirteistä ja jos visuaalinen havainto saadaan, pyritään siihen eittämättä vaikuttamaan välittömästi, koska tulenjohtaja on korkealla vanjankin maalihierarkiassa.
 
Hyviä pointteja. Jos pieni syrjähyppy sallitaan, niin ryssän surkeat näytöt Ukrainassa panevat kyllä miettimään olisiko punakoneesta ollut mihinkään NATO:a vastaan sanotaan nyt vaikka 1980-luvun Keski-Euroopassa ? Toki massaa sillä olisi ollut heittää tuleen niin maan helvetisti, mutta oikeasti millä tasolla osaaminen olisi ollut ? Ja nyt on käynyt selväksi, että varsinkin Venäjän maavoimat ovat pelkkä varjo neuvostoarmeijasta. Vaikuttaa olevan ihan silkkaa paskaa taidoiltaan ja osaamiseltaan jos verrataan länsiarmeijoihin. Ja Putlerilla ei enää ole edes sitä massaa millä punakone olisi myllyttänyt ja jauhanut.

Kyllähän Neuvostoliiton armeija oli ehdottomasti ja ennenkaikkea massa-armeija. Heidän hyökkäystyylin voi kuvata karkeasti näin: "ensimmäinen echelon" hyökkää kahdella kärjellä ja pyrkii läpimurtoon. "Toinen echelon" odottaa takana ja jos/kun jompi kumpi kärki saa läpimurron aikaan, tämä "toinen echelon" lähtee vahvistamaan tätä saavutettua menestystä ja puskee samasta läpimurrosta mieluiten mahdollisimman syvälle.

Tietysti tähän tyyliin hyökätään usealla eri suunnalla, mutta jokainen yrittää käytännössä noin omalla sektorillaan.

Yhdysvaltain 80-lukuinen AirLand Battle doktriini perustui ennenkaikkea siihen että pitää olla aseet ja asejärjestelmät joilla isketään paitsi tähän "toiseen echeloniin" niin myös kaikkeen etulinjan takana olevaan kuten johtokeskukset, ilmatorjunta, tutkat yms. Tämä vaati tietysti paljon uutta tekniikkaa, sen toimintaa sopi epäillä tosin 1991 Persianlahden sodassa käytettiin näitä asejärjestelmiä hyvin tehokkaasti (toki Saddamin armeija osoittautui paperitiikeriksi sekin).

-

Jottei ole pelkkä offtopiccia tämä viesti, niin laitetaan Ukrainasta tämä, en muista nähneeni arviota ohjushyökkäyksen hinnasta mutta tässä Forbesin arvio sekä ohjuskohtaiset hinnat:

According to Forbes calculations, Russia spent between $400 million and $700 million on yesterday's missile attacks. To calculate the cost, Forbes used the following estimates: the cost of the Kh-101 rocket is $13 million, the Caliber is $6.5 million, the Iskander is $3 million, the Onyx is $1.25 million, the Kh-22 is $1 million, “ Tochka-U” – $0.3 million.

 
Viimeksi muokattu:
Back
Top