Ukrainan konflikti/sota

17.11. ilmestyi uusi, viikon ennätys +61.
Aika liuta senioroffiseereja joukossa.



Katso liite: 87323


Tuossa on hyvä kirjoitus miten niitä lasketaan, myös maininta upseerikoulutuksesta.
Juniorluutnantit on ylennettyjä aliupseereita.

Tämä. Jotta se rivisotilas kykenee toimimaan ja täyttämään tehtävänsä, niin se tarvii kolme asiaa:
- Kunnossa olevat aseet ja muut varusteet.
- Toimivan huollon.
- Osaavat johtajat.

Ja jos upseerien osalta tilanne on tämä, niin en yhtään ihmettele, jos venäjällä ei homma nyt ole oikein toiminut. Ja mikä tässä on parasta, niin tämä ongelma ei tule edes korjautumaan lähivuosina, vaan tilanne pahenee koko ajan. Ja kun tähän vielä lisätään venäjän armeijan tapa, jossa joukkoja johdetaan täysin ylhäältä alas, eikä minkään sortin oma-aloittellisuutta suvaita, niin ei tämä voi muuta kuin kusta käsille.

Hyvä kiteytys taas Verkkouutisilta.
 

Day 634: Nov 19

Today, there are a lot of updates from the Avdiivka direction.

Here, Russian forces continue pushing along three axes of attack. Even though most of the developments have been happening in the northern part of the region, this does not mean that the southern part of the region has been quiet. Actually, in some ways, the southern part of the region had even tougher battles.

The tactics of Ukrainian and Russian forces in the south turned out to be completely different from what we saw in the north. After Russian forces established control over Terrikon, Ukrainian fighters reported that Russians started to use infantry as their main force, not tanks, as we saw in the first days of the offensive operation. The reason why Russians started to refrain from using heavy equipment is twofold.

First of all, Russians cannot really accumulate heavy equipment close to the front, which is why Russian tanks and armored fighting vehicles had to travel more than 10 kilometers to get to the contact line. In most cases, this was enough for Ukrainian drone operators to detect and open fire at the approaching enemy units. At some point, Ukrainian fighters reported that more than half of the tanks and armored fighting vehicles were damaged and destroyed before they reached the predetermined destination. So, the limits imposed by the logistics and Ukrainian artillery and drone strikes pushed Russians to limit their use of heavy equipment.

Secondly, after the contact line moved towards the railways, Terrikon, and the water reservoirs, using tanks and armored vehicles became complicated due to the local geography. Right now, according to Ukrainian reconnaissance teams, Russians only use armored personnel carriers to get the infantry to Krasnohorivka, and once the village is reached, Russian soldiers go to the contact line on foot.

The situation in the southern part of the region is completely different, and not even one attack is conducted without the support of heavy armor. Even though Russians basically have only one road for the deployment of forces, this road goes straight to Donetsk, so the Russian logistics here is fine. Apart from narrow bridges, from which Russians sometimes fall, there are no geographical obstacles either – just open fields. Unfortunately for Russians, open fields expose their assault units to Ukrainian drone operators.

Today, Ukrainian fighters from the fifty-third mechanized brigade released a video showing how a column consisting of at least 8 Russian tanks and armored fighting vehicles gets detected well in advance and suffers from precise fire, barely passing the village of Vodiane. As you can see, there is already a huge graveyard of Russian equipment in front of the settlement. This column turned out to be less lucky than usual because they got destroyed, never even reaching it.

But the biggest obstacle for Russian forces is Ukrainian minefields. Even when some enemy forces pass the death zone by leveraging the morning fog, getting to the second tree line proved to be virtually impossible. Moreover, Ukrainians understand that the only thing that can undermine their defense in this region is demining equipment, which is why it became a high-priority target. Footage released by Ukrainian fighters showed that multiple pieces of Russian demining equipment were destroyed in HIMARS strikes.

A captured Russian soldier said that due to the lack of UR-77, Russians resorted to using mine sweepers attached to the tanks. The soldier said that he warned his commanders that, given the weather conditions, the tank would not be able to cross the field and that they were dooming the whole assault unit. However, they were sent anyway, the tank got stuck in the mud, the whole assault unit was forced to stop in the middle of the field, and almost everyone from the column got killed.

Recently, Russians once again started using kamikaze vehicles. Russians put hundreds of kilograms of explosives and directed it toward Ukrainian firing positions on the other side of the field. The tactic is quite dubious, as the vehicles have almost zero chance of getting across. And even though the explosion demines a section of the fields, Russian sources reported that Ukrainians mine them again by using RAAM shells for distant mining.
 
Arviolta 3 000 kuorma-autoa tukkii Ukrainan ja Puolan rajaa Puolan puolella, kertoo uutistoimisto Reuters. Syynä asialle on puolalaisten rekkakuskien yli 10 päivää kestänyt lakko. Ukrainalaisviranomaisten mukaan suurin osa kuorma-autoista on ukrainalaisia.

Puolalaiskuljettajat pysäyttivät rekkaliikenteen aiemmin marraskuussa kolmella rajanylityspaikalla. Kuljettajat vaativat Puolan hallitukselta järeitä toimia, sillä he kokevat tilanteen rajalla epäreiluksi. Puolalaiskuljettajien mukaan ukrainalaisten sääntelemättömien kuljetusyrittäjien määrä rajalla on lisääntynyt nopeasti, ja se uhkaa heidän omaa liiketoimintaansa.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Ukraina ja Puola eivät ole päässeet sopimukseen asiasta, eikä lakko ole toistaiseksi loppumassa.

Ukrainan varapääministeri Oleksandr Kubrakov otti asiaan kantaa viestipalvelu X:ssä.
"Tuhannet ihmiset joutuvat elämään vaikeissa olosuhteissa, ja heillä on vain rajoitetusti ruokaa, vettä ja polttoainetta", Kubrakov kirjoitti sunnuntaina.

Ukrainan varapääministeri Oleksand Kubrakov kertoi sunnuntaina Facebookissa, että Ukraina on aloittanut humanitaarisen avun toimittamisen Puolan rajalla jumissa oleville ukrainalaisille rekkakuskeille. Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

Kubrakovin mukaan ukrainalaiset rekkakuskit ovat joutuneet vaikeaan asemaan, sillä he eivät voi jättää ajoneuvojaan talviolosuhteissa.

Kuljettajille toimitettiin sunnuntaina ruokaa, lääkkeitä, juomavettä ja polttoainetta. Pelkästään ruoka-annoksia oli varattu toimitettavaksi noin 11 000, Kubrakov sanoi.

Kubrakovin mukaan apua kuljettajille toimitetaan, kunnes lakko on ohi ja tilanne rajanylityspaikalla palautunut normaaliksi. Avustustyöntekijät ovat varautuneet myös evakuoimaan ukrainalaiskuljettajia.

Rekkajonot maiden rajalla ulottuvat pahimmillaan jopa 30 kilometrin päähän.

HS
Toivottavasti ei oo ryssä masinoinut tätäkin lakkoa/eripuraa
 
Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on saapunut yllättäen vierailulle Kiovaan, uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat.

Austinin vierailusta ei ollut ilmoitettu etukäteen turvallisuussyistä. Ministerin vierailun tarkoituksena on viestittää Ukrainalle, että Yhdysvaltain tuki ei ole hiipumassa.

Pentagon julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa todetaan Austinin matkanneen Ukrainaan tapaamaan ”ukrainalaisia johtajia ja vahvistaakseen Yhdysvaltain vankan tuen Ukrainan vapaustaistelulle”.

– (Austin) aikoo myös alleviivata sitä, että Yhdysvallat on sitoutunut tarjoamaan Ukrainalle sen tarvitsemaa turvallisuusapua Venäjän hyökkäykseltä puolustautumista vastaan, puolustusministeriö ilmoittaa.

Austin itse välitti samanlaisen viestin sosiaalisessa mediassa pian Kiovaan saapumisensa jälkeen. Hän painottaa Yhdysvaltain seisovan Ukrainan rinnalle Venäjän aggressiota vastaan nyt ja myös jatkossa.

IL
 
Tämä. Jotta se rivisotilas kykenee toimimaan ja täyttämään tehtävänsä, niin se tarvii kolme asiaa:
- Kunnossa olevat aseet ja muut varusteet.
- Toimivan huollon.
- Osaavat johtajat.

Ja jos upseerien osalta tilanne on tämä, niin en yhtään ihmettele, jos venäjällä ei homma nyt ole oikein toiminut. Ja mikä tässä on parasta, niin tämä ongelma ei tule edes korjautumaan lähivuosina, vaan tilanne pahenee koko ajan. Ja kun tähän vielä lisätään venäjän armeijan tapa, jossa joukkoja johdetaan täysin ylhäältä alas, eikä minkään sortin oma-aloittellisuutta suvaita, niin ei tämä voi muuta kuin kusta käsille.

Hyvä kiteytys taas Verkkouutisilta.

Kirjastonhoitajat, teknikot ja professorit johtamassa joukkoja :ROFLMAO:

Mikä voisi mennä pieleen?

Nämä on kyllä hyviä pointteja...

Aiemmin Venäjän muodostama uhka tiivistyi nopeaan hyökkäykseen esimerkiksi Gotlantiin tai Suwalkin käytävään, jota länsimaat eivät ehtisi torjua. Venäjän erikoisjoukkojen tuhoamisen myötä tämä uhka on pitkälti kadonnut.

– Valtavat komppaniaupseeritappiot ovat lisänneet Naton turvallisuutta ja hidastaneet Venäjän asevoimien jälleenrakennuskykyä sodan jälkeen, Kallberg huomauttaa.

----------------

Kallberg muistuttaa myös, että vaikka Ukrainan menestystä on mitattu vapautetuissa neliökilometreissä, vihollisen hyökkäyskyvyn tuhoaminen on myös hyvä mittatikku.

– Mahdollisen vihollisen toimintakyvyn puute on myös erinomainen pelote, Kallberg kertoo.

Sota on muutakin kun valloitettuja kukkuloita ja neliökilometrejä. On myös niin että kaikki Nato-maat ovat ikuisessa kiitollisuuden velassa Ukrainalle ja ukrainalaisille ja siinä on taas yksi ihan pirun hyvä syy tukea Ukrainaa tasan niin kauan kun siihen vähänkin on tarvetta...kesti mitä kesti ja maksoi mitä maksoi.
 
Viimeksi muokattu:
Niitä länsihävittäjiä vieläkin odotellaan, mutta onneksi H-hetki on koko ajan lähempänä. F-16 lienee varma tapaus, mutta sitkeästi (Saabin myyntiosaston lietsomat?) huhut Gripenistä pysyttelee hengissä. Sen sijaan Pahkasika eli A-10 ammuttiin muistaakseni alas osan tämän palstan "asiantuntijoiden" toimesta. Mokomaa vanhentunutta tekniikkaa ei kannata rintamalle rahdata, ja elektroniikka ja sensorit rules jne jne...
Vähän jo itsekin siihen rupesin uskomaan, mutta toisaalta tämän päivän Iltalehdessä oli mielenkiintoinen juttu:


Muutama yksittäinen lause otti silmään: "Sensuroidut osat tekevät raportin tulkitsemisen jokseenkin vaikeaksi, mutta DO:n mukaan julkinen materiaali implikoi, että F-35A tarvitsi joidenkin tehtävien suorittamiseen enemmän lentoja kuin A-10C" sekä "Raportin julkistamisesta taistelleen Pogon Dan Grazier arvioi, että mikäli F-35 olisi selvinnyt testeistä voittajana, se olisi selkeästi kerrottu raportissa."

Lisäksi jutussa siteerataan vanhempaa artikkelia:



Olisihan se kieltämättä nannaa nähdä A-10 iskemässä ryssän juoksuhautoja vastaan :cool:
A10 on hidas kone, ja joutuisi lentämään matalalla kohteen välittömässä läheisyydessä. A10:n häiveominaisuudet ovat olemattomat (lue: niitä ei ole), joten se on helppo havaita tutkassa jo kaukaakin. Näin ollen A10 olisi helpohko maali esim. olalta laukastaville ohjuksille, ja ryssän ilmatorjuntaohjuksille noin muutenkin. Vasta sitten kun Ukraina kykenee saavuttamaan ilmaherruuden niin että A10 ei joudu heti alasammutuksi, niin A10 voitaisiin ottaa mukaan operaatioon. Lopuksi: Kyllähän Ukrainalle A10:jä olisi jo toimitettu mikäli kone olisi käyttökelpoinen nykyisessä tilanteessa.
 
A10 on hidas kone, ja joutuisi lentämään matalalla kohteen välittömässä läheisyydessä. A10:n häiveominaisuudet ovat olemattomat (lue: niitä ei ole), joten se on helppo havaita tutkassa jo kaukaakin. Näin ollen A10 olisi helpohko maali esim. olalta laukastaville ohjuksille, ja ryssän ilmatorjuntaohjuksille noin muutenkin. Vasta sitten kun Ukraina kykenee saavuttamaan ilmaherruuden niin että A10 ei joudu heti alasammutuksi, niin A10 voitaisiin ottaa mukaan operaatioon. Lopuksi: Kyllähän Ukrainalle A10:jä olisi jo toimitettu mikäli kone olisi käyttökelpoinen nykyisessä tilanteessa.


Tässä sivuat sitä teemaa, joka mieleeni hiipi tuosta aiemmin linkitetystä uutisesta.

Kouluttautuminen A10 lentäjäksi lienee huomatta asti nopeammin toteutettavissa kuin hornet lentäjäksi, vaan kauanko tuo sitten realistisesti kestäisi? Onko tästä välillä tietoa tai valistuneita arvauksia?
 
A10 on hidas kone, ja joutuisi lentämään matalalla kohteen välittömässä läheisyydessä. A10:n häiveominaisuudet ovat olemattomat (lue: niitä ei ole), joten se on helppo havaita tutkassa jo kaukaakin. Näin ollen A10 olisi helpohko maali esim. olalta laukastaville ohjuksille, ja ryssän ilmatorjuntaohjuksille noin muutenkin. Vasta sitten kun Ukraina kykenee saavuttamaan ilmaherruuden niin että A10 ei joudu heti alasammutuksi, niin A10 voitaisiin ottaa mukaan operaatioon. Lopuksi: Kyllähän Ukrainalle A10:jä olisi jo toimitettu mikäli kone olisi käyttökelpoinen nykyisessä tilanteessa.
Kyllä ja edellä mainittu artikkeli tutki F-35:n ja A10 kyvykkyyksiä lähi-ilmatukeen matalan tai keskitasoisen uhan alla. A10 kun ei tosiaan kykene operoimaan korkean uhan alla vaan vaatii ainakin tilapäisen ilmaherruuden toimiakseen. Sikäli olisi ollut yllätys jos F-35 erittäin monipuolisensa lavettina olisi ollut yhtä hyvä kuin siihen varta vasten luotu A10. Esim tämän hetken Ukrainassa F35 kykenisi operoimaan Ukrainan puolella mutta A10 ei.
 
Kyllä ja edellä mainittu artikkeli tutki F-35:n ja A10 kyvykkyyksiä lähi-ilmatukeen matalan tai keskitasoisen uhan alla. A10 kun ei tosiaan kykene operoimaan korkean uhan alla vaan vaatii ainakin tilapäisen ilmaherruuden toimiakseen. Sikäli olisi ollut yllätys jos F-35 erittäin monipuolisensa lavettina olisi ollut yhtä hyvä kuin siihen varta vasten luotu A10. Esim tämän hetken Ukrainassa F35 kykenisi operoimaan Ukrainan puolella mutta A10 ei.

Kyllähän nuo vaan Ukrainan SU25 operoi ja ei niitä tiputella joka hetki. Toki menetyksiä on, mutta kyllä A10 toisi lisätukea Ukrainalle. Tehokas konetykki sirpale ammuksilla ja jdam kyky.

Myös AGM65 Maverick. En näkisi miksi A10 ei sopisi Ukrainalle.

 
Kyllähän nuo vaan Ukrainan SU25 operoi ja ei niitä tiputella joka hetki. Toki menetyksiä on, mutta kyllä A10 toisi lisätukea Ukrainalle. Tehokas konetykki sirpale ammuksilla ja jdam kyky.

Myös AGM65 Maverick. En näkisi miksi A10 ei sopisi Ukrainalle.

Miten kaukaa konetykillä kurmootetaan? Muutama kilometri? Su25 ampuu joko raketteja sillä tutulla roikkotyylillä, tai ohjuksia/pommeja kaukaa linjojen takaa.
Joo kyllähän A10 voisi olla tuossa samassa etäkäytössä jos ”joku” niitä haluaisi antaa.

Tietysti jos käyttö on SU25 korvikkeena, niin sillä sukhoilla on helpompi operoida niin kauan kuin niitä riittää.
 
Kyllähän nuo vaan Ukrainan SU25 operoi ja ei niitä tiputella joka hetki. Toki menetyksiä on, mutta kyllä A10 toisi lisätukea Ukrainalle. Tehokas konetykki sirpale ammuksilla ja jdam kyky.

Myös AGM65 Maverick. En näkisi miksi A10 ei sopisi Ukrainalle.

SU25 on kyllä hyvä esimerkki mutta niiden käyttö ei tosiaan ole mitään lähitulitukea konetykillä vaan yllä mainittua roikkorakettitulta ja ohjustulta kauempaa. Vaikka A-10 onkin ehkä JDAM-kykyinen, sen elinkaari sellaista toimittamassa ei ole kovinkaan kaksinen. Kyllä minäkin haluaisin nähdä A10 antamassa lähikipeetä valloittajille mutta että se olisi järkevää niin sinne pitäisi saada edes hetkellinen ilmaylivoima kiistettyä itselle. Parastahan olisi kun länsimaista löytyisi tahtoa ja resursseja lahjoittaa molempia jotta se mahdollistuisi.
 

Kremlin väitetään pelkäävän sotilaiden paluuta rintamalta​

Ex-tiedustelujohtajan mukaan tieto tappioista leviäisi kotiutuvien mukana.


Virolainen turvallisuusasiantuntija ja ulkomaantiedustelun entinen johtaja Rainer Saks arvioi Eesti Päevalehdessä julkaistussa kolumnissaan, että venäläissotilaiden paluu rintamalta kotiin kauhistuttaa Kremliä.

– Suurten joukkojen kotiuttaminen tarkoittaisi tällä hetkellä erittäin suurta riskiä Venäjän hallitukselle, koska tieto tappioista ja rintaman todellisesta rilanteesta leviäisi ruton lailla ympäri Venäjää, ja se vaarantaisi ainakin uusien sotilaiden värväyksen, Saks kirjoittaa.

Hän lisää, että rintaman tilanne ei myöskään mahdollista laajoja kotiutuksia. Jo vuoden palvelleet olisi mahdollista korvata ainoastaan laajalla mobilisaatiolla.

Kreml on aiemmin luvannut, että vuoden palvelleet kotiutetaan. Tämä Saksin mukaan ei toteudu.

– Kreml ei tietenkään riko värvättyjen sopimuksia juridisessa mielessä, koska kaikki armeijan sopimukset on julistetu virallisesti toistaiseksi voimassa oleviksi, ja lupaukset ovatkin puhtaasti poliittisia. Poikkeuksena ovat vankiloista värvätyt, joille sopimuksessa on asetettu kuuden kuukauden rintamapalvelus.
 
Back
Top