Ukrainan konflikti/sota

Onhan tässä vielä mehukkaita vaihtoehtoja jäljellä. Yksi hyvä voisi olla Airbusin ja Boeingin varaosien blokkaus. Rahaliikenteen lähes totaalinen katkaisu (kielletään USAn toimilupaa tarvitsevilta pankeilta, eli kaikki lähtiset suurpankit, maksujen välittäminen venäläisille) on sitten se viimeinen talouspakote.

Juu se olisikin tosi "fiksua". Samalla lakkaisi energia virtaamasta Eurooppaan. Koska: Ei maksua, ei toimitustakaan. Et tainnut tulla tuota puolta ihan ajatelleeksi?

Tämä on nyt sitä poliittista rakentavaa idän ja lännen välistä vuoropuhelua (sarkasmi)
Voihan huilu!

Ainakin keskusteluyhteys on avoin ja suorapuheinen (Sale tykkää!): "Teette kuten käskemme tai nuke puhuu!"

Sillälailla. Eihän niitä taktisia nukeja koskaan käytetä, ei. No, nyt niillä ainakin väitetään uhatun.
 
Euroopan (tai ainakin Suomen) pitäisi ensitilassa tehdä itsestään energiaomavarainen. Ydinvoima on halpaa ja ympäristöystävällistä.
 
Avoimessa demokratiassa ei ole hyvä, jos budjettipäätöksistä "ollaan hiljaa". Sellainen syö kansalaisten luottamusta poliittiseen prosessiin. Ukrainan yksi ongelma on ollut juuri se, että "hiljaa" on pantu valtion rahoja omiin taskuihin.

Miksi niistä muutenkaan edes pitäisi olla hiljaa? Koko uskottavan puolustuksen ideahan perustuu siihen, että potentiaaliset hyökkääjät tietävät, että Suomella on panna rautaa rajalle.

Siinä on se viesti mitä ollaan tähän mennessä maailmalle näytetty. Toivottavasti muut hallituspuolueet ovat saaneet väännettyä parempaan suuntaan?

http://www.janes.com/article/41735/finland-s-draft-2015-budget-shows-continued-spending-decline


Finland's draft 2015 budget shows continued spending decline
Matthew Smith, London - IHS Jane's Defence Weekly
10 August 2014
Finland's Ministry of Defence (Puolustusministeriö or PM) has published details of its draft 2015 budget, indicating that defence spending will drop by about 2% to EUR2.696 billion (USD3.62 billion) in the coming year.

The draft budget documents were made available by the MoD on 8 August and show a trend of steadily declining total defence spending, which previously dropped from EUR2.85 billion in 2013 to EUR2.75 billion in 2014.
 
Mikähän mahtaa olla seppojen kaluston määrä tällä hetkellä, tankit,rynnäkkö/miehistö vaunut, raketinheittimet ja jne. Menovettä nekin tarvitsee niin ei ne pitkään ajelis rallia kun UA iskisi polttoaine huoltoon, mutta tietysti venäjän puoleltahan huolto pelaa.
 
Ettei vaan olisi taas esimerkki erään maan turvallisuusorganisaation levittämästä disinformatiosta, kyseisen firman ydinosaamisalueesta?

Muutaman kerran olen jo kaipaillut estolistaa avuksi tämän rönsyilevän Ukraina-keskustelun seurantaan. Tänään huomasin, että sellainen löytyykin. Asetus on nimeltään Huomioimattomat.

Liitteenä huviksi ja hyödyksi kuvakaappaus estolistan käytöstä kuvitteellisilla tunnuksilla. Testailin estolistan toimintaa, ja havaitsin että se kätkee sekä viestit että niihin kirjoitetut vastaukset.

Jos esimerkiksi tämä viesti on jonkun mielestä ärsyttävä, niin suosittelen turhanpäiväisen palstalla kiukuttelun sijasta lisäämään minun tunnukseni Huomioimattomiin, niin ongelma poistuu.

suodatusohje.jpg
 
Tuskin siitä on kyse, ettei länsi usko silmiään. Tietenkään sillä ei ole mitään kortteja kädessä mutta vähintä olisi hyväksyä tosiasiat ja puhua oikeilla nimillä.

Pakotteet tuntuvat hermostuttavan ja raivostuttavan Putinia. Taitavat sittekin olla hänelle vaaraksi.

Ukranan ICTV teki ohjelman Ilovaiskin taistelusta.

 
Putin uhkaa hyökätä jos sanktioita kovennetaan.
Johtopäätös: Putin perääntyy jos sanktioita kovennetaan tarpeeksi.
 
Näille kävi Ilovaiskissa huonosti, kun törmäsivät kolmeen Donbasin ukkoon, jotka etsivät poistumisreikää. Se on varmaan ainoa taistelu, josta riittää yksittäisiä mikrokertomuksia pitkäksi aikaa.

BweOiS1IUAA3Oxz.jpg:large
 
Tälle ei näytä tulevan loppua.

"Novoazovskissa 9:n pataljoonan sotilaat vaativat päälliköltä selitystä miksi heillä ei ole raskasta panssarikalustoa"
" kuinka voi käsiaseilla taistella tankkeja ja tykistöä vastaan "
" komppanian päällikkö ei ole hoitanut tehtäviään ja on häipynyt "

http://glavnoe.ua/news/n189903
 
Tälle ei näytä tulevan loppua.

"Novoazovskissa 9:n pataljoonan sotilaat vaativat päälliköltä selitystä miksi heillä ei ole raskasta panssarikalustoa"
" kuinka voi käsiaseilla taistella tankkeja ja tykistöä vastaan "
" komppanian päällikkö ei ole hoitanut tehtäviään ja on häipynyt "

http://glavnoe.ua/news/n189903

On se hyvä, että me emme enää nojaa peltikypäräisiin hirviprikaateihin aikka kriisirajalla ollaan täälläkin.

Jossain vaiheessa ukrainalaisten on muuten ymmärrettävä, että juoksut on juostu, siellä on oma maa selän takana.

Oikaiskoon linjat. Pois kaikki jossain kylässä käkkivät pikkufästningit - ne saarretaan ja tuhotaan yksitellen. Toimintaan syvyyttä ja moottoroituja reservejä ja kaikki tehokkaimmat aseet. On torjuttava panssareita. Kyllä kiväärimies sitten hoitaa linnustamisen.
 
Juu se olisikin tosi "fiksua". Samalla lakkaisi energia virtaamasta Eurooppaan. Koska: Ei maksua, ei toimitustakaan. Et tainnut tulla tuota puolta ihan ajatelleeksi?
Olenkin todennut, että rahaliikenteen katkaisu on pakotteiden ääripää, talouden ydinase. Arvioitaessa kaasuvirran katkeamista läntiseen Eurooppaan huomioisin että kaasuntuotantoon liittyvät investointihyödykkeet on jo nyt jätetty EU:n pakotteista pois, mutta esim. öljyn tuotantokamat on pakotteiden piirissä. Ei kai ole "lännen" puolelta iso ongelma jättää rahaliikenteeseen kaasumaksujen mentävää aukkoa. Isompi kysymysmerkki on kaasun myyjäpuoli, toisaalta kaasuvirta toimi ilmeisen moitteetta läpi kylmän sodan aikojen. Euroille ja taaloille on idässä tavattu löytää käyttöä.
 
P.S. Johtopäätös Suomelle: rip rap oma ydinase kasaan tai rip rap NATO:on. Simple as that. Muuten joudumme antautumaan ilman laukaustakaan? Jos tuo Venäjän ydinaseviestintä pitää paikkansa. Jos pitää niin Putin heitti juuri sääntökirjan pusikkoon, siis sen jälkeen kun oli pyyhkinyt sillä takapuolensa.

P.P.S. Nopea liittolaisdiili Yhdysvaltojen kanssa yli ja ohi NATO:n ei tuntuisi tässä vaiheessa olleskaan huonolta idikseltä, jos Venäjä lähtee uhkailemaan naapureita taktisilla. Sale oli ajan hermolla kun heitti sen keskusteluun vähän aikaa sitten.

Venäjä on kaikissa sotaharjoituksissaan huomioinut ja harjoitellut taktisten ydinaseiden käyttöä jo kymmenien vuosien ajan. Todennäköisesti heiltä löytyy hyvä osaaminen näille aseille käytännön tasolla. Tarvitaan vain poliittinen päätös niin pommit alkaa paukkumaan aikaisempaa tehokkaammin. Voi olla että poliittisen tason päätös on jo tehty.

Venäjän johto on ilmoittanut sotilaallinen doktriinin muutoksesta siten että he panostavat sotilaallisessa toiminnassaan aikaisempaa enemmän ydinaseisiin kuin miesvoimaiseen massa-armeijaan. Venäjän uuden doktriinin mukaisesti taktisia ydinaseita voidaan käyttää tarvittaessa myös ensimmäisenä, hyökkäyssodassa ja myös ydinaseetonta vihollista vastaan. Eikä pelkästään Venäjän maaperälle tunkeutuvaa hyökkäystä vastaan puolustautuessa.

Nyt voisi Venäjän puolella olla erinomainen tilaisuus ottaa uudet taktiset ydinaseet käyttöön. Ehkä aluksi vain siten että tuhotaan pienellä taktisella ydinkärjellä varustetulla tykistögranaatilla joku pienempi erillinen kohde. Näin saataisiin vakavasti otettava esimerkki ydinaseen käytöstä. Tämän jälkeen ydinaseeton vihollinen joutuisi taistelussa hankalaan tilanteeseen jo pelkästään uhkauksen johdosta. Ja, näyttääpä uhkaus saaneen melkoista julkisuutta ja pelotevaikutusta jo ilman ensimmäistäkään todellista käyttöesimerkkiä.

Suomalaisille jo tästäkin tulee mietittävää. Mutta voidaan tietysti jäädä siihen varmaan uskoon ettei naapuri käytä meitä vastaan tällaista aseistusta. Tai edes uhkaile taktisen ydinaseen käytöllä. Miksei voisi vaikka neuvotella asiasta venäläisten kanssa ja tehdä sopimus (oikein allekirjoitettu valtioiden välinen asiakirja) siitä etteivät he koskaan/missään tilanteessa käytä Suomea vastaan tällaista aseistusta..
 
Odota nyt hyvä mies maltilla. Putinin etuna on (judokana) horjuttaa Ukrainaa eikä kuluttaa omia priimaresurssejaan täysimittaisessa sodassa, joten näkisin pakotteilla olevan aikaa toimia. Pari vuotta kun jaksetaan odottaa niin johan on kumma jos ei ala näkymään merkittäviä työllisyysvaikutuksia ja edelleen tyytymättömyyttä. Ase on hidas, mutta Putinin hallinnon kannalta hyvin vaarallinen. Koska lähtötilanne ennen pakotteita oli jo huono. Tottakai pelin henkeen kuuluu, että Putin näyttelee ettei tunnu missään.

En nyt muista tarkasti mitä oli pakotteiden piirissä, mutta
- Kaikki mikä vähentää ulkomaisia investointeja Venäjälle heikentää paikallista työllisyyttä (tähän ei tarvita edes pakotteita koska luottamus on itse sössitty)
- Paikallisten pankkien sulkeminen euromääräisiltä lainahanoilta aiheuttaa ongelmia silloin, kun lainoja pitäisi uusia. Pankkien ongelmat heijastuvat yritysrahoitukseen ja edelleen paikalliseen työllisyyteen
- Öljynetsintä ja -tuotantoteknologian vientikielto rapauttaa kykyä ottaa uusia haastavampia kenttiä käyttöön ja täten kerätä elintärkeitä vientituloja

Onhan tässä vielä mehukkaita vaihtoehtoja jäljellä. Yksi hyvä voisi olla Airbusin ja Boeingin varaosien blokkaus. Rahaliikenteen lähes totaalinen katkaisu (kielletään USAn toimilupaa tarvitsevilta pankeilta, eli kaikki lähtiset suurpankit, maksujen välittäminen venäläisille) on sitten se viimeinen talouspakote.


>>> Lisatikkana reservissa Lloyds of London - tankkerit vakuutussaartoon. Toimi Iranin osalta yllattavan tehokkaasti, ja ennenkaikkea nopeasti kun oljya pitaa pumpata ettei lahteet tukkeudu. Iran valitsi Kiinan, Venajalla ei liene ihan samanlaista valinnanvaraa Koiviston satamasta Suomenlahden peraosassa...
 
Pari vuotta pitää odotella? Okei sitten. Sen vuoksi kysyin, kun sanottiin, että "venäläisten elintaso on romahtamassa". Se sanamuoto sai odottamaan pikaista romahdusta. Olisit aikamääreen "pari vuotta" voinut lisätä jo alkuperäiseen lauseeseen, niin ei olisi tarvinnut vaivata erillisellä kysymyksellä.
On kyllä ollut joku toinen joka pikaista elintason romahdusta on povannut. Hiljaa hyvä tulee.

Onko koskaan käynyt semmoinen ajatus mielessä, että Putin saattaa olla diktaattori, jota ei niin vain syrjäytettäkkään? Venäjän nykymeiningissä on paljon hirmuhallinnon piirteitä. Elintasonlaskusta purnaajat voi olla vähissä, jos siitä saa kyyditystä Siperiaan.
On. Näen Putinin kuitenkin vain silovikki-joukosta nostetuksi keulahahmoksi. Silovikeilla on kaikkein eniten menetettävää, joten olisi luonnollista että klikin vallan säilymistä pyritään jossain vaiheessa edesauttamaan keulahahmon vaihdoksella jos/kun mm. pakotteiden myötä kansan tyytymättömyys kasvaa. Tai päätetään alkaa jälleenrakentamaan suhteita länsijohtajiin. Laajamittaisiin kriitikoiden vangitsemisiin en jaksa uskoa, sen verran Venäjälläkin sensuroimaton tieto liikkuu että herättäisi levottomuutta.

OT: Kun hirmuhallinto ja Siperia mainittiin, niin tunne vihol... eikun naapurisi -hengessä on tullut kahlattua Solženitsynin Gulag -teosta. Tuota lukiessa tuli usein tunne, että eihän tämäkään asia taida olla yhtään paremmin nykyisin.
 
Back
Top