Ukrainan konflikti/sota

Puten puhe oli vain puhetta, mutta mitä kuuluu nyt Ukrainaan? Rajoilla on edelleen toistasataatuhatta miestä, asemasotaa käydään edelleen ja Venäjän rotaatio pyörii. Huomio on täälläkin nyt sisäpoliittisessa puheessa ja sen merkityksen spekuloinnissa.
 
  • Tykkää
Reactions: KIM
Laitoitteko merkille Puten eilisestä puheesta... ...Palkoista ei puhuttu sanaakaan. Talouden nopeasta kasvuvauhdista vaiettiin... ...kansalaisten elämänlaatu nähdään tärkeimpänä ja tässä pääfokus lapsiperheet...
....Köyhtyminen... ...Venäjän BKT... ...Venäjä on jäljessä... ...ymmärrystä demokratiasta.

...väkivaltakoneisto ei käyttänyt juurikaan voimakeinoja mielenosoittajia kohtaan, joka oli erittäin harvinaista...

Koska Ukrainan konflikti on Venäjän sisäpolitiikan jatke, niin mölisen aiheesta vähän:

Puhun usein moraali- ja logiikkajärjestyksistä. Oletan, että sekä niiden että niistä puhumisen tärkeys menee aika monelta ohi.

Moraalijärjestys on täysin eri asia kuin moraali. Moraalijärjestys on ajattelua ja toimintaa ohjaava kollektiivinen kirjoittamattomien sääntöjen yhteissopeutunut kokonaisuus, joka on (vapaasti skaalautuvalla tavalla) osa laajempaa moraalijärjestysten kokonaisuutta ja sisältää alakategorioina moraalijärjestyksiä. Isoissa lainausmerkeissä se on "se, mitä ei tarvitse selittää".

Jos ulosottomies ajaa vuokransa maksamatta jättäneen lesken ulos vuokra-asunnosta, niin se on kyseisen työn ja työyhteisön moraalijärjestysten mukaista riippumatta siitä onko se työtä tekevän henkilön vapaa-ajan yhteisöjen moraalijärjestysten mukaista.

Logiikkajärjestykset noudattavat vähän samaa peruskaavaa. (Lähes) kaikilla logiikan osa-alueilla on omat käyttökelpoisuuden/pätevyyden alueensa. Niiden ulkopuolella kyseinen logiikan alalaji voi olla puutaheinää. Juridistekninen logiikka ei sovi päiväkotileikkeihin. Sosiaalinen logiikka ei käy betonirakenteiden lujuuslaskelmiin. jne.

Sekä moraali- että logiikkajärjestyksiin liittyy tiettyä omalakisuutta. Se tuottaa automaattisesti tuon omalakisuuden mukaiset seuraukset. Usein tätä ei kertakaikkiaan voi väistää.

Venäjä on mestari hyödyntämään moraali- ja logiikkajärjestysten erityispiirteitä hybridivaikuttamisen, subversion yms. muodossa. Samaan aikaan se näyttäisi olevan täysin sokea sille, mitä Venäjällä vallassa olevat moraali- ja logiikkajärjestykset tuottavat Venäjälle ja sen tulevaisuudelle.

Korruptio ja kleptokratia => heikko tuottavuus + moraalinen polarisaatio.
Nollasummapelin logiikka => nollasumma.
Hierarkisuuden ylikorostuminen => luovan tuottavuuden romahdus.
Kaksinaismoralismi, kaksoisstandardit, "kaksi totuutta" => Tavoiteristiriitojen ja suojautumispelien tuomaa kitkaa.
Henkilöpalvonta => osittainen vastuuvapaus vastuun alaportailla, välimiesvähemmistön uhattu asema ja sen vuoksi näennäislojaali "lähtökassi valmiina, rahat ulkomailla" -asenne.
Ulkoisella uhkalla perustelu + oikeuslaitoksen korruptoituneisuus => pitkäjänteisen investoiminsen puute, välittömien hyötyjen painottuminen.
jne. jne. jne.

Kun joku maa, alue tai ihmisryhmä pääsee irti Venäjän vaikutusvallasta, se pääsee myös työstämään itseään irti Venäjän käyttämistä moraali- ja logiikkajärjestyksistä. Tästä seuraa lähes väistämätöntä talouden ja hyvinvoinnin kasvua. Venäjä voi koittaa estää tätä subversion ja pelottelun keinoin, mutta se ei onnistu ellei käytössä ole myös väkivallan uhkaan perustuvaa pakkoa.

Venäjä on ollut jo kauan johtajiensa moraali- ja logiikkajärjestysten vanki. Siitä on seurannut infran, moraalin, tuottavuuden, kulttuurin, talouden, turvallisuuden, sijoitusilmapiirin, oikeuspolitiikan ja lähes kaiken rappio.

Venäjä on ollut Venäjän johdon suorittaman subversion kohde. Tuo toiminta on ollut todella tehokasta.

On olemassa jokin hyvin pieni mahdollisuus siihen, että Venäjän johto on saattanut tajuta tämän tilanteen prosessuaalisen perusluonteen ja sitä säätelevät säännöt. Jos (iso jos, jättimäinen jos) näin on käynyt, niin he osannevat laskea mitä on edessä. Ja elleivät ole itsetuhoisia hulluja, niin halunnevat välttää sen kohtalon.

Oikeassa elämässähän käy aina niin, että koska jokea ylittävä skorpioni on ensisijaisesti skorpioni niin se pistää eläintä jonka selässä matkustaa. Mutta on vähintään teoreettinen mahdollisuus sille, ettei niin käy.

Jos (iso jos) Venäjä ja sen johto on näissä suhteissa palannut lähemmäs reaalitodellisuutta, niin se saattaa etsiä sellaisia menettelytapoja ja kehityssuuntia, joissa nykyinen johto käsikassaroineen voisi säilyttää koskemattomuutensa ja yhteiskunta lähteä kehittymään terveempään ja tuottavampaan suuntaan.

Gorba pyrki sen tyyppiseen kehitykseen, mutta kehitys laukkasi Gorbaa nopeammin. Jos (iso jos) Venäjän nykyinen johto hakee korjaamisen mahdollisuutta, niin se haluaa taatusti varmistaa, ettei sille käy niin kuin Neuvostoliiton murtuessa.

Valko-Venäjä ja Ukraina saattavat olla jonkinlaisen koelaboratorion roolissa. Niissä tai joissain niiden osissa saatetaan testata sitä, että millä tavoin Venäjän itse itselleen luomaa umpikujaa voisi avata ilman arvovalta-, turvallisuuspoliittisia- tai tuotantotaloudellisia/finanssipoliittisia katastrofeja.

Asiaan saattaa olla olemassa ratkaisuja. Jos on, niin saatan hahmottaa niistä jonkin pienen kulman. Jos hahmotan, niin en asian luonteen vuoksi katso viisaaksi mölistä mahdollisten mahdollisuuksien sisällöistä mitään.

Lyhyestä virsi kaunis, vai mitä?
 
Näinhän Sale sanoi, että Putin oli sanonut. Että pelkkä harjoitus. Mutta toki on vielä eri asia sanoa, että joukot vedetään pois kuin oikeasti vetää ne pois
Ei Venäjälle nyt sota oikein sovi. Talous pitää saada ylöspäin. Turismi tuo rahaa. Uudet sanktiot venäjää vastaan kurjistaisivat ainostaan taloutta.
 
Näinhän Sale sanoi, että Putin oli sanonut. Että pelkkä harjoitus. Mutta toki on vielä eri asia sanoa, että joukot vedetään pois kuin oikeasti vetää ne pois
Kunnes todisteet on, maskirovkan mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Paljon ehtii tapahtua 24 tunnissa, ja huomenna on vielä Sovjet Federatsiin kumileimasin koolla jos tarttee reagoida yön aikana tapahtuneeseen yllättävään provokaatioon, tms. Saa myös nähdä jääkö raskas kalusto parkkiin vai lastataanko sekin junaan.
 
Jep ja kyllä lännessäkin kannattaisi ihan pikkusen vilkaista peiliin, ja edes yrittää luoda toimivia suhteita, sen sijaan että rääytään pää punaisena sananvapautta ja fasismia. Varsinkin kun meillä ei ole MITÄÄN varaa sanoa, varsinkin kun viimeaikaisia ylilyöntejä katsoo. Verta pitää kaivaa kuokalla nenästä vaikka taskussa ei ole ainuttakaan pelimerkkiä.
 
Ei Venäjälle nyt sota oikein sovi. Talous pitää saada ylöspäin. Turismi tuo rahaa. Uudet sanktiot venäjää vastaan kurjistaisivat ainostaan taloutta.
Twitter on ollut täynnä kuvaa Itä-Ukrainan rajan tuntumaan menevästä (tai sinne jo roudatusta) kalustosta, mutta ehdittiinkö niillä jo jotain harjoitellakin? Silmiin on osunut uutisia vain Krimillä olevista harjoituksista. Putin tuskin huvikseen rahtaa suurta määrää kalustoa jopa tuhansissa kilometreissä laskettavia matkoja, joten kai niillä jokin selkeä tavoitekin on ollut. Ja jos ne nyt tosiaan vedetään pois, niin tavoite lienee tavalla tai toisella täytetty. Jokin toistaiseksi julkistamaton sopimus solmittu taustalla esim. Ukrainan kanssa? Tai ihan vain haluttiin tehdä "pieni" logistiikkaharjoitus?
 
Kunnes todisteet on, maskirovkan mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Paljon ehtii tapahtua 24 tunnissa, ja huomenna on vielä Sovjet Federatsiin kumileimasin koolla jos tarttee reagoida yön aikana tapahtuneeseen yllättävään provokaatioon, tms. Saa myös nähdä jääkö raskas kalusto parkkiin vai lastataanko sekin junaan.
En usko nykypäivänä maskirovka temppuihin. Nykyään on pakko venäjänkin miettiä seurauksista.
 
Kunnes todisteet on, maskirovkan mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Paljon ehtii tapahtua 24 tunnissa, ja huomenna on vielä Sovjet Federatsiin kumileimasin koolla jos tarttee reagoida yön aikana tapahtuneeseen yllättävään provokaatioon, tms. Saa myös nähdä jääkö raskas kalusto parkkiin vai lastataanko sekin junaan.

Joo, en olisi millään muotoa valmis toteamaan, että "tilanne ohi". Tässä kohtaa maskirovka on päällimmäisenä mielessä.

Toisaalta Venäjä ei valehtelemalla ja sanansa 48h myöhemmin syömällä tässä kohtaa voita mitään. Valehtelu tässä hetkessä ei tuo sotilaallista yllätystä, ei keskeytä Ukrainan valmistautumista, ei keskeytä lännen suunniteltuja vastatoimia jne. joten valehtemalla vetäytymisen he eivät tekisi mitään muuta kuin syövät omaa diplomaattista pääomaansa.

JOS vetäytyminen toteutuu, niin uskoisin tämän olleen testi lännelle. Testi, jonka se läpäisi jos hyökkäystä ei tule. Emme tiedä mitä kulisseissa on tapahtunut, aika näkyvästi esimerkiksi naton kuljetuskoneet ovat operoineet Kiovan suuntaan. Koneethan ovat voineet sisältää vaikka tampooneja, emme voi tietää, mutta jos tämä oli tässä, niin jotain viestiä on annettu.
 
Tai jos joukkojen alkaessa moottorimarssille, suunta ei olekaan itään vaan Minsk :unsure: Tuskin...

Tämäkin voi olla. Aloittavat näyttävän vetäytymisen Ukrainan rajoilta ja ajavat suoraan Minskiin.
 
Putinin puhe oli mielenkiintoinen ja monella tapaa erikoinen. Pintapuolisesti tutkittuna hyvin paljon sisäpolitiikkaan keskittyvä ja ulkopolitiikkaan vain ohuesti puuttuva, mutta syvällisemmällä tarkastelulla kaikki aiheet ja useimmat toimenpidekohteet ovat sellaisia, että niitä voidaan hyvin käyttää sekoittamaan ja hajoittamaan suhtautumista Venäjään. Epäilen, että Putinin puhe Bidenin järjestämässä Leaders Summit on Climatessa tulee olemaan.. vaikuttava. Toisin kuin aikaisemmin, Venäjä kääntyy hyvin vahvasti tukemaan ilmastomuutosta estäviä toimenpiteitä ja vaatii muiltakin tiukempia päästö- ja kulutusrajoituksia. Länsimaille tämä on vaikeaa, koska helpot toimenpiteet ja teknologian uudistaminen on hyvin pitkälle tehty ja vain vaikeita toimenpiteitä ja päätöksiä on jäljellä. Energiatuotannon puhtauteen kiinnitettäneen paljon huomiota.

Jännät päivät ovat vielä edessä, vaikka puhe tukikin Ukrainan painostuksen löysäämistä. Mitehän Lukashenkon vierailu Moskovaan on mennyt? Kertooko Krimillä pidätetty vakooja jotain sellaista, joka lasketaan punaisen viivan ylitykseksi? Vai todetaanko Naton vetäytyneen toistaiseksi Venäjän voimannäytön seuraksena ja tilanne jäädytetään taas? Alammeko vähitellen olla tilanteessa, jossa näitä pullisteluja todellisena uhkana pitävät ja siitä varoittavat alkavat olemaan tarpeeksi suuren osan mielestä hieman hysteerisiä ja sodanlietsojia? Vai ollaanko jo tilanteessa, jossa ei oikeasti enää odotetakaan Venäjän hyökkäystä? Tällöin iskun mahdollisuus on mielestäni suurin.
 
Twitter on ollut täynnä kuvaa Itä-Ukrainan rajan tuntumaan menevästä (tai sinne jo roudatusta) kalustosta, mutta ehdittiinkö niillä jo jotain harjoitellakin? Silmiin on osunut uutisia vain Krimillä olevista harjoituksista. Putin tuskin huvikseen rahtaa suurta määrää kalustoa jopa tuhansissa kilometreissä laskettavia matkoja, joten kai niillä jokin selkeä tavoitekin on ollut. Ja jos ne nyt tosiaan vedetään pois, niin tavoite lienee tavalla tai toisella täytetty. Jokin toistaiseksi julkistamaton sopimus solmittu taustalla esim. Ukrainan kanssa? Tai ihan vain haluttiin tehdä "pieni" logistiikkaharjoitus?
Ukrainan valtion omistuksessa oleva lentokone ilmeisesti lensi eilen Minskistä Kiovaan ja sitten, ilmeisesti, Moskovaan. Ehkä Ukrainasta on tosiaan jotain myönnytyksiä tiristetty ulos. Pidätän silti hengitystä siihen asti kunnes koolla olleet joukot ovat kaikki oikeasti taas varuskunnissaan.
 
Kätevää. Miehistö liikkuu nopeasti lähelle operaatioaluetta hillotun kaluston luo. Ottaneetko oppia eräästä nohevasta naapurimaastaan? ;)
 
Back
Top