Uutisia Kreikasta

Euroopan konservatiiviset voimat omat heräilemässä.

HEINÄKUU 16, 2015 https://tyhmyri.wordpress.com/2015/07/16/vasemmisto-ja-europrojekti-heraako-suomen-vasemmisto/
Vasemmisto ja europrojekti – herääkö Suomen vasemmisto



Eurokriisiin on oleellisena piirteenä kuulunut se, että vasemmistopuolueet kuten Suomessa demarit ja vasemmistoliitto ovat olleet varsin innokkaita euron ja EU:n kannattajia. Itse asiassa nykyisen kaltainen tuhoisaksi osoittautunut eurorakennelma ei olisi mitenkään ollut mahdollinen ilman vasemmiston merkittävää myötävaikutusta. Käytännössä vasemmistopuolueet, erityisesti maltilliset vasemmistopuolueet, ovatkin lähteneet tukemaan erittäin kovaa oikeistolaista talous- ja sosiaalipolitiikkaa. Tuo tuki on maksanut monille noista puolueista hyvin paljon, ulkomailla ovat maltilliset vasemmistopuolueet kärsineet euromaissa todella rajusti ja menettävät jatkuvasti kannatustaan nationalistisille puolueille.

Äänestäjien näkökulmasta esimerkiksi Suomessa demarit ovat ajaneet politiikkaa, joka kasvattaa työttömyyttä, tarkoittaa teollisuuden alasajoa ja hyvinvointiyhteiskunnan purkamista. Tuo kehitys näkyy demareiden kannatuksessa. Vastaavasti Ranskan sosialistit ovat kannatuksensa aallonpohjassa, Kreikan PASOK on käytännössä tuhoutunut, Espanjan maltillinen vasemmisto on käytännössä tuhoutumassa, Italian hallitusvastuussa oleva maltillinen vasemmistopuolue tulee käytännössä varmasti häviämään seuraavat vaalit.

Maltilliset vasemmistopuolueet ovat ympäri Euroopan ajaneet politiikkaa, joka on perinteisen vasemmiston tavoitteiden vastaista. Euro ja euroalueen talouspolitiikka sääntöinen johtaa automaattisesti nyt nähtäviin ilmiöihin kuten massatyöttömyyteen ja deflatoriseen kehitykseen. Kurjistumiseen.

Minun on rehellisesti sanottuna mahdotonta ymmärtää miksi erityisesti maltillinen vasemmisto on ympäri Euroopan myynyt oman aatteensa. Keksin vain kaksi mahdollista selitystä. Nuo selitykset ovat korruptio ja täydellinen typeryys. Korruption ymmärrän, sillä uskoihan Paavo Lipponenkin pääsevänsä merkittävään eurovirkaan kunhan saisi ujutettua Suomen Euroalueen jäseneksi. Täydellinen typeryys taas on vaikeammin hahmotettava, joskin esimerkiksi Liisa Jaakonsaari on mainio esimerkki sekä täydellisen typeryyden että henkilökohtaisen korruption pyhästä liitosta.

Kolmas mahdollinen selitys muun muassa demareiden ja vasemmistoliiton rappioon on se, että riittävän moni on oikeasti uskonut Eurooppa-aatteeseen (mitä se nyt sitten onkaan). Pidän tätä selitystä kuitenkin varsin epätodennäköisenä. En mitenkään usko, että kukaan tervejärkinen ja eri maihin sekä historiaan tutustunut henkilö voisi uskoa niin sanottuun yhteiseen Eurooppaan ja kansojen väliseen pyyteettömään veljeyteen.

Voi tietenkin kysymä miksi kaltaiseni oikeistolainen on huolissaan vasemmiston heräämisestä tai oikeammin sen puutteesta. Syy on siinä, että olen ideologisessa mielessä utilitaristi. Politiikan pitää minusta olla sellaista, että hyvinvointi lisääntyy. Parhaiten hyvinvointi mielestäni lisääntyy kun kullakin taholla on omat puolestapuhujansa ja lopputulokseksi haetaan kompromisseja.

Euroalueen talouspolitiikka on ollut vapaata markkinataloutta kannattavalle utilitaristille todellinen painajainen. Talous on muutettu moraalipeliksi. Velkojamaiden johtajat ovat valmiita tuhoamaan toisten maiden kansalaisten hyvinvoinnin pelkästään kerätäkseen poliittisia irtopisteitä omissa maissaan. EKP on osoittautunut Saksan tehokkaimmaksi aseeksi, tehokkaammaksi kuin Luftwaffe aikoinaan. Tämä yleisen hyvinvoinnin tuhoamisen into on lähinnä järkyttävää. Ja maltillinen vasemmisto tukee sitä.

Myös rikkaat ja menestyjät ovat köyhempiä tämän kehityksen lopputuloksena kuin toimivan talouspolitiikan tapauksessa. Tämä on minusta koko ruljanssin käsittämättömin yhtälö. Miksi tehdä kaikista köyhempiä ja onnettomampia?

Ilman aktiivista ja järkevää vasemmistoa oikeistolaisessa ajattelussa helposti nousevat pinnalle epäterveet ja utilitarismille vieraat aatteet. Noiden aatteiden mukaan muun muassa euro on darvinistinen valuutta (aka Alexander Stubb) tai työttömyys on työttömän oma vika vaikka talous on deflaatiokierteessä. Tuollaisten epäterveiden piirteiden välttämiseksi voimalla pitää olla vastavoima.

Koska haluan rikastua, niin haluan Euroopan vasemmiston palaavan juurilleen ja ajavan työllisyyttä ja talouskasvua. Tuolloin myös me oikeistolaiset rikastumme.

Suomen kehitys tarvitsee perinteisiä demareita ja perinteistä kovemman linjan vasemmistoa. Voimalla pitää olla vastavoima. Eurohuumassa sekä demarit että vasemmistoliitto ovat myyneet aatteensa.

Mutta ehkäpä Kreikan nöyryyttäminen herättäisi myös suomalaisen vasemmiston.
 
Merkillistä asiassa on myös se, että suomalaisten enemmistö ei halua enää laittaa Kreikkaan latinlatia. Oli tehty juuri kysely asiasta.

Tästä huolimatta eipä muuta kun eurot pinoon ja matkaan.

Soinikin pyöräytti takin ympäri.. Hallituskysymys asiasta olisi tullut, jos persut olisivat olleet eri mieltä.
Kun valtaan on kerran päässyt, siitä luopuminen näyttää olevan tuskallista.

Jeesmiehille on palkintona hyväpalkkaisia virkoja eu:n politbyroossa, esimerkkinä Jykä.
No, en minäkään vastustaisi, jos joku tarjoaisi muutaman kymppitonnin kuussa paperin pyörittelystä jossain eu:n lafkassa:D

Aivan sama ketä äänestää vaaleissa, sama meno jatkuu eikä mikään muutu.
 
Soinikin pyöräytti takin ympäri.. Hallituskysymys asiasta olisi tullut, jos persut olisivat olleet eri mieltä.

Jos hallituksessa on linjaksi sovittu, että Suomen vastuut eivät saa kasvaa, niin miksi Sipilä ja Stubb ovat kääntäneet takkinsa ja ohjaavat Suomen euroja Kreikkaan?
Sipilä ja Stubb, pettäjät, kiristävät Soinia hallituspaikalla tässä asiassa. Miksei Sipilä pidä kiinni sovitusta hallituksen linjasta?
 
Mihin ne kreikkalaiset on tuollaisen summan rahaa saaneet kulutettua? Yleensähän näissä käy niin että joku/jotkut on pistäneet omaan liiviin ja rikastuneet, mutta tavalline kansa ei saanut oikeastaan mitään.
Olikos rahojen kulutuksen suunnasta jotain vinkkiä?

Onpi olemassa yli 2000 epäillyn kreikkalaisen rötösparonin lista, josta näkyy keiden taskuun sitä rahaa on päässyt muiden reikien muassa katoilemaan. Ulkolinjan esittämässä saksalaisdokkarissa, jonka linkitin tännekin, selviteltiin asiaa. Poliisin rikostutkinnassa näistä yli kahdestatuhannesta on jopa neljä. Mixi? IMF:n Christina Lagarde oli estänyt tutkinnan etenemisen. Tätä temppua protestoivat sitten pikkumaiden edustajat IMF:n ohjausryhmässä.

Eli kyllä ne rahat tallessa on ja suunta on sama kuin aina ennenkin, rikkaat rikastuu ja HV-verkosto tukee toisiaan yli kansallisuusrajojen. Pystyykö parlamentaarinen protestipaine kasvamaan koskaan niin suureksi, että voi laittaa tälle kansainväliselle oligarkialle tosissaan kampoihin? Nykyinen "vasemmisto" näyttää luonteensa keinotekoisena oppositiona sangen hyvin, mutta käykö muillekin nationalistipuolueille yhtä iloisen köppänästi kuin PS:lle näyttää käyneen? Jos PS ei pysty hallituskautensa aikana johonkin jämerään torjuntavoittoon, luulenpa että se on soromnoo jatkoa aatellen...
 
Viimeksi muokattu:
Niin, hallitusohjelmaan on kirjoitettu kyseisellä tavalla, mutta olennainen kysymys onkin sitten se, että onko hallitusohjelma näiltäosin uskottava jos/kun joudutaan sille tielle, että EU:n merkittävimpien valtioiden taholta alkaa tulla sen suuntaista signaalia, että olisi syytä lähteä mukaan kun olette olleet tähänkin saakka pelissä mukana pelastamassa Kreikkaa.

Onko Sipilä riittävän päättäväinen ja jämäkkä pääministerinä asettumaan poikkiteloin jos Merkel antaa selkeän signaalin jonka mukaan on syytä hypätä kelkkaan vai pyyhitäänkö tuossa vaiheessa hallitusohjelmalla ns. persettä ja tehdään kuten "isot pojat" tai tässä tapauksessa "iso tyttö" käskee? Ja jos Sipilä on valmis hyppäämään EU:n kelkkaan niin mitkä ovat tuolloin um Soinin vaihtoehdot?

Ja Stubb'ia en edes nosta esille, koska en edes usko, että hänellä riittää halua ja kykyä Merkelin & co vastustamiseen - hän tekee kuten määrätään/käsketään. Eli Suomessa näen asetelman sellaisena, että paljon riippuu Sipilästä ja jos Sipilä lähtee EU:n yhteiseen kelkkaan Soinin asema on aika heikko. Soinia pidän sikäli populistina etten usko hänen ryhtyvän keikuttamaan liiaksi venettä, hän voi aikansa vastustella mutta on sitten mukana jengissä - jos Sipiläkin on. Enpä oikein näe Suomessa olevan sellaista kärkipoliitikkoa jonka uskoisin neuvotteluissa olevan niin jääräpäisen, että keikauttaisi tarvittaessa veneen nurin ja pitäytyisi hallitusohjelman noudattamisessa. Tai - mieleen tulee eräs "kierosilmä" Keminmaalta mutta hän ei kuulu enää kärkipoliitikkoihin ja toisaalta hänen lähettämisensä Brysseliin tässä tilanteessa olisi verrattavissa "niskalaukaukseen" - Suomen itse itselleen suorittamaan.

vlad.

Valitettavasti olit vlad täsmälleen oikeassa ja itse taas karkeasti väärässä. Pisteet sinulle.
 
Merkillistä asiassa on myös se, että suomalaisten enemmistö ei halua enää laittaa Kreikkaan latinlatia. Oli tehty juuri kysely asiasta.

Tästä huolimatta eipä muuta kun eurot pinoon ja matkaan.

Soinikin pyöräytti takin ympäri.. Hallituskysymys asiasta olisi tullut, jos persut olisivat olleet eri mieltä.
Kun valtaan on kerran päässyt, siitä luopuminen näyttää olevan tuskallista.

Jeesmiehille on palkintona hyväpalkkaisia virkoja eu:n politbyroossa, esimerkkinä Jykä.
No, en minäkään vastustaisi, jos joku tarjoaisi muutaman kymppitonnin kuussa paperin pyörittelystä jossain eu:n lafkassa:D

Aivan sama ketä äänestää vaaleissa, sama meno jatkuu eikä mikään muutu.

Ja kaikista huvittavinta kun EU rikkoo omia sääntöjään.

Niin olisiko se maailmanloppu jos suomi ei olisi osallistunut kreikan tukemiseen ollenkaan, no eipä juuri. Ei suomalaisista löydy vastustamaan mitään vaikka enemmistö ei tykkääkkään kreikan tukemisesta. Ihmeellinen tämä suomalainen luonne :D
 
Ja kaikista huvittavinta kun EU rikkoo omia sääntöjään.

Niin olisiko se maailmanloppu jos suomi ei olisi osallistunut kreikan tukemiseen ollenkaan, no eipä juuri. Ei suomalaisista löydy vastustamaan mitään vaikka enemmistö ei tykkääkkään kreikan tukemisesta. Ihmeellinen tämä suomalainen luonne :D

Kyllä siellä takana on sellaistakin mitä ei meille kerrota. Nostihan Soini kootuissa selvityksissään esiin myös TURPO-aspektin ja siinähän kaikki liittyy kaikkeen. Voihan nämä nähdä suojelurahojenkin maksamisena. Vähän alkaa vaan käydä kalliiksi tämä tukeva loikka ihanaan länteen. Sinne imuroidaan jumalattomat rahamäärät ja venäläisten rahoja ei enää tänne huolita. Tuplamiinukset.
 
EU rikkoo omia sääntöjään.

Toimimaton yhteisvaluutta vaatii lisää sääntöjen rikkomista
16.7.2015 16:32 Henri Myllyniemi

http://susijumala.puheenvuoro.uusis...eisvaluutta-vaatii-lisaa-saantojen-rikkomista

Niin sanotun troikan kaksi osaa kolmesta on nyt todennut Kreikan tarvitsevan velkojen leikkauksen. Aiemmin asiaan on puuttunut Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Seurakseen rahasto sai Euroopan keskuspankkiEKP:n.

Pitää ymmärtää, mitä hätäluottojen leikkaukset tarkoittavat. Kreikan tukipakettien luonne muuttuu samalla hetkellä luotoista lahjoituksiksi. Tässä kohtaa luoton sijaan puhutaan puhtaasti suorasta rahoitustuesta, joka on Lissabonin sopimuksen vastaista. Sääntöä joudutaan jossain vaiheessa joka tapauksessa rikkomaan.

Jopa Saksan valtiovarainministeri Wofgang Schäuble on todennut Kreikan tarvitsevan velkojensa saneerauksen, mutta hänkin levittelee käsiään sääntöviidakon edessä. Tarvitsee huomata, että velkojatkin tietävät tasan tarkkaan Kreikan velkojen olevan kestämättömällä tasolla, mutta eivät tee asialle mitään. Tarkoituksellisuus on silmiinpistävää.

Kreikan kolmannella tukipaketilla maksetaan pääosin edellisten tukipakettien luottoja. Samalla kreikkalaispankkeja pääomitetaan nyt kolmannen kerran. Uuttakin rahaa tarvitaan Kreikan alijämään tilkitsemiseen.

Tällä kertaa Kreikan itsemääräämisoikeutta karsitaan tuntuvasti. Toisin sanoen liittovaltioistaminen etenee pakon ja kärsimyksen tiellä. Hirviö rohmuaa kaiken vallan itselleen.

Suomenkin vuoro tulee vielä. Eurooppa on menetetty.
 
USA;stahan on tullut voimakas toive että Kreikka ei heitettäisi EU;sta ulos koska heidän mielestään voi seurata jotain vielä pahempaa kuin pitää Kreikka mukana.
Joten olisiko jenkeillä iso osa siinä että Kreikalle syydetään rahaa rahan perään?
 
IMF-johtaja sanoi ääneen, mitä ennen ei ole sanonut – Yksi kuvaaja näyttää, mistä Kreikka-velassa puhutaan

http://www.uusisuomi.fi/raha/90316-...le-sanonut-yksi-kuvaaja-nayttaa-mista-kreikka

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on sanonut tänään radiohaastattelussa, että IMF ei osallistu Kreikan uuteen lainapakettiin ilman velkahelpotuksia.

IMF:n sääntöjen mukaan se voi osallistua vain sellaisiin hätäohjelmiin, jotka perustuvat uskottaviin toimiin. Rahaston tulkinta siis on, että Kreikka ei voi uskottavasti palata lainamarkkinoille ilman, että sen velkoja järjestellään uudelleen merkittävästi.

Radiokanava Europe 1:n haastattelussa Lagarde kertoo, että velkahelpotuksia voidaan tehdä ilman varsinaiseen pääomaan kajoamista.

- Käytössä on erilaisia menetelmiä. Kreikalle voidaan antaa lyhennysvapaata, maksuaikaa voidaan pidentää ja korkoja voidaan alentaa, Lagarde sanoi.

Euromaat ovat sopineet neuvotteluiden aloittamisesta Kreikan kanssa noin 86 miljardin euron lainapaketista. Tästä Euroopan vakausrahastosta tulisi noin 50 miljoonaa ja IMF:n on toivottu osallistuvan noin kolmasosalla.

Suomen hallituksen linja on ollut se, ettei Kreikan velan pääomaa leikata. Lagarden ehto ei ole näin ristiriidassa tämän linjan kanssa. Myös Lagarde huomioi tämän haastattelussa.

- Velanhoitokyky voidaan saavuttaa myös muilla keinoin kuin leikkaamalla suoraan velan määrästä, Lagarde sanoi.

Kreikan velkataakka on nyt noin 316 miljardia euroa. Ylen tekemän selvityksen mukaan Kreikalla on velkaa yksityisille sijoittajille noin 58 miljardia eli noin kuudesosa.

Kreikan suurin velkoja ovat EU- ja euromaat, jotka ovat Ylen laskelmissa lainoittaneet maata noin 195 miljardin euron edestä hätäpaketeilla.

Wall Street Journalin koontigrafiikka puolestaan näyttää Kreikan velkataakaksi noin 280 miljardia euroa. Tästä euromaiden osuus on noin 130 miljardia euroa. Kreikalta erääntyy tänä vuonna noin 25 miljardin euron velat.

Tuoreella Kreikka III –paketilla on tarkoitus paikata ensisijaisesti näitä ja ensi vuonna alkavaa noin 7 miljardin euron vuosittaista takaisinmaksua.

Euromaiden antamat tukipaketit ja kahdenväliset velat tulevat maksuun vuodesta 2021 alkaen.
 
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on pyytänyt EU:lta apua Ateenan lähettyvillä ja Peloponnesoksen niemimaalla riehuvien maastopalojen sammuttamiseksi.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015071720054169_ul.shtml

20101211_eud000.jpg
 
kerro mitä videossa on niin merkityksellistä, että se pitää lähettää.

OT tämän säikeen teemaan mutta:

jonka joku muu lyttää täysin paskana, asiattomana, tyhmänä, tietämättömyyden ilmentymänä, oikeinkirjoitusta kommentoidaan, linkit puuttuvat... jne jne... sanallisesti saa (olen huomannut) mennä henkilökohtaiselle vittuilun tasolle mutta jos heittää vastaukseksi esim. hyvän meemin jossa tulee selväksi mitä on halunnut saamansa "palautteeseen" (vittuiluun) vastata niin siitä tulle sitten sanomista? :confused:... Ei vaan nyt tajua meikäläinen tätä kuviota?:rolleyes:

Tämä ei koske lainattua asiaa eikä SJ.tä mutta tässä vähän "mietintääni" asiana tiimoilta kun tuli tässä niin hyvin esiin tämä omallekohdallenkin osunut kuvio...

Voisko joku selventää tätä ..ystävällisesti ja kiitos etukäteen ...:)
 
Viimeksi muokattu:
Balsamia haavoille eli kyseessä oli kuitenkin kelpo ponnistus PS:lla tämän kolmannen ohjelman torppaamiseksi. Nyt voin nukkua taas yöni levollisesti. Ääni ei ole mennyt hukkaan.

http://yle.fi/uutiset/salatut_kreik...an_valiaikaista_euroeroa/8164546?ref=leiki-es


Kreikan kriisi 17.7.2015 klo 18:16 | päivitetty 17.7.2015 klo 18:27
Salatut Kreikka-asiakirjat julki – Suomi kannatti Kreikan väliaikaista euroeroa
Valmisteluasiakirjat euroryhmän ja euromaiden päämiesten kokouksiin julkaistiin perjantaina eduskunnan nettisivuilla.

Pääministeri Juha Sipilä puhuu toimittajille saapuessaan suuren valiokunnan kokoukseen eduskunnan Piukuparlamentissä Helsingissä sunnuntaina 12. heinäkuuta. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Valmisteluasiakirjat, joista käy ilmi Suomen toimintalinja viime viikonlopun ja tämän viikon Kreikka-neuvotteluihin, on julkaistu eduskunnan nettisivuilla.

Euroryhmä eli euroalueen valtiovarainministerit pui Kreikkaa ensi kerran viime lauantaina. Euromaiden päämiehet puolestaan kokoustivat sunnuntaista maanantaihin.

Suomen neuvottelukantaa ei kerrottu tuolloin julkisuuteen. Tätä perusteltiin sillä, että näin Suomen neuvotteluasema säilyisi mahdollisimman hyvänä.

Neuvottelukantaa kuvattiin julkisuudessa jyrkäksi, Ylen tietojen mukaan Suomi edusti euromaista jyrkintä kantaa.

Tänään perjantaina julkaistuista asiakirjoista ilmenee, että Suomi on katsonut euroryhmän ensimmäisessä eli lauantaisessa kokouksessa, että Kreikan silloin esittämä uudistusohjelma "ei vastaa lainkaan siltä edellytettyä". Suomea kokouksessa edusti valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

– Lisäksi, kun otetaan huomioon kansanäänestyksen tulos ja Kreikan tilanteen vaatimat uudistukset, on selvää, ettei ole olemassa edellytyksiä kestävälle ohjelmalle, ja siihen tarvittavalle omistajuudelle eikä riittävää poliittista tahtoa sellaisen täytäntöön panemiseksi, Suomen toimintalinjassa todetaan.

Toimintalinjan mukaan "kestävä ratkaisu Kreikan talousongelmiin on löydettävissä vaihtoehdossa, jossa Kreikka on väliaikaisesti rahaliiton ulkopuolella". Tällaisessa niin sanotussa väliaikaisessakin euroerossa Kreikka olisi Suomen näkemyksen mukaan tarvinnut ulkopuolista apua.

– Suomi katsoo, että Kreikan ehdotus ei muodosta riittävää pohjaa periaatepäätökselle EVM-ohjelmaneuvottelujen aloittamiseksi.

– Jatkoprosessissa voidaan tarkastella eri etenemisvaihtoehtoja, asiakirjassa todetaan.

"Suomi ei kuitenkaan yksinään estä"
Euromaiden päämiehet, Suomesta pääministeri Juha Sipilä (kesk.), käsittelivät Kreikkaa sunnuntaista maanantaiaamuun. Kokouksessa neuvoteltiin Kreikan kolmannesta lainapaketista ja sen ehdoista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi myöhemmin, että kokouksessa päästiin yksimieliseen sopuun ja Kreikan lainaohjelma voi edetä olennaisten muutosten ja rahallisen tuen kautta.

Eurohuippukokouksessa Suomen toimintalinja on ollut muuten sama kuin euroryhmänkin kokouksessa, mutta tuossa linjassa on yksi lisähuomio:

– Suomi ei voi hyväksyä neuvotteluiden aloittamista uudesta EVM-ohjelmasta. Suomi ei kuitenkaan yksinään estä neuvottelujen alkamista, valmisteluasiakirjassa kirjoitetaan.

Kreikassa parlamentti hyväksyi eilen torstaina lainaohjelman ehdot odotetusti. Maalta on vaadittu tiukkoja taloustoimia kolmannen lainapaketin saamiseksi. Toimien täytäntöönpano on ollut ehtona sille, että euromaat ja Euroopan vakausmekanismin hallintoneuvosto voivat valtuuttaa instituutiot neuvottelemaan uudesta paketista.
 
Edelleen kysmys on aikaisempien suomen valtiopäämiesten (puolueiden) tekemien "vastuullisten sekä kipeiden" " päätösten aiheuttamista ongelmista/seurauksista, joita ei yksi puolue/maa pysty/kykene muuttamaan/estämään... "

shit happens and always does" :eek:
 
Viimeksi muokattu:
http://www.uusisuomi.fi/raha/90674-...e-mitaan-valia-onnistuuko-pikkuruinen-kreikka

Tyly ulostulo Suomenkin linjasta: ”Sillä ei ole mitään väliä, onnistuuko pikkuruinen Kreikka”

Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Ben Bernanke arvioi tylyin sanoin euroalueen tilannetta ja varoittaa kiinnittämättä liikaa huomiota Kreikkaan.

-Pitkässä juoksussa sillä ei ole mitään väliä, onnistuuko pikkuruinen Kreikka saavuttamaan tavoitteensa, Bernanke lataa blogissaan.

Hän sanoo, että euroalueen todellinen ongelma on, että vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen euroalueella ie ole nähty talouskasvua. Toisena ongelmana hän pitää euromaiden taloustilanteiden erilaisuutta.

-Kun työttömyysaste on Saksassa 5 prosenttia, on se euroalueella keskimäärin 13 prosenttia, Bernanke vertaa.

Hän sanoo, että perimmäinen syy ongelmiin on se, etteivät euromaiden poliittiset päättäjät ole antaneet Euroopan keskuspankille EKP:lle mahdollisuuksia ”riittävän aggressiiviseen” rahapolitiikkaan. Hän syyttää tästä erityisesti Saksaa.

Suomi on Saksan ohella profiloitunut euroalueella tiukan talouskurin vaatijaksi. Viimeksi viime viikonlopun euroryhmän kokouksessa Saksa ja Suomi ajoivat yhdessä tiukempia ehtoja Kreikalle ja myös sen sulkemista määräajaksi euroalueen ulkopuolelle.

-Saksa ja sen kaltaiset maat ovat liioitelleet vaatimuksissaan. Rakenteelliset uudistukset ovat tärkeitä pitkällä aikavälillä, mutta säästöillä on vähemmän merkitystä silloin, kun suuri osa työväestö on ilman työtä, Bernanke toteaa
 
Back
Top