Uutisia Ruotsista

Kummallista kun Suomen Venäjän rajan
tuntumassa on paljon muitakin joukko-osastoja mutta ei näistä olla Suomessa huolissaan...ainakaan virallisesti?

Taitaa olla niin että Suomen turvallisuutta koskevat huolenaiheet pitää lukea ulkomaiden medioista...

Mutta toisaalta, aivan 30 vuoden kokemuksella, voin sanoa, että ruotsalainen ihminen on hysteerinen, ainakin kun kysymyksessa on ryss...venäjä.
 
Ruotsalaistutkijan synkkä arvio: Sotilasyhteistyö Ruotsin kanssa voisi heikentää Suomen turvallisuutta
– Ruotsilla ei yksinkertaisesti ole mitään resursseja Suomen tukemiseen, arvioi Neretnieks.
Suomen riski joutua mukaan konfliktiin Itämeren alueella sen sijaan kasvaa nykyisestä, jos maat liittoutuvat, koska Ruotsi todennäköisesti olisi mukana.

– Näin erityisesti Ruotsin rajallisen puolustuskyvyn valossa. Se houkuttelee hyökkäämään, Neretnieks varoittaa.

– Paradoksaalista kyllä, ”Ruotsi-liitto” olisi ehkä huonoin vaihtoehto.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1454652251089.html
 
Turpo asioissa suomalaisilla on aina ollut kova hinku valita se huonoin vaihtoehto.
 
Odotettu linjaus. Nyt ruotsalaisilla on mahdollisuus tulla soturikansaksi :rolleyes:

Mikko Mallikas kiellettiin Malmön esikouluissa

Malmön kouluissa ei enää näytetä Mikko Mallikas -elokuvia.




Tammikuussa kerrottiin, miten malmöläisessä esikoulussa näytettiin Tappelupukari Mikko Mallikas -animaatiota alle kouluikäisille lapsille.

Ainakin yhden oppilaan vanhempi teki animaatiosta kantelun koulujen valvontaviranomaiselle. Oppilaan vanhemman mukaan lapsi näki "kauhistuttavan" Mikko Mallikkaan takia yli viikon painajaisia.

Opetusvirasto on nyt käsitellyt tapauksen ja päättänyt, ettei Mikko Mallikas -animaatioita näytetä enää esikouluissa. Lisäksi vanhemmille kerrotaan aina etukäteen, mitä elokuvia tai animaatioita lapsille aiotaan näyttää.

Elokuvassa Mikko Mallikas tuntee hurjaa syyllisyyttä motattuaan jalkapallokaveriaan.

- Esikoululla on myös kasvatuksellisia tavoitteita. Tavotteisii kuuluu keskustella ja käsitellä elämän ikävämpiäkin puolia. Elämässä tapahtuu usein kurjempiakin asioita, mitä Mikko Mallikas -elokuvassa, arvostelee liberaalien kansanedustaja, malmöläinen Christer Nylander.

Mikko Mallikas on Gunilla Bergströmin kirjoittamien lastenkirjojen päähahmo. Kirjoja on käännetty suomeksi, ja niistä tehtyjä piirrettyjä on näytetty myös Ylen kanavilla.

Tappelupukari Mikko Mallikas julkaistiin vuonna 1978, piirretty siitä tehtiin kaksi vuotta myöhemmin.

Lähde: Helsinborgs Dagbladet, Aftonbladet
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016021021097746_ul.shtml
 
Ulkomaat
"Ruotsin liityttävä Natoon, mielellään myös Suomen"
Siina Ekberg

Kolmen Ruotsin suurlähettilään mukaan Ruotsin ja Suomen olisi liityttävä Natoon, jotta alueellinen vakaus säilyisi ja jotta Venäjä ei pystyisi hallitsemaan Pohjoismaiden ja Baltian aluetta sotilaallisesti.


Kolme Ruotsin sosiaalidemokraattista suurlähettilästä ottavat vahvasti kantaa Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Bo Eriksson, Sven-Olof Petterson ja Manne Wängborg kirjoittavat aiheesta Aftonbladetin julkaisemassa avoimessa kirjeessään, joka on osoitettu Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistille.

Suurlähettiläiden mielestä Hultqvist on toiminut Nato-kysymyksen suhteen ristiriitaisesti. Yhtäältä hän puhuu paljon puolustusyhteistyöstä Pohjoismaiden, Baltian, USAn ja muiden maiden kanssa, joista suurin osa on Naton jäsenmaita. Toisaalta hän on argumentoinut jäsenyyttä vastaan ja vastustanut jopa jäsenyyskysymyksen tutkimista.

Suurlähettiläät myöntävät, että Ruotsin sitoutumattomuus on aiemmin nauttinut laajaa suosiota kansan keskuudessa sekä parlamentaarista tukea. Uusimpien mielipidekyselyiden mukaan kuitenkin kasvava osuus ruotsalaisista sekä suuri osa poliitikoista kannattaa liittymistä Naton jäseneksi. Jäsenyyden vastustamisesta on tulossa vähemmistön mielipide.

Mielipidemittaukset eivät suurlähettiläiden mukaan ole yllättäviä, sillä geopoliittinen tilanne maailmalla on muuttunut. Esimerkiksi Itämeri ei ole enää alue, jossa maiden välillä ei olisi jännitteitä.

Suurlähettiläät haluavat unohtaa nostalgian ja katsoa tulevaisuuteen. Heidän mielestään Nato-jäsenyys on Ruotsille luonnollinen seuraava askel, koska se on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Nato-maiden kanssa ja koska Ruotsi on EU:n jäsen ja länsimainen demokratia. He haluavat olla mukana osoittamassa, että Nato ei ole uhka Venäjälle eikä sen ole tarkoitus ärsyttää Putinia.

Vakauden ja yhteisvastuun varmistamiseksi suurlähettiläiden mielestä on tärkeää, että Ruotsi ‒ ja mielellään myös Suomi ‒ liittyvät Natoon muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden tavoin. Nato-jäsenyys vähentää heidän mielestään merkittävästi sotilaallisen konfliktin riskiä alueella ja heikentää Venäjän kykyä hallita aluetta sotilaallisesti.

Lisäksi suurlähettiläät haluavat takeet siitä, että Ruotsi saa tarvittaessa sotilaallista apua.
 

DN: Ruotsissa uusi epäily vieraan valtion sukellusveneestä
Ruotsin puolustusvoimat etsi lokakuussa 2014 sukellusvenettä Tukholman saaristossa. Dagens Nyheterin mukaan puolisen vuotta jahdin jälkeen tehtiin uusi sukellusvenehavainto.
Julkaistu: 26.2. 4:49

Ruotsin merivoimien harjoituksissa havaittiin viime vuonna tuntemattoman sukellusveneen periskooppi, uutisoi Dagens Nyheter.
Lehden mukaan havainto tehtiin Tukholman saaristossa Ruotsin aluevesillä. Ruotsin puolustusvoimien arvion mukaan kyseessä oli vieraan valtion tunkeutuja, ja asiasta raportoitiin puolustusministerille, puolustusasioista perillä olevat lähteet sanovat DN:lle.

Silminnäkijäkertomuksen mukaan periskoopin yläosa liikkui muutamien sekuntien ajan vedenpinnan yläpuolella. Aluksi periskoopin uskottiin kuuluvan harjoitukseen osallistuvaan ruotsalaisalukseen, mutta myöhemmin selvisi, ettei kyseisellä paikalla ollut havainnon tekoaikana ruotsalaista sukellusvenettä, Dagens Nyheter kirjoittaa.

Lehden mukaan havainto luokiteltiin ”todennäköiseksi” sukellusveneeksi, joka on toiseksi korkein luokitus kuusiportaisessa havaintoluokituksessa. Tieto havainnosta ei ole aiemmin ollut esillä julkisuudessa.

Puolustusministeri Peter Hultqvist ei halua kommentoida tapausta DN:lle. Hän sanoo, että alueen turvallisuustilanne on muuttunut ja Itämeren ympäristössä tapahtuu entistä enemmän liikehdintää, minkä vuoksi puolustusvoimat parantaa valmiuksiaan sukellusveneiden etsintään.

Väitetty havainto tehtiin puolisen vuotta Ruotsin suuren sukellusvenejahdin jälkeen. Syksyllä 2014 Tukholman saaristossa tehtiin havaintoja epäillystä ulkomaisesta sukellusveneestä ja alusta etsittiin viikon verran. Lopulta Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, että havaittu "vieraan vallan" sukellusvene on poistunut Ruotsin aluevesiltä ja operaatio lopetetaan.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001126454.html
 
Yle maailmalla: Tukholma 29.2.2016 klo 21:38
Naton isäntämaasopimus herättää Ruotsissa epäluuloja
Ruotsin eduskunta saa isäntämaasopimuksen eteensä keväällä. Suomessa sopimus hyväksyttiin vähin äänin ilman eduskuntaa.

Ruotsalaisia Isaf-joukkojen operaatioon Afganistanissa osallistuneita sotilaita palkittiin Tukholmassa marraskuussa 2010. Kuva: Anders Wiklund / EPA
Tukholma

Sotilasliitto Naton isäntämaasopimusta ovat epäilleet Ruotsissa lähinnä ympäristöpuolueen kansanedustajat. He pelkäävät, että sopimus vie Ruotsin sotilasliiton jäseneksi ja pakottaa Ruotsin vastaanottamaan ydinaseita. Ympäristöpuolue istuu hallituksessa sosialidemokraattien kanssa.

Sopimuksen tarkoituksena on sujuvoittaa Naton rauhanajan harjoituksia. Niin Ruotsissa kuin Suomessakin on korostettu, ettei Nato-joukkoja tule maahan ilman lupaa, eikä sopimus pakota mihinkään.

Epäilyjä herättää viittaus Naton doktriiniin
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist allekirjoitti lakiluonnoksen tänään maanantaina. Lain perusteluihin kirjattiin nyt, ettei sopimus muuta Ruotsin liittoutumattomuutta eikä maahan saa sijoittaa ydinaseita, kertoo muun muassa Ruotsin radio.

Vihreille kirjaukset eivät riitä, kun ne eivät ole varsinaisessa sopimuksessa.

– On surullista, että rauhaa ja rinnakkaiseloa ajava ympäristöpuolue menee askeleen lähemmäs Natoa. Tämä ei ole sitä, mitä lupasimme äänestäjille, sanoo puolueen kansanedustaja Jabar Amin Ruotsin radiolle.

Epäilyjä herättää muotoilu, jonka mukaan sopimus noudattaa Naton doktriinia. Ympäristöpuolueen enemmistö taipuu sopimuksen taakse, koska ei yksin saa sopimusta kaadettuakaan.

Puolustusministeri ei halua jäädä Suomesta jälkeen
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist totesi Dagens Nyheter -lehdelle, ettei Ruotsi saa eristäytyä.

– 25 maalla on tämä sopimus ja meidän sopimuksemme on samankaltainen kuin Suomella. On tärkeää, että olemme samalla tasolla puolustus- ja turvallisuuspoliittisissa suhteissa kuin Suomi, Hultqvist korosti lehdelle.

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien komentajat allekirjoittivat sopimuksen Naton kanssa syksyllä 2014 Naton huippukokouksessa.

Suomessa pohjana oli presidentin sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan päätös. Sopimuksen ei katsottu tuovan Naton rauhankumppanuuteen merkittävästi uutta, joten asiaa ei tuotu eduskunnan käsittelyyn. Päätös herätti arvostelua. Eduskunnan puolustus- ja ulkoasianvaliokuntia informoitiin sopimuksesta.


http://yle.fi/uutiset/naton_isantamaasopimus_herattaa_ruotsissa_epaluuloja/8709498
 
Mitenkä niin? Viimekerralla valittiin häviäjien puoli, ja hyvä niin. Voittajien puolella oltais hävitty vuosikymmeniksi.
Siten niin että me olemme tilanteessa jossa meillä on suunnilleen kaikki NATO-jäsenen rasitteet mutta ei turvatakuita mistään suunnasta. Venäjä on ilmoittanut aikaa sitten ja moneen kertaan pitävänsä Suomea osana läntistä liittoumaa ja kohtelevansa Suomea sodassa vihollisena.

Silti meilä puolet kansasta uskoo että kun ilmoitetaan että ollaan puolueettomia ja neuvotellaan niin saadaan olla rauhassa vaikka ympärillä sodittaisiin.

USA:n kanta on että Ruotsi on osa Venäjän vastaista muuria ja ilmeisesti Suomi jättäytyy tyhmyyttään tuon muurin väärälle puolelle.
 
Ulkomaat 06.03.2016 13:36
USA: Ruotsi on osa muuria Venäjää vastaan

Yhdysvallat näkee Ruotsin "tiilenä muurissa" Venäjää vastaan ja haluaa Ruotsin mukaan vastaamaan Venäjän muodostamaan uhkaan, Yhdysvaltain puolustusministeriön valtiosihteeri James Townsend sanoo sanomalehti Dagens Nyheterin haastattelussa.

Townsend vastaa Yhdysvaltain puolustusministeriössä Euroopasta ja Natosta.

Townsendin mukaan jännite Euroopassa on siirtynyt lähemmäs Pohjoismaita verrattuna kylmään sotaan, jolloin polttopiste oli Berliinissä, Saksassa. Jännitettä lisää Venäjän vaikeasti ennakoitava, päämääriltään epäselvä tapa toimia, hän sanoo.

Townsendin mukaan Ruotsin lähialue on muuttunut epävarmaksi äkillisten sotaharjoitusten ja esimerkiksi pommikoneiden hyökkäysharjoitusten, ilman tunnistuslaitetta lentävien lentokoneiden ja ilmatilaloukkausten vuoksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pelottelee Baltian maita, Townsend sanoo.

– Kaikki Pohjoismaat ovat levottomia ja epävarmoja. Tätä tapahtuu nyt jatkuvasti, ja kylmään sotaan verrattuna tilanne on paljon vaikeammin ennustettava.

Tilanteen vakauttaminen tapahtuu Townsendin mukaan osoittamalla, että alueella on riittävästi sotilaallista pelotetta ja voimaa. Siksi Natolla täytyy olla Itämeren alueella vahvoja kumppaneita, "sellaisia kuin Ruotsi ja Suomi".

Townsend vakuuttaa uskovansa, että Ruotsi ja Itä-Euroopan maat ehtivät vastata Venäjän nopeaan asevoimien varusteluun.

Haastattelua leimaa kielenkäytön koveneminen, Dagens Nyheter huomauttaa. Kun vielä kaksi vuotta sitten yhdysvaltalaiskenraali saattoi kutsua Venäjää vain diplomaattiseksi, ei sotilaalliseksi ongelmaksi, Townsendin puheessa Venäjä on "onneton, traaginen uhka, jonka kanssa saamme elää jonkin aikaa".

Lähteet:

Dagens Nyheter

http://www.dn.se/nyheter/sverige/usa-vill-ha-sverige-med-mot-hotfullt-ryssland/
 
Amerikkalaiskenraali Ruotsin TV4:lle: Haluamme harjoitella ohjusten siirtämistä Ruotsiin
Kenraaliluutnantti Ben Hodges sanoi, että kyse olisi "ilman muuta" voimannäytöstä.

patriot%20ohjus%20NATO.jpg


Yhdysvallat haluaisi harjoitella sotakaluston kuten ilmatorjuntaohjusten siirtämistä Ruotsiin meritse ja ilmateitse, Yhdysvaltain asevoimien Euroopan-joukkojen komentaja Ben Hodges kertoi Ruotsin TV4:n haastattelussa.

– Haluaisin todella harjoitella Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän siirtämistä Ruotsiin ja takaisin meritse, kenraaliluutnantti Hodges sanoi.

Hodges sanoi haastattelussa, että kyse olisi "ilman muuta" voimannäytöstä.

TV4:n mukaan Yhdysvallat tahtoisi järjestää harjoituksen seuraavien kahden vuoden aikana. Kalustoa siirrettäisiin Yhdysvaltain Euroopassa sijaitsevista tukikohdista, Hodges sanoi.


http://yle.fi/uutiset/amerikkalaisk...oitella_ohjusten_siirtamista_ruotsiin/8724417
 
Back
Top