120 miljoonaa euroa sokkona palveluväylään

Tvälups

Ylipäällikkö
Tietojärjestelmät
It-professori ei sulata tätä:
120 miljoonaa euroa sokkona palveluväylään

Talouselämä 09:12tietotekniikka.jpg


”On hyvin erikoista, että valtioneuvosto sitoutuu 120 miljoonaa euroa maksavaan hankkeeseen tietämättä, mitä hanke sisältää. Tällaisella taloudenpidolla ei julkisen talouden kestävyysvajetta paikata”, Itä-Suomen yliopiston informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen jyrähtää tämän viikon Talouselämässä.

Poliittiset päättäjät eivät professorin mukaan pihistele, kun joku ehdottaa julkisen hallinnon toiminnan tehostamista it:n avulla. Käytännön esimerkkejä onnistuneista tehostamisista ”ei juuri ole”.

Voutilainen ihmettelee Jyrki Kataisen (kok) hallituksen päätöstä, jolla Suomi on alkanut rakentaa kansallista sähköistä palveluväylää. Viime viikolla talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti hankkeen suuntaviivoista ja täysin uutena asiana kansallisen Tietoviraston perustamisesta.

Käytännössä Suomi kopioi tulevan tietoteknisen palveluväylänsä EU-naapuri Virosta. Siellä on ollut jo toistakymmentä vuotta käytössä sähköinen palveluväylä X-road, johon on liitetty suuret määrät kansalaisten ja yritysten käyttämiä palveluja.

Voutilaisen mielestä vuoteen 2018 mennessä valmistuva sähköinen palveluväylä on konseptina hyvä ja tarpeellinen.

Hän pelkää kuitenkin, että valtiovarainministeriön ajamassa muodossa suomalaisten loppukäyttäjien todelliset tarpeet – taas kerran – unohtuvat. Palveluväylästä uhkaa tulla teknologiavetoinen uudistus, jonka kaltaisia mahtuu yllin kyllin julkisen hallinnon it-historiaan.

”Yhteiskunnan perustietojärjestelmien hallintorakenteet luotiin Suomessa yli 40 vuotta sitten. Massiivisiksi paisuneiden vanhojen rakenteiden päälle on hankala kehittää uusia palveluja tai kansallista keskitettyä sähköistä palveluväylää. Virossa tilanne on aivan toinen”, Voutilainen sanoo.

Tomi Voutilaisen kritiikki on pakko ottaa vakavasti, sillä hän tuntee julkishallinnon it-ongelmat läpikotaisin. 2000-luvun alussa hän työskenteli viitisen vuotta pörssiyhtiö Tiedossa, josta siirtyi Valtiontalouden tarkastusvirastoon. Siellä hän toimi julkishallinnon it-hankkeiden tarkastajana.

Tarkastusviraston jätettyään Voutilainen oli konsultointijohtajana it-palveluyhtiö BDO:ssa konsultoiden muun muassa valtiovarainministeriötä. Ensi elokuuhun asti hän hoitaa määräaikaista professuuria Joensuussa ja palaa sieltä Valtiontalouden tarkastusvirastoon.

Aiemmin tänä vuonna Tomi Voutilainen oli eduskunnan tarkastusvaliokunnan eniten kuulema asiantuntija, kun Tuija Braxin (vihr) johtama valiokunta muodosti näkemystä hallituksen kärkihankkeisiin nostetusta sähköisestä palveluväylästä.

”Virkamiehet ovat irtautuneet todellisuudesta”, it-professori sanoo.

Yksi esimerkki virkamiesten kelvottomista päähänpinttymistä on tammikuussa 2011 avattu Kansalaisen asiointitili.

”Se on jäänyt huomattavan vähälle käytölle siitä syystä, ettei ihmisillä ole tarvetta ottaa käyttöön erillistä postilaatikkoa viranomaisasiointia varten. Palvelu on ihan tyhjänpäiväinen, vaikka siihen on käytetty paljon rahaa ja resursseja”, Voutilainen toteaa.
 
Back
Top