Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

1600-luvun suuri nälänhätä vei kolmanneksen Suomen väestöstä

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja Tvälups, 08.09.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  1600-luvun suuri nälänhätä vei kolmanneksen Suomen väestöstä
  STT-IL Lauantai 8.9.2012 klo 11.09

  Uutuuskirja paljastaa järkyttäviä yksityiskohtia yhdestä Suomen historian pahimmasta vitsauksesta. Kansa ryhtyi käsittämättömiin tekoihin.

  Tänä kesänä moni suomalainen maanviljelijä on tuskaillut märkien viljapeltojensa vierustoilla. Sateisen kesän uskotaan aiheuttavan runsaita satovahinkokorvauksia.

  Tämänkertainen kato ei kuitenkaan lietso ihmisissä paniikkia ja hätää, kuten reilut kolmesataa vuotta sitten. Vuosina 1695-1697 Suomessa koettiin ennennäkemättömän suuri nälänhätä, jonka aikana lähes kolmasosa ihmisistä menehtyi.

  - Niin pahan katastrofin aiheuttivat nimenomaan ilmasto ja 1600-luvun valtiorakenteen jäykkyys. Kauppaa rajoitettiin ja informaatio oli hidasta. Valtakunta ja ihmiset olivat köyhiä, kertoo filosofian tohtori Mirkka Lappalainen.

  Lappalainen kertoo uutuuskirjassaan Jumalan vihan ruoska. Suuri nälänhätä Suomessa 1695-1697 (Siltala) Suomen historian yhdestä järkyttävimmästä vaiheesta, joka on Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuinen. Esimerkiksi Irlannin kuuluisa nälänhätä 1800-luvulla vei hautaan "vain" 12 prosenttia väestöstä.

  Kato ymmärrettiin Jumalan rangaistukseksi

  Paikalliskadosta ihmiset olivat Mirkka Lappalaisen mukaan tottuneet selviytymään ihan hyvin 1600-luvulla, mutta tilanne oli aivan erilainen 1690-luvun pahoina nälkävuosina.

  - Tällöin kato kosketti koko Itämeren aluetta, siis Ruotsin valtakunnan vilja-aittoja. Tällöin hätäviljaa ei voitu niiltäkään alueilta ostaa.

  Suurvalta-Ruotsi oli kuin savijaloilla seissyt jättiläinen, jolla ei ollut minkäänlaista kriisivalmiutta. Ja kuitenkin Ruotsi oli tuolloin agraarivaltio, jonka perustan muodosti maasta saatavan tuoton verotus.

  Ihmisten suhtautumista katoihin ohjasi myös fatalistinen ajattelu, jossa nälkä miellettiin usein Jumalan rangaistukseksi.

  - Tuolloin ei vielä ymmärretty, että tilanteeseen voidaan vaikuttaa maatalousteknisillä keinoilla, Lappalainen huomauttaa.

  Sen sijaan esimerkiksi Englannissa ja Hollannissa katoihin oli jo tällöin varauduttu maataloutta modernisoimalla.

  Ennen nälkävuosia Ruotsissa oli vallinnut parinkymmenen vuoden rauhankausi, mutta sekin aika oli käytetty sotaan varustautumiseen. Naapurivaltojen tiedettiin väijyvän tilaisuutta ottaa takaisin Ruotsin niiltä valloittamia alueita.

  - Kaiken kaikkiaan Ruotsin suurvalta oli resursseihin nähden aivan liian suuri, ja kyllä ruotsalaiset itsekin pelkäsivät valtakuntansa kaatumista.

  "Talonpojista tullut voimattomia ja turvonneita"

  Ensimmäiset katastrofin merkit näkyivät 1695, kun kesä tuli myöhään ja oli kylmä ja sateinen. Ennen viljan kypsymistä halla tuhosi sadon. Esimerkiksi Kiteellä ensimmäiset hallat iskivät jo juhannuksen aikaan. Seuraavana vuonna kesää ei tullut ensinkään, ja jatkuvat sateet jättivät laihon vihreäksi. Kadon täydensi jälleen halla.

  Nälkä pakotti ihmiset turvautumaan pettuleipään tai pahimmassa tapauksessa lähtemään kerjuulle. Kerjäläislaumat puolestaan kuljettivat mukanaan tappavia sairauksia, punatautia, lavantautia ja pilkkukuumetta.

  Pahin kuolleisuus osui vuoden 1697 kevääseen ja kesään, jolloin eri puolilla maata alkoi ilmaantua ruumisröykkiöitä.

  - Tätä ei voi selittää muilla kuin taudeilla.

  "Talonpojat eivät jaksa ryhtyä töihin maata vaivaavan suuren nälänhädän takia, ja koska heidän on päivittäin syötävä pettua henkensä pitimiksi, heistä on tullut niin voimattomia ja turvonneita, että he hädin tuskin jaksavat seisoa jaloillaan", kirjoitti Kokemäenkartanon kartanonvouti Jacob Saringius emännälleen Tukholmaan maaliskuussa 1697.

  Moraali hämärtyi

  Ravinnon loppuessa ihmisten moraalin rajat hämärtyvät. Tästä on Mirkka Lappalaisen kirjassa runsaasti esimerkkejä.

  Tyypillisimpiä olivat tapaukset, joissa lehmä tai muu kotieläin varastettiin ja teurastettiin oitis ruuaksi. Sen sijaan ryöstömurhat olivat harvinaisempia kuin voisi kuvitella. Kuitenkin vakaviakin henkirikoksia sattui, ja niihin valtiovalta puuttui ankarasti.

  Kesällä 1697 Juualla huhuttiin Marketta Pertuntyttären tappaneen oman lapsensa ruuakseen. Nainen ehti pakoilla vuoden verran ennen kiinni jäämistään. Käräjillä hänet tuomittiin kuolemaan. Lappalaisen mukaan nälkäkatastrofin keskelläkin yhteiskunta toimi hämmästyttävän tehokkaasti.

  - Marketta Pertuntyttären teot olivat nälänhädän keskelläkin niin kammottavia rikoksia, että virkamiehet eivät levänneet ennen kuin löysivät niihin syyllistyneen naisen, hän kirjoittaa.

  Byrokratian voimasta kertovat myös maininnat, joiden mukaan joillakin käräjillä lautamiehiä oli jouduttu vaihtamaan näiden kuoltua.
   
 2. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Oliko se tämä ruotisn sanoin "Digerdöden" ?
   
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole. Musta surma vallitsi keski-ajalla http://sv.wikipedia.org/wiki/Digerd%C3%B6den

  Tämä on sitä Ruotsi-Suomen ihanuuden aikaa...
   
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,932
  Tykkäykset:
  23,985
  Pisteet:
  1,286


  Tyydyin aihetta lievempään vahvennukseen. Miettikääs, mitä tarkoitti se, että jokaisesta mökistäkin oli raahattu ainakin yksi täysvoimainen mies sodan töihin...mies, jonka olisi pitänyt raataa kaskea ja hankkia särveaineita????? Mitä se tarkoitti suurimmalle osalle suomalaisia? Tuon kirveen puuttuminen tarkoitti jo normaalioloissa ajoittaista nälkää, nälkäkatastrofi oli oikeastaan väistämätön ennen pitkää, kun ajattelee vähänkään silloisia elinkeinoja ja - olosuhteita.

  Sivistyneistö paahtoi täydeltä laidalta: syy oli tietysti ihmisissä itsessään, eivät osanneet, olivat laiskoja, olivat tyhmiä......mitä uutta auringon alla. Ja tuo sama - neistö oli valjastanut alusmaan elinvoiman emämaan lebensraum-hankkeisiin.

  Voi kun joku tutkijan poikanen joskus uskaltaisi tönkäistä tuonkin sotkun oikeasti juurimultineen, kastematoineen ja kärpästoukkineen auki. Mutta mitä sitä tyhjää, entiset lallatukset pikkusen uusilla pippureilla vaan kehiin. Vaivautumatta perehtymään OIKEASTI siihen, mikä oli se lopullinen niitti, joka aiheutti kolmanneksen väestöstä ennenaikaiselle manantielle. Syyt olivat: järjettömyyksiin viety verotuskohtelu ja kaikenlainen väestön riistäminen ja siunatuksi lopuksi kirveskäsien raahaaminen emämaan Kunnian Kentille.

  Joskus kun vaivaudutte pureutumaan näihin Ruotsinvallan aikaisiin lallatuksiin niin oivallatte, miksi en hirveesti fanita Ruotsi-Suomi-perinteitä.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 6. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Ruotsinlaivalla kuultua (alus lipuu hiljalleen Tukholman saaristoon):
  "Ihanaa! Helvetti kun Suomi on mokoma takapajula ettei siellä ole tällaista vanhaa rakennuskantaa. Oikein hävettää olla suomalainen taas."

  Näinpä. Perehtymällä historiaan muutenkin kuin vain koulujen pakollisille Ruotsin valtaa ylistäville "oppitunneille", saattaa terävämpi vedellä yhtäläisyysmerkkejä Suomessa vallitsevan kurjuuden kontra Ruotsin hienostuneisuuden välille. Tai sitten ei, impivaaralaiset vain juo viinaa verissäpäin tapellen kun taas:

  Johtuneeko sitten kieroutuneesta historian tulkinnastani etten ole missään vaiheessa ihannoinut EU:ta.
   
  Viimeksi muokattu - moderaattori: 20.09.2013
 7. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Tuota en tiedä jos on OT

  Mutta oliko Suomessa parempi Venäjän vallan alla?... Vuodesta 1809 ja eteenpäin kuin Ruotsin vallan alla?
   
 8. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Kaikki miehittäjät ovat aiheuttaneet pahaa Suomelle. Ihan riippumatta siitä onko miehitys tullut idästä vai lännestä, on lopputulos aina ollut suomalaisten kiusaaminen, alistaminen, pirullisen kova verotus sekä nuorten miesten tapattaminen ulkomaisilla sotatantereilla.
   
 9. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Ok

  Mutta miksi se jatkuu tänäänpäivävn sitten? Miksi annetaan niin paljon valtaa RKP:lle?
  (nnin pieni puolue ja paljon ministeri salkkuja ja tärkeitä npoita)
   
 10. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,114
  Tykkäykset:
  1,519
  Pisteet:
  636
  Sen ku tietäis,sen ku kuule tietäis
   
 11. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Raha ja valta kulkevat usein rinnakkain.
   
 12. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,697
  Tykkäykset:
  2,081
  Pisteet:
  1,286
  Ruotsi-Suomen aika ei ollut kauhea onnela suomalaisille.

  Pakko-ottoja Euroopan sotatantereille
  Pakko-Muuttoja Ruotsiin

  RKP on suomalainen puolue jonka jäsenet ovat suomalaisia joiden äidinkieli on ruotsi.

  Toki ruotsinkieliset suomalaiset ovat Ruotsin vallan aikojen peruja, mutta pitääkö heitä siitä rankaista että joku 800 vuotta sitten esi-isä alkoi puhumaan ruotsia
   
 13. niäämi

  niäämi Kersantti

  Liittynyt:
  25.05.2010
  Viestejä:
  230
  Tykkäykset:
  14
  Pisteet:
  16
  Eikös jatkettu rikos rangaista oikeudessakin ankarammin.
   
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,932
  Tykkäykset:
  23,985
  Pisteet:
  1,286
  Yhtälailla se tavisruotsinkielinen on saanut purra pettua kuin suomenkielinenkin. Ei ole ollut ruusuilla ja amarylliksilla tanssia niilläkään.
   
 16. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  No sehän ne tekee vieläkin.

  Keron ennen kuin yks halusi muuta Suomeen ja hän sa Turun saaristossa työpaikan missä oli vaan suomenruotalaisia..ja ne puhui kokajan ruokatunneila ja tauolla kuin paljon ne vihaa suomalaisia.....

  ja sitten Thors vanhemmat Oravainen kylä että tänne EI karjalaisia....silloin sotaa jälkeen..Vastustivat jyrkästi ja emme myy mitään suomalaisille sii jos niilä on joku talo myytävänä...
   
 17. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,576
  Tykkäykset:
  5,541
  Pisteet:
  1,286
  Menneet onnettomuudet projisoidaan tämän päivän ruotsinkielisten päälle. Onpa älykästä.

  Hejsanin pienet Der Stürmer-tyyppiset anekdootit vailla historian tai nykymaailman tajua. Mitä sä oikein puuhat siellä Ruotsissa?

  Ja Ruotsi - Suomesta kirjoittajille. Sellaista, (Ruotsi - Suomea) ei koskaan ole ollut olemassa ja nykypäivän oikeat historoitsijat välttävät tällaisen käsitteen käyttämistä. Tuota käsitettä käyttivät kansallismieliset historoitsijat vajaa sata vuotta sitten kun tälle maalle piti keksiä oma historia.
   
 18. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,697
  Tykkäykset:
  2,081
  Pisteet:
  1,286
  Olisihan se kivaa jos Niinistö sanoisi että Ruotsin pitäisi pyytää anteeksi suomalaisten kohtelua osana Ruotsin valtiota
   
 19. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Juu. Oman historian kirjoittaminen suomalaisilla vähän viivästyi, kun piti ensin luoda 800 vuotta Suomea isännöineelle kansalle sellaista, minkä he voivat kirjoittaa omiin historian kirjoihinsa.
   
 20. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,576
  Tykkäykset:
  5,541
  Pisteet:
  1,286
  "suomalaisia" ei ole ollut 800 vuotta, jollet tarkoita pientä väestöä nykyisen turun lähimailla. taas pstsialta esimerkki historian tulkitsemisesta nykyisillä käsitteillä. ei ihme ettei synny mitään todellisuutta muistuttaavaa noilla välineillä (nykypäivän käsitteillä).
   
 21. rehti

  rehti Kersantti

  Liittynyt:
  15.07.2011
  Viestejä:
  128
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Eikös saamelaisillakin ole jotain meitä "kantasuomalaisia" vastaan. Ennen vanhaan kaikki kynnelle kykenevät alistivat toinen toisiaan. Sukupolvien yli menevä viha on aika säälittävää.
   
 22. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,697
  Tykkäykset:
  2,081
  Pisteet:
  1,286
  Onneksi meikäläiset tajus lähteä pois Savosta tänne Kainuuseen.

  Eipä varmaan 800-vuotta sitten ruotsalaisetkaan vielä olleet ruotsalaisia
   

Jaa tämä sivu