25 työpaikkaa vaarassa Vihtavuoressa

Tvälups

Ylipäällikkö
Eurenco aloittaa yt-neuvottelut: 25 työpaikkaa vaarassa Vihtavuoressa
KS Juho Takkunen 22.2.2012 14:12 (Päivitetty 22.2.2012 14:25)

Laukaan tehdasalueella sijaitseva ruutitehdas Eurenco Vihtavuori Oy on ranskalaisomistuksessa.

Eurenco Vihtavuori Oy aloittaa yt-neuvottelut ruutitehtaallaan Laukaassa. Vähennystarve on toimitusjohtaja Ari Makkosen mukaan 25 henkeä.

Yt-neuvottelut koskevat tehtaan koko henkilöstöä, 120 henkeä.

- Taustalla ovat pitkään jatkuneet alhaiset tilaukset puolustushallinnon taholta. Tilaukset romahtivat vuonna 2008 ja olleet siitä lähtien alhaisella tasolla, kertoo Makkonen.

Lisäksi kohonneet energian ja raaka-aineen hinnat ovat osasyynä tehtaan heikkoon tilanteeseen.

Makkosen mukaan henkilöstö on osannut varautua yt-neuvottelujen tuloon ja suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.

- Kaikkia toimintoja tarkastellaan. Henkilöstö ei ole ainoa säästökohde, vaan toiminnastakin voidaan löytää säästöjä.

Neuvottelut alkavat tiistaina, ja ratkaisuja on tulossa huhtikuussa.
 
Pokataan ja luovutaan varastotiloista kun ei osteta korvaavia tuotteita tilalle. Käsi ylös kuka vielä uskoo ettei olla matkalla natoon?
 
Mitähän se kertoo Vihtavuoresta yrityksenä, että yhden asiakkaan tilausten väheneminen johtaa väen vähenemiseen viidenneksellä?

Maailmalla tuntuu kuitenkin olevan ruudille kysyntää.

Ettei nyt ihan tarkastella tätä varikkona...
 
Ei tarkistella varikkona, ei. Aikoinaan vain oli käytössä kokonaismaanpuolustuksen malli, jossa ns. C-taso käsitti varikkojen ja siviilituotantolaitosten toiminnan niin rauhan kuin sodan tilassa. Tästä ei ole enää kuin muisto olemassa. Pikkumaa Suomella ei vain ole varaa siirtyä jenkkimallin toimintaan (ei tosin ole kohta mahdollista sielläkään kun taalat on loppu), mutta suotta murehdin, kyllä kaikki varmasti pelaa ja toimii sitten harmaassa vaiheessa viimeistään...
 
Kokonaismaanpuolustuksen kannalta asia on juuri näin. Vihtavuori ei valitettavasti liene poikkeus. Kellon soisi kääntyvän eräissä asioissa vilkkaasti peruuttamaan, mutta markkinatalousmaa Suomi ei tunnu sitä päätöksenteossaan haluavan.
 
Markkinatalousmaat ei käy kuin sellaisia sotia joista saa taloudellista voittoa ja niihin kyetään hankkimaan tarpeet avoimilta markkinoilta. Turha sitä on mihinkään maanpuolustuksen laittaa sen enempää rahaa kuin kehdataan itse kaapia päältä omaan taskuun veronmaksajien rahoja sen maanpuolustuksen nimissä.
 
http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/huomio-huoltovarmuuteen-ministeri-wallin/1171405

Huomio huoltovarmuuteen, ministeri Wallin

25.2.2012 00:01

Hyvä Stefan Wallin, Suomen puolustuksesta vastaavana ministerinä Teillä on suuri valta ja vastuu uskottavan puolustuksen/huoltovarmuuden ylläpitämisestä.

Puolustusvoimien karsiessa materiaalihankintojaan ruutitilausten osalta huoltovarmuus on vakavassa vaarassa. Suomen ainoaa ruutitehdasta ja tätä kautta puolustuksen omavaraisuutta ollaan nyt ajamassa alas.

Armeijan tykkiruutien tilausten puuttuminen vuodelta 2012 ajaa Eurenco Vihtavuoren ruutitehtaan taloudellisesti kestämättömään ahdinkoon. Puolustusvoimien lykättyä tilauksiaan on ranskalainen emoyhtiö ilmoittanut lopettavansa konsernilainan antamisen Vihtavuoreen.

Jotta taloustilanne saataisiin elpymään, olisi puolustusvoimien sitouduttava noin 5 miljoonan euron vuosittaisiin ruutitilauksiin seuraavina 5–6 vuotena. Tällainen sitoutuminen merkitsisi emoyhtiölle myös mittavia investointeja energiatalouteen sekä laitekantaan.

Ruutituotannon loppuminen Suomesta tarkoittaisi myös yli 10 miljoonan euron vientitulojen menetystä vuosittain harrastekäyttöön (metsästys/urheiluammunta) tarkoitettujen ruutien osalta. Vihtavuoren ruuti on maailmalla erittäin arvostettu tuotemerkki ja suomalainen ruudinvalmistuksen tietotaito suuressa arvossa.

Eurenco Vihtavuoren vuosittain maksamat palkat tuovat kansantalouteen yli 6 miljoonaa euroa ja tehtaan lopettaminen merkitsisi suoraa 120 henkilön irtisanomista. Välillisiä vaikutuksia ammusteollisuudelle ja puolustusvoimille on lähes mahdoton edes lähteä arvioimaan.

Toivomme teiltä toimia, jotta ruutituotanto ja tätä kautta Suomen huoltovarmuus saadaan säilytettyä.

Janne Lahtinen

pääluottamusmies

Eurenco Vihtavuori Oy:n työntekijät
 
Mulla on kaamea epäilys, että PM on tehnyt riskianalyysin, jossa todetaan "nykyisten kansainvälisten suhteiden vallitessa" ruutia olevan ostettavissa tarvittavia määriä myös "miltei vastaavalla laadulla, mutta edullisempaan hankintahintaan".

Omavaraisuuden kohdalla PM:n sanakirjassa on sitten joku tarvinnut paperia ja riipaissut sivun mukanaan..
 
Ruutitehtaalla räjähti - Kahdelle vammoja
IL Maanantai 21.5.2012 klo 18.50 (päivitetty klo 18.51)

Kaksi ihmistä on loukkaantunut räjähdyksessä Laukaassa.

Laukaan Vihtavuoressa sijaitsevalla Eurencon ruutitehtaalla on tapahtunut räjähdysonnettomuus. Ensitietojen mukaan kaksi ihmistä sai räjähdyksessä palovammoja.

Eurenco valmistaa muun muassa tykkiruutia Puolustusvoimille. Tehtaalla työskentelee noin 120 ihmistä.Kaksi työntekijää on saanut eriasteisia palovammoja Euronco Vihtavuori Oy:n tehtaalla Laukaassa. Vammojen vakavuutta ei vielä tiedetä.
YLE Kotimaa

Kaksi ihmistä on loukkaantunut Eurenco Vihtavuori Oy:n ruutitehtaalla Laukaassa.

Loukkaantuneiden vammojen vakavuudesta ei vielä ole tietoa.

Räjähdys sattui n-ruutiosastolla maanantaina illalla noin kello kuusi.

- Siellä on sattunut jonkinlainen humahdus, jonka johdosta kaksi ihmistä on saanut palovammoja, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päällikköpäivystävä, palopäällikkö Tapio Viitanen.

Viitasen mukaan onnettomuus ei aiheuttanut isoja vaurioita rakennukselle.

Pelastustyöt ja onnettomuuden syiden selvittäminen on juuri alkamassa.
 
Ruutitehtaan palon syy mysteeri
il Maanantai 21.5.2012 klo 20.06

Eurencon ruutitehtaalla, Laukaan Vihtavuoressa, täysin normaali päivä sai pelottavan päätöksen, kun kaksi työntekijää loukkaantui räjähdysonnettomuudessa.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen ruutitehtaalla syttyneestä palosta hiukan ennen kuutta maanantai-iltana.

- Varsinaisesta räjähdyksestä ei voi puhua, siellä on vaan liekit humahtaneet yhtäkkiä. Tehtaan sprinklerit sammuttivat palon heti alkuunsa ja pelastuslaitoksen rooli oli hoitaa loukkaantuneet hoitoon, kertoo palopäällikkö Tapio Viitanen.

- Syytä ei vielä tiedetä, mutta poliisi tutkii sitä. Kaksi ihmistä on loukkaantunut ja ohjattu hoitoon. Molemmat ovat saaneet palovammoja, toinen vähemmän ja toinen enemmän. Enempää ei heidän tilastaan vielä pysty sanomaan, Viitanen jatkaa.

Täysin tavallinen päivä

Eurencon tehtaanjohtaja Ari Makkonen kertoo palon syttyneen gelatinointiosastolla.

- Se on osasto jossa tapahtuu ruudinvalmistuksen alkuvaihe. Ihan normaalitoiminnasta on ollut kyse, eikä mitään tällaista osattu epäillä. Työntekijöillä on ollut asianmukaiset suojavarusteet, mutta ne liekit ovat siinä vaiheessa olleet niin kuumia, että palovammoja on syntynyt, Makkonen kertoo.
 
Puolustusministeri Haglund: Kotimainen ruudintuotanto tärkeää
il Keskiviikko 26.12.2012 klo 14.46

Puolustusministeri Carl Haglund (r) pitää huoltovarmuustekijänä, että kotimaassa on ruudinvalmistusta.

Ainoan kotimaisen ruutitehtaan jatko ratkeaa lähiaikoina. Laukaassa Keski-Suomessa sijaitsevan tehtaan ranskalaisomistaja on ilmoittanut luopuvansa siitä.

Kotimainen sijoittaja on tehnyt tehtaasta ostotarjouksen, josta neuvottelut ovat loppusuoralla. Vihtavuoren ruutitehtaasta kerrotaan, että ostotarjous on voimassa vuoden loppuun.

Puolustusministeri uskoo, että ruudintuotannolle löytyy kotimainen jatkaja. Haglundin mukaan asia pitää ratkaista rauhassa ja huolella.

Vihtavuoren ruutitehdas aloitti toimintansa 90 vuotta sitten. Se oli pitkään valtion omistuksessa.
STT
 
yle uutiset Kotimaa 14.1.2013 klo 20:18
Wallinheimo: Suomen valtion kannettava vastuu ruutituotannon jatkuvuudesta

Wallinheimo on huolestunut tehtaan kohtalosta. Ratkaisu olisi hänen mukaansa tehtävä lähiviikkoina.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo vaatii Suomen valtiota kantamaan vastuun Suomen ainoan ruutitehtaan, Eurenco Vihtavuoren ja sitä myötä suomalaisen ruutituotannon jatkuvuudesta.

- Suomi on nyt vaarassa menettää ainoan ruutitehtaansa toiminnan jatkajaksi kaavaillun yksityisen tahon torpattua ostoaikeensa, Wallinheimo huolehtii.

Kansanedustajan mukaan ruutitehtaan kauppa kaatui lopulta maaperän vastuukysymyksiin sekä tehdasalueen investointeihin, joihin tehdas ei saanut valtion rahoitusta. Hänen mukaansa ratkaisu ruutitehtaan suhteen on tehtävä lähiviikkoina tai tehtaan noin kaksisataa työntekijää ovat vaarassa menettää työnsä.
 
yle uutiset Talous 22.1.2013 klo 14:24
Patria: Vihtavuori ei kiinnosta

Ranskalaisomistaja on tarjonnut Laukaan Vihtavuoren ruutitehdasta valtionyhtiö Patrialle. Jos tehdas ei mene kaupaksi viidessä viikossa, se suljetaan.

Patria on vuosien varrella irroittautunut Vihtavuoren ruutitehtaan omistuksesta. Viimeiset 20 prosenttia Patria myi kesällä 2010.

- Ei meillä ole suuntaa vaihdettu. Strategisesti pitäisi lähteä aivan toiseen suuntaan kuin mitä olemme vuosien varrella edenneet, sanoo Patrian markkinointijohtaja Jukka Holkeri.

Holkerin mukaan Eurenco ei myöskään ole jättänyt virallista tarjousta.

- Jos tarjous tulee, se pitää toki katsoa läpi, mutta strategiamme on ollut ruutiteollisuudesta irtautuminen. Meillä ei ole strategista eikä liiketaloudellista syytä investoida Vihtavuoreen, Holkeri sanoo.

Holkerin mukaan tehdas voisi kiinnostaa, jos se olisi kannattava.

- Meillä ei ole reseptia, jolla siitä tulisi kannattava. Jos joltain sellainen löytyy, niin sitten asian voisi katsoa uudelleen, hän sanoo.
 
yle uutiset Talous 22.1.2013 klo 15:38
Puolustusministeriö: Ruutitehdas pitää säilyttää

Puolustusministeriön mukaan Vihtavuoren ruutitehdas tulee säilyttää toiminnassa. Ministeriön mukaan huoltovarmuus vaatii sitä.

Ruutituotanto huoltovarmuustekijänä on listattu myös tuoreimmassa puolustuspoliittisessa selonteossa.

- Ministeriön vinkkelistä ruutituotannon jatkuminen Suomessa on todella tärkeää, sanoo Puolustusministeriön valtiosihteeri Marcus Rantala.

Jos Vihtavuoren tehdas suljetaan, Suomen ruutihankinnat ovat auki.

- Siitä ajatuksesta me lähdemme, että löydämme toimivan mallin ruudintuotannolle Suomessa. Mitään b-mallia ei ole, Rantala sanoo.
 
Tvälups kirjoitti:
yle uutiset Talous 22.1.2013 klo 15:38
Puolustusministeriö: Ruutitehdas pitää säilyttää

Puolustusministeriön mukaan Vihtavuoren ruutitehdas tulee säilyttää toiminnassa. Ministeriön mukaan huoltovarmuus vaatii sitä.

Ruutituotanto huoltovarmuustekijänä on listattu myös tuoreimmassa puolustuspoliittisessa selonteossa.

- Ministeriön vinkkelistä ruutituotannon jatkuminen Suomessa on todella tärkeää, sanoo Puolustusministeriön valtiosihteeri Marcus Rantala.

Jos Vihtavuoren tehdas suljetaan, Suomen ruutihankinnat ovat auki.

- Siitä ajatuksesta me lähdemme, että löydämme toimivan mallin ruudintuotannolle Suomessa. Mitään b-mallia ei ole, Rantala sanoo.


Katsotaan nyt paljonko painaa, kun ruutituotanto on oikein kirjattu puolustuspoliittiseen selontekoon. Mitä veikkaatte?
 
baikal kirjoitti:
Tvälups kirjoitti:
yle uutiset Talous 22.1.2013 klo 15:38
Puolustusministeriö: Ruutitehdas pitää säilyttää

Puolustusministeriön mukaan Vihtavuoren ruutitehdas tulee säilyttää toiminnassa. Ministeriön mukaan huoltovarmuus vaatii sitä.

Ruutituotanto huoltovarmuustekijänä on listattu myös tuoreimmassa puolustuspoliittisessa selonteossa.

- Ministeriön vinkkelistä ruutituotannon jatkuminen Suomessa on todella tärkeää, sanoo Puolustusministeriön valtiosihteeri Marcus Rantala.

Jos Vihtavuoren tehdas suljetaan, Suomen ruutihankinnat ovat auki.

- Siitä ajatuksesta me lähdemme, että löydämme toimivan mallin ruudintuotannolle Suomessa. Mitään b-mallia ei ole, Rantala sanoo.


Katsotaan nyt paljonko painaa, kun ruutituotanto on oikein kirjattu puolustuspoliittiseen selontekoon. Mitä veikkaatte?

Money talks...ajetaan alas, ja sitten voivotellaan!
 
baikal kirjoitti:
Katsotaan nyt paljonko painaa, kun ruutituotanto on oikein kirjattu puolustuspoliittiseen selontekoon. Mitä veikkaatte?

Eipä taida puolustuspoliittinen selonteko paljoa kiinnostaa yksityisiä yrityksiä.

Tuosta maaperän pilaantumisesta kyllä kuulisin mieluusti lisää eli jääkö vastuu tehtaan nykyiselle omistajalle tehtaan lopettaessa? Vai ajetaanko kiinteistön omistus jollekin persaukiselle holding-yhtiölle, jolloin vastuu kaatuu viime kädessä Laukaan kunnalle?

Entä mikä on valtion rooli, koska valtiohan sen ruutitehtaan aikoinaan on omistanut ja sitä pyörittänyt. Nyt sitten levitellään käsiä, ettei kuulu meille.. Ensin on jaettu kansallisomaisuus kotoperäisille oligarkeille ja luultu vastuidenkin menevän samalla pois valtion harteilta. Oligarkit rahastivat firman ja jättävät maaperän saasteet veronmaksajien vastuulle? Reilua?
 
skärdis kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Katsotaan nyt paljonko painaa, kun ruutituotanto on oikein kirjattu puolustuspoliittiseen selontekoon. Mitä veikkaatte?

Eipä taida puolustuspoliittinen selonteko paljoa kiinnostaa yksityisiä yrityksiä.

Tuosta maaperän pilaantumisesta kyllä kuulisin mieluusti lisää eli jääkö vastuu tehtaan nykyiselle omistajalle tehtaan lopettaessa? Vai ajetaanko kiinteistön omistus jollekin persaukiselle holding-yhtiölle, jolloin vastuu kaatuu viime kädessä Laukaan kunnalle?

Entä mikä on valtion rooli, koska valtiohan sen ruutitehtaan aikoinaan on omistanut ja sitä pyörittänyt. Nyt sitten levitellään käsiä, ettei kuulu meille.. Ensin on jaettu kansallisomaisuus kotoperäisille oligarkeille ja luultu vastuidenkin menevän samalla pois valtion harteilta. Oligarkit rahastivat firman ja jättävät maaperän saasteet veronmaksajien vastuulle? Reilua?

Näin se tuppaa vaan olemaan. Melkein joka kunnasta löytyy oma saastepesä, joka korjaillaan kuntien rahoilla.
 
yle uutiset Talous 4.2.2013 klo 10:26
Vihtavuoren ruutitehdas ei edelleenkään kiinnosta Patriaa
Vihtavuoren ruutitehtaan omistava Eurenco on viime viikolla lähestynyt Patriaa tehtaan ostosta. Patria ei ole kiinnostunut tappiollisesta tehtaasta.

Moni on esittänyt huolensa ruutituotannon loppumisesta Suomessa. Niin suurta huoli ei ole olllut, että tehtaan ostoon olisi löytynyt rahoitusta, tai että valtio olisi saanut sovittua muun muassa saastuneiden maa-alueiden hoidosta.

Apuun on huudettu puolustusteollisuuskonserni Patriaa, mutta se ei ole edelleenkään kiinnostunut tehtaasta. Patrian markkinointijohtaja Jukka Holkeri muistuttaa, että Vihtavuoren tehdas on ollut kannattamaton jo pitkään.

- Niillä tiedoilla, jotka meillä on meillä ei ole strategista tai liiketaloudellista perustetta omistajuuteen Vihtavuoren ruutitehtaasta. Sellaista vaihtoehtoa ei ole päydällä, joka meille näyttäisi Vihtavuoren kannalta positiiviselta, Holkeri sanoo.
 
Back
Top