666. VARK puolustamassa sähköasemaa

Hanski

Ylipäällikkö
Kohteensuojaus ja toiminta erilaisissa perinteistä sotaa alemmissa kriiseissä on, kuten hyvin Ukrainasta huomaamme, muuttunut taas erittäin ajankohtaiseksi aiheeksi. Vonka lähestyi aihetta jo yleisemmällä harmaan vaiheen toimintaskenaariolla. Ehkä voimme jatkaa ajatusleikkiä vartiokomppanian toiminnan puitteissa...

Tämän ketjun tarkoituksena on valottaa kohteensuojauksen YLEISIÄ PERIAATTEITA meille ummikoille. Aiheeseen vihkiytyneille tämä toivottavasti tarjoaa sopivan aivopähkinän. Perinteiseen tyyliin MITÄÄN TODELLISTA TAI YKSIITYISKOHTAISTA TIETOA EI SAA KIRJOITTAA, pidetään ketju tosiaan puhtaasti yleisellä tasolla ja toiminnan periaatteissa.

Yleistilanne

Eletään kesää 201X. Suomen ja Bordurian suhteet ovat kevään aikana kiristyneet. Bordurian presidenttinä toimii äärikansallinen, aikanaan paikallisessa turvallisuuspalvelussa toiminut eversti Sponsz. Bordurian talous on ollut alamäessä. Tilannetta on pahentanut EU:n asettamat talouspakotteet, joilla pyritään hillitsemään Bordurian järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptiota. EU on kuitenkin täysin riippuvainen bordurialaisen luumuviinan toimituksista ja muun muassa Suomessa pakotteet Borduriaa vastaan ovat aiheuttaneet vahvaa kritiikkiä.

Eversti Sponszin valtakaudella viimeisen 15 vuoden aikana Borduria on modernisoinut asevoimiaan erittäin mittavasti. Mallia on otettu erityisesti Venäjän asevoimista ja mm. Bordurian jatkuvan valmiuden prikaatit, erikoisjoukot ja sisäministeriön joukot on varustettu ja organisoitu hyvin samantyylisesti kuin Venäjällä. Myös joukkojen käyttöperiaate on hyvin samankaltainen.

Bordurian propaganda on kevään ajan korostanut bordurialaisvähemmistöjen huonoa kohtelua Suomessa. Borduria on myös uhannut kostaa suomalaisille Gornyj Dubnjakin nöyryytyksen. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Gornyi_Dubnjakin_taistelu ).

Tilanne on kiristynyt sotilaallisesti ja poliittisesti, mutta Suomessa on edelleen voimassa rauhan ajan lainsäädäntö normaaleine voimankäyttösäännöksineen ja valmiustiloineen. Ulkoministeri Esko Luomulohi on moneen kertaan korostanut, että Suomea ei uhkaa mikään ja mahdolliset uhat hoidetaan hyvin.

(Jos Borduria ei ole tuttu, maan kunniakkaaseen historiaan voi tutustua esimerkiksi seuraavien kirjallisten klassikoiden avulla:
Hergé: Kuningas Ottokarin valtikka ja
Hergé: Tuhatkaunon tapaus)

Sotilaallinen tilanne


Venäjä on myöntänyt Bordurialle oikeuden sijoittaa joukkojaan Venäjän alueelle. Sotilastiedustelun saamien tietojen mukaan Karjalan kannaksella on sotaharjoituksissa 4 Bordurian jatkuvan valmiuden moottoroitua prikaatia, joiden lähimmät yksiköt ovat noin 5 kilometrin päässä Suomen rajasta. Laatokan pohjoispuolelta on havaintoja ainakin kahdesta prikaatista. Bordurian maahanlaskujoukot ovat harjoitelleet Venäjän luvalla Pihkovan lentotukikohdan alueella. Vkontakte-sivustolla on ollut useita kuvia joukkojen koelastauksista Bordurian kuljetuskoneisiin. Itämerellä noin 150 kilometriä Hangosta lounaaseen kansainvälisellä merialueella on suuri bordurialainen Ro-Ro -alus ankkurissa virallisesti konerikon seurauksena. Ruotsin merivartiosto on välittänyt kuvamateriaalia aluksesta ja lasti on vähän poikkeava siviilirahtialukselle: kannelta on tunnistettu ainakin 10 kpl Mi-28N ja 15 kpl Mi-8 helikoptereita sekä vihreäksi maalattuja kuljetusveneitä. Bordurian antaman selvityksen mukaan helikopterit ovat matkalla vuosihuoltoon Rosvertolin tehtaille Venäjälle.

Eilisiltana Forssassa pelattiin Suomi-Borduria -jalkapallo-ottelu. Yllättäin paikalle saapui miespuolisia nuorehkoja Szohôd ZSKA:n kannattajia noin 1500 henkilöä. Suomen poliisi oli varautunut levottomuuksiin ottelun jälkeen, mutta ZSKA:n kannattajat hajautuivat heti ottelun jälkeen suomalaisissa rekisterikilvissä olevilla katumaastureilla ja tila-autoilla ympäri Etelä-Suomea.

Torniossa rajan ylitti eilisaamuna noin 200 Szohôdin Sudet -moottoripyöräjengin jäsentä. Ryhmältä saadun selvityksen mukaan he ovat menossa tapaamaan venäläistä sisarseuraansa Yön susia. Ryhmästä ei kuitenkaan ole ollut havaintoja eilisaamun jälkeen.

Vilppulassa paikalliseen kebabravintolaan oli tullut suomalaisissa poliisiunivormuissa kolme luumuviinalta haisevaa ja suomea bordurialaisittain murtavaa henkilöä, jotka olivat pahoinpidelleet ravintolan turkkilaiset omistajat.

Varsinaisia sotilaallisia yhteenottoja ei ole ollut, mutta kokonaistilannne on hyvin jännittynyt ja epäselvä.

Omat joukot


Olet 666. vartiokomppanian päällikkö. Komppania on osa uudenmallista Satakunnan paikallispataljoonaa. Komppania perustettiin 3 päivää sitten ja se ryhmittyi toiminta-alueelleen toissapäivänä. Joukko on keski-iältään vanhempaa, mutta se on kertautettu viimeksi 2014. Joukon kokoonpano on EHJ ja 3 * VARJ. Varustus on vanhaa, mutta toimivaa:
- rk 62:t
- kvkk:t (1 per ryhmä)
- 8 * 66 KES 88
- 24 telamiinaa
- 12 viuhkapanosta
- 1 lämpötähystin
- 5 * valonvahvistin
- kiinteä data- ja puhelinyhteys komppanian komentopaikalta paikallispataljoonan esikuntaan
- 4 * LV-217
- 2 * Hiace
- 4 * vanha Scania lavakuorma-auto
- 4 mopoa
- 12 polkupyörää

Joukon tehtävä

666. VARK suojaa Huittisten sähköaseman, estää luvattomien ihmisten pääsyn sähköasemalle ja varmistaa sähköaseman normaalin toiminnan. Käytössä on rauhanajan voimankäyttösäännöt.

Ohessa on karttalinkit toiminta-alueelle (Huittinen):
http://www.fingrid.fi/SiteCollectionImages/fi-FI/Yritys/Voimansiirtoverkkokartta/Verkkokartta2014FI.jpg
https://www.google.fi/maps/place/32700+Huittinen/@61.1398546,22.6465082,1928m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x46894c68559928a3:0x400b551554bace0

Kysymykset

 1. Millaisen uhka-arvion teet?
 2. Miten toteutat annetun tehtävän?
 3. Mistä lisätoimivaltuuksista esität pyynnön paikallispataljoonan komentajalle? (huom. pataljoonan komentajalta pyyntö menee eteenpäin komentoketjussa ja päätöksen saaminen voi kestää hetken).
 
Viimeksi muokattu:
Tarkempi paikka saattaisi olla tämä, en tunne ihan tarkkaan Huittisia.
https://www.google.fi/maps/@61.1514322,22.5878363,964m/data=!3m1!1e3

Päivitetään samalla tilannetta:

Tilanne 19.6.201x klo 10.00

Yöllä Huittisten lähellä olevassa ilmavoimien varatukikohdassa syttyi epäselvissä olosuhteissa laaja tulipalo polttoaineiden jakopaikalla. Tulipalossa tuhoutui kaksi Hawk-hävittäjää. 1/3/666 VARK on ollut yön ja aamun avustamassa pelastustöissä.

Porista kohti Helsinkiä on 2-tiellä aamun aikana liikkunut huomattava määrä bordurialaisia rekka-autoja. Autot ovat pääosin valtiollisen Bortransavto:n väreissä ja selvästi raskaassa lastissa.

Huittisten poliisipäällikkö ja kaksi komisariota eivät ilmestyneet aamulla töihin. Heihin, tai heidän omaisiinsa ei saada yhteyttä millään keinolla. Huittisten poliisiaseman poliiseista noin kolmasosa on jäänyt tänään sairaslomalle akuutin ja vaikean vatsataudin takia. Vatsataudin syyksi epäillään lounasruokalasta saatua vakavaa ruokamyrkytystä. Lounais-Suomen poliisilaitoksen lähettämänä poliisiasemalle ilmestyi aamulla 10 täydennyspoliisia. Virka-asut ja henkilökortit näyttävät aidoilta, mutta poliisit eivät ole kenellekään tuttuja ja he ovat hyvin hiljaisia. Huittisten poliisiaseman johtosuhteet ovat tällä hetkellä epäselvät mm. sairastapauksista johtuen.

Huittisten keskustassa alkoi rasisminvastainen mielenosoitus aamulla klo 8.00. Mielenosoituksessa osoitetaan mieltä suomalaispoliisin harjoittamaan rasismiin ja erityisesti on nostettu esille eilen poliisin toimesta tapahtunut turkkilaisten pahoinpitely Vilppulassa. Mielenosoituksessa on mukana noin 200-250 bordurialaista, huomattavasti enemmän kuin heitä koko lähialueella on normaalisti. Mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi klo 9.00 ja nyt on raportoitu mm. useista keskustan liikehuoneistojen ikkunoiden särkemisestä ja autojen polttamisesta. Huittisten kaupungintalon lipputangossa liehuu parhaillaan Bordurian lippu ja tilanne alueella on epäselvä. Poliisi ei kykene hallitsemaan tilannetta.

Vartiokomppanian johtoyhteydet paikallispataljoonan esikuntaan ovat pätkineet koko aamun.

Sähköaseman läheisyydestä on kuulunut yöllä moottoripyörien ääniä ja komppanian moottoripyöräharrastajat ovat tunnistaneet osan äänistä Zastavan ääniksi. Zastavaa ei ole myyty Suomessa moneen vuoteen.

Ylen uutisten mukaan Suomen hallituksen Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu illalla käsittelemään valmiuslain tiettyjen pykälien käyttöönottoa.

Vanhempi konstaapeli Möttönen Huittisten poliisiasemalta on tullut esittämään virka-apupyynnön ja pyytää, että komppanian pääosat siirtyisivät rauhoittamaan mielenosoitusta Huittisten keskustaan.

Jatkotehtävät
4. Muuttaako aamun tilanne uhka-arviotasi?
5. Mitä vastaat konstaapeli Möttöselle?
 
Ylipäätään koko skenaario on aika ihmeellinen. Joku reservistä vedetty 666. vartiokomppania, eikä edes valmiuslaki ole vielä käytössä? Millä valtuuksilla tuo vartiokomppania voi edes olla tuolla asemalla? Omavaltaiseen siirtymiseen alueelle olisi ymmärtääkseni tarvittu valmiuslain pykäliä. Fingrid voi tietysti pyytää ihan vapaasti mitä hyvänsä, mutta heikolla pohjalla ollaan, jos puolustusvoimat siihen suostuu. Nyt taidetaan soveltaa lakia hyvin vapaalla kädellä.

Kysymykset
 1. Millaisen uhka-arvion teet?
 2. Miten toteutat annetun tehtävän?
 3. Mistä lisätoimivaltuuksista esität pyynnön paikallispataljoonan komentajalle? (huom. pataljoonan komentajalta pyyntö menee eteenpäin komentoketjussa ja päätöksen saaminen voi kestää hetken).

1. Harmaan sävy voi muuttua nopeasti lähemmäksi mustaa. Oikeuksia ja mielellään myös miehiä tulee saada lisää.

2. Joukot istuvat paikallaan voimala-alueella. Kun valmiuslaki saadaan käyttöön, mennään kuvan mukaisesti. Vihreät pallukat edustavat ulompia checkareita, joista jokaiseen n. ryhmän verran miehiä, valonvahvistin ja LV217. Tuohon menee ensimmäinen joukkue. Checkpointeille yksi mopo kullekin nopeaa viestinvälitystä varten, jos radio ei toimi (neljäs toimii oman lähettini pyöränä).

Punaiset pallukat edustavat sisempiä checkareita, ja sinne laitan sellaiset miehet, jotka eivät epäröi ampua. Punainen viiva on pysäytystasa, käytännössä täytyy hoitaa jalkapartioilla, koska miehiä ei riitä levitettäväksi noin laajalle. Pellolle voidaan laittaa muutama mies kiinteään asemaan sen lämpökameran kanssa. Tuosta huolehtii toinen joukkue.

Kolmas joukkue partioi checkpointien ulkopuolisia alueita ajoneuvoin vähintään kahden ryhmän osastoina. Ajoneuvoina esim. Scania + Hiace. Varottava joutumista käsikähmään isomman joukkion kanssa. Tarvittaessa kolmannesta joukkueesta irroitetaan miehiä toisen joukkueen tueksi.

3. Pyydän saada luvan alueen tiestön ja maaston muokkaukseen. Pyydän lisäkalustoa maansiirtokoneen verran linnoitustöitä varten, piikkilankaa, "hiekkasäkkejä" (ne täytettävät pystit), yhden mini-UAV:n ja pari radiota, jotta myös kolmas joukkue saisi radion mukaansa.

Jatkotehtävät
4. Muuttaako aamun tilanne uhka-arviotasi?
5. Mitä vastaat konstaapeli Möttöselle?

4. I fuckin' told you! Harmaa alkaa olemaan lähempänä mustaa. Nyt on jo kiire saada lisää oikeuksia, eikä fyysiseen voimankäyttöön enää ryhdytä. Kerran käsketään (jos aikaa on), sitten ammutaan kohti.

5. "Emme lähde täältä mihinkään mielenosoitukseen. Kyseessä on todennäköisesti yritys sitoa joukkoja tärkeämmistä tehtävistä. Käskekää tutkinta kentälle ja pyytäkää apua vaikka Huittisten vapaapalokunnasta, siellä on paremman fysiikan omaavia miehiä kuin minulla!" Kehotan myös selvittämään näiden "kadonneiden" poliisien asuntojen tilanteen. Jos merkkejä kamppailusta, ruumiita tms., niin tietoa ylöspäin. Oikeastaan koko konstaapelin sietäisi ottaa kiinni ja selvittää, onko tämä yksi näitä "täydennyspoliiseja".

Ja jos palataan kysymykseen kolme, niin pyytäisin herra komentajaa esittämään puolustustilalain käyttöönottoa.
 

Liitteet

 • brutopia.jpg
  brutopia.jpg
  638.9 KB · Luettu: 45
Ylipäätään koko skenaario on aika ihmeellinen. Joku reservistä vedetty 666. vartiokomppania, eikä edes valmiuslaki ole vielä käytössä? Millä valtuuksilla tuo vartiokomppania voi edes olla tuolla asemalla? Omavaltaiseen siirtymiseen alueelle olisi ymmärtääkseni tarvittu valmiuslain pykäliä. Fingrid voi tietysti pyytää ihan vapaasti mitä hyvänsä, mutta heikolla pohjalla ollaan, jos puolustusvoimat siihen suostuu. Nyt taidetaan soveltaa lakia hyvin vapaalla kädellä.

RPG83:lta erinomainen avaus, ruoditaan sitten porukalla varsinaista kohteen suojausta ja tehtävän suoritusta.

Kommentoin lyhyesti tätä ensimmäistä lausetta: 666 VARK on kutsuttu kertausharjoituksiin osana puolustusvoimien omia varautumistoimenpiteitä, joista on päätetty puolustusvoimien ja UTVA:n neuvotteluissa. Valmiuslakia ei ole otettu vielä käyttöön erityisesti ulkoministeri Luomulohen vastustettua asiaa aikaisemmin. Hän on edellyttänyt rauhanomaista ratkaisua ja kaikkien osapuolien neuvotteluja. Valmiuslain käyttöönotto on tosiaan UTVA:n asialistalla illan kokouksessa. Jos UTVA päättää esittää valmiuslain käyttöönottoa, asia etenee eduskunnan käsittelyyn.

666 VARK on ryhmittynyt sodan ajan mukaiselle toiminta-alueelleen eli sähköaseman maastoon. Asiasta on sovittu puolustusvoimien, Finngridin ja paikallisten maanomistajien kesken. Maanomistajat eivät ole antaneet lupaa purkutöihin tai laajamittaiseen raivaukseen. Linnoittamiseen on maanomistajien lupa sillä ehdolla, että puolustusvoimat siistivät alueen kertausharjoituksen päätyttyä.
 
Viimeksi muokattu:
Tehtävän osa 3.
- paikallispataljoonan esikunta on sopinut paikallisen koneyrittäjän palveluiden käytöstä sähköaseman alueella. Koneyrittäjällä on käytettävissään pyöräkaivinkone, traktorikuormaaja ja vanha sorakuormuri kippilavalla.
- maanomistajat ja Fingrid ovat antaneet luvan alueella tapahtuviin linnoitustöihin ja väliaikaisiin teiden katkaisuihin / liikenteen rajoittamiseen. Tieyhteydet tulee palauttaa ennalleen harjoituksen päätyttyä
- paikallispataljoonan esikunta on antanut VARK:n käyttöön piikkilankaa, tavallisia hiekkasäkkejä ja 1000 kg suursäkkejä. Paikallisesta kuljetusliikkeestä on myös saatavissa 10 kpl 20' merikontteja, jos on tarvetta. VARK saa käyttöönsä 2 lisäradiota (LV-217). Mini-UAV:tä ei ole mahdollista antaa käyttöön.

TILANNE 19.6. 201x klo 13.00
Huittisten keskustassa oleva mielenosoitus on muuttunut täydeksi anarkiaksi. Suomalaisissa poliisiunivormuissa olleet henkilöt ampuivat kolme mielenosoittajaa, jonka jälkeen he käänsivät tulen kohti suomalaispoliiseja. Kahakassa haavoittui kaksi poliisia, kuoli kolme mielenosoittajaa ja yksi ampujista. Valvontakamerakuvien perusteella ampujat olivat aamulla tulleita täydennyspoliiseita. Kuolleen ampujan taskusta löytyi tyhjä luumuviinapullo ja Huittisten perussuomalaisten jäsenkortti. Huittisten perussuomalaisten jäsenrekisteriä tarkistetaan parhaillaan. Ampumisen myötä mielenosoittajat muuttuivat erittäin aggressiivisiksi ja varsin monelta löytyi tuliase, joilla he ovat ampuneet umpimähkäään lähimaastoa. Osa mielenosoittajista on vahvasti päissään.

Huittisten kaupunginjohdon toimintakyky on mellakoiden myötä laskenut merkittävästi. Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus ovat siirtymässä väistötiloihin kaupungin ulkopuolella olevaan kansakouluun. Tällä hetkellä kaupunginjohtajalla ei ole johtokykyä.

2-tiellä tapahtui klo 11.30 vakava onnettomuus. Silminnäkijöiden mukaan bordurialainen rekka kiilasi edellä ajaneen pakettiauton pain vastaan tulevaa linja-autoa. Linja-auto syttyi tuleen ja liikenne 2-tiellä on ollut katkaistuna onnettomuudesta lähtien. Huittisten palokunta ja lähialueen VPK:t ovat kiinni raivaus- ja pelastustöissä.

Harjavallassa räjähti Norilsk Nickelin tehtailla suuri kemikaalisäiliö klo 11.31. Säiliö sisälsi todennäköisesti klooria ja tuulet puhaltavat kemikaalipilveä kohti Huittista. Jos tuulen suunta ei muutu, kemikaalipilvi on Huittisissa noin klo 16.

Huittisten terveyskeskuksen sähkökeskuksessa tapahtui vakava oikosulku klo 11.32 ja sähköt koko terveyskeskuksen alueelta ovat poikki.

Huittisten palopäällikkö saapui komppanian komentopaikalle pyytämään virka-apua terveyskeskuksen vuodeosaston evakuoinnissa. Lisäksi palopällikkö esitti, että komppania antaisi hallussaan olevia suojanaamareita vanhusten käyttöön.

Sähköaseman lähimaastosta on löytynyt useita moottoripyörän jälkiä kuten myös useita tyhjiä luumuviinapulloja. Lähimetsästä löytyi myös tyhjä tarkkailupiste. Pistettä on selvästi käytetty sähköaseman pidempiaikaiseen tarkkailuun. Aseman lähistön teillä on liikkunut useita eri tila-autoja. Autojen rekisterinumeroita ei ole saatu ylös eikä matkustajien määrästä ole havaintoa.

Paikallispataljoonan esikunta on varmentanut johtamisyhteydet toimittamalla komppanialle yhden VIRVE-päätelaitteen. Lisäksi pataljoonan lähetti käy kahden tunnin välein komppaniassa.

Johtopäätökset
- Tarvitaanko lisävahvistuksia tai materiaalia pataljoonalta?
- Miten suhtaudut yhä kasvaviin siviiliyhteiskunnan virka-apupyyntöihin
 
Viimeksi muokattu:
Uhka varteenotettava ja realistinen.

Ei vastausta konstaapelin virka-apuun. Tehtava on sahkoaseman suojaaminen.

-VK 666 asettuu puolustusasemiin ja asettaa kaksi tarkastus pistetta Peltokallion tien risteys alueille (nakoyhteys sahkolaitokselle), seka yhden tarkastuspisteen sahkolaitoksen eteen. Ryhman vahvuiset tarkastus pisteet (tarvittaessa) sulutetaan kuorma-autoilla.

-Kaksi ryhmaa suorittaa lahimaaston haravointia paivasaikaan. Ryhman vahvuinen polkupyora partio ottaa yhteytta paikalliseen siviilivaestoon hakien tietoa tavallisuudesta poikkeavista tapahtumista ja tarkastaa sivutiet. Moottoripyorien jalkia, yms hakien.

-Kaksi ryhmaa halytys valmiudessa. Partioivat Hiacella sahkolaitoksen valittomassa lahiymparistossa tarkastuspisteet mukaan lukien.


Avunpyynto:
- Nelja koirapartiota.
-10 Valonheitinta joilla vahvistetaan tarkastuspisteet seka sahkoasemaa ymparoiva maasto.
- Kyynelkaasu kranaatteja.
- 4 Tarkkuuskivaaria mahdollisten aseellisten agitaattorien neutralisointiin vakijoukon keskelta.
- Koska komppanian mellakantorjunta kyky on heikko. Mahdollisimman monta jo sahkolaitoksella olevaa CO2 sammutinta varataan tuohon tarkoitukseen. (ei suunnata kasvoja kohti)

Lisatoimivaltuudet: Pidatys oikeus ja oikeus tulen avaamiseen tapauksessa jossa mellakoivat ovat paasseet sahkolaitosta rajaaman aidan sisalle.
 
Minuutti aikaa. Heitän ylimalkaisesti:

Kolmessa päivässä alue on eristetty, suojaussuunnitelma tehty: kulunvalvonta, ulkokehä, ovet, sisäkehä, aluepartiointi. Taistelusuunnitelma tehty. Kpääll tarkastaa joukkueet. Jatkuva kertauskoulutus aloitettu edellä mainittuihin osa-alueisiin.

Viestintä paikallispataljoonaan? Pyydetään vanhat Sanlat 217:n tilalle, käytetään pp-lähettejä. Lainataan pari moottoripyörää. Varapäällikkö hoitaa komppanian, mikäli kpääll käymässä esikunnassa.

Alijohtajat koulutetaan votkiin ja varmistetaan tiedon kulku. VartK edustaa Suomen armeijaa, joka ei salli tötöilyä.

Paikallispataljoonan esikunnasta varmistetaan virka-apupyyntö. VartK ei toimi autonomisena paitsi perustehtävän osalta ja itsepuolustusvaltuuksin. Malttia teroitetaan. Erilaisia uteliaita voi liikkua.

Poliisin kanssa yhteistyön sujuttava. Paperittomat hiipparit joka tapauksessa luovutetaan poliisille, ellei voimaan aseteta sodanajan ohjetta, jolloin lättähatut saattavat hakea pidätetyt.
 
Tehtävän osa 3.
- paikallispataljoonan esikunta on sopinut paikallisen koneyrittäjän palveluiden käytöstä sähköaseman alueella. Koneyrittäjällä on käytettävissään pyöräkaivinkone, traktorikuormaaja ja vanha sorakuormuri kippilavalla.
- maanomistajat ja Fingrid ovat antaneet luvan alueella tapahtuviin linnoitustöihin ja väliaikaisiin teiden katkaisuihin / liikenteen rajoittamiseen. Tieyhteydet tulee palauttaa ennalleen harjoituksen päätyttyä
- paikallispataljoonan esikunta on antanut VARK:n käyttöön piikkilankaa, tavallisia hiekkasäkkejä ja 1000 kg suursäkkejä. Paikallisesta kuljetusliikkeestä on myös saatavissa 10 kpl 20' merikontteja, jos on tarvetta. VARK saa käyttöönsä 2 lisäradiota (LV-217). Mini-UAV:tä ei ole mahdollista antaa käyttöön.

Hyvä kun edes jotakin tukea irtosi. Kontit otetaan mielellään käyttöön sääsuojaksi itse sähköasemalle komentopaikan läheisyyteen. Periaatteessa myös uloimmat checkpointit voisivat saada sellaiset, mutta koko ryhmä ei todellakaan voi makoilla siellä kontissa vaikka taivaalta tulisi vettä päiväkausia.

1000 kg suursäkit käytetään sisempien checkpointien vahvistamiseen. Ulommat checkpointit saavat tavallisia hiekkasäkkejä. Piikkilankaa annetaan kaikille checkpointeille tarkoituksena hankaloittaa luvatonta läpiajoa.


Vielä jatkokysely:

1. Onko alueella muita ystävällismielisiä joukkoja?
2. Onko tsekkiläisiä siilejä saatavilla kulunvalvontapisteiden vahvistamiseen? Tarve olisi noin 10 kpl.

TILANNE 19.6. 201x klo 13.00
Huittisten keskustassa oleva mielenosoitus on muuttunut täydeksi anarkiaksi. Suomalaisissa poliisiunivormuissa olleet henkilöt ampuivat kolme mielenosoittajaa, jonka jälkeen he käänsivät tulen kohti suomalaispoliiseja. Kahakassa haavoittui kaksi poliisia, kuoli kolme mielenosoittajaa ja yksi ampujista. Valvontakamerakuvien perusteella ampujat olivat aamulla tulleita täydennyspoliiseita. Kuolleen ampujan taskusta löytyi tyhjä luumuviinapullo ja Huittisten perussuomalaisten jäsenkortti. Huittisten perussuomalaisten jäsenrekisteriä tarkistetaan parhaillaan. Ampumisen myötä mielenosoittajat muuttuivat erittäin aggressiivisiksi ja varsin monelta löytyi tuliase, joilla he ovat ampuneet umpimähkäään lähimaastoa. Osa mielenosoittajista on vahvasti päissään.

Joku unohti perustaa yhden sotilaspoliisikomppanian...

Huittisten kaupunginjohdon toimintakyky on mellakoiden myötä laskenut merkittävästi. Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus ovat siirtymässä väistötiloihin kaupungin ulkopuolella olevaan kansakouluun. Tällä hetkellä kaupunginjohtajalla ei ole johtokykyä.

Kaupunginjohtaja nyt ei normaalistikaan johda juuri mitään aktiivisesti. Uskoakseni pelastustoimi ja terveydenhuolto pystyvät koordinoimaan toimintansa keskenään.

2-tiellä tapahtui klo 11.30 vakava onnettomuus. Silminnäkijöiden mukaan bordurialainen rekka kiilasi edellä ajaneen pakettiauton pain vastaan tulevaa linja-autoa. Linja-auto syttyi tuleen ja liikenne 2-tiellä on ollut katkaistuna onnettomuudesta lähtien. Huittisten palokunta ja lähialueen VPK:t ovat kiinni raivaus- ja pelastustöissä.

Harjavallassa räjähti Norilsk Nickelin tehtailla suuri kemikaalisäiliö klo 11.31. Säiliö sisälsi todennäköisesti klooria ja tuulet puhaltavat kemikaalipilveä kohti Huittista. Jos tuulen suunta ei muutu, kemikaalipilvi on Huittisissa noin klo 16.

Komppania järjestää nasse-harjoituksen. Suojelumateriaalia pyydetään pataljoonasta riittävästi.

Huittisten terveyskeskusta kehotetaan varautumaan kemikaalien aiheuttamiin palovammoihin. Siviiliväestöä informoidaan vaarasta yleisluontoisesti television hätätiedotteilla sekä radioasemilla ja kehoitetaan suojautumaan sisätiloihin.

Huittisten terveyskeskuksen sähkökeskuksessa tapahtui vakava oikosulku klo 11.32 ja sähköt koko terveyskeskuksen alueelta ovat poikki.

Pataljoonasta pyydetään generaattoria.

Huittisten palopäällikkö saapui komppanian komentopaikalle pyytämään virka-apua terveyskeskuksen vuodeosaston evakuoinnissa. Lisäksi palopällikkö esitti, että komppania antaisi hallussaan olevia suojanaamareita vanhusten käyttöön.

Osoitan vanhuksille Hiacen-kaksi, kuljettajat toivotaan saatavan palokunnalta. Mikäli komppanialla on selvästi ylimääräisiä nasseja, voidaan niitä luovuttaa. Muussa tapauksessa todetaan komppanian joutuvan jäämään alueelle, kun vanhukset taas on tarkoitus saada pois vaaran alta.

Sähköaseman lähimaastosta on löytynyt useita moottoripyörän jälkiä kuten myös useita tyhjiä luumuviinapulloja. Lähimetsästä löytyi myös tyhjä tarkkailupiste. Pistettä on selvästi käytetty sähköaseman pidempiaikaiseen tarkkailuun. Aseman lähistön teillä on liikkunut useita eri tila-autoja. Autojen rekisterinumeroita ei ole saatu ylös eikä matkustajien määrästä ole havaintoa.

Tästä päätellen tilanne on enemmän kiusallinen kuin vaarallinen. Kännisiä operaattoreita, jotka levittelevät käyntikorttejaan. :rolleyes:

Paikallispataljoonan esikunta on varmentanut johtamisyhteydet toimittamalla komppanialle yhden VIRVE-päätelaitteen. Lisäksi pataljoonan lähetti käy kahden tunnin välein komppaniassa.

Kiitokset pataljoonaan! Onko komppanialla kyky viestiä suoraan siviiliviranomaisten kanssa? (HäKe, poliisi, pelastustoimi)

Johtopäätökset
- Tarvitaanko lisävahvistuksia tai materiaalia pataljoonalta?
- Miten suhtaudut yhä kasvaviin siviiliyhteiskunnan virka-apupyyntöihin

Kalustopuolella on toiveena se aiemmin mainittu suojelukaluston määrän tarkistus (nopeasti tai sitten ei ollenkaan) ja ajoneuvoesteet. Henkilöstöä olisi kiva saada lisää omaan käyttöön esim. Paseilla varustetun sotilaspoliisijoukkueen verran alueen kiertovartiointiin.

Tiedustelutietoa kaivataan myös: Mitä näissä brutopialaisissa rekoissa on ollut lastina? Onko alueelle odotettavissa maahanlaskua? Mikä on alueen brutopialaisten järjetäytymisaste? Mikä on arvioitu erikoisjoukkojen ja kiihotettujen siviilien suhdeluku?

Huittisten keskustan alueelle toivoisin sotilaspoliisikomppaniaa järjestyksen ylläpitoon poliisin avuksi. On tärkeää rauhoittaa tilanne alueella, jottei alueen väestö menetä uskoaan viranomaisiin. Herää kysymys, että missä hitossa loput pataljoonasta on, ja jos tilanne Huittisissa on näin paha, niin millainen se sitten on esim. Porissa?
 
Tsekkiläisiä siilejä voi varmaan rakentaa itsekin, jos ei muuten, niin käyttää tarpeeksi paksua puuta materiaalina. Noiden pysäytys kykyhän ei sinällään riipu siitä, että kuinka painava tai luja se on, vaan siitä, että kuinka paljon vauhtia tunkeilijalla on. Olettaisin, että sen tsekkarin voi laittaa kohtaan jossa tietä voi kaventaa ja pakottaa lähestyvät ajoneuvot mutkittelemaan. Jos nyt oletetaan, että sieltä ei ole just nyt tulossa mikään BMD tai muu tela-ajoneuvo, niin laita muutama tukki tien poikki, niin jo pysähtyy (ja ihan maata vasten riittää) ja ne saadaan haluttaessa siitä poiskin. Jos kyseessä on juuri kaadettu puu, niin sitä ei tarvitse kokonaan karsia, vaan jäljellä olevat oksat luulatavasti vain lisäävät vastusta minkä puu tuottaa törmäämistä yrittävälle ja myös auttavat tukin pois kantamisessa. Ja tuota voi vahvistaa vielä lisää jos tahtoo.


Ja puista kun on puhetta, niin piikkilangalla ja/tai tukeilla voi tukkia myös mahdollisia metsäteitä ja muita uria, mitä mopoilijat voisivat käyttää. Ja jos homma menee lähipuolustukseksi, niin puun latvoista tai nuorista puista saa ainakin jonkinlaisen piikkilangan korvikkeen, kun jättää sen oksat katkomatta tai katkoo ne vain osittain (no, nyt satuin jopa löytämään tälläisille virallisen nimityksen http://en.wikipedia.org/wiki/Abatis ).

Ja itseasiassa löytyyhän tuolle myös ajoneuvoeste versiokin: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Giant_abatis.jpg
 
Avunpyynto:
- Nelja koirapartiota.
-10 Valonheitinta joilla vahvistetaan tarkastuspisteet seka sahkoasemaa ymparoiva maasto.
- Kyynelkaasu kranaatteja.
- 4 Tarkkuuskivaaria mahdollisten aseellisten agitaattorien neutralisointiin vakijoukon keskelta.
- Koska komppanian mellakantorjunta kyky on heikko. Mahdollisimman monta jo sahkolaitoksella olevaa CO2 sammutinta varataan tuohon tarkoitukseen. (ei suunnata kasvoja kohti)

Lisatoimivaltuudet: Pidatys oikeus ja oikeus tulen avaamiseen tapauksessa jossa mellakoivat ovat paasseet sahkolaitosta rajaaman aidan sisalle.

Kontit otetaan mielellään käyttöön sääsuojaksi itse sähköasemalle komentopaikan läheisyyteen. Periaatteessa myös uloimmat checkpointit voisivat saada sellaiset, mutta koko ryhmä ei todellakaan voi makoilla siellä kontissa vaikka taivaalta tulisi vettä päiväkausia.

1. Onko alueella muita ystävällismielisiä joukkoja?
2. Onko tsekkiläisiä siilejä saatavilla kulunvalvontapisteiden vahvistamiseen? Tarve olisi noin 10 kpl.


Komppania järjestää nasse-harjoituksen. Suojelumateriaalia pyydetään pataljoonasta riittävästi.

Pataljoonasta pyydetään generaattoria.

Onko komppanialla kyky viestiä suoraan siviiliviranomaisten kanssa? (HäKe, poliisi, pelastustoimi)Kalustopuolella on toiveena se aiemmin mainittu suojelukaluston määrän tarkistus (nopeasti tai sitten ei ollenkaan) ja ajoneuvoesteet. Henkilöstöä olisi kiva saada lisää omaan käyttöön esim. Paseilla varustetun sotilaspoliisijoukkueen verran alueen kiertovartiointiin.

Tiedustelutietoa kaivataan myös: Mitä näissä brutopialaisissa rekoissa on ollut lastina? Onko alueelle odotettavissa maahanlaskua? Mikä on alueen brutopialaisten järjetäytymisaste? Mikä on arvioitu erikoisjoukkojen ja kiihotettujen siviilien suhdeluku?

Huittisten keskustan alueelle toivoisin sotilaspoliisikomppaniaa järjestyksen ylläpitoon poliisin avuksi. On tärkeää rauhoittaa tilanne alueella, jottei alueen väestö menetä uskoaan viranomaisiin. Herää kysymys, että missä hitossa loput pataljoonasta on, ja jos tilanne Huittisissa on näin paha, niin millainen se sitten on esim. Porissa?

Pataljoonan komentajan vastaukset vahvennuspyyntöihin
- pataljoona pystyy irrottamaan yhden koirapartion 2 m + hurtta, komppania voi käydä noutamassa rekun pataljoonan esikunnasta
- akkukäyttöisiä valonheittimiä on varattu 10 kpl
- kyynelkaasu ja painekranaatteja on varattu komppanialle 20 kpl kutakin
- tarkkuuskivääreitä on varattu 3 kpl komppaniaa varten. Näiden käytössä muistutetaan voimankäyttösäännöksistä (kts. Vongan hyvä linkki)
- pidätysoikeus ja oikeus tulen avaamiseen ovat olemassa (jälleen Vongan linkki)
- paikallinen kuljetusyrittäjä toimittaa kontit tämän päivän aikana komppanianpäällikön osoittamiin kohteisiin. Pataljoonan pioneeriupseeri muistuttaa, että konteista saa myös varsin tymäkät linnoitteet, kun ne ahtaa täyteen maa-ainesta.
- lähialueella on seuraavat ystävällismieliset joukot
- ilmavoimien varatukikohta tukikohtaosineen. Joukko on keskittynyt pitämään tukikohdan toimintakykyisenä
- paikallispataljoonan esikunta Säkylässä
- taistelukoulutuskomppania Säkylässä
- PERK:t suunnitelluissa pisteissään
- SPOLK/SATPAIKP erikoisjoukkojen saalistustehtävässä Satakunnan alueella
- 1. JVK/SATPAIKP Porin alueella
- 2. JVK/SATPAIKP Rauman alueella​
- Pataljoonan pioneeriupseerilta on kuitattavissa 10 kpl tsekkiläisiä siilejä (tama termi olikin minulle uusi!)
- pataljoona tukee komppaniaa seuraavalla suojelumateriaalilla:
- 50 nassea
- 250 varasuodatinta
- taistelukaasuilmaisin​
- pataljoonan suojelu-upseeri muistuttaa välittömän suojeluvalmiuden ja toiminnan tärkeydestä
- komppania pystyy viestimään toimitetulla VIRVE-kapulalla siviiliviranomaisten kanssa

Pataljoonan tiedustelu-upseeri välitti seuraavat tiedustelutiedot:
- maahanlaskun todennäköisyys Huittisiin nähdään tässä vaiheessa pienenä. Borduria näyttää pyrkivän tässä vaiheessa aiheuttamaan enemmän hämminkiä kuin vielä hyökkäävän suoraan. Lisäksi Bordurialla on ilmakuljetuskelpoisia joukkoja rajallisesti (MERIJVP Itämerellä ja MHLDIV Pihkovassa)
- mielenosoituksen osalta arvio on, että noin joka 15. on agitaattori ja loput ovat tavallisia borduureja, tosin rähinöitsijöiden osuus on poikkeuksellisen suuri
- Szohôdin Sudet on ennen kaikkea järjestäytyneen rikollisuuden edustaja, Suomessa tosin Bordurian valtion järjestämänä. Järjestö on aseistautunut rynnäkkökivääreillä ja pistooleilla. Järjestön tehtäviä on todennäköisesti tiedustelu, hämmingin aiheuttaminen ja pienimuotoiset tuhotyöt
- tila-autoilla liikkuva porukka on todellinen uhka. Näiden arvioidaan olevan koottu mm. Bordurian Spetsnaz GRU-, ODON-, ja SSO-joukoista (Borduria on tehnyt asevoimistaan niin yhteensopivat Euraasian unionin kanssa, että jopa joukkojen lyhenteet ovat tuttuja!)
- rekka-autoissa arvioidaan olevan a-tarvikkeita, raskasta aseistusta, lääkintä- ja huoltomateriaalia mm. yllä mainituille joukoille
- Satakunnan alueelta on saatu kiinni kaksi tila-autoilla liikkuvaa osastoa. Arvio on, että yksi erikoisjoukkojen ryhmä liikkuu kahdella tila-autolla. Varustuksena löytyi mm. PKP-konekivääreitä, RPO-A -liekinheittimiä ja AK74M -rynnäkkökivääreitä
- lisäksi tiedustelu-upseeri painottaa, että tällä kertaa pahiksena on Borduria (kts. Tintti), ei vanha vihollinen Brutopia (kts. Aku Ankka)

Paikallispataljoonan SPOLK on osallistunut erikoisjoukkojen metsästykseen Satakunnan alueella, mutta komppania siirtyy seuraavan kahden tunnin kuluessa rauhoittamaan Huittisten mielenosoitusta
 
Kysymys: Kun nuo prätkäretkut kerran ovat järjestäytyneen rikollisuuden edustajia, tehtävistään huolimatta, niin olisikos järkeä järjestää näitä vastaan jonkinlainen provo? Ei välttämättä tämän VARK.:n toimesta, vaan muuten. Siis vaikka jollakin tsekpointilla järjetää näille kunnollinen ruumiintarkastus, jolloin näitä löytyy jokaiselta paikallisesta puodista ostettu mora (jos ei muuta löydy), joille he eivät ole osanneet antaa lailista selitystä (kieltä kun eivät puhu). Ukot otetaan talteen tai jos nämä päästetään menemään, niin pyörät ja puhelimet ainakin otetaan talteen, jotta poliisi aikanaan saa tutkia nämä varastetuksi epäillyt välineet. Myöskin voisi harkita jengiliivien takavarikoimista, ihan vain psykologisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Ja rumempaakin saa tehdä, mutta jotenkin veikkaan, että aika vähäisillä toimilla pärjää. Luultavasti riittäisi, että tarkastuspisteellä todetaan, että tyypit ovat epäilyttäviä ja jäävät odottamaan poliisia, jolla kestää muutaman tunnin päästä paikalle, sopiva keli ja hieman vittuilua, niin jätkät luultavasti antavat syyn jatkotoimille.

Tarkoitus tällä olisi saada ainakin hämminkiä aikaan näiden joukkoon ja siten heikentää tiedustelutiedon laatua. Me taas saattaisimme saada noiden puhelimien avulla tiedustelutietoa ja saada kohdennettua jatkotoimia oikeaan suuntaan. Jos hyvin käy, niin nuo prätkäretkut antavat syyn poistaa ne kuvasta kokonaan.

Tämä siis sillä oletuksella, että rajavartiosto ei ole estänyt noiden maahantuloa jo rajalla.

Mikä vaikutus tuolla olisi, jos sillä vaikka vain saadaan prätkähiiret menemään maihin väliaikaisesti?
 
Kysymys: Kun nuo prätkäretkut kerran ovat järjestäytyneen rikollisuuden edustajia, tehtävistään huolimatta, niin olisikos järkeä järjestää näitä vastaan jonkinlainen provo? Ei välttämättä tämän VARK.:n toimesta, vaan muuten. Siis vaikka jollakin tsekpointilla järjetää näille kunnollinen ruumiintarkastus, jolloin näitä löytyy jokaiselta paikallisesta puodista ostettu mora (jos ei muuta löydy), joille he eivät ole osanneet antaa lailista selitystä (kieltä kun eivät puhu). Ukot otetaan talteen tai jos nämä päästetään menemään, niin pyörät ja puhelimet ainakin otetaan talteen, jotta poliisi aikanaan saa tutkia nämä varastetuksi epäillyt välineet. Myöskin voisi harkita jengiliivien takavarikoimista, ihan vain psykologisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Ja rumempaakin saa tehdä, mutta jotenkin veikkaan, että aika vähäisillä toimilla pärjää. Luultavasti riittäisi, että tarkastuspisteellä todetaan, että tyypit ovat epäilyttäviä ja jäävät odottamaan poliisia, jolla kestää muutaman tunnin päästä paikalle, sopiva keli ja hieman vittuilua, niin jätkät luultavasti antavat syyn jatkotoimille.

Tarkoitus tällä olisi saada ainakin hämminkiä aikaan näiden joukkoon ja siten heikentää tiedustelutiedon laatua. Me taas saattaisimme saada noiden puhelimien avulla tiedustelutietoa ja saada kohdennettua jatkotoimia oikeaan suuntaan. Jos hyvin käy, niin nuo prätkäretkut antavat syyn poistaa ne kuvasta kokonaan.

Tämä siis sillä oletuksella, että rajavartiosto ei ole estänyt noiden maahantuloa jo rajalla.

Mikä vaikutus tuolla olisi, jos sillä vaikka vain saadaan prätkähiiret menemään maihin väliaikaisesti?

Puska-arvio: Mikäli ovat laillisesti turistiviisumilla, alueen ulkopuolella ei omin päin tehdä rektumin tarkastusta, elleivät pyri sisään, jolloin kiinniotto on mahdollinen. Toinen mahdolisuus on poliisin virka-apupyyntö / esikunnan käsky suorittaa pidätys.
 
Aika hyviä viestejä ja asiaa puretaan hyvin, näin täysin kohteensuojausta ymmärtämättömän silmin ainakin. Hanski rakentaa skenaariota aika tarkalla otteella.

Topikin suhteen minulla ei ole annettavaa, tietenkään.
 
Puska-arvio: Mikäli ovat laillisesti turistiviisumilla, alueen ulkopuolella ei omin päin tehdä rektumin tarkastusta, elleivät pyri sisään, jolloin kiinniotto on mahdollinen. Toinen mahdolisuus on poliisin virka-apupyyntö / esikunnan käsky suorittaa pidätys.

No, siksipä sanoin, että tehtävään ei ole pakko laittaa juuri tuota porukkaa.
 
Toimii. Ei shengen kansalaiset käsittääkseni ottavat toisen kaistan ja menevät normaalin kaavan mukaan. Tai korjatkaa toki jos olen väärässä, mutta tietääkseni siellä on ukot puomilla.

Raja-asemilla on erilainen status. Jotkut on kansainvälisiä paikkoja, jotkut ei. Onko puomilla tulli, raja vaiko poliisi, riippuu siitä että mitä on sovittu. Luulisin että Torniossa pelkästään tulli. Vähimmäistarkastus tehdään aina, tarvittaessa ns perusteellinen tarkastus. Henkilöä ei ole pakko kuulla §19. Jos moottoripyörä ei ole liikennekelpoinen niin pois vaan. Pitää olla heijastimet, vilkut, äänimerkki oikea taajuus ja volume. Kypäräpakko ja sitä rataa.
 
Vähän työt haittaa reaaliaikaista kirjoittelua, mutta jatketaanpa harmaan vaiheen tilanteen eskaloitumista Fifty shades of grey -hengessä...

TILANNE 20.6.201x KLO 13.00

Yleistilanne


Hallitus esitti eilisen kokouksensa perusteella eduskunnalle valmiuslain käyttöönottoa. Käsittely eduskunnassa alkoi 20.6. klo 8.00. Käsittelyä on hidastanut vasenryhmän tekemä välikysymys hallituksen fasistisesta ja sotaa haluavasta politiikasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Reino Rystynyrkki hermostui vasenryhmän välikysymyksestä niin pahoin, että hän hyökkäsi vasenryhmän kansanedustajan Ärjy Äkkiväärän kimppuun. Valmiuslain käsittely eduskunnassa on keskeytynyt siksi ajaksi, kunnes saliin saadaan palautettua takaisin järjestys.

Ruotsissa ovat lisääntyneet vaatimukset solidaarisuusjulistuksen toimeenpanosta. Ruotsin hallitus ilmoittikin jo, että Haaparannan rautatieasemalle on toimitettu junalla solidaarisuusjulistuksen hengessä 5000 kappaletta Fältjacka m/56:ta ja 5000 kappaletta Ryggsäck m/60:tä.

Edellisen vuorokauden aikana on tapahtunut epämääräisiä onnettomuuksia ja tapahtumia useilla eri paikkakunnilla. Tapahtumat ovat kuormittaneet erityisesti siviiliviranomaisia ja muutamilla paikkakunnilla siviiliviranomaisten kyky hallita tilannetta on ollut heikko. Tapahtumat ovat keskittyneet erityisesti Raaseporiin, Karjaalle, Lohjalle, Vihtiin, Keravalle, Sipooseen, Porvooseen ja Huittisiin. Kaikilla näillä paikakkunnilla on ollut väkivaltaisia borduurien toimeenpanemia mielenosoituksia. Pääkaupunkiseudulla on ollut poikkeuksellisen rauhallista.

Useilla paikkakunnilla poliisin johtoa ja päällystöä on kadonnut. Jotkin poliisilaitokset, kuten Huittisten ja Keravan poliisit ovat menettäneet koko johtoportaansa.
Monilla alueilla on esiintynyt vakavaa vatsatautia erityisesti palo-, pelastus- ja poliisiviranomaisten keskuudessa. Vatsataudin lähteeksi on paljastumassa näiden toimipisteiden lounasruokaloissa tarjoiltu kievin kana luumuviinakastikkeessa.

Sotilaallista tiedustelua on havaittu erityisesti sähkönjakelun solmukohtien ja pääkaupunkiseutua ympäröivien siviililentokenttien tuntumassa.

Pääkaupunkiseudun lähellä on tapahtunut useita onnettomuuksia, jotka estävät junaliikenteen Turun, Riihimäen ja Lahden suunnilta Helsinkiin sekä tieliikenteen Hangon, Turun, Porin, Tampereen, Tuusulan, Lahden ja Porvoon suunnista Helsinkiin. Lisäksi 2-tiellä Huittisissa tapahtui vakava onnettomuus, jossa kuoli 15 henkilöä. Monissa kolareissa yhtenä osapuolena on ollut Bortransavton rekka-auto. Palo- ja pelastustoimi on sitounut näillä paikkakunnilla raivaustöihin.

Porvoon öljynjalostamolla syttyi epäselvissä oloissa vakava tulipalo 20.6. klo 5.02 ja vastaava tulipalo syttyi Naantalin jalostamolla klo 5.04. Molemmilla paikkakunnilla palo- ja pelastustoimi on täysin sidottu sammutus- ja raivaustöihin.

Sähkönjakelussa on ollut useita laajoja ja epämääräisiä katkoja.

Lahdessa Szohôdin Sudet hyökkäsivät paikallisen Bandidos-seuran kerhotiloihin ja tappoivat 5 Bandidoksen jäsentä. Tämän seurauksena Suomen Bandidokset ja Helvetin enkelit julistivat sodan Szohôdin Susille. Maanteillä on näkynyt useita suuria 30-50 moottoripyöräilijän kulkueita, joilla on jomman kumman seuran liivit yllään. Moottoripyöräilijät ovat naamioituneita ja kantavat julkisesti aseita, joukossa myös automaattiaseita. Poliisi raportoi yllättyneensä moottoripyöräilijöiden suuresta määrästä. Bandidokset ja Helvetin enkelit ovat käyttäytyneet erittäin aggressiivisesti ja heidän raportoidaan hyökkäilleen myös suomalaista poliisia ja sivullisia vastaan. Iskuissa on kuollut ainakin 3 ihmistä.

Helsingin Kontulassa, Joensuussa ja Porissa paikalliset skin-head -nuoret ovat vaatineet armeijan tuloa kaduille ja järjestyksen palauttamista. Koska poliisi on heidän mukaansa ollut kyvytön järjestyksen piton, skin headit ovat perustaneet omat kodinturvajoukkonsa. Joukkojen lukumäärä vaikuttaa pieneltä, mutta hyvin aggressiiviselta. Tuliaseita ei ole havaittu, mutta joukoilla on aseistuksena mm. polttopulloja. Kontulassa skin head -jengi otti väkivaltaisesti yhteen paikallisen Bordurian ystävät -ryhmän kanssa. Bordurian ystävät -ryhmä oli huomattavasti suurempi ja organisoidumpi. Joukolla oli aseistuksena mm. AK-47 -rynnäkkökivääreitä. Paikallinen sotilaspoliisikomppania on rauhoittamassa tilannetta.

Harjavallassa tapahtunut kloorisäiliön räjähdys ei aiheuttanut suuria ongelmia. Tuuli kääntyi niin, että suurin osa myrkkypilvestä kulkeutui suurimmaksi osaksi asumattomien alueiden kautta merelle.

Mikkelissä maavoimien esikuntaa suojaava sotilaspoliisikomppania löysi metsään piilotetun luumuviinakätkön. Komppania on täysin toimintakyvytön ainakin seuraavan vuorokauden ajan.

Itämerellä olevan rahtialuksen viereen on tullut ankkuriin toinen samanlainen Ro-Ro –alus niin ikään helikopterilastissa. Näiden ympärille on ryhmittynyt useita bordurialaisia sota-aluksia.

Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa on havaittu tiivistä harjoittelutoimintaa hyvin lähellä Suomen rajaa.

Tilanne Huittisissa ja lähialueilla


Sotilaspoliisikomppania saapui rauhoittamaan mielenosoitusta Huittisten keskustassa. Ennen kuin komppania ehti paikalle, useampi Suomen rekisterissä oleva pikku-bussi haki osan mielenosoittajista pois. Sotilaspoliisikomppanian saapuessa paikalla oli enää rauhallisesti käyttäytyviä, mutta hyvin humaltuneita borduureja, joilla ei ollut selkeää muistikuvaa tapahtumien kulusta. Huittisten kaupungintalo ja 10 autoa tuhoitui mielenosoituksen aikaisissa tulipaloissa. Paikalla on edelleen 1 joukkue jälkiselvityksessä.

Tulli ja poliisi suorittivat Porissa ratsian, jossa he tarkastivat 2 Bortransavton rekka-autoa. Toisesta autosta löytyi luumuviinalastin seasta 2 kevyttä kranaatinheitintä ja runsaasti ammuksia. Kuskin mukaan nämä olivat massavanhentuneita ja ne olivat menossa Stena Metallin tehtaille Heinolaan sulatettavaksi. Toisesta rekka-autosta löytyi luumuviinalastin takaa majoitustilat 15 henkilölle ja 15 siviiliasuista nuorta siilitukkaista miestä, jotka eivät suostu puhumaan mitään.

Klo 12.00 havaittiin Satakunnan alueella hyvin tiivistä radioliikennettä, joka loppui nopeasti. Radioliikenne oli salaamatonta ja siitä saattoi erottaa yksittäisiä merkityksettömiä bordurian kielisiä sanoja, kuten karhu, luumuviina, susi, leka, nyrkki, nyrkkirauta, pistin. Tämän radioliikenteen jälkeen ei ole havaittu ollenkaan vierasta radioliikennettä.

Huittisten sähköaseman pohjoispuolella syttyi laaja metsäpalo n. klo 11. Palo on levinnyt jo laajalle ja uhkaa kohta sähköasemaa. Paikalliset VPK:t ovat sammuttamassa paloa, mutta heillä ei todennäköisesti ole kykyä palon rajoittamiseen.

Huittisten sähköaseman länsipuolelta n. 4 km päästä metsästä on löytynyt hylättynä 10 Bortransavton rekka-autoa. Poliisi tutkii autoja parhaillaan.
Johtopäätökset

Mitä johtopäätöksiä teet tilanteen kiristymisestä sekä radioliikenteestä ja sen loppumisesta?
Miten päivität uhka-arviotasi?
Mihin toimenpiteisiin ryhdyt tilanteen pohjalta?
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top