Aamulehden puheenaihe: Puolustusvoimien muutoksesta erittäin vähän säästöjä, väittää

Armeijan uudistukselle kouluarvosanaksi kuusi ja puoli. Talousvaikutuksille ei sen sijaan heru kuin juuri ja juuri välttävä.

– Annan vain viitosen, vaikka en ole tilitysaliupseerin tutkintoa suorittanutkaan.

Näin pamauttaa eversti evp, kirjailija Erkki Nordberg, joka on toiminut muun muassa pääesikunnan koulutusosaston päällikkönä ja Karjalan prikaatin komentajana.

Nordberg on sulatellut keskiviikkona julkistettua puolustusvoimien esitystä vuorokauden.

– En oikein ymmärrä, mitä säästöjä syntyy pienistä ripauksista. Jos hallinnollisia yksiköitä yhdistetään, niin silloin jokunen everstin tai everstiluutnantin vakanssi saadaan säästettyä, mutta ei niistä kauheasti hyötyä ole. Säästöjä syntyy vain, kun koko varuskunta pistetään pakettiin.
Petejä liikaa

Päätökset suljettavista varuskunnista saavat Nordbergiltä varovaista tukea. Ovensa sulkevat muun muassa pioneerirykmentti Keuruulla sekä Pohjois-Karjalan prikaati Kontiolahdella.

– Armeijassa on liikaa petejä. Ikäluokasta palveluksen jättää suorittamatta jo reilu viidennes. Lisäksi valmiusyhtymissä on omat pioneeripataljoonat, joissa voidaan antaa koulutusta.

Perinteinen Hennalan varuskunta Lahdessa sulkee myös ovensa.

– Se on ollut huollon tyyssija. Nykyään valmiusprikaateissa on huoltopataljoonat, jotka keskittyvät siihen erikoisosaamiseen, mitä huollolla pitää olla.
Sotajoukko pieni

Uudistusrytäkässä reservin koko vähenee rajusti. Nykyisestä 350 000:sta jäljelle jää vain 230 000. Määrää Nordberg pitää pienenä.

– Meillä oli jatkosodan alkaessa 148 000 miestä aseissa. Kun otetaan mukaan työvelvolliset ja naiset, niin puolustuksesta vastaavia oli kaikkiaan 630 000. Lisäksi meillä oli Lapissa 250 000 saksalaista. Alueellinen puolustus tarkoittaa sitä, että jokaisen tärkeän sillan korvassa on joku kytiksellä. Ei tuleva 230 000 miehen reservi riitä tällaiseen.

Puolustusvoimissa korostetaan, ettei maata puolusteta varuskunnista. Sulkemisia on perusteltu sillä, että jäljelle jäävät joukot ovat nykyistä liikkuvaisempia ja tulivoimaisempia.

– En tiedä, mitä ne pojat siellä esikunnassa ovat keksineet. Millä ihmeellä joukkoja siirrellään, jos vihollisella on ilmaylivoima, hän tiedustelee.

Nordberg epäilee myös armeijan kaluston kuntoa nopeisiin siirtoihin.

– Ainakaan Kainuun prikaatista ei joukkoja ja vehkeitä siirrellä suin päin edestakaisin. Sillä tiellä katkeavat telat ja moottorit hajoavat.

Konkaria ihmetyttää myös se, ettei esitys ota huomioon lainkaan kalustohankintoja.

– On ymmärrettävää, että hankintoja, joista on jo tehty sopimukset, ei voida perua. Jos näin tehtäisiin, jouduttaisiin maksamaan hyvityssakkoja. Sen sijaan olen kuullut, että maavoimat suunnittelee kämmentietokoneiden ostoa varusmiehille. Kaupan arvo olisi satoja miljoonia euroja. Jos tämä projekti edes puolitettaisiin, ei säästöjä tarvitsisi raapia kirstun pohjaa myöten.

Merivoimat pääsi Nordbergin mielestä helpolla.

– Kuvittelin, että toinen laivastoasema Upinniemessä lakkautettaisiin, ja se olisi siirretty Turkuun Pansioon. Siellä ne olisivat olleet paremmin saariston suojassa kuin Porkkalan edustalla.

Kotkan rannikkopataljoonan lopettamisesta ei tule paljon säästöjä. Rakennukset ovat reserviupseerikoulun yhteydessä.
Koulutus haussa

Ilmavoimissa sen sijaan käy kovempi myllerrys.

– Hornetit poistuvat Pirkkalasta, mutta ne mahtuvat muihin lennostoihin. Kun Satakunnan lennosto siirtyi Pirkkalaan, ei Viro vielä ollut Euroopan unionissa tai Nato-maa. Ehkä nyt ajatellaan, ettei kulku etelästä käy ihan käden käänteessä.

Ilmavoimien teknisen koulun ja ilmasotakoulun lakkauttaminen saavat Nordbergin empimään.

– Missä ihmeessä koulutetaan lentomekaanikot jatkossa? Varusmiehille toki annetaan koulutusta, mutta kyllä kantahenkilökuntaan kuuluva tarvitsisi jatkuvaa koulutusta. Aikovatko he ulkoistaa koulutuksen Finnairille, hän kysyy.

Mutta eihän sekään käy.

– Finnairin koneet huolletaan nykyisin Kauko-Idässä.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194721693595/artikkeli/puheenaihe+puolustusvoimien+muutoksesta+erittain+vahan+saastoja+vaittaa+konkari.html


---------------
Vahvistan omassakin ajukopassa pyörivän kohdan:

"En tiedä, mitä ne pojat siellä esikunnassa ovat keksineet. Millä ihmeellä joukkoja siirrellään, jos vihollisella on ilmaylivoima, hän tiedustelee."

Tähänhän ei saa vastata. :sleepy:
 
Back
Top