ACE 23

PstJermu

Luutnantti

Ranskalaiset tuovat AWACS:insa (E3F) Roihin! Kyl maailma muuttuu.

1280px-Boeing_E-3F_Sentry_(8).jpg
 
Orgasmin kaltaista värinää.

http://lentoposti.fi/uutiset/ensimm...stot_ovat_saapuneet_hyviss_ajoin_rovaniemelle

ACE23_EF_Aitbus
Monikansallinen Arctic Challenge Exercise (ACE) -lentotoimintaharjoitus käynnistyy Suomen johdolla 29. toukokuuta. Ensimmäiset harjoitukseen osallistuvat saksalaiset lento-osastot ovat jo saapuneet Suomeen jo 16. toukokuuta ja ranskalaishävittäjiä laskeutui Rovaniemelle 24. toukokuuta. Osa harjoitukseen saapuneista ilma-aluksista saatetaan nähdä myös Jyväskylän yllä 4. kesäkuuta Lippujuhlan päivän paraatin ylilennossa.

ACE23_logoSuomen, Ruotsin ja Norjan isännöimä ACE 23 on yksi Euroopan suurimmista lentotoimintaharjoituksista. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa ovat mukana Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat. Joukot tukeutuvat tukikohtiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Rovaniemen tukikohtaan tukeutuvat Ilmavoimien F/A-18 Hornetit, Saksan ilmavoimien Luftwaffen Eurofighter -hävittäjät sekä Ranskan ilma- ja avaruusvoimien Armee de L'Airin Mirage- ja Rafale -hävittäjät. Rovaniemeltä operoidaan myös Ranskan E-3F Sentry AWACS -tutkavalvontakoneella sekä Saksan ilmavoimien Learjet-koneella.

ACE 23 -harjoituksessa on mukana kaikkiaan yli 150 ilma-alusta, johon kuuluu mm. kahdeksan eri hävittäjätyypin koneita. Yksin F-35 -hävittäjiä harjoitukseen osallistuu Norjasta, Tanskasta, Italiasta ja Yhdysvalloista. Niiden lisäksi mukana on Gripen-hävittäjiä Ruotsista ja Unkarista, F-15 -hävittäjiä Yhdysvalloista, F-16 -hävittäjiä Romaniasta, Tanskasta ja Hollannista, Eurofightereita Isosta-Britanniasta ja Saksasta, F-18 -hävittäjiä Sveitsistä ja Suomesta sekä Rafale ja Mirage -hävittäjiä Ranskasta.

Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa (kello 8–17 Norjan ja Ruotsin aikaa). ACE 23:n päätukikohtina toimivat Suomessa Pirkkala ja Rovaniemi, Ruotsissa Luulaja ja Norjassa Örlanti.

Lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Suomessa lennetään lisäksi harjoitusalueilla, jotka sijoittuvat Sodankylän ja Kajaanin väliselle alueelle sekä Tampereen, Oulun ja Vaasan väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoimintaa on myös Vaasan ja Porin välisellä merialueella.

Harjoituksen kanssa samaan aikaan järjestetään Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati Jyväskylässä 4. kesäkuuta. Puolustusvoimien mukaan on mahdollista, että paraatin liittyvässä ylilennossa olisi mukana myös erikoisvieraita. Luvassa saattaa siis olla historiallinen ylilento, jossa on mukana ACE 23 -harjoitukseen osallistuvien valtioiden ilma-aluksia. Tiettävästi koskaan aiemmin Lippujuhlan päivän paraatin ylilennossa ei ole ollut vieraiden valtioiden ilma-aluksia.

ACE 23 -harjoitus päättyy 9. kesäkuuta 2023.

Vuodesta 2013 alkaen järjestetyt harjoitukset ovat Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välistä NORDEFCO-yhteistyötä.

ACE23_harjoitusaluekarttaACE23_harjoitusaluekartta_suomi
 
Mitä tuli tänään pirkkalaan, en pystyny tunnistamaan kun näin niin kaukaa, olisko ollut f15?
 
Siis tämä lienee se harjoitus, johon nyt Oslovuonossa lepuuttava USS Gerald Ford on menossa... vai olenko täysin myöhässä?
 
Koska kahdesta ydinreaktorista irtoaa 31 solmua pinnalla, joten osasto on missä sitä tarvitaan parissa päivässä.
Hävittäjillä pitää hoppua pysyä kyydissä, tosin, sukellusveneistä puhumattakaan
 
Ja se ei aina oli kiva asia 😉 varsinkin jos lähtevät paljon pitkiä jälkipolttolähtöjä.

Yleensä lähtevät neljän koneen parvena ja matalalla.
Jos lentävät ”vakioreittejä” ne pyyhkii just meikäläisen talon yli, täytyy kaivaa kiikarit esiin. Juuri tuo vanha sotaratsu on meikäläisen suosikki…
 
Näytti muuten siltä kun Eagleiden kannassa pysymistä yrittänyt Gripen olisi dumpannut löpöä samalla kun lähti samaan suuntaan, oikeasta siivestä jäi vanaa koko sen ajan kun oli näkökentässä 😂
 
Back
Top