Kas, tässäpä aihe joka on tullut eräilläkin kokkareilla puheeksi. Ja hyllyssä olisi mittapiirustuksiakin.
Atomipommin valmistaminen onnistuisi, mutta puolessa vuodessa sitä ei tehtäisi. Jos hankkeella olisi valtiojohdon siunaus, jotakuinkin vapaa valtakirja ohittaa kaikenlainen ikävä byrokratia, ja turva ulkomaailman toimenpiteiltä (sekä se kyettäisiin salaamaan niin kauan, että tarvikkeet saataisiin maahan), puhuttaisiin ehkä kahdesta vuodesta. Silloin käsissä olisi jonkinlainen alkeellinen, Fat Mania muistuttava imploosiovekotin, joka ehkä toimisi tai sitten ei. Toimivuuden varmistaminen vaatisi minimissään alikriittisen tai ei-ydinmateriaalilla mutta räjähteillä tehtävän koesarjan; tälläisillä on ikävä taipumus paljastua. Tai sitten voitaisiin luottaa lujasti esim. TKK:lla käytössä olevaan Flow3D-virtaussimulointiohjelmistoon ja simuloida pommin käyttäytyminen esimerkiksi CSC:n supertietokoneilla, tuota varten se Flow3D on alun perin suunniteltukin...
En ole itse koskaan pommia rakennellut, mutta semmoisen tietynlaisen asiaan vierestä perehtyneisyyden perusteella epäilen, että eräänkin nobelistin "maailman vaikeimmaksi tekniseksi ongelmaksi" kuvaama temppu ei välttis ole ihan niin yksinkertainen että vain hankitaan nuo Fat Manin mittapiirustukset - mitkä ovat kyllä saatavilla - ja sitten kopioidaan. Kyllä siinä aika lailla omaa tutkimustyötä joutuisi tekemään; tehtävissä se toki olisi, mutta.
Hanke vaatisi melko paljon osia, joita ei tietääkseni valmisteta Suomessa, ja joiden valmistamisen valmistelu voisi olla himpun haastavaa. Lisäksi se vaatisi reaktoreiden ajamista Pu-tuotanto optimoiden, mikä taas soittaisi hälytyskelloja IAEA:ssa; käytettyjen polttoainesauvojen Pu ei isotooppikoostumuksensa vuoksi sovi ainakaan ensimmäiseen pommiin, jos kohta sillä saattaisi olla mahdollista tuottaa kilotonniluokan pamaus - jos hyvin käy. Mutta tämä on ihan teoriaa, tälläisiä cheap-and-nasty-pommeja ei ole tiettävästi kukaan koskaan kokeillut.
Joka tapauksessa, käytettiin jätettä eli ei, vaadittaisiin ilmakuvissa todennäköisesti varsin näkyvä plutoniumin erottelulaitos, melko runsaasti kansainvälisellä tarkkailulistalla olevaa tributyylifosfaattia, ja luultavasti aika paljon käytännön metallurgisia kokeita sopivan Pu-seoksen ja sopivien menetelmien hiomiseksi. Kuulemma plutoniumin metallurgia on, noh, mielenkiintoista...
Kyseisen pommin toimitusmekanismit lieneisivät merikontti ja maamiina, tuollaista möhkälettä kuskaavan Hornetin aerodynamiikka taitaisi olla aika luojassaan. Kansainvälisiä hälykelloja kilisisi viimeistään siinä vaiheessa, kun voimalasta nostetaan polttoainesauvoja selvästi ennen laskettua aikaa. Tämä olisi luultavasti tehtävä aika aikaisessa vaiheessa projektia, jotta Pu ehdittäisiin erotella ja sen tarkat ominaisuudet selvittää simulaatiota ym. tarkempia kokeita varten.
EDIT. Tosin kavala temppu olisi erotella salaa hiukan plutoniumia jätteestä ja selvittää kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet tuota kautta. Tosin, ottaen huomioon näiden materiaalien oikukkuuden, olisi ihan mahdollista että tulokset eivät ihan tarkkaan vastaisikaan pommimateriaalia.
Jos oikeasti ydinasevallaksi haluamme, ehdotan Iranin tietä ja sentrifugien hankintaa. Monta etua tässä uraanireitissä.
Kemiallisia aseita saataneen aikaan paremmin varustellussa kemiantehtaassa suhteellisen vähäisten muutostöiden jälkeen. Hyvän, stabiilin tuotteen tuottaminen tosin vaatinee opettelua meiltäkin. Levitysmekanismit, pl. spraytankit, ovat vaikeampia.
Biologisia aseita, vaikkapa pernaruttoa, saadaan tuotettua helposti missä tahansa panimossa/vast. Suuri ongelma on muuttaminen asemuotoon eli ilmaa, valoa yms. kestäväksi pölyksi tai aerosoliksi ja levittäminen; tämän hanskaaminen vaati suurvalloiltakin vuosikymmeniä. Eikä avoimessa kirjallisuudessa aihetta juurikaan käsitellä.
Likainen pommi on jokseenkin täysin hyödytön kapistus. Jotta sillä olisi mitään pelotevaikutusta suurempaa tehoa, siihen pitäisi erotella voimakkaasti säteileviä isotooppeja melko samanlaisessa laitoksessa kuin missä plutoniumiakin eroteltaisiin. Syntyvä pommi olisi erittäin hankala käsitellä, ja isotoopit pitäisi saada jotenkin leviämään tasaisemmin kuin mitä pommi kykenee tekemään.